Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: lekki polityczny flejm
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Z zupełnie innej beczki > Hyde Park
Stron: 1, 2, 3
ymma
To ja już ostatni raz się tu wypowiem, gdyż właśnie wróciłam z wyborów, zagłosowałam i teraz będę czekać jak to wszystko potoczy się dalej. Wiadomo, że ktokolwiek wygra, to opozycja będzie się starała ośmieszyć wybrany rząd i torpedować jego posunięcia, bo tak w Polsce wygląda uprawianie polityki. Niezależnie od tego kto jest u władzy, a kto w opozycjii. Jezeli wygra PO i PiS lewicowo - samoobronowa część będzie tak próbowała utrudnić i skompromitować ich rządy, że w następnych wyborach to oni wygrają a wtedy to samo im zrobi centro-prawicowa opozycja, i tak w kółko. Mam tylko nadzieję, że w końcu pojawią się ludzie, którzy pomijając to która partia rozpoczęła dana reformę doprowadzi ją sumiennie do końca i w końcu gospodarka będzie się toczyć sama niezależnie od tego, kto w danej chwili będzie u "żłoba"

A co do afer - cobyście panowie nie mówili, to przynajmniej do tej pory to jednak przodowała w nich lewica. Z prostej przyczyny - to oni po 89r byli lepiej ustawieni i mieli więcej powiązań. To się zmienia, więc i afer z prawicą przybywa. Złodzieje i oszuści są wszędzie.

A co do dziury budżetowej - niestety pomijając nieudolność każdych kolejnych rządów tak prawicowych jak i lewicowych, to owa dziura i tak by się powiekszała i tak. Gdy Mazowiecki i jego ekipa przejmowali rządy to nie wiadomo było nawet na czym stoi ów rząd, jakimi pieniędzmi dysponuje. Nie ogłaszali dziury budżetowej, bo nie wiadomo było ile ona wynosi, a zresztą tyle było do naprawienia, że musiała się ona z kolejnymi rzadami powiększać. Nie prawda jest, że za czasów AWSu powiększyli ją jakoś ogromnie - po prostu ogłosili ile tak naprawdę ona wynosi, poza tym rozpoczeli wiele kosztownych reform, których rozpoczęćie było koniecznością. Kolejne lewicowe rządy po części je realizowały, ale w głównej mierze powymyślały kolejne wersje i koszty owych reform narastają a same reformy ciągle nie są dokończone. A dziura będzie rosła. No chyba, że znów obetnie się jakieś grupie społecznej albo wprowadzi nowy podatek, albo vat albo kolejny idiotyzm hamujący gospodarkę, co z kolei spowoduje zmniejszenie się wpływów do budżetu. I tak to u nas w kółko leci.
falubaz
twoj stary tak sadzi cieciu, nie napisalem w ani jednym slowie ze jest swieta, analfabeto rumunski. twoj poziom intelektualny juz wykazales wczesniej, dlatego nie mialem ochoty na dialog z twoja nedzna osoba. jezeli wskazesz mi jedno zdanie w ktorym sazde ze jest swieta i nie ma udzialu w aferach orlenu, rywina to przyznam ci racje, ale narazie jestes nezmozgim paralita. nie nawidze jak ktos wklada mi do ust rzeczy ktorych nie powiedzialem a ty jestes taka osoba.

CYTAT
Co do PZU to nie zapominaj że komisja śledcza wysunęła wniosek żeby przed trybunałem stanu postawić Belke!!

nie klam cymbale, bo chca go postawic przed prokuratorem za skladanie falszywych zeznan.
aha dziura budzetowa za czasow rzadow sld zmalala z 40 mld zlotych do 32 w tym roku.

radze ci isc wygryzac rodzyny z dupy kaczorow i giertycha bo tam jest twoje miejsce.

a skurywysyni z porozumienia centrum beda rzadzic krajem. ide sie pociac zyletkami

CYTAT

Z mojej strony eot w tym topicku bo k#!@a niemam zamiaru odpowiadać więcej na głupkowate posty takich parapetów jak ty falub !!

nie glupkowate, tylko racjonalne i poparte faktami, a mowic tak mozesz do starej.
D!z3l
Falub od mojego starego to się lepiej od(słowo na p)!!. Ja nie będe się zniżał do twojego poziomu i wyzywał cię na forum bo tak robi 95% internautów którzy to wymądrzają się w necie!! Powiem ci tylko to że kto mieczem wojuje to od miecza ginie !!
ymma
A jednak flejm! :DDDDDDDDDD

No w końcu my Polacy, wróciliśmy do starych poczciwych zwyczajów - szabelką ich jiiiiiiiiihaaaaaaaaaaa!!!!!!!
falubaz
ok to giniesz. podaj mi to k#!@a jedno zdanie. po prostu nie masz przykladow by oprzec swoje wymioty. no czekam i czekam, jakos nie widze. a jednak jestes tym jakim cie nazwalem. twoj sposob na konwersacje-klamanie jest typowy dla osob takiego pokroju. klamstwem wojowales-klamstwem zginales. piszesz ze nie bedziesz mnie wyzywal. a co u spowiedzi byles ze nagle zrezygnowales ze swojego sztandarowego sposobu konwersacji? patrz swoje poprzednie posty. jezeli nie przyznasz mi racji jestes zalosnym c@#!em. zanim spytasz w czym racji to napisze jeszcze raz:ze nie wychwalalem lewicy, ze nie mowilem ze nie ma zadnego udzialu w aferach, ze klamiesz. masz jeszcze szanse ukazac ze jest odwrotnie. czekam
conish
CYTAT ( Ymma)
Tyle, że w wyborach tak naprawdę nie chodzi o konkretnych ludzi tylko o programy

Nie do konca moge sie zgodzic. Jesli mamy program, ktory jest niesamowicie wypas ale nie mamy ludzi, ktorzy go zrealizuja to nie mamy nic.

I chcialem jeszcze pozdrowic tych wszystkich ~70% co nie poszli na wybory, ktorzy wybrali brata pierwszego homofoba RP na pramiera, tych wszystkich, ktorzy gdzies w okolicach kiszki stolcowej maja to co sie dzieje, bo jakby sie nie dzialo to i tak mozna ponarzekac, popluc itd.

Glosowalem na PO (bardzo mi sie podba projekt podatku liniowego) i PiS (dwoch senatorow). Nie potrafie zrozumiec na przyklad samoobrony, ktorej jedynym argumentem na przejecie wladzy w tym kraju jest to, ze nigdy wczesniej jej nie mieli albo LPR, ktorej przewodniczacy (a jesli nie guru, szifu, mastah i drugi po Bogu) haslami nie wiem czy nie wyprzedza Hitlera (faszyzm i nacjonalizm w czystej formie...).

Pozdrawiam rowniez tych, ktorzy jako jedyny argument posiadaja dewagacje na temat czynnego kompleksu Edypa i biernego homoseksualizmu partnera w rozmowie, a jakze licznie wypowiadajacych sie w roznych mediach (a takze forach).

edit:
Acha... sprawy fozz, pzu, orlen, rywin i smierci mojego chomika: mowicie o rzeczach, o ktorych w tym kraju wie wszystko tyle ludzi ile mozna naliczyc na palcach jednej reki (moze dwoch jak sie dobrze liczy). Przerzucanie sie tekstami "ze to ci z prawicy"; "a nie! ci z lewicy!" sa z serii szkoda_sensu. Kazdy bral. A kto nie bral to bedzie bral. A jesli nie bedzie bral to znaczy, ze nie jest wazny.

edit#2:
Ale za to siatkarki wygraly i juz.
tranx-san
ive read your posts here and i must admit that most of u noobs are leik suckin ma ballz u know

let me see your micros !

Evingolis
D!z3l
Co do świętości lewicy i Belki to juz usłyszałeś więc nie będe strzępił jęzora.
Jednak nie wypominaj mi tego czego nie powiedziałem. Jak sporo innych ludzi słyszysz to co chcesz słyszeć nie to co mówi druga osoba.

Ymma
Dziura budżetowa to nie to samo co deficyt budżetowy. Różnica między poziomem dochodów a poziomem wydatków to nic dziwnego w cywilizowanym świecie. Większość poństwa ma jakiś tam dług powstający przeważnie właśnie w ten sposób. Jednak fakt że przez lata nie można się doliczyć swojego majątku, co chwila podaje się inne wzięte z kosmosu liczby - to jest skandal. Kiedy rząd jakiegoś państwa tak wyraźnie pokazuje że nie wie czym rządzi, jak głęboko ma w poważaniu rzeczywisty stan państwa - to jest skandal. To właśnie była dziura budżetowa, tych pieniędzy zabrakło bo spece prawicy wyliczyli sobie z sufitu dochody i wydatki państwa. Dziura budżetowa to faktycznie różnica między spodziewanym deficytem a jego rzeczywistym odpowiednikiem.

Teraz już wiemy że będą nami rządzić ludzie którzy takie coś wypichcili. Trzeba było uciekać za granicę kiedy jeszcze można było. Na czym tym razem będą szukać oszczędności? Jeżeli dostajesz cos od panstwa w jakiejś formie, jeżeli panśtwo coś ci refunduje, coś ci opłaca to mam dobrą radę, włóż głowę między nogi i czułym pocałunkiem pożegnaj się ze swoją dupą.

Co do afer oczywiście dużo racji ma Conish, są wyjątki ale wszyscy wiedzą jak to jest z wyjątkami i regułami. Więc nie ma co się oszukiwać, kraść będą wszyscy nasi wybrańcy. Tylko że jedni kradli by z głową i nie niszcząc żywiciela a inni...cóż jeżeli AWS was nie przekonał to zobaczycie teraz.
Ja kończe swoje studia i spadam z tego kraju na rok albo dwa, innego wyjścia nie widzę bo zostać tu i wegetować to nie jest wyjście.
Zduneq
OMG
Po 1 Falubaz info masz moze dobre ale obrazasz ludzi wyzwiskami itp(D!zel)
Po 2 moze i jestem poplista ale poki co SAmoobrona nie miala mozliwosci popisania sie wladza.4 lata temu glosowalbym na SLD gdym mial prawo wyborcze.Dzis za niespelnione obietnice nie glosowalbym na nich(tez tego nie uczynilem).PoPis=AWS+Uw tylko ze pod innym sztandarem tak samo jak SDPL to SLD...Jak widac nie weszli do rzadu.Natomiast zadziwil mnie wynik SLD 11% blink.gif SLD jedzie jeszcze na starym elktoracie nie ma co....Popisowcy na mlodych :/
Po 3 mowa o aferach...Ymma 100% racji, na poczatku ustawily sie komuchy,ale prawica szybko nadrobila straty.
Evingolis, mowisz o zlej prasie lewicy...Hmm.No coz.Nie poto obalali komunizm zeby teraz komucha popuscic,teraz trzeba ich ukrac za wszystkie "zbrodnie"Buhahaha
Tranx ty juz prawie jestes gotowy do rewolucji smile.gif biggrin.gif Jak bedzie sie rozpoczynala to zglosze sie do ciebie, pojdziesz w 1 lini zeby tym wszystkim zlodzieja upuscic krwii. cool.gif

Wracajac do afer.D!zel, poczek niech no przytocze konstytucje.Pisze w niej tak:
"Każdego uważą się za niewinnego, dopóki jego wina nie zostanie stwierdzona prawomocnym wyrokiem SĄDU"
Rozdział II Artykuł 42 pkt.3 "Konstytucja Rzeczpospolitej Polskiej z dnia 3.V.1997r.
WIec SZANOWNE KOMISJE wsadz sobie gleboko w DUPE i sie nimi ekscytuj!
Zapoznaj sie z konstytucja potem mow o prawie...
A to ze wymiar sprawiedliwosci jest nieudolny to niestety inna sprawa.
conish
Przedstawiony fragmet konstytucji okresla tylko prawny stan rzeczy, nie moralny. I byc moze o tym pisal Dizel.

A po drugie:

CYTAT
Zapoznaj sie z konstytucja potem mow o prawie...

Nie wiem czy dobrze rozumiem. W Polsce jest tak, ze konstytucja jest podstawa do tworzenia praw szczegolowych. A nie konstytucja sobie, prawo sobie.

Tak sie sklada, ze sejmowa komisja śledcza (zeby uszczegolowic) ma takie same prawa jak prokuratura (tzn w zakresie przesluchiwania swiadkow) z tym, ze koniec jej prac wienczy spisanie sprawozdania, ktore moze pociagnac do odpowiedzialnosci przed Trybunalem Stanu. I wyrok zapada wtedy nie w sadzie. Konteksty, drogi panie, konteksty.

Chcialbym tez uscislic... Wedlug Ciebie lewica obalila komunizm?

CYTAT
Evingolis, mowisz o zlej prasie lewicy...Hmm.No coz.Nie poto obalali komunizm zeby teraz komucha popuscic,teraz trzeba ich ukrac za wszystkie "zbrodnie"Buhahaha

Bo kurde nie wiem jak rozumiec ten tekst a moze to rzucic calkiem nowe swiatlo na historie Polski...

CYTAT
Po 2 moze i jestem poplista (populista?) ale poki co SAmoobrona nie miala mozliwosci popisania sie wladza.

Nie wiem jak to rozumiec... Znaczy glosowales na SO ? To gdzie tu populizm? W badaniach przedwyborczych ich wyniki oscylowaly miedzy 3 a 4 miejscem. I po drugie, cos o czym juz pisalem gdzies. Przemawia do Ciebie argument Leppera, ze powinien miec wladze, bo jeszcze jej nie mial? Do mnie ani troche.
Zduneq
CYTAT
Tak sie sklada, ze sejmowa komisja śledcza (zeby uszczegolowic) ma takie same prawa jak prokuratura (tzn w zakresie przesluchiwania swiadkow) z tym, ze koniec jej prac wienczy spisanie sprawozdania, ktore moze pociagnac do odpowiedzialnosci przed Trybunalem Stanu. I wyrok zapada wtedy nie w sadzie. Konteksty, drogi panie, konteksty.

Racja, moje niedopatrzenie.Ale komisja sledcza moze rownierz skierowac sprawe do prokurtury.Wtedy wyrok zapada w sadzie smile.gif
CYTAT
Chcialbym tez uscislic... Wedlug Ciebie lewica obalila komunizm?

Zle to zrozumiales.Ja tez najlepiej tego nie ujalem.Otoz chodzilo mi o to ze jak komunizm po ponad 50 latach bytu zostal obalony to napewno szybko komuchy nie beda mialy dobrej prasy bo jeszcze nie tak dawno oni byli przy wladzy.Teraz rozumiesz?Mam nadzieje ze tak.Chociaz to tez nie jest najlepiej ujete.Inaczej.Nie poto obalali rzady komuchow zeby mieli dobra prase w nowej rzeczywistosci.
CYTAT

Nie wiem jak to rozumiec... Znaczy glosowales na SO ? To gdzie tu populizm? W badaniach przedwyborczych ich wyniki oscylowaly miedzy 3 a 4 miejscem. I po drugie, cos o czym juz pisalem gdzies. Przemawia do Ciebie argument Leppera, ze powinien miec wladze, bo jeszcze jej nie mial? Do mnie ani troche.

Jest to jeden z wielu argomentow jakie do mnie przemawiaja.Zeby nie byc goloslownym to przemawia tez do mnie argument Andrew o tym iz nalezy budowac wiecej wiezien i nie robic z nich hoteli z pieniedzy podatnikow.
Tak glosowalem na SO ale w prezydenckich nie bede glosowal na Leppera z kilku powodow.
Po 1 ma wyroki prawomocne na swoim koncie co dla mnie skresla go jako lidera panstwa.Osoba nr. 1 w panstwie nie moze byc karana!!!
Po 2 nie widze go jako prezydenta....Jako premiera czy ministra tak, ale nie prezydent.
Hmmm chociaz moze i na niego zaglosuje na przekur Kaczorą Donaldą biggrin.gif
Zebym nie przykladal reki do tego.Bo jak wiemy Lepper raczej szans na bycie prezydentem nie ma.Ale nie chce tez Kaczerium w naszym kraju...
Evingolis
Zduneq a ty znowu z kumuchami wyskakujesz. No to mały test dla ciebie czy wiesz o czy właściwie mówisz czy też bezmyślnie powtarzasz bzdury przez kogoś wymyśone.

1. Kto to jest komuch? Zdefiniuj to jakoś. To w miarę proste, wiesz chyba czego tak nienawidzisz i na co bluzgasz.

2. Podaj jakiś przykład. Z polskich polityków wybierz 2-3 i powiedz dlaczego akurat oni.

Ps. Prokuratura nie jest związana ustaleniami komisji, prowadzi odrębne śledztwo, wyciąga własne wnioski. Na szczęście.
tranx-san
CYTAT (Zduneq @ 14:55, 2 10 2005)

Po 1 ma wyroki prawomocne na swoim koncie co dla mnie skresla go jako lidera panstwa.Osoba nr. 1 w panstwie nie moze byc karana!!!
Po 2 nie widze go jako prezydenta....Jako premiera czy ministra tak, ale nie prezydent.

sry kolego ja nie widze czlowieka ktory ma prawomocny wyrok w sadzie nawet jako soltysa na wsi - tacy ludzie jak lepper i polowa samoobrony nie powinna brac udzialu w zyciu politycznym tego kraju

komunizmu juz w polsce nie ma a skoro nie ma komuznimu to i nie ma komuchow, to ze ktos zasiadal kiedys w radzie PZPR nie oznacza ze ten czlowiek jest komuchem, o tym kto jest jakim politykiem swiadcza jego poglady - nie widze na polskiej scenie politycznej ludzi ktorzy by mowili ze chca komunizmu w polsce wiec wtf?
conish
jesli rozroznimy komuchow_dzialaczy od komuchow_marzycieli_wspominajacych to sie zgadzam. W przeciwnym wypadku znam jeszcze [edit]najwiecej[/edit=bylo najmniej] 2 komuchow
Evingolis
Zduneq jakoś cię nie słyszę? Jeżeli sam nie wiesz to zapytaj osobę która ma na ciebie największy wpływ w tych sprawach, razem wam się uda.

Conish nie bardzo rozumiem co właściwie powiedziałeś, znasz takich którzy chcieli by powrotu PRL czy takich którzy aktywnie działają aby komunizm nastał na tym świecie?

Ps. Wszyscy nienawidzący komuchów połączcie siły i spróbujcie rozwiązać ten mały test, przecież nie powinno to być dla was nic trudnego.
conish
juz tlumacze...

komuch_dzialacz-> to taki, ktory czynnie dziala na rzecz powrotu do poprzedniego ustroju (i to w najczystszej postaci). Ilu takich jest jeszcze w Polsce? A ilu potrafimy nazwac z imienia i nazwiska?

komuch_marzyciel_wspominajacy-> to najczesciej czlowiek, ktory za czasow PRL nie robil nic, a mial wiele. Taki przypadek wspomina z rozewnieniem przeszle czasy, ale przyzwyczajony do nierobstwa pozostaje bierny. A ilu jest takich?
Zduneq
Evingolis, nie slyszysz mnie bo nie mam czasu aby ci odpisac.W tej chwili tez tylko z doskoku, ide zaraz na wybory.Ale po nich odpowiem ci na twoje pytanie.
conish
o druga ture chodzi?:>
Evingolis
Tak to właśnie jest kiedy przychodzi powiedzieć coś konkretnego, choćby tyci merytoryczny argument ci którzy przedchwilą ziali nienawiścią i rzucali błotem siedzą cicho.
Jeżeli ktoś krzyczy że czegos nienawidzi a nawet nie potrafi tego zdefiniować to jest zwykłym z!@#em genetycznym, inaczej tego nazwac nie można.

Połączone siły paladynów prawicy, złotych chłopców Giertycha i aniołów zemsty Kaczyńskich oblały test. Co za niespodzianka.
shela
tak czytam i czytam ten topic od czasu do czasu ... i naszla mnie jedna mysl ...
czemu lewice ludzie nazywaja komuchami? idac tym tokiem myslenia powinnismy zakazac uzywania sfastyki bo to symbol faszystkowski (dla niewtajemniczonych sfastyka jest w niektorych kulturach znakiem slonca), prawicowcow powinnismy nazywac faszystami/nazistami (a co ...skoro lewica komuchy to prawica faszysci/nazisci) bo przeciez NSDAP bylo partia prawicowa.

to taka mala dygresja...mamy ponad 15 lat od upadku sowieckiego komunizmu w Polsce, wiec ja sie pytam .. gdzie sa ci komunisci, czerwona zaraza, komuchy etc. .... moim zdaniem troche sie komus kalendarz przestawil...ale skoro idziemy dalej tym tokiem myslenia to pewnie cos by sie jeszcze znalazlo na partie z centrum sceny politycznej. mozemy pogrzebac jeszcze troche z historii i na pewno cos sie jeszcze fajnego znajdzie ....

wiec uogolniajac cala ta sprawe..niektorzy sie powinni obudzic...bo na razie pomimo usilnych prosb wielu osob nikt sie nie doczekal podania nazwiska komunisty, nawet ci, ktorzy na cala lewice krzycza, ze jest to czerwona zaraza .. a czemu? bo takowego nie ma na polskiej scenie politycznej ....
i osobiscie smieszy mnie to troche, bo wyglada to tak, jakby ludzie nie mieli swoich pogladow tylko na slepo powtarzali zdanie ludzi starszej daty...
tak na marginesie ludzie w wieku lat ok 20 nie powinni w ogole poruszac kwestii nazywania kogos komunista, czerwonym etc. bo tak na prawde nie maja zdania wyrobionego na ten temat tylko powtarzaja to co uslyszeli od innych .. powod?

jaki przecietny 5-10cio latek interesuje sie polityka i ustrojem jaki panuje? kto z tych 20-25cio latkow ktorzy teraz obrzucaja lewice blotem (bo to komunisci ohmy.gif) interesowal sie polityka w latach 80tych, byl z tym na bierzaco i moze z czystym sumieniem powiedziec: " bylem, widzialem, przeanalizowalem, wyciagnalem wnioski i wyrobilem sobie SAM wlasne zdanie"? kogo w takim wieku interesowal ustroj? tak na prawde moga jedynie powiedziec ze po upadku zelaznej kutryny u nas prezydentem zostal Walesa, bo sprawa byla baaardzo glosna i stalo sie to niemal narodowym swietem.

taka jest moja opinia na ten caly temat ... a wracajac do wyborow...przestalo mnie juz to interesowac .. tak czy inaczej zapanuje w Polsce kaczogrod, a rzad sie bedzie ciagle klocil i uchwalal kolejne bezsensowne, nic nie wnoszace ustawy ...

mam nadzieje ze sie myle, ze sie poprawi .. ale jak to mowia ... nadzieja matka glupich...ale kazda matke trzeba szanowac ...
fajnie by bylo gdyby w koncu sie poprawilo, ale na to osobiscie nie licze....
czas to wszystko zweryfikuje, a tym czasem koncze
ymma
CYTAT
wiec uogolniajac cala ta sprawe..niektorzy sie powinni obudzic...bo na razie pomimo usilnych prosb wielu osob nikt sie nie doczekal podania nazwiska komunisty, nawet ci, ktorzy na cala lewice krzycza, ze jest to czerwona zaraza .. a czemu? bo takowego nie ma na polskiej scenie politycznej ....

Ke? A czy nie sądzisz, że ktoś, kto aktywnie działał politycznie za czasów "realnego komunizmu" nie jest na 100% już komunistą? Ja mam duże wątpliwości. Rozejrzyj się, wielu z czołowych polityków lewicy zaczynało swoje kariery jako komuniści właśnie, legitymowali się przynaleznością partyjną i głośno krzyczeli, że komunizm jest cacy!! Chociażby nasz odchodzący prezydent Kwaśniewski, Cimoszewicz, Miller, Oleksy i wielu innych. Czy zmienili swoje poglądy, wartości, tego nie wiem, ale nie dziwię się, że ktoś może nadal nazywać ich komunistami/komuchami itd. Szczerze mówiąc w ilości inwektyw wzgledem polityków przodują jednak przeciwnicy prawicy i z własnego doświadczenia wiem, że kłótnie o polityce zaczynają się przeważnie od obelg pod kierunkiem prawicy/kościoła itp.

CYTAT
kto z tych 20-25cio latkow ktorzy teraz obrzucaja lewice blotem (bo to komunisci ) interesowal sie polityka w latach 80tych, byl z tym na bierzaco i moze z czystym sumieniem powiedziec: " bylem, widzialem, przeanalizowalem, wyciagnalem wnioski i wyrobilem sobie SAM wlasne zdanie"?

Ja, tyle, że fakt jestem starsza od was. Zresztą to były czasy kiedy wszyscy, nawet ci młodsi żyli tym co działo się w polityce - nastąpiła zmiana ustroju - wierz mi to duża sprawa, zdecydowanie większa od jakiś tam obecnie wyborów.
Evingolis
No tak, ktoś kto karierę polityczną zaczynał od struktur PRL. W tamtych czasach też w sumie nie rzuciłbym na podanych przez ciebie ludzi takiego hasła. Komunistami wtedy nazwałbym niektórych ideologów którzy rzeczywiście wierzyli w to co pletli i nie rozumieli że nie każdy pojmuje "oczywiste" prawdy tak jak oni. Ale pokaż mi takiego żyjącego ideologa?
Od powstania III RP nie ma w Polsce ani parti ani poltyka które głosiły by program komunistyczny. Jeżeli tak to nie ma "komuchów". Proste. To że ktoś zmienia swoje poglądy, przynależność partyjną czy co tam jeszcze to w sumie nic dziwnego. Przecież PiS czy PO to w sumie struktury nowe a ich członkowie to polityce znani od kilkunastu lat, niech ktoś policzy sobie ile parti zaliczyli przez ten czas i o których mogą mówić z dumą.

Z mojego doświadczenia zarówno w internecie jak i rzeczywistości zwolennicy prawicy są mistrzami inwektyw i obelg. Nijak nie mogę przypomniec sobie rozmowy w której bym uczestniczył albo był świadkiem w której brakiem kultury popisał się ktoś o poglądach lewicowych za to na w odwrotną stronę znam ich na pęczki. Na pewno są tacy ludzie ale całe moje doświadczenie mówi mi że jest ich promil w porównaniu z rzeszami chamstwa na prawicy.
Rozmów takich odbyłem sporo ale bardzo niewiele z nich ze strony zwolenników prawicy prowadzone było argumentami merytorycznymi, przeważały argumenty emocjonalne. Oczywiście może tylko na podlasiu ludzie prawicy są tak agresywni i kiepsko u nich z wychowaniem. Może w pozostałej części Polski jest inaczej ale tu prawica to najczęściej (nie generalizując) dno, męty i fanatyzm.
ymma
Twój tok myślenia jakoś mnie nie przekonuje, ale ok. Po zastanowieniu jednak zgodze się z jedną sprawą, otóż w sumie fakt, komunizmu właściwie nie było - komunizm to utopia, tak więc jest to ustój niemożliwy do zrealizowania. Socjalizmem również trudno uznać to co kwitło tak u nas jak i w innych krajach podlegającym wpływom nieomylnego naszego wielkiego wodza słoneczko Stalina. Cóż więc mieliśmy? Jakiś chory totalitaryzm wyniszczający gospodarkę i ekonomię, zabijający rozwój kulturowy, wolność jednostki, poniżający dla większości obywateli, dla sporej grupy wręcz zbrodniczy. Ludzie o których wspomniałeś służyli mu, robili kariery, popierali, zarzekali się wtenczas że podpisują się rękami i nogami pod wszystkim co miał do powiedzenia pierwszy sekretarz, ba, sami mu w tym pomagali. Byli częścią owego systemu. Jak więc nazwać ich teraz? Myślę, ze komuch to jest to jednak dość delikatne określenie.
I tylko prosze nie mów mi, że oni wszyscy błądzili, albo, że wierzyli w ideały. Bardzo prosze.

conish
Owszem jest do zrezalizowania. Wszystko zalezy od jednostki (jednostek). Przypatrz sie na przyklad mrowisku.
shela
nie zamierzam sie z nikim spierac na ten temat, bo i tak kazdy ma swoje przekonania.

Ymma .. w tym co piszesz jest bardzo duzo prawdy i Ty jako osoba znajaca te czasy lepiej niz ja i niz zdecydowana wiekszosc wypowiadajacych sie tutaj mozesz powiedziec nieco wiecej. poprzedni system nie byl dobry, wiekszosc rzadzacych, zasiadajacych w urzedach i na wysokich stanowiskach w firmach panstwowych to bylo po mojemu "Towarzystwo wzajemniej adoracji". w tej kwestii sie zgadzamy. zgodze sie rowniez, ze do tego towarzystwa nalezalo wielu czolowych obecnie politykow. jednak jak mozna zauwazyc po zmianie ustroju zmienilo sie wiele, ale czesto nie na lepsze.
przyklady?
PGR'y zostaly zlikwidowane. prawda bylo, ze byly to gospodarstwa wysoce nierentowne, do ktorych panstwo dokladalo gruba kase. Jednak te gospodarstwa byly dla wielu ludzi jedynym zrodlem utrzymania. zamiast likwidacji mozna je przeciez bylo zrestrukturyzowac (ostatnimi czasy bardzo popularne slowo, ciekawe tylko czemu politycy prawicy nie wpadli na ten pomysl w momencie zmiany ustroju). Teraz duza grupa ludzi, mieszkajacy na osiedlach popegeerowskich zyje w skrajnej nedzy nie majac czesto pieniedzy nawet na podstawowe potrzeby.
zawinil poprzedni ustroj, czy nienawisc do poprzedniego ustroju?
zapewne pamietasz, jak to bylo w latach 90tych jak owczesny rzad niszczyl wszystko co stworzyl poprzedni ustroj, z gory zakladajac ze jest to be, bo oni byli tacy i owacy. wtedy przewazyla nienawisc nad zdrowym rozsadkiem.
to utkwilo mi w pamieci, niestety nie jestem w stanie przypomniec sobie wiele wiecej z tamtego okresu, bo po prostu bylem malym gowniarzem w wieku lat 7-9 .. jakos tak

idac dalej ... kiedy u wladzy pojawil sie AWS, i rzad z Jerzym Buzkiem na czele zafundowali nam 4 reformy .... oswiaty, sluzby zdrowia, emerytalna, administracyjna

oswiata...wszyscy widza jak sie to skonczylo. ludzie, ktorzy w poprzednim ustroju zdobywali wysokie stopnie naukowe i powodzilo im sie baaardzo dobrze, pomimo iz bardzo czesto wcale nie byli powiazani z systemem (byli po prostu elita intelektualna), nagle stwierdzili ze tamten system szkolnictwa byl kompletnie do bani .... wiec czemu nie oddali tych stopni naukowych? tego nie rozumiem. a dzis sprawa wyglada tak (moge powiedziec wylacznie na podstawie swojej uczelni): ludzie z nowa matura nie zdaja egzaminow na studia (poza bardzo nielicznymi wyjatkami), efekt jest taki, ze osoby, ktore maja po prostu wysoka srednia, a zajmuja miejsce ludzi z gorszymi stopniami, sa po prostu tempakami (no offence dla nikogo...ale sa baardzo liczne przypadki .. przynajmniej u mnie, na najbardziej obleganym wydziale) ... w ten sposob czesto eliminujac ludzi, ktorzy na prawde by sie przylozyli do tych studiow. czy cos sie tak na prawde zmienilo w nauczaniu? tak .. podreczniki, ktore notabene zmieniaja sie co roku, wiec rodzice ponosza dodatkowe wydatki na wyprawki dla dzieci. reszta zostala w zasadzie taka sama (moj brat jest aktualnie w liceum w klasie maturalnej)

idziemy dalej.. sluzba zdrowia .. jak dla mnie n/c ...pieniadze mialy isc za ludzmi .. i co? i nic ... pieniadze gdzies znikaja. przewaznie w nowych siedzibach NFZ, a dawnych chorych kas, zwanymi rowniez kasami chorych. a ludzi nie przyjmuja w szpitalach bo nie ma juz pieniedzy, albo limity sie skonczyly. do lekarza sa kosmiczne kolejki (kiedys tez byly, akurat pamietam bo bylem niezbyt zdrowym chlopcem), ale kiedys przynajmniej lekaz nie powiedzial mi:"sorry, nie mam juz numerkow, przyjdz kiedy indziej". no przepraszam bardzo, tak ma byc? ludzi po 65 roku juz nie mozna leczyc drogimi lekami (np. ostatnio glosna afera na temat oddzialow onkologocznych, ale sprawa ma sie tak samo np. w przypadku kardiologii) bo na szpital zostaje nalozona kara od kochanego NFZ

lecimy po emeryturach ... 3 filary ... emeryci ciagle narzekaja, wszyscy placa skladki, a i tak moga zostac bez prawa do emerytury. poza tym wiek emerytalny .... czy nie za wysoki aby?

reforma administracyjna ... po co to komu bylo? chyba po to zeby na dlugi czas utrudnic dostep do urzedow tysiacom ludzi, jak nie setkom tysiecy. poprzedni podzial stworzyl poprzedni ustroj i tez trzeba bylo sie tego pozbyc... czy gdy bylo 49 wojewodztw bylo az tak strasznie ze trzeba to bylo zmieniac? kolejna kasa wyrzucona w bloto i w nowe stanowiska dla urzednikow.

i co teraz mamy? ciagle tych samych politykow, lewica na zmiane z prawica.... i co sie zmienia? jedni krzycza na drugich ze sa beee i ze nastepny rzad wszystko naprawi. i co sie dzieje? nic .... obecne PO i PiS wywodza sie wlasnie z tamtego rzadu AWS & UW... kiedy wszystko sie zaczelo sypac nagle powstaly 2 partie ... pan Donald Tusk w swoich spotach wyborczych ladnie ujal skandal na temat odpraw ... ale nie wspomial ze zasiadal w radzie za czasow kiedy byla uchwalana tzw. ustawa kominowa, ktora to wlansie pozwolila na takie skandale, ze prezes jakistam po niecalych 2 tyg pracy dostaje odprawe 700tys. PLN z panstwowej kasy... he?

po co to wszystko pisze? .... zeby pokazac ze poprzednia wladza (przed 89r) nie byla wcale gorsza niz ta obecna, a jedynie poglady sie roznily...wolnosc slowa, prawo glosu, wszystkie swobody osobiste mamy niejako z urzedu bedac panstwem demokratycznym. naszym krajem od ponad 10 lat rzadza w kolko ci sami ludzie, tylko pod przykrywka coraz to nowych partii politycznych (lewica twierdzi ze prawica jest bee, a jak prawica ma wladze to trzeba zniszczyc wszystko co stworzyl komunizm). w tym kraju nic sie nie zmieni, jesli u wladzy beda w kolko ci sami ludzie.... poprzednia wladza tym roznila sie od tej demokratycznej, ze przyjmowala polecenia od "wielkiego brata" i za to wielu ludzi ich nienawidzi, za to ze byli uzaleznieni, za to ze nie dzialali z wlasnej inicjatywy..dlaczego? bo tak bylo im wygodnie..nieprawdaz? byla to wladza niekompetentna, jednak nie mozna o nich mowic samyc hslych rzeczy (np. Edward Gierek zrobil duzo dla kraju i za to zostal odsuniety od wladzy .. ze nie do konca sie sluchal wielkiego brata ... co on takiego zrobil? zaczal budowac autostrady, obwodnice w duzych miastach, prowadzil bardziej otwarta polityke na kraje zachodnie niz Gomulka, nastapil rozwoj przemyslu, Polska stala sie producentem wysokiej jakosci produktow przemyslowych o standartach akceptowalnych za zachodzie, zmechanizowano rolnictwo i wprowadzono nawozy sztuczne..nastapil tez wielki boom oswiatowy...inna sprawa, ze tez nie byl idealem ... zaciagnal wiele niesplacalnych kredytow, jego polityka prowadzila do konsekwentnego wyniszczania dobr naturalnych, jednak kraj stal sie w koncu zauwazalny poza ZSRR, a inna sprawa ze nagle polska zaczela wygrywac wiele przetargow za wschodnia granica ... i co dla niektorych najwazniejsze ... Edward gierek dazyl do unormalizowania stosunkow z Watykanem, szczegolnie gdy papierzem zostal ś.p. Karol Wojtyla)... o Gierku wiem tyle co uczylem sie w szkole i czytalem w ksiazkach. nie bylo mnie wtedy na swiecie, wiec jak to sie ma do rzeczywistosci? skoro tak pisza wszedzie i ucza w szkole to musi cos w tym byc.

nie wszyscy ludzie z poprzedniej wladzy sa bee, i nie wszyscy obecni politycy sa cacy .. powiedzial bym raczej ze wiekszosc obecnych politykow powinno sie zamknac w jakichs zakladach i nie wypuszczac do ludzi....w najblizszych latach nic sie nie zmieni jesli nie zmieni sie tok myslenia politykow.

jesli ktos dotrwal do tego miejsca to gratuluje niezmiernie... takie jest moje widzenie tego co bylo, jest i bedzie...nikt nie musi sie z tym zgadzac ... to moje spostrzezenia.

mam nadzieje ze teraz niektorzy mnie rozumieja.

mam nadzieje Ymma ze mozemy podjac jakas konstruktywna dyskusje i nie bedziesz mnie postrzegac przez pryzmat slepo gloryfikujacego porzedni ustroj, bo tak nie jest. po prostu mam swoj pryzmat przez ktory widze swiat.
obecnie tez nie jest dobrze, chociaz dla wielu ludzi lepiej, jednak dla wielu ludzi znacznie gorzej.

[cholera, ale sie rozpisalem..teraz nikt tego nie przeczyta tongue.gif ]
Evingolis
Ymma dlaczego miałbym ich usprawiedliwiać? Oni nie błądzili a już z pewnością w żadną utopię nie wierzyli. Ja widzę między nimi a politykami prawicowymi dwie zasadnicze różnice.

-Kompetencje - Ludzie lewicy są zwykle bardziej kompetentni od prawicy i tu i tu stanowiska dostają zwykle krewni królika ale jedni się na czymś znają a inni nie. Kraść będą obaj ale ten kompetentny będzie kradł z głową a ten drugi po prost z wrzaskiem "Teraz K...a MY!" rzuci się do koryta przy okazji je jeszcze rozwalając.

-Początki - Ludzie lewicy swoje kariery zaczeli wcześniej (mówię o Cimoszewiczu, Kwaśniewskim, Millerze etc) niż politycy prawicowi. Po prostu do koryta wystartowali wcześniej, wcześniej może udeżyła im do głowy władza i możliwości z nią związane. Tylko tyle.

Jeżeli dla ciebie wystarczającym pretekstem do użycia obelgi jest fakt dłuższego pobytu przy korycie to wybacz ale się z tym nie zgodzę. Dla mnie nie liczy się ilośc ale jakość a więc zachowanie przy żłobie a nie sam fakt stania przy nim.
D!z3l
Jestttttttttttt !!!! Mój kandydat na prezydenta wygrał. Teraz drżyjcie wszystkie czerwone komuchy ^^ LoL !!!!
blacktyger
Ja rowniez sie ciesze smile.gif
evil_lord
hmm Finlandia, Szwecja czy może Japonia ?
falubaz
narod glupszy niz myslalem. (słowo na p)ony w dupe kler wygral wybory a nie kaczynski. JUZ ZA 4 LATA obudzicie sie z reka w nocniku jak za aws-u i ministra bauca.! kkthxbye. tragiczny dzien w dziejach polski
blacktyger
CYTAT (blacktyger @ 21:00, 23 10 2005)
hmm Finlandia, Szwecja czy może Japonia ?

zdecydowanie Finlandia. Ubostwiam ten kraj, jednym z moich marzen jest sie tam urodzic i zyc. Zreszta, jak wszystkie skandynawskie ...
falubaz
to znajdz kobiete i jedz splodzic dziecko w finlandii-dostajesz prace i mieszkanie za darmo a dziecko zostaje finem/finka
blacktyger
ehhh sad.gif Jak to jest ze jedni potrafia ...
Evingolis
Też zawsze ubóstwaiałem skandynawię tylko to cholerne zimno sad.gif . Czemu hiszpanie nie umieją sie tak zorganizować?

Ktoś znowu użył określenia na k mimo że nie zna znaczenia tego słowa. I jeszcze się cieszy że jego kandydat wygrał. Cóż jacy wyborcy taki ich przedstawiciel.

Mnie jako prawnikowi nie będzie tak znowu strasznie, prawo będzie tak z!@#ane i pokrętne że bez doradztwa reszta biednych żuczków zdechnie z biedy i rozpaczy.

Ps. Polskim wyborcom gratulujemy IV RP.
tranx-san
All aboard
Hit the road
All the bullshit
Can't be ignored

Hiedi ho
Here we go
No solution
Strong undertow

Ja wybieram zielona irlandie smile.gif moze sie zaciagne do ira przyjade do polski wpelni uzbrojony i zrobie porzadek...

Kiedy to o godz 20:25 wczoraj ogladalem 1dynke z wielka nadzieja iz ten buc kaczynski nie wygra, krotko po ogloszeniu szacunkowych wynikow powiedzialem sobie "o kur.wa" wylaczylem telewizor i poszedlem sie zrelaksowac przed kompem.

Niestety narod polski nie rozumie tego iz calkowita wladza w rekach jednego czlowieka (tutaj mamy dwoch braci blizniakow czyli na jedno wychodzi) to cos zlego dla naszego kraju nie wazne jacy szlachetni oni sa, jest to niebezpieczne, trudno.

Mam tylko nadzieje ze Po jak juz wejdzie w koalicje z PiS to nie pozwoli do zmiany konstytucji i zwiekszenia uprawnien prezydenta... gorzej jak PiS sie dogada z Lepperem i ROmanem bo tedy mielibysmy armageddon albo jak kto woli doom...

All the problems
Make me wanna go
Like a bad girl
Straight to video

Little darling
Welcome to the show
You're a failure
Played in stereo

PS:

kkthx bye
[URL= http://www.armin.pl/2/jakbynamsieudalo.wmv] http://www.armin.pl/2/jakbynamsieudalo.wmv[/URL]
D!z3l
CYTAT
biednych żuczków zdechnie z biedy i rozpaczy

Teraz i tak biedne żuczki "zdychają" już !!, nie dlatego że nie ma im kto doradzać a dlatego bo nie mają pracy a co za tym idzie nie mają z czego wykarmić swoich dzieci!!. Większość Polaków uwierzyło zwycięzcy że za jego rządów ich sytuacja poprawi się, bedą mieli prace i za tą prace godną płace. Ci co na niego głosowali zaufali jego słowom w których mówił że on chce być prezydentem nie tylko bogatych Polaków ale chce być także prezydentem tych średnio zamorznych oraz tych najbiedniejszych a zarazem najbardziej zagrożonych niedostatkiem i życiem w nędzy!

Co do wątku o opuszczeniu naszego kraju spowodu wczorajszego sukcesu ich śmiertelnego wroga ^^ to musze powiedzieć że nikt nikogo nie zatrzymuje, jedzcie sobie jak najdalej, opuście nasz kraj w ciszy i bez wielkiego szumu który będzie przeszkadał w budowie Polski dostatniej i solidarnej !!!
falubaz
ahA CZYLI JUZ JEST FAjNIE? tylko dlatego ze kaczka zostala prezydentem. nie dziwie sie ze taki ciemnogrod tu. nadszedl w koncu zbawiciel od boga i bojowek rydzyka.buaha
evil_lord
dizel czy ty wiesz o czym do .... piszesz ? budowaniu polski dostatniej ? z krzesła spadłeś ? jakbym czytal podręcznik od historii dotyczący PRL

co do samych wyborów to porażka polskiej demokracji - czy nikt nie byl na tyle mądry zeby skojarzyc ze sejm i palac prezydencki beda we wladaniu dwóch osób ? zanosi sie na totalitaryzm - jako partię w sejmie toleruję "piss", jednak jako prezydenta - nie . Ten człowiek nie potrafi sie zachować na salonach, przypomnę choćby ostatnią sytuację z dyplomatami polskimi w Rosji (tam jest gorzej niż w III Rzeszy za czasów A.Hitlera - slowa kaczynskiego), kiedy pogorszył i tak juz beznadziejne stosunki pol-ros. Argumenty zwolenników kaczy ( z nimi trzeba ostro) pozostawie bez komentarza.

w każym razem gg i wreszcie za 5 lat wybory w KTÓRYCH MÓJ GŁOS BEDZIE DECYDUJĄCY !!! : D

pozdro tranx, moj ty kierowco : *
falubaz
CYTAT
o do samych wyborów to porażka polskiej demokracji - czy nikt nie byl na tyle mądry zeby skojarzyc ze sejm i palac prezydencki beda we wladaniu dwóch osób ?

jednej? jarka dokladnie?

"dziekuje prezesie, zadanie wykonane" GG dla braci
Evingolis
D!z3l zanim cokolwiek napiszesz i wywołasz u mnie kolejne spazmy śmiechu mam małą prośbę. Powiedz mi kto to jest "komuch" biggrin.gif . Wydawało mi się że już pytałem używających tego słowa o jego znaczenie ale sądząc z odzewu tylko mi się wydawało. No ale skoro juz tu jesteś to pomóż mi i oświećsmile.gif.

Poniżej opisy GG zaczerpnięte z Joemonstera:

Kur... ja pierd...

Spieprzaj dziadu!

Powstrzymać atak klonów!

Polska ma półtorametrowego chomika za prezydenta!

Kaczyński prezydentem - zapal świeczkę w oknie na znak żałoby narodowej

Zmieniam obywatelstwo...

Ludzie ludziom zgotowali ten los...

Chłopaki nie kwaczą

No to, k**wa, mamy prezydenta-kurdupla

Ale żescie, k***a, rodacy wybrali prezydenta...

IV Rzeczpospolita Obojga Kaczorów... 5-letnia żałoba narodowa

No i teraz będziemy mieli kaczkę w godle

IV RZESZpospolita i kacza grypa nadchodzą

Jedynym ratunkiem - ptasia grypa

To wybraliście dynastię kaczek, ku*wa

Kaczor, Rydzyk, Lepper - rzeczpospolita kaczkoludowa

Ale głupi ci Polacy (jakby to powiedział Obeliks)

Jeśli jesteś Polakiem, to na 53,52% Media Markt nie jest dla ciebie

Ein Reich, Ein Volk, Zwei kaczoren!

Tusk - nie dla idiotów

----SHIT HAPPENS--->Kaczyński

O w kaczą piz*ę...

kwa kwa kwa kwa... k(ur)wa

KOMUNA NADCIAGA... KUPUJCIE SRAJTAŚME!!!!!!!!!!

!#!@ the duck

Nie będziemy dumni z Polski...

Dwaj bracia, jeden ch*j na kaczych łapach

K*** Rydzyk, Lepper oraz Kaczor - chłopaki nie płaczą!!!

Faszyzm, komunizm, kaczyzm - do 3 razy sztuka

Będziemy cienko kwakać, nie ma co...

U władzy STOI kaczka CO krótkie NÓŻKI ma, JA mowię JEJ dzień DOBRY a ONA kwa KWA kwa tongue.gif

Hymnem Polski "Kaczuszki" (weselne)

LudzieBezPanikiDorwieGoPtasiaGrypaISpokójBędzie

PiSuar + WC Kaczor = niezły kibel

Możesz mnie nazwać ch*jem ale nigdy Kaczyńskim...

Carrol, organizuj mi mieszkanie w Australii, już jadę

Męcz się, panie, w Kaczystanie...

Luz, jak ogłoszą pandemię ptasiej grypy SWAT go zlikwiduje

Idźcie w pi*du karły kacze! Ludu, ja ci nie wybaczę...

Młodzieży polska, formujemy klucz i spie*dalamy do ciepłych krajów!

Kaczor, Kaczor... aaa, gdzie mój paszport...

I WSZYSCY RAZEM: KACZOROWI ŻYCZYMY PTASIEJ GRYPY

Boże... Kaczyński prezydentem... nasz kraj schodzi na kaczki...

Jutro na masztach flagi do połowy...

Demokracja to rządy większości, a większość to idioci...

Wstyd mi za głupotę Polaków

Mamy najniższego prezydenta i najbrzydszą pierwszą damę

Rest in PIS

USA ma Katrinę, Ritę i Wilmę, a my Kaczyńskiego

POLSKO! UGOTUJMY JUTRO ROSÓŁ Z KACZKI NA ZNAK PROSTESTU!!!!

No i w PiSdu...

K***a lepszy wróbel w garści niż KACZKA NA PREZYDENTA...

1945 - hiroshima, 1990 - windows , 2005 Kaczynski...

I tak Tusk ma lepszą córkę

Pierścionek z orłem w moherze

Śrut na kaczki - tanio.

Nie martw się narodzie - sezon łowczy już wkrótce!

Kobietę z obcym obywatelstwem poślubię od zaraz.

To wina Leppera - wynajmę snajpera!

A jednak Korwin Mikke miał rację, niektórym powinni zabronić głosować

Witamy w II PRL.

Ostatni raz narodowy socjalizm przynieśli nam w ’39... na czołgach...

No to uczymy się kwakać.

Polska - miejsce na świecie gdzie 3/4 ludzi zachorowało na DEBILOZĘ!!

Już przez Kaczyńskiego net mi wolno chodzi

Koniec Polski sad.gif Ide sie napic oczywiscie Tuskie, nie Lecha...

Co za Naród... :/ Wieś wybrała Prezydenta...

Prezydent Kaczor, a pierwsza dama Gąska Balbinka

Rydzyk+Lepper+Gierek+Giertych=Kaczyński. Jak coś takiego można wybrać?

Kolejne 5 lat przesrane

Lepiej z chu*a zrobić skręta niż z kaczora prezydenta

Kaczyński... lol?? ... pora na emigrację?

$&@^ w dupe temu co sprzyja Kaczyńskiemu!

Polacy to PiSdy...

Ein Volk, Ein Reich, Zwei Kaczoren?

Bo my głupie jesteśmy - statystycznie...

Pawiem narodów byłaś i papugą... a teraz ku*wa będziesz kaczką

Cała nadzieja w ptasiej grypie.

55% wyborców powiedziało, że muszę skretynieć, żeby się dostosować.

Stała się wielka tragedia dla Polski i wielka ulga dla Warszawy

Straciliśmy naszego szeryfa - może choć w Warszawie będzie lepiej...

Przynajmniej nie mamy huraganu...

Narodowy Test Inteligencji 2005 - Polacy oblali...

Robiliśmy wszystko, co w naszej mocy, aby dla równowagi zebrać również opisy GG z "drugiej linii frontu" ale udało nam się zdobyć tylko jeden od Illy:
A u znajomego widzę opis:
"Zwycięstwo!"
Cofam.... widziałam.... bo już wykasowałam go z listy.......
Sn!per
Eh... Godzina 20:25, 23 października 2005... Pewien nieokreślowny dom w dzielnicy Katowic... W pokoju siedzi sobie gościu znany w necie jako Sn!per i grzebie w swoim configu do ET... Z innego pokoju słychać:

"No to mamy wszyscy prze...ane... KACZOR WYGRAŁ..."

Jak to usłyszałem... Myślałem, że mnie coś @#$nie...

Dobra. Witamy wszystkich w I Rzeczypospolitej Policyjnej. Od jutra godzina policyjna - 20:00 - wszyscy w domu. Aby dostać się do szkoły/domu/pracy/cholera-wie-gdzie-jeszcze, trza mieć kartę identyfikacyjną z danymi osobistymi i CV dziadka...

Paranoja. PARANOJA!!! JAK TO MOŻLIWE?!?!?
conish
Zastanawiaja mnie dwie rzeczy: Jesli na tym forum wiekszosc graniczaca z caloscia opowiada sie z Tuskiem to jak to sie stalo, ze wygral Kaczor? (pytanie retoryczne... generalnie wiem, ze wybrala wies)
Druga: Czy Lechu koluje drugiego majabacha w Polsce dla ojca prowadzacego Rydzyka?

W zwiazku z tym, iz urzad prezydencki jest badz co badz reprezentacyjny proponuje za 5 lat zrobic preselekcje pod wzgledem wygladu, wzrostu, sposobu usmiechu... oraz niestety malzonek...
ymma
hmmm a zdaje się, że ktoś tu pisał o kulturalnej i merytorycznej dyskusjii. Czyżby dotyczyła ona wyłącznie sytuacjii, kiedy owa układa się zgodnie z oczekiwaniami dyskutantów? To mój ostatni post tutaj, bo znizyliście się już poniżej pewnego progu, który jestem w stanie tolerować. Najlepiej wypiszcie sztandary, weźcie bejsbole i idźcie na ulicę przedstawić "merytorycznie" własne, jedynie słuszne zdanie.
tranx-san
widac ze Kasia glosowala na Kaczynskiego :DDDD

co do merytorycznej dyskusji.. jak myslicie.. Marcinkiewicz bedzie popychadlem Jaroslawa czy moze bedzie to co przewidywalem od poczatku jezeli Lechu wygra wybory - kaziu nie utworzy rzadu wkroczy Jarek do boju zostanie premierem i bedziemy mieli rodzine kaczynskich us steru?

Nie ma sie co martwic, za 5 lat polacy obudza sie z reka w nocniku aczkolwiek drugi raz tego samego bledu juz nie popelnia... pis i bracia kaczynscy sami sie skompromituja nikt im juz nie zaufa i bedzie to samo co bylo z SLD i nieslawnym panem Leszkiem M.

kk thx
conish
oki, bedzie mniej wiecej merytorycznie...
Oto kilka powodow, dla ktorych glosowalem na Donalda Franciszka:

- 3x15% (bledy w kampani wyborczej braci Kaczynskich [afaik pojawiala sie ta reklama juz za kampani parlamentarnej])

- niejanosikowate pomysly socjalne

- nieagresywna polityka zagraniczna

- generalnie przemyslane wypowiedzi
falubaz
CYTAT
co do merytorycznej dyskusji.. jak myslicie.. Marcinkiewicz bedzie popychadlem Jaroslawa czy moze bedzie to co przewidywalem od poczatku jezeli Lechu wygra wybory - kaziu nie utworzy rzadu wkroczy Jarek do boju zostanie premierem i bedziemy mieli rodzine kaczynskich us steru?

Nie ma sie co martwic, za 5 lat polacy obudza sie z reka w nocniku aczkolwiek drugi raz tego samego bledu juz nie popelnia... pis i bracia kaczynscy sami sie skompromituja nikt im juz nie zaufa i bedzie to samo co bylo z SLD i nieslawnym panem Leszkiem M.

kk thx

no to bedzie juz 3ci raz (bylo juz aws teraz te cepy).

co do panstwa kaczynskich.
jak slysze ze oni sa czysci przypominaja mi sie 3 nazwy. telegraf, porozumienie centrum, fozz. nic wiecej do dodania. to pierwsze 3 lata demokracji w polsce umocnilo wiele patologii i korupcji w polsce. teraz bedziemy mieli tego konynuacje.

i mam nadzieje ze jestem w bledzie. jak sobie, tego wam zycze XD

co do marcinkiewicza. to jest buzek2. lech to jest takze popychadlo jarka, bo nowy prezes kraju mowil o samo co jarek w parlamentarnej, zapominajac kim jest prezydent. wiec lech + marcinkiewicz=jarek.
D!z3l
Evingolis ale ty jesteś upierdliwy, człowieku nie możesz wkońcu zmienić płyty i nie zadawać mi takich pytań, jeżeli naprawde nie wiesz to weż sobie encyklopedie-- zakładam że masz ją w domu ^^?? i sobie sprawdz ( lol)!.

Poruszyłeś też kwestie czynności nazywanej śmiechem, ja też się brehtam w tym momęcie właśnie z ciebie i kilku jeszcze piszących w tym temacie dlatego bo przedstawiacie po przegranej waszego kandydata na prezydenta --styl takich mrówek którym ktoś niespodziewanie wsadził kij w mrowisko !!!

CYTAT
Sn!per 22:19, 24 10 2005

Dobra. Witamy wszystkich w I Rzeczypospolitej Policyjnej. Od jutra godzina policyjna - 20:00 - wszyscy w domu. Aby dostać się do szkoły/domu/pracy/cholera-wie-gdzie-jeszcze, trza mieć kartę identyfikacyjną z danymi osobistymi i CV dziadka...

Mój 18-leti braciszek używa tego samego argumentu co Ty Sniper i dlatego właśnie jest bardzo zrażony do Kaczyńskiego i zagłosował na Tuska. Mówie odrazu że nie mam taksamo jak wy ( a przynajmniej mój brat) szacunku do policji i chwd im za wszystkie czyny które popełnili przeciw normalnym ludziom w Polsce ale musze powiedzieć że policja musi być żeby chronić ludzi przed tymi naprawde grożnymi bandydami którzy zabijają ludzi z byle jakiej przyczyny.
falubaz
CYTAT
Afera „Telegrafu” była pierwszą z wielkich afer u zarania III RP.  Ujawniona zanim wybuchła sprawa ART-B i nim ujawniono inną niewyjaśnioną do dziś aferę FOZZ-u, czy połowicznie rozpatrzoną aferę alkoholową.

Afera „Telegrafu”, spółki założonej w 1990 roku przez liderów Porozumienia Centrum, stała się przykładem bezkarnego działania elit politycznych, które wykorzystując swoją ówczesną pozycję w państwie, stanowiska w Kancelarii Prezydenta RP, w Sejmie i rządzie, nadużywały dostępu do publicznych środków, podejmując budowę podstaw swego gospodarczego oraz politycznego zaplecza.

Całą sprawę polskie media ujawniły latem 1991 roku. Od tamtej pory minęło dwanaście lat. Do dzisiaj afera „Telegrafu” pozostaje niewyjaśniona, a postępy śledztwa w pobocznych wątkach tej sprawy, prowadzonego przez organa ścigania – w świetle wielu publikacji – były daleko niezadowalające.

Duża część społeczeństwa uważa, że Sejm nie powinien tej sprawy pozostawić niewyjaśnionej. Sąd – co prawda dopiero w grudniu ubiegłego roku – w jednym z wątków „Telegrafu” wydał wyrok skazujący. W innych toczących się przed polskimi sądami sprawach, dotyczących afer początku lat 90., pojawiają się zeznania świadków składane pod przysięgą mówiące o tym, że wymuszano na szefach państwowych firm zakup akcji partyjnej spółki „Telegraf”.

Ta sprawa budzi do dzisiaj kontrowersje także ze względu na rolę, jaką w niej odegrali politycy ówczesnego Porozumienia Centrum, pełniący ważne funkcje polityczne czy samorządowe, działający dziś pod innymi szyldami i tak chętnie odwołujący się zarówno do prawa jak i do sprawiedliwości.

Stawiane publicznie i w mediach zarzuty, poddają w wątpliwość istnienie Polski jako państwa prawnego. Ta, budząca wiele niejasności i kontrowersji sprawa, powinna zostać wyjaśniona rzetelnie i ostatecznie.

„Telegraf” był emanacją pomysłów na stworzenie gospodarczego, politycznego oraz medialnego zaplecza Porozumienia Centrum. W założeniach „Telegraf” miał się zajmować „wszelką działalnością wydawniczą, a w szczególności wydawaniem pisma „Telegraf”, oraz inną działalnością handlową, produkcyjną i usługową”. Faktycznie „Telegraf” miał wydawać tygodnik, który nigdy się nie ukazał, miał uruchomić przy udziale firmy włoskiej sieć regionalnych stacji telewizyjnych, miał budować centrum handlowe, miał postawić kilkadziesiąt stacji benzynowych. Miał... Tymczasem tak naprawdę spółka, która przez kilka miesięcy nie wykazała się działalnością własną, powiększyła swój kapitał z 250 milionów starych złotych do 21 miliardów złotych. Stwierdzenia akcjonariuszy, iż plany spółki przekonały do inwestowania w „Telegraf” już wówczas brzmiały niewiarygodnie.

„Wyobraźmy sobie pana X – pisała Gazeta Wyborcza – który mówi, że ma skromny kapitał, nie udało mu się stworzyć gazety, chce założyć telewizję, dlatego proponuje bankowi wejście do jego spółki z sumą 40-krotnie przewyższającą jego wkład. Trudno podejrzewać, by dotarł wyżej niż do sekretarki zastępcy prezesa. Wchodząc w układ z „Telegrafem” można zawsze na coś liczyć...”. I zapewne dlatego minister budownictwa i działacz PC Adam Glapiński podpisał list intencyjny, popierający starania włoskiego Itelco na budowę siedmiu regionalnych stacji telewizyjnych kosztem 80 milionów dolarów zaciągniętych w bankach włoskich, dzięki wsparciu polskiego rządu.

Prezesi ART-B na łamach prasy wielokrotnie potwierdzali, że przekazali na potrzeby tej inicjatywy łącznie 57 miliardów złotych na konto „Telegrafu” lub Banku Przemysłowo-Handlowego, który wykupił akcje spółki. Maciej Zalewski przekonując szefów ART-B do inwestowania w „Telegraf” dawał do zrozumienia – jak podawała w październiku 1992 roku Gazeta Wyborcza – że jest to „przedsięwzięcie wielu nobliwych obywateli, któremu warto pomóc”.

W taki oto sposób mała spółka założona we wrześniu 1990 roku przez trzech działaczy PC: Jarosława Kaczyńskiego, Macieja Zalewskiego i Mariana Parchowskiego, w sytuacji, w której chwilę potem Jarosław Kaczyński został szefem Kancelarii Prezydenta Lecha Wałęsy a Maciej Zalewski sekretarzem stanu w tej Kancelarii, absorbowała wielki kapitał państwowy i prywatny. We władzach „Telegrafu” byli wówczas także Lech Kaczyński i Andrzej Urbański. Dzisiaj prezydent i wiceprezydent Warszawy.

Na „Telegraf” wpłacały wielkie banki państwowe jak Bank Przemysłowo-Handlowy – 11 miliardów złotych, państwowe wówczas centrale handlu zagranicznego takie jak Budimex – prawie 10 miliardów złotych jak i firmy prywatne takie jak Pol-Kaufring czy RDS Bankier. W taki oto sposób przedsięwzięcie biznesowe korzystające z rosnących wpływów politycznych założycieli spółki, zaczęło wchłaniać ogromne środki, które powoli zaczęły być wykorzystywane na nie tylko biznesowe cele.

W tej sprawie znamienne były słowa wypowiedziane przez ówczesnego prezydenta RP Lecha Wałęsę w lipcu 1992 roku, kiedy prezydent apelował do Polaków, aby zapoznawali się z publikacjami na temat ART-B i „Telegrafu” a wówczas dowiedzą się „dlaczego prezydent do dzisiaj nie może sobie poradzić z aferami, bowiem najbliżsi jego ludzie, gdy dostają polecenie, aby łapać aferzystów, pomagają aferzystom i jeszcze ich ostrzegają” - stwierdził prezydent Wałęsa.

Późniejsze postępowanie, wszczęte przez wymiar sprawiedliwości, koncentrowało się na wątku ART-B i osobie byłego prezesa „Telegrafu” Macieja Zalewskiego, oskarżonego o wyłudzenie 17 miliardów starych złotych od szefów ART-B i uprzedzeniu ich o mającym nastąpić aresztowaniu. Wątek nadużywania władzy do czerpania korzyści finansowych na rzecz grupy osób lub partii politycznej oraz możliwego finansowania partii politycznej przez firmy państwowe, nie był nigdy przedmiotem odrębnego postępowania prawnego.

„Jak niegdyś Inco budowało potęgę gospodarczą PAX – stwierdzała Gazeta Wyborcza z 16 kwietnia 1996 roku – tak spółka „Telegraf” pomnażając prywatno-partyjne pieniądze, miała wspierać finansowo Porozumienie Centrum, które zamierzało być partią rządzącą, przez długie, tłuste lata. Na przełomie 1990/1991 roku do malutkiej partyjnej spółki, poważne firmy, w tym też państwowe, wpompowały kilka milionów dolarów”.

„Telegraf” – nomenklaturowa spółka, założona przez ludzi ówczesnej władzy, wykorzystujących swoje stanowiska polityczne, przejęła część majątku państwowego. Gdzie się podziały te pieniądze? Według informacji prasowych w szczytowym momencie kapitał spółki przekroczył 36 miliardów starych złotych. Co się stało z tymi pieniędzmi? Kiedy i do kogo trafiły? Należy podjąć wyjaśnienie tej sprawy na zasadach obowiązujących w państwie prawnym.

Uwzględniając fakt, że m.in. w mediach prezentowane były zarzuty obciążające prominentne osoby, które dziś sprawują ważne funkcje społeczne, samorządowe i państwowe, niezbędne jest powołanie komisji śledczej, która wyjaśni do końca wątki wykorzystywania pełnionych funkcji politycznych do celów tworzenia zaplecza finansowego jednej z ówczesnych partii. Doświadczenia z tego postępowania mogą okazać się pouczające dla praktyki gospodarczej i politycznej oraz pomóc w zidentyfikowaniu korupcyjnych zjawisk zachodzących na początku lat 90. na styku biznesu i polityki.

ot tyle do powiedzenia w sprawie kaczorow, dornow i innych kretynow. warto poczytac, zaglebic sie w paru publikacjach i popatrzec gdzie osoby ktore zalozyly telegraf teraz sa.

zaczeliscie juz sie bac?
czytac tez to http://www.sdpl.org.pl/_i/dokumenty/konsty...tytucji_pis.pdf
Sn!per
CYTAT (ymma)
hmmm a zdaje się, że ktoś tu pisał o kulturalnej i merytorycznej dyskusjii. Czyżby dotyczyła ona wyłącznie sytuacjii, kiedy owa układa się zgodnie z oczekiwaniami dyskutantów? To mój ostatni post tutaj, bo znizyliście się już poniżej pewnego progu, który jestem w stanie tolerować. Najlepiej wypiszcie sztandary, weźcie bejsbole i idźcie na ulicę przedstawić "merytorycznie" własne, jedynie słuszne zdanie.

Żeby tylko chodziło o samego prezydenta... Pomijając to, że od dawna wiadomo, że celem Kaczyńskiego jest państwo policyjne... Chodzi nam (lub przynajmniej mi, nie chcę mówić w imieniu innych...) o to, że NIE ROZUMIEM, jak można głosować na kogoś, czyje spoty reklamowe opierają się nie na reklamowaniu siebie, lecz antyreklamie innych. PiS i Kaczor mieli chyba 5 różnych spotów - z czego w jednym doczepili się do Kulczyka (nieważne, czy słusznie, czy nie. Poza tym, zrobiono to w tak wredny sposób, że ręce opadają. Jak ktos nagrywał z telewizji jakiś film z reklamami, który leciał ok. miesiąc temu, poszukajcie sobie tego spotu...) a w 2 czy 3 - do PO i Tuska (do dziś mam koszmary po tej prymitywnej reklamie ze znikającymi meblami...) . No i oczywiscie argument najważniejszy: jak można w ramach kampanii stosować zagrywki takie jak te o jego dziadku? I potem jeszcze gadać, że się nie wie, co się dzieje w jego własnej partii. No to jak kłamie, to... Wiadomo. Jak mowi prawdę - jeszcze gorzej, bo to znaczy, że nie nadaje się do rządu.

CYTAT (D!z3l)
Mój 18-leti braciszek używa tego samego argumentu co Ty Sniper i dlatego właśnie jest bardzo zrażony do Kaczyńskiego i zagłosował na Tuska. Mówie odrazu że nie mam taksamo jak wy ( a przynajmniej mój brat) szacunku do policji i chwd im za wszystkie czyny które popełnili przeciw normalnym ludziom w Polsce ale musze powiedzieć że policja musi być żeby chronić ludzi przed tymi naprawde grożnymi bandydami którzy zabijają ludzi z byle jakiej przyczyny.

Widać, że mylisz mnie z jednym z hiphopowców... Hip hopu nie lubię, a ów skrót to dla mnie przejaw skrajnej głupoty... Do rzeczy. Nie jest, że myślę, że policja jest niepotrzebna i głupia. Nie. Miałem na myśli, że Kaczyński chce KONTROLOWAĆ całe państwo i zrobić w zasadzie częsciową dyktaturę. Ktoś słyszał o jego planowanych zmianach w konstytucji?...

A. I PROSZĘ was. Nie możecie nacisnąć "1" zamiast "i" i przy tym Shift? To NAPRAWDĘ takie trudne? Przepraszam, ale mnei to po prostu wnerwia...
tranx-san
czytam sobie wczorajsza wyborcza. mamy naglowek:
CALA WLADZA W RECE PIS
KONIEC KOALICJI - Pis - wspolnie z Samoobrona, PSL i LPR - wybral na marszalka sejmu Marka Jurka z PiS. Ta sama koalicja uczynila wicemarszalkiem Andrzeja Leppera

Dla mnie wszystko jasne... pamieta ktos jak za kadencji SLD-Up Lepper zostal marszalkiem sejmu - jaki wtedy byl bunt Kaczynskich, a teraz co ? Za poparcie w wyborach prezydenckich obiecal mu stolek i musial dotrzymac slowa.. zeby nie bylo ze Lepper zostaje marszalkiem bo wtedy by kaczynscy musieli by sie ostro tlumaczyc anrju zostal wicemarszalkiem omg.. powiedzcie czy to nie jest chore ze czlowiek ktory ma prawomocne wyroki sadu oraz kilka dodatkowych spraw w sadzie m.in. za oszustwo jest wicemarszalkiem sejmu? ON POWINIEN BYC CONAJWYZEJ SPRZATACZEM W TYM SEJMIE.

Dla mnie jest wszystko jasne. PiS wygral wybory parlamentarne i prezydenckie - woda sodowa uderzyla im do glowy. Nie dziwie sie ze PO nie chce byc z nimi w koalicji, dostaliby conajwyzej resort rolnictwa czy oswiaty, a najwazniejsze resorty sprawiedliwosci zpraw wewnetrzych i teka ministra spraw zagranicznych zostalyby po stronie pisu.

Nie wierze w to ze bedzie panstwo policyjne, jezeli by bylo bede wychdozil z transparentami pod sejm, chodzi o cos innego.. taki rzad - teraz juz wiadomo mniejszosciowy sam c@#!a zrobi a nie przeprowadzi w tym kraju potrzebne reformy. Kaczynscy chca powrocic do starego systemu finansowania sluzby zdrowia do tej z czasow super koalicji AWS-UW - to napewno wyjdzie nam wszystkim na zdrowie.

Ja mam tylko nadzieje ze ten sejm nie wybierze zadnego rzadu, ze kaczki pokloca sie z lepperem ktory tez bedzie chcial jak najwiecej dla siebie, wole widmo kolejnych wyborow parlamentarnych nizeli wizje zniszczenia i zaglady tego kraju
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.