13:47, 22 03 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: ProPlay0r Postów: 41 Dołączył: 7-10-2003 Skąd: Warszawa Nr użytkownika: 409 |
Każdy Etplayer zetknal sie kiedys ze zjawiskiem spawnkillingu, zapewne kiedykolwiek z kazdej ze stron.
Na publicznych serverach jest ono dosc powszechne, przypuszczalnie ze względu na trudności ze zrównoważeniem teamów. Można nawet zaryzykować stwierdzenie, że siedzenie u przeciwnika w respie jest o wiele powszechniejsze w ET niż w RTCW. Na wielu zagranicznych serverach kampienie respawnu przeciwnika karane jest banem. Czy w kazdym wypadku zabijanie przeciwnego spawna jest zle? A moze to przeciwny team swoja slaba gra sam dopuszcza do takiej sytuacji. Istnieje wiele form spawnkillerstwa, oto kilka dosc typowych jego przykladow, które z nich sa waszym zdaniem groźne i powinny byc karane banem? Sytuacja1: Mapa Goldrush Allies MG42 rozstawia się naprzeciwko bliższego tankbarier2 wyjscia z drugiego spawnu axis. Efekt: Praktycznie wszyscy wybiegający przez to przejscie obrywaja serię. W zasadzie ten sam rodzaj kampy w przypadku allies pfa stojacego na kladce nad mostkiem przy barierze 1 cel ostrzalu ten sam. Przyklad PF'a to dowolna inna mapa. Dać bana czy nie ? Sytuacja2: Mapa Goldrush Allies engineer faza 1, zamiast atakowac czolg, rozstawia miny przy wyjsciach z drugiego respawnu axis. Efekt: Po odbiciu czolgu przypuszczalnie skampi co najmniej 1 respawn. Ban ? Czy na pewno ? Sytuacja3: Battery: Axis Field-op stawia Artylerie na ckm przy respawnie allies na plaży (tak niektórzy też określaja to spawn killerstwem) Efekt: Każdy (lub prawie każdy) wybiegający z respa allies zostaje potraktowany artylerią Sytuacja4: Mapa Railgun Wspolpracujacy allies medic i field-op. Bronią switcha. W miarę rozwoju gry przesuwają się bliżej respawnu axis, w efekcie zamykajac ich w respie. Efekt: Wybiegajacy axis glownie gina od artylerii, a jeśli nie, to zostają szybko dobici z smg wzajemnie leczącej i paczkujacej sie pary. Ban dla obydwu ? A może tylko dla fielda ? Sytuacja5: Mapa Fueldump Samotny axis Field-op broni czolgu przy moscie (faza 1 ataku). Po chwili zaczyna stawiac artylerie nie tylko na czolg, ale takze przed punkt respawnu allies. Efekt: Wybiegający z respawnu allies przynajmniej czesciowo gina, sa ranieni artyleria. Tu to na pewno ban... a moze jednak to nie spawnkillerstwo ? Zapewne możecie znaleźć w swojej pamieci o wiele wiecej przejawow i przykladow spawnkillingu. Powyższe sytuacje stanowią jedynie przyklady. |
|
|
|
![]() |
14:24, 22 03 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 20 Dołączył: 10-03-2004 Skąd: Gdansk Nr użytkownika: 1417 |
Mapa RADAR, alies rozwalili brame lacze sie na serwa, gram w axis...
Ustawiam spawna na tego kolo EAST radaru Pierwszy respawn, biegne po ammo slysze piiiiii i dostaje z pf'a w plecy Drugi respawn, biegne po ammo sylsze piiiii i dostaje z pf'a w plecy Ostrzegam kolesia ze jeszcze raz i dostanie bana Trzeci respawn, biegne po ammo.... daje bana na czas blizej nie okreslony Widzisz IMO to jest spawn killing, i za to nalezy sie BAN. Sytuacje, ktore opisujesz tez sa kontrowersyjne, no ale postawienie min pod respem nie jest tak beszczelne jak pf w pecy. Jeden nalot w okolice respa to tez nie jest nic zlego. A jak alies pzycisna axis w respie na railgunie to nie bany a XP shuffle trza zrobic. Zreszta jak serwer jest na shrubie to zawsze mozna ukarac takiego delikwenta przez !disorient - odwraca to zupelnie sterowanie i ekran o ile pamietam... to niech teraz sobie cos pokilluje |
|
|
|
15:00, 22 03 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: ProPlay0r Postów: 41 Dołączył: 7-10-2003 Skąd: Warszawa Nr użytkownika: 409 |
Anuda: nie pisałbym tego posta gdyby nie to, ze za sytuacje 2,4,5 otrzymalem bany (do tej pory je mam) na 3ech zagranicznych serverach.
W tej, ktora opisujesz calkowicie zgadzam sie z banem, ale sam rozumiesz, ze w administrowaniu masz calkowita dowolnosc i niektorzy admini daja bany za mniej oczywiste kille niz ty, dodatkowo bez ostrzezenia. |
|
|
|
15:15, 22 03 2004
|
|
|
Oberst Grupa: Half ProPlay0r Postów: 1087 Dołączył: 3-10-2003 Skąd: jelito grube Nr użytkownika: 367 |
Rollo nie bede wymienial jeszcze wielu innych sposobow spawnkillerstwa...Rozumiem Cie ze chodzi ze brak banowania na polskich serwerach, jak dla mnie jest jedna przyczyna tego...
Moze wyda sie dziwne ale jak wchodze na zagr. serwery to na ffa ze spawnkillingiem odpowiadaja ze to ffa PS. I'm a little pijany Pozdro |
|
|
|
15:17, 22 03 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy pbm Postów: 48 Dołączył: 20-11-2003 Skąd: Grajewo Nr użytkownika: 774 |
Hmm.....ja uważam że bany w takich sytuacjach nie są dobrym wyjśćiem....Ja na miejscu admina na początku zapodałbym warninga, jesli koles dales bedzie robil to co robi - ban ban ban. Hmmmm nie wiem czemu kolesie grający w klanach czepiają sie spawnkillerów na ffa, a podczas klanówek nikt nic nie mówi...może chodzi o opinię klanu w oczach innych ? IMO spawnkilling na ffa jest całkowicie dozwolony, nie jest nigdzie napisane, że nie można spawnkillowac. Ofkoz rozumiem ludzi których to denerwuje ale zachęcam ich do "wrzucenia na luz". Jeszcze raz powtarzam : na ffa ludzie czepiają się spawnkillerów, a na klanówkach publicznie nie pisną nawet słówka.
Pozdro dla założyciela tego topicu !:>) |
|
|
|
15:26, 22 03 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 227 Dołączył: 15-08-2003 Skąd: z miasta (co nie widac? hmm przynajmniej nie czuc... ;)) Nr użytkownika: 96 |
temat spawn killingu byl poruszany na tym forum wielkorotnie totez zamykam ten post ... ups zapomnialem ze nie jestem moderatorem
a tak na powazne to bany za spawn killing na FFA sa imo nienormalne jesli ktos nie umie wyjsc z respa tzn ze nie mysli, (prawie) zawsze istnieje mozliwosc zmiany respa dzieki czemu mozna zajsc kampera od flanki lub poprosu uciec, jesli chodzi o klanowki to kampienie respa jest jedna z lepszych taktyk kiedy gra sie przeciwko slabszemu przeciwnikowi. denerwuje mnie natomiast sytuacja kiedy admin lub ref danego serwa zostanie zabity przy wyjsciu i daje bana rozumiem ze raz mozna przy wyjsciu wpasc na pf'a to normalne, zaskoczyl cie i tyle, ale zeby robic to samo 2,3,4 raz sorr ale do tego trzeba byc debilem, zeby bezmyslnie wybiegac z respa |
|
|
|
15:41, 22 03 2004
|
|||
|
Major Grupa: Użytkownicy Postów: 673 Dołączył: 19-10-2003 Skąd: Łódź Nr użytkownika: 519 |
Temat o spawnkillingu walkowany byl juz tysiace razy na forum. Ja kopanie z serwerow i dawanie banow, za spawnkilling uznaje za lamerstwo. Po respie masz 3s niesmiertelnosci. Wiesz, ze koles z PF jest w spawnie, wiec wystarczy go namierzyc i zabic, a nie leciec po ammo :|. Rozumiem, ze za pierwszym razem sie nie spodziewales. Ale za drugim i trzecim to juz byla ewidentnie twoja wina, bo wiedziales, ze czai sie PF, a mimo to poleciales po ammo :|. Ja ostatnio zostalem wykopany z super serwa Giercosfera.pl, bo zabilem admina nozem w jego spawnie. Nie moja wina, ze jest na tyle leniwy, ze nie chce mu sie odwrocic. No ale on ma refa, wiec moze kozaczyc |
||
|
|
|||
15:43, 22 03 2004
|
|
|
Feldwebel Grupa: ProPlay0r Postów: 78 Dołączył: 3-07-2003 Skąd: Poznań Nr użytkownika: 18 |
imo z dupy topic :/
spawnkillers r0x niestety... prawda jest taka zeby kampic respa i nie dostac za to bana to trzeba umiec kampic ! kazdy glupek potrafi wziasc pf zakampic sobie czekajac na respa !@#nac i zabic 2-3 :/ ale jezeli koles gra pfem i strzela do pojedynczych osobnikow to rzeczywiscie idzie dostac k#!@icy :/ ja jestem za spawn killerami !:D na meczach chyba kazdy klan uzywa pfa ktory kampi respa ? przeciez wystarczy dobry myslacy pf i praktycznie przeciwnik jest oslabiony tak ze nie jest w stanie wypelnic objektywu ps. Imo Rollo warzywo ps2. pozdroFienia dla FsystkiH fanUF klanÓ .dot cyli dla sedemnstek i ekipy z nf... |
|
|
|
15:44, 22 03 2004
|
|||
|
Leutnant Grupa: Użytkownicy Postów: 168 Dołączył: 8-11-2003 Skąd: Będzin koło Kat. Nr użytkownika: 696 |
dużo razy temat spawnkillingu był poruszany ale dla mnie jest to głupota jak ktoś wyzywa kogoś od sk a jeszcze daje za to bany
OMG za co ban?? za to że dobrze sie ustawił pf?? czy za to że nie pomyślałeś żeby go zabić póki jeszcze masz tarcze?? Ban za sk to naprawde imo głupota. Banować kogoś że ktoś tak dobrze gra że zamyka was w respie to już nie jego wina tylko tych lam którzy dają się spawnkillować. Ok rozumiem nie wszyscy dobrze grają itp. To po to jest shufle xp. A jak ci się nie podoba gra to nie musisz grać możesz wyjść serwa i iść na inny. |
||
|
|
|||
16:20, 22 03 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 45 Dołączył: 12-01-2004 Nr użytkownika: 1090 |
IMO ET to gra wojenna, a na wojnie wszelkie chwyty są dozwolone ( poza cheat'owaniem, to jest jak gdyby boska moc, a takową można poskromić tylko inną boską mocą, jaką posiadają administratorzy ). Jednak prawda wygląda tak, że wielu ( nie mówię "większość" ) adminów banuje i kopie za np. zablokowanie drzwi, nie podrzucenie ammo czy nawet nie wcelowanie igłą w rannego... aby daleko nie szukać znam osobiście paru takich adminów. Mimo wszystko w ET nadużywanie praw adminów jest dosyć rzadkie, są gry, w które ciężko jest gdzieś pograć, bo jest się na bakier z jakimś adminem ( np. CS ). Moja propozycja? Grajmy na serwach, na których sami mami admina
Ps.#1 Niedawno grałem przeciwko klanowi, który zaczął mnie dissować za sk fieldem. Ps.#2 Majin mogę Cię zapewnić, że jest wiele klanów, które nie kampią respów z pf. |
|
|
|
16:36, 22 03 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 22 Dołączył: 1-03-2004 Nr użytkownika: 1364 |
ban ban ban... Ciekawe za co? Jak mnie spawnkilluja to sie raczej nie wkurzam, tylko staram sie zabic spawnkillera... Zwykle to jest baardzo latwe, bo stoja czesto non stop w tym samym miejscu.
Sam na FFA dosc czesto lubie zakampic na respa Wogole Covert fajna klasa Jeszcze jedno: Jak stane sobie kolo spawna i wybije wszystkich z MP40 tez mi sie ban nalezy? (tacy lepsi gracze zabijaja 5 strzalami wiec im starczy jeden magazynek). Czy tylko za wybijanie wszystkich z broni typu PF i z artyleri powieniennem dostac bana... Co panofie specofie sądzą? |
|
|
|
16:49, 22 03 2004
|
|
|
Oberschutze Grupa: Half ProPlay0r Postów: 15 Dołączył: 2-01-2004 Nr użytkownika: 1030 |
Generalnie mowa byla o SK a nie o zamykaniu w respie.
Co do SK to jesli parosekundowa niesmiertelnosc Tobie nie wystarczy na sciagniecie kolesie ktory stoi "bezczelnie" za twoimi plecami, to: a ) masz krotka pamiec b ) za slaby sensitivity Czesto jest poruszana kwestia myslenia podczas gry. Przewidywania posuniec przeciwnika, jesli kolo siedzi "bezczelnie" w respie to tarcza wystarczy ci zeby go zalatwic, jak gdzies blisko respa to wybiec z granatem, rozkreconym na 3/4 sekunde, w lapce i mu go kulnac pod nogi albo mu w m@!de nim rzucic. Z kolei, gdy to nie dziala (np. kamper jest gdzies daleko) zamiast wybiegac cala ekipa to albo zaczekac az poleca inni i wtedy wybiec (FFA), lub umowic sie ktory wychodzi dostac skinem w ryj (zazwyczaj lojt w CW). Jest jeszcze inne rozwiazanie, mianowicie poszukac innego wyjscia z respa. Mapki sa tak skonstruowane, aby z kazdego respa dalo sie wyjsc na min. 2 sposoby ( na railu w przypadku axis niestety nie w czym specjalnie wybierac). Jesli sie tak nie da to znaczy ze mapka nie zostala do konca przemyslana, lub ma taka wlasnie wade. Sposobow by nie dac sie zabic, lub aby ginela gora 1 osoba, jest multum. Prawdziwa sztuka to zamknac przeciwnika w respie majac drozyne walaca tylko z smg, ale do takiej sztuki drozyna musi byc naprawde pr0. Moje 3 grosze, |
|
|
|
17:21, 22 03 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Half ProPlay0r Postów: 236 Dołączył: 2-11-2003 Nr użytkownika: 652 |
Zależy to od formy spawnkilla - tak jak było napisane, pf w plecy to rezcz chyba nakbardziej wqrzająca
Za pf-a w plecy jednak najpierw dawałbym warny, powiedziałbym gościowi że dam bana jak nie przestanie. Jeśli efektu nie będzie - thank you. Za miny zaś bana nie ma sensu dawać, bo wystarczy pomyśleć i wysłać enga pierwszego. To jest FFA, tu jest wszystko możliwe, nie można karać ludzi za to, że grają, powiedzmy, trochę nieuczciwie. Nie można wymagać żeby grali na zasadach klanówek CB itd. |
|
|
|
17:32, 22 03 2004
|
|||
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 227 Dołączył: 15-08-2003 Skąd: z miasta (co nie widac? hmm przynajmniej nie czuc... ;)) Nr użytkownika: 96 |
a gdzie w regulaminie CB masz napisane ze spawnkilling jest nieuczciwy? |
||
|
|
|||
17:34, 22 03 2004
|
|||
|
Major Grupa: Użytkownicy Postów: 673 Dołączył: 19-10-2003 Skąd: Łódź Nr użytkownika: 519 |
Omg nie mozna wymagac, zeby na ffa grali na zasadach klanowek CB. OMG LOL |
||
|
|
|||
17:45, 22 03 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Half ProPlay0r Postów: 356 Dołączył: 1-01-2004 Skąd: Biłgoraj Nr użytkownika: 1021 |
Co do kampy na respa to przyznam ze sie wk#!@iam jak np. grajac axis radar allies daja non-stop arty przed resp (2 fo na 3 poziom-->sajgon) i jak jeszcze pf sie ustawi niedaleko ale cos to nasza wina ze dajemy sie w c@#!a robic
Bany za SK? WTF?! To juz totalne lamerstwo banowac za to ze ktos gra od ciebie lepiej i nie pozwoli ci z respa wyjsc. Wiele osob gra bezmyslnie w ET i nie pomysli ze maja tarcze po uzdriwieniu lub pojawieniu sie w respie Pozdro 4 all spawnkillers |
|
|
|
18:06, 22 03 2004
|
|||||
|
Hauptmann Grupa: Half ProPlay0r Postów: 236 Dołączył: 2-11-2003 Nr użytkownika: 652 |
OMG. Napisałem tak, bo czasami gracze stawiają za wysokie wymagania na ffa. Wiadmo, że nie ma takich zasad. Ale z reguły na normalnych klanówkach nie stawia się min przed respem na goldzie, bo na to nie ma czasu, Thoro Kampienie respa to nie zawsze droga do zwycięstwa. Czasami kampi się respa bez sensu, jak np. ma się przewagę liczebną. Nikt z teamu nie przejdzie do tego drugiego, bo się świetnie bawią. |
||||
|
|
|||||
18:13, 22 03 2004
|
|
|
Grupa: Użytkownicy Postów: -999899 Dołączył: 9-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 200 |
bany za kampienie respa? bany za "spawnkilling"? ...hy?
szczerze mówiąc to imho troszeczkę lamerska dyskusja, bany powinny być rozdawane raczej tym, którzy łapią się na pfy za plecami (szczerze)... posłuchajcie tego koleś, który robi wrzuty na ścianach (grafy) robi to dlatego, że jemu sprawia to przyjemność czy dlatego, że przyjemność sprawia ludziom, którzy to oglądają? koleś, który ćwiczy gre w piłe, gra w jakimś klubie robi to dlatego, że jemu sprawia to przyjemność czy ludziom, którzy oglądają jego gre? koleś, który gra na ffa gra dlatego, że jemu sprawia to przyjemność czy ludziom, którzy oglądają jego gre? rozumiecie do czego zmierzam? przyjemność daje skuteczność, fragowanie, sukcesywne działanie w kontekście objectiv'ów, przyjemność sprawia nam wczuwanie się w gre, dawanie z siebie wszystkiego, sprytne motanie przeciwnika i wiele innych rzeczy - każdy gra dla własnej przyjemności, nie po to żeby sprawić przyjemność ludziom, którzy są jego przeciwnikiem. teraz, skoro ktoś (czasami "on", czasam "oni", czasami cały team) jest na tyle sprytny i naskillowany, że za jego sprawą twoja przyjemność (jako jego wroga) z gry jest zerowa to nie z nim, a z tobą jest coś nie tak - zwykle chodzi o to, że lamisz i nie dajesz rady. pozwolę sobie zacytować farsighta, który powiedział kiedyś mniej-więcej tak: jeżeli przeciwnik zamknął mnie w respie i nie mogę z niego wyjść tzn, że to ja jestem lamerem bo mu na to pozwoliłem - i ja się z tym zgadzam, bo to święta prawda. tak niestety jest bez względu na to jak łatwo/trudno wam to zaakceptować. btw. anuda, na meczu klanowym też dałbyś bana takiemu kolesiowi? jeżeli nie to dlaczego? czym się różni w tym kontekście ffa od cw? trudno mi całą sprawę ubrać w bardziej wymowne słowa, jednak rozdawanie banów za ataki w samym respie to nikczemny odruch lamerstwa. |
|
|
|
18:14, 22 03 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 20 Dołączył: 10-03-2004 Skąd: Gdansk Nr użytkownika: 1417 |
Rollo: Spoko nie potrakotwalem Twojego posta jako "ataku na adminow", raczej jako otwarcie debaty czy banowac czy nie, totez chyba jednoznacznie opisalem co o tym uwazam
A jak nie jednoznacznie to jeszcze raz: Banowac, ale w zaleznosci od sytuacji i bez przesady A co do reszty... 1. Ciekaw jestem jak WY byscie sie zachowali w w/w sytuacji 2. Koles dostal ostrzerzenie, co prawda slowne, nie przy pomocy refa, ale albo jest glupi slepi i nie umie czytac albo gra w ET 3. W najsmielszych marzeniach bym sie nie spodziewal, ze dostane 3 raz z pf'a..koles byl twardy stal caly czas w tym respie i czekal... ja bym sie zanudzil na smierc 4. Mam sobie maly gowniany serwerek postaiony dla kilku znajomkow z PG (nie klan, uczelnia A co do tego jacy sa admini... Sa rozni, jedni spoko, zje***i ale bez nich nie bedzie serwerow i nikt nic na to nie poradzi. Ale to temat na inny topic. |
|
|
|
18:29, 22 03 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: Użytkownicy Postów: 168 Dołączył: 8-11-2003 Skąd: Będzin koło Kat. Nr użytkownika: 696 |
stary sory ale chyba nie bedziesz mówił ludzią jak mają grać na serwerze? każdy gra jak to dankan powiedział dla SWOJEJ PRZYJEMNOŚCI nie dla innych. Dla Ciebie siedzenie i czekanie na spawn to głupota dla innych nie. Dla innych to jest świetna radocha patrzeć na lamerów którzy tak dają sie sfrajerzyć że 3 razy podrząd zabić tego samego gościa w tym samym miejscu...
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |