Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przydatne cofingi
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Problemy Techniczne z Enemy Territory > W:ET - Komendy, Configi, Problemy z ET
Stron: 1, 2
AdI-O
Chodzim mi o etconfig.cfg i autoexec.cfg. Co w koncu znajduje sie w etconfig.cfg a co ma sie znajdowac w autoexec.cfg

Po pierwsze: dzindybry all cool.gif
A więc do rzeczy.W pliku etconfig znajdują sie wszystkie ustawienia które są automatycznie generowane przez gre. Możesz je zmieniać wpisując różne komendy do konsoli. Natomiast autoexec jest to plik który tworzysz sam i tam wpisujesz swoje komendy. Plik autoexec.cfg jest automatycznie wgrywany przez ET

Czy w etconfig.cfg zapisywane sa informacje dotyczace ustawien grafiki? Jest tam strasznie namieszane i trudno mi sie jest tam polapac

W etconfig.cfg masz zapisane wszystkie komendy, nie tylko dotyczące grafy.
Reszte ustawień masz także w server.cfg i punkbuster.cfg.

Moze moge sobie utworzyc jakis plik, np. grafa.cfg, wrzucic "exec grafa.cfg" do autoexec.cfg, ale wtedy moge sobie wybrac jakie chce komendy i tam wpisac, np. seta r_mode 3??

Po to są indywidualne configi żeby wpisywać tam swoje komendy np. dotyczące grafy (cg_draw2d, cg_brassTime itp.), widoku(cg_fov) itp. itd.

Czy musialbym wpisac tam wszystkie komendy odnoscie grafy?? Czy wtedy mam dodawac "seta" czy nie ??

Nie, możesz tam wpisać te komendy które cie interesują.Nie potrzeba wpisywania wszystkich, gdyż zostaną one wgrane z etconfig.cfg. A co do seta to jest to komenda która na stale przypisuje daną wartość komendy grze. Jeżeli w którymś aspekcie sie myle to poprawcie mnie biggrin.gif .
Pozdro

P.S Nie bądz taki ostry nephit. Wiem że piekło robi swoje ale to samo mogło sie przytrafić tobie dry.gif
Estaloth
Hrhr zacznijmy od początku:
Zeby uporzadkować komendy jedna pod drugą wystarczy spakowac config winrarem i dac podgląd. Prosta sprawa.
Potem należałoby ->Kliknąć Tutaj<-, przeczytać do czego służą dane komendy i ewentualnie je pozmieniać. Jednak jeśli nie jesteś pewny którejś komendy to zostaw ją w spokoju lub eksperymentuj jednak tego odradzam.
Nastepnie przejrzeć tematy: ->Ten<-, ->Ten<-, ->Ten<-, ->Ten<- i ->Ten<-.

Kiedy przejrzysz te tamaty, zapewne nie będziesz mial problemu z cfg. Tak więc następna kwestia to gdzie i jak go zapisać. Zapisz swój config jako np. mojconf.cfg (nazwa dowolna), a w autoexec.cfg wpisz: exec mojconf.cfg. Maxymalny rozmiar configu to 15 kb o ile pamiętam. Gdyby config był za duży, to bindy wrzuc do pliku bindy.cfg a reszte w mojconf.cfg. Wtedy w autoexec ma być: exec bindy.cfg; exec mojconf.cfg. Do autoexec wpisz także potrzebne skrypty (możesz je sobie oddzielać kreskami albo czymś innym dla większej przejrzystości). Wszytkie pliki, tj. mojconf.cfg, bindy.cfg oraz autoexec.cfg wrzuc do pliku etmain. Gdyby odpalał się stary config mimo, ze autoexec.cfg, mojconf.cfg i bindy.cfg sa w etmain, to w folderze etmain/profiles/TwojProfil zamien plik etconfig.cfg na mojconf.cfg (nawet gdy jest bez bind), a z folderu etpro usuń folder profiles. To wszystko. Możesz się cieszyć swoim ownowym cfg. :C Oczywiscie jesli przeczytasz te tematy to sam będziesz wiedział co zrobić. Gdyby jednak mimo wszsytko był problem to pisz na GG (1802424 -> moje GG), zazwyczaj jestem niewidoczny.

Master Flamaster -> nephit ma rację, wystarczyło przejrzeć nawet ten temat, by wiedziec nieco więcej. No, ale wytłumaczyłem bo ciągłe odsyłanie do innych topiców też nie jest dobre, by robic to ciągle. Imo lepiej trochę pomóc i dać link, a nie zostawic samemu z linkiem i mętlikiem w głowie, co zaowocuje kolejnymi zbędnymi postami, a może i tematami, które nic nie wniosą. :C
AdI-O
Ja odpowiedziałem mu na jego pytania, a ty napisałeś cały referat na temat "Autoexec.cfg- tworzenie i użytkowanie" wink.gif
Nawet i dobrze. Przynajmniej wszystko jest przejżyście i łatwo opisane.
Ale i tak nie zapobiegniemy pladze zwanej-"Pytania i topici które już były" blink.gif
Nie wierze by komuś sie chciało przeczytać cały temat i wyszukać to co go interesuje.
Albo poprostu nie umie szukać.
Pozdro
KleSzczU
THX ALL
(Szczegolnie Estaloth)

Teraz mam duuuzo do czytania, ale wiem co gdzie jest rolleyes.gif Wiem, ze tematy powtarzajace sie sa napewno irytujace, ale popatrzcie na to z innej strony. Mimo, ze pytania sa podobne odpowiedzi sa zazwyczaj rozne, przynajmniej nie identyczne. I taki gosc jak ja, co jest tatalnie green czytajac to wszystko dowieduje sie duzo wiecej z roznych opini i podpowiedzi, nawet jesli dotycza tego samego, niz po przeczytaniu 1 posta z calym wyjasnieniem, bo zawsze znajdzie sie cos czego nie zrozumie tongue.gif

A z reszta... przeciez specjalisci lubia chwalic sie swoja wiedza biggrin.gif
Jeszcze raz wielkie dzieki, zabieram sie za lekturke cool.gif
Vallpurgius
Po robieniu swojego configa mam przecietnie 75fps. (poki co na modemie biggrin.gif)
czy to dobry wynik? im wiecej fps tytm lepiej?
AdI-O
(poki co na modemie)

Mylisz pojęcia. Szybkość łącza nie ma znaczenia przy wyciąganiu fps'ów. dry.gif
Im mniej fps'ów tym mniej lata ci celownik, masz mniejsze zacięcia przy graniu.
Najlepiej ustaw sobie limit com_maxfps na powiedzmy np:43 lub 77.
Zależy ile wyciągasz fps. I tyle.
Pozdro
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.