Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Mapy] Najgorsza mapa ET.
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Wolfenstein: Enemy Territory > W:ET Mapy i mody
Stron: 1, 2
Dariush00
Jaka jest przez was mapa najmniej lubiana??

Ja najmniej lubie (mozna powiedziec ze nienawidze) Wurzburg Radar. mad.gif
A czego?? Poprostu strasznie mi nie pasi. Prawie zawsze jak na niej gram niemcem to tam przegrywam... moze to sprawa druzyny, a moze tego ze czasami za latwo jest tam wygrac aliantem sad.gif
Zreszta grajac aliantem takze nie cierpie tej mapy. sad.gif
FarSight
Hmmm nie wiem czemu ale jakos nie przepadam za bialymi (rail, fuel) mapami ... a radar spox jak dla mnie
billy
Zdecydowanie radar - największy fps killer.
A snajperka z zoomem lub lornetka w trawie to juz totalna porażka.
Gamer2002
radar - zla pogota ciemno i przy okazi glupio to wyglonda : doniesc 2 radary do pojazdu ktury i ytak sie nie rusza (mogli to zrobic jak w gold rush)
Macieks
Imo radar sux i rail ;( radar bo strasznie pozera fpsy wiem wiem kupic lepszy komp ale jednak =[ rail no nie wiem jakos niechetnie gram na niej blink.gif cos mi przeszkadza =] fuel spox i afryka tez gites.

pzdr
d0kUs
yyyyyyyyyyyy ?

Przeciez radar wcale nie jest taki zly. Mozna wylaczyc sobie deszcz, rozjasnic gamme i mapa jest naprawde OK. Ja na ffa nie gram tylko po to zeby wygrywac a przedewszystkim zeby sobie przyjemnie pograc. Moge nawet przegrywac ale jezeli mam dobry sklad to gra jest mila.

Teraz co do map:

Najbardziej nie lubie railguna mapa kompletnie sux wogole jest chujowa ;p . Reszta jeszcze ujdzie jakos
SCORPiON
Lepszy jest radar niz railgun
Esterad
Ja Rail Gun nawet lubie chodź jest dosc trudny (btw. to jedyna mapa gdzie Axis atakują, więc jest inny klimat).
Taak to prawda Radar jest nie dość, ze trudny dla Axis to jeszcze jakiś taki nie zręcznie zbudowany... Nie podoba mi się.
stona
a ta battery wam sie podoba ? imo sux , a radarek to ja lubie , a ten railgun to nudny jest
Boba_Fett
Na nerwy dziala mi radar. Strasznie ciezko sie gra ... nie ma takiej przyjemnosci. Jest to mapa na ktorej raczej nalezy sie skradac, niz atakowac szturmem.
Druga to battery. Wszystko zalezy od przypadku lub duuuzej przewagi jednego teamu.
Mr.X
rail i fuel sux :/
radar rox :]
baniok
Wurzbug Radar to dla mnie 2 najlpesza plansza po Siwa Oasis a najgorsza to fuel dump biggrin.gif
buli_ffa
imo najlepsza to radar to oasis a railguna nie cierpie po prostu jakas taka dziwna ;]
DaBi
jako że mam sprzęt bardzo nieodpowiedni do gry to najgorzej grać mi na Radarze i na Rail Gunie. Ale jakbym mial wybierać najgorsze mapy.
To wymieniłbym Rail Gun jakoś nie wiem pomysl mapy oraz gra na niej dostarcza mi najmniej emocji i najmniej satysfakcji. Jakoś na niej jest bułkowato.
Mapy Ok to według mnie Battery , Radar i Fuel Dump

A 2 najlepsze mapy według mnie to Oasis i Goldrush
Hallis
Najgorasza jest SeaWallBattery poprostu slabo zbalansowana moim zdaniem bo jak Niemcy nie popelnia bledu to nie ma bata zeby wygrac.
Radar jest fajny ale faktycznie ta trawa to jest jakas niedorobiona bo zre fpsy jak cholera a tak to reszta spox

Pozdrawiam Hallis
billy
Ja bardzo lubię battery i moim zdaniem jest całkiem nieźle zbalansowana.
A już na pewno nie nazwałbym jej najgorszą mapą.
Wszystko zależy od teamu.
Załóżmy, że axis nie popełnią błędu, czyli nie zejdą na plażę, nie otworzą też pod żadnym pozorem drzwi z drugiej strony. Niech grają u nich wiedzący o co chodzi ludzie, czyli dobrzy coverci umiejący sprawnie rampe likwidować i w miare snajpujący, medycy podnoszący szybko wszystkich pechowców i rzucających cały czas apteczki gdzie popadnie, tak by nigdy nie mieć za dużo powera, fieldopy odpowiednio dobrze rzucający naloty lub artylerie, umiejący znaleźć się na pozycji panzer, engi pilnujące mg coby sprawne były i ewentualnie je obsługujące (zwłaszcza ten jakże niedoceniany i często w ogóle nie budowany mg z środka budynku z widokiem na górkę przed rampą). itp itd. Piękno tej gry polega także na tym, że na każdą strategię jest antystrategia. Bo nawet dobry team axisów nic nie poradzi, jeśli alliesi przeprowadzą zgrany i skoordynowany atak, wykorzystujący wszystkie możliwości et. Czyli eng, który od razu pobiegnie zbudować command post, chociażby po to, żeby panzerowi szybciej się power odradzał - zawsze będzie pierwszy przed przeciwnikiem, jeśli od razu po spawnie zrobi kill i wybierze spawn bliższy command postu, powinien też zaminować za command postem tak, by można było bezpiecznie przejść, ale też tak, by można było po minach na command mapie poznać, czy ktoś ich nie zdetonował bądź rozbroił ( zakładamy że nikt na nie wejdzie, w końcu teamy są dobre wink.gif. A sprawdzać powinien covert snajpujący bunkier z możliwie jak najdalej położonego punktu, dodatkowo patrząc na bunkier pokazuje swojemu panzerowi na command mapie kiedy pojawiają się przeciwnicy ( przynajmniej po raz pierwszy, bo potem można wyliczyć ). Covert ten powinien też szybko w razie zorientowania się, że ktoś wyszedł z boku wybrać spawn w bunkrze z command postem i kill. Wtedy może ładnie złapać mundurek, a dalej już wiadomo. Wspomniany panzer skutecznie będzie likwidował amatorów nalotów prowadzonych tuż po spawnie z bunkra, oraz engów obsługujących mg. Dobrze też jeśli zacznie covert, a dołoży panzer, jakby któryś med chciałby tam swojemu fieldopowi lub engowi pomóc. Wtedy się nadzieje na gorącą kiełbaskę. Dalej rolą fieldopów byłoby prowadzenie nalotów lub arty powyżej rampy jako osłona dla engów. Z kolei medycy powinni po prostu non stop obserwować podczas budowy rampy czy nikt nie przeszkadza i ewentualnie zdejmować natrętów oraz podnosić engów, którym się przy rampie nie powiodło. Także zdejmować covertów zajętych rzucaniem satcheli. Może się zdarzyć, ze axis zasypią nalotami/arty spawn allies, ale przecież można wybrać np połową teamu spawn alternatywny - wprawdzie jest troche dalej, ale się nie ginie od razu. Nie zapominajmy też o mortarze, jakże skutecznie likwidującym obrońców na górce przy rampie. Engowie też mogą swoimi wystrzeliwanymi granatami coś upolować zanim do rampy dojdą. Przy ataku może być też przydatny covert ze stenem, to doskonała broń na średni dystans ( garand/k43 na snajping, fg42 na walkę w bliskim kontakcie, a sten na średnim dystansie jest dużo celniejszy od thompsona/mp40 ). A nuż jakieś ciało wyleci po arty pod rampę ( zdarza się, oj zdarza tongue.gif ). Wtedy świeca dymna i bierzemy mundurek, a dalej już wiadomo. A skoro już jesteśmy przy mundurkach, mając takowy należy go chronić jak skarbu, taki covert to święta krowa w teamie, idzie dopiero jak team engów ( Delta Gun Controls Group ) oczyści wejście i zamelduje all clear. Ile to razy na publicznych serwerach przebrany covert nadział się na kumatego axisa obsługującego maszynówe przy wejściu, lub kampiącego przed drziami soldata z rozkładaym mg42. Ale przecież w tej ostatniej sytuacji można drzwi swoim otworzyć i się wycofać, kiedyś tego soldiera zdejmą, zwłaszcza mając blisko spawn. Wracając do rampy, przy tak prowadzonym ataku, allies mają całkiem spore szanse na zdobycie west bunker, wiadomo też, że eng nie pójdzie go zdobyć, tylko spróbuje od razu wejść do środka, axis muszą wtedy podzielić uwagę na obronę bunkra i nie dopuszczenie do przecieku enga. A jak już bunkier będzie zdobyty, dużo łatwiej o mundurek, a wtedy z dwóch stron ciężko jest axisom się bronić.
Moim zdaniem mapa jest dobrze zbalansowana, pod warunkiem że nie ma lamerii wszystko psującej, ale to już na każdej mapie potrafi zepsuć przyjemność z gry. I niestety zbyt często się zdarza. A takie moje przemyślenie... Chłopaki robiący standardowe mapy do et odwalili kawał dobrej roboty, jak się widzi niektóre custom mapy, to aż sie rzuca w oczy brak tego balansu, o którym tu mowa.
Mam nadzieję również że komuś się przydadzą moje spostrzeżenia co do taktyki.
A poza tym trzywyrazowe posty ownują. wink.gif
Xionic
A ja się wyłamie .. lubie mapę z bankiem.
Przy dobrych teamach totalna jatka, odłamki latają w powietrzu, mnóstwo pojedynków 1v1 2v2 - na tej planszy moim zdaniem nalepiej wychodzi kto jest lepszy w typowym street - fightingu.

Radar nie lubie i to bardzo - zgrany team aliantów w większości przypadków na niej wygra.
Generalnie brakuje mi w standardowym packu map w których się alianci bronią (railgun) a axisi atakują.

A co do map to ciekawe kiedy ktoś się zabierze za zrobienie jakiejś mapy bazowanej na polskich realiach. Na przykład możnaby wykorzystać motyw z bunkrem Hitlera (o ile mnie pamięć nie myli gdzieś w polsce był). Co prawda fajno byłoby zobaczyć polaków z pepeszami ale i aliantami człowiek nie pogardzi.

Pozdro
X

PS .. o już znalazłem - Wilczy Szaniec - jakby komuś się chciało ... może sam się za to wezme smile.gif
http://www.szawkalo.projekcja.pl/podroze/w...ch/wolfsch.html
FALUBAZ [PL]
najbardziej z...ana jest rail gun bo smierdzi ogorkiem i nie jest zbytnio emocjonujaca a wurzburg jest spox.
Prosper
Fuel ssie. Tak niezbalansowanej mapy w et jeszcze nie widzialem. Allies nie maja szansy wysadzic, nawet gdy axis maja troche gorszy team (ale 2-3 myslace osoby).

Btw, Iilka czego nie lubisz na railu? hyhy opawiania ludkow z pfa wink.gif ?
wacko.gif
Hallis
Wiesz moze masz i racje odnosnie SeaWallBattery ale jak ja gram to nie moge patrzec jak kolesie partacza sprawe a ze nie jestem w zadnym klanie to nie moge liczyc na czyjes wsparcie,ale byc moze zgrany team jest sobie w stanie poradzic

Pozdrawiam Hallis
Hallis
Zmienilem zdanie SeaWallBattery moze byc ale Fuel Dump jest do dupy jak alianci nie wysadza w pierwszym etapie to pozniej jest bez szans bo maja z 10 hektarow do przebiegniecia juz nie mowiac o tym jak chca zaatakowac prawej flanki. Gralem na tej mapce ostatnio z 10 razy i nie przypominam sobie zeby allianci wygrali. To by bylo na tyle. Jak ktos zna jakas genialna taktyke na ta mape to niech napisze.

Pozdrawiam Hallis
ArmaGedoN
Nie wiem jak się wam Würzburg Radar może nie podobać?!

Ta mapa wedłóg mnie najbardziej odwzorowuje Europę podczas II Wojny Światowej. A jeżeli chodzi o FPS wiadomo że na każdej mapie w której jest deszcz, jest mało FPS. Zawsze można wyłączyć deszcz ( cg_atmosphericeffects 0 ) i będzie więcej FPS na słabym kompie.

Natomiast najmniej ciekawą mapą dla mnie jest Rail Gun, jakoś dziwnie mi się gra na niej blink.gif Niby fajna ale odczówam tzw. "Syzyfową Pracę", kiedy to pociąg z końca jedzie na początek. Może właśnie to się niektórym w niej podoba dry.gif
Modes
QUOTE (Hallis @ Sep 19 2003, 12:59 AM)
Zmienilem zdanie SeaWallBattery moze byc ale Fuel Dump jest do dupy jak alianci nie wysadza w pierwszym etapie to pozniej jest bez szans bo maja z 10 hektarow do przebiegniecia juz nie mowiac o tym jak chca zaatakowac prawej flanki. Gralem na tej mapce ostatnio z 10 razy i nie przypominam sobie zeby allianci wygrali. To by bylo na tyle. Jak ktos zna jakas genialna taktyke na ta mape to niech napisze.

Pozdrawiam Hallis

Moim zdaniem najgorsza mapa jest Radar a po nim rail gun. Radar poniewaz tam gowno widac i trzeba sie wysilac aby cos zobaczyc w trawie (ktora w wielu miejscach wysokoscia dosiega do glowy naszych wojakow) a Rail Gun poniewaz grajac na tej mapie nie czuje polotu.

A co do taktyki gry aliantami na Fuel Dump (wedlug mnie jedna z najlepszych standardowych map) to w pierwszej czesci trzeba sie skupic na jak najszybszym wysadzeniu drzwi bunkra (dzieki temu dostajemy blizszy spawn), lecz nie bede tego opisywal, skupie sie glownie na drugiej czesci, a mianowicie wysadzeniu Fuel Dump'u (jesli ja oba wjesca rozwalone przez czolg).

Najwazniejsza rzecza jest podzielenie teamu na 2 grupy (jedna atakuje od przodu, druga tylem), a potem zgranie tych obu grup (wiadomo ze ta pierwsza grupa bedzie szybciej mogla atakowac niz 2 grupa idaca na okolo do fortecy). W grupie 2 musza byc obowiazkowo 2 coverzy inzynier, conajmiej 2 medykow i field, w grupie pierwszej powinno byc 2 engow i conajmiej 2 fieldow. Grupa pierwsza atakuje jako pierwsza zeby odworcic uwage od bocznego wejscia, na poczatku ida naloty (odpowiednio ulozone, czyli jeden centralnie za brana, a drugi w strone bocznego wejscia), potem czas na atak piechoty (tongue.gif), gdy grupa pierwsza wchodzi do fortu, to grupa 2 powinna obserwowac czy ktos z axisow idzie ich powstrzymac, jesli tak to jest to znak do natarcia gryupy 2, ktora znajdzie sie na tylach axisow. W ten sposob mozna przyskrzynic axis w podwojny ogien. Na samym koncu ida coverzy, ktorzy powinni jak najszybciej zdobyc mundur i wejsc do glownego budynku razem z inzynierami, przedostac sie na dach i przeskoczyc na fuel dump pokladajc bombe (w ten sposob axis probujacy rozbroic bombe beda musieli isc na dach budynku zeby przejsc do feala i rozbroic bombe, lub tez zawolac covera, jesli takowy bedzie aby rozwalil fortyfikacje, tak czy siak, jest male prawdopodobienstwo aby axis zdarzyli w takim wypadku rozbroic bombe).

Jesli glownego wejscia axis broni mg 42, to przyda sie tez umiejetny pf (znaczy ze zanim wejdzie w obstrzal mg 42, powinien uruchomic pf'a tak aby wystrzelil gdy ten znajdzie sie na czystej pozycji, podobnie jak w banbu na gold ruch, bo inaczej zanim pf wystrzeli w miare talentowany soldier z mg 42 zdarzy go zdjac).

Nie zapominajcie tez o snajperze, ktory jest utrapieniem tej mapy (jeli odpowiednio sie schowa tongue.gif).

W ten sposob mozna wmiare latwo przebic sie przez obrone axis i wysadzic fuel dump (wystrczy ze cover i eng przejda, reszta moze zginac tongue.gif).

PS. Moja ulubiona mapa jest TC_base smile.gif dostepne tylko na dod2 (dzis widzialem na poison&c4 ta mape, ale chyba byla to mapka bez kampanii).
Dariush00
Faktem jest ze na Rhine Bridge trudno jest wygrac aliantami, ale plusem gry aliantem na tej mapie jest granie zolnierzem z mortarem. Wystarczy stanac w pierwszym budynku w ktorym jest amunicja i apteczki i nacelowac sobie albo wylot tunelu, albo placyk zaraz za mostem a przed brama do wysadzenia (w zaleznosci czy tunel zostal zdobyty przez aliantow czy tez nie zdobyty)... i mamy totalna rzeź.
A jeszcze jest nowa mapka grywana na Day of Days i nazywa sie ET-Base Final (konwersja mapy z RTCW). Gralem tam kilka razy ale za chiny_ludowe nie moge pojac o co w niej chodzi i tylko wiem ze trzeba wysadzic jakies radary. Za kazdym razem wygrywali na niej alianci. Mapa jest dla mnie za bardzo skomplikowana, za duza i jest za duzo mozliwych wejsc przez aliantow. Jak skumam o co w niej chodzi to moze uda sie doprowadzic do wygrania na tej planszy.
Majstersztyx
Jeśli gram aliantami to nie lubie battery, a jak gram axisami to rail guna.
O radarze aż szkoda pisać fps na 5 sad.gif
DaBi
A jeszcze jest nowa mapka grywana na Day of Days i nazywa sie ET-Base Final (konwersja mapy z RTCW). Gralem tam kilka razy ale za chiny_ludowe nie moge pojac o co w niej chodzi i tylko wiem ze trzeba wysadzic jakies radary. Za kazdym razem wygrywali na niej alianci. Mapa jest dla mnie za bardzo skomplikowana, za duza i jest za duzo mozliwych wejsc przez aliantow. Jak skumam o co w niej chodzi to moze uda sie doprowadzic do wygrania na tej planszy

Hehe... biggrin.gif A ktoś kiedys narzekał że base to taka prosta mapa. Otóż ta mapa jest wiernym przeniesieniem mapy z RTCW do ET. Polega ona na tym że alianci mają wysadzić 2 radary. 01 --> przy respie axis i wyjściu z tunelu oraz 02 --> przy command poście Niemcy naturalnie bronią radarów.
Jedynym błedem jaki ma ta mapa a dotyczaczym ET jest jej używanie w kampanii. Ta mapa jest stworzona do trybu Stopwatch. W którym to odbywają się mecze ligowe. Stopwatch polega na tym iż najpierw drużyna atakuje i musi wysadzić radary w jak najkrótszym czasie. Poczym jak uda jej się to to nastepuje zmiana i teraz musi ten uzyskany czas obronić. ( Np wysadziliśmy w 7 minut to teraz musimy niedopuścić do wysadzenia przez te 7 minut ) Jeśli się to uda to drużyna ma punkt i wygraną runde. Base jest faktycznie ciezko obronic niemcami na zwykłym ffa. Ale jest to miżliwe wymaga tylko ustawienia dobrej , sczelnej i przemyślanej obrony. Tak było w RTCW a Enemy Territory pod tym wzgledem sie chyba nie rózni.
mapa jest naprawde porządna umożliwiająca gre każda klasą postaci ( no może poza soldata z mortarem i coveropsem snajperem ) Dla mnie jedna z ulubionych ...
KiD
Nigdy nie gralem w RTCW i ostatnio na prosbe kolegow wrzucilem ta mapke na server. Wlazlem na nia czympredzej aby zobaczyc czym spora czesc naszego klanu tak sie podnieca i czemu Gatess za kazdym razem jak sie o TC_Base wspomina to placze z rozrzewnienia smile.gif
No wiec tak : Mapka nie jest zbyt duza tak wiec mysle ze max 16 slotow - inaczej robi sie dym i nie wiadomo kto do kogo strzela. Male odleglosci z respa do objectiva sprawiaja ze gra jest niezwykle dynamiczna i dostarcza sporo frajdy. Niestety jak wiekszosc customow nie ma na niej narratora informujacego o poczynaniach graczy. A szkoda przeciez uzywajac tylko plikow dzwiekowych z innych map mozna by bylo doskonale dostoswac dzwieki do zadan na mapie (np. Dynamite itd. )
Reasumujac wydaje mi sie ,ze jest to mapa wymagajaca od graczy naprawde dobrego skilla.

Pozdrawiam

Skill|4FuN
FoX
Wurzburg Radar I RAIL GUN BLEEEE FPS 10-20 ;/
BATERRY ZA SZYBKA ROZGRYWKA ;/
OASIS RULZ & GOLD RUSH !!! smile.gif))
Swiety
QUOTE (Modes @ Sep 21 2003, 06:42 PM)
W grupie 2 musza byc obowiazkowo 2 coverzy inzynier, conajmiej 2 medykow i field, w grupie pierwszej powinno byc 2 engow i conajmiej 2 fieldow.
Jesli glownego wejscia axis broni mg 42, to przyda sie

PS. Moja ulubiona mapa jest TC_base smile.gif dostepne tylko na dod2 (dzis widzialem na poison&c4 ta mape, ale chyba byla to mapka bez kampanii).

lol na 10 graczy 2 medyków - życze powodzenia. Zostaniecie rozjechani przez każdy średni zespół który odpowiednio dobrał klasy.
Zresztą mała ilość medów na FFA - właśnie dlatego sie przegrywa.

Tc_base - konwersja z RTCW. Base jest jedną z najprostrzych taktycznie map w RTCW i też jedną z najpopularnijeszych. Ale imo kompletnie nie nadaje się na FFA do kampanii ET. Ja sobie nie wyobrażam na tej mapie kilku field opsów powyżej 3 lvla lub takiego pfa.
Dla tych co niegrali w RTCW to powiem że pf jest na tej mapie kluczowy a lojci w RTCW (bez żadnych leveli)
też ładnie koszą artami. To co dpiero na wyższych levelach.

Imo własnie najmniej zbalansowaną mapą jest fuel dump. tak jak powiedział Prosper który raczej zna się dobrze na ET. Allies mają hektar drogi ze swojego respa. Axis mają na tyłach swojego respa.
Dobry team axis bardzo żadko da się poknać na tej mpaie w przeciwieństwie do innych map.

Radar to sie ludziom nie podoba nie tylko ze względu na to że pożera fpsy ale dlatego że większość ludzi na FFA nie umie na nim grać. Ilu axis zwraca uwagę na ataki od strony command post ? Ilu potrafi zmienić miejsce respawnu ? Większość wali na most albo w okolice ciężarówki. Skutek - na tyłach allies ...ią
radary, czasami jakiśeng położy na tyłach miny ale to dla dobrego teamu nie jest żadnym problemem.

Railgun jets imo świetny - objective cały czas w ruchu, tylko że też trzeba umiec na nim grać. Ale tylko w przypadku wyrównanych teamów. A nie że 4 lvlowi fieldopsi rzucają na respa axis arty i naloty i maja poźniej po 200 killsów. A w axis roślinki które na te arty wchodzą owczym pędem.

Goldrush wszystko pięknie do momentu rozwalenia banku. Dobrze zakampowanych axis strzasnie trudno jest tam ruszyć, szczególnie na FFA gdzie o dużej ilości medów i dobrym teamworku można zapomnieć.
Po doniesieniu złota to właściwie allies wygrywają więc ostatnia cześć z eskortowaniem ciężarówki to też nei jest najlepsza.

Sea Battery - dużo uważa że axis mają tam zbyt dużą przewagę na początku ? A od czego dobry mortar ?
Inna sprawa że często wygrane allies na tej mapie to dzieła przypadku bo jakiś cieć zszedł na plaże, oddał ciuchy i nawet nie powiedział swoim żeby obstawili tyły.

Najlepsza imo jest oasis - najbardziej zbalansowana. Każda klasa i broń jest tu ważna, oprócz snajpera który jak wiadomo w całym ET jest z..bany a na tej mapie to już nic nie ma do roboty.
dNkN!
totalnie się z tobą zgodze. sam bym tego lepiej nie napisał...bądź co bądź

najlepsza mapa:

:::> oasis
mapka jest wyśmienita, tutaj trzeba się wykazać sprytem i celnością. walka toczy się na krótkich odcinkach , bardzo często dochodzi do sparingów. ukształtowanie mapy pozwala motac przeciwnika. jeżeli team axisów jest zgrany nie pozwoli nawet przejąć miasta ( przewage daje im kryty respawn i gruzy budnynków chroniące przed ciężką bronią ) chociaż trudno jest przyatakować respa alliesów. najlepsze jednak zaczyna się w momencie wysadzenia ściany ; mniam-mniam

:::> fuel dump
ta druga też jest dobra, chociaż walka toczy się na dystans w której kluczową role odgrywają fieldopsi i żołnierze z armatami. i jak mówiłem - masz racje - allies mają kawał drogi od respa do czołgu przy moście co przyczynia się do pewnego opóźnienia w ich działaniach, za to axis na większości przestrzeni są na widoku, 3-4 dobrych covertów na poziomie może okazać się utrapieniem. w dalszej części tej planszy, kiedy depot jest już pozbawiony pancernej bramy i fragmentu muru axis musi naprawdę ostro walczyć. często sytuacja jest źle rozgrywana jeżeli axis skupia się tylko na 1-2/3 dróg alliesów i jeżeli nie trzyma się alliesów krótko przegrana jest pewna ...chociaż 15 sekundowy resp daje pewne nadzieje.

najgorzsza mapa:
:::>radar
mam na tej mapie sprzętowe megalagi, w trawie i gąszczu fps spada czasami nawet do kilku klatek i gra staje się pokazem slajdów , na których ciężko wskazać palcem drzewa, a co dopiero kogoś killnąć. pomijając ten fakt plansza jest dla mnie za trudna. bez wsparcia będąc axisem najlepiej czuje się w roli medyka ( lęcząc głównie siebie i ludzi z klanu ) bo cała reszta biegnie na pewnowną śmierć ( albo i nie ) w okolice bramy kiedy bystrzy allies dają respawna w bunkrze z commandpostem. mało ludzie wie ile znaczy mieć tam swojego command posta i go bronić oddcinając allies kluczowy respawn. czynników, które przyczyniają się do tego, że jej nie lubie jest wiele więcej ale co tu dużo gadać - i tak niesłucha nikt komu mogłoby się to przydać przy czym wiedzą już o tym ci których ja słucham
Maczo
Najgorsza według mnie mapa to baterry. Nie lubię jej, bo jest źle zbalansowana i ma za wąskie korytarze. Nie lubię bronić i strefując nabić się na jakiś zabłąkany pocisk z panzerfausta. Wurzburg Radar jest dobra, chociaż czasami denerwujące jest spadanie ilości klatek na sekundę do 2-3.
TgcRap4
Najlepsza mapa: Oasis
Drugie miejscie: Gold & Radar (btw, odwalic sie od radaru mad.gif );
Pozniej jak leci. Jeszcze railgun mniej wiecej git....
nemroth
radar, fuel - r0x0z
rail - s0x0z
VISTORANTE
Ja lubie Fuel. Wiecie, rail nie jest zbyt dobrze zrobiony jak na ffa, ale jest to IMO najlepsza mapa do rogrywek klanowych.

Radar sux!
Gooral
Najlepsza mapa: Gold Rush
Najgorsza: Radar oczywiście
Sagitarius
właśnie radarrrrrrrrrrrrr!Nienawidze taj mapy.Nienawidze tej cholernej trawy.Zawsze miw niej zwalnia i jak podkladam miny to 10 sie na nie wpieprzam.czasami uda sie na niej normalnie pograc ale ogolem to chyba najgorsza mapa.moze ci ktorym nie zwalnia w tych chaszchach lubia te mape ale napewno takim osobnikiem nie jest sagitarius... tongue.gif biggrin.gif dry.gif
kag
:u

battery ssie [ w kazdym razie na klanowki sie nie nadaje]
fuel ssie [jw.]

a rail ssie bo zawsze tam zdycham z nudow :X

ogolnie dawac wiecej dobrych map [oddawac beach ;x ]
blinkkin
nienawidze seawolfa battery i fuel dumpa. ostatnio gralem na jakim ffa w druzynie axis medykiem. wspieralo mnie 6 SNAJPEROW!!!! po prostu chore kampienie. u przeciwnika nie lepiej tez kilku snajperow plus mortar. taka gre to ja pierdziele. natomiast na radarze trzeba wykazac sie sprytem i skillem. czesto zdarza mi sie bronic w pojedynke tylnego wejscia lub jesli gram w allies ktos inny broni. jest to jedna z nielicznych map, gdzie swietnie gra sie po 4 osoby (w przeciwienstwie do takiego fuela). jednak do tego potrzebni sa kumpaci ludzie obeznani z mapka. czesto w takiej sytuacji allies kradna kilkakrotnie radar, po czym axis go odbijaja. moze bronie tej mapki, co prawda nie nadaje sie na ffa, ale w klanowkach sie sprawdza. dobija mnie tez rail gun, szczegolnie smiesznie wyglada uganianie sie za wagonikiem i ten slynny spawnkilling.
n00b
Dla mnie fuel ssie zbyt duza i monotonna mapa, po drugie i tak allies nie maja szans wysadzic fuela chyba , ze po stronie axis graja jakies newbie rolleyes.gif Co do battery mapa jest niczego sobie jezeli w pierwszej fazie po stronie allies jest dobry mortar inaczej axis robia rzez smile.gif
blacktyger
kiedyś bywało różnie teraz lubie wszystkie smile.gif czasami nie mam ochoty na rail guna szczegunie grając alies ale tak to wwszystki SPOX smile.gif
mrluki3
radar to jest dojechana mapka nudna i łatwa nie dla mnie tongue.gif
Wisnia
Eh trzeba przyznac że radar, jest naprawdę nieprzyjemny ale sama mapa jest zrobiona świetnie. Człowiek ma tak (przynajmniej większość - ja nie) że kocha światło. Mapa tak ponura, choć zaje...fajna, klimatyczna nie przypadnie większości do gustu.

chyba tongue.gif
Wiśeń
Majcok(12)
No jak dla mnie to radar i rail ale to tylko z powodu ilosci fps, bo gdyby nie komp to wsyzstkie mapki sa super, jedynie troszke radar za ciemny i to tyle.
blinkkin
QUOTE (Majcok(12) @ 16:41, 25 12 2003)
...jedynie troszke radar za ciemny i to tyle.

nie wiem jak ty, ale wydaje mi sie, ze i tak et jest znacznie jasniejsze niz rtcw. wiec w twojej wypowiedzi jest troche przesadyzmu. zreszta mozna rozjasnij monitorek albo zmienic alphe w samym et. radar jest cholernie dynamiczny, jesli graja normalnie ludzi. na polskich serverach rozegralem taka moze jedna, dwie partyjki. nie bede komentowac poziomu niektorych rodakow. wracajac do mapek. do gold rush porafi dobic przy kilku fieldopsach i pancerfauscie. nawet etpro tego nie powtrzyma. najlepiej grac przy roznych ilosciach osob na servie. fuel jest do dupy jesli gra 8 osob, im wiecej tym zazwyczaj lepiej (sa granice) natomiast z oasis i gold rushem jest odwrotnie, im mniej tym lepiej (ale na poziomie). natomiast najbardziej duronowata jest mapa seawolf buttery. mecz wyglada mniej wiecej tak: kilka artow, strzaly z mortaru, latajace granaty, plus oczywiscie niespodziewana smierc z rak snajpera oraz pancer pussy. zero walki na krotki dystans, ktora daje najwiecej emocji. ta plansza smierdzi, niezaleznie od ilosci osob (no chyba, ze 2vs2) i pozniomu zawodnikow. dopiero po zajeciu west bunker przez aliantow jest troche lepiej, ale rozmieszczenie pomieszczen jest troche kijowe. ystarczy miotacz ognia i pf, zeby zatrzymac skutecznie allies.
Maczo
Wszyscy tak się przyczepili do radaru! Nie rozumiem tych co go nie lubią, za tą trawę. Mi tam też na Windowsie fpsy wahały się od 1-2 do 10 w trawie, a moja sympatia do tej mapy się nie zmieniła. Szczególnie lubię akcje przy bramie i drzwiach do bunkra niedaleko ciężarówki. Ta mapa dodatkowo wymaga trochę myślenia. Często jest tak, że Allies ukradną część radaru, bo wszyscy Axis będą skupieni na obronie bramy. To właśnie lubię.

P.S. Chcecie zwiększyć ilość klatek na sekundę w trawie, to zainstalujcie Linuxa. Ja teraz, po zainstalowaniu Linuxa, w trawie mam minimum 20 fpsów.
Majcok(12)
Ja bym sie skusil nawet na Linuxa dla ET ale nie wiem jak jest z potoshopem, corelem itd. na Linuxie.

A co do radarow to mi wszystko sie tam podoba, tylko nie podoba mi sie ten deszcz i ta ciemnosc. Cala reszta jest ok i dzieki trawie nawet jesli ktos odkryje miny to nie tak latwo je zobaczyc, a rail to jedna z mioch ulubionych map, ale to ze jak biegne (bez postaci) mam ledwo 3-4 fps a jak mam strzelac to (no komentare).

Oczywiscie liczy sie dobry cfg, ktory potrafi z radaru uczynic mape ktora nie porzera fpsow. Z raila prawie nic nei da sie wycisnac 

No tak, bo jesli sie wylaczy deszcze i inne duperele na rararze to jest o 3-5 fps srednio wiecej a jesli na railau to sie zrobi to nie ma roznicy.

Pzdr
Prosper
Naprawde zaskakujace wyniki. Niestety swiadczace o... no wlasnie o roznym spojrzeniu w graniu w ET -public/cw.
Bo tak naprawde radar jest chyba najbardziej zbalansowana mapa do et jesli chodzi o klanowki. Radar i Oaza to mapy ktorre najbardziej sie nadaja do meczy. Goldrush przy wyrownanych teamach dobrze grajacych obrone jest niestety mapa remisowa.
O pozostalych nawet niewarto wspominac.

Obale kolejny argument- radaj nie jest mapa ktora zrzera najwiecej fps. Taka mapa jest railgun ze swoja sliczna mgla.
Kazdy test fps to powie smile.gif
Oczywiscie liczy sie dobry cfg, ktory potrafi z radaru uczynic mape ktora nie porzera fpsow. Z raila prawie nic nei da sie wycisnac sad.gif
EmbeZZlemEnt
Widac, ze wielu z was nie lubi radaru, a wydaje mi sie ze jest to jedna z ciekawszych map. Byc moze to za sprawa trawy, ktore niemilosiernie wcina klatki.
Tak naprawde najgorsza mapa jest seawall batter (czy imho jakos tak) w zyciu nie widzialem tak beznadziejnej mapy! Zbuadowanie kladki to jest jeszcze w miare prosta sprawa, natomiast wejscie po kladce to juz totalna poraznka. Nie trzeba dobrze grac, zeby opykac ta mape 4L,1M,1C i koniec gry dry.gif
Jak nie !@#nie ciebie nalot to ci wysadza kladke, albo zarobisz serie. Wprowadzone ograniczenia w CB powoduja, ze mapa jest nie do zdobycia grajac 1Mortarem, bo nie widzialem jeszcze kolesia ktory kosi bez problemu wszystkie ruchome cele. Wystarfczy srednio kumaty ludzik z odrobina checi i lutem, ktory potrafi rzucic nalot mad.gif
W tej planszy ne liczy sie skill, ale bardziej fart i odrobina czystej logiki. Tak da sie do gory wskoczyc bez kladki, ale podejscie i przezycie graniczy sie z cudem.

Co do radarow mysle, ze to jedna z najlepszych planszy obok juz wy!#@anego (jak beach) oasis. Trawa w-(słowo na p) dosc duzo fps i naprawde cfg trzeba niezle przyciac, zeby miec wiecej klatek. Wyalaczenie deszczu jak mowil doktor jest @#!owo malo skutecznym sposobem na podwyzszenie ilosci klatek (+3-5fps max), gamma tez nie zalatwia sprawy, poniewaz niektore monitory sa kichato ciemne, albo wyjarane ze na gammie 5 ledwo co tam widac!
Osobiscie to moja ulubiona mapa poniewaz silnik et jest dosc zbugowany i na pewnej ilosci fps jest sie praktycznie nie do zabicia (pf przy centralnym trafieniu ma 50% zeby ciebie zabic). Malo fps skaczesz ciezko ciebie trafic, a ty po praktykach strzelasz sobie spokojnie HS laugh.gif

Tak wtracajac nie do tematu za bardzo!. Rozsmieszylo mnie ostatnio polowanie na czarownice (cheaterow) jakie prowadzi polska scena. Hmm chesz instant wallhack'a ? Jest dosc spory bug w silniku et nad ktorym wystarczy popracowac w zaleznosci od karty i ilosci ramu i jest biggrin.gif

Gry na silnuiku Q3 to zawsze byly kalatki (raz lepiej ich miec wiecje raz mniej )
green
Najgorsza mapa fuel. Ciezko gra mi sie na Railu, bo to prawdziwy fps killer dla mojego durona sad.gif a jak dojdzie do tego team (axis), ktory szuka kasy z biletami do pociagu gdzies w tunelach, to juz kaplica. Co do radarow, to dla mnie najlepsza mapka, przy dobrym konfigu wyciagam na niej 2x wiecej fps niz na mapach "zimowych"

Pozdrawiam
Prosper
QUOTE (Dajmos @ 12:56, 26 12 2003)
co y dupisz jaki Fuel to jest najlepsza mapa w tej grze !!!! Nahgorsze gówno to Battery

Najlepsza?
A co w niej jest takiego rewelacyjnego? Bardzo niewielka szansa na wysadzenie tego gowna przy jednym kumatym graczu axis? To ze zostala usunieta z cb ze wzgledu na zbalansowanie? To ze biegniesz 20s z respa by sie zabic skampiony pf?

Ta mapa ssie jak malo co i jest totalna porazka.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.