IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Sprawnośc u używaniu Thomsona/MP40?
Artlight
post 2:01, 6 12 2003
Post #1

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 765

Cześć,
Ponieważ jest to mój pierwszy post na tym forum, wypada abym się przedstawił - przynajmniej jako gracz smile.gif W ET gram od ok. 2 miesięcy i jest to pierwsza i jedyna gra sieciowa w którą gram (od 2 miesięcy mam stałe łącze). Pierwszy raz zagrałem w Coś, ech, będzie z 18 lat temu. W fpp gram od samego ich początku, co jednak IMO ma niewielki wpływ na skuteczność w grze po sieci - to zupełnie inny świat smile.gif Granie to takie moje hobby, które zresztą nigdy nie było najważniejsze - zamiast tv, długo po książkach i uprawianiu sportu (choć właśnie byłem na urlopie i prawie nie wstawałem od komputera smile.gif. Starczy ględzenia...

Wracając do tematu posta. Pochwalcie się proszę jaka, jest wasza sprawność w używaniu ww. broni. U mnie zawiera się ona zwykle w granicach 20 - 35%. Raz jak miałem ekstremalnie niski ping, czyli w moim przypadku 30ms, to udało mi się wyciągnąć ponad 40%.

Oczywiście zdjęs sobie sprawę, że to zależy od wielu rzeczy, między innymi od umiejętności przeciwników (strafowanie itp.), fps itd. Podajcie jednak, tak jak ja, pewien przedział + ewentualne uwagi i zastrzeżenia.

Chętnie usłyszałbym też jak można w sposób efektywny zwiększać sprawność używania tych broni - czyli jak trenujecie.

I na koniec mała dygresja. Taka sprawność IMO nie jest miarą skuteczności gracza. Facet, który poluje na HS-y bedzie miał ją niższą, a w sumie może zabić więcej przeciwników.

Pozdrawiam...
Artlight...

Go to the top of the page

+Quote Post
R4Gn4k
post 3:23, 6 12 2003
Post #2

Leutnant
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 489

imo co do celnosci mam 30-40(w zaleznosci od przeciwnika ofkorz) i raczej na hsy poluje dry.gif co do trenowania nie mozna tego jednoznacznie okreslic trza po prostu duzo grac i wszystko, mozna oczywiscie polepszyc celnosc przez kucanie i takie tam p...y ale juz taki topic jest przyklejony to niebede sie rozpisywal(poczytaj sobie moze ci to cos da:))

+Quote Post
Swiety
post 3:35, 6 12 2003
Post #3

General
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 306

Dla mnie liczy się ilość hsów (stosunek hsów/do killsów).
Zawsze miałem z tym problem - lata grania w kwaka gdzie nie ma hsów i strzela się z rla głównie pod nogi przeciwnika albo ze spawary lub raila w korpus robi swoje i nawet po prawie 2 latach gry w Wolfa trudno wyplenić "złe przyzwyczajenia" .
Z drugiej strony doświadczenie wyniesione z Quaków też procentują - movement skill, ocena sytuacji wokół siebie, czy też sprawność posługiwania się pfem - po kwaku jest tu dużo łatwiej. No ale w Wolfiw liczą się hsy z mp40 lub thompsona.

U mnie w ET ta stosunek hsów do killsów oscyluje około 1. Czesto mniej czasami więcej. Zależy z kim gram.
Jak przeciwko jakimś warzywom które stoją jak słupy i strzela się do nich jak do tarczy to nawet na 1 killsa przypadają często po 2 hsy. Gorzej jak się gra przeciwko lepszym - tu ilość może spaść do 0.5.

W RTCW miałem dośc mało hsów (z reguły stosunek hsów/killsów coś około lub powyżej 0.5) w ET wyrażnie lepiej. Być może to wynika że bronie strzelają 2-3 razy wolniej i jest czas na lepsze przycelowanie albo zwiększenie skilla.

Jeśli chodzi o cwiczenie skilla.
Czym więcej grasz tym lepszy skill - trening czyni mistrza. Oczywiście pod warunkiem że ktoś nie powtarza błędów, które później moga wejść w krew i bardzo trudno je później wyplenić.

Do ćwiczenia skilla potrzeba jak najwięcej pojedynków 1/1 (dueli). Na typowych standardowych mapach intensywnosć dueli jest bardzo mała.
Natomiast na małych mapkach stworzonych do gry 1/1 częstotliwość dueli jest bardzo duża i po dłuższej partyjce gry na takiej mapy skill czesto idzie do góry.
Wynika to z jednego - czym więcje strzelasz tym bardziej podnosi ci sie skill a na mapach do dueli strzela się bardzo dużo

W RTCW były takie mapy - ctf_multidemo, badplace i jeszcze pare mniej popularnych - stworzone do jednego - jak najwięcje strzelać jak najwięcej dueli - czysty dethmatch, czysta jatka.

W ET jest silly_ctf (raczej kiepska, zbyt duża, przekombinowana) - do dueli potrzeba prostej mapy.
Oraz ctf_welll (nie miałem okazji sprawdzić dokładnie)

Osobiście chętnie zobaczyłbym konwersje do ET ctf_multidemo i szczególnie mojej ulbionej mapy do dueli z RTCW - badplace (notabene przeróbka z q1 imo jednej z najlepszych map do dm w histori fps wogóle - dm4)

Jeszcze chętnie zobaczyłbym konwersje dzm_trickjump - to jest mapa do ćwiczenia skoków, tricków - ogólnie mówiac do ćiwczenia movement skilla (poruszana się)

Oczywiście esencja wolfa to gra w teamach i wypełnianie objective. Ale gra na mapach DM stworzonych do dueli bardzo poprawia skilla.

+Quote Post
FarSight
post 12:26, 6 12 2003
Post #4

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 92

Swiety ma czesciowo racje .... kills/hs jest lepszym wyznacznikiem bo eff spada przez dobijanie ....

+Quote Post
Artlight
post 12:59, 6 12 2003
Post #5

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 765

[cut]
Dla mnie liczy się ilość hsów (stosunek hsów/do killsów).
[cut]
U mnie w ET ta stosunek hsów do killsów oscyluje około 1. Czesto mniej czasami więcej

To ile hs-ow potrzeba żeby zabić (oczywiście z th/mp40 i dla 100hp)?

[cut]
lata grania w kwaka

Troche grałem w Q1 po sieci - jeszcze w szkole. Ale nigdy mnie to nie wciągneło na dobre, za mało myślenia było smile.gif Inna sprawa, że wtedy specjalnie alternatywy nie było jeśli chodzi o tryb rozgrywki. Królował Deathmatch i tyle. Ech... Wtedy to grałem w strategie smile.gif (RTS-y).

+Quote Post
spanzik
post 15:02, 6 12 2003
Post #6

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 212

QUOTE (Artlight @ 10:59, 6 12 2003)

To ile hs-ow potrzeba żeby zabić (oczywiście z th/mp40 i dla 100hp)?

1szy hs jezeli koles ma czapke 40hp , kazdy nastepny 50hp.

Koles w kasku 2hsy + korpus
Medyk w kasku 2hsy + 2 korpus

+Quote Post
Vermin
post 22:35, 8 12 2003
Post #7

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 686

A ja mam pytanko: gdzie mozna znalezc statystyke swoich hsow smile.gif. W More pod koniec mapy mam tylko accuracy i te inne statsy. W konsoli pod koniec gry pamietam, ze tez cos bylo - ale nie jestem pewien tongue.gif. Help.

+Quote Post
logres
post 22:46, 8 12 2003
Post #8

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 584

heh w przypadku mojego klanu to celność ćwiczymy poprzez granie tzw deatch meczów (lol skąd ja to znam) . Według mnie nejlepszą mapką do tego jest Sily ctf . Gracze przeważnie biora na tej mapie fildów .
Acha i nie rzucają nalotów .

+Quote Post
blacktyger
post 23:04, 8 12 2003
Post #9

Generalmajor
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 318

Vermin naciskasz alta i ostatnia rubryka to h's ohmy.gif oczywiście podczas gry
a tak w ogóle nie rozumiem w ogóle tego topica ...... dry.gif

+Quote Post
rover
post 10:09, 9 12 2003
Post #10

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 293

ostatnio przezucilem sie z rozdzielczosci 800x600 na 1024x768 i... accuracy nadal mam kolo 35-45%, ale zauwazylem jedna bardzo istotna zmiane. przez ostatnie pol roku grania w et ciagle "(słowo na k)ilem", bo nie wchodzily mi hsy. tzn nawet jak mialem celownik centralnie na glowie kolesia (od poczatku duela, wiec pierwsze dwie kule powinny wejsc w glowe), to i tak czapka mu nie spadala, a kule szly w korpus. w rtcw hsy wchodzily mi raczej gladko - konczylem rundy z wynikami rzedu 0.80-0.90 kill/hs. co sie okazalo - po zmianie rozdzielczosci na 1024x768 hsy w et zaczely wchodzic normalnie i tak z wyniku 20killi/10hsow, koncze rundy z wynikami 20killi/25hsow :0 imo bug gry, NIEDZIOWIEDZ mial chyba podobnie.

+Quote Post
dNkN!
post 10:42, 9 12 2003
Post #11

Nr użytkownika: 200

nie jestem rover pewny czy to jest bug gry. ja od zawsze gram w 800x600 i ostatnio bardzo często mam stosunek kill/hs w granicach 0.8 - 1.2, przy czym ACC 24-28% (rzadko powyżej 30%).

+Quote Post
LOKI 65t
post 12:28, 9 12 2003
Post #12

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 330

Nawet stosunek head : kill nie jest az tak super dokladny bo niedawno mialem taka sytuacje. Wszedlem na serva a polowa gosci miala juz mniej wiecej po 300 - 400 xpa. I ja grajac swiezym engiem z mp 40 , majac raptem 110 hp nie bardzo mialem jak dac rade dopakowanemu na maxa 400xpowemu medowi z 155 hp. Fakt - w kazdym duelu zakladalem mu heady ale w wiekszosci brakowalo tego 1-2 strzalow zeby go wykonczyc. Dlatego w pewnym momencie mialem 29 headow ale 15 killi. Jak widac wszystko zalezy od sytuacji. dry.gif

+Quote Post
dNkN!
post 11:32, 10 12 2003
Post #13

Nr użytkownika: 200

QUOTE (LOKI 65t @ 10:28, 9 12 2003)
Nawet stosunek head : kill nie jest az tak super dokladny bo niedawno mialem taka sytuacje. Wszedlem na serva a polowa gosci miala juz mniej wiecej po 300 - 400 xpa. I ja grajac swiezym engiem z mp 40 , majac raptem 110 hp nie bardzo mialem jak dac rade dopakowanemu na maxa 400xpowemu medowi z 155 hp. Fakt - w kazdym duelu zakladalem mu heady ale w wiekszosci brakowalo tego 1-2 strzalow zeby go wykonczyc. Dlatego w pewnym momencie mialem 29 headow ale 15 killi. Jak widac wszystko zalezy od sytuacji. dry.gif

nie, hs to hs. masz mało precyzyjnego ajma, więc nawet jak siadały jakieś hs'y reszta pocisków leciała w ściany, glebe, kosmos. nawet meda na 4lvl mozna zniszczyć 1/3 magazynku. wiem z doświadczenia, że lepiej jest nauczyć się dobrze ajmować niż z miejsca polować na heady

+Quote Post
Swiety
post 4:48, 11 12 2003
Post #14

General
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 306

Jesli chodzi o taktyke strzelania w Wolfie to jest nastepująca:

- Najważniejszy pierwsze strzały (strzał ?) - chodzi o to żeby mieć hsa.
Czym dłużej strzelamy tym rozrzut jest coraz większy i trudniej o kolejnego hsa.
Dlatego tak bardzo liczą się te pierwsze strzały.
Jak koleś dostaje 1 czy nawet 2 hsy (hsa z dupy) to bez problemu dokończamy go strzałem w korpus (ma już bardzo mało hp) i nie musimy polować na hsy.

+Quote Post
KaeL
post 12:02, 11 12 2003
Post #15

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 334

Nawiazujac do wypowiedzi WOLFszLAGIERa:
Na wieksze odleglosci lepiej jest strzelac krotkimi (ale bardzo czestymi seriami). Na bliskie odleglosci lepiej jest strzelac ogniem ciaglym.

+Quote Post
eXtreme
post 13:01, 11 12 2003
Post #16

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 81

Ja chciałbym zadać pytanie może trochę odbiegające od głównego tematu
lecz zainteresowała mnie następująca rzecz:
- Jak szybko rośnie medykowi HP
(40Hp na 15sek czy może 10sek, chodzi oczywiście o moment gdy zostanie trafiony i zostało mu np. 10HP).
- Czy prędkość "powrotu" HP zależy od levela, a jak tak to jakie są róznice.

Zadałem takie pytania.choć oczywiście mógłbym to sam sprawdzić, ale żadko gram medykiem
i nie chce mi się sprawdzac specjanie jak to się ma w rzeczywistości dlatego pytanie kieruje
do "profesjonalnych" medyków z ET

Dziekuje za odpowiedzi i przepraszam za post nie na temat
( przecież nie będę rozpoczynał nowego tematu w stylu: Medycy w ET smile.gif )

+Quote Post
LOKI 65t
post 13:46, 11 12 2003
Post #17

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 330

QUOTE (dankan @ 9:32, 10 12 2003)
nie, hs to hs. masz mało precyzyjnego ajma, więc nawet jak siadały jakieś hs'y reszta pocisków leciała w ściany, glebe, kosmos. nawet meda na 4lvl mozna zniszczyć 1/3 magazynku. wiem z doświadczenia, że lepiej jest nauczyć się dobrze ajmować niż z miejsca polować na heady

Dobra ale jezeli mamy porownywalny aim (chociaz on mial l4 ltwp) to ja zwyczajnie zniose ciut mniej olowiu. Dlatego med przezywal dzieki hpkom i autregeneracji (chociaz duel trwal raptem 3s ), majac raptem 25hp.

+Quote Post
Phantom
post 10:26, 2 02 2004
Post #18

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1021

Ja mam jedno pytanko jak puszcze kolesiowi serie (2 naboje) to czy 2 naboje pojda w helm, czy on spadnie po pierwszym a drugi uderzy w pusta glowke smile.gif ?
EDIT: Thx za odpowiedz smile.gif

+Quote Post
TgcRap4
post 12:06, 2 02 2004
Post #19

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 54

QUOTE (Phantom @ 8:26, 2 02 2004)
Ja mam jedno pytanko jak puszcze kolesiowi serie (2 naboje) to czy 2 naboje pojda w helm, czy on spadnie po pierwszym a drugi uderzy w pusta glowke smile.gif ?

ohmy.gif 1 uderzy w helm i zabierze mu 40 hp drugi walnie w pusty leb i zabierze mu 50.

+Quote Post
HawK_
post 21:39, 2 02 2004
Post #20

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 751

Co tam mp40 czy thomson wezcie pefa i sprawdzie swoje ac tongue.gif

P.S Moj rekord to 300% czyli 3 kill na jeden strzal ale co to za problem wink.gif

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi