Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Hrhr
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Wolfenstein: Enemy Territory > W:ET Scena klanowa
Stron: 1, 2
ymma
Heh zgadzam się w całej rozciągłości z Bobinem! To naprawdę męczące już i żenujące. 3/4 uważa ET za szajs, bo ktoś pro tak powiedział, za nim powtórzyło 100 noobków i teraz inaczej nie wypada, choć gra jeden z drugim w to badziewne ET po 6h dziennie. Ba, połowa z tych co krzyczą, że RTCW jest cudne a ET be pewnie wcale w owo cudo nie grała, albo tyle, że i tak nie powinni się na ten temat wypowiadać. Już zmilczę, czemu tak niewielu gra obecnie w RTCW i czemu owe niezadowolone rzesze nie powracają do tej wg nich najlepszej i najbardziej grywalnej z tego typu gier? I wbrew pozorom nie było to ironiczne - absolutnie wierzę, że są osoby szczerze przedkładające RTCW nad ET. Tylko po co się tak męczą z ET? Tego jakoś nie mogę pojąć. Jakieś masochistyczne zapędy - samokaranie się, czy co? I nie przyjmuję do wiadomości stwierdzenia, że nie grają, bo nie ma z kim - toć niemal wszyscy wolą RTCW - to niech się skrzykną a serwery nigdy nie będą puste.

Szanuję (z reguły) zdanie innych, ale osobiście uważam, że nie ma czegoś takiego jak lamerska broń - a przynajmniej w ET. To ludzie się nimi posługujący robią to dobrze, lub źle i tyle. Wszystko wymaga umiejętności, albo taktyki. Inna sprawa, że jakoś nikt się nie zrzyma na granaty - a jest to jedna z najbardziej śmiercionośnych broni - między innymi i dlatego, że dostępna dla wszystkich klas. Czasem naprawdę z podziwem patrzę jak niektórzy gracze potrafią się nimi posługiwać (pewnie dlatego, że sama robię to gorzej niż źle ph34r.gif ) Jednak nigdy jakoś nikt nikogo nie wyzywał od noobów za używanie granatów - ciekawe dlaczego?
A co do min. Rany pewnie, że miny potrafią wkurzyć, że stawianie ich nie wymaga jakoś specjalnych umiejętności, ale przecież służą one czemuś prawda? Otóż wymuszają bardziej taktyczne granie u przeciwnika - nie można sobie pozwolić na akcje typu huuura wszyscy kupą, bo spotka nas niemiła niespodzianka. Trzeba uwzględniać ich istnienie - i bardzo dobrze. Takie jest ET - może mniej dynamiczne, ale za to bardziej taktyczne a przede wszystkim teamowe. Wstyd, że to ja - takie sobie warzywko - musi wam o tym przypominać. unsure.gif

Kurczę a jak jeszcze raz przeczytam, że ET ssie to w p!#@u wyjeżdżam stąd na Haiti tańczyć rozebrana przy ognisku z sexownymi tubylcami , a Wam przyślę po kurzej łapce i zrobię z Was zombie!!! tongue.gif

Dobra, dobra już się pakuję!
Termit
Fenomen biggrin.gif ET polega na tym ze co serwer to inaczej sie szczela , na najnowszym etpro hitboxy glowy obejmuja rowniez pole nad beretem fraga ohmy.gif , w starym nie stad np niesmiertelni na czolgu , poki sie sytuacja nie ujednolici bedziemy bladzic biggrin.gif . Do tego dochodza "korzysci" zwiazane z gra na duzym pingu , warpach czy lagach , granie np na radarze przeciwko lagerom z hiszpani, portugali czy izraela przypomina momentami akcje typu "łap gołębia" , histeryczne wywalanie magazynkow w kolesia z objectivem.
ET jest cholernie taktyczna gra tu nikt nie ma watpliwosci , ze wzgledu na slaba szybkostrzelnosc broni dosc latwo mozna zatrzymac nawet sporo lepszego skillowo przeciwnika ustawiajac odpowiedni cross fire , polega to na tym ze jesli szczelasz tak sobie czyli do dupy smile.gif to zanim przeciwnik sciagnie twoje dupsko z pierdzacego tomka z pozycji kolega gdzies obok rowniez przeciagnie go po kostkach ohmy.gif

Artlight
CYTAT
1) Weźmy taki serwer Polewka Team Icp (ex SS server ale nie wnikam dlaczego ex SS).
W miare porządny serwer jak na polskie warunki, gra się tam klanówki, poziom FFA trochę powyżej polskiej normy (żenujący).
Otóż recharge pf-a jest tam ustawiony na 80 sekund (default 20). Sory ale jak można popsuć coś (pf w ET) co już jest popsute ?

Generalnie zalozenie bylo takie, zeby nie zachecac do uzywania tej broni. Niestety na ffa rzadko spotyka sie ludzi ktorzy wiedza jak jej uzywac.
Oprocz tego sa jeszcze nastepujace zmiany:
- 3 miny na team,
- 1 rifla na team,
- wolniej ladujacy sie mortar.
Serwer nastawiony jest na szybka rozgrywke przy uzyciu glownie smg.

Taki krotki komentarz do wyp. swietego.

W temacie sie nie wypowiem... Dyskusja jakich wiele juz bylo (szczegolnie ta offtopiczna). Az dziwne ze nawet starzy wyjadacze ciagle sie lapia na ten sam lep.
Termit
ban za zabijanie topica ffa !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ymma
Oki mam jeszcze 5 min. do samolotu na Haiti to skrobnę jeszcze słówko. biggrin.gif

CYTAT
ET jest cholernie taktyczna gra tu nikt nie ma watpliwosci , ze wzgledu na slaba szybkostrzelnosc broni dosc latwo mozna zatrzymac nawet sporo lepszego skillowo przeciwnika ustawiajac odpowiedni cross fire , polega to na tym ze jesli szczelasz tak sobie czyli do dupy  to zanim przeciwnik sciagnie twoje dupsko z pierdzacego tomka z pozycji kolega gdzies obok rowniez przeciagnie go po kostkach

Otóż moim skromnym zdaniem w ET 70% sukcesu to jednak skill, potem jakieś może niecałe 20% to teamwork i coś koło 10 % taktyka (szczęście jest odrębnym czynnikiem wpływającym bezpośrednio na poszczególne elementy gry). Tylko, że w Polsce wszystkim się wydaje, że są mega uber hiper pro skillorami (ktoś zresztą już przy okazji innego topika o tym pisał), a jak ktoś pojedzie jego klan to przez to, że gra jest z!@#ana, bronie są do dupy, bezsennsowne miny i jeszcze ten nie honorowy cross fire. Bo przecież skillowo to my byliśmy lepsi (stały tekst polskich klanów po przegranym meczu) - jechaliśmy ich jak cioty, więc czemu zrobili nam czasy poniżej 5 min na goldzie i poniżej 2 na radarze? Bo gra jest oczywiście do dupy!!! Jak tak wam zależy na tym skillu, czy aimie to postrzelajcie se do kaczek, albo przynajmniej w jakąś grę głównie duelową a nie w ET pełne bugów i niedoróbek. Po raz setny pytam - po c@#! gracie w coś co wam się nie podoba???????? Przecież nie dla kasy ani sławy!!!
Dobra kończę, bo muszę gonić schody do samolotu.
egzystor
Kiedy Was czytam, to wydaje mi się, że większość z Was urodziło sie już z tak wysokim skilem, że nigdy nie byliście początkującymi graczami i zawsze wiedzieliście jak należy grać.
Z co do broni, to nie mam takich problemów, że jak ktoś biega z pf, czy mortarem to jest be. Najlepiej, żeby autorzy gry pozostawili tylko tomki i mp40. (bdw jaki problem tak skonfigurować serwer, żeby byl dostępny tylko jeden rodzaj broni?).
Użycie min, mortarów, artylerii powoduje, że gra wtedy dopiero staje się taktyczna, a nie jest tylko ciągłą bieganiną po mapie od respa do miejsca gdzie są przeciwnicy. A rola medów jest moim zdaniem tak absurdalna, że w niwecz obraca realia walki. Bo czyż nie jest absurdem, że jednym zastrzykiem medyk przywraca do życia (do pełni życia na wyższych poziomach) ciężko rannego (!?)... a wróg mysli, że go zabił, nawet w jego statystykach jest napisane, że zabił (to oszustwo! ;). W tych warunkach rozgrywka sprowadza się do samobójczych ataków z karabinem w ręku bez lęku o życie, bo przecież med za chwilę Cię uzdrowi i znów będziesz szarżował bez opamiętania na pozycje wroga. Taka taktyka ma niewiele wspólnego z realną walką. Rozumiem jednak, że tak naprawdę chodzi o grywalność, a szybkość, o akcję, i o to, że nie jest to gra taktyczna, a już na pewno nie strategiczna. Ale czepianie się kogoś, że ktoś rozstawia miny i próbuję zastawić na przeciwnika zasadzkę, to lekka przesada. Poza tym jak wejdziesz na minę zawsze możesz ją rozbroić ;)

egzystor
LoLeQ
Egzystor,skoro nie dobijasz to medyk podnosi ohmy.gif.Wedlug mnie ten fenomen ET polega na tym ,ze ludzie wola wszystko co lepsze - czyli wlasnie ET ktore jest w dodatku za darmo.Przecietny koles sobie pomysli "Po co mam wydawac 50zl na to badziewne RTCW,skoro moge pograc w ET ktore jest na pewno lepsze (bo nowsze!!!!) i za free".Coz,RTCW i tak dlugo sie trzyma(lo),ale wg. mnie ET jest po prostu gra slabsza ale niech ktos mi powie jak zdobyc sponsora w RTCW to ucaluje biggrin.gif.Nawet KiH - jeden z najlepszych klanow europy (dzisiaj o 22 sie przekonamy czy najlepszy) nie moze znalezc sponsora,bo nie ma nubkow ,gdyz 90% osob mysli ze ET rox.Notabene spora wiekszosc osob grajacych dotad only ET wolala RTCW.Pokolenie techno sux !
Bobin
Bullshit, to ze Et jest gorsze to sprawa gustu. Dziwi mnie po prostu fakt, ze wiekszosc tych co na Et narzeka, wiele godzin spedzilo (spedza) grajac w to. Nawet jezeli mowisz iz aktualnie grasz godzine dziennie, to na pewno przez pare miesiecy grales duzo wiecej (wiadomo, ze nie gra sie przez kilkanascie miesiecy po kilka godzin, bo zapal przechodzi). Poza tym to jest Centrum ET (czyli fansite bo jak inaczej mozna powiedziec?) wiec co robia tu przeciwnicy Enemy? Wiadomo, ze nie mozna sie wszystkim zachwycac, poniewaz gdyby nie bylo krytki, to nadal babralibysmy sie na etmainie. Ale krytytka, a jezdzenie po czyms to co innego.
falubaz
bulshit ze et lepsze.
primo. w rtcw graja lepsze playory niz w et. przynajmniej tak mi sie wydaje. i to rtcw jest prawdziwym fps-em, a et idzie bardziej w rpg(jak ktos juz pisal), jakies xp gwiazdki, zbedne gowno. w fpsach chodzi w 95% tylko o skill, a wiekszosc osob ktore grala tylko w et nie poradzilaby sobie w rtcw chociaz bardzo dobrze gra w et. calkiem inne klimaty.
po drugie. granie w rtcw daje 100x wiecej przyjemnosci. nie giniesz z c@#! wie kad mp40, calkiem inne firerate(najwazniejsze dla mnie), kto szybszy ten lepszy. a nie jak termit pisal, med i tak moze uciec i sie nacpac apteczkami. w rtcw jestes skazany na pojedynek i juz.
po trzecie. ilosc nie znaczy jakosc!
i med musi myslec w rtcw.

itd. itd.

uwierz. prosze :X

rtcw>et
splajn
CYTAT (falubaz @ 16:31, 13 12 2004)
Swiety z neo :{ o nie !:D

A tak poza tym to grajcie w rtcw

gramy, gramy ale serwery świecą pustkami sad.gif
Bobin
Od kiedy jest tak, ze jezeli cos jest szybsze czy bardziej dynamiczne to daje wiecej przyjemnosic? No sorry - CS to jedna z wolniejszych i starszych gier - nie twierdze, ze jest fajna, ale gra w nia ogrom osob. To z tymi playorami - jak to mozna stwierdzic? To ludzie z Q3 CPMa sa najlepsi bo graja w najszybsza gre? Poza tym jak gine to zazwyczaj wiem skad do mnie strzelaja. Zreszta podchodzac do gry w RTCW bylem naprawde bardzo dobrze do niej nastawiony - jednak po kilku grach troche mi zbrzydla. Nie bede sie rozpisywal bo byl juz temat porownujacy ET i RTCW, ale sam fakt ze do RTCW trzeba duzo lepszego lacza mnie zniechecil. Oczywisice nie byl to jedyny powod. Sposob poruszania tak, hitboxy - teraz wiele osob zaskocze - SZAJS. Tylko nie mowcie mi, ze zapewne twierdze tak, bo mnie wszyscy lali. PF tez na plus. Jednak w ogolnym rozrachunku stwierdzilem, ze nie bede sobie zawracal glowy wolfem.

"I med musi myslec w RTCW" - moze i tak, ale w ET znacznie bardziej liczy sie myslenie (mozna to roznie zinterpretowac) - ogladalem i porownywalem demka.
Swiety
CYTAT (Artlight @ 11:57, 16 12 2004)
Generalnie zalozenie bylo takie, zeby nie zachecac do uzywania tej broni. Niestety na ffa rzadko spotyka sie ludzi ktorzy wiedza jak jej uzywac.

Oprocz tego sa jeszcze nastepujace zmiany:
- wolniej ladujacy sie mortar.

Tak samo rzadko na FFA widuje się ludzi którzy dobrze grają medami - Wniosek ? zakazać grać medami ?

No to już chyba wynika z samego g_soldierchargetime wspólnego dla wszystkich klas soldiera. Nie lepiej odrazu team_maxpanzers 0 ?
Termit
ymma nie zrozumialas mnie chyba wink.gif , opisalem tylko za mala szybkostrzelnosc broni zwieksza szanse zwyciestwa klanu slabszego skillowo nad lepszym skillowo jezeli jest on lepszy taktycznie, bo gra jest mniej dynamiczna i kazdy ma dluzszy czas na reakcje na okreslone zagrozenia . Czy to dobrze czy zle ?? odpowiem tak : czasem dobrze , czasem zle smile.gif

CYTAT
Otóż moim skromnym zdaniem w ET 70% sukcesu to jednak skill, potem jakieś może niecałe 20% to teamwork i coś koło 10 % taktyka

A tu sie nie zgadzam cool.gif Widzialem skillerow na oasis pracych na dzialo north jak dzieci na rzez ph34r.gif
Ciezko powiedziec ze 70% szansy na sukces to skill , zalezy o ile jest on lepszy od przeciwnika , im bardziej wyrownany tym bardziej liczy sie tp i cross fire czyli taktyka.
Najwazniejsze w grze klanowej to nie byc baranem i rozumiec o co chodzi w grze , nie atakowac 5s przed respem przeciwnika, gibowac !!!!! , do podnoszenia w ataku jest jeden medyk (ostatni) a nie 4 w okreslonych sytuacjach zeby korkow nie robic blink.gif , trzeba umiec czytac gre przeciwnika , walic granaty w obronie nie 10s przed swoim spawnem tylko np max 2s , wiedziec kiedy zakozaczyc a kiedy sie skampic smile.gif

Jeszcze slowko o serwerze ICP zgwalciliscie pzf zeby ktos nie spawnkillowal a fo po smierci maja pelne paski i wczoraj na goldzie nic innego nie robilem tylko artowalem i szedlem dac dupy na 3s przed swoim respem blink.gif

Topic sie rozkrecil biggrin.gif
Artlight
*** Swiety ***

CYTAT
Tak samo rzadko na FFA widuje się ludzi którzy dobrze grają medami - Wniosek ? zakazać grać medami ?

Jesli takie sa Twoje odczucia i to Ci przeszkadza, to oczywiscie ja osobiscie nie mam nic przeciwko zebys sobie postawil serwer z taka restrykcja ;)

Inna sprawa, ze nie podzielam Twoich spostrzezen. IMO duuuzo latwiej o dobrego medyka na ffa niz pfa. Ale... ale to bez znaczenia. Coraz wiecej ludzi grajac na ffa nie mysli o teamplayu i to wcale nie dlatego ze brak im rozumu lub umiejetnosci (lub jednego i drugiego). Czesto chca sie jedynie rozgrzac przed meczem, albo pocwiczyc rozne elementy gry. Łatwo wiec o medyka, ktory wymiata skillowo i w zwiazku z tym tez dobrze podnosci, ale tego nie robi, bo chce sobie po prostu postrzelac. To samo dotyczy innych klas. Taki juz urok wiekszosci ffa. Wydaje mi sie takze, ze nikt rozsadny nie nastawia sie raczej na teamplay na ffa. Config ICP to po prostu uklon w strone tych, ktorzy chca sobie postrzelac glownie z smg bez nadmiernego spamu ze strony pfow i mortarow roznej jakosci.
Wreszcie jesli na serwer wbija Qupą :) zwolennicy pfa, to zawsze moga zavotowac config clanwar.

CYTAT
No to już chyba wynika z samego g_soldierchargetime wspólnego dla wszystkich klas soldiera.

Jasne. Dla porzadku jednak wymienilem co objemuja zmiany.

CYTAT
Nie lepiej odrazu team_maxpanzers 0 ?

Odpowiem, choc chcialbym wierzyc, iz rozumiesz ze ww. pytanie jest pytaniem retorycznym.
Odpowiedz brzmi: uznalismy ze nie lepiej.

*** Termit ***

CYTAT
Jeszcze slowko o serwerze ICP zgwalciliscie pzf zeby ktos nie spawnkillowal a fo po smierci maja pelne paski i wczoraj na goldzie nic innego nie robilem tylko artowalem i szedlem dac dupy na 3s przed swoim respem

Wybacz grubianski zart. Ale naprawde niezle musisz dawac tej dupy jesli zalatwiasz sobie full pasek po respie ;). Bo zwykle tak nie jest, przynajmniej na ICP Polewki.
Termit
wczoraj tak bylo ohmy.gif!
Artlight
CYTAT
CYTAT
CYTAT

Jeszcze slowko o serwerze ICP zgwalciliscie pzf zeby ktos nie spawnkillowal a fo po smierci maja pelne paski i wczoraj na goldzie nic innego nie robilem tylko artowalem i szedlem dac dupy na 3s przed swoim respem 

Wybacz grubianski zart. Ale naprawde niezle musisz dawac tej dupy jesli zalatwiasz sobie full pasek po respie wink.gif. Bo zwykle tak nie jest, przynajmniej na ICP Polewki.

wczoraj tak bylo ohmy.gif!

Moze Apart stale monitoruje te forum i zmienil to przez noc smile.gif
Naprawde nie kojarze zeby takie akcje mialy miejsce. Ale po pierwsze, moze jakimś cudem tego wcześniej nie zauważyłem, a po drugie, no to juz napisalem w pierwszym zdaniu smile.gif
ymma
Termit

CYTAT
ymma nie zrozumialas mnie chyba  , opisalem tylko za mala szybkostrzelnosc broni zwieksza szanse zwyciestwa klanu slabszego skillowo nad lepszym skillowo jezeli jest on lepszy taktycznie, bo gra jest mniej dynamiczna i kazdy ma dluzszy czas na reakcje na okreslone zagrozenia . Czy to dobrze czy zle ?? odpowiem tak : czasem dobrze , czasem zle

Oki, może odebrałam Twoją wypowiedź zbyt tendencyjnie - jestem już lekko przewrażliwiona na to wieczne utyskiwanie na wszystko co związane z ET. I zgadzam się - ET jest mniej dynamiczne i daje większą możliwość kombinowania taktycznego, i jak wspomniałeś czasem to dobrze, czasem wywołuje zgrzyt zębów, ale taki urok tej gry - imo dobrze, bo dzięki temu nie jest tylko klonem RTCW, ale odrębną grą rządzącą się swoimi prawami.

CYTAT
Widzialem skillerow na oasis pracych na dzialo north jak dzieci na rzez 
Ciezko powiedziec ze 70% szansy na sukces to skill , zalezy o ile jest on lepszy od przeciwnika , im bardziej wyrownany tym bardziej liczy sie tp i cross fire czyli taktyka.

Oczywiście mogę się mylić, co do tych 70%, dokładnych badań nie przeprowadziłam laugh.gif Jednak takie są moje odczucia po graniu w nią te parę miesięcy. A to co napisałeś tak naprawdę nie jest argumentem, bo przy wyrównanych mniej więcej teamach liczy się wszystko - i ciut lepszy skill, lepszy teamwork, lepsza takta, więcej szczęścia itd - wtedy minimalne różnice decydują o wygranej. I fakt, że nieco lepszy skillowo team może przegrać nawet dość wyraźnie - jeśli pomijając te 70% będzie gorszy od przeciwnika w tych pozostałych 30%. Dlatego w ET klany zmuszane są do pracy nad wszystkimi tymi elementami, czy im się to podoba czy nie tongue.gif

CYTAT
Najwazniejsze w grze klanowej to nie byc baranem i rozumiec o co chodzi w grze , nie atakowac 5s przed respem przeciwnika, gibowac !!!!! , do podnoszenia w ataku jest jeden medyk (ostatni) a nie 4 w okreslonych sytuacjach zeby korkow nie robic  , trzeba umiec czytac gre przeciwnika , walic granaty w obronie nie 10s przed swoim spawnem tylko np max 2s , wiedziec kiedy zakozaczyc a kiedy sie skampic

Nic dodać, nic ująć biggrin.gif

I na koniec jeszcze słówko o ffa, ale z nico innej beczki. Czy zauważyliście jak wyraźny zrobił się podział pomiędzy serwerami sw a tymi z kampanią? To jakby już dwie różne gry były. Sw opanowany został niemal w całości przez klanowiczów i słóży faktycznie bardziej jako miejsce na rozgrzewkę, potrenowanie, czy zmierzenie się z innymi zawodnikami - zdecydowanie ostrzejsza gra. Natomiast kampanie to zupełnie inna bajka - tam gra dużo więcej "niedzielnych" graczy, bardziej liczy się obj, i w większości wypadków (zwłaszcza późną nocą, lub nad ranem) klimat jest zdecydowanie bardziej luźny i rozrywkowy. No i poziom też jest zdecydowanie bardziej zróżnicowany - na sw coraz bardziej się wyrównuje, a na kampaniach nadal widoczne są ogromne różnice pomiędzy poszczególnymi graczami.

LoLeQ
Ja tam wole jeszcze RTCW z jednego powodu - tam ludzie graja na FFA (rTG sie klania) naprawde na obj. i to nie sa lamusy tylko nierzadko gracze bardzo dobrzy skillowo.W Polsce,nawet na BiO czy Efterze ludzie nie przykladaja takiej wagi do objectives ,bo chca sobie postrzelac ale nieraz widzialem jak kolesie sie wkurzali na rTg gdy nie udalo im sie dokow doniesc.
southorn
Cały ten dziecięcy płacz i skarżenie się chooj wie komu, że "pf jest do doopy", że "medyk to ma za dużo apteczek" (najlepiej to powinien rozdawać rutinoscorbin), że "rifle to lame-gun", że "oni strzelają do mnie z dwóch stron a nie honorowo z jednej" (każdy powinien w ogóle komunikować wcześniej, że zacznie duel-a wtedy inni poczekają szanownie albo jak w pojedynku: razem z sekundantami wybieramy wspólnie broń i strzelamy na raz, dwa, trzy), że "miny i artyleria to cienizna" i w ogóle to skill, skill i do zayebania skill się liczy...

O co to jęczenie? Dajmy na to w piłce nożnej. Zespół gra przeciw drugiemu zespołowi i kiedy wygrywa jeden (i jeśli sędzia coś nie spieprzy) to ciekawe kto mówi, że "oni mają lepsze trampki" albo że "piją lepszą wódę od nas" i "mają specjalną trawę zprowadzaną w Wimbledonu dlatego wygrali" a "my i tak lepiej kopiemy piłkę od nich i wogóle to ich była jakaś kwadratowa".

Najważniejszy jest WYNIK KOŃCOWY!

Mecz wygrany lub nie. O to w tym wszystkim chodzi. I niech nikt od razu nie mówi, że przyszedł popykać sobie dla relaxów (pamiętacie te gustowne kozaczki happy.gif ) bo nie strzela do butelek na płocie tylko do przeciwnika który się będzie się bronił. Na tym polega ta gra.
Wszyscy mają teoretycznie RÓWNE szanse, taką samą broń, taką samą mapę, dwie ręce, mysz i klawiaturę (problem sprzętowy to bardziej skomplikowana sprawa biggrin.gif)

A jeśli komuś coś nieodpowiada: jakaś broń, jakieś ustawienia to niech się umówi z przeciwnikani (słowo regulamin jest na miejscu i wszyscy będą zadowoleni) i niech ustawi sobię pole gry jak chce.

Jak mawiał Kazimierz Górski ("Piłka jest okrągła a bramki są dwie"):

"Drużyny są dwie a mapka nie jest okrągła" ??? ... coś nie tak... biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

Generalnie panie i panowie, wygrywa ten team, który potrafi sobie lepiej dać radę na mapie i to bez względu jak (ależ odkrycie biggrin.gif ). Trzeba umieć wykorzystać wszystkie mozliwości gry a nie ograniczać się i mieć pretensje do przeciwnika że sprytniejszy.
Tym tokiem myślenia to najlepiej tylko z nożami latać tongue.gif skill jak chirurg urazowy będzie potrzebny (baj-de-łej medyk to jaką ma specjalizacje? może proktolog bo tu często wypowiedzi z dupy są laugh.gif )

Pozdrawiam.
southorn

Swiety
CYTAT (tranx-san @ 5:06, 14 12 2004)

1. czasami gra sie z teoretycznie slabszymi klanami, cwiczy sie jakies nowe schematy, czasami sie nie ma szczescia :/ dostanie sie czasem w dupe od low-skilli z pl sceny, zaraz wielki afisz na ircu WYGRALISMY Z XXX i wynik, na et.pl jakies zdupy komentarze jestescie nuby bo was pojechalismy, na stronie wynik z meczu, polowa klanu z ktorym sie gralo wbija na twoj czanel ircowy i pisza haha ale jestescie nuby, wy!@#alismy was ohmy.gif wtf?

To typowe dla warzywnych klanów. Spuszczają się na samą myśl wysokiego miejsca w ladderze a jak wygrają jakiś tren to cieszą się i trąbią wszędzie tak jakby wygrali conjamniej finał Euro-Cup czy QuakCon.
Najlepiej olewać takie klany. Ci z wyższej półki znają dobrze swoją wartość i nie oceniają jej na podstawie laddera czy treningu.

A już wbijanie na kanał i krzyczenia ale z was nuuby - pojechaliśmy was to już skrajne buractwo. Najelpeij w takim przypadku już nigdy nie zagrać z takim klanem i lepiej dobierać sobie sparring-partnerów.

Ale to wszystko wynika z ich niedowartościowania. Poprostu chcą na siłę dowartościować się.

2. ps. swiety masz jeszcze gdzies qw na dysku ? jak tak to sciagne i pownujesz mnie ze spawary na huntplace bo mi sie w nocy nudzi i pisze zdupy posty kk ? ;[

QW jeszcze mam (no jakbym mógł wykasować ?) ale pogrywam sobie narazie tylko z botami. Ale myśle że już niedługo pykniemy jakąś partyjkę na dm4 (tylko dostanę Neo)

Mnie natomiast wk#!@iaja ludzie z pfami czy to z ffa czy z cw, gdzie wychodzi ci taki 1 na ciebie i zabija mnie i siebie przy okazji.... dobry pf to taki pf co kasuje cale spawny a nie jakis frajer ktory urzadza sobie quejka i na-(słowo na p) gdzie popadnie

Ale co ma zrobić pf jeśli nagle wyskoczy metr od niego med a samemu nie masz za sobą backupu meda ? Pozwoić mu się zabić i iść dalej ? Patrzysz czy nie ma koło ciebie swoich i gibujesz jego razem ze sobą.

Dobrego pf-a nie poznaje się po kasowaniu spawnów. Żaden dobry team nie pozwoli sobie na to aby 1 pf skasował cały spawn. Dlatego łatwiej jest ownować pfem grając przeciwko słabemu teamowi. Bo aby wybić respa to wcześniej trzeba zabić (bo przecież nie będziemy kampować pustego respa) a to pomogą zrobić koledzy z teamu.

Zresztą aby pozwolić jednemu pfowi wybić 6 graczy to trzeba być wyjątkowo głupim, mieć klapki na oczy, wybiegać w jednej grupie zawsze tym samy wyjściem itp. Dobre kampowanie respa to częściej błędy przeciwnika wychodzącego z respa niż skill samego pf-a.
Pomijam już fakt że pf w ET ma bardzo mały splash-damage i jeśli nawet uda nam się zabić kilka osób to jeśli przeżyje jakiś med to większość z nich podniesie. Dlatego grając w ET pf-em bardziej skupiam się na tym aby zgibować 1-2 max 3 anie zabić 5 ale tak że ich med podniesie.
Jak ktoś chce gibować całe spawny pf-em to niech gra w RTCW.

W ET na CW ciężko gra się pfem a jeszcze ciężej gra się na FFA. Przykład FFA na goldrush - Twój team zaraz rąbnie czołg, zmieniaz spawnpoint na 4 aby przykampić respa a tu jakiś z dupy przeciwnika eng idzie budować truck barrier 2, zamiast pomagać kolegom. No i jak masz zakampić tego respa ? Pod tym względem FFA jest nieprzewidywalne. Cięzko też o dobrego meda (nawet na CW) a jeśli mamy kampić respa to najpierw musimy do niego dojść. A co mamy marnować pocisk na jakiegoś samotnego kozaka bo jak nas zabije to żadem med nas nie podniesie ? Wtedy sprzątamy tego kozaka.

I może dlatego ciężko o dobrego gracze pf-em w ET bo właśnie ten pf jest dość z!@#any.

CYTAT (Artlight)

1) Generalnie zalozenie bylo takie, zeby nie zachecac do uzywania tej broni. Niestety na ffa rzadko spotyka sie ludzi ktorzy wiedza jak jej uzywac

2) IMO duuuzo latwiej o dobrego medyka na ffa niz pfa. Ale... ale to bez znaczenia. Coraz wiecej ludzi grajac na ffa nie mysli o teamplayu i to wcale nie dlatego ze brak im rozumu lub umiejetnosci (lub jednego i drugiego). Czesto chca sie jedynie rozgrzac przed meczem, albo pocwiczyc rozne elementy gry. Łatwo wiec o medyka, ktory wymiata skillowo i w zwiazku z tym tez dobrze podnosci

No i co wchodzi jakiś noob na serwer strzela z pf-a a poźniej pf ładuje mu się pół godziny ? Tylko traci czas zamiast wziąć inna klasę.

1) Może dlatego że ogólnie pfem obecnie cięzko gra się w ET na Cw i jeszcze ciężej na FFA.

2) A że med wchodzi na serwer aby tylko sobie postrzelać to może pf też chce wejśc na serwer aby tylko sobie postrzelać ?

Wiesz jest wiele serwerów a których jest wyłączony pf i gra się na nich bardzo dobrze ale wyłączanie pfa poprzez ustawianie wysokiego recharge jest poprostu śmieszne (by nie powiedzieć lamerskie)
tranx-san
omg stormbringer, nie skumales aluzji zwiazanych z tym off-topiciem

to nie jeczenie, tylko powod do powaznej dyskusji o podlozu mniej powaznym, czyli takie sobie pier.dolenie o szopenie z ludzmi na poziomie

tak jak gram na ffa i mnie zabije pf to napierd.alam glowa w klawiature krzyczac "skur.wialy pf znow mnie za!@#.al", jak wpadne na arta czy puche to krzycze "powinni wykasowac lojtow z tej gry"

coraz mniej ciekawych topicow na forum to ludzie gadaja o tym co ich denerwuje, wcale nie oznacza ze ktos jeczy czy placze z tego powodu... tak tak denerwuje mnie moj sasiad, bo o 3:30 wzywa mi policje do domu bo za glosno krzycze na tsie, to pojde do niego i go zapier.dole ? moge sie z tego posmiac, ponarzekac innym, ale tak naprawde w ch.uju to mam

@ swiety

pewno masz racje, bo nich.uja nigdy pfem nie gralem, nie mysle jak pf, ale raczej nie spotkalem sie z dobrym pfem podczas cw czy ffa, w sumie to malo kto gra pfem w 6o6, a to ze pf jest z!@#any w et to juz kolejny temat do dyskusji.

Wracajac do tematu odnosnie uvm

Mam kumpla w tym klanie i jest mi go szkoda... odszedl tam tylko i wylacznie dlatego, ze u nas a) nie gral czesto cool.gif byl szykanowany bo fejczyl w uvm
Ostatnio znow pogrywa z nami i mam jako taki inside-out odnosnie uvm.
Przyznal mi bez bicia ze /n/ to byl fejk klan uvm, i ze w polowie klanow pl sceny graja ludzie z uvm XDD, uvm jest wszedzie, wiec chyba trzeba sie ich bac ohmy.gif
Wywalono ich z cb (sami sie wywalili ? ohmy.gif), ale juz maja plany na kolejny fejk klan a nawet kilka...

po co to napisalem ?

ano po to aby ktos mi wyjasnil komu oni to robia na zlosc ? Mrozowi ? czy pl scenie ? i tak wiekszosc klanow ma ich gleboko w du.pie. Spaczenie ludzkie nie zna granic.

ps. nicka kolegi z uvm nie podam bo go johny rambo z klanu wywali, wiec pozdr UVM|Poziomek ohmy.gif
Swiety
CYTAT (ymma @ 13:47, 13 12 2004)
Dzięki Ci Święty, za jak zwykle ożywczą dawkę marudzenia i narzekania

Normalnie w real-life bardzo mało marudzę. Tzn nie marudzę na ok 90% tematów w przeciwieństwie do stereotypu polaka-marudy.
A co mam założyć topic że ET jest świetne, oh i ah ? Nikt nikomu nie broni takich topików a i tak nie powstają.

CYTAT (ymma @ 13:47, 13 12 2004)

I jeszcze słówko do tych, którzy liczą, że jak pojawi się RTCW2 to coś się zmieni

Jak to co się zmieni ? Zmieni się na lepsze ! biggrin.gif
Artlight
CYTAT
No i co wchodzi jakiś noob na serwer strzela z pf-a a poźniej pf ładuje mu się pół godziny ? Tylko traci czas zamiast wziąć inna klasę.

Jesli nie zmienia na inna klase, to jest duza szansa ze mu sie znudzi ten zj...y serwer i sobie pojdzie. Zle? wink.gif

CYTAT
1) Może dlatego że ogólnie pfem obecnie cięzko gra się w ET na Cw i jeszcze ciężej na FFA.

Zaraz sie zgubimy. Nie dyskutowalismy przeciez o tym dlaczego jest malo dobrych pfow.

CYTAT
2) A że med wchodzi na serwer aby tylko sobie postrzelać to może pf też chce wejśc na serwer aby tylko sobie postrzelać ?

Lul, Swiety to naprawde ty?
Przeciez jest wiele serwerow gdzie nie ma restrykcji na pfa. Moze tez ktos zalozy taki, gdzie pasek laduje sie 2 sek. Bardzo mi niezrecznie tlumaczyc Ci takie rzeczy. Nie bardzo wiem co probujesz mi powiedziec. To znaczy rozumialbym Twoj tok rozumowania, gdyby serwer ICP byl utrzymywany z pieniedzy podatnikow dla dobra wszystkich graczy ET. Ale przeciez doskonale wiesz ze tak nie jest. Mam nadzieje ze nie musze dalej rozwijac tego tematu.
I zacytuje sam siebie:
"Config ICP to po prostu uklon w strone tych, ktorzy chca sobie postrzelac glownie z smg bez nadmiernego spamu ze strony pfow i mortarow roznej jakosci."

Przeciez nie rozgrywamy na nim zadnych oficjalnych CW. W czym problem?

CYTAT
Wiesz jest wiele serwerów a których jest wyłączony pf i gra się na nich bardzo dobrze

A my zostawilismy pfa po to, aby byl do uzycia w jakichs wyjatkowych sytuacjach, przez jakiegos lebskiego gracza. Po prostu wydaje mi sie, ze zaden noob pf nie bedzie gral non stop pfem przy takich jego ustawieniach - przeciez statow w ten sposob sobie nie zrobi. Sa jednak takie sytuacje gdzie pf na jeden strzal sie przydaje i jesli ktos potrafi je dostrzec to ma taka mozliwosc na ICP.

CYTAT
ale wyłączanie pfa poprzez ustawianie wysokiego recharge jest poprostu śmieszne (by nie powiedzieć lamerskie)

Ech, przykro mi. Staram sie wytlumaczyc Ci moj punkt widzenia i nie widze powodu dlaczego mielibysmy w zwiazku z tym jakos strasznie obnizac poziom naszj dyskusji. Twoje powyzsze stwierdzenie raczej wiele do niej nie wnosi.
Termit
CYTAT
Natomiast kampanie to zupełnie inna bajka - tam gra dużo więcej "niedzielnych" graczy, bardziej liczy się obj, i w większości wypadków (zwłaszcza późną nocą, lub nad ranem) klimat jest zdecydowanie bardziej luźny i rozrywkowy

I tu sie ymma zgadzam w 100% , ze czasami wole sobie pograc kampanie z "białkami" na obj. niz zagrac np na serku storks gdzie czesto jestem jedynym fo w druzynie lub jedynym engiem , reszta to medy :|
Wszyscy grajom tam na staty zeby sie pokazac , tylko jak ktos ma pojecie o grze to zwraca uwage na stosunek dg/dr

Wkoncu wczoraj na ICP pzf szczelal jak zloto smile.gif , troszke sie wiara burzyla ale jak rabnalem 4 w pierwszym respie axis Oo na gold (dali mi tam wejsc biggrin.gif ) nabrali szacunku do pzf i przestali zwac mnie lamom blink.gif
Eld
CYTAT (Swiety @ 4:02, 18 12 2004)
Jak to co się zmieni ? Zmieni się na lepsze ! biggrin.gif

zeby cokolwiek zmienilo sie wraz z RTCW 2 to musialby sie zmienic wydawca. spedolone activision rece precz od RTCW 2! te pedaly znowu wypuszcza gre, powiedza "widzimy jaki odzewem cieszy sie gra, bedziemy dbac o ten tytul przez najblizsze 5 lat", po czym po miesiacu zapomna o RTCW 2 i wezma sie za gowna pokroju "Shreka" czy "Rybek z Ferajny". sami zreszta wiecie jakim supportem ze strony activision cieszylo sie RTCW i ET, wiec co tu sie rozwodzic. popatrzcie co robi Electronic Arts z Battlefieldem... k.u.rwa od kilku lat caly czas wydaja kase na kolejne dodatki, sequele i przede wszystkim promocje...
ymma
CYTAT
zeby cokolwiek zmienilo sie wraz z RTCW 2 to musialby sie zmienic wydawca. spedolone activision rece precz od RTCW 2!

Oki jak już będę obrzydliwe bogata - co mam nadzieję nastąpi wkrótce (nie wiem tylko jakim sposobem, ale musi tak być, bo przecież mi się należy biggrin.gif ) to wykupię, albo całe activision, albo tylko tytuły i zrobię porządek. Wszyscy mnie znienawidzą i będzie fajnie biggrin.gif RTCW, ET, RTCW2, ET2 będą najbardziej "rozpieszczonymi" tytułami. Poddam pod publiczną dyskusję co powinno być poprawione w starych, a co powinno być nowego w nowych, co skończy się największym flamem w historii nie tylko gier komputerowych, ale w ogóle istnienia internetu i będzie suuuper!!!. Po czym i tak zrobię po swojemu i wtedy rozpęta się kolejna, jeszcze bardziej "kwiecista" i interesująca burza, a mnie wszyscy jeszcze bardziej znienawidzą laugh.gif Heh fajnie by było, ale wiecie - nigdy nic nie wiadomo, więc bójcie się!!!! tongue.gif
Estaloth
CYTAT (Eld @ 10:27, 20 12 2004)
popatrzcie co robi Electronic Arts z Battlefieldem... k.u.rwa od kilku lat caly czas wydaja kase na kolejne dodatki, sequele i przede wszystkim promocje...

Z tymi dodatkami to nie do końca się zgadzam imo. Dobrze, że się interesują grą i dbaja o graczy to naprawde pozytywne i byłoby sporo łatwiej w ET, gdyby był jakiś supp od wydawcy/producenta, ale dzięki temu ze do BF'a są dodatki to w CB jest kilka ladderow, ludzie grają też np. w Forgotten Hope, a niedługo ma wyjść BattleField 2. Gdyby podobnie było z ET, to soz, ale zamiast dzielic się na zwolennikow RtCW i zwolenników ET byłoby sporo więcej podziałów (dodatki, sequele wydawane szybciej, bo przeciez gra jest b.popularna, a jak wiadomo pośpiech nie zawsze wychodzi grze na dobre). Co do dodatków, to zazwyczaj nie jest to nic rewolucyjnego i wtedy by był dylemat w co grać. Oczywiście miło by było gdyby wydawcy się interesowali ET, ale lepiej gdyby grą interesowali się twórcy - maperzy, programiści etc., ludzie, którzy stworzyli grę, wiedzą o niej najwięcej - sam bani nie usunie wszystkich błędów, nie mówiąc o tym, że przydałoby się kilka map wykonanych naprawdę pro. Dlatego zastanawiam się nad tym, z jednej strony wspaniale, gdyby był supp od wydawcy/producenta, z drugiej strony znam wiele osob, ktorzy naprawde nie wiedzą w ktorą wersję BF'a maja grac i mowią ze gdyby był 1 wybór to by problemu nie bylo. Stąd moje wątpliwości.
Eld
tu nie chodzi o "dodatki" jako kolejne mody, czy bo ja wiem rozdzial na bf 1942 i bf: vietnam. po prostu o dodatki w postaci packow z mapami, latkami, broniami i cholera wie czym jeszcze. activision zapowiadalo, ze przez najblizsze 10 lat bedzie drazyc temat RTCW, a tymczasem po roku liczba graczy leciala na leb na szyje, a po 3 gra ledwie garstka. lepiej robic cokolwiek niz nic nie robic mad.gif
Gh*5T
Po przeczytaniu ostatnich wypowiedzi doszedlem do wniosku ze gaming to coraz czesciej komercha. Co prawda to prawda niektorzy troszcza sie o swoje produkty a niektorzy nie przyklad... Dodatki? A nikt nie zauwazyl ze czesto sa zbedne? Daja kilka z dupy pomyslow i karza placic po 50zl. Bez sensu prawie to samo co ich brak. a jesli nie widac roznicy to po co przeplacac (tongue.gif). Najlepiej by bylo, zeby tworcy zrobili swoje i bez oporow podali do publiku source code. Sadze ze kazda scena z przyszloscia zalatwi sobie swoje udoskonalenia (hitboxy itd.). Czesto daje to wiecej niz kijowe patche samych tworcow. Reasumujac... To czy scena jakiejs gry przetrwa 3-5-99lat zalezy tylko od niej samej. I chodzi mi o smierc sceny, a nie o sytuacje zachodzaca miedzy RtCW i ET. To ze scena RtCW diametralnie sie skurczyla nie jest wina jej samej, tylko ET (tak zwolennicy rtcw, to wina czesto obwinanego sd). I tak samo bedzie z ET kiedy wyjdze RtCW2. Wracajac do podsumowania, scena ET jest scena wzorowa, poniewaz sa w niej tacy ludzie jak bani. I tylko z powodu tego czlowieka moge smialo powiedzec: Scena ET bedzie zyla dluzej niz Swiety przewiduje. A trzeba przyponiec, ze jest w scenie Et jeszcze duzo ludzi co nie ujawnili swoich umiejatnosci w mappingu, czy progamowaniu.
opinie tu zawarte sa wylacznie moimi smile.gif.
falubaz
a moja opinia na temat twojej opini to rotfl.
gdyby et nie bylo darmowa gra to support bylby x razy wiekszy zapewne i ogolnie byla by lepsza. a tak to zostala rzucona na swoj zywot i zapomnieli o niej w Splash Demedż po wydaniu 1.02. niestety scena et jest mierna bo nie tworza ja bani czy inni obrzezani tylko gracze, a przede wszystkim pro(f)playerzy, ktorych niestety w et nie ma? popatrz na wspomniany wczesniej BF i support od EA. A to ze dopiero ostatnio stwierdziles ze gaming to komercha, to jestes raczej szachista. a opublicznienie open source wiaze sie z paroma innymi rzeczami, ktorych nie sadze ze tworcy chcieli by zaakceptowac. imo
Gh*5T
CYTAT (falubaz)
gdyby et nie bylo darmowa gra to support bylby x razy wiekszy zapewne i ogolnie byla by lepsza. a tak to zostala rzucona na swoj zywot i zapomnieli o niej w Splash Demedż po wydaniu 1.02.
No i co po za patchami dalby ten support :/ . Pewnie i tak skonczyloby sie na braku wspolpracy takiego np. ETpro z kolejnymi patchami (ponoc takie cos zaszlo z modem realism(?) po wydaniu patcha do CoD). Cala scena by rozwijala sie pod dyktando stworcow gry, ktorym i tak niechcialo by sie dupy ruszyc by zrobic cos wiecej po za patchami, przeciez to activision.

CYTAT (falubaz)
A to ze dopiero ostatnio stwierdziles ze gaming to komercha, to jestes raczej szachista.

CYTAT (Gh*5T)
ze gaming to coraz czesciej komercha.

Chyba jakas niejasnosc huh.gif .

CYTAT (falubaz)
niestety scena et jest mierna bo nie tworza ja bani czy inni obrzezani tylko gracze, a przede wszystkim pro(f)playerzy, ktorych niestety w et nie ma?

Ciekawe ile osob by gralo do dzis w ET gdyby nie bani, pomysl tylko chwilke.
falubaz
CYTAT
CYTAT
niestety scena et jest mierna bo nie tworza ja bani czy inni obrzezani tylko gracze, a przede wszystkim pro(f)playerzy, ktorych niestety w et nie ma? 

Ciekawe ile osob by gralo do dzis w ET gdyby nie bani, pomysl tylko chwilke.

najpierw zacznij myslec i pomysl ile osob by gralo w to cos gsyby nie bylo darmowe :/

CYTAT
No i co po za patchami dalby ten support :/

a ja sie upre przy battlefieldzie. tyle lat ma scena afaik ma sie dobrze nikt nie narzeka i ogolnie maja za!@#iscie bo support PRODUCENTA eagames jest w miare dobry a rozgrywki na lanie maja grube nagrody. TYLE.

CYTAT
Scena ET bedzie zyla dluzej niz Swiety przewiduje. A trzeba przyponiec, ze jest w scenie Et jeszcze duzo ludzi co nie ujawnili swoich umiejatnosci w mappingu, czy progamowaniu.

idz na forum splash damage i zobacz jak polacy sa w tyle do mapperow z east europe. tyle. a scena umrze najpozniej i tak watpliwe ze tak pozno przy wyjsciu rtcw2
Gh*5T
CYTAT (falubaz)
najpierw zacznij myslec i pomysl ile osob by gralo w to cos gsyby nie bylo darmowe :/

byloby mniej lamusow na ffa i tyle :/.

CYTAT (falubaz)
CYTAT (Gh*5T)
No i co po za patchami dalby ten support :/

Perfidnie uciete :/. Wez poczytaj se ta wypowiedz dalej.

CYTAT (falubaz)
support PRODUCENTA eagames jest w miare dobry a rozgrywki na lanie maja grube nagrody.

Nie rozumiem zalerznosci miedzy producentem a nagrodami w cupach :/ . To raczej nie oni je funduja.

CYTAT (falubaz)
idz na forum splash damage i zobacz jak polacy sa w tyle do mapperow z east europe.

Patrze ze wedlug ciebie to scena W:ET to tylko Polska smile.gif . Przytaczalem osobe baniego wiec nie mow pozniej ze ja tak mowilem smile.gif .

CYTAT (falubaz)
a scena umrze najpozniej i tak watpliwe ze tak pozno przy wyjsciu rtcw2

Patrze, ze mamy przynajmniej w jednej sprawie wspolne zdanie smile.gif .
warmer
imo scena et nie upadnie jak wyjdzie rtcw2. po prostu ludzie ktorzy graja same ffa itp. zostana przy et bo to jest darmowe.tak bedzie zawsze.wszystko co darmowe ma wziecie.a reszta , ktora bedzie chciala grac cos b. powaznie weznie i kupi tego orginala i bedzie grac na turniejach z (byc moze)nagrodami itp.
falubaz
CYTAT
imo scena et nie upadnie jak wyjdzie rtcw2. po prostu ludzie ktorzy graja same ffa itp. zostana przy et bo to jest darmowe.tak bedzie zawsze.wszystko co darmowe ma wziecie.a reszta , ktora bedzie chciala grac cos b. powaznie weznie i kupi tego orginala i bedzie grac na turniejach z (byc moze)nagrodami itp.

gg.
scena=ffa ?
lol
imo scena to raczej cupy, lany, klany i te "wyzszej klasy" a w polsce ogolnie takich brak, wiec o czym gadamy?ohmy.gif
wyjdzie rtcw2, admini oleja et zapewne, postawia serki rtcw2.
bynajmniej nie rozumiem ciebie ;o
a co do Gh*5T nie pisz juz nic wiecej bo noz mi sie otwiera w kieszeni.
CYTAT
Nie rozumiem zalerznosci miedzy producentem a nagrodami w cupach :/ . To raczej nie oni je funduja.

na lanach bf1942 swiety mikolaj rozdaje nagrody podobno.
CYTAT

Patrze ze wedlug ciebie to scena W:ET to tylko Polska  . Przytaczalem osobe baniego wiec nie mow pozniej ze ja tak mowilem  .

najpierw cos mowisz o polskiej scenie potem o swietym , mapperach wiec o co cho? jak narazie mowimy o PL. wiec stfu
warmer
falubaz masz racje.ogolnie to mi sie troche po****ilo...chodzilo mi mniej wiecej o to ze ludzie ktorzy traktuja te gre "bardziej powaznie" przejda na rtcw2 a takie 13-sto latki ktore graja tylko po to aby wyzywac na ffa itp. zostana i beda sie nazywac "scena"
LoLeQ
k#!@a grajcie w RTCW,a nie po-(słowo na p)cie na ffa i placzecie ze scena z dupy.Ja mimo wszystko wole towarzystwo osob normalnych o IQ w okolicach 100 i wiecej z innych krajow,niz wiekszosc osob z PL ET.A jak sie nie podoba scena to zagrajcie w zagranicznych klanach(skoro wam poziom przeszkadza...),gdzie sa sponsorzy itd ,a nie placzecie :[
Gh*5T
CYTAT
k#!@a grajcie w RTCW

zgadzam sie smile.gif

Teraz na powaznie. Coz ogolem masz racje. Jesli ludziom sie nie chce samemu budowac sceny niech sie dolacza do juz zrobionego. Tak jest i w "realu". Jednak
juz tak w naszym kraju jest, ciagle nazekaja i nic nie robia, zeby to zmienic. Nic dziwnego, ze gl. bohaterem "Kiepskich" jest "Ferdek". Przedstawia on typowego polaka. Strasznie smutne jest to co z Polski zrobil komunizm.
tranx-san
O czym ta dyskusja ? Scena et pl ssie ? scena et pl upada ? znowu to samo :X

Kiedys myslalem podobnie, malo cupow, nic sie nie dzieje, scena ssie i upada, grajmy wszyscy w simsy albo pokemony ohmy.gif
wtf ?

Tak naprawde 99% graczy ma w dupe takie wasze rozwazania, a graja w et/cokolwiek innego bo lubia. Ja mam swoich znajomych na scenie, z nimi gram, mam zaprzyjaznione klany, tez z nimi gram, a co sie dzieje dalej to mnie raczej nie obchodzi.
Na scenie pl malo gram, bo malo jest klanow ktore ogolnie cos graja, wiec otwieram sie generalnie na scene eu. Moze poziom sceny pl jak i eu troche spada, albo sie wyrownuje, who cares? Ja gram dla czystej przyjemnosci, nie zeby wygrywac cupy zdupy. gram po to, aby moc pozniej na jakims zlocie poopowiadac sobie jak np ktos mnie podnosil granatem, albo pojechalem 5ciu z thompsona podczas cw.
Wiekszosc z was graczy za bardzo przywiazuje wage do ffa, do tego co sie dzieje na jakichs zdupy publicznych serwerach, na ktorych graja w 90% ludzie nie majacy zielonego pojecia na temat tej gry.. ja zamiast isc na ffa wole sie pomasturbowac przed monitorem, bo samo ffa pl jak i w eu ssie totalnie, nie wiem jak wy ale dla mnie et to gra teamowa, a latanie na ffa po fragi czy samemu probowanie wykonania obj to poprostu strata czasu.
Dla mnie scena to cw - clan wars, i tylko to, scena ffa mnie zupelnie nie interesuje, dla mnie scena to klany i stosunki miedzy nimi, fakt szkoda ze jest malo turniejow, ale grajac po 2-3 cw dziennie z przeciwnikami glownie z eu + pl nie nudze sie na scenie, wrecz przeciwnie czasami gram tyle ze mam poprostu dosc tej gry.

wszystkim ludziom narzekajacym na scene polecam kanal - #whine.et, tam jest doborowe towarzystwo ala 141 i inne zdupy klany ktore cale dnie nic nie robia tylko narzekaja na wszystko, poczawszy od warow i rate'a locka skonczywszy na tym ze scena ssie i upada
LoLeQ
Heh,zgadzam sie z Tranxem ale trzeba przyznac ze to nie ta scena co np RTCW 2003 (Qcon i 45tysiecy $) ,a pieniadze jakby nie patrzec przyciagaja rowniez klany/osoby ,ktore juz przestaly grac.W RTCW nie ma niestety LANowych cupow,w ET cos tam kombinuja (to jest na plus) ,ale mimo ze ET jest dosc popularna gra to sponsor woli zainwestowac kase w CSa or sth.Malo jest w EU klanow ze sponsorami (nie mowie o sponsorach ,ktorzy dadza ci pada za 50zl i maja cie w dupie) ,dlatego tez wiele osob konczy grac w ET/RTCW na rzecz CoD'a,CSa czy czegos jeszcze innego.Moze gdyby bylo wiecej klanow na poziomie i gdyby zorganizowac jakis wiekszy LAN scena by sie nieco ozywila,ale niestety poki co sie na to nie zanosi ,a malo kto chce probowac robic cos na duza skale gdzie pula nagrod przekroczy np. 10tys.$ z obawy przed niewypalem.Ale my k#!@a nic z tym nie mozemy raczej robic,chyba ze ktos w Polsce znajdzie mi sponsora ktory zainwestuje taka kase w tak (przepraszam fanow ET ,ale imo to prawda) gowniana gre.Pozostaje tylko liczyc na angolow i skandynawow sad.gif.
AciD
WSZYSCY C@#!
conish
O jaki fajny topic smile.gif

No to o wszystkim smile.gif

UVM (od tego sie zaczelo... pamietacie jeszcze?) Nie wiem jak to bylo z nimi (ale sadzac po decyzji sv...) ale John R. wymaga leczenia... Pilnie !! Przy okazji... Za niecale 2 godziny stuknie Wam 2 tygodnie na cb smile.gif

Scena... Oo... imo scena to nie tylko turnieje, lan, puchary, ligi itd. To ludzie, ktorzy sie znaja i razem graja. To moze byc rowniez ffa, jesli staly sklad wchodzi na serek i grzeje. Stand-ina mozna zalatawic na ircu w 30sec. A nie jest tak ?

Specjalnie do : falubaza

E.A. nie jest znow takie kochane... Po pierwsze biarac pod uwage aktywnosc na cb (takie spostrzezenie... activity dla wszystkich ladderkow bf1942 i BFV razem wzietych jest okolo 3 razy mniejsza od glownego ladderka polskiego mohaa [dokladnie 207 do 657 na ta chwile]) to nie BF a MoH:AA powinno byc oczkiem w glowie ea. A tak nie jest. Dlaczego? No ja nie wiem... Ale gracze mohaa (a siedzialem na tej scenie ponad 2 lata i bylem, ze sie tak wyraze blisko wszystkiego) prosili a wrecz blagali o kolejnego patcha poprawiajacego mapki (moze jakies nowe? A nie wciaz 3... Tak! W mohaa gra sie 3 mapy!!), pb czy cokolwiek... Jednak nie. Wiec moze nie gloryfikujmy juz tak bardzo e.a.

Kolejna rzecz... Sponsoring... W zalozenie sponsoring jest podarowaniem komus pieniedzy w zamian za reklame (lub nie) majac nadzieje na wzrost popularnosc produktow sponsora. Tak sie sklada, ze esport moze miec nadzieje tylko i wylacznie na sponsoring producentow sprzetu komputerowego (wyobrazacie sobie zeby jakis klan sponosorowal na przyklad danon?? :>) albo rzeczy z nimi zwiazanymi (host serwera itd...) Jednak sprzet komputerowy jest czyms co nie kupuje sie codziennie lub raz w miesiacu. Na dodatek czesciej decyduje o fakcie zakupu cena a nie to czy sprzet jest tak na prawde lepszy. Wiec sponsring sie nie oplaca...

A co ze sponsringiem na przyklad CS ? No... to juz troche inna sprawa... CS`owi sie udalo... Turnieje CS`a nie sa moze jeszcze takimi wydarzeniami jak olimpiada... Ale... jak koncert ?

Uwazam tez, iz fakt "darmowosci" et ma sie ni jak do faktu jej popularnosci... Nikt mi w Polsce nie powie, ze kazda gre ma oryginalna i kupuje gry po to by w nie grac on-line bez mojego bezgranicznego zdziwienia. Pamietam jeszcze z dawnych czasow jak wyszlo d2... te otwarte pudelka z gra w empikach... smile.gif

Co myslicie o na przyklad pierwszym quake`u?? Shit, staroc, co za grafa... A gra sie nadal... Po udostepnienu pelnego kodu zrodlowego z ta gra zrobiono cuda...I do tej pory sie robi...

Tak lubie et. Tak lubie w to grac. Moze nie do konca ffa, ale sprawia mi frajde spotkanie kilku znajomych ( o ktorych pewnie zaden z Was nie ma zielonego pojecia... uberlow skill:) ) na ts i pogranie. Bo to jest gra. Moze kiedys bedzie sie dalo wyzyc z grania tak jak sie da wyzyc na przyklad z grania w pilke.

pozdrawiam wszystkich
Gh*5T
CYTAT
Scena... Oo... imo scena to nie tylko turnieje, lan, puchary, ligi itd. To ludzie, ktorzy sie znaja i razem graja. To moze byc rowniez ffa, jesli staly sklad wchodzi na serek i grzeje. Stand-ina mozna zalatawic na ircu w 30sec. A nie jest tak ?

Jeszcze trzeba dodac ze przed sparem mozna troche pogadac z kolesiem i sprawdzic jego stopien warzywnosci, aby nie miec zlego humoru przez reszte dnia/nocy. Na tej scenie mozna wylowic cos ciekawego jedynemy naszym problemem jest to, ze nie zawsze chcemy to robic...

CYTAT
sprawia mi frajde spotkanie kilku znajomych ( o ktorych pewnie zaden z Was nie ma zielonego pojecia... uberlow skill:) )

Czuje sie obrazony;P.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.