IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

7 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> SERVER ET - poradnik, Jak konfigurować i zarządzać serwerem ET
artstarz
post 14:55, 23 09 2003
Post #1

Schutze

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 289

Witam wszystkich...

Mam pytanie - mam do dyspozycji łącze 1 Mbit Polpak i chcę założyć serwer. Problem w tym że na routerze jest założony firewall i odblokowanie portów 27960 i 27950 (taki podaje przy łączeniu z serwerem centralnym ET) nic nie daje. W sieci lokalnej wszystko oczywiście hula... testowałem konfig w domu na zewnętrznym IP i radiówce i tam wszystko działa bez problemu... I pytanie do ludzi obeznanych z tematem konfigu:
czy gdzieś można znaleźć w konfigu parametry portów używanych do połączenia z serwerem żeby je zmienić , ewentualnie czy ktoś wie lub może sprawdzić które porty są używane ...
Co jeszcze może wchodzić w grę?

Pozdrawiam serdecznie
[SMA] Artur S.
Go to the top of the page

+Quote Post
UBERSOLDAT
post 18:19, 27 09 2003
Post #2

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 113

jeśli zrozumialem dobrze o co ci chodzi to gdy tworzysz gre w konsoli (~) wpisz: NET_PORT (port) np: Net_port 27963

+Quote Post
marmo
post 9:21, 10 10 2003
Post #3

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 414

chcialbym zapodac temat dotyczacy konfiguracji serwera et.

wczoraj testowalismy, niby chodzi, ale mam problemy i pytania z konfiguracja i administracja podczas gry

na waszej stronie jest dzial RCON z lista komend, ale cos nie do konca mi to chce dzialac, moze nie kumam idei:)

1. /rconpassword
jak to stosowac? probowalem na rozne sposoby, zalozmy ze mam haslo DUPA wpisane w pliku na serwku
mam wpisywac:
/rconpassword DUPA
czy
/rconDUPA
czy
/rconpassword "DUPA"
czy
/rcon DUPA

w kazdym przypadku nic sie nie dzieje, skad mam wiedziec czy juz jestem rcon czy nie huh.gif

moze to smieszne pytanie ale coz...

2. czy ustawienie w czasie gry wartosci zmiennej np. g_teamforcebalance 0 powoduje koniecznosc jakiegos restartu zeby wylaczenie balance team zostalo uwzglednione?
czy ustawnienie tej zmiennej spowoduje od razu znikniecie w menu mozliwosci zwolanie vota na balanceteam???

3. Co to sa komendy OSP???

4. kto to jest REF i czym sie rozni od RCON? co moze a czego nie..

no to na razie tyle tongue.gif
licze na powazne odpowiedzi i sorki jezeli pytam o rzeczy oczywiste ph34r.gif

+Quote Post
KiD
post 11:06, 10 10 2003
Post #4

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 26

Jezeli uzywasz AsE to mozesz po wpisaniu pass Rcon do wlasciwosci servera wogole pominac etap uwierzytelniania. Poprostu od razu podawac komendy poprzedzone "\rcon".
Co do refa to jest to sedzia. Po zautetykowaniu sie jako ref gdy podczas gry nacisniesz Escape zauwazysz ze do menu doszla nowa opcja "Refeere". W niej mozesz zmieniac sobie mapki, kickac, przenosic graczy pomiedzy teamami, zamykac i otwierac teamy i wiele innych. Generalnie pokusil bym sie o nastepujacy podzial : rcon to admin - killuje server, ustawia zmienne (heh ostatnio Afgan zwiekszyl predkosc poruszania sie obiektow i wszyscy biegali jak pociski z mp40 ) itd. Natomiast do zarzadzania sama rozgrywka jest ref. Tak wiec po wgraniu na server dobrego konfa (np. popros Prospera) w zasadzie czesciej uzywa sie refa. Pozatym w menu refa poprostu sobie radosnie klikasz i nie musisz wprowadzac komend z palucha (heh chyba ,ze jestes hardcorowcem i jedynym slusznym sposobem na wydawanie polecen jest dla ciebie prompt ).

Pozdro

+Quote Post
marmo
post 13:15, 10 10 2003
Post #5

Feldwebel
Ikona Grupy

dzieki na info, ale ciagle nie rozumiem w jaki sposob server mnie identyfikuje jako refa i rcon ???

zalozmy ze nie uzywam AllSE

i druga sprawa:
czy np jako rcon moge dac komus refa w trakcie gry i czy jeden ref moze dac refa komus innemu?
czy przy nastepnym starcie te przyznane refy beda aktualne..

pytam dlatego, bo nie wiem czy te ustawienia sa zapisywane do pliku konfiguracyjnego przy przechowywane sa na w inny sposob tylko na czas gry, wczoraj pokazywal mi sie komunikat przy zmianie wartosci zmiennych ze jest 'read only'
czyli jakby chcail wrzucac to do pliku, ale nie bylo dobrych praw

+Quote Post
dNkN!
post 14:10, 10 10 2003
Post #6

Nr użytkownika: 200

być może więcej ludzi będzie potrzebowało odpowiedzi na pytania tego typu dlatego postaram się określic jak najwięcej znanych mi komend

>>> logowanie na serwer

:: rcon
jeżeli chcesz się zalogować na serwer jako rcon musisz znać hasło, które zdefiniował dla ciebie admin (pomijam przypadek kiedy to ty jesteś adminem tongue.gif lol). Znam dwa spospoby logowania się na serek jako rcon: z poziomu konsoli gry, odpalanej tyldą (~) lub przez ase (allseeingeye). logując się pierwszym sposobem musisz wbić się na serwer jako gracz albo spec, odpalasz konsole i piszesz: /rcon DUPA - od tego momentu jesteś zalogowany jako rcon. drugim sposobem jest wklepanie hasła korzystając z konsoli ase (remote console) lub dialogowego okna (server properties -> rcon).

:: ref
sprawa wygląda niemal identycznie jeżeli chodzi o ref'a (refeere - czyli sędzia). jeżeli znasz hasło, możesz je wklepać z poziomu konsoli gry albo ase (mając nawiązane połączenie z serwerem ofcoz), musi to wyglądać tak: \ref refzdupy. oczywiście przyjmując, że hasło brzmi 'refzdupy'.

>>> możliwości panów i władców

:: rcon
ten człowiek ma największą dostępna moc jaką można mieć (pomijając energetykę, która może odciąć dopływ energi). będąc rconem możesz dosłownie wszystko, np. zmienić informacje, którą widzisz w trakcie ładowania gry, kopnąc kogoś, dać komuś (albo całej sieci laugh.gif ) bana, zabić serwer, etc. poniżej wypisze komendy z którymi zdąrzyłem się obeznać. żeby zmodyfikować albo od nowa zdefiniować jakiś parametr musisz używać polecenia (po zalogowaniu jako rcon) \rcon set <opcja> <parametr> <ewentualnie wiecej parametrow>

:: rcon > konta i hasła

rconpassword "" - tym poleceniem definiujesz hasło rcona
refereePassword "" - tym z kolei hasło sędziego
sv_privateclients "" - wartość tego paramtetru odpowiada za przywatne tudzież "pewne" konta, a jeszcze innymi słowy liczba, którą wklepiesz obok zadecyduje o ilości pewnych miejsc, które będą dostępne nawet jeżeli serwer będzie teoretycznie pełny
sv_privatepassword "" - żeby w/w parametr mógł wogóle dzialać musisz zdefiniować hasło za pomocą, którego ludzie będą się logowały na "zarezerwowane" im miejsca
sv_maxclients "" - przy pomocy tego ręcznie określasz ile slotów/miejsca powinniem mieć serwer. i tu jedna uwaga: jeżeli parametr sv_privateclients zdefiniowałeś na 4 a serwer posiada (sv_maxclients) 16 slotów to wolnych dla szarych userów pozostanie tylko 12. bierze się to z tego, że rezerwujesz miejsce innym (sv_macclients - sv_privateclients = dostępne miejsce dla lolków)
g_password "" - taki poleceniem definiujesz hasło dla wszystkich userów,wykluczając (privateclients, którzy w hierarchi są nieco wyżej). tak więc żeby ktoś mógł pograć na twoim serwie będzie musiał spytać proroków o hasło

:: rcon > właściwości gry

g_heavyWeaponRestriction "" - ten parametr odpowiada za restrykcje ciężkiej broni. wartość 100 oznacza możliwości przyzwania armagedonu. przydałby ci się jakiś program przeliczający żeby precyzyjnie określić tą wartość ponieważ wpływa ona na fieldopsów. nadając jej odpowiednią wartość możesz określić ile razy field wszyscy fieldopsi (z każdej drużyny) moga w ciągu minuty wezwac nalot/artylerie.
g_antilag "" - to jest 'taka" sprytna opcja dzięki, której można wygładzić ruchy cziterów z pingami, które sprawiają, że nie chodzą a teleportują się. uważaj bo przy większej ilości wykorzystanych dostępnych slotów serek może dostać laga.
g_complaintlimit "" - tutaj określasz ile razy można się poskarżyć na kogoś za tk przed kopem z serwera
g_friendlyFire "" - tego chyba nie trzeba tłumaczyć
g_minGameClients "" - określa przymusową ilość graczy która musi byc na serwie żeby wogóle zacząć gre. wartość zero wyłącza tą opcje
g_maxlives "" - dzięki tej opcji możesz określić ilość żyć przypadającą na każdego jednego gracza w trakcie trwania jednej mapy. po reconnect'cie wartość gra się wyzeruje (włącznie z xp). wartość "0" wyłącza opcje
g_alliedmaxlives "" - ilość żyć dla teamu allies'ów. wartość "0" wył. opcje
g_axismaxlives "" - ilość żyć dla teamu axis'ów. wartość "0" wył. opcje
g_teamforcebalance "" - siła drużyn mierzona w jednostakach graczy ma byc zrównoważona lub nie (ps. nie, serwer nie potrzebuje restartu żeby zmiana opcji została wprowadzona)
g_voiceChatsAllowed "" - ilość okrzyków w różnej postaci jaką można wydać w ciągu 30 sekund. wartość "0" sprawia, że można krzyczeć do woli
g_doWarmup "" - rozgrzewka przed każdą misja - jest (1) albo jej nie ma (0)
[B]g_warmup "" - czas na rozgrzewkę określany w sekundach
g_spectatorInactivity ""[/B] - dopuszcza się do gry obserwatorów lub nie, tylko graczy
sv_pure "" - decydujesz czy serwer wpuszcza wszystkich czy tylko graczy z czystymi plikami wsadowymi gry, tj. tekstury, modele, etc.
sv_minping "" - nigdy nie używałem ale domyślam, że jeżeli zdefiniujesz wartość na "50" to nie wpuści nikogo z pingiem wejściowym poniżej 50
sv_maxping "" - serwer będzie wpuszczał tylko tych, którzy mają ping wejściowy poniżej progu, który określiłeś. uwaga: pingiem wejściowym, który jest mierzony 4 próbami. dlatego często-gęsto zdarza się tak, że ping-cziterzy mają przy wejściu ping poniżej progu a w grze 800 i nic ich nie wywala.
match_latejoin "" - określasz czy po rozpoczęciu kampani/misji gracze w dlaszym ciągu mogą się dołączać czy nie.
match_minplayers "" - minimum graczy żeby można było wogóle zacząć walke
match_mutespecs "" - wycziszanie obserwatorów (przydatna opcja)
match_readypercent "" - definiujesz w procentach ilu graczy musi zgłosić gotowość podczasz rozgrzewki żeby zacząć gre na...na serio laugh.gif
match_warmupDamage "" - obrażenie podczas rozgrzewki są/nie ma
team_maxplayers "" - maksymalna ilość graczy na każdą drużyne"
team_maxPanzers "" - maksymalna ilość panzer-lamerów na drużynę
sv_fps "" - tutaj określasz ile klatek ma rozdawać serwer każdemu graczowi. sugeruje się żeby wartość była w granicach 20-24 dla serwera 1,8ghz + 512ram + 24 sloty (sv_maxclients)
g_autofireteams "" - dzięki tej opcji po zalogowaniu się na serwer gracz dostaje na dzień dobry pytanie: czy chce dołączyć do fireteamu
logfile "" - serwer ma logować gadki i zdarzenia lub nie
g_log "" - koniecznie trzeba określić nazwę pliku jeżeli opcja wyżej jest włączona
g_gametype "" - tutaj określasz typ gry (sprawdź: www.enemyterriotory.pl -> rcon)

:: rcon > głosowania

żeby się nie rozpisyć wszystkie opcje poniżej decydują o tym czy można w danej kwesti głosować (1) czy nie (0)

g_allowVote "" - określasz czy gracze wogóle mogą głosować
vote_limit "" - możesz zdefiniować maksymalną ilość głosowań przypadającą na jednego gracza. wartość "0" oznacza multum
vote_allow_comp "" - możliwość głosowania na ustawienia turniejowe
vote_allow_gametype "" - możliwość głosowania w kwesti typu gry
vote_allow_kick "" - możliwość głosowania o kopnięcie kogoś z serwa
vote_allow_map "" - głosowanie na dowolną zmianę mapy/kampani zmienę mapy
vote_allow_matchreset "" - głosowanie na resetowanie mapy
vote_allow_mutespecs "" - głosowanie na wycziszanie/danie głosu obserwatorom
vote_allow_nextmap "" - głosowanie na wczytanie następnej mapy
vote_allow_pub "" - głosowanie na publiczne ustawienia serwera
vote_allow_referee "" - głosowanie o wybór sędziego pośród graczy
vote_allow_shuffleteams "" - tzw. szufla - równoważenie sił drużynowych mierzonych w xp graczy. zupełnie zbędna na początku rozgrywki (**uj wie po co ludzie dają takie voty na dzień dobry)
vote_allow_swapteams "" - głosowanie na zmianę miejść. całe teamy zamieniają się drużynami
vote_allow_friendlyfire "" - głosowanie na FF
vote_allow_timelimit "" - głosowanie na ilość czasu. maks 99999 (nie zawsze wchodzi laugh.gif)
vote_allow_warmupdamage "" - głosowanie na obrażenia w czasie rozgrzewki
vote_allow_antilag "" - głosowanie na włączenie/wyłączenie antylaga
vote_allow_balancedteams "" - głosowanie na zrównowazenie sił drużyn mierzonych w jednostkach graczy
vote_allow_muting "" - możliwość głosowania na wyciszenie/przywrócenie głosu graczowi

:: rcon > zbędne bajery

do wszystki opcji, które znajdyją się poniżej należy używać polecenia \rcon sets , a nie \rcon set (jak wyżej). parametry tych opcji podaje się w trybie tekstowym.

CPU ""
Connection ""
Administrator ""
ICQ ""
MSN ""
MAIL ""
Location ""
URL ""

to chyba tyle. jeżeli chodzi o kwestie rcona. refem najlepiej operuje się z poziomu samej gry bo z poziomu konsoli to **ujnia.

QUOTE (marmo)
druga sprawa:
czy np jako rcon moge dac komus refa w trakcie gry i czy jeden ref moze dac refa komus innemu?
czy przy nastepnym starcie te przyznane refy beda aktualne..

jako rcon nie mozęsz dać nikomu refa, jedynie hasło do refa. każdy ref może w trakcie gry dać refa komuś innemu. ref który został uprzywilejowany do bycia refem przez innego refa jest refem tylko na czas połączenia z serwerem - jeżeli wyjdzie z gry i jeszcze raz wejdzie nie będzie refem.

QUOTE (marmo)
pytam dlatego, bo nie wiem czy te ustawienia sa zapisywane do pliku konfiguracyjnego przy przechowywane sa na w inny sposob tylko na czas gry, wczoraj pokazywal mi sie komunikat przy zmianie wartosci zmiennych ze jest 'read only'
czyli jakby chcail wrzucac to do pliku, ale nie bylo dobrych praw

to proste, np: opcja g_needpass może byc zmieniona tylko przez modyfikacje g_password. wartość g_needpass zmienia się na 1 jeśli obok g_password podane jest zdefiniowane hasło. nie możesz ręcznie zmienić g_needpass.

pozdrawiam

ps. ale się **urwa napisałem

+Quote Post
dNkN!
post 14:18, 10 10 2003
Post #7

fuck - **bałem takiego posta, że nie mogę go edytować bo **bią sie ramki laugh.gif

dodatek do posta - zapomniałem o najważniejszym

:: rcon > przywileje

te komendy musza byc wklepywane na poziomie konsoli.

\rcon status
- pokazuje ci podstawowe informacje o graczach , tj. ID, czas połaczenia, nick, ip, przepustowość
\rcon kick <nick> - w **uj pisania jeżeli ktoś ma zamotany kolorkami nick.
\rcon clientkick <ID> - dlatego lepiej używać tego, graczy identyfikujesz po ID'zie za pomocą \rcon status
\rcon g_banips "" - najsłodsza opcja - banowanie. możew banować konkretne adresy, np. 192.160.2.14 ....albo całą sieć na poziomie klasy C 192.168.2 . bana można skrócić tylko do klasy B czyli 192.168
\rcon match_reset - resetuje mape
\rcon say "" - wysyła widomość ogólnodostępną w imieniu konsoli (console:)

+Quote Post
dNkN!
post 16:25, 14 10 2003
Post #8

żeby użyć któregoś z poleceń należy wpisać set <polecenie> <parametr> <ewentualnie więcej parametrów>

:: rcon -> właściwości gry, cd...

g_gravity - tym poleceniem określamy siłę przyciągania ziemskiego, domyślna wartość to 800
g_speed - z kolei to charakteryzuje prędkość jaką rozwija każdy gracz, domyślna wartość 320

+Quote Post
scalator
post 10:51, 25 10 2003
Post #9

Schutze

Nr użytkownika: 557

Ja w zwiazku z ustawieniami serwera

Jakie ustawienia sa preferowane ?
mapcycle
gametype
czas rundy
czas mapy
itp itd

Nie gralem w ET i jak narazie nie gram
wiec jestem zielony.
A serwer moge postawic.

+Quote Post
dNkN!
post 17:22, 25 10 2003
Post #10

QUOTE (scalator @ 8:51, 25 10 2003)
Ja w zwiazku z ustawieniami serwera

Jakie ustawienia sa preferowane ?
mapcycle
gametype
czas rundy
czas mapy
itp itd

Nie gralem w ET i jak narazie nie gram
wiec jestem zielony.
A serwer moge postawic.

preferowane są ustawienia CB (tzw Clanbase) jeżeli chodzi o czas rundy, mapy, restrykcje ciężkiej broni, ograniczenia PB (PunkBuster - moduł pilnujący oszustów).

gametype to wiadomo - kampania biggrin.gif

mapcycle - najlepsze chyba default sixmaps (aosis, bttery, gold rush, radar, rail gun, fuel dump). chciaż byłoby miło gdybyś był na tyle uprzejmy i rozszerzył kampe o et tank (produkcji BadIDea) i np mp_Base.

imo

>>>>> Publikowanie serwera w sieci <<<<< dodane

żeby serwer, który stawiasz był widoczny w gamespy, allseeing eye, innych skanerach musisz wkleić teksty poniżej do cfg.

seta sv_master1 "master3.idsoftware.com"
seta sv_master2 "master0.gamespy.com"
seta sv_master3 "wolfmaster.idsoftware.com"
seta sv_master4 "clanservers.net"

Ten post edytował dankan 3:40, 27 10 2003

+Quote Post
marmo
post 10:59, 30 10 2003
Post #11

Feldwebel
Ikona Grupy

a powiedzcie jeszcze jak dodawać nowe mapki.
Sciagam plik .pk3 wrzucam go do katalogu etmain... który plik zmienic zeby dodacnp. do kampani jakas nowa mape, albo np. uruchmoc gre tylko z jedna niestandardowa mapką?

w server.cfg chyba nie ....

+Quote Post
dNkN!
post 23:24, 30 10 2003
Post #12

każda jedna mapa ma unikatową nazwę, zwykle można ją odczytać z faqa dołączonego do mapy. żeby edytować cykl map w kampani musisz rozpakować odpowiedni plik pk3, np. 6map.pk3 i dopisać unikatowe nazwy map do pliku z archiwum, po czym spakować go i odpalić w grze vota.

+Quote Post
dNkN!
post 6:46, 4 11 2003
Post #13

>>>> Tworzenie własnych kampanii

1. W dowolnym miejscu na dysku utwórz katalog 'scripts' , a wewnątrz niego plik 'twojakampa.campaign' , np. marmo.campaign.

2. Edytuj plik, najlepiej przy pomocy prostego edytora tekstu tudzież Notatnika i wklej kod, który znajduje się poniżej:

{
name ""
shortname ""
description ""
briefing ""
maps ""
mapTC 374 374
type "wolfmp"
}

3. Określę za co odpowiedzialne jest każde pole, uzupełnisz je według uznania:

name - tutaj podajesz nazwę kampani, która będzie widoczna podczas VOTE'owania, dozwolone są spacje i standardowe znaki
shortname - wpisz tu unikatową nazwę twojej kampani, przy pomocy tej nazwy ludzie będą mogli głosować z poziomu konsoli, spacje zastępuj underlinem "_"
description - opis kampani, jest widoczny tylko przy wyborze kampanii po kliknięciu Host Game, dozwolone są spacje i standardowe znaki
briefing - proste, to co tutaj wpiszesz będzie widoczne co kazda mape na screenie, ktory pojawia sie kiedy wczytuje sie następna mapa, dozwolone są spacje i standardowe znaki
maps - tutaj określasz kolejność map i mapy, które mają wchodzić w skład kampani, mapy oddzielaj średnikami, upewnij się jak brzmią unikatowe nazwy map bo nie zawsze są identyczne jak nazwy plików ";", np:
maps "oasis;radar;battery;railgun;goldrush;fueldump"

mapTC - cokolwiek to jest pozostaw to bez zmian
type - jak wyżej

4. Zapisz plik i zamknij edytor tekstu.
5. Zaznacz katalog 'scripts' lewym, naciśnij prawy i z menu kontekstowego wybierz ADD TO ZIP... , ustaw zerową kompresje / brak kompresji, podaj nazwę pliku twojej kampani i koniecznie zmień rozszerzenie pliku z *.zip na *.pk3
6. Wrzuć plik pk3, który utworzyłeś do etmain, odpal gre i sie nią ciesz biggrin.gif

+Quote Post
Gooral
post 19:31, 18 11 2003
Post #14

Leutnant
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 283

TU MOŻNA ZASSAĆ PROGRAMIK DO ROBIENIA CONFIGA SERKA biggrin.gif

+Quote Post
U.F.O.
post 23:32, 22 11 2003
Post #15

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy pbm
Nr użytkownika: 653

Jak zmienic server na polski tak by sie w ASE pokazywal ze server jest polski?? (server nie znajduje sie w pol)
Jak edytowac informacje ktore sie pokazuja przy wchodzeniu na server??

+Quote Post
Swiety
post 10:39, 4 12 2003
Post #16

General
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 306

QUOTE ([AS]U.F.O. @ 21:32, 22 11 2003)
Jak zmienic server na polski tak by sie w ASE pokazywal ze server jest polski?? (server nie znajduje sie w pol)

A dla czego ? Chyba pomysł pokazywania serwera znajdującego się w Kambodży jako polski jest ... idiotyczny. O fladze to raczej decyduje skaner ACE.

QUOTE ([AS]U.F.O. @ 21:32, 22 11 2003)

Jak edytowac informacje ktore sie pokazuja przy wchodzeniu na server??

g_motd, server_motd1, server_motd2, server_motd3 itd.

+Quote Post
U.F.O.
post 0:10, 13 12 2003
Post #17

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy pbm
Nr użytkownika: 653

Jak jest komenda na uniemozliwienie flodowania fraczom na servie??
huh.gif

+Quote Post
Swiety
post 5:50, 13 12 2003
Post #18

General
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 306

Może to tylko ustawić admin lub osoba z rconem. Zykłym graczom pozostaje callvote mute biggrin.gif

sv_floodProtect 1 - Włącza flood protect
g_voiceChatsAllowed x - Też włącza flood protect tylko szczegółowo określa ile x razy w ciągu jakiegoś czasu (nie wiem dokładnie jakiego) gracz może użyc czata.

+Quote Post
Bastard PL
post 19:10, 14 01 2004
Post #19

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1102

QUOTE (dankan @ 5:46, 4 11 2003)
>>>> Tworzenie własnych kampanii

1. W dowolnym miejscu na dysku utwórz katalog 'scripts' , a wewnątrz niego plik 'twojakampa.campaign' , np. marmo.campaign.

2. Edytuj plik, najlepiej przy pomocy prostego edytora tekstu tudzież Notatnika i wklej kod, który znajduje się poniżej:

{
        name                    ""
        shortname            ""
        description            ""
        briefing                ""
        maps                  ""
        mapTC                  374 374
        type                  "wolfmp"
}

3. Określę za co odpowiedzialne jest każde pole, uzupełnisz je według uznania:

name - tutaj podajesz nazwę kampani, która będzie widoczna podczas VOTE'owania, dozwolone są spacje i standardowe znaki
shortname - wpisz tu unikatową nazwę twojej kampani, przy pomocy tej nazwy ludzie będą mogli głosować z poziomu konsoli, spacje zastępuj underlinem "_"
description - opis kampani, jest widoczny tylko przy wyborze kampanii po kliknięciu Host Game, dozwolone są spacje i standardowe znaki
briefing - proste, to co tutaj wpiszesz będzie widoczne co kazda mape na screenie, ktory pojawia sie kiedy wczytuje sie następna mapa, dozwolone są spacje i standardowe znaki
maps - tutaj określasz kolejność map i mapy, które mają wchodzić w skład kampani, mapy oddzielaj średnikami, upewnij się jak brzmią unikatowe nazwy map bo nie zawsze są identyczne jak nazwy plików ";", np:
maps "oasis;radar;battery;railgun;goldrush;fueldump"

mapTC - cokolwiek to jest pozostaw to bez zmian
type - jak wyżej

4. Zapisz plik i zamknij edytor tekstu.
5. Zaznacz katalog 'scripts' lewym, naciśnij prawy i z menu kontekstowego wybierz ADD TO ZIP... , ustaw zerową kompresje / brak kompresji, podaj nazwę pliku twojej kampani i koniecznie zmień rozszerzenie pliku z *.zip na *.pk3
6. Wrzuć plik pk3, który utworzyłeś do etmain, odpal gre i sie nią ciesz biggrin.gif

dankan, moze się myle/nie znam się, ale jak rozpakowywałem pk3 z czyichś kampanii to katalog scripts był umieszczony w jeszcze jednym katalogu o nazwie kampanii i dopiero spakowany. Nie wiem czy to coś zmieni. w każdym razie prubowałem strorzyć własną kampanie (dokładnie tylko z mapkami z "U cioci na imieninach" żeby sobie poćwiczyć) twoim przepisem i na wzór innych i nic!!!
Jeszcze jedno: dla próby otworzyłem server na lanie z podstawowymi mapkami i chciałem zmienić planszę na niepodstawową wpisując /map ...... Serwer sie wywalił i wyskoczył komunikat, że planszajest cośtam .... kampanii i że powinienem ustawić gametype na 2. zmieniłem w configu serwera na 2 z 4 i też nic blink.gif
O co tu do jasnej Ciasnej chodzi???
nie proszę o jakiś rozległy opis (choć fajnie by było) wystarczy mi wskazać palcem (ale i tak chyba przejrzałem wszystkie polskie strony ET i sporą część zagranicznych, no i forumy też) ufff....
bede nalegał!!!! biggrin.gif

+Quote Post
dNkN!
post 17:52, 18 01 2004
Post #20

słabo czytasz imho. struktura katalogów nowych kampani powinna wyglądać tak:

nazwa kampani (folder) <- scripts (folder) <- plik_kampani.campaign

- !@#!@!#
- scripts
!@#!@!#.campaign

jeżeli ci nie działa to coś robisz źle - przeczytaj dokładnie posta o tworzeniu kampani

+Quote Post

7 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi