Dla mnie temat rzeka
RTCW > ET
To co najbardziej odróżnia RTCW (nie licząc nowych map, broni i klas) od ET to
1) szybkostrzelność broni.
Mp40 RTCW - 600 strzałów na minutę
Mp40 Et - ok 200 strzałów na minutę
Thompson RTCW - 500 strzałów na minutę
Thompson ET - ok 200 strzałów na minutę
Czyli podstawowe bronie w ET strzelają od 2.5 do 3 raza wolniej niż w RTCW.
I dlatego ET nigdy nie będzie tak dynamiczne jak RTCW.
Tak jak kiedyś ktoś powiedział pociski w ET wypełzają z lufy.
Oczywiście to wolniejsze strzelanie częsci się podoba, częsci nie (mi też).
Zaleta jest taka że chociaż w ET wolniej się strzela to jest jakby czas na zastanowienie się i lepsze przycelowanie czyli hsy lepiej wchodzą

.
Nie bez powodu mówi się że medyk w ET szybciej rzuca se apteczki pod nogi
niż dostaje hs-y

2) Fizyka ruchu
Ograniczenia fizyki ruchu w ET są większe niż w RTCW. Trudniej w ET wykonać trick jumpy. To też jednym się podoba innym nie (mnie też się nie podoba)
W sumie ET bliżej do gier typu MoHaa czy BF1942 a RTCW bliżej do Q3.
Jedni wolą to drudzy to. Ja wole bardziej dynamiczne gry (Quake)
3) RPG w FPS
Et wprowadza elementy RPG czyli klasy, punkty doświadczenia.
To też ma zwolenników i przeciwników. Ja uważam że ten cały system xp tylko psuje grę, ludzie nie grają na objective tylko na nabijanie własnego xp.
Xp tylko powiększa róznice pomiędzy słabymi a dobrymi graczami (dobry szybciej nabija xp stając się jeszcze lepszy)
4) Bronie snajpera i pf
To chyba nie trzeba nikomu tłumaczyć że snajperki w ET są totalnie zj.ebane.
PF w RTCW też jest lepszy, w RTCW to broń bardziej taktyczna. W ET został sprowadzony do roli pukawki typu rocket launcher z Quakea.
5) Miny
Większości miny się podobają ale to dla mnie kolejny element zwalniający tempo gry. Ludzie zamiast strzelać i walczyć kładą miny.
6) Nowe bronie
To jeden z niewielu elementów które podobają mi się w ET.
mortar, k43, mg które jst dużo lepsze niż w RTCW
7) Mapy
W RTCW też były mapy z d.upy np castle. Ale generalnie mapy z RTCW są jakby lepiej przemyśalne, chociaż róznica w jakości imo nie jest duża.
A propo konwersji to pomysł konwertowania map z RTCW do ET jest z d.upy i ludzi któzy nie grali w RTCW proszę o nieocenianie mapy base na podstawie jej konwersji tc_base. Ostatnio grając na tc_base stwierdziłem że czym dłużej gram na tej mapie tym uzmysławiam sobie większą żałobę ET w porównaniu z RTCW. Imo prawdziwe ET to oasis, radar goldrush a nie tc_base.
Sytuacja RTCW w Polsce.
To jest fenomen bo ludzie w RTCW w Polsce na FFA nie grają (w przeciwieństwie do Europy Zachodniej). Zostało tylko pare klanów sporadycznie grających. Scena RTCW nawet kiedy miała największe rozmiary nadal była bardzo mała, wystarczyło odejście kilku klanów (przy okazji wyjścia ET) aby się załamało.
Poza tym większość ludzi w Polsce w RTCW nic nie osiągnęło, nawet z tych lepszych klanów.
Żaden z polskich klanów nie osiągnął żadnego skucesu w CB, rtcw.no czy w innych zawodach (nie licząc C4 które wygrało II lige CB open cup)
(pewnie naraże się większości ale imo taka jest prawda) i gdy tylko ukazała się gra podobna do RTCW (czyli ET) natychmiast przerzuciło się na nią mając nadzieje że dopiero tu coś osiągną.
Powtórze za jednym z lepszych graczy RTCW który nadal pozostał przy RTCW że RTCW wielu graczy poprostu przerosło i przerzucili się na coś innego.
Częśc ludzi poprostu znudziło się RTCW (sporo oób wróciło do ET które dawno nie grały w RTCW).
W RTCW działał też wspomniany "syndroma beacha" czyli tylko 1-2 mapy grane na FFA, na inne ludzie nie chcieli votować (na zachodzie nie było takich problemów).
Co jeszcze ważne w Polsce były problemy z serwerami. Włąsciwie jedynym porządnym serwerem RTCW Polsce był Toadie.
ET
ET jest darmowe
Inaczej nie byłoby tylu tłumów na FFA, tylu nowych graczy.
Oczywiście to dla niektórych może być wadą bo jest mnóstwo nowych przypadkowych ludzi, poziom jest niższy. Fani fps i tak zagrają w grę obojętnei czy będzie darmowa czy nie. Przypadkowe osoby nie wydadzą kasy na niedarmową grę.
ET jest nowa
A każda nowość przyciąga ludzi
Dlatego ET ma perspektywy, o każdej porze dnia i nocy można zagrać bo dużo ludzi gra w ET. Dlatego sporo ludzi przeszło z RTCW na ET bo w RTCW nie mieli już z kim grać. Co prawda gdyby zebrać do kupy tych wszystkich którzy mówili że nie ma z kim grać to wtedy już byłoby z kim grać

Jak dla mnie ET to nowa gra, nowe bronie, darmowość i związana z tym popularność. Pod każdym innym względem RTCW > ET.