IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Cfg=configuration, czyli zboczenia ludzi
EmbeZZlemEnt
post 14:47, 26 12 2003
Post #1

Leutnant
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 528

Otoz grajac ostatnio na servie wkurzyla mnie sprawa konfigow, ktore lataja po sieci i ktore niestety sa bezmyslnie kopiowane przez ludzi. Nie tylko wiekszosc ludzi nie potrafi zmienic bindow pod klawiszami majac gotowy konfig,a czasami nawet nie wiedza do czego sluzy dana opcja/skrypt. Niektorzy zadaja sobie na tyle trudu, zeby przynajmniej zmienic xywy pod klawiszami i doszlifowac istniejacy.
Krew sie gotuje jak slyszysz "grasz dobrze, bo masz dobry cfg, daj mi go!" albo "masz czity w cfg". Byc moze config jest jakims zaczatkiem skilla, ale nie jego fundamentem, jesli jak grasz jak dupa nic tego nie zmieni i tyle, nie ma nawet o czym dyskutowac, co bys tam nie mial i tak ci nie pomoze jak masz gownianego aima. Pozatym wszystko co tak naprawde istotne moza wylaczyc/wlaczyc w durnych opcjach jak sie umie czytac, co chyba nie wymaga zbyt wielu kombinacji.
Wiadmomo latwiej pojsc na latwizne i skopiowac od kogos cfg, a potem jak zacznie sie dostawac baty zrzucic wszystko na cfg i prosic swego oprawce o nowy! Jak chcecie, zeby ludzie wszystko bylo po waszej mysli zmarnujcie durne 3h swojego wolnego czasu i napiszcie cos sami, porawcie. Dobrym pomyslem jest umieszczenie 2-3 cfg z opisami do wszystkich opcji/skryptow, zeby poczatkujacy mogli sie cos uczc, a nie botonicznie kopiowac

Ja wlasnie juz ktorys dzien z kolej poprawiam cfg, bo ciagle czuje ze cos nie jest tak jak powinno. W sumie przez pisanie cfg malo gram i wchodze jedynie aby sprawdzic jakis skrypcik, albo nowe ustawienia - do tego sprowadza sie ostatnio u mnie gra :] W rtcw mialem chyba z 6 roznych wersji cfg, ktore systematycznie ulepszalem (co niektory pamietaj jak wyautowalem drzewa z gry). Teraz dopadlo mnie zobczenie sleczenia nad cfg i przerabianiem go na wszystkie mozliwe sposoby unsure.gif
Nie wiem czy ktos jeszcze tak ma, ze zamiast 2h pograc woli w tym czasie napisac jakis skrypcik upg.cfg ?
Go to the top of the page

+Quote Post
Zaskar
post 15:11, 26 12 2003
Post #2

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 444

Re up
W rtcw.
Modyfikowanie confa to rzeczywiscie jakies male zboczenie. Mialem kiedys podobnie, ze mnie dopadlo i zmienialem wszystko co sie dalo. Nie pamietam ile ja mialem confow....swoich z 10 a innych osob z 20-30. Cala kolekcja. Jedni mieli wiecej detali, inni badziewne celowniki(z otoczka) ale po przetestowaniu tych wszystkich confow stwierdzilem, ze ustawienie maja niewielki wplyw na skil. Glownie liczy sie rozdzialka, jasnosc, ilosc detali i przedewszystkim idealnie dostosowany sens. Wiec glownie wlasnie nad sensem sie siedzialo i modyfikowalo.

W et.
Tutaj z kolej to te fpsy zalamuja. Co jakis czas cos tam zmieniam, ale i tak pozniej niewiele z tego mam pozytku.

Korzystajac z okazji......wie ktos czemu ciagle mi sie rozdzialka sama zmienia?

+Quote Post
blinkkin
post 15:20, 26 12 2003
Post #3

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 547

QUOTE (Zaskar @ 14:11, 26 12 2003)
Korzystajac z okazji......wie ktos czemu ciagle mi sie rozdzialka sama zmienia?

mam ten sam problem. w confie mam ustawione 1024*768 zapisany w profilu oraz jako autoexec.cfg. mimo to co jakis czas kiedy odpalam giere rozdzielczosc zmienia sie na 800*600. musze wczytywac cfg i robic vid_res.

wracajac do tematu to przez dlugi czas gralem na podstawowym configu z et. ostatnio kilka sciagnelem i musze powiedziec, ze najwieksze znaczenie ma dobre obindowanie klawiatury, ustawienie czulosci mychy oraz jasnosc. w przypadku mocniejszych kompow detale nie maja az takiego znaczenia. podziwiam za poswiecanie czasu na pisacnie cfg, jednak ja wole pograc 3 godzinki niz spedzic 15 minut nad cfg. czasami cos zmieniam, ale to podczas gry na ffa. bo widze, ze cos mi nie pasi i testuje to przez kolejne 3 godziny. chyba wieksze znaczenie ma doswiadczenie i skill niz dobry cfg.

+Quote Post
Maczo
post 15:29, 26 12 2003
Post #4

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 795

Nie rozumiem cię EmbeZZlemEntcie! Masz ET tylko po to, by bawić się configiem i pisać skrypty? Od tego są języki programowania! Ja zmieniłem sobie tylko ustawienia graficzne na minimum i zbindowałem klawiaturę. Łącznie nad configiem spędziłem około godziny. Od tego czasu gram na tych samych ustaweniach.

+Quote Post
Runos
post 15:34, 26 12 2003
Post #5

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy pbm
Nr użytkownika: 563

Moze mash lekko racje ze kopiuja. Ale pomysl ze niektorzy nie umia poprostu robic cfg i co oznaczaja rozne komendy i jak sie robi bindowanie klawiaturki. Ja sam mam kilka problemow bo nei znam niestety komendy zeby pozmieniac detale zeby moja gra wygladala jak najgorzej i zeby miec duzo fps.

+Quote Post
Prosper
post 17:58, 26 12 2003
Post #6

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 188

Heh, jak slysze ze cfg nie ma wplywu na gre... Zreszta im wiecej osob bedzie w ten sposob rozumowac tym lepiej dla mnie bo takie osoby raczej nigdy nie beda w stanie rywalizowac na serku ^^
CFG ma ogromne znaczenie i czasem zmiana paru detali sprawia ze grasz duzo lepiej.
Podstawowa sprawa- cfg musi byc tak zrobiony by twoje et cvhodzilo jaknajplynniej- i to jest najwazniejszy wyznacznik jakim sie kierujemy robiac cfg. 2 sprawa - widocznosc- mysle ze nei trzeba tu wiele tlumaczyc. Im wczesniej zobaczysz przeciwnika tym wieksze masz szanse na pokonanie go.
Ja mam to szczescie ze sam nie musze przygotowywac sobie cfg- w poison mamy speca od tego wink.gif.

CFG jest jedna z rzeczy ktora sprawia ze grasz lepiej/gorzej i mowi wam to osoba ktora od poczatku grala w rtcw wink.gif

+Quote Post
lol
post 18:52, 26 12 2003
Post #7

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 980

Vegeta i Prosper mają racje. Konfig to fundamen grania w et. Ktos jak sie nie zna na konfigach i wyciąga 20 fps to napewno przegra z takim co przerobił cfg i wyciaga 70. kiedys wyciagałem 30fps miałem włączony deszcz i nieba itp ale gdy nauczyłem sie pary komedn i wyłaczyłem wybuchy itt to od razu skill mi sie poprawił

+Quote Post
EmbeZZlemEnt
post 19:19, 26 12 2003
Post #8

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 528

Imho gry na enginie q3 posiadaja pare paskudnych pagow :] jest ilosc klatek w et taka, ze nawet pf nie straszny bo poprostu nie da sie ciebie ubic, zreszta ilosc klatek wiadmo, ze ogranicza ale moim zdaniem jest to kwestia przyzwyczajenia. Cala scene rtcw i czesc et przewojowalem na 350MhZ z 120MBramu i G2Mx400, wiec niech mi nikt nie wmawia ze sprzet jest az tak istotny. (z jakim skutkiem ciezko stwierdzic)
Wazniejsze sa pingi i skill niz cfg, pozatym wszystko co mozna zmienic da sie zrobic w opcjach, chyba ze sie jest wyrafinowanym zboczkiem i chcesz wycisnac jeszcze wiecej z kompa i z widocznosci :]

+Quote Post
qBa3oo3
post 19:51, 26 12 2003
Post #9

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 729

Za czasu nałogowego grania w CS'a miałem "faze" na zabawe z cfg. Potrafiłem siedziec kilka(naście) godzin nad cfg, zabawiając sie z jakimis totalnymi pierdółkami, miałem 6 czy 7 własnych cfg.....
teraz mi już przeszło tongue.gif cfg do ET napisałem sobie sam, bazując na moich wysłużonych ustawieniach z q3 (które też dość mocno piłowałem) i nic już nie zmieniam od dłuższego czasu.

+Quote Post
Swiety
post 23:52, 26 12 2003
Post #10

General
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 306

Confi nie ma żadnego wpływu na skill normalnych graczy

Powiedziałem normalnych ? Dlaczego ? Dlatego że configi graczy grających dłużej w daną grę są do siebie baardzo podobne.

Lamerskie narzekania typu - Oni wygrali bo mają lepsze configi to domena lamerów, idiotów, warzyw i bezmózgich organizmów jednokomórkowych (z conajwyżej jedną szarą komórką)

Pomijam tu ludzi którzy nie mają kilku godzin czasu na poświęcenia configowi. Ale jeśli ktoś kto gra kilka godzin dziennie miesiąc w miesiąć tłumaczy się że przegrał bo miał słaby config to jest wspomnianymn powyżej z!@#em, idiotą lub poprostu leniem

Dlaczego ? Dlatego że wystarczy wpisać w google poszukać w internecie setek stron z opisem komend, bo to nie jest żadna tajemna wiedza.

QUOTE (Maczo @ 13:29, 26 12 2003)
Nie rozumiem cię EmbeZZlemEntcie! Masz ET tylko po to, by bawić się configiem i pisać skrypty? Od tego są języki programowania! .

Komedny konsoli Wolfa to zbiór kilkuset komend z czego
- tylko kilkadziesiąt ma jakieś tam sensowne znaczenie i trzeba mniej więcej wiedzieć co robią
- tylko kilkanaście ma większe znaczenie i trzeba dokładnie wiedzieć co robią.

Także porównywanie tego do języka programowania gdzie ma się często samych bibliotek kilka tysiecy jest bezsensu.
Samo pisanie skryptów w Q3/RTCW/ET to jest łatwijesze od pisanaia batchów typu autoexec.bat.

Pomijam skrypty do wybory klas i spawnów bo to właściwie nie skrypt tylko rozbudowane bindy.

Za pomoca skryptu co da sie zrobić w Wolfie ?? gówno .
- W Q można było se zbindować rocket jumpa - po co nam rj w Wolfie ? biggrin.gif
- We wszystkich tych grach można se zbindować strejf-jumpa tylko właściwie też po co ? Po to żeby zaoszczędzać przy każdym speed jumpie jedną kreskę power baru do skakania ? No chyba że ktoś nie umie poruszać się ale takiem to żaden conf nie pomoże
- Koronnym przykładem zastosowania skryptu w RTCW był anty-recoil. To miało jakieś sensowne i większe zastosowanie.
Po co nam anty recoil w ET skoro snajperak jest tu totalnie z!@#ana ?

+Quote Post
AciD
post 1:04, 27 12 2003
Post #11

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 488

Przepraszam was ale chyba niektorzy niezbyt dobrze interpretuja magicznie powtarzajace sie nagminnie slowo jakim jest "skill" otoz zdanie "Config wplywa na skilla" nie jest zbytnio poprawne i logiczne gdyz konfig to konfig a skill to skill w ktorego sklad wchodzi umiejetnosc refleks precyzja i tak dalej <cechy gracza> a konfig to sztuka ustawienia tak opcji gry aby stala sie ona jak najwygodniejsza, i niestety Vegeto ale chyba bede musial sie troszke niezgodzic z twoim zdaniem gdyz panowie z Evenbalance'u jak i panowie autorzy engina q3/rtcw/et/itd ustalili cos takiego jak pewne limity co do cvarow (czyt. wartosci konfiga) przykladowo na serwerze mozesz miec ustawione ze MUSISZ miec wlaczony snieg inaczej po kilku ostrzezeniach zostaniesz z niego usuniety, ale to zalezy od serwera. Sa rowniez limity nalozone przez gre czyli np. nie wpiszesz sobie r_shownormals 1 gdyz wyskoczy ci takie zdanko jak "cvar is cheat protected" a wiec jak widzisz i PB i gra zapobiega naginaniom nieporzadanych ustawien gry, dlatego tez z ogromna przykroscia musze oficjalnie oswiadczyc ze moje zdanie rozni sie od twojego (wybaczcie i ocenzurujcie jesli zbyt wulgarnie to ujalem).
Wracajac nieco do tematu rowniez uwazam ludzi, ktorzy kopiuja czyjs konf czesto nawet do niego nie patrzac za ludzi nie uprawnionych do odbierania tlenu, a co dopiero do gry na wspanialych polskich serwerach z iscie wspanialymi inteligentnymi i przede wszystkim rzetelnymi graczami iscie ogromnej polskiej sceny.
Niestety takie sytuacje powstaja przede wszystkim przez to, ze gracze rozdaja swoje konfigi nie zastanawiaja sie zbyt dlugo w czyje rece on moze powedrowac, a wiec nawoluje do oprzytomnienia tworcow konfigow ! Patrzcie komu udostepniacie swoje dziela !

+Quote Post
Vegeta
post 1:37, 27 12 2003
Post #12

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 474

AciD zgadza sie pb kopie za nadmierne potkrecanie cfg sprawdzilem dzis na serweze Sfojm zeby nie było ze na publicznym biggrin.gif Kopie za zeczy za kture myslałem ze mie nie kopnie . Wiec przepraszam za mojo wczesniejszo pomylkie biggrin.gif . A le moje zdanie nadal jest takie same ze CFG ma bardzo duzy wpływ na gre osoby . Jesli jest cfg dobrze z robiony i z otpowiednimi scryptami smile.gif
ps. spanzik jesili mie nie pamietasz z czasów rtcw to juz niestety nic nato nie poradze smile.gif ale od poczotk rtcw moze na poczotku nie ztakim zapałem jak w puziniejszym czasie ale gram biggrin.gif Na wet byłem na pamietnych finałach d-dey ( chociasz wiekszo połowe jprezy nie pamietam zaduzo grasu i browarków biggrin.gif )

+Quote Post
Maczo
post 1:42, 27 12 2003
Post #13

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 795

Porównując edycję cfg do programowania miałem na myśli, że zamiast wiele godzin bawić się bezsensu cfg można by było ten czas spożytkować na programowaniu.

+Quote Post
R4Gn4k
post 3:02, 27 12 2003
Post #14

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 489

cfg jest w @#! wazny z tym ze nie kazdemy lubi grac na zmodifikowanym configu np. jednym gra sie lepiej z widokiem broni(np. mi) a drogim lepiej bez. Glownie cfg podkreca sie po to zeby uzyskac maksymalna ilosc fps(co jest wrecz przeklenstwem ET:/) duze znaczenie ma oczywiscie krew, wibracje jak sie dostaje, jasnosc i oczywiscie celownik i jego kolor. Cfg wplywa dosc znacznie na skill co nie oznacza ze go podnosi tylko pokazuje jaki on jest w normalnych warunkach.

+Quote Post
Runos
post 10:44, 27 12 2003
Post #15

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 563

Acid ja powiem tak. Ja nie mam swojego cfg bo szczerze mowiac nie jestem jakis super specem. Znam podstawowe komendy i co one robia. Ale ten cfg co mam zmienilem pod kilkoma wzgeladami.
-Cofing byl dla lepszego kompa wiec zmeinilem i zmniejshylem parametry. Wylaczylem snieg,deszcz itp.
-Ustawilem wszytko dla wlasnego lacza.
-Zmienilem jasnosc bo mi sie tamta nie podobala
-Zmienilem ostrosc widzenia

I zrobilem jeszcze wiele takich poprawek.

+Quote Post
exit_door
post 13:23, 27 12 2003
Post #16

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 541

moja skromna opinia
cfg w et nie sluzy wlasciwie graczowi ; jak w rtcw za poczatkow [bo jak weszly chore ustawienia cb to nic sie nie dalo :C] mozna bylo tweakowac cfg ze wyciagalo sie na nim o 50 fpsow wiecej niz na deflałcie to w et duzo fpsow sie nie zdobedzie
trzeba miec poprostu dobry sprzet
sprawa cfg ogranicza sie naprawde do niewielu zeczy ciezko to nazwac wogole podkrencaniem
ja osobiscie nie mieszam ostro w cfg bo uwazam ze nie ma sensu , mam kilka zeczy zmienionych typu rozjasnianie txtor rozmycie etc ale to nie zwieksza znacznie jakosci gry
na poziom gry moim zdaniem wplywa czas jaki poswiecamy graniu no i czesciowo poziom inteligncji
osobom ktore graja w jakies fps'y napewno latwiej zaczac nowa gre i miec jakiegos skilla niz osobom ktore maja dobry sprzet a zaczynaja dopiero przygode z et
praktyka czyni mistrza co tu duzo mowic
cfg trzeba pobierznie znac zeby ulatwic sobie zycie ale nie jest to podstawa

+Quote Post
Schmidt
post 1:30, 27 01 2004
Post #17

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1105

zgadzam sie ze config odpowiednio dopasowany poprawia skutecznosc. kazdy ma chociazby inny poziom postrzegania oraz lepszy/gorszy refleks. sensivity brightness i szereg innych poprawiaja skill bez dwoch zdan, pomijam takie oczywiste rzeczy jak bindy.

+Quote Post
Fistach
post 8:01, 27 01 2004
Post #18

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 411

zgadzam sie z prosperem - ja nad swoim konfigiem do ET spedzilem ok 48 godzin (z przerwami of coz:D) badajac poszczegolne peirdoly - w sumie sprzeta mam juz dobrego wiec grafiki niewiele zmienialem - tyle zeby ludzikow wczesniej widziec:) tak to wyglady huda itp itd:D

+Quote Post
tranx-san
post 8:42, 27 01 2004
Post #19

Major
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 551

btw ja swoj cfg tez robilem sam i nie 48h tongue.gif troszq czasu tez mi to zajelo... ba nawet swoj wlasny script napisalem na zmiane klasy postaci... aby nie kopiowac wyczynu innych...

podstawa to zrobienie sobie nowego pustego pliku *.cfg otworzenie go w notepadzie i jazda...

btw jedno mnie dziwi.. czemu wiekszosc gosci nie robi cfg od podstaw tylko grzebie w pliku etconfg.cfg... od tego jest komenda /exec zeby jej chyba uzywac... imo niektorzy maja na rozne mapy rozne ustawienia z czym idzie jedno, ze nie moga tego wszystkiego wrzucic sobie do pliku etconfig.cfg tylko maja np bindy na rozne configi np bind f10 /exec oasis, bind f11 /exec railgun etc...

+Quote Post
buzka
post 10:56, 27 01 2004
Post #20

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1006

Wiec tutaj jak najbardziej twierdze ze cfg ma ogromny wplyw na poziom gry co prowadzi do polepszenia skilla (a wlasciwie widoki etc. dzieki temu latwiej sie trafia)Mnie tez wkurza wiara ktora zywcem kopiuje cfg bardzo czesto widze jak gra Hunt3r||Kristo jak sie cos zaczne pytac to gosciu albo sie rozlacza albo szybko zmienia nick???? (fake czy cfg tongue.gif) Ja osobiscie gram na 80%swoi configu troszczke rzeczy sciagnelem od dankana(dzieki:))

+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi