Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Moze servis ET PL utworzy LIGE ??
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Wolfenstein: Enemy Territory > W:ET Scena klanowa
Stron: 1, 2, 3
Mengele
Swiety ale w zadnej z wymienionych gier te mapki nie trwaja po 15-30 minut, stad imo w ET szybciej sie moga
obrzydzic(dodatkowo tu sie gra SW czyli moze dojsc do sytuacji ze mecz bedzie trwal ponad 2 godziny).
Co do q3 , q1, UT - sceny sa...ale jak liczebne??? W RTCW tez pzrteciez jest jescze FF , czyli teoretycznie jest jeszcze scena biggrin.gif..pozatym ja bym nieporownywal tyczh gierek do RTCW czy ET , dla mnei to jednak inne FPP.

Co do FFA zgadzam sie w 100% , rozwija sie bardzo preznie , na serkach dochodzi bardzo duzo customow i oby tak dalej!

pozdrawiam
Thoro
Ja uwazam, ze powinna powstac polska liga, poniewaz drabinka w CB nieozdzwierciedla wogole umiejetnosci zespolu. Jak ktos chce pograc z mocnymi to traci pkt. Tymczasem jakas druzyna gra duzo meczy ze slabymi i awansuje wysoko. Poza tym w umawianie wchodzi kalkulacja (z tymi nie zagramy, bo stracimy duzo punktow w wypadku przegranej - to jest chore, ale niestety tak jest). Ja mam propozycje, zeby liga, ktora moze powstanie nie opierala sie na zasadzie drabinki, tylko cos w stylu ligi w pilce noznej. Klany sa podzielone na ligi. Gra kazdy z kazdym (wyklucza sie w ten sposob kalkulacje, ze z tymi sie nie zagra - po prostu trzeba grac) i punkty jak w lidze 3 za zwyciestwo 1 za remis. Po sezonie czesc kalnow spada do ligi nizej czesc awansuje itp. To naprawde wedlug mnie byloby lepsze od drabinki. Sezon rozgrywalby sie w okreslonym czasie, pozniej przerwa i kolejny sezon. Uwazam, ze podzial na sezony i rozgrywki kazdy z kazdym ciekawie by urozmaicilo lige.

Co do mapki fueldump zmiana czasu z 20 na 30 to naprawde nie jest duzo (raptem 20 minut wiecej w zalozeniu, ze zadna z druzyn nie wysadzi fuela), a jak jakis klan jests malo zorganizowany to bedzie musial spedzic pol dnia przed wolfem, ale bez przesady.

btw. mysle, ze mozna by podpiac ten temat i rozpoczac jakies przygotowania do rozpoczecia ligi.

Edit:
Aha jeszcze jest problem typu rozpadanie sie klanow. Wiadomo jak nie powodzi sie klanowi to czasami niektorzy rezygnuja i kan sie rozpada. W drabince nie ma problemu, bo poprostu klan sie usuwa z drabinki, a inne klany moga grac ile wlezie. W przypadku gry kazdy z kazdy, trzeba by sie zastanowic nad tym proble. Na pewno klany, ktore bylyby w grafiku pozniej wygralyby walkoverem, ale co z druzynami, ktorym upadly klan zabral punkty?? Wszystkim przyznac dodatkowe pkt. czy anulowac te mecze rozegrane z ty klanem?? Trzeba sie zastanowic, ale to drugorzedna sprawa.

Edit 2:
Wow. Zapropnowalem cos i moderatorzy spelnili prosbe i przypiei ten temat. Nastroj swiateczny i omdy spelniaja zyczenia. Teraz trzeba zaczac kombinowac, zbierac odpowiedzialnych ludzi i organizowac to.
Nexilis
Co do ilosci mapek to et nie stoi zle a wrecz dobrze. Na scenie q2 (radzacej sobie calkiem niezle) gra sie praktycznie jedna mape The Edge a scena chociaz troszke undergroundowa radzi sobie dobrze. Wystarczy wejsc w T. A-S. E. na Q2 i zobaczyc ile jeszcze serwow w samej polsce stoi.
Moim zdaniem pomysl z liga jest calkiem niezly tylko czy ktos na prawde odpowiedzialny podejmie sie tego...?
blinkkin
SYSTEM PUNKTACJI:
[-] 3-1-0, czyli 3 punkty za zwysiestwo, jeden za remis i zero punktow za porazke.
[-] jesli przeciwnik nie pojawi sie na meczu oznacza to zwyciestwo, czyli zdobycie 3 punktow.
LIGI:
[-] podzial na 1-lige, 2-lige i 3-lige tzw. kwarantanna.
[-] w pierwszym sezonie o podziale na ligi decyduje puchar, w kolejnych nowe zespoly startuja w 3-lidze, dlatego nazywa sie ja kwarantanna.
1-LIGA:
[-] w pierszej lidze gra 12 zespolow.
[-] na sezon skladaja sie 2 rundy, z czego kazda trwa jeden miesiac.
[-] w sezonie kazdy gra z kazdym dwa razy, czyli w sumie 22 mecze w ciagu 2 miesiecy (srednio 3 w ciagu tygodnia).
[-] z 1-ligi spadaja dwa ostatnie zespoly, a dwa kolejne sa zagrozone spadkiem, bronia sie w barazach.
2-LIGA:
[-] w 2-lidze graja maksymalnie 24 klany.
[-] sezon trwa 2 miesiace.
[-] w sezonie kazdy gra z kazdym jeden raz, czyli w sumie 23 mecze w ciagu 2 miesiecy (srednio 3 w ciagu tygodnia)
[-] do 1-ligi awansuja automatycznie 2 pierwsze klany, dwa kolejne walcza w barazkach o awans.
[-] cztery ostatnie klany spadaja do 3-ligi (jesli taka ilosc jest klanow oczekujacych w 3-lidze), dwa kolejne walcza o utrzymanie w barazach.
3-LIGA:
[-] zespoly sa podzielone na grupy po 4 klany.
[-] piersze klany graja w pucharze, jesli grup jest wiecej niz przewidzianych pierwszych miejsc w 2 lidze. w ten sposob mozna wylonic klany, ktore awansuja.
[-] w fazie grupowej kazdy musi zagrac z kadym chociaz raz. czyli kazdy moze zagrac 3,6,9,12.... meczow.

oczywiscie regulamin polskiej ligi et jest bardzo optymistyczny i przewiduje duza liczbe grajacych klanow. zaleznie od liczebnosci moze on ulec zmianie. sa to tylko propozycje i przewiduje liczne poprawki, zmiany etc.
Thoro
Mysle, ze jeszcze za wczesnie na takie szczegoly. Najpierw nalezy przygotowac cala infrastrukture, a potem ustalac zasady ligi itp. Uwazam, ze niepotrzebne jest granie 2 meczy miedzy tymi samymi druzynami (mecz i rewanz). To nie pilka nozna, ze gra sie u siebie i na wyjezdzie. 3 mecze na tydzien, dla niektorych nie jest to duzo, a dla innych moze sie okazac przeszkoda nie do przeskoczenia. Uwazam, ze powinien grac kazdy z kazdym, raz w jednym sezonie. Sezon powiedzmy trwa od marca do czerwa, a nastepny od wrzesnia do grudnia (tylko przyklad). Klany ustalalyby miedzy soba daty spotkan (wszystkie musialyby sie rozegrac w podanym przedziale czasowym) same (niektore klany np. graja tylko w weekendy itp.

Ale tak jak mowie, to sa detale i ty mozna zajac sie pozniej. Najpierw nalezy przygotowac wszystko od strony technicznej. Ja niestety nie przygotuje profesjonalnie stronki. Chetnie pomoge w ty projekcie, ale nie bede bral rzeczy, ktore sa ponad moje sily. Nalezy zaczac wszystko zaczac powoli organizowac, jakos po nowym roku. smile.gif
blinkkin
to nie sa szczegoly, raczej zaczyna sie od regulaminu. w przeciwnym wypadku robienie strony to samobojstwo. najpierw trzeba opracowac caly system ligowy, a pozniej zajac sie stronka, ktora tak naprawde ma tylko ulatwiac granie. sprawa kolejna cos trzeba zrobic z mapkami. proponuje dodac nachteinbruch i church, poniewaz sa to szybkie, dynamiczne mapy. przydaloby sie wywalic beznadziejna seawolf battery i tak nikt w nia nie gra. w sumie lige mozna stworzyc od zaraz o ile beda do tego chetne osoby, a precyzujac chodzi o klany.
Runos
Fakt fajnie by bylo jakby byla jakas liga PL oprocz ladera Pl w cb.

Mengele:::::
Gra sie te mapy bo nie na wszystkich serverach pojawiaja sie dodatkowe mapy. Nie wszyscy wiedza o co chodzi np. w trainyardzie. I jak 1 osoba wie i wiezmie enga to jush po mapie. Mapa trwa ok. 10min. Wiec bezsens. Dlatego tesh gra sie tylko podstawowe mapy w meczach. Zeby kazdy wiedzial o co chodzi. Mi szczerze sie mapy podobaja i sie mi nie znudzily od sierpnia:)

blinkkin::::

Ja tam jestem za podatkiem zmiennym laugh.gif Chociaz zbytnio sie nei moge wypowiadac bo jeszcze ich nei placa tongue.gif Regulamin jest dobry ale chyba troche zawczesnie na to?? Nie wiemy jeszcze kto sie tym zajmie a jush repulamin mamy smile.gif

Świety:::::

Ma racje jesli nie ebdzie turnijow to nie przetrwa dlugo scena et. No coz ale wtedy moze sie pojawi nowy Wolfenstein i sie znowu spotka stara scena. W tamtych grach sie gra malo map. Ja sam troche gram w csa wiec wiem ze tam sie gra chyba ok. 4 map(jesli sie pomylilem to sory).
shela
moze i ja dorzuce tu swoje 3 grosze....sprawa serwera nie jest taka prosta...najlepiej byloby znalezc sponsorow. nie kazdy klan ma swoj serwer (bo nie kazdy na to stac itp). i predzej czy pozniej dojdzie do sytuacji (czestej w CB) ze bedzie trzeba grac na FFA...a wtedy wiemy wszyscy jak wyglada mecz na FFA...config nie taki, lagi za duze, jakis spect sie pojawil trzeba go wykopac...i wiele wiele innych....co do serwerow trzeba sie zastanowic, czy zrobic skladkepowiedzmy na 4 serwery i rozgrywac tam mecze czy szukac sponsorow z czym moze byc ciezko....
blinkkin
QUOTE (ballack13 @ 10:59, 24 12 2003)
hmm mysle ze do tego potrzeba by bylo kilka osó znających sie na html (by stworzyc stronke z liga) a co do servów to sprawa tych co graja mecz

raczej nie zrobisz ligowej stronki w html. wszystkie ligowe servery stoja na roznego rodzaju cms (ezpublish, postnuke, phpnuke, mambo etc). do tego potrzebny jest szybki serv z porzadna baza danych mysql oraz ludzie znajacy sie na php w stopniu swietnym. sam wiem ile czasu wymaga napisanie glupiego modulu do postnuka. co do servera to trzeba sie dogadac z polskimi adminami, z tego co wiem jeden z meczow klanowych byl rozgrywany na dod (wtedy byly jeszcze swietne pingi, ostatnio cos sie kaszani). zreszta chyba nie jest problemem wypozyczenie servu na 1-2 godziny od jakiegos polskiego klanu. wszystko zalezy od ludzi, mowi sie polak potrafi. wiec na poczatku obejdzie sie bez sponsorow i serverkow, jednak na dalsza mete trzeba cos wykombinowac. liga ma byc dla ludzi nie od ludzi, jesli jej tworzeniem zajma sie 3 osoby to dupa zbita i tyle.
Rollo Tomasi
1)Swietnym pomyslem jest zapozyczenie zasad z innej ligi CB, POL, czy jakiejkolwiek innej udanej CAL, TWL itp.

2)Osobiscie nie podoba mi sie podejscie, ze trzeba cos zorganizowac, bo scena padnie sad.gif Przeciez gdy tworzono PRL, czy D-Day nikt nie rozumowal w ten sposob (chyba tongue.gif). Troche wiary, enuzjazmu wink.gif. Swoja droga skoro w przypadku RTCW (sceny badz co badz nieduzej) udalo sie zorganizowac tak wspaniale ligi, to czemu w przypadku ET, w ktore gra o wiele wiecej osob, codziennie powstaja nowe klany (co wcale nie swiadczy dobrze o tej scenie biggrin.gif), a na forum wypowiada sie masa ludzi nie mialoby sie powiesc stworzenie czegos lepszego ohmy.gif

3)Mysle, ze kroki w kierunku tworzenia ligi (lub jakiegos dlugotrwalego cupa) trzeba najpierw skierowac do osob, ktore maja doswiadczenia w organizowaniu tego typu imprez. Jesli nie wyraza checi tworzenia, to zapewne udziela kilku cennych rad. Swoja droga dobrze, ze w ET graja tez ludzie spoza RTCW, moze uchyla rabka tajemnicy jak to zrobic, zeby scena przetrwala 6 lat blink.gif Bo chyba tyle juz ma conajmniej q2 (prawda huh.gif )

4)No coz przyznam, ze bardzo spodobal mi sie pomysl stworzenia tylko polskiej ET ligi zglaszam moja chec pomocy, choc niestety jestem laikiem w tych sprawach blink.gif
FreeZz
QUOTE (Uszatek* @ 13:30, 3 01 2004)
Moim zdaniem jest to durny sposób (z mjego patrzenia) że servis ET PL zamienić na Lige ET !!
Liga to zbiór drużyn gdzie są mecze, a servis to NEWS-y o grze ET PL!!
Żeby znaleźć np: ETPro najnaowsze to sobie wchodzisz na www.enemyterritory.pl i sobie ściągasz a jakby tego nie było to musiałbyś ściągaćz jakiejś zagraniczej strony !!

laugh.gif Swiety piszac o ludziach ktorzy zawsze stwarzaja jakies problemy pisal wlasnie o takich przypadkach wink.gif Koles pewnie nie przeczytal ani jednego posta i chcial dorzucic swoje 999 groszy cool.gif A wracajac do tematu POLSCE JEST POTRZEBNA POLSKA LIGA !!! Zgadzam sie ze wszystkimi ktorzy uwazaja ze polska scena dlugo nie przetrwa bez WLASNEJ LIGI To jest przykre ale prawdziwe :| Sam jestem swiadkiem upadku jednej sceny a mianowicie QW ( chyba ze sie myle) , ale ta scene mozna nazwac archaizmem wink.gif
Swiety
To sie ciesz że wytrwaliście prawie 7 lat biggrin.gif Ja w Qw wytrwałem tylko ponad 2 lata. Jak narazie 7 lat to jest rekord wśród fpsów sieciowych.
A scena Qw to chyba zaczęła upadać 6 lat temu biggrin.gif (tzn od momentu wyjścią Q2) -zresztą nie wiem - już nie pamiętam to było tak dawno.
RTCW w Polsce żyło 2 lata. Jak sie nic nie zrobi w ET to będzie żyło niewiele krócej.

Mam nadzieję że ostatnie propozycje zmian w ET, czyli ET zbliżające siew kierunku RTCW (ograniczenie lub wy!@#anie xp, ogrniaczenie min i mioteł, przyspieszenie) spowoduje jego większą atrakcyjność na clan-wars.

Poza tym scena ET jest bardzo bierna. Tu się kompletnie nic nie dzieje ! 3 serwisy na krzyż z tego 1 prezentuje jako taki poziom ale daleku mu do ideału.

Wystarczy popatrzeć na scene Q3. Niby Q3 padło (niby ?) a co rusz organizuje się jakieś turnieje, lan-party, serwisy stoją na profesjonalnym poziomie.

A co mamy w ET przez ponad pół roku ? Poison Cup z kilkoma klanami na krzyż i fatalnie zorganizowany przez Mada turniej 2/2 na silly ctf. Fatalnie nie fatalnie dobrze że wogóle chciało mu się robić.

Dobrze że przynajmniej polski ladder CB jest jednym z najbardziej aktywnych w EU.
Ale granie w ladderze to przypomina nabijanie xp na FFA i klan zajmujący wysokie miejsce w ladderze wcale nie musi być dobry.
Prosper
Ludzie obudzcie sie. Ze 5 osob chce ligi... W listopadzie prowadzilismy zapisy do Poison Cup 2, to zapisaly sie 4 klany. Nie bedzie powaznego turnieju przez dlugi okres, tak podejzewam, poki nie bedzie powaznych klanow. Bo pisac ze chce sie lige kazdy moze, a do glupiego cupa ciezko sie zapisac.. A ze polska scena et przypomina troche niedorozwiniete dziecko to juz tak a nie inaczej jest smile.gif
EmbeZZlemEnt
Nie bedzie powaznej ligi, poki klany nie zaczna na powaznie traktowac gre zespolowa. W wiekszosci klanow wyglada to tak, iz po przegranych czterech meczach pod rzad rezygnuja z gry i zakladaja nowy klan w mniej wiecej tym samym skladem tylko o innej nazwe. Takie cos mija sie totalnie z celem, poisony na obecna pozycje w swiatowej scenie et [teraz chyba 14 pozycja w CB] pracowaly jeszcze za czasow rtcw dla nich to juz 2,5 roku w spolej gry i teraz moga powiedziec ze sa naprawde silnym skladem, mieli wzolty i upadki. To samo jesli chdozi o c4 i ic oraz 17th, huterow wystarczy cich spytac to powiedza jak to czasami wyglada.

Scena polska liczy kolo 20 klanow z czego polowa [jesli tylko] to klany, ktore sa od jej poczatkui praktycznie nic nie ulega tam zmianie. dry.gif
W sumie nie bede uogolnial, ale jak widze ludzikow pod tagiem, ktorzy na serverze rozmawiaja o zrobieniu nowego klanu to chce mi sie plakac i smiac. Boze i co ? Zrobicie nowy klan i znowu bdzie ta sama sytuacja za jakis miesiac [tez jesli tylko] i znowu bedziecie marudzic zamiast wziasc sie do roboty.
Mysle ze na profi lige trzeba bedzie czekac jakies pol roku, az ludzie zrozumieja na czym polega gra. Nie ma co ludzi uszczesliwiac na sile.
Servis enemyterritory.pl byly swietym organizatorem lub wspolorganizatorem takiej imprezy, gdyz ma ku temu srodki [ tu tez mowa o klanie 4 fun (maja 2 servy)] a z cala pewnoscia znajada sie tez ludzie ktorzy beda chcieli pomoc. Przydalby sie DDay2 :]
Swiety
W polskim ladderze CB jest kosmiczna ilość klanów ET.
Jednak część z nich to klany widma.

Tak naprawdę w Polsce jest tylko 10 może 12 klanów które prezentują wysoki lub jako taki poziom lub rokują duże szanse na przyszłość.
Które nie s(słowo na p)ą z ligi po przegraniu kilku meczy, które nie rozpadną się po kilku meczach, które są jako tako zorganizowane, grają w nich rozsądni ludzie, istnieją już jakiś czas i reprezentują skillowo odopowiedni poziom (tzn taki poziom że nie muszą wymiatać ale żeby grając np z C4 od czasu do czasu kogoś zabili i nie dawali się samemu zabić zbyt często)

Także w Polsce mamy 10 max kilkanaście klanów odpowiedzialnych. Z tego killka reprezentuje europejski poziom i ma duże doświadczenei w CB i innych ligach (wiadomo C4 Poison 17 3M i jeszcze pare innych).
Kilka jeśli się weźmie do roboty może nie zagrozi tym najlepszym ale ma szansę dojść ich blisko.
Kilka które rokują dobrze na przyszłość ale również mogą się dość szybko rozpaść.

Czyli pod tym względem jest niewiele lepiej niż za czasów RTCW chociaż tamta scena była o wiele mniej liczniejsza.

Reszta tych kilkudziesięciu klanów to jak powiedziałem klany widma, klany warzywne, takie trochę lepiej zorganizowane FFA. Ludzie którzy organizowali ligi wiedzą jak to jest z takimi klanami.

Do Poison Cup zgłosiło się tylko kilka klanów (chociaż mamy ich niby kilkadziesiąt). Jak tak dalej pójdzie i sie nic nie zmieni to ta scena bardzo szybko (słowo na p)nie. O wiele szybciej niż to się wam wydaje.
EmbeZZlemEnt
hmm, moze scena nie szybko padnie tylko zubozeje. Dobre klany graja glownie jakies ligi na swertcw.com lub rtcw.no, cb, wiec im tam defakto ryba kto gra w polskiej lidze :]
Najbardziej ucierpia srednie klany, bo wiadomo ze na rtcw.no poziom jest dosc wysoki i raczej ciezko sie tam gra. Klany takie jeszcze moga cos osignac, ale potrzbeuja kilku rozgrywek na srednim poziomie, wiadomo inaczje gra sie tren inaczej powazny mecz o punkty.
Mizeria bedzie dalej grac w polsce bo ffa jest przeciez "za!@#iste i ownujemy polske", a klanowki wtf ?
Evingolis
Niezupełnie jest jak mówisz z sytuacją średnich klanów. Idealnym rozwiązaniem dla nich jest CB. Poziom rozgrywek nie ma żadnego porównania do RtCW. Jeżeli ktoś ma tyle ikry że potrafi się powstrzymać przez krótki czas od klanówek (opracowanie pierwszych taktyk, kilka treningów zapoznawczo-zgrywających, itp) i nie rozpłacze się po kilku ewentualnych wtopach to może bez problemu utrzymać się w top 150-200 nawet z początkującym klanem. A później to już z górki.
Ale na lige musicie troche poczekać aż skrystalizują się właśnie te młode obiecujące klany. Bo narazie widze może 8 klanów które w takiej lidze zagrało by do końca bez względu na wynik i 4-5 klanów które PRAWDOPODOBNIE nie dały by się pozamykać w respach i nie wycofały / rozpadły przed końcem rozgrywek.
Na razie wyglądało by to tak że DDays wspominalibyście jako piękne dni gdzie wszyscy walczyli do końca biggrin.gif .
Thoro
Swiety mam nadzieje, ze moj klan umiesciles w obiecujacych tongue.gif

A tak na powaznie. Nie uwazam, ze CB jest idealnym rozwiazanie, bo tak naprawde zasady drabinek nie sa wcale takie super. W takiej postaci jak pisalismy z blinkkinem byloby idealnym rozwiazaniem. Podzial na pierwsz, druga itd. Wtedy najlepsi graja z najlepszymi, a w drugiej graja juz sredniacy, w ostatniej gralyby nowo powstajace klany i byloby to dla nich niejako rozgrzewka. W drugiej, trzeciej graloby sie awans do ligi wyzszej i wszystko bylo super i cacy smile.gif Przynajmniej tak to wyglado w zalozeniach, a wiadomo, ze w rzeczywistosci nie bedzie tak rozowo. Gorzej, ze w pierwszej lidze poki, liga nie zdobylaby sponsora, graloby sie tylko o prestisz (czyt. o pietruszke). Pomysl jest dobry, ale musieliby sie zajac tym profesjonalisci, ktorym nie znudzi sie to po 2 dniach.
blinkkin
ostatnio mocna zastanawialem sie nad wygladem ligi. moim zdaniem w pierszej graloby 8 najlepszych klanow. w drugiej np. 16. i to wszystko. 3 liga jest niepotrzebna. rozgrywki o awans do drugiej ligi mozna zrobic w postaci pucharu. czemu podzial na 1 i 2 lige? 1 liga ma byc w zamierzeniu stabilna i zeby uniknac problemow z rozpadami klanow graloby tylko 8 najlepszych teamow. wszystkie inne problemy spadna na druga lige, ale innego wyjscia nie widze. podzial na 4 osobowe grupy ulatwilby organizacje, poniewaz klopotow nie da sie ominac w przypadku slabszych badz swiezych klanow. robienie innej ligi niz kolejkowej nie ma sensu, lepiej dodac laddera do cb. brac pod uwage nalezy system elo i kolejkowy.

granie z przeciwnikiem i podobnym lub nizszym skillu/umiejetnosciach nie jest zbyt rozwijajace

co sezon, ktory moze trwac np. 2 miesiace czesc druzyn spada z pierwszej ligi przykladowo 2, wiec jest o co walczyc w drugiej lidze, do tego poziomy beda troche wymieszane. taka jest przynajmniej opinia, zawsze znalazlby sie jakis beniaminek, ktory podrasuje sobie umiejetnosci po pobycie w pierszej lidze.
blinkkin
QUOTE (Uszatek* @ 9:31, 11 01 2004)
Jak byś chciał zakładać LIGE najpierw musiałbyś znaleźć servery żeby nie było tak jak było w turnieju Mad'a!!

jak mnie wk#!@iaja takie osoby, zalatw servy to bedziemy grac. cb ma raptem 2 servery, ktore i tak nnie sa dostepne. nie slyszalem o meczu et na serverze cb. moze i bym zalatwil, ale tylko dla pierwszej ligi. druga bylaby z dupy wzieta, poniewaz sa takie po(słowo na p)one klany, ktore zamiast grac mecz 1 godzine przedluzaja go do 3h. kto by gral w pierszej lidze? c4, poison, 17, 4fun, fallen, iron cross, kmh (czy tez hunters gruop) i ss, jesli wyrazilyby chec do uczesniczenia (dosyc przypadkowa wyliczanka). z tego co wiem i tak wszystkie wyzej wymienione klany maja swoje servery. druga liga jest tylko po to, zeby umozliwic awans do pierszej.

Sposób zapisywania meczów w CB jest oki, ale kto coś takiego drugiego utworzy ??

jesli kolejki to losowanie i klany ustalaja termin, ktory im odpowiada i graja. wszystkiemu przypatruje sie sedzia. ale to znowu plany na piersza lige, poniewaz w 2 znajdzie sie na bank mnostwo choloty.

NA KONIEC JEDNA UWAGA POSTY MOZNA EDYTOWAC!!!
Thoro
Na poczatek radze zajrzec tutaj.

Na moj gust powinno to byc cos w takim stylu. Blink uwazam, ze przesadzasz z tymi 8 klanami, a powodow jest co najmniej kilka. Po pierwsze wyglada to tak: Te 8 klanow jest super, a reszte mozemy olac i wrzucic do jednego wora, bo i tak sa slabe lub srednie. W ten sposob nie poprawiamy poziomu sceny. Poza tym po pierwszym sezonie, ktos musialby zleciec do tej nizszej ligi, a ja nie wyobrazam sobie, zeby dla przykladu ss mialo jakies korzysci z gry w drugiej lidze. Po drugie strasznie ograniczaloby to te teamy, do gry tylko z 7 klanami, przez co mozna popasc w monotonnosc. Ja wiem, ze z CB klany nie rezygnowalyby i trzeba by bylo grac rowniez w CB, ale mimo wszystko staloby sie to monotonne. Dla przykladu bierzemy lige z 16 druzyn. 8 druzyn, ktore wymieniles trzyma poziom i utrzymuje sie bez problemu w pierwszej lidze. Gra mecze z mocnymi jak i ze srednimi. Musi walczyc, ale nie jest zagrazony przy trzymaniu poziomu na degradacje do drugiej ligi, co byloby dla najlepszych klanow na naszej scenie mijaniem sie z celem. Druga osemka, to juz nie jest scisla polska czolowka, ale ma mecze z najlepszymi zapewnione, przez co polepszaja swoje umiejetnosci. Czasami jakis klan moze sie wybic ponad przecietnosc i wbic sie wyzej. Umiejetnosci klanow sie polepszaja i jest git smile.gif. Na dole jest kilka klanow, ktore nie moga sprostac pierwszej lidze, wiec spadaja poziom nizej, a na ich miejsce wchodza nowe. Te ktore spadaja nie daja rady w pierwszej, czyli przeciwnicy z gornej czesci tabeli z drugiej ligi, wcale nie musza byc od nich duzo gorsi, wiec nie mozna mowic, o braku rozwijania umiejetnosci w drugiej lidze. Mysle, ze stworzenie 3 ligi dla nowo powstalych teamow tez by mialo sens, poniewaz troszeczke by sie ograli. Zrobienie 2 ligi dla reszty klanow, ktore sie zglosza tez jest troszke nie przemyslane. W Polsce jest ok. 40 - 50 klanow. Nie wazne, ze 5 z nich jutro moze upasc, a pojutrze pojawic sie nastepne 10 tongue.gif. Nie przyjmie sie jakiegos klanu, bo istnieje tydzien, albo bo CL ma 12 lat i ktos uwaza, ze klan upadnie w najblizszym tygodniu?? Przeciez to nie ma byc liga dla wybrancow, tylko liga Polska.

EDIT: Prosper juz mnie zgasiles calkowicie tongue.gif. Niektore moje argumenty (choc nie wszystkie) byly nie co naciagane, ale teraz juz chyba nic nie wymysle sad.gif, aczkolwiek uwazam, ze taka liga bylaby fajna rzecza. Nie zmienia to faktu, ze w sumie tylko ja blink dajemy tu propozycje, po czym jestesmy gaszeni przez kilka osob tongue.gif Fakt jest faktem nie wiela osob sie tu wypowiada, co byc moze jest odzwierdziedleniem zainteresowania polska liga smile.gif.

PS. Prosper spoko spoko smile.gif, jeszcze 2 lata i powalczymy z poison jak rowny z rozwnym tongue.gif... hmmm.... a moze to tylko moja wybujala wyobraznia blink.gif
Prosper
Ej no sry. Moze to zabrzmi brutalnie, ale np poison ma ze 4 przeciwnikow w pl z ktorymi gra sprawi fun i nie bedzie tzn gra do jednej bramki. Podobnie maja klany ze scislej czolowki.
Dlatego np poison nei gra trenow z pl klanami- jak ktos chce zobaczyc jak gramy niech wyzwie nas w cb. Niestety ale nie widzimy sensu grania sparingow ktore nam nic nei daja. Wolimy pograc z takimi zespolami, ktorych gra nas czegos nauczy.
Dlatego watpie zeby poison wystartowalo w lidze w ktorej w 1 dywizji bylo 19 zespolow. No chyba ze bedzie to zrobione na skale D-Day. A na no sie niestety nie zapowiada.
Bo udzial w dyskusji bierze tylko kilka osob, a nadal nie ma kandydatow ktory chcialbym zaczas sie tym meczyc. Bo wysilek wlozony w taka lige jest bardzo duzy. Niech sie wypowiem Usagi, DX, Swiety czy inne osoby ktore organizowly 2 duze ligi w rtcw.
FreeZz
NIESTETY Ale musze stwierdzic z przykroscia ze Ci ktorzy maja optymistyczne podejscie do tej calej ligi maja racje sad.gif Jak moze powstac taka liga jak w tym topic'u wypowiada sie zaledwie pare osob w tym ja osoba ktora nawet nie ma klanu wink.gif ze juz nie wspomne o jednym USZATKU ktory chyba do dzisiaj nie wie o czym jest ten topic laugh.gif taka (słowo na p)ona PRAWDA ! Teraz moze komentarz do wypowiedzi Pana Prospera on rownierz ma racje po co taki Poison ma grac z klanami z ktorymi bedzie dokladnie robil co bedzie chcial ? pewnie zaraz padna zdania 'ale sa jeszcze inne klany jak C4 , SS , 3M ETc...' ale oni z takimi klanami moga sobie pograc calkowicie 4fun od czasu do czasu a nie w polskiej lidze wink.gif bo kto z jak to napisal Blinkkin 16 team'ow w 1 lidze nawiazal by walke z np Poison ? mysle ze te 8 team'ow ktore Blinkkin wymienil zagralyby ze soba kto by wygral ten by wygral a w takim przypadku pozostale 8 zespolow walczyloby tylko o to zeby nie spac do 2 ligi co jak dobrze mysle mija sie znowu z celem blink.gif Reasumujac ja w zyciu jestem (słowo na p)onym optymista ale nie widze szans na to zeby taka liga powstala !
BTW bo mi sie nie chce teXtu wciskac :| te osoby ktore sie nie wypowiadaja nie uwazam ze tego nie czytaja ale czy nie maja wlasnego zdania na ten temat ? czy ten temat nie ma zadnego znaczenia dla nich ? jak ludzie ktorzy nie potrafia sie wypowiedziec w tak 'ISTOTNYM' topic'u maja cos zdzialac ? blink.gif Ja wiem na czym to polega jest takie powiedzenie 'jak by to zrobic zeby nic nie robic i duzo zarobic?' i to swietnie pasuje do polskiej sceny ! nikt (nie doslownie nikt!) nic nie zrobi ale jak juz by powstala tak liga to bedzie 150 (słowo na p)onych milionow chetnych blink.gif HF ? wink.gif
Swiety
Oczywiście tworzenie ligi w której jakiś klan-widmo z dołu tabeli laddera CB miałby grać z Posion czy C4 mija się z celem. Dowiodło już tego D-Day że taka opcja jest z!@#ana.
Wystarczy popatrzeć na CB czy rtcw.no - tam tez jest podział na słabszych i lepszych

MÓJ POMYSŁ NA LIGĘ

2 ligi po 16 klanów
Czyli I liga dla mocnych i II liga dla słabszych

4 grupy po 4 klany. W grupie każdy gra z każdym po 2 mecze czyli każdy zagrałby 6 meczy a w sumie w grupie byłoby 20 meczy. Z grupy wychodzą po 2 drużyny.
6 meczy w grupie plus play-off to nie jest dużo ale dzięki temu łatwiej coś takiego organizować, sędziować no i można robić taką ligę nawet kilka razy w roku.

Następnie faza play-off (1/4 1/2 i fianał) czyli mniej więej układ grup i play-off bardzo podobny do nations cup.

Rules czyli ustawienia serwera, sposoby umawiania meczy i wszelkie inne procedury itp oparte by były w 99 % na rulesach CB również dotyczących NC czy OC. No może trochę rozbudowane ale ja już jestem specjalistą od regulaminów więc spoko biggrin.gif

KTO MIAŁBY ZAGRAĆ W I A KTO W II LIDZE ?

I liga na zasadzie invite cup (tak jak jest w Euro Cup) gdzie organizatorzy decydują kto jest na tyle dobry i na tyle odpowiedzialny żeby grać w I lidze. Jak się komuś nie podoba to niech s-(słowo na p) albo gra w II lidze.

Odpowiednie rozstawienie drużyn tak aby nie tworzyć grup śmierci (na zasadzie koszyków) czyli aby uniknąć sytuacji przedwczesnych finałów gdzie w jednej grupie gra np C4 czy Poison

W tej chwili widziałbym w takiej I lidze
1 koszyk Poison, C4, 17, 3M
2 koszyk FF, PlHunter, SS, 4fun.
3 koszyk CC, Hunters.group, Fallen, Sow ?
4 koszyk tu już nie mam pojęcia kto. Raczej ktoś kto dużo gra w CB i istnieje już dość długo.
Ewentualnie zrobić jakiś szybki cup - elieminacje lub coś na zasadzie meczy kwalifikacyjnych do Euro Cup.

Myślę że Poison nie obraziłoby się jakby zagrało np w grupie 2 mecze z SS i 2 mecze z Fallen.
Przecież nawet w open-cup nie każdy ma odrazu w grupie Plan-B biggrin.gif
Zresztą prawdziwa walka jak w każdej lidze zaczęłaby się w play-off gdzie przeciwnicy z reguły już nie są słabi.

II liga to w zasadzie kto się zgłosi to będzie grał. Wsród gorszych teamów trudno powiedzieć kto jest lepszy a kto gorszy. W zasadzie dopiero taka liga odpowiedziałaby na to pytanie.

STRONA WWW

Najepiej aby coś takiego było hostowane przez serwis enemyterritory.pl.
To w zasadzie nie będzie problemu zrobić jakiś nowy dział LIGA. W końcu wiele serwisów zachodnich ma ligi pod swoim patronatem.
Kawałek miejsca na regulamin, na składy drużyn i kontakty do nich, na tabelę ligową, kawałek miejsca na newsy i dema z meczy.
Oczywiście pisać tam mogliby ludzie spoza redakcji serwisu bo obecna redakcja ma już swoje zajęcia.
Od czasu do czasu poinformować o wyniku meczu, napisać jakiś raporcik z meczu, przeprowadzić z kimś wywiad - ot tyle.

SERWERY

Większość klanów z I ligi dysponuje swoimi serwerami wiec tutaj nie ma problemu. Gorzej z II ligą.
Najlepiej byłoby dogadać sie z adminami popularnych serwerów FFA i ograniczyć na czas trwania ligi FFA na rzecz meczy ligowych. Wiadomo współpraca administratorów serwerów jest niezbędne.
Zawsze trzeba mieć logi na wypadek czitowania czy fake-nicków itp.
Zresztą jakoś w CB klany załatwiają sobie same serwery i nei ma z tym problemów.

ORGANIZATORZY

Każda liga jest tak dobra jak ludzie którzy ją prowadzą.
Do prowadzenia takiej ligi najchętniej widziałbym ludzi odpowiedzialnych i doświadczonych w robieniu czegoś takiego (np Chris, DX, Xaoo. Mitos czy Oferma). Tylko że ci panowie obecnie albo nie mają czasu albo są nieobecni.
Jak wcześniej powiedziałem polska scena ET jest cholernie bierna i cieżko tu znaleść kogoś chętengo do takiej roboty (za darmo).
Sporo różnych śmiesznych ludzików mówi .. robimy lige !!! ... i dalej nie ma żadnego sensownego pomysłu.
Oczywiście każda pomoc jest chętnie widziana ale trzon organizatorów powinni stanowić ludzie odpowiedzialni - chodzi o to żeby taka liga nie zamieniła się w coś ala ostatni silly_ctf cup by Mad.

LIGA ZA KASĘ ?

Myśle że ewentualna sprawa wpisowego jest do uzgodnienia pomiędzy zainteresowanymi w lidze klanami.
Pamiętajcie że za darmo to można dobrze w ryj dostać i nie należy spodziewać się wodotrysków.
Jednak jeśli ktoś myśli o finałach LAN, darmowych kanapkach, dyplomach i upominkach dla graczy to bez wpisowego się nie obędzie.
Zakładam że znalezienie jakiegoś poważnego sponsora dla takiej ligi w warukach polskich jest nierealne.

INNE

Napewno najwięcej dyskusji będzie na temat po ile ma być drużyn w grupie i ile ma być grup.
Czy np jest sens ligi na 16 zespołów czy lepiej I ligę ograniczyć do 8 czy do 12 zespołów. Czy znajdzie się wsytarczająca ilosć chętnych na II lige ?

Natomiast jedno nie ulega wątpliwości - musi być podział na słabszych i silniejszych.
Oczywiście niektóym to się nie będzie podobało, będą szermować hasłami jak to słabsze klany będa poszkodowane bo grają w II lidze, że nie daje im się szans rozwoju i ogólnie pierdu pierdu - (słowo na p)enie kotka za pomocą młotka.
Zapominając o tym czy wtedy jak powiedział Prosper te lepsze klany będa chciały grać w takiej lidze gdzie klan-widmo gra np z C4.
Nie ma dla tego alternatywny:
rtcw.no - podział na ligi alpha bravo charlie itp. CB - podział na EuroCup i Opencup 1 2 i 3. Niektóre cupy są organizowane wyłącznie dla najsilniejszych (np ostatnio Ocrana cup)

KTO JEST CHĘTNY ?

Właściwie to co miałobyć powiedziane na temat nowej ligi zostało już powiedziane w tym i innych topicach.

Także zamiast piedolić na boardzie poprostu trzeba wziąść sie do roboty czyli zadaje pytanie
Kto jest chętny do organizowania czegoś takiego ?

Proszę o pisanie tutaj wyłącznie osób które mają jakies sesnowne, konkretne pomysły i wiedzą co chciałaby robić i w czym pomagać
Jak ktoś ma do powiedzenia tylko, że liga jest fajna i on w to wchodzi to niech s-(słowo na p).

I jeszcze może najważniejsza sprawa:
Jakie klany są chętne ?

Bo jeśli ma się zgłosić tyle klanów ile do Poison Cup to lepiej wszyscy pograjmy sobie w domino lub bierki, patrząć jak ta scena (słowo na p)nie.
Bo ET i ladderek w CB prędzej czy póżniej znudzi się ludziom, za jakiś czas wyjdzie jakaś nowa gra (albo lepsza od ET albo jeszcze bardziej darmowa niż ET biggrin.gif ) większość się przerzuci na nową grę i wtedy będzie już za póżno nawet na ligę z 3 klanami 2/2 na ctf biggrin.gif
No chyba że ktoś będzie chciał grać wyłącznie na zachodzie i ma w dupie to co dzieje sie w PL.
FreeZz
Co do kasy bo o tym przedewszytkim chce napisac w tym poscie to moje zdanie jest takie - jak bedzie trzeba placic to bedzie wlasnie tak jak w poison cup'ie , nie oszukujmy sie ! KASA to najwiekszy problem ! wink.gif Bo powiedzcie mi dlaczego tak malo klanow ma swoje serVery przeciez jak to juz pisalismy w ktoryms z topic'ow na gracza miesiecznie to jest koszt rzedu 10zl i znowu powiem to co wtedy nie wierze ze ktos nie ma 10zl chodzby z dupy to kazdy ma ! a ja obawiam sie ze tu nawet nie o to chodzi unsure.gif Raczej o to ze slabsze klany ze juz nie wspomne o najslabyszch poprostu nie chca dac zarobic tym lepszym albo najlepszym ! Napewno wiecie o co mi chodzi wink.gif Jak ktos nie ma 10zl miesiecznie na wlasny serVer to skad wam przychodzi pomysl typu ze ktos taki da kase na lige ? ktora nie jest zadnym cup'em tylko LIGA blink.gif Ja oczywiscie rozumie ze zapotrzebowanie na pieniadze jest duze :| [ (słowo na p)ony kapitalizm dry.gif ] Ale to kolejny antyargument :| i szkoda ze ja musze o tym pisac :|
A wracajac do tematu ligi [a trzeba byc tu nie lada (słowo na p)onym OPTYMISTA] to ja jako osoba ktora klanu nie ma i raczej nie szybko bedzie miala :| moglbym sie zajac przeprowadzaniem wywiadow biggrin.gif i komentowaniem meczy smile.gif Motywuje to tym laugh.gif ze i tak nie moge grac calymi dniami a nawet w nocy mam problemy sad.gif wiec mam duzo wolnego czasu smile.gif a i chodze tylko 3 razy w tygodniu do szkoly i nauki tez nie mam duzo smile.gif zyc nie umierac i sie udzielac smile.gif [pewnie dostane zaraz z!@#e od kogos ze jak ktos taki jak ja [WOLFszLAMER] moze sie wogole odzywac w tej sprawie] ale ja i tak jestem chetny i sprobowac napewno sprobuje jak jest okazja smile.gif

P.s
No chyba że ktoś będzie chciał grać wyłącznie na zachodzie i ma w dupie to co dzieje sie w PL.
- obawiam sie Swiety ze ten 'ktos' to wiekszac graczy w Polsce :| GL HF

Ps II mam taka mala propzycje moze zeby te najlepsze klany za bardzo w takiej lidze sie nie nudzily mozna by zaprosic jakies zagraniczne klany ! wiem ze to polska liga :| dlatego to glupi pomysl tongue.gif ale tak goscinnie jakies 2-3 klany silniejsze wtedy liga nabrala by troche kolorytu wink.gif Tylko prosze mnie zaraz za ta proppozycje nie z!@#ac blink.gif

LIGA ZA KASĘ ?

Myśle że ewentualna sprawa wpisowego jest do uzgodnienia pomiędzy zainteresowanymi w lidze klanami.
Pamiętajcie że za darmo to można dobrze w ryj dostać i nie należy spodziewać się wodotrysków.
Jednak jeśli ktoś myśli o finałach LAN, darmowych kanapkach, dyplomach i upominkach dla graczy to bez wpisowego się nie obędzie.
Zakładam że znalezienie jakiegoś poważnego sponsora dla takiej ligi w warukach polskich jest nierealne.
- to chyba pozostaje nam dostac w ryj za DARMO tongue.gif bo jezeli w Polsce nie znajda sie sponsorzy na polska lige to gdzie takich sponsorow szukac ?? blink.gif

moze inaczej ! ja sie chetnie zajme sprawami 'papierkowymi' tzn moge sie zajac smile.gif sprawy typu zgloszenia smile.gif etc
Prosper
jamoge pomoc- teguly sedziowanie itd. nie zajme sie na pewno sponsorami i organizajcja finalow- brak czasu. postanowilem w supie miec scene et w pl z powodu niekrktorych osob ale stwierdzam ze jeszcze raz moge pomoc. I wtedy poison tez w tym pomoze smile.gif
kag
hm, ja sie 'troche' ligowalem to cos moge pomoc ;e

co do wpisowego, grup, klanow itd

- kasa -

no tak, tu jest kilka istotnych spraw, jesli ma byc final lan to nie ma mowy o organizacji tego bez kasy :X
wpisowe jest zawsze jakims zabezpieczeniem przed podejsciem "wszyscy nas bija, nikt nas nie kocha, przestajemy grac"

- klany -

nie mam pojecia jak sie zachowaja klany w nizszych grupach/klany ktorych nie znam, a moze byc bardzo roznie, od porzadanego podejscia ze gra sie do konca do ciaglego nie pojawiania sie na meczach, w/o , klotniach itd
warto zastanowic sie nad zabezpieczeniem przed czyms takim, wprawdzie na tym etapie nie wiadomo jeszcze czy to w ogole powstanie a co dopiero czy bedzie 2 edycjia, ale jesli sprawa bylaby finalizowana to imo klany ktore nie podejda do sprawy powaznie powinny dostac tempbana na rozgrywki, po prostu niektorzy nie potrafia grac/przegrac

trzeba przemyslec dobor osob ktore mialyby to organizowac bo jak wynika z doswiadczenia to przed rozpoczeciem to jest cale mnostwo chetnych a jak przychodzi do roboty to jakos juz niekoniecznie

poki co to jak widac w topiku wypowiada sie zaledwie kilk/nascie osob a i tak nie wszystkie posty da sie czytac, jak na razie nie wyglada to dosc optymistycznie
Eld
QUOTE (WOLFszLAGIER @ 3:59, 13 01 2004)
3 koszyk CC, Hunters.group, Fallen, Sow ?
4 koszyk tu już nie mam pojęcia kto. Raczej ktoś kto dużo gra w CB i istnieje już dość długo.
Ewentualnie zrobić jakiś szybki cup - elieminacje lub coś na zasadzie meczy kwalifikacyjnych do Euro Cup.

hmmm... my mozemy rozpykac SOW czy tam kogos innego i zagrac. za kilka dni bedziemy znowu serwer, wiec wracamy do gry...

co do organizacji to kasa wiadomo. wpisowe musi byc. poza tym mysle ze CDA moglo by obiac jakis patronat medialny, choc o kasie nie ma mowy (wiadomo bauer oszczedza na wszystkim), ale strona w kazdym numerze poswiecona lidze... zawsze to cos, mozemy z Usagim cos tam napisac o lidze. mozna tez teoretycznie zakrecic sie wokol LEMa, ale moze chociaz lan party by zorganizowali w Wawie na final? zdaje sie, ze w lanie RTCW uczestniczyli prawda?

2 ligi po 16 klanow moim zdaniem nie maja szans. 32 klany to sie nie uzbiera za cholere. juz lepiej zrobic eliminacje i do 4 koszyka w lidze wybrac najlepsze i najpewniejsze klany. sorry, ale takich co to istnieja przez tydzien i do piachu ida jest za duzo. ewentualnie mozna to rozwiazac tworzac 8 grup po 3 klany. wtedy bedzie klanow 24 i wychodz z grupy tylko najlepszy. bedzie 8 w cwiercfinalach? bedzie...
Swiety
Może to za dużo powiedziane ale widze że krystalizuje się jakaś grupa osób które mogłyby podjać się utworzenia takiej ligi. Inna spraw czy będą chcieć i mieć czas.

Prosper - tutaj nie ma chyba żadnych wątpliwości
Usagi i Eld - Usagi wcześniej organizował Ligi, Usagi i Eld to również patronat CDA i moze nawet jakieś tam wsparcie ze strony CDA co jest dość ważne.

Dobrze by było widzieć osoby które wczęsniej organizowały duże polskie Ligi RTCW czy jakieś poważniejsze cupy ET jak DarkXeno, Oferma, Chris, Xaoo i wielu innych tylko że w obecnej chwili oni chyba raczej nie mają czasu lub nie grają w ET.

Dalej dobrze by było widzieć kogoś ze strony portalu enemyterritory.pl bo zapewnienie odpowiedniej i stabilnej strony ligowej to bardzo ważna rzecz.

W następnej kolejności do organizacji takiej ligi dobrze by było widzieć administratorów popularnych serwerów ET i osoby z ACA.

Co do ligi to przemyślałem trochę i uważam że na pierwszą Ligę 16 klanów w polskich warunkach to jest za dużo gdyż będą zbyt duże dysproporcje w niej pomiędzy najlepszymi i najgorszymi .
Niech mi nikt w tym momencie nie szermuje hasłami że przez mniejszą I ligę szkodzi sie gorszym klanom bo nie mogą grać z najlepszymi. Ta liga ma nie polegać na tym żeby C4 grało z jakimś klanem widmem bo jak wynika z doświadczeń z tego gówno wyjdzie.

Również mogą być problemy z zebraniem 32 klanów (16 do I i 16 do II ligi)
Dlatego uważam że najoptymalniejszym wariantem są 2 ligi po 12 klanów podzielone na 2 grupy (po 6 klanów).
Dlaczego 6 klanowe grupy ? Bo będzie więcej meczy. Razem z rundą rewanżową w grupie 4 klanowej każdy Klan rozgrywa tylko po 6 meczy (czyli dość mało) a w grupie 6 klanowej rozgrywa po 10 meczy.

Do tego dochodzą play-off (max 3 mecze łącznie z finałami)

Z każdej z tych grup wyłania się po 4 najlepsze klany, które walczą nie tylko o wyjście z grupy ale o zapewnienie sobie jak najlepszego miejsca w grupie w celu korzystnej pozycji startowej w play-off.
Natomiast 2 najgorsze klany spadają do 2 Ligi na ich miejsce wchodzą zwycięzcy II ligi a 2 przedostatnie walczą baraże z półfinalistami II ligi o wejście do I ligi.

I tak po kolei sezon I sezon II itp.

Jak wcześniej powiedziałem w grupie każdy klan zagra 10 meczy. Uważam że powinniśmy przyjąć że średnio klan rozegra w tygodniu 2 mecze Ligowe. Pomiędzy rundą pierwszą a rewanżową w grupach jakaś przerwa, następnie przerwa po zakończeniu grup przed play-off, mecze play-off można rozegrać z odstępem tygodniowym.

Czyli taką ligę da sie rozegrać w 2 i pół miesiąca, jak dobrze pójdzie to nawet w 2 miesiące, max to 3 miesiące.

Właściwie to taką ligę mozna by już odrazu organizować.
Tylko potrzeba przede wszystkim ludzi - organizatorów, sędziów, newsmanów itp.
Potrzeba również kawałek strony www o czym juz pisałem w jednym z postów powyżej.
Oraz przychylnosć administratorów serwerów w PL, bo wiele potencjalnych klanów II ligi nie dysponuje własnym serwerem.

Ostatnio modyfikuje były regulamin sprawdzonej ligi D-Day na potrzeby ET.
Oczywiscie nie ma laddera jak było w D-Day, inny układ grup itp. Są tam zawarte wszelkie procedury do funkcjonowania takiej ligi łącznie z najdrobniejszymi pierdołami - czyli szkielet Ligi.
Oczywiście opiera się to mniej więcej na zasadach w CB, tylko że jest dużo bardziej szczegółowe.

Do dysksuj pozostaje podział Ligi na odpowiednią ilosć grup z odpowiednią ilością klanów i wpisowe.
To co podałem powyżej to moja propozycja.
Ilość grup i klanów w grupach oraz układ play-off (kto awasuje a kto nie) oraz wpisowe to najważniejsza kwestia, reszta to są szczególy.

Tylko że jak powiedziałem wczęsniej do fukcjonowania Ligi potrzeba środków (www ,serwery) i przede wszystkim LUDZI.

Prosiłbym o komentarz w tej sprawie.
KiD
Jako wspol fundator portalu ET.pl w imieniu swoim i Gatess-a deklaruje pomoc przy tworzeniu ligi. Nasze klanowe servery rownierz beda do dyspozycji. Niestety nie dysponuje wystarczajaca iloscia czasu aby wlaczyc sie aktywnie do grupy organizatorow.

Co moge zaproponowac :
- hostowanie strony lub dzialu ligi w ramach naszego servisu.
- 2 servery ET ( na drugim GamesNet ping powinien sie poprawic juz w tym tyg)
- udostepnienie na czas meczu dowolnej liczbie klanow kanalow na szybkim serverze TS
- ewentualne sedziowanie spotkan
- pomoc przy finansowaniu ewentualnych nagrod.

Pozdrawiam
FarSight
Hmmm 2x12 to imo za duzo .... looknijcie na CB PL ... jest w sumie teoretycznie aktywnych 27 klanow ..... najlepiej by bylo po prostu zaprosic pierwsza 16 z CB PL i podzielic na 2 grupy po 8 ..... jakby ktos sie z tej 16 wycofal to wtedy next chetny w kolejnosci ..... co prawda na dzien dzisiejszy poza nawiasem zostalyby klany nie grajace w CB PL (7teens, FF i moze ktos jesio) ale wiadomo ze liga nie ruszy jutro wiec nie powinni miec problemu z wejsciem do 16 (lub 8 zeby grac w 1 grupie) .... moze CB PL nie jest idealna wykladnia sily klanow polskich et ale jakas wykladnia jest i jezeli by sie oglosilo ze np przy podziale na grupy (miejsca 1-8 i 9-16) bedzie brany stan na np 1.04.2004 to imo klany zaczelyby troszke grac (ci co nie grali wcale mieli by czas pograc) i nie bylo by klopou z koszykami (jush widze .... "dlaczego my jestesmy w koszyku X jak pojechalismy YYY 2:0 !!!! ????" etc ...) no to tyle biggrin.gif
Prosper
QUOTE (FarSight @ 9:34, 15 01 2004)
co prawda na dzien dzisiejszy poza nawiasem zostalyby klany nie grajace w CB PL (7teens, FF i moze ktos jesio) ale wiadomo ze liga nie ruszy jutro wiec nie powinni miec problemu z wejsciem do 16 (lub 8 zeby grac w 1 grupie) ....

NO z tego co wiem 17 graja, tylko nei w cb pl, ff tez podejrzewam by sie zapisalo. Wydaje mi sie ze nie ma 24 klanow ktore faktycznie bylyby w stanie zagrac w takiej lidze. Realna liczba jest dla mnie 16 klanow. Z drugiej strony formula proponowana przez swietego jest ciekawsze. Bo rowniez w 2 "lidze" bedzie wyrownana walka i emocje. W momencie kiedy nei bedzie podzialu na grupe mocniajsza i slabsza, wiekszosc meczy bedzie po prostu nudna i malo ciekawa. Podzial musi byc- bo na pewno uatrakcyjni on taka lige.
kag
widze ze musze ufundowac albo okulary albo jakis srodek wspomagajacy pamiec dla Swietego bo z uporem maniaka nie zauwaza tego co pisze ze juz nie wspomne o tym ze absolutnie nie pamieta mnie chociazby z org prl ;o no coz bywa i tak

wracajac do tematu: wprawdzie wieksza liga z mozliwoscia rozgrywek klanow ktore istnieja niezbyt dlugo i z takim podzialem aby one mogly takze pograc, nabierajac doswiadczenia jest kuszaca jednak nadal obawiaj sie ciaglej serii w/o i zwyklego niepojawiania sie na meczach w ustalonych terminach i teraz to juz jest kwestia wyboru - czy ograniczac liczbe klanow czy raczej dac szanse wiekszej ich liczbie, co do 2 to takie klany nie startujac w ligach moga sie niepredko przekonac czy sa naprawde czy tylko na chwile :/
FarSight
QUOTE (kag @ 11:07, 15 01 2004)
widze ze musze ufundowac albo okulary albo jakis srodek wspomagajacy pamiec dla Swietego bo z uporem maniaka nie zauwaza tego co pisze ....

Heh dla Prospera tesh zamow parke biggrin.gif .... Prospi 16 klanow z CB PL podzielonych na 2 grupy czy ligi (jak zwal tak zwal) miejsca 1-8 to 1 grupa/liga miejsca 9-16 to 2 grupa/liga ... zagwarantuje to wmiare ciekawy i wyrownany poziom rozgrywek w obu grupach a klanom z miejsc 7-8 w 1 grupie/lidze da szanse rozegrania kilku meczy z najleopszymi na naszym podworku co napewno bylo by z korzyscia dla nich ....
Thoro
A ja wciaz uwazam, ze powinien byc podzial na pierwsza i druga lige smile.gif, zeby nie bylo meczy o nic w pierwszej lidze. Jesli jakis team nie ma szans wyjscia z grupy do play-off to juz moze olac gre i czekac na next season, a jezeli bedzie druga liga, bedzie musial walczyc o utrzymanie. 2 ligi po 12 druzyn uwazam za dobry pomysl i mysle, ze spokojnie znajdzie sie 24 klany, ktore juz troche istbieja i nie rozleca sie jutro. Co do brania druzyn z polskiego ladderka to nie jest to jakis super pomysl. Aktualnie w pierwszej 16 jest 5 druzyn, ktore rozegraly 3 mecze lub mniej. Nie wiadomo ile takie klany sie utrzymaja (nie mowie tu o IC, ktore tez ma 3 mecze tongue.gif ), ale o ile P i /303/ juz istnieja jakis czas to PZ i SI sa to nowe klany. Poza tym kazdy klan moze zagrac 5 meczy ze slabiakami i wskoczyc do 10. Jeszcze sa klany, ktore nie sa zapisane do CB/sa zapisani i nie graja/graja tylko w euro ladder, a prezentuja wysoki poziom (wspomniane 7teens, cc) i zahibernowane klany (SL, Fallen).

Reasumujac, uwazam ze podzial na 2 ligi po 12 druzyn jest b.dobry, a co doboru druzyn trzeba sie jeszcze zastanowic, zeby kogos nie skrzywdzic smile.gif. Poza tym jak juz sie zaplaci to chce sie zagrac jak najwiecej meczow tongue.gif, wiec przy 12 druzynach podzielonych na 2 grupy, jest wiecej meczy niz przy 16 podzielonych na 4 smile.gif
Ginuś
Może dla wiekszości jestem mało znanym graczem, ale oferuje swoją pomoc w prowadzeniu ligi, tj. sedziowaniu itp.
Co do tego jak liga ma wygladać.. pomysł Świętego jest najlepszy tj. z podziałem 1 ligi na 2 grupy po 6 zespołów, z których najgorsze spadają i takie tam... natomiast jak powinna wyglądać 2 liga to napewno byłoby uwarunkowane tym ile klanów sie do niej zgłosi bo jak np. 6-10 to nie ma sensu dzielić jej na grupy tylko wrzucić te klany do jednej grupy i niech walczą o awans. Z tego co wiem np. ff, ss i inne klany mają po 2 składy, wiec może żeby uniknąć spraw tego typu, że 2 skład ff się podłoży ponieważ 1 skład chciałby w playoffach zagrać z kimś innych (podaje przykład) to wszystkie drugie składy wrzucić do 2 ligi z której niemogłyby awansować wyżej. Trochę by to dziwnie wyglądało, gdyż mogłyby one o klase przewyższać resztę w 2 lidze, ale innego rozwiazania chyba nie ma.
Nie ma co gadać wiecej na forum tylko zabrać sie do roboty, sewis et.pl zagwarantował pomoc więc ruszajmy smile.gif
Usagi
cos takiego afair bylo w rtcw... i srednio sie przyjelo. jedne klany potrafily sie w to bawic, inne troche mniej :/
FreeZz
Jak dla mnie czy tez raczej wedlug mnie cos co zaproponowal FarSight nie ma sensu blink.gif Spojrzalem teraz na polskie CB i widze w pierwszej 8 klany jak SoW albo jacy PZ laugh.gif Moze ktos mnie poprawi ale po co takie klany maja grac z klanami jak C4 Poison bla bla bla wink.gif Pierwsza Liga to musi byc PIERWSZA LIGA po co w takiej lidze maja byc 2 a co dopiero 1 team ktory bedzie tylko miesem ? Moja propozycja : 1 liga 8 team'ow 2 liga cala reszta jaka sie zglosi !! wiadomo ze znajda sie szybko klany ktore po rozegraniu 1-2 meczy poprostu ucichna wiec jezeli bede nie aktywni powiedzmy 10dni ? dostaja KICK'a biggrin.gif Narazie tyle mam do powiedzenia smile.gif
kag
imo - ktos nie stawia sie na mecze / ew po kilku przegranych olewa lige to kkthxbye - total ignore/ostracyzm bo inaczej takie klany nigdy nie beda coraz lepsze a na tym moze stracic potencjalnie scena, czyli jesli ktos sie zglasza do gry to gra do konca [ oczywiscie zdarzaja sie wypadki losowe, ale nie 5 wypadkow losowych pod rzad np.]
Prosper
Z doborem klanow do pierwszej ligi imo nie powinno byc problemow. Wiadomo kto "musi" sie tam znalezc. W wypadkuniezdecydowania organizatorow, odbedzie sie jakis mecz ktory zadecyduje o tym kto zagra. W ostatecznym przypadku losowanie.
Dlatego teraz taka uwaga. Jak jakis klan uwaza ze powinien zagrac w 1 lidze (powiedzmy 12 zespolow) niech zagra jakies mecze z klanami ktore moga to miejsce zajac. I all bedzie jasne. Slabsze klany na pewno bardziej sie orientuja odemnie np kto jest silniejszy a kto slabszy.
nGc.pl
http://ligato.explosiv.pl/index.php?content=regulamin
myślę że punkty "Gracze i klany", "Administratorzy" oraz "Sędziowie" można dopasować do gry ET.
Administratorzy ligi TO:AoT na pewno nie obrażą się, jeśli podeprzecie swój regulamin na podstawie ich zasad. Liga trwała 3 sezony, i przez ten czas wiele punktów regulaminu zostało dopiętych na ostatni guzik.
Obie gry opierają się na rozrywkach drużynowych, dlatego w wielu miejscach punkty regulaminu będa podobne.
sparrow88
Popieram prospera
w 1 lidze powinno być około 12 klanów, jedna runda trwa 3 miesiące - 90 dni,
czyli 12 tygodni=1 mecz na tydzień. Pierwszą runde proponuje wrzesien, październik, listopad, a drugą - marzec, kwiecień i maj. Druga liga na tych samych zasadach, tyle że 2 mecze w tygodniu, czyli 24 klany. Daje to razem 32 klany. Jeżeli to nie wystarczy można zrobić 3 lige.

Uważam że któryś admin powinien przykleić tentemat na forum ogólne, gdyż scene klanową odwiedza mniej ludzi, a wypadało by, gdyby wypowiedział sie na ten temat ogół graczy

Sponsorzy również jakoś by sie znaleźli, jeżeli zaoferować by im dużo bannerów.
zUBER
imo tak mniej wiecej powinien wygladac podzial na ligi (zakladajac ze w 1 i 2 lidze ma byc po 12 klanow):

1.liga

.dot
_easy
17
4fun
AoD:NF
C4
CC
Fallen
FF
H (KmH)
Hunt3r
IC
poison
ss
TS

wyszlo 15 wiec 3 klany z tej listy trzeba wrzucuc do 2 ligi

2.liga

DoW
ejw
NBK
NF
SL
SoW
UF
Wild_A
WoW

reszta do 3 ligi
sparrow88
zuber, nie wiem na jakiej podstawie to napisałeś, ja bym bardziej proponował zrobić jakiś turniej, bo ktoś już tu mówił że CB nie pokazuje dokładnej klasy klanu
zUBER
to jest tylko moje zdanie i tak wcale byc nie musi. nie oceniam klanow wedlug CB bo np. CC nie gra w CB, SoW i 17 sa w hibernacji, ejw jeszcze w CB nie grali. mniej wiecej orientuje sie kto jak gra. mniej wiecej. dlatego nie podzielilem po 12 klanow na lige bo do konca nie wiem kto ma byc w pierwszej a kto w drugiej.
Newbie
Zajmie sie ktos w koncu organizowaniem tej ligi?? blink.gif
Swiety
QUOTE (Newbie @ 21:40, 10 03 2004)
Zajmie sie ktos w koncu organizowaniem tej ligi??  blink.gif

Kto się zajmie ???

Cała scena biggrin.gif

A tak wogóle daj czas, kase , ludzi i sprzęt to zrobie ci lige z wodotryskami, famfarami, piramidami i czego tylko będziesz chciał.
Termit
Jakoś sobie nie wyorażam stworzenie ligi POL z podziałem na 1 i 2 ligę ,bo za dużo ludu na tej scenie ma przerost ambicji. . Ktoś napisał że być może będą eliminacje do 1ligi no to przygotujcie się na walke 10klanów o 1 miejsce i teksty typu : ej klan X wygrał z klanem Y , my (klan C) przegralismy z klanem Z ale czemu odpadamy jak spokojnie wygrywamy z klanem X , a klan Y powie : ej kurna bez jaj czemu odpadamy jak klan Z zamykamy w respie .
Kael gdzies tu na boardzie założył topic fun vs clan ???? i oparł się o małe kłótnie zapewne m inn z naszego kanału #..et . A scenariusz jest prosty mamy mieć mecz z jakimś klanem X i wchodzą panowie z innych klanów i piszą że klan X to takie lamy że oni ich na trenach w respie z nożami ganiają a gdy sprawdzić później to okazuje się że klan X skosił klan Y który skosił panów nożowników .
W takiej atmosferze naprawde cieżko będzie cokolwiek stworzyć. Zawsze gdy dokonuje się pewnych podziałów ktoś jest niezadowolony , czuje się skrzywdzony , tylko w tym wypadku ofiarami stanie się pół sceny wg ich mniemania .
Naprawde niewiem czy jest jakiś człowiek na tej scenie który potrafi okreslić system doboru , eliminacji klanów do 1 ligi, żeby nie było później takich kwiatków że klan w 2 lidze OC poł godziny boryka się z ustawieniem cvarów na serwerze i po 1 mapce prosi o pare minut bo koledzy zaciągają następna.
Proponuje stworzyć tylko pierwszą ligę i przyjać wszystkich chętnych . Przyjać zasadę 2xw/o i wypad z ligi i nastepna edycja w 2 . Moze zróbmy jakieś zapisy kto chętny, jeżeli najlepsze polskie klany nie będą chciały wziać w tym udziału ze wzgledu na brak czasu (ważniejsze ligi bądź turnieje), taka liga nie będzie miała sensu.
Swiety
Termit gdybym ja robił ligę i byłbym jej supervisorem czy tam innym bossem to poprostu do I ligi wybrałbym najlepsze klany biorąc pod uwagę ich poziom, stabilność , "poważność" i dotychczasowe wyniki meczy w CB i rtcw.no, ewentualnie w przypadku wątpliwości zrobiłbym jakieś kwalifikacje - dokładnie tak samo jak jest w Euro Cup.
Wszystko to miałoby na celu zapewnienie jak najwyższego poziomu rozgrywek w I lidze bez oglądania się na jakieś sympatie czy antypatie. I jeśli mój własny klan okazałby sięza słaby na I lige to wrzuciłbym go do II. Bo chciałbym zrobić poważną ligę.

Do EuroCup admini wybierają klany i jakoś nie ma tysięcy komentarzy dlaczego klan X jest w EC a klan Y nie.

A do II ligi wrzuciłbym całą resztę.
A to że się komuś to nie bedzie podobać ? A co mnie to k.urwa obchodzi. Jak się komuś nie podoba że nie gra w I lidze to albo gra w II albo niech spierd.ala. Niech pokaże czy rzeczywiście jest za!@#iście dobry w II lidze to w następnej edycji będzie miał szanse grać w I.

To co podał Zuber - widać że to jest rozsądny głos. Może miałbym zastrzeżenia co do 2-3 klanów ale zawsze można zrobić jakieś eliminacje. Z tej listy 8 klanów widze w I lidze na bank. Do reszty mam mniejsze czy większe wątpliwości (czytaj trzeba zrobić kwalifikacje)
Termit
Święty bierz "TO" na siebie biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Ustal listę klanów 1 ligi , listę walczących w eliminacjach (pucharowo + losowanie par ) , wystąp z zapytaniem do wybranych przez Ciebie klanów i początek bedzie za nami. Losowanie par eliminacji też wylosujesz Ty biggrin.gif .
Dlaczego Ty ??? :
A. Masz autorytet wśród graczy
B. Masz doświadczenie
C. Masz admina na tym forum i zgasisz szybko przypuszczalnie liczne flame wars po Twoich wyborach biggrin.gif
D. Masz czas - sądząc po ilości i długości Twoich postów biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.