Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Najlepszy film o II Wojnie Światowej
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Z zupełnie innej beczki > Hyde Park
Stron: 1, 2
Świrski !
Jaki lubicie film o II Wojnie Światowej ?? bo ja baaardzo lubie Szeregowca Ryana i Szyfry wojny smile.gif cool.gif

No i może Ostatni U-Boot

Tera wasza kolej smile.gif
falubaz
imohomozomo bylo chyba juz.

ale PATTON>all

wlasnie na tv4 leci
Juby
rybki z ferajny
MastaBlasta
Szeregowiec Ryan i Gdy milkną fanfary
Julka
Czterej pancerni
tranx-san
m jak milosc ohmy.gif
Świrski !
ejjjj m jak milość ani te rybki to nie sa filmy wojenne blink.gif ph34r.gif ohmy.gif

więc jesli oglondaliscie jakis taki wojenny film, to napiszcie naprawde jaki wam sie podoba smile.gif

PS : Wiem ze to Hyde Park smile.gif i mozna tu pleść glupoty smile.gif ale bez przsady smile.gif biggrin.gif
Zaskroni3c
Kompania braci , O jeden most za daleko , hmmm jeszcze byl taki fajny film o dywizji niemieckich saperow pod stalingradem tylko zapomnialem jak sie nazywal :\
Świrski !
o dywizji niemieckich saperów ?? mam taki na DVD nazywa się ...... uwaga smile.gif :

<<< STALINGRAD >>> biggrin.gif:D laugh.gif laugh.gif

no i wlasnie kompania braci na samym początku zaponialem wspomnieć smile.gif

smile.gif
ymma
Oj masa była tych filmów! Trudno wskazać ulubione, czy najlepsze, bo i różne gatunki to były. Z tych co mi się podobały i które w tej chwili pamiętam to będzie tak:
- z komedii: "Jak rozpętałem II-gą wojnę światową" "Zezowate szczęście" "Złoto dla zuchwałych" no i "Czterej Pancerni i pies" tongue.gif (zwłaszcza tytułowy kawałek to już kultowa pozycja)
- z filmów akcji to będzie "Tylko dla orłów" (nikt, absolutnie nikt nigdy nie wyglądał tak dobrze w niemieckim mundurze jak Clint Eastwood heh tongue.gif ) " Parszywa Dwunastka" "O jeden most za daleko" "Działa Nawarony" "Kompania braci" (choć widziałam tylko kilka odcinków i bardzo żałuję, że nie wszystkie) "Wróg u bram" (choć nie wszystko mi się w nim podobało, to pojedynek snajperów był kapitalny) no i może "Szeregowiec...", ale mam co do niego ambiwalentne odczucia, bo o ile pierwsza część wgniata w fotel, to potem robi się z niego amerykańska, sentymentalna tandeta (a mógł być jednym z najlepszych filmów wojennych hyh)
- z dramatów to: "Stalingrad" "U - bot" "Kanał" "Pianista" było też parę wstrząsających filmów o obozach koncentracyjnych jak "Los człowieka" cxzy "pasażerka" ale tytułów tych najlepszych niestety nie pamiętam, jest też taki stary ruski film o kobiecym oddziale, który walczy i ginie w całości na bagnach, ale nie pamiętam też jak sie nazywał.
Sporo tego było, jak coś sobię przypomnę to jeszcze dopiszę.
Świrski !
no i wreszcie ktoś kto napisal duzo w moim topicu biggrin.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif

no bo nawet ja tyle nie napisalem smile.gif smile.gif smile.gif blink.gif
Juby
Mówiąc powaznie wg mnie najlepszym filmem wojennym jest "Gdy umilkną fanfary" emitowany niedawno na tvn. Jest najmniej propagandowy, pokazuje wojne od tej brudniejszej strony, a nie kompania braci gdzie grupka gostkow rozwali pol bataliony z jednym rannym.
AdI-O
Z oldschoolowego kina rządzi "Parszywa dwunastka", i "Działa nawarony".
Z nowszych, seria Spielberga "Kompania braci". Nie urozmaicone i przemalowane okrucieństwa wojny.

CYTAT
a nie kompania braci gdzie grupka gostkow rozwali pol bataliony z jednym rannym.

Kiedy? Jak ? Gdzie? huh.gif Odcinek i czas... Może akurat leciała "Parszywa dwunastka", albo anomalia pogodowa blink.gif Poprostu: you have wrong...
tranx-san
imo moje typy na filmy wojenne i nie tylko o 2 wojnie:

Red Thin Line
Saving Private Ryan
We Were Soldiers
Band of Brothers
Enemy at the Gates
Upadek (ten nowy o hitlerze imo polecam)
Szyfry Wojny
Pearl Harbor (imo bylby niezly bez tej tandetnie opowiedzianej histori o milosci)

Co do kompani barci.. to imo film(serial) na faktach i raczej jak kilky gostkow wybilo pol batalionu to tak bylo, mogli troche dolozyc od siebie ale film byl krecony na podstawie opowiadan ludzi...

Zapomnieliscie o przygodach nieustraszonego Hansa Klossa naszego szpiega no1 w "Stawce Wiekszej niz Zycie", na szczescie etatowy sowiecko-polski pios zostal wspomniany :>
[mageta]
Ja lubie Kompanie braci, Peral Harbor, Szyfry wojny, Pianista, Czterej pancerni, Enemy at the gates, Szeregowca Ryan'a i Jak rozpętałem drugą wojnę światowa ^^. Fajne filmy. Szczególnie serial Kompania braci. Jest świetny. Super efekty i fabuła i extra zrobione. Chce iść jeszcze do kina na ten nowy film o Hitlerze. Może być ciekawy.
D!z3l
Mi najbardziej podobal sie film pt "Szeregowiec Ryan" (extra scena lądowania aliantów w Normandii !! )
Świrski !
Takkk ta scena lądowania byla niesamowita.... tylko dziwi mnie ta ściana pod którą się chowali jak juz wysadzili te zabezpieczenia rurami Bangalora ( czy jakoś tak ) to ściana poprostu stoi na środku plaży .... dziwne ph34r.gif blink.gif ph34r.gif blink.gif
falubaz
CYTAT
Takkk ta scena lądowania byla niesamowita.... tylko dziwi mnie ta ściana pod którą się chowali jak juz wysadzili te zabezpieczenia rurami Bangalora ( czy jakoś tak ) to ściana poprostu stoi na środku plaży .... dziwne   

rotfl

a nie wydma? xDDD
jaka k#!@a sciana, poogladaj troche map z omaha beach, lub pomysl troche, czemu tam akurat bylo tam to cos. Jak bedziesz wiedzial co to jest i po co to sie nie chwal...

ncmt

CYTAT
Poprostu: you have wrong...

you are wrong ;p

Przypomnial sie jeszcze dobry "wrog u bram"
.
Świrski !
ALE NA FILMIE !!! nie bna mapach jak juz przeszli te wydmy to se usiedli pod ścianą i, pewnie pamietacie wzieli bagnet i lusterko i sie patrzali co tam na wyżej jest ... smile.gif blink.gif
AdI-O
CYTAT
, pewnie pamietacie wzieli bagnet i lusterko i sie patrzali co tam na wyżej jest ... 

Przecież to był bunkier ohmy.gif :x Może zmknijmy już te domysły co gdzie było, bo jeszcze troche i stworzysz nowy remake huh.gif

Mtk
Szeregowiec Ryan, wpożo film.
Świrski !
CYTAT
Przecież to był bunkier

Jest problem on był tak dziwnie wystawiony do przodu ale dobra koniec z tym ;P

hej przecież zostalo prawie 2000 użutkowników żeby tu sie wpisali biggrin.gif biggrin.gif laugh.gif wink.gif

no więc do roboty smile.gif
blacktyger
Wróg u bram
Byliśmy żołnieżami
szyfry wojny
łzy słońca (mówie o wojennych nie tylko 2 wojna)
pluton
Szeregowiec ryan

filmy dokumentalne o łagrach i obozach zagłady ...

a w ryanie to był poprostu bunkier ... niemiecki =O
K@F@R3K
według mnie to:
Bylismy zołnierzami(oo to bylo piekne)
Wrog u bram
Parszywa 12
Kompania Braci
Szeregowiec Ryan(dobrze napisałem?)
i był jeszce jeden taki o jakis amerykanskich pilotach co lecieli zeby zbombardowac fabryki ale nie pamietam tytułu tongue.gif
a pozatym.....(o ile moja wypowiedz nie bedzie wywalona bo to juz nie wojenne)
Garfield,Matrix(pierwsza czesc!),Fast and Furious,2 Fast 2 Furious(eech to bylo na poprzednich wakacjach czyli rok temu myslalem ze sie zadlawie popcornem dry.gif biggrin.gif ) dalej to sobie nie moge przypomniec
evil_lord
Szkoda, że nikt nie wspomniał o filmie "Gdy milkną fanfary" (chyba pomyliłem nazwę, ale chyba wiadomo o co chodzi). Film ogólnie moim zdaniem najbardziej realistycznie (choć oczywiście nie całkiem - w końcu amerykański film) oddaje realia pola walki....takie filmy jak Szeregowiec Ryan, owszem są efektowne itd, ale nie poruszają problemów psychiki ludzkiej, która gra większą rolę niż wyszkolenie fizyczne etc.

Ogólnie filmy amerykańskie są mało realistyczne, z tego względu że wszystko co dotyczy "matki Rosji", jest na tyle zabarwione, aby "nie urazić przyjaciół rosjan"...

ogólnie jednak lubię także filmy dokumentalne w diskowery or wołoszański etc..... wink.gif
blacktyger
chyba znalazłem swoje nowe hobby na dlugie zimowe wieczory.

ksiazki o obozach koncentracyjnych (o_0 ale odkrylem) powiem tyle - jakikolwiek film kryje się swoimi scenami, z tym co opowiadaja ludzie z obozow zaglady, a tym bardziej rosyjskich lagrow ... doslownie dobre tego gatunku ksiazki moga spowodowac, iz czlowiek cieszy sie zyciem i faktem ze siedzi w domu ...

tak btw
CYTAT

Ogólnie filmy amerykańskie są mało realistyczne, z tego względu że wszystko co dotyczy "matki Rosji", jest na tyle zabarwione, aby "nie urazić przyjaciół rosjan"...

smile.gif
KurTT
Imo najlepszym i najbardziej za!@#istym filmem wojennym jest........
oczywiście: Matrix (trylogia) ^ ^. A tak na serio to niezabardzo lubie filmy wojenne (imo troche nieciekawa tematyka tongue.gif), ale "Szeregowiec Ryan" był najlepszym jaki oglądałem (nic nowego). Cały film to wypas, ale lądowanie na Omaha "bicz" to już klasyka.

On Was ma.... wiadomo kto/co ^ ^
Kiler
Najlepszym filmem o II WŚ był film Pearl Harbor.
na 2 miejscu Szeregowiec Rayan,
na 3 m-c byliśmy żołnierzami
LouCypher
CYTAT (Kiler @ 16:11, 13 12 2004)
Najlepszym filmem o II WŚ był film Pearl Harbor.
na 2 miejscu Szeregowiec Rayan,

CYTAT

tak, to jeden z lepszejszyh filmów o WWII blink.gif

Dla mnie perełką jest Das Boot, film jest poprostu rewelayjnie nakręcony, aż można sie poczuc wenątrz akci.
Pozatym warte obejżenia - Działa nawarony, oraz Tylko dla orłów
egzystor

Jest tego sporo, ale najbardziej wgniata mnie w fotel serial Kompania Braci, autorstwa Spilberga-Hanksa. Cała seria była świetna, jednak niektóre odcinki wymiatają z taką siłą, że mimo, że oglądałem go z 5 razy za każdym razem oglądam z rozdziawioną paszczą, z której wydobywa się co parę chwil chrapliwe "- Wow (czyt. łaaał...)".

Poza tym Pluton. Najlepszy film Stone'a (moja osobista opinia). Świetnie oddane realia wojny w Wietnamie, rewelacyjna gra aktorów (Defoe, Berenger, Sheen) i piękna muzyka. (Byliśmy żołnierzami - We were Soldiers, mimo, że z Gibsonem, jest słabszy).

I jest rewelacyjny czarno-biały film - Sahara- o grupce żołnierzy alinckich (Amerykanin [Bogart], Brytyjczyk, Francuz, Południowy Afrykańczyk i Sudańczyk) na Saharze walczących z Afrika Korps, którzy zagubieni na pustyni po bitwie o Tobruk szukają wody. Znajdują oazę i studnię z woda niemal zupełnie wyschniętą. Tak sie składa, że niemiecka zmechanizowana dywizja piechoty także szuka wody na pustyni i alianci muszą się bronić, a w efekcie udaje im się wziąć wszystkich niemców do niewoli. Film jest świetny, ale trzeba go oglądać z przymrużeniem oka, bo był on kręcony w czasie wojny (1943) więc stanowi swoistą formę propagandy.

No i Złoto dla zuchwałych (Kelly's Heroes) z Savalasem (Kojak) i Eastwoodem (Brudny Harry) o kradzieży czołgiem złota. Myślę, że autor mapy Goldrush bardzo wyraźnie był pod inspirację tegoż filmu. (Nie mylić z filmem "Złoto pustyni").

Było ich jeszcze wiele i wymieniliście wiele, dodałbym może jeszcze zabawną komedię "Gdzie jest generał?". Aha i podobał mi się Sniper, ale to nie jest typowy film wojenny.

Łowca jeleni, Czas Apokalipsy, Szeregowiec Ryan, Helikopter w ogniu - ważne filmy... and many many more...
egzystor
Uprzedzę wszystkich czujnych, ok. trochę nieopatrznie rozszerzyłem listę o filmy traktujące o innych wojnach niż II światowa, ale to pokazuje, że i tak o II w.ś. jest najwięcej filmów. Tez poza zakresu prosze wykreslić, moje typy zatem to:

1. Kompania Braci
2. Sahara
3. Złoto dla zuchwałych (Kelly's Heroes)

Viper
Zdecydowanie "Wróg u bram" - rządzi biggrin.gif
poza tym :
"Szeregowiec Ryan"
"Gdy Milkną famfary"
"Matrix" biggrin.gif
ROGhAL
no z tych co ja widziałem to Ryan rlz. W ogóle te z Tomem Hanksem są zajedwabiste. Tak z tych ruskich to nie puszczaja, no to za dużo ich nie widziałem, ale Ryana lubię jeszcze za to, że mi się strasznie wtedy przypomina MOH:AA laugh.gif
Bobin
Tak jak wszyscy czyli Kompania Braci, Wrog u bram, Szeregowiec Ryan. Ale to pierwsze ino najlepsze. Ostatnio ogladalem tez wojenny (II WS) film z Colinem Farelem - Tigerland. Taki sobie. Aha, nie wiem, w sumie moge podac jeszcze jeden bardzo fajny film, tyle ze dziejacy sie podczas wojny wietnamskiej. Zwie sie on Snajper, co pozwala mi nie tlumaczyc o co w nim chosi wink.gif
ymma
No panowie jeśli podajecie filmy nie tylko z II wojny światowej to należałoby jeszcze dodać "Pluton" "Helikopter w ogniu" i moim zdaniem jak na razie najlepszy film wojenny jaki nakręcono (i do którego reszcie jest baardzo daleko) to oczywiście "Czas Apokalipsy" polecam, zwłaszcza że teraz wyszła wersja reżyserska i ma min. poprawioną jakość i dodane sceny.
blacktyger
CYTAT
i moim zdaniem jak na razie najlepszy film wojenny jaki nakręcono (i do którego reszcie jest baardzo daleko) to oczywiście "Czas Apokalipsy" polecam, zwłaszcza że teraz wyszła wersja reżyserska i ma min. poprawioną jakość i dodane sceny.

A już myślałem, że nikt tego nie wymieni :]
ymma
A swoją drogą to powiedz blacktyger co zrobiłeś ze Świrskim? :> Wpadł na forum jak burza, pozakładał 100 milionw topików i przepadł - przyznaj się maczałeś w owym tajemniczym zniknięciu swoje włochate łapki? wink.gif
blacktyger
Nieprafta !

Ymma zawiodła Cię ta Wasza intuicja :<

Gdybys powiedziała, że 'Viper' to sie zgodze ;] (6 skasowanych topików), ale z tym człowiekiem nic nie robiłem :>

PS Włochate mam nie tylko łapki wink.gif
MANGUSTA
Dla mnie są to:
Szeregiowiec Ryan
Wróg u bram
Bunkier SS (fajny horror)
Kiedy Byliśmy Żołnieżami (Czy jakoś takoś)
Łzy Słońca
Kiedy umilkną fanfary\Kiedy umilkną działa
Kompania Braci
Czas Apokalipsy: Powrót
Midway

A obrazą jest:
Perl Harbor (To jest film romantyczny błeeeeee)
kropek2111
"Kompania braci" jest najlepsza. "Szeregowiec Ryan" na drugim mieejscu. "O jeden most za daleko" też jest niezły.
Bo0rak [PL]
Szeregowiec Ryan- scena lądowania
Wróg u bram
Kompania Braci- niestety nie zobaczyłem wszystkich odcinków sad.gif
Czterej Pancerni i Pies- obejrzałem wszystkie, to seriale nie aż tak krwawe jak wiekszosc dzisiejszych filmow wojennych i moga byc odskocznia w tym swiecie oderwanych czlonkow(ww SR)
I jeszcze pare innych ktorych tyulow nie pamietam
ph34r.gif
Maciej
Ja lubie Szeregowca Ryan'a i Pearl Harbour
Reggez
Szeregowiec Ryan
norv
wszystkimi łapami i nogami podpisuję się po "szeregowcem ryanem" genialny film rolleyes.gif
tranx-san
najlepszy film o drugiej wojnie swiatowej to titanic chociaz gladiator tez mi sie bardzo podobal...

ps. widzieliscie francuzki film "suche majtki na dnie morza" podobna wspaniala gra aktorow i niebanalny scenariusz
TgcRap4
Czterej pancerni i pies biggrin.gif! Wiem ze to serial, ale c@#! z tym nie bedziemy zakladac nowego topica o serialach. Czterej pancerni bija na glowe wszystkie amerykanskie badziewia w stylu Szeregowiec Ryan itp.
blacktyger
ehh Ci cynicy ...
TgcRap4
Ja mowie serio, nie lubie badziewnych filmow o 2WS z USA. Sa przesiakniete chora propaganda, ze to stany sa najlepsze i ze to one wygraly druga wojne swiatowa, a gowno prawda, tylko w dupe ostro dostali a wojne wygrala stety lub niestety ZSRR i nie tylko ze wypedzili nazistowska zaraze ze swiata to jescze zrobili tejkovera calej wschodniej i centralnej europie ;c
blacktyger
Podziwiam Cie tgc i to rowniez nie jest zart, podziwiam Cie za to, że tak bronisz komuny i jesteś jej oddany (chociaż ja wcale tak nie myslę), podziwiam Cie za Twoj nie przeciętny zart i inteligencje, za to ze czegos się uczepiłeś i kurczowo tego trzymasz i w ogole za caloksztalt. I zdane wazelina mode on !

btw nie zaplacil mi, serio.
D!z3l
CYTAT
Nikt jakos nie porusza tutaj sprawy Wojny o Atlantyk, ktora przez wielu historykow jest okreslana jako najwieksza porazka Hitlera. Karl Donitz, ktory byl Guderianem na morzu od poczatku prosil Hitlera o wiecej U-botow, ten jednak sukcesywnie odmawial. Wyobrazcie sobie jak potoczylyby sie losy wojny, gdyby Niemcy uniemozliwili morskie dostawy Amerykanow dla Europy, dostaw alianckich do Murmanska i Archangielska*

*(wypowiedz pochodzi ze strony www.historycy.org)

Ruscy bez dostaw sprzetu poprzez konwoje od USA gówno by żdziałali na froncie wschodnim, no chyba że Stalin wyposażył by w kosy swoich dzielnych wojaków ^^ !
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.