( ... edited by moderator
...
Topic z połączenia kilku innych topiców
... )
Moze zrobil by ktos od wrzesnia Polska lige enemy ter......... 1 liga 2 itd

by byla fajna Zabawa:) co wy na to???
Jestem za ale kto się za to weźmie? Ja się tego nie podejmę, a wiem że sporo osób, które się kiedyś zajmowały podobnymi organizacjami byli mieszani z błotem a co najmniej niedoceniani, za swoje poświęcenie. Przykładów nie będę wymieniał, bo jest ich dużo a żaden z nich nie powinien być wyróżniony, bo inne wtedy mogłyby się okazać gorsze, a przecież każdy się starał!
Jako twórca portalu enemyterritory.pl, chętnie mogę pomóc w organizacji czy być współorganizatorem.
Taki turniej napewno pozwoli klany nowe i te z tradycja RtCW poznać się itd.
Przede wszystkim zanim powstanie taka liga trza zapewnić sobie serwery do rozgrywek minimum dwa.
Co do samej organizacji , serwis nasz moze udostepnić hosting i przygotować strone www.
Jeżeli będą chętni służe pomocą.
FarSight
8:50, 16 08 2003
NO jakas liga byloby nice .... jest pare mozliwosci:
1.Pogadac z frytka (NoOne) niech zalozy na clanbase polski ladder ET, wtedy all jest proste, sa zasady, jest www, z serverami tesh nie byloby problemow bo przynajmniej polowa klanow ma swoje servery ....
2.Nowa liga tworzona od podstaw .... tu beda problemy bo:
a) zaraz sie zacznie pisanie chorych regulaminow (chyba ze ktos sie okaze genialny i po prostu skopiuje reg z CB laddera lub cupa)
b ) trza zrobic www (gatess powiedzial ze zhostuje www) ale i tak ktos to musi zrobic a do tego trza chentnych zapalencow co beda cos za friko robic
c) servery - teoretycznie jezeli regulamin bedzie z CB to nie trzeba bedzie nic z confami przerabiac i jako ze mamy sporo servow nie powinno byc problemow
d) jakies "wladze" ligi, adminni etc .... bedzie problem

Abstrachujanc od all powyzej jest problem roznicy poziomow pomiedzy najepszymi a najslabszymi (pierwsza 4 ligi mozna podac ze 100% pewnoscia) oraz problm powaznego podchodzenia do ligi ze strony klanow widm .... czyli nie rozgrywanie meczy ect (pamientamy to z d-day laddera etc) zpisze sie 16 klanow a okaze sie ze 6-8 gra a reszta sie rozpadla, znikła lub inne jesio dziwactwa .......
Innym pomyslem bylo by rozegranie paru mini cupow "the best of 'nazwa mapy'" czyli w zaleznosci od ilosci klanow jedno, dwu lub trzy tygodniowe imprezki gdzie kazdy gra z kazdym na tej samej mapie 3xSW (przy 6 klanach kazdy by rozegral po 5 meczy) i potem na postawie ilosci zwyciestw i ew malych pkt wylaniana jest koncowa klasyfikacja ..... i robic taki cup cyklicznie do wyczerpania zasobow (to jest map

)
Gość_Aiven
18:23, 16 08 2003
jestem za tym by clan 4fun dogadal sie z lepszymi clanami i cos zorganizowali lepsze clany maja serwy i chetnie by uzyczyli na czas meczu,,mysle ze sie zemna zgoedzicie..zrobcie zbiurke cl najlepszych clanow i dogadac sie idzie..pogadajce z Cd Action oni sa za ta gra tez moze cos pomoga..sprubowac idzie
PointMan
18:55, 16 08 2003
Mój klan także chętnie uczestniczyłby w takim konkursie

a co do tej strony ... to może właściciel tej strony
http://members.lycos.co.uk/ligapb/ by nam jakoś zapożyczył swój system

jest bardzo dobry..bo jestem na jego stronie...jak by co to ja mogę się z nim dogadać.
Nie ma to jak reklama Mad :/ .
Stronka to najmniejszy problem.Trza szukać ludzi, którzy będą chcieli poświecić nieco czasu na organizacji,szczególnie z doświadczeniem w prowadzeniu takiej ligi.
Bez wsparcia takich klanów jak Poison IronCross czy 17thSS nie ma co zaczynać.
Przede wszystkim dostęp do min. 2 serwerow porządnych i min.2-3 osoby, które takową lige organizowały..
Mysle, ze liga to dobry pomysl. Po wakacjach bedzie gralo wiecej ludzi i bardziej regularnie. Mogla by ruszyc od pazdziernika i trwac 2-3 miesiace. Czy np bysmy robili finaly?? Jesli tak to napewno jest potrzebna dobra organizacja, ktos kto by zalatwil wszytsko na miejscu [kafejka itd] i sponsorzy.
Jak robic to porzadnie

! odrazu duza pierwsza liga ET.
Jesli organizujemy to potrzebujemy ludzi, ktorzymaja doswiadczenie i juz organizowali ligi RtCW.
Klan .:WP:. Jest chętny na PL ligę
1 jest pewne - ligę jakąs trzeba zrobić i to najlepiej nie czekaćna ostatnią godzinę tylko już teraz wziąśćsię za organizację, żeby mniej więcej od połowy września, początku października ruszyła.
Dobrym pomysłem wykazał się też Far - czyli żeby zrobić "the best of danej mapy". Tutaj można byłoby wprowadzić coś na miarę Pucharu Polski, czyli za 1 miejsce w takim pojedyńczym turnieju przyznawane byłoby 20 pkt. za drugie - 17 itd.
Moje zdanie jest takie żeby zrobić i to i to. Myślę, że chęci na grę są, brakuje tylko najważniejszego - organizatorów :>.
FarSight
13:01, 22 08 2003
Ludki .... nie bedzie teraz czasu imo na polska liga .... czesc klanow gra w clanbase ladderze euro ET, wiekszosc sie zapisala do clanbase cup'a ET, niektorzy tesh do clanbase cup'a rtcw, gdzies tam ktos zalozyl polski ladder i pewnie jesio bedzie na clanbase polski ladder .... kto bedzie w tym wszystkim grac ?? .... imo klany ktore czynnie biora udzial w clanbase euro ladderze i w clanbase cupie nie beda mialy czas na inne rzeczy
Oto moj pomysl na lige
Są dwie ligi 1 i 2 (a moze i nawet 3 jak bedzie duzo klanów). Klany mogą się zapisać w kazdym momecie ale wtedy trafiaja do ostatnie ligi. Rozdzielenie klanów bedzie polegac an dogadaniu sie z liderami meczach w cb itp.
do tego mzoe byc cup tak jak w pilce puchar polski. losowe rozstawienei druzyn drabinka 2 mecze. tak jak w pilce przechodz ten co wiecej strzeli bramek. w razie remisu nozowka.
---------------------------
zasady ogolne:2 rundy sw
peln czas
mozliwosc gry 5 6 lub 7 zawodniakmi w zalaznosci od ustaleni z klanem
gra sei na 1 mapie
klan musi podac mape przeciwnikowi 4 dni wczesniej
punkty jak w pilce remis 1 porazka 0 wygrana 3. dodatkowo za w/o - 1 (jak w pol

)
na meczu jest sedzia
kazdy klan musi dostarczyc statystyki organizatora za brak beda kary (bo bedzie jak w pol ze wszystko musieli robic prowadzacy i nei mieli rzadnej wspolpracy)
mysle ze 2 sezony beda letni i zimowy
a i mecze grane tylko w weekedny i swieta
i jak chceice to zaczac to tylko teraz

mzoe juz wlaczyc jakies zapisy i robic terminarze i strone???
FarSight
18:11, 22 08 2003
Czensc klanow nie gra z zalozenia w Piatek i Sobote to sa dni na inne zajecia
a i takie male spostrzerzenie. czy warto jest robic lige jak bedzie pewnie mnóstwo fejkow?? w nizszej lidze (jak bedzie podzial na ligi) bedzie gralo mnostwo fejkow i bedzie wygrywac ten co ma lepszy graczy wypozyczonych. i nie nalezy gadac ze tego nei ma bo nei ma na pewno w ic c4 poison itp ale w innych klanach
mzoe sprawdzanie ip??
kazdy gracz po dolaczeniu do klanu musi zostac zapisany na liste z podanym ip i musi to byc zrobione tydzien przed rozegranie mjakiegos meczu??
FarSight
8:25, 24 08 2003
| QUOTE (Mad @ Aug 23 2003, 11:00 PM) |
a i takie male spostrzerzenie. czy warto jest robic lige jak bedzie pewnie mnóstwo fejkow?? w nizszej lidze (jak bedzie podzial na ligi) bedzie gralo mnostwo fejkow i bedzie wygrywac ten co ma lepszy graczy wypozyczonych. i nie nalezy gadac ze tego nei ma bo nei ma na pewno w ic c4 poison itp ale w innych klanach
mzoe sprawdzanie ip??
kazdy gracz po dolaczeniu do klanu musi zostac zapisany na liste z podanym ip i musi to byc zrobione tydzien przed rozegranie mjakiegos meczu?? |
Niewykonalne .... bo duza czesc graczy posiada dynamiczne IP a inni aby na meczach miec dobre pingi graja od znajomyh albo z cafe, a z racji tego ze w ET mozna se zmienic cdkeya GUID'a tesh se mozna zmienic ..... sprawa jest prosta ... sa ludzie ktorzy kca wygrac mecz i zrobic to samemu i miec z tego satysfakcje i sa lole ktore kca wygrac za wszelka cene ...... odkad pamietam na 90+ meczy IC w ClanBase tylko w 2 (oba w International) mielismy w skladzie fejka .... i to nie po to zeby sie wzmocnic (oba mecze przegralismy) tylko dlatego ze z powodow losowych nie bylo skladu na mecz a jush byl zaakceptowany (to tesh jest bezsensowne tlumaczenie no ale coz wolelismy zagrac z fejkiem niz oddac w/o) .......
Wracajac do sprawy zlapania kogos kto gra pod fejkiem ... nawet przy dynamicznym ip mozna pewne czynnosci wykonac ktore moga (nie musza) pomoc w udowodnienu ze ktos gra z kogos ... ale to trzeba w trakcie meczu (np pomiedzy rundami) spisac jego ip (w konsoli /rcon status) i poprosic kogos obcykanego w tych sprawach zeby sprawdzil czy to ip siedzi na ircu a jezeli tak to z jaka xywka, checknanc tracertem lub Visual Routem z jakiego miasta jest etc etc .... bo jesio gracz X jest z Wawy a na meczu gra kolo z jego xywka i ip z katowic no to all jasne ..... albo na ircu siedzi kolo z tym ip ale xywka Y z inengo klanu .... ale to all trza szybko i w trakcie meczu
Jak chcecie zobaczyc jak zrobilismy to z chłopakami z Americas Army PL to wejdzcie
tu i na forum AA i do odforum Polskiej ligi
tu
Słyszał moze ktos cos o POLSKIEj LIDZE ET .
Nie chodzi mi o laderki w CB tylko pwoiedzmy taką lige jak RTCW na FPP.PL
Fundnij stronke znajdz sponsora i git..
| QUOTE (Smith @ Oct 3 2003, 10:11 PM) |
Fundnij stronke znajdz sponsora i git.. |
Hehehhee true ...
hhehe no też prawda :}
ale ostatnio wyczytałem na FPP.pl taki oto artykulik
(troche stary )

A jednak?
01?10?2003 - 14:31 - [FPP]Bober - - [4]
Witajcie troche nie odświeżałem tego servera ale wreszcie biore się do pracy , chce stwożyć tutaj teraz lige "Wolfenstein - Enemy Territory" Ponieważ liga RtCW upadła i to troche temu dla tego jestem zmuszony stwożyć lige ET a nie RtCW...(niestety).Chce zacząć od razu więc prosze CL klanów ET o wysyłanie squadu drużyny tak jak pełnom nazwe klanu i (jak ma) stronke przesyłać na
[email protected] albo znaleść mnei na Quakenet na kanale #s&d.et , #wolfpl lub #etpl mam nadziej ,że zglosi się dużo klanów...
Oto Kometarze do niego ....
OMG
01?10?2003 - 14:51 - [FPP]Majin
Scena rtce niepadla :[ niewiem skad masz takie info :[
Zmiana ;D
01?10?2003 - 15:05 - [FPP]BoB3r
juz zmienilem newsa popelnilem blad ;P
po co nam to?
01?10?2003 - 15:16 - cwirek
Bez urazy ale...
Właśnie... po co tworzyć od nowa coś co nie wyszło?? liga POL to nie był nawet namiastka ligii .... mecze sie fajnie grało i w ogóle... grupy jednak nie były dobrze dobrane... mase błedów było itd. ... a stronka ligowa uaktualniana jak już sie dobrze działo to raz na 2 miesiące bueheh!! i tu mówię o 1 lidze... a co mówic o 2 i 3 lidze ... statystyki były dostępne jedynie chyba na poczatku tej ligii pozniej o tym zapomniano... wiec po co to ? lepiej grac w CB
a może jednak?
02?10?2003 - 18:26 - [UTP]Trybut
CB to mimo wszystko nie żadna polska liga (tylko CB Cupy to w ogóle są ligi a reszta nie, jak sami o sobie piszą ci z CB). Fajnie byłoby coś rozegrać w całkowicie polskich realiach, nawet biorąc pod uwagę niedoróbki poprzedniej edycji...
Po tych Komentarzach pojawiło sie to :/
No ok....
01?10?2003 - 18:50 - [FPP]Bober - -
No widziałem że prawie nikomu się nie podoba liga ET wię zrezygnowałem z tego....PoL umarło thats it bye

No to POL padł
poproscie ladnie , moze ekipa D-Day zrobi edycje ET :]
dla niewtajemiczonych D-Day to oficjalna liga sponsorwana przez wydawce RTCW w polsce.
hmmm no przydało by sie .
NO cóz jest tylko jednowyjsc , trzeba czekać :}
KONIEC TEMATU
Szanowi gracze w E.T ma tako pytanko co wy nato zeby utfozyc w polce znowu rozgliwki klanowe cos na podoe starei ligi D-Dey jak by cala scena E.T sie zebrala napewno bysmy dali rade . A sprawa sposorow

pomyscile ilu nas gra niech kazdy co miesiac da po 10zl na skladkie czy jak to sie nazywa i sprawa sponsorigu zalatfiona . Co wy na taki pomysl ??
doomi79
15:27, 17 10 2003
heh liga juz jest(ladder na cb pl)
jak dzieci po 10 lat ci nazbieraja 10 zl?;]
Heh imo chcecie dorba lige musi byc skladka zeby bylo za co zorganizowac nagrody, finaly inaczej bedize prowizorka :/
Dommi79 no cb fakt jest ligo ale to niejest polska liga tylko ogulno sifiatowa ja muwie o polskiej lidze w kturei graio tylko polskie klany moze to troche pomozeo w odrodzeniu sceny E.T .A co do skaldek to jak muwie daimy nato liga by trwala 3 miesiace no by nawet bylo 12 klanuw i gra po 6 osub to niech kazdy klan sklada sie co miesiac po 10 zl od osoby (ale nie od czlonka tylko od skladu wystawianego czyli jeden klan 60 zl miesiecznie ) moze to jest porobany pomysl ale moim zdaniem brakuje wlasnioe w polsce naszei wlasnych rozgrywek ligowy organizowanych przez polaków i prowadzonych przez polaków
.
hmm... lepiej chyba poczekac jeszcze 2 miesiace az scena sie troche ustabilizuje. bo jak na razie klany powstaja/upadaja, ludzie przechodza masowo z klanu do klanu...
Składka nie powinna być zależna od ilości osób w klanie lecz od klanu.Czyli klan w lidze powinien placić te np. 60 zł miesiecznie za "slota" w lidze.I w takim klanie 12 osobowym skladka bedzie po 5 zł,a w takim 6 po 10 zł.
Usager ma racje, mozna cos takiego organizowac, ale po swietach.
Składka nie powinna być zależna od ilości osób w klanie lecz od klanu.Czyli klan w lidze powinien placić te np. 60 zł miesiecznie za "slota" w lidze.I w takim klanie 12 osobowym skladka bedzie po 5 zł,a w takim 6 po 10 zł.
Betsi ot mi chodzi ze kazdy klan wystepuioacy w lidze powinien placic po 60 zl . Tylko co zrobic z ludzi mi ktuzy mai nastepuiace podejsce " E tam i tak Poison c4 lub ff wygra" . Przeciez grasz dla przyjemnosci i dla satysfakci to poco wogule grac w et skoro ten czy tamnten jest i tak odciebie leprzy?????????????????????????????????????????????????/
mozna nawet po nowym roku akurat nowy rok itp

ale to juz niedlugo a przygotowania trzeba poczynic
Vegeta najpierw poczytaj slownik ortograficzny i poprawnej polszczyzny !:D
tylko musialaby istniec wejsciowka bo klany te w ktorych jest rzesza młodszych graczy grały by bez płacenia na nagrody i to by bylo denne :C
Juz byl okolo miesiaca temu topic o polskiej lidze. Doszlismy wtedy do wnioskow, ze w to przedsiewziecie musza zaangazowac sie ludzie, ktorzy wyniesli doswiadczenie z organizowania lig RTCW [PRL, D-DAY, POL] w przeciwnym wypadku moze to nie wypalic i skonczyc sie na dobrych checiach.
Mysle, ze trzeba znalezc sponsorow, a zrzutke to ewentualnie zrobic jednorazowo [jak w D-DAY].
Portal et.pl z checia zaangazuje sie do organizowania ligi.
Sa glosy, ze powinna sie ona odbyc po swietach, dajac czas klanom na ustabilizowanie sie. Mysle, ze to realny termin.
1. w cb nie ma zadnej polskiej ligi
2. jest tylko ladder w ktorym graja tylko polskie klany
3. lige moga zorganizowac tylko ludzie pewni, ktorzy po tygodniu nie znikna, co u nas jest bardzo prawdopodobne
4. skladka powinna byc, ale przeprowadzona z wyprzedzeniem, a nie tak jak w dday gdzie taka skladka wygladala jak wygladala
5. jak portal et.pl moze zaangazowac sie do organizacji ligi? przeciez tutaj pisze tylko jedna osoba. dobrze chociaz ze newsy Gatess pisze na odpowiednim poziomie. a tak to poza ladna domena nic innego tego portalu nie wyroznia.
| QUOTE |
jak portal et.pl moze zaangazowac sie do organizacji ligi? przeciez tutaj pisze tylko jedna osoba. dobrze chociaz ze newsy Gatess pisze na odpowiednim poziomie. a tak to poza ladna domena nic innego tego portalu nie wyroznia.
|
Dlatego jeśli wyszłoby z tą ligą to osoby z doświadczeniem byłyby mile widziane. A co do tego że nic potralu nie wyróżnia to się nie zgodze. Ma on chyba najwyższą odwiedzalność ze stron tego typu w Polsce i i to jest chyba wystarczające wyróżnienie.
bylyby mile widziane gdzie? na tym portalu? to teraz nie sa?
dajmy na to, ze gatess zachoruje, wyjedzie, padnie mu net i nie bedzie go przez dwa tygodnie i jak bedzie wygladac ten portal? nie ma co ukrywac, ze ten portal ma tyle odwiedzin tylko dla tego ze posiada domene enemyterritory.pl, gdyby rtcw.pl wykupilo ja wczesniej to teraz tam bylo by wiecej odwiedzin. moze sie z tym nie zgodzisz? tak btw zbaczamy z tematu
| QUOTE |
bylyby mile widziane gdzie? na tym portalu? to teraz nie sa? dajmy na to, ze gatess zachoruje, wyjedzie, padnie mu net i nie bedzie go przez dwa tygodnie i jak bedzie wygladac ten portal? nie ma co ukrywac, ze ten portal ma tyle odwiedzin tylko dla tego ze posiada domene enemyterritory.pl, gdyby rtcw.pl wykupilo ja wczesniej to teraz tam bylo by wiecej odwiedzin. moze sie z tym nie zgodzisz? tak btw zbaczamy z tematu
|
Ależ są mile widziane i to jak najbardziej. Bo to przeciez jest rozwijane we wspólnym interesie wszystkich graczy. Czepiasz się słówek.
Z tą domeną to gdybanie. Możliwe ,że tak by było zawsze w końcu prekursorom jest łatwiej.
Ale to nie ma znaczenia istotnie. Jednak do organizacji ligi to podpiać do tegoż portalu i informować na nim byłoby sensowniej niż tworzyć coś z niczego.
Enemyterritory.pl powstał po to aby integrowac polską scenę a liga byłaby czymś takim.
Narazie jest czas na okrzepniecie tej sceny zobaczymy jak to będzie wszystko przebiegać.
Niedawno dostałem takiego oto emaila:
Witajcie,
Nazywam się Tomek Gop (pseudo PM) i razem z Piotrkiem Bartosiewiczem
(pseudo Pajonk Hfat) jestśmy organizatorami Lanparty w Warszawie. 23 i
24 sierpnia odbyła się nasza pierwsza impreza, na której było ok. 40
uczestników, a impreza nasza była nakierowana wyłącznie na Counter-
Strike'a. Właśnie przygotwujemy kolejną imrezę i tym razem
chcielibyśmy zaprosić ludzi z innych znanych scen związanych z grami
(Quake 3 Arena, StarCraft, Wolfstein: ET, Day of Defeat). Dzięki
Waszej stronie wielu ludzi mogłoby się dowiedzieć o tej możliwości i
skontaktować się ze mną, dzięki czemu umożliwilibyśmy im uczestnictwo
w imprezie a ja omówiłbym z chętnymi szczegóły dotyczące organizacji i
pomocy przy instalowaniu serwerów dedykowanych do gier.
Mamy już wybrane miejsce imprezy i wstępnie ustaliliśmy termin. Zanim
jednak porozmawiamy (popiszemy :-) o dalszych szczegółach, proponuję
Wam zerknąć na naszą stronę i na relacje z porzedniego LAN Party:
- galeria zdjęć z imprezy.......
Tak więc jak sami widzicie są ludzie którzy mają już doświadczenie w tej branzy , jeżeli scena nieco się unormuje jestem chętny pomóc oraz nawiązać kontakty z ludźmi którzy organizują tego typu imprezy, mozna zorganizować taki polski turniej zaczynając w styczniu a kończąc finałami zorganizowanymi przy współpracy tego typu ludzi...[COLOR=blue]
doomi79
23:33, 20 10 2003
Gattes nasza liga jest jeszcze za mloda na lige ale z czasem .....
btw:liczyl ktos tepo powstawania nowych klanow?

bo oim zdaniem powstaje ich z 10 w tygodniu;]
Doomi ale sa klany co graja od pocztku i takie trzeba brac pod uwage , jest ich kilkanascie ii liga by z tego byla bez problemow
| QUOTE (doomi79 @ Oct 20 2003, 09:33 PM) |
Gattes nasza liga jest jeszcze za mloda na lige ale z czasem .....
btw:liczyl ktos tepo powstawania nowych klanow? bo oim zdaniem powstaje ich z 10 w tygodniu;] |
A liczysz ile się ich rozpada na tydzien
| QUOTE |
| Przecież kompletne bezmuzgi to nie jesteśmy |
Vegeta - do szkoly (słowo na k)a! 
Gatess - ownuje mnie to, ze trzymasz reke na pulsie. jak na portal prowadzony przez jedna osobe, to www.enemyterritory.pl rox. cieszy mnie bardzo, ze interesujesz sie problemami sceny i bezposrednio lub posrednio pomagasz w ich rozwiazywaniu. dzieki temu servisowi wiele rzeczy, staje sie realnymi. dzieki landemu hostowi enemy territory strona jest popularna, to dobrze. z czasem znajda sie ludzie, ktorzy pomoga Ci w jej prowadzeniu. imo tak trzymac.
nikrano - czytaj wyzej i ciesz sie ze masz cokolwiek. jak to mowia "lepszy rydz niz nic". 
co do panow od LAN PARTY, moja rada - gatess utrzymuj z nimi kontakt.
spanzik
21:38, 22 10 2003
| QUOTE (Xaoo @ Oct 19 2003, 11:48 AM) |
| a tak to poza ladna domena nic innego tego portalu nie wyroznia. |
wyroznia ilosc trafien tej strony , czesto sie zdarza ze strona sie poprostu wysypuje bo za duzo ludzi ja wywoluje i to jest w/g mnie najwiekszy sukces et.pl Gratzie
| QUOTE (spanzik @ Oct 22 2003, 07:38 PM) |
| wyroznia ilosc trafien tej strony , czesto sie zdarza ze strona sie poprostu wysypuje bo za duzo ludzi ja wywoluje i to jest w/g mnie najwiekszy sukces et.pl Gratzie |
oczywiscie, ze tak i nawet nie zaprzeczam. wchodze na ta strone kilka razy dziennie, ale powiedz mi jedno. bedziesz wchodzil na strone tylko dla tego, ze jest czesto odwiedzana przez innych, czy dla tego, ze sa na niej sensowne newsy? jesli dostalbys dwie takie strony do wyboru, ktora bys wybral?
zreszta wraz z nikramo postanowilismy wam pomoc. juz od jutra na stronie teampoison.net (bez www
) beda sie pojawialy newsy odnosnie sceny ET (wyniki, nowinki etc.). ja juz wczesniej cos takiego robilem na tej stronie, ale samemu mi sie zbytnio nie chcialo, teraz dostane pomoc ze strony nkr, a moze z czasem inne poisony sie dolacza. mam nadzieje, ze mi wystarczy czasu na napisanie chociaz 1-2 newsow dziennie, a mam go niestety za malo, a checi tez czasem nie ma zbyt wiele. wiec zapraszam wszystkich do czestych odwiedzin naszej stronki.
teampoison.net
lub
www.poison.rtcw.pl
HF!
ballack13
23:11, 22 12 2003
MOZE servis ET PL utworzy LIGE ?? tak jak CLANBASE
blinkkin
23:16, 22 12 2003
raczej nie ma sensu robic konkurenci i tak w cb jest balagan osrty, a co mowic o kolejnej lidze. najwyzej to moze byc liga et dla 3 zawodnikow zamiast 6 w cb. ale tez lepiej jest zrobic oddielny ladder w cb, poniewaz kto by zajol organizacja. ciezko z modami i co systemu punktacji. podaj jakies konkrety to wtedy dam madzejsza odpowiedz.
btw. troche dziwnie mi sie pisze po melanrzyku. sorry, postaram sie nastepnym razem na trzezwo.
Powiem tak:
Et już ma ponad pół roku a nadal nie ma wyłącznie polskiej ligi ET nie liczać kilkudnowych cupów typu Poison.
CB PL ladder to nie wszystko.
Nie ważne kto ją zrobi czy portal ET czy stara ekipa od D-Day czy jakaś inna odpowiedzialna osoba - wazne żeby powstała.
Ludzie z portalu ET już mają dużo roboty ale gdyby powstała jakaś poważna liga ich moralnym obowiązkiem byłoby hostowanie na swoim serwisie takiej ligi. Niekoniecznie muszą sie w nią angażować.
Ogólnopolska liga to jest cholernie dużo roboty. Spytajcie się moze Ofermy, Chrisa lub Mitosa ile roboty zajmowało im organizowanie wcześniejszych lig RTCW, ile czasu zajmuje użeranie się z niektórymi konfliktowymi osobami, którym czesto nic nie pasuje. A każdy to robił za tzw złamanego c@#!a czyli za darmo poswięcając swój czas.
Poza tym za organizowanie ligi powinni brać sie ludzi poważni i odpowiedzialni. Bardzo czesto jakiś przypadkowy użytkownik z dupy na zasadzie Huraaaaa robimy ligę chce tworzyć ligę a nie wie nawet co to PB, jak się posługiwać refem na serwerze, nie zna przepisów CB na których powinna się imo opierać taka liga, nie ma pomysłu na ligę lub ma pomysł z dupy, nie ma pomysłu lub miejsca na stronę www ligi lub ma pomysł z dupy. Już nie mówiąc o sponsorach jeśli to ma być profesjonalna ligaa raczej jakiś pryszczaty 12-latek nie załatwi sponsorów.
Z reguły takim osobom entuzjazm mija po tygodniu.
Poison jakiś czas temu wystapiło z projektem nowego cupa do którego zapisały się AŻ 4 klany. Być może większość klanów odstraszyło wpisowe ale jeśli to ma być liga conajmniej tak profesjonalna jak finały D-Day to bez wpsiowego nie obedzie sie.
Pomimo wszystko taka liga powinna powstać jak najszybciej bo jesli nie powstanie to szanse na przetrwanie sceny ET w Polsce oceniam na mniejsze niż to było w przypadku RTCW (2 lata).
A jeśli ktoś uważa że scena będzie trwać wiecznie pomimo braku jakiejkowliek ligi to gratuluje dobrego samopoczucia. Bo już nie raz byłem na scenach różnych wydawałoby się popularnych gier, gdzie ludzie na początku mówili że będą grać wiecznie a scena kończyła się po roku-dwóch
A Et to nie CS gdzie gra 50.000 ludzi w Polsce.
Mengele
10:43, 23 12 2003
ET i tak nieprzetrwa dluzej niz 2 lata imo.Chodzi mi tu oczywiscie o gry klanowe , poniewaz gra na ffa moze istniec jeszcze dluzej.
Dlaczego?
Pzredewszystkim mapki. Tak naprawde gra sie gold, oasis, radar, base - battery, fuel dump czy trainyard sa praktycznie niegrywane ...sa dosc slabymi mapkami pod mecze imo.
A ile bedzie mozna grac w te 4 mapki bez znudzenia? O ile teraz sprawia to przyjemnosc , to za pol roku moze juz przyprawiac o wymioty(syndrom beach-base z RTCW).
Jesli niepowstanie kilka naprawde dobrych mapek do klanowek, nie wroze scenie ET dlugiego zywota....
pozdrawiam
P.S. Zycze przy okzji wszystkiem forumowiczom( i nie tylko) spokojnych i wesolych Swiat.
blinkkin
14:14, 23 12 2003
troche destrukcyjne, wrecz apokaliptyczne wizje. jednak maja cholernie mocne podstawy, a ci ktorzy nie chca wierzyc, nie uwieza. powracajac do temtu to dobija mnie sytem punktacji w cb, slynne elo. tak jak w przypadku podatkow jestem za tym zeby kazdy placil takie same tzn. podatek liniowy. obecnie jest duzo kombinacji np. z nim oplaca sie sie grac, z tym nie itd. optowalbym za sytemem ligowym tzn. 3 punkty za zwyciestwo, 1 za remis, 0 za porazke. zaraz ktos wyskoczy, ze swieze klany w niej startujace nie maja szans. imo maja, tylko musza grac cholernie duzo meczykow, a co za tym idzie rosnie dynamizm w drabince, odbywa sie wieksza ilosc meczykow. sa tez wady, ale swiat jest niesprawiedliwy, wiec nie mam sytemu doskonalego. moim zdaniem jest to system najprostszy i najbardziej sprawiedliwy. w elo wystepuje wiele machlojek, temu jest to zarazem najlepszy i najgorszy z mozliwych systemow punktacji. jednak kary za nieaktywnosc i mozliwosc przejscia w hibernacje musza zostac, to nie ulega watpliowsci. sprawa kolejna napisanie dobrego cms pod lige to cholernie duzo roboty (dla niewtajemniczonych chodzi o stronke). jesli liga bedzie aktywna i popularna to w sumie sponsorzy znajda sie sami, ale na poczatku i bez nich sie obejdzie. znacznie bardziej porzadane sa osoby odpowiedzialne, ktore zajma sie opieka nad liga, cos w rodzaju pzpn (raczej kiepski przyklad). i tutaj mam pytanie czy muszi to byc liga 6vs6? ja bym optowal z 4vs4, chociaz to jest tylko moje zdanie i nie koniecznie musi byc ono uwzglednione. co do mapek. zmiana czasu, na fueldumpie jest za malo czasu, powinno byc 30 minut, poniewaz jest to cholernie niezbalansowana mapa. wprowadzic jakies nowe mapki, chodzi mi o zbalansowane dynamiczne plansze takie jak church, nachteinbruch. oczywiscie jest to tylko i wylacznie moje zdanie. wniosek koncowy: liga powinna byc dynamiczna z mozliwie najprostszymi zasadami.
| QUOTE (Mengele @ 8:43, 23 12 2003) |
A ile bedzie mozna grac w te 4 mapki bez znudzenia? O ile teraz sprawia to przyjemnosc , to za pol roku moze juz przyprawiac o wymioty(syndrom beach-base z RTCW). Jesli niepowstanie kilka naprawde dobrych mapek do klanowek, nie wroze scenie ET dlugiego zywota.... |
Nie mówie w poniższych przykładach o FFA
Na scenie Q3 gra sie właściwie tylko 2 mapy. Co prawda ta dość stara scena ma czasy świetności dawno za sobą ale nadal się trzyma. A to głownie dzięki duzej ilości różnych turniejów i Lan-party.
W Cs-ie też gra się niezbyt dużo map ale CS to całkowicie oddzielny temat. Podobnie jak Lenin CS wiecznie żywy (ale niekoniecznie obecny w naszych sercach
)
W Q1 klanowo właściwie grało się 1 mape a do dueli 3. Istnieje nadal jakaś tam scena ale ta gra jest tak stara że już nikt o niej nie pamięta
. Już nie pamiętam ale chyba też swego czasu było tam sporo różnych zlotów lan-party i turniejów.
Jeśli chodzi o UT to co ostatnio zauważył inco różnorodność i mnogość róznych modów i support ze strony Epic powoduje że ta gra się fanom zbyt szybko nie nudzi.
Support ze strony ID do ET jest zerowy (bo trudno nazwać supportem patch 1.02). W RTCW był pożal się boże Gotty pack.
W RTCW mieliśmy (tylko w Polsce) na FFA grane tylko 2 mapy na klanówkach było lepiej.
W ET jest odwrotnie. Na FFA coraz więcej róznorodnych kampani a do klanówek za bardzo nie widać nowych ciekawych map (może nachteinbruch ?). A przecież ET jest o wiele bardziej stworzone do klanówek niż RTCW.
| QUOTE (blinkkin) |
co do mapek. zmiana czasu, na fueldumpie jest za malo czasu, powinno byc 30 minut, poniewaz jest to cholernie niezbalansowana mapa.
|
Jesli chodzi o gre 6/6 to nie widze sensu włączania tej z!@#anej mapy do jakiejkolwiek ligi. Jeszcze bardziej imo nie nadaje się ona do gry 3/3 czy 4/4.
Jesli chcemy zwiększyć czas na fueldump to ile wtedy będą trwały takie mecze ? Rozumiem że chodzi o zbalansowanie po przy wyrównanych teamach wygranie tej mapy w 20 minut graniczy z cudem.
Z ciezkich przypadkach w meczach klanowych sytuacja wygląda tak
- Klany zbierają się pierwszą godzine na ircu. Jak jakiś warzywny klan nie ma kanału na ircu to można się zbierać i załatwiać sprawy cały dzień.
- Drugą godzine wybierają serwer bo ktoś na jednym ma słabe pingi a na drugim lepsze
- Warmup najlepiej też godzinny 
- Póżniej zaczynają grac fueldump z 30 min timelimitem. Do tego dochodzą jeszcze pausy bo ktoś wyleciał itp.
- Jak to będzie jakiś play-off i będzie remis (zazwyczaj na fueldump) to pewnie wypadałoby zrobić dogrywkę
(też na fueldump
) czyli nastepna godzina.
Kto będzie w stanie grać pół dnia (i sędziować pół dnia jak będą potrzebni sędziowie) ? Już nie mówiać o tym że zajmuje się na pół dnia serwer na którym nie może grać inny klan lub FFA.
Ostatni finał Eurocup w RTCW gdzie wszystko jest szybsze trwał ponad 3 godziny (sama relacja wtv) 
ciekawe ile trwałby gdyby grali na fueldump 
| QUOTE (blinkkin) |
zaraz ktos wyskoczy, ze swieze klany w niej startujace nie maja szans. imo maja, tylko musza grac cholernie duzo meczykow, a co za tym idzie rosnie dynamizm w drabince, odbywa sie wieksza ilosc meczykow. sa tez wady, ale swiat jest niesprawiedliwy, wiec nie mam sytemu doskonaleg
|
Dokładnie. Jakby wszysyc wychodzili z założenia że nie mają szans to w lidze powinno zagrać tylko C4 
To jest takie (słowo na p)enie typu nie gram w lidze bo nie mam szans. Skoro ktoś mówi że nie ma szans w ET to niech idzie se pograć w bierki.
Z drugiej strony dla malkontentów można zrobić coś takiego jak było w lidze POL. Podział na 1 2 i 3 ligę w zależności od skilla.
Co do ELO to zgadzam sie że jest to bardzo z!@#any system. Nie zawsze pierwsi w ELO są najlepsi.
Chociaż ostatnio trochę uproszczony został w CB system Elo ale ile ludzi dokładnie wie na czym to się opiera kalkulacja Elo ? Nawet sami admini CB mają z tym problemy nie mówiąć już o jakimś ETPlayerze z klanu "Niezywciężeni z Koziej Wólki"
Jeśli jakiś początkujący klan nie orientuje się dobrze w systemie elo to jest to świetne pole dla machlojek wsród nieuczciwych adminów takiej ligi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.