oO
Ja tez jestem ex-csowcem XDD ex-quakowcem... tylko w ut nie gram bo nie lubie

CS vs ET - kazdy ma swoj gust... na tym forum en temat imo porazka.. bo 99% ludzi napisze nam et>cs, ale skoro juz tak dyskutujemy...
Wolf 3D jak pisal swiety - kamien milowy - ID Software - firma wynalazca cudow.. pozniej Doom, nie wiem bo nie pamietam.. ale wolf 3d chyba nie mial mozliwosci gry przez siec (lan, net) moze pozniej ktos przerobil kod zrodlowy i dodal, z tego co pamietam, to tak naprawde w kanon gier tworzacych strukture fpsow (gier ktore mialy szczegolne miejsce w rozwoju fps) nie tylko wolf 3d bral udzial...
Ja bym to sklasyfikowal tak:
wolf3d
doom
duke3d
quake
i moze unreal (dla fanow tejze gry)
Reszta gier ktore wyszly pozniej w tym cs, byly albo na silnikach quaka albo unreala + jakies zdupy inne shitowate enginy, ktore nie weszly w kanon...
Ogolnie glownie dzieki ID Software mamy takie gry i mozemy grac w cs'a
Nie zapominajmy tez ze CS i et maja wiele wspolnego.. Ktos sie zapyta jakto ? CS ewoluowal tak:
Quake -> half life (przerobiony silnik q1) + mod cs bo cs jest modem jak by ktos nie pamietal (moze nie 1.6, kroy jest sprzedawany jako CS:CZ - oddzielna gra) ale zawsze mody tak ewoluuja...
Quake -> Quake2 niby nowy silnik, nowa gra, inna dynamika, niby silnik tworzony od nowa, ale oparty na doswiadczeniach z robienia swego protoplasty (q1) -> Quake 3 -> tez niby nowy silnik.. ale trojce blizej do jedynki niz dwojki... -> RTCW - poprawiony silnik Q3 z bardzo dobrym kodem sieciowym, najlepszym jaki chyba powstal do dzisiaj -> ET - wiadomo o co chodzi, kosmetyczne wg mnie zmiany
Jak widac ET jest w jakims stopniu pokrewnione z CS'em chociaz te dwie gry sa inne... to takjakby ID Software zaplodnilo Valve i urodzilo sie dziecko Half Life, ktore pozniej mialo brata CS'a. ET znowu jest dzieckiem ID Software i Splash Damage... ET i CS przyrodni bracia XDDDD
Wiec zamiast sie klocic ktora gra lepsza, docencie obie.. i podziekujcie panom z ID Software za to ze dzieki nim macie teraz w co grac.
(Zapomnialem dodac o wkladzie Wolfa3D i Dooma w rozwoj csa i et ale wtedy wyklad bylby za dlugi

)
Popularnosc CS'a glownie bierze sie z tego ze:
CS tak naprawde byl pierwsza gra ktora nadawala sie na prawdziwe rozgrywki teamowe (moze nie ma az tak rozbudowanego teamplaye jak et/wolf, ale jest o wiele starszy od swoich pobratyncow). Ludzie jak widzieli cs'a pierwszy raz.. mowili ale super! niezly kod sieciowy sprawil ze powstawaly setki nowych klanow w przeciagu dni. Pozniej wyszlo RTCW i ine gry.. ludzie zaczeli powoli odchodzic od CS'a (teraz scena CS'a nie jest juz tak silna jak kiedys) ale wiekszosc zostala... bo jak juz grasz w jedna gre tyle czasu i jestes dobry to ciezko sie zmienic.. Tymbardziej ze jak ktos gral sobie w domu tylko w singla i odpalal csa poraz pierwszy to byl to dla niego szok! Jak to fajnie sie gra w zespole.. ja razem z innymi...
CS moze nie zyskuje nowych graczy teraz, tak jak kiedys... ale jest najbardziej znany, kazdy porzadny gracz wie co to jest CS, prawie kazdy w niego gral.
Przez CS'a rozpadlo sie wiele scen: QW, Q2, sceny unrelow.
Zapotrzebowanie na takie gry jak CS jest ogromna... a mowiac szczerze 70% ludzi lubiacych fpsy nie interesuje gra w ktorej sie strzela do niemcow.. oni wola prawdziwe bronie.. lubia bic terrorystow itp itd.
Dodatkowo CS ma support od swoich tworcow, jest platny, Firma ktora ja wydawala (nie pamietam nazwy) - stworzyla jako moda, poczatkowo do sciagniecia za free, stala sie jedna z bardziej cenionych firm.. zarobili na nas krocie.. wychodzi duzo nowych dodatkow, map, patchy wszystkiego jest w hcuj... wiec nie ma sie co dziwic ze scena CS'a nie umiera...
Napewno teraz sie podzieli.. wydzie CS Source, czesc zostanie na starych smieciach, czesc pojdzie na nowego CS'a a czesc graczy ktorym nie spodoba sie Source, a nie beda chcieli wracac do starego CS'a przejdzie do nas czy innych gier typu unreal.
Nie mozna pisac CS>ET, chyba ze sie wyraza swoje zdanie... bo w zadnym wypadku CS ani nie jest lepszy od ET ani ET od CS'a
Sa to dwie swietne i chyba najlepsze teamowe fpp (RTCW nie wliczam bo u nas np nie ma duzej sceny RTCW )