st4rf!sh
12:38, 17 09 2007
Witam. Piszę ten temat ponieważ poszukuję pewnego programu, który mógłby edytować na raz dużą liczbę plików graficznych (tga), czyli np. wczytujemy pliki, zwiększamy jasność (albo nasycenie kolorów) dla jednego pliku i możemy zastosować nowe ustawienia do wszystkich tych plików, bez konieczności ręcznego "upiększania" wszystkich plików pojedynczo.
Czy w ogóle istnieje taki program? Założyłem ten temat tutaj, ponieważ jest on związany z filmem, który chciałbym zrobić, a nie mogę na razie zacząć :| A może da się jakimś edytorem plików video cały film (już po sklejeniu plików tga) w taki sposób zedytować, tj. zwiększyć gammę/nasycenie? Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże :)
Pozdrawiam
stefanek
13:19, 17 09 2007
CYTAT
A może da się jakimś edytorem plików video cały film (już po sklejeniu plików tga) w taki sposób zedytować, tj. zwiększyć gammę/nasycenie?
Jasne ze sie da :) praktycznie kazdym program do edycji video posiada takie opcje , (ja korzystam z Adobe After Effects ) szukaj opcji saturation (do nasycenia kolorami)
CYTAT
czyli np. wczytujemy pliki, zwiększamy jasność (albo nasycenie kolorów) dla jednego pliku i możemy zastosować nowe ustawienia do wszystkich tych plików, bez konieczności ręcznego "upiększania" wszystkich plików pojedynczo.
To tez da sie zrobic poprzez Adobe Photoshop ale niestety ja sie na nim nie znam musialbys poszukac gdzies na forum Photoshopa
st4rf!sh
19:08, 17 09 2007
Ok, dzięki, AAE jak dla mnie jest zbyt pokombinowany, a nie mam czasu i chęci na jako takie wnikanie...
Poza tym zobaczyłem, że Virtual Dub ma też taką opcję, więc sobie poradzę :)
stefanek
9:13, 18 09 2007
CYTAT(st4rf!sh)
Ok, dzięki, AAE jak dla mnie jest zbyt pokombinowany, a nie mam czasu i chęci na jako takie wnikanie...
Wcale sie nie musisz dobrze znac na AAE
Tutaj masz wszystko co jest potrzebne :)
Pozdro
st4rf!sh
13:14, 18 09 2007
AAE zostawłem za sobą, jednakże pojawiły się kolejne problemy, jeden większy a drugi... jeszcze większy :<
Otóż ponownie wystąpił problem, którego nie udało mi się wyeliminować przy wcześniejszym filmie, czyli strasznie ciemny radar przy każdym cfg z r_ignorehwgamma 1. Inne mapki jeszcze ujdą, ale radar jest ciemniejszy niż noc :c Najdziwniejsze jest to, że jeszcze wczoraj z zaskoczeniem stwierdziłem, że pomimo tej komendy było wszystko w porządku, radar był jasny (na każdym cfg)! Nie wiem od czego to zmiana, że dzisiaj jest źle a wczoraj było ok... Może ma na to wpływ AAE CS3, którego wczoraj zainstalowałem, po instalacji chyba właśnie było ok, odinstalowałem wieczorem i pierwszy raz od deinstalacji uruchomiłem et dziś, no i lipa :x
Drugi problem jest trochę mniejszy, acz również uciążliwy. Chodzi mi o to, że po instalacji huffyuva 2.2.0 żaden program (allplayer 3, mediaplayer classic) nie chce mi odczytać pliku skompresowanego tym kodekiem :u
Mam nadzieję, że ktoś coś poradzi... :(
stefanek
23:15, 18 09 2007
CYTAT
Drugi problem jest trochę mniejszy, acz również uciążliwy. Chodzi mi o to, że po instalacji huffyuva 2.2.0 żaden program (allplayer 3, mediaplayer classic) nie chce mi odczytać pliku skompresowanego tym kodekiem :u
U mnie jest to samo , sprobuj z wersja 2.1.1
A co do tego z tym ciemnym obrazem to naprawde nie mam pojecia :( Dawniej tez tak mialem , ale teraz jakos "samo" sie naprawilo , probuj z roznymi cfg moze na ktoryms sie uda ...
Co bardziej rozbudowane programy graficzne mają swój język skrytpów. Za ich pomocą można zrobić edytowanie naraz np tysięcy plików.
st4rf!sh
14:40, 19 09 2007
Ok, z wersją 2.1.1 wszystko jest ok, z tym ciemnym obrazem też sobie poradzę poprzez zwiększenie gammy/contrastu w dubie, więc mogę zaczynać tworzyć :)
Jednak mam jeszcze jedno pytanie, do bardziej zorientowanych w klimatach filmowych: najlepiej w jakiej rozdzielczości powinien być film? Bo osobiście przejrzałem parę ostatnich filmów na crossfire.nu i tam prawie co film to inna rozdziałka :> Widziałem 720x480, 1280x720, parę innych dziwniejszych no i za bardzo nie wiem, czy próbować którychś z wyżej wymienionych, czy standardowych (np. 1024x768, 800x600) czy też może jeszcze jakiejś innej?
stefanek
20:00, 19 09 2007
Najperw powinienes sie zastanowic czy ma to byc film w rodzielczosci HD (znacznie wiecej zajmuje) jesli tak to 1280x720 , prawie wszystkie nowsze produkcje sa w tej rozdzielce
A jesli w zwyklej to jak sam stwierdziles jest ich duzo , wiec wybierz co tobie odpowiada najbardziej , widomo im wieksza rozdzielczosc tym lepsza jakosc . Moze
taka ale chyba najlepsza bedzie taka standardowa 800x600 :)
st4rf!sh
20:31, 19 09 2007
Właśnie, też jakoś schylam się ku 800x600, chociaż niedawno wyszedł film w dobrej jakości w 640x480 :]
Poza tym to ma być tj, nie frag, więc hd raczej nie jest potrzebne. Jednakże walnąłem jeden jump w takiej rozdziałce i muszę powiedzieć wygląda ekstra :> Ok, biorę 800x600, tnx za całą pomoc :)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.