IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Closed TopicStart new topic
> Ortografia na forum, ...
dNkN!
post 9:13, 28 03 2004
Post #1

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 200

jak już to POKAŻ, a nie POKARZ - omfg.

nie jestem kimś w rodzaju pedanta w tej kwesti ale zacznę chyba usuwać tematy, gdzie w topicu będzie przynajmniej jeden błąd ortograficzny i posty gdzie takich błędów będzie więcej niż 5 lub będą karygodne bo to żenujące. nie dosyć, że ludzie, którzy piszą na forum często nie potrafią się wysłowić i wypowiedzieć bo raczej słaby kontakt utrzymują z tekstami pisanymi to jeszcze spotykają się z błędami ortograficznymi (czasami dys, często wynikającymi z zaniedbania) jak już zdarzy im się coś przeczytać. co prawda, trochę off-top ale musiałem to powiedzieć bo nie daje rady - czytając po 20 postów dziennie czasami ciężko jest mi wskazać więcej niż 1/4 postów bez błędów ortograficznych, które wynikają z tego, że zamiast COKOLWIEK czytać oglądacie tv, kampicie kompa albo jaracie szlugi i chlejecie wina na dzielnicy.

po co wam w ogóle galeria jap?
Go to the top of the page

+Quote Post
Prosper
post 12:57, 28 03 2004
Post #2

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 188

QUOTE (dankan @ 7:13, 28 03 2004)
jak już to POKAŻ, a nie POKARZ - omfg.

LOL
Wszedlem do tego tematu majac zamiar napisac zeby autor zostal pokarany tongue.gif
Ludzie ja wiem, ze im mlodszy jest mlody polak tym slabiej u niego ze znajomoscia jezyka polskiego, ale jesli chodzi o ortografie- juz nawet nie mowie o gramatyce- to to forum schodzi na psy. Jak macie problemy z poprawnym pisaniem proponuje uzywac worda, bo to juz powoli przestaje byc zabawne.

+Quote Post
YaQ
post 12:59, 28 03 2004
Post #3

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1090

Co do orta to faktycznie moja wina biggrin.gif no ale cóż, każdy może się raz na rok rypnąć chyba, nie pedanciki? To mój pierwszy ort na tym forum, a Wy się prawie zesraliście z podniecenia [imo gdyby dankan nie przylukał orta, pewnie nikt by tego nie zrobił] cool.gif. Ale nvm, bo to nie tego dotyczy ten temat. Po co fotki? One już są, wszędzie w necie roi się od fotek osobistych, zdjęć z lan party i gotowych zbiorów fot graczy z RTCW lub ET. Ja chciałbym to tylko zebrać w jeden, duży zbiór, a robienie na to oddzielnego serwisu wydaje mi się bezsensowne. Dankan nie widzi sensu i potrzeby, ale zauważyłeś, że są tutaj osoby, które takowy sens widzą i są w większości?

Ps. Nawet nie wiecie o ile częściej zabijam mroza od czasu ujrzenia jego wizjonomi laugh.gif .

Ps. Prosper, Dankan wybaczcie mnie, jako muotszemu brató z potstawufki, plz unsure.gif .

+Quote Post
Thoro
post 14:21, 28 03 2004
Post #4

Major
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 519

QUOTE (YaQ @ 11:59, 28 03 2004)
To mój pierwszy ort na tym forum, a Wy się prawie zesraliście z podniecenia

Pierwszy blad buahaha. Pierwszy blad wypomniany, ale bledow na pewno zrobiles duzo wiecej.

[imo gdyby dankan nie przylukał orta, pewnie nikt by tego nie zrobił] cool.gif

Jestes czlowiekiem, bo mylic sie jest rzecza ludzka. Oczywiscie jestes w bledzie. Ja ten blad zauwazylem od razu po przeczytaniu tematu, tylko ze mialem zamiar ci to wypomniec podrzucajac przy okazji jakies fotki. Fotek nie mam, ale przy tym zdaniu nie moglem cie pozostawic w blogiej nieswiadomosci ohmy.gif. Jednak nie masz sie co martwic, twoj przypadek to pikus w porownaniu do niektorych. Niektorzy moi rozmowcy na ircu lub gg, przyprawiaja mnie o mldlosci. Co do drugie zdanie blad ort. blink.gif - omfg. Oczywiscie kazdy z nich ma dysleksje blink.gif , bo to przeciez najpopularniejszy wykret. W rzeczywistosci sa to smarkacze po 10-14 lat, ktorzy zamiast sie pouczyc caly czas spedzaja przed kompem.

+Quote Post
blacktyger
post 18:02, 28 03 2004
Post #5

Generalmajor
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 318

i kolejny topic o ort. heh nie am to jak 4um smile.gif nigdy nie uswiadczysz tu rozmowy do konca na temat i bez spamow, ale takie zycie -

"Nie błądzić, będąc człowiekiem, znaczy nie żyć"

BTW cytat z piosenki HH, a jesli dalej ktos zauwaza tam tylko wulgaryzmy to rdaze iść do uszologa ohmy.gif

BTW2 Outs!der - ile miales lat na tej fotce ?!

BTW3 "dupa usagiego" ownage smile.gif

+Quote Post
dNkN!
post 23:41, 28 03 2004
Post #6

bójcie się Boga dzieci boże...

nie wiem jak dla was ale imo walenie byków co dwa słowa w zdaniu to żenada, niepoprawne lub sprzeczne z polską gramatyką wypowiadanie się to przegięcie, ale dwa w jednym to już fatalny own. nie wiem jak wam może być nie wstyd.

od dzisiaj będę poprawiał błędy, jeżeli:
- będzie ich <=5 w jednym poście
- będą to błędy typu: napewno (na pewno), narazie (na razie), wogóle (w ogóle)
- użytkownik rzadko popełnia błędy ort

całkowicie usuwał posty, jeżeli:
- ilość błędów będzie >5 w jednym poście
- ilość błędów karydognych będzie >2, tj. ktury (który), stżykafka (strzykawka), żeczywisicie (rzeczywiście)

na liste PBM (preview by moderator) trafi każdy kto:
- będzie fatalnie ownował forum

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

jeżeli są ludzie, którzy pragną zobaczyć w sieci foto-album sceny to nic nie stoi na przeszkodzie żeby to zrobić. moim zdaniem pomysł średni, a inicjatywa zbędna.

+Quote Post
blacktyger
post 7:15, 29 03 2004
Post #7

Generalmajor
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 318

hmm Dankan, to się nazywa władza, BadIdea zakładając Topic o ort. został zbesztany i właściwie od tamtego czasu nie widziałem go na forum - Ty podjąłeś środki i nikt ci się nie sprzeciwi (oczywiście jestem za)
może oduczy to niektórych pisania "jusz" "kofany" itd. ale jednak sądzę iż Twoje postanowienie poprawianie błędów jest hmm dziwne i nie wiem czy mierzysz siły na zamiary - poprawiać codziennie w około 50 postach po 5 błędów a około 50 postów usuwać ohmy.gif życzę powodzenia w wykonaniu tego pomysłu - mimo iż nie wierze w jego długotrwałą realizacje. Poza tym apeluje też o używanie znaków interpunkcyjnych bo niekiedy wręcz nie da się odróżnić czy ktoś mówi o tym czy już o innym, aha i polska czcionka chyba nie jest wymagana Dankan ? ohmy.gif

Pzdr

+Quote Post
LoLeQ
post 16:27, 29 03 2004
Post #8

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1392

A co ma robic?Mnie tez zalosc bierze jak widze takie byki dry.gif .Ciekawe ,ze wiekszosc dysgrafikow nie pamieta kiedy ostatnio przeczytalo jakas ksiazke :C.Pomysl niezle,moze i ja jakas fote wygrzebie .

+Quote Post
rover
post 10:03, 30 03 2004
Post #9

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 293

prosper napisal:
LOL

nie lol, tylko ciesz sie, ze vegeta juz tyle nie pisze :S

+Quote Post
dNkN!
post 17:14, 30 03 2004
Post #10

jak widzicie od dwóch dni błędy są wytykane i poprawiane jeden za drugim - poprawiamy je czerwonym kolorem, dodając na końcu każdego posta stopkę z poprawną pisownią konkretnych wyrazów. nie znaczy to jednak, że owa stopka i czerwony kolor wraz w błędami musi pozostać do końca istnienia danego postu. możecie w każdej chwili edytować swoje posty, poprawiać błędy i usunąć stopkę - to czy to zrobicie zależy już tylko od Was.

+Quote Post
nephit
post 19:40, 30 03 2004
Post #11

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1356

Jak na moj gust, inicjatywa swietna, ale widze ze ludzie z poprawionymi postami nie maja ochoty zmyc z siebie hanby tongue.gif i zedytowac post.

+Quote Post
Thoro
post 19:52, 30 03 2004
Post #12

Major
Ikona Grupy

To juz problem tych ludzi, ktorzy chca "zmyc plamy na honorze" tongue.gif. Jezeli u mnie znajdzie sie blad to ja od razu zedytuje posta, zeby poprawic byka smile.gif, inna sprawa, ze skoro ja sie zajmuje wylapywaniem bledow, sam powinienem popelniac ich jak najmniej smile.gif

+Quote Post
YaQ
post 20:01, 30 03 2004
Post #13

Gefreiter
Ikona Grupy

Jesteśmy tylko ludźmi i, jak przytoczył Thoro: "mylić się jest rzeczą ludzką". Osobiście popełniam błędy bardzo rzadko, chociaż byłem kiedyś dyslektykiem, ale pracowałem nad tym i obecnie raczej nie mam problemów z poprawną pisownią ( nie obeszło się bez pomocy osób specjalnie do tego zatrudnionych - pedagogów i psychologów ). Inicjatywa poprawy pisowni na forum jest w/g mnie rzeczą co najmniej dziwną, a na pewno całkiem zbyteczną. Nie wiem zupełnie, czemu miało by to służyć? Board współpracuje z Ministerstwem Oświaty albo z MEN'em i czerpie z tego profity? Może nadgorliwe poprawianie błędów jest celem życiowym co niektórych? Może z braku jakichkolwiek innych zajęć admini kopiują treści wszystkich postów do Word’a i wytykają potknięcia? Być może jest to formą dowartościowania się, pokazania swojej wyższości nad pozostałymi? Może mamy do czynienia z chorobą psychiczną, nakazującą choremu na obsesyjne poprawianie cudzych literówek? Możliwe, iż jest to forma tzw. „nabijania postów”, co rzekomo miało by świadczyć o cudzym potencjale? A może chodzi tutaj o większy, bardziej skomplikowany plan, polegający na wyparciu z forum dyslektyków i dysortografików? Być może niektóre osoby przekładają formę nad treść, i zamiast zastanowić się nad sensem cudzej wypowiedzi i odpowiedzieć, łatwiej im zamydlić oczy niepoprawną polszczyzną? Nie wiem… Dlatego pytam: jaki jest powód tego wywierania nacisku na osoby, które są w większości chore ( tak, tak, dysleksja, dysgrafia i dysortografia zostały jednogłośnie uznanymi chorobami XXI wieku – są to kolejne choroby cywilizacyjne, czyli takie, których przyczyną jest nic innego, jak postęp ) ? Jeśli to ma być formą pomocy tym osobom, to jest to forma bynajmniej bezsensowna. Tego typu pomoc mogą udzielić tylko specjalnie przeszkoleni pedagodzy na specjalnych, kilkugodzinnych zajęciach. Nie wolno mi oczywiście wykluczyć możliwości, iż moderatorzy są specjalnie przeszkolonym sztabem pedagogów i psychologów, którzy opracowali zupełnie nowy, niekonwencjonalny plan poprawy pisowni polskiej młodzieży, tudzież osób dorosłych. Nie wiem o co chodzi, snuję domysły i czekam na odpowiedź.

+Quote Post
Go��_z0rika
post 20:11, 30 03 2004
Post #14

Goście

W gruncie rzeczy to dobry pomysł żeby zadbać o poprawność wypowiedzi userów na forum jednak równie żenujące jest zainteresowanie jakie wzbudzają tematy nie związane z ET -> prowokujące do obrzucania się błotem. Warto byłoby skierować swój wysiłek na tworzenie ciekawych dyskusji tematycznych i wzbogacanie forum o nowinki ze sceny w Polsce zamiast brnąć w jałowe dyskusje.

pozdro

+Quote Post
Thoro
post 20:46, 30 03 2004
Post #15

Major
Ikona Grupy

Yaq przeczytaj to

Hhmmmm niewiem czy można uznać tą sytuacje jako "wtope" lecz któregos razu będąc alliesem-coverem w fuel dumpie wbiegłem do bunkru axis tam gdzie respawn i dalej tunelem dobiegłem do furtki.Tam zobaczyłem że koło furtki roi się od axis (chyba było z 8 axis).Właśnie w tym momęcie eng axis naprawiał furtke. Ja dyskretnie podbiegłem do furtki którą własnie eng zbudował, niepostrzeżenie udało mi się wtopić we wszystkich axisów, wyjąłem ładunek, żuciłem go koło furtki, (jakoś nikt niezauważył że  żuciłem) i odbiegłem tam gdzie się wychodzi z bunkra, poczym wysadziłem.

Zaznaczylem blad, a on odpisal jedno zdanie znow z bledem. Najlepszym sposobem nauki ortografii oprocz nauczenia sie zasad ortograficznych, to duzo czytac (oczywiscie najlepiej czytac ksiazki smile.gif ). Wchodza dzieciaki na forum przeczytaja taki text i utrwala sobie, ze pisze sie "zucac" a nie tak jak w rzeczywistosci "rzucac". Druga sprawa jesli nie wytkniesz dzieciakowi, ze robi bledy (nie szukaj tu aluzji do siebie, bo takowej nie ma) to bedzie je robil dalej, a tak zrobi mu sie glupio i sie nauczy. Poza tym nie wiem jak tobie, ale ja nie czytam z przyjemnoscia postow z tak razacymi bledami blink.gif . Co do dyslaksji..... no offence, ale ostatnio sie zrobila po prostu moda na dysleksje. Jest to problem, ale w dzisiejszych czasach co druga osoba ma o dziwo dysleksje (u mnie w maturalnej klasie jakims cudem 2 osoby zachorowaly na ta chorobe ot tak, nagle). Papierki na dysleksje naprawde bardzo latwo zdobyc, a w rzeczywistosci dysleksja nie jest az tak szerokim problem (yaq nie szukaj tu aluzji do siebie smile.gif ). Oczywiscie zaraz sie podniosa sie glosy jak ja w ogole smiem powiedziec, ze dysleksja nie jest szerokim problem, ale to jest moje zdanie nie zmienie go. To oczywiscie nie sa wszystkie powody, dla ktorych podjelismy takie dzialania. Moge Cie tez zapewnic, ze nie mam obsesji na punkcie ortografii i sam nie jestem super hiper polonista, ale nie popelniam tak razacych bledow jak niektorzy. Nie zajmujemy sie tym tez po to, zeby sie wywyzszyc or sth... nie robisz bledow, wiec sie ciesz, bo nie bedziemy ci ich wytykac smile.gif Chcemy, zeby ludzie sie zastanowili nad tym co i jak pisza, nim to napisza i mamy nadzieje, ze ta "akcja" przyniesie taki skutek.. to z mojej strony... moze jeszcze ktos doda cos od siebie.

+Quote Post
dNkN!
post 20:56, 30 03 2004
Post #16

omg

YaQ'u co ty pie.rdo.lisz? znamy się nie od dzisiaj i dobrze wiem, że gdyby nie to, że to właśnie (pośrednio) tobie wytknąłem ortografię przemilczał byś sprawę jak zawsze. to nie te trzy choroby są wynikiem postępu, a postęp (mentalny postęp) daje w efekcie to, że ludzie zniżają się do tego żeby tłumaczyć swoje łomności i niedobory takimi pierdołami. wiem o tym bardzo dobrze, więc mi nie mów, że nie wiem. spędziłem cztery (****) lata w ZSZ, bytując z debilami i maksymalnymi warzywami, gdzie na 28 postaci w mojej klasie ~24 tłumaczyły swoje łomności i niedobory w/w chorobami, a jak się okazało po konsultacjach ze specjalistami - tylko 6 osób oficjalnie posiadało w/w chorobę. klas jak moja było więcej, dużo więcej. problem polega na tym, że tacy sami jak ludzie, o których mówię są ludzie ze sceny et. żebyś nie snuł kolejnych teorii z dupy powiem ci, że na dzień dzisiejszy mam to tak bardzo głęboko, że już sto razy o tym zapomniałem. poczytaj sobie inne fora, polskie fora - nie zobaczysz tam, że ludzie nie potrafią pisać, że nie potrafią czytać ze zrozumieniem, nie zobaczysz dyskusji na ssącym poziomie i antagonistów, którzy swoje słowo chcą wrzucić wszędzie tam, gdzie to tylko możliwe.

tak jak mówi Zorika, "to dobry pomysł żeby zadbać o poprawność wypowiedzi" - nie zabraniam tu nikomu pisać, nie zabraniam tu pisać dyslektykom, dysgrafom, i dysortografom - wskazuje im błędy i daje możliwość ich poprawiania - czy to, co wymagam to zbyt wiele? czy to, co im daje to za mało? sami odpowiedzcie sobie na to pytanie - ludzie będą musieli nauczyć się czytać i pisać dopóki ja będę tu moderatorem, i jak to się mówi - kk, thx, bye

+Quote Post
Go��_z0rika
post 21:48, 30 03 2004
Post #17

Goście

bez agresji zbędnej !!! -> mamy pisać poprawnie i nie ma oczym gadać -> nadwyżkę energi spożytkowac na coś pożytecznego -> skoro chcecie uczyć kogoś poprawnego pisania to chyba kultury również

+Quote Post
YaQ
post 21:51, 30 03 2004
Post #18

Gefreiter
Ikona Grupy

Nie do końca o to mi chodziło. Jeśli chodzi o pisownie, to ja sam potrafię wyróżnić kilka grup ludzi:
- ludzie nie popełniający błędów prawie nigdy, lub popełniający pod wpływem zmęczenie itp.
- ludzie popełniający błędy sporadycznie ( poszczególne słowa, reguły, odmiany mogą im sprawiać trudności ) - IMO faktycznie kwestia nauki na własnych błędach
- ludzie popełniający błędy od niechcenia, nie zastanawiający się do końca nad tym co piszą, na zwrócenie im uwagi reagują albo obojętnie, albo agresywnie, zasłaniający się papierkami na ( potocznie to nazwę ) dysmóżdże wszelkiego rodzaju. Błędy popełniają albo z lenistwa, albo z całkowitej niechęci "leczenia" objawów dysleksji
- ludzie faktycznie mający problemy z pisownią o podłożu psychologicznym, pracujący nad pisownią, może niekoniecznie z perfekcyjnymi wynikami, ale zawsze

Tu można wyróżnić całkiem odrębny problem: czemu niektórzy ( tak naprawdę to większość ) ludzie nie chcą pracować nad swoją pisownią? Już odpowiadam. Są uprzywilejowani. Mają więcej czasu na napisanie matury, inaczej się ich ocenia w szkole itp. Wczujcie się w położenie takiej osoby: jeśli dostanę papierek na dysleksje/dysortografie/dysgrafie ( btw. dysgrafia to całkiem oddzielna przypadłość nie mający z forum nic wspólnego, ale nader często idąca w parzę z w/w przypadkami ) to nie dość, że nie dostanę 1 za wypracowanie z powodu ortów, to wszelkie ważne pisemne prace mogę pisać o co najmniej 25% dłużej niż inni. Warunek? Muszę ciągle robić błędy. - i jaki interes ma taka osoba w tym, aby się nauczyć zasad pisowni? Znikomy % z tych ludzi pracuje nad swoimi wadami ( IMO ten znikomy % to najczęściej zasługa rodziców, którzy interesują się swoim dzieckiem i zapisują go na różnego typu zajęcia - postawa "samodoskonalenia się" jest raczej ewenementem wśród dzieci/młodzieży ). I gdzie leży istota problemu? Tutaj oczywiście każdy może mieć swoje zdanie. IMO książki są czytane coraz rzadziej i nie ma sensu namawiać nikogo do ich czytania, bo to walka z wiatrakami. Gdyby Ministerstwo Oświaty naprawdę zainteresowało się tym problemem, to mogło by wydać rozporządzenie, iż papiery na dysleksje/dysortografie/dysgrafie są wydawane tylko osobom uczęszczającym na zajęcia korekcyjne. A reszta? IMO zalać falą jedynek w szkołach.

A co do tego ma to forum? O to właśnie się pytałem. Być może faktycznie nieliczny % z osób popełniających błędy zapamięta swoją pomyłkę i więcej jej już nie popełni... IMO to jest kropla w oceanie i niewarte zachodu, gdyż problem znacznie przewyższa możliwości kogokolwiek z nas.

Ps.#1 Oczywiście nie mylisz się Dankan w stwierdzeniu, że to przez wytknięcie właśnie mi błędu nie przemilczałem sprawy. Z reguły wolę nic nie pisać, jestem raczej wiernym czytelnikiem.
Ps.#2 Dankan - zamiast bawić się w hirołsa od ortografii pojaw się kiedyś, zapomnieliśmy już jak tłumaczysz swoje zgony fartem/czitem przeciwnika smile.gif.
Ps.#3 Thoro - również uważam, iż czytanie książek jest doskonałym sposobem nie tyle nauczenia się zasad pisowni, co po prostu wyglądu poszczególnych wyrazów i związków wyrazowych.
Ps.#4 Dankan - jeśli próbowałeś to słowo podzielić na sylaby, to niecałkiem Ci wyszło. IMO Pier.do.lisz :S ( tak, to zwykła złośliwość związana z tym wytknięciem mojego byka ). BTW. istnieje prawdopodobieństwo, że się mylę ( co jest więcej niż prawdopodobne ), ale nie znam słowa "łomność". Boosiaczki
Ps.#5 z0rika - my tylko sobie tak żartujemy, zero agresji, samce lubią się czasem złapać za rogi. ( On dobrze wie, za co mam żal do niego laugh.gif )

+Quote Post
dNkN!
post 22:22, 30 03 2004
Post #19

Nie do końca o to mi chodziło (...) IMO to jest kropla w oceanie i niewarte zachodu, gdyż problem znacznie przewyższa możliwości kogokolwiek z nas.

yyy... a co mnie to? ludzie mają pisać tak żeby nie było nam wstyd przed kimkolwiek, kto ogląda to forum z boku.

Ps.#1 Oczywiście nie mylisz się Dankan w stwierdzeniu, że to przez wytknięcie właśnie mi błędu nie przemilczałem sprawy. Z reguły wolę nic nie pisać, jestem raczej wiernym czytelnikiem.

jak już powiedziałem - mam tą świadomość smile.gif

Ps.#2 Dankan - zamiast bawić się w hirołsa od ortografii pojaw się kiedyś, zapomnieliśmy już jak tłumaczysz swoje zgony fartem/czitem przeciwnika .

nie zamierzam się bawić w bohatera, nie ukrywam, że sam czasami wale babole. pojawiłbym się bardzo chętnie ale od miesiąca kompletuje sprzęt bo wszystko pokolei mi padało (zasilacz, płyta, procek, pamięc, drugi procek). w poniedziałek dostałem płyte główną, wrzuciłem tylko nowy sprzęt (w sensie - wszystko nowe) i nawet nie ruszyła huh.gif czekam na jakieś rewelacje z sersiwu. blink.gif huh.gif unsure.gif

Ps.#4 Dankan - jeśli próbowałeś to słowo podzielić na sylaby, to niecałkiem Ci wyszło. IMO Pier.do.lisz :S ( tak, to zwykła złośliwość związana z tym wytknięciem mojego byka ). BTW. istnieje prawdopodobieństwo, że się mylę ( co jest więcej niż prawdopodobne ), ale nie znam słowa "łomność". Boosiaczki

starałem się ominąc cenzure, a nie sylabować słowo.

bez agresji zbędnej !!! -> mamy pisać poprawnie i nie ma oczym gadać -> nadwyżkę energi spożytkowac na coś pożytecznego -> skoro chcecie uczyć kogoś poprawnego pisania to chyba kultury również

przepraszam sad.gif chciałem zaakcentować pewne rzeczy, to nie była agresja smile.gif

+Quote Post
falubaz
post 23:03, 30 03 2004
Post #20

Oberst
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 367

Choroba-dyskleksja-choroba cywylizacyjna?? Chyba laugh.gif . To nie napewno choroba cyw. a po prostu Lenistwo :] i taka jest prawda! Nie ma co sie oklamywac, wziac sie do roboty.
btw wziac bo kobieta jest do wziecia biggrin.gif pisze bo ostatnio sie z kumplem klocilem
Pozdro

----- edytowany przez moderatora -----
na pewno

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Closed TopicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi