IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Niech bedzie pochwalony ;-)..., ... na wieki wiekow ojcze R :)
Bobin
post 22:48, 7 03 2005
Post #1

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 496

- Ekspert RM: - Człowiek, który nie modli się codziennie,
to jest zwykłe bydle.

- o. Rydzyk: - Ja już nie mogę się na to wychowanie seksualne patrzeć.
I popatrzcie, jak ono jest wprowadzane w Polsce. Rękami katolików jest wprowadzane.
To jest normalny instruktaż.
Dzieci się instruuje, jak robić samogwałt, jak sobie robić dobrze... bez Boga.

- o. Rydzyk: - Byłem w Białymstoku i widziałem taki perfidny plakat.
Taki wielki... niby był przeciwko AIDS. Pisało na nim:
"Wszyscy to robicie, ale róbcie to z głową". Jakież to wstrętne... wszyscy robicie,
a przecież ja tego nie robię.

- Słuchaczka: - Ja dzwonię ze Stanów. U nas jest już taka deprawacja i kultura śmierci,
że w szkołach stoją automaty do sprzedaży prezerwatyw.
o. Jacek: - To pani nie dzwoni ze Stanów, tylko z piekła.

- Ekspert RM: - Filmy rysunkowe są narzędziem dewastacji psychiki dziecka.
Ich bohaterowie są głosicielami satanizmu... na przykład ten kwaczący kaczor Donald...
On nie zna litości. Jest okrutny i bezwzględny. Jeśli nawet dochodzi do jakiegoś celu,
to po trupach. Jego prawem jest prawo zemsty.

- Dowpipy na antenie RM:
- Zmieniłeś rybkom wodę w akwarium?
- Po co? Przecież jeszcze poprzedniej nie wypiły

- Telefon do RM: - Ja sam na sobie dokonałem eutanazji, bo się zatruwam trucizną o nazwie alkohol. Dzisiaj byłem w kościele - pierwszy raz od wielu lat - i jak posłuchałem
co wy tam za idiotyzmy wygadujecie, to Bogu dziękuję, że jestem alkoholikiem.
Nazywam się Marian z Płocka...

- Słuchaczka RM: - Idę sobie ulicą, patrzę, a tu takie szesnastoletnie ku...
wkładają za wycieraczki samochodów ulotki agencji towarzyskich.
Patrzę za chwilę, a jedną taką ulotkę wyciąga nasz ksiądz proboszcz.
No to pytam się jego, po co mu ona. A ksiądz odpowiedział,
że przyda się jako zakładka do książki. Już nie wiem, co o tym myśleć

- Słuchaczka: - Słuchałam pana wypowiedzi i muszę przyznać, że była ona na bardzo niskim poziomie, wręcz na poziomie żenującym.
o. Rydzyk: - Widzicie... to telefonował do Radia Maryja szatan, choć o niewieścim głosie.
A jeśli to nie sam szatan dzwonił, to jego niewolnik o imieniu Urszula.

- o. Rydzyk: - Są jeszcze w Polsce takie punkty, gdzie nie przyjmują do sprzedaży
"Naszego Dziennika", za to biorą "Nie" oraz "Fakty i Mity".
Za mało siejemy... Siać... siać... siać, ale też i plewić podobne ohydztwa.

- Telefon do RM: - Najdroższy ojcze Rydzyku. Jesteśmy z tobą.
Jak by ktoś chciał na ciebie rękę podnieść, to ja nie wiem co bym mu zrobiła...
najdroższy i uwielbiony ojcze. Ty jesteś dla mnie więcej jak Bóg...
(płacz)
Sto razy więcej jak Bóg... ukochany ojcze.
Oni wszyscy będą musieli z tego kiedyś zdać świadectwo.
Przed Bogiem i przed tobą, bo ty będziesz siedział na jego prawicy.

- Słuchaczka: - Moja siostra nie ma już jednej nogi,
a teraz jest w szpitalu i grozi jej druga amputacja.
o. Piotr: - Ale Chrystus ją kocha i ma w tym zapewne jakiś plan.

- Słuchaczka: - Czy jak się modlę codziennie i spowiadam, ale też używam wibratora -
wie ksiądz, co to jest? - ale po to, aby nie grzeszyć z mężczyznami, to grzeszę?

- Słuchacz: - Wy tylko alleluja, alleluja, alleluja i do przodu...
siać, siać i siać. Czy to nie jest już nudne?
o. Piotr: - A pan się schlał po prostu jak świnia...

- Telefon do RM: - Ja tak kocham księdza w tym Radiu Maryja, bo ksiądz,
jak prowadzi audycje, to tak pięknie się uśmiecha...

- Ekspert RM: - Dzisiaj w Polsce nie produkuje się już nic polskiego.
Nawet, jak się głupią żarówkę chce kupić, to trzeba kupić, za przeproszeniem, Osram.

- Gość RM: - A co robisz, ojcze Jacku, gdy widzisz, teraz w lecie, piękną, skąpo ubraną dziewczynę?
o. Jacek: - To rzeczywiście trudne pytanie, ale tylko trudne na oko.
Bo ja wtedy natychmiast myślę o wielkości Stwórcy, który był w stanie
coś tak doskonałego stworzyć. I jestem dla niego pełen wdzięczności.

- Ekspert RM: - To nieprawda, że inkwizycja hiszpańska wysyłała na stosy tysiące ludzi.
To jest takie tylko uproszczenie. Nawet jak wysyłała, to robiła to pod przymusem,
a nie z własnej woli i dziś jest to wykorzystywane przez wrogów Kościoła

- Telefon do RM: ? Od trzech miesięcy słucham wyłącznie Radia Maryja. Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby
nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u
mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem

- Ekspert RM: ? Muzyka techno w takim samym, a może nawet większym
stopniu co narkotyki, uzależnia. Wywołuje bowiem w organizmie podobne
reakcje chemiczne. Prowadzi też do rozwiązłości seksualnej.

- Słuchaczka: ? Pół emerytury będę oddawać dla mojego ukochanego Radia Maryja.
o. Jerzy: ? To pięknie. A ile ma pani tej emerytury?

- o. Rydzyk w Rozmowach Niedokonczonych:
Podchodzi do mnie taka mała dziewczynka... no może miała z dziesięć
lat i opowiada, że na początku wakacji przyszli do niej do domu
koledzy i koleżanki i zaproponowali: założymy bandę. I założyli... podwórkowe kółko różancowe. Takie wspaniałe dziecko...

- telefon do RM: ? Od kilku lat postanowiłam walczyć z tymi wstrętnymi
wulgaryzmami w języku polskim. Na przykład idę przez park i słyszę,
jak młodzi ludzie ? tacy po trzynaście, czternaście lat ? co drugie słowo
tylko k#!@a i k#!@a. No to podchodzę do nich i mówię: ?Ja wam
gówniarze jedni, zaraz nogi z dupy powyrywam?. I wie ksiądz, że to skutkuje...

- Słuchaczka: ? Skąd się w Polsce bierze ten antysemityzm? Ja jestem
właśnie takiego pochodzenia...
o. Jacek: ? Współczujemy pani wszyscy...

- transmisja mszy z udziałem ojca Rydzyka:
Ile tu dzieci koło mnie! A tu taka mała dziewczynka... Ile masz lat?
No co, nie umiesz mówić? Ile masz lat? Nie powiesz księdzu? No, ile
masz lat? Głupie jakieś to dziecko, czy co?

- Słuchacz: ? Postanowiłem w następnych wyborach głosować na Platformę
Obywatelską.
o. Rydzyk: ? No to pan cierpi na schizofrenię. Trzeba się przebadać, a
ja pana na razie wyłączam.

- o. Rydzyk w Rozmowach Niedokonczonych:
Ludzie pokazują palcami, jakim ja samochodem jeżdżę. Że mercedesem
klasy S. A niby czym mam jeździć? Na krowie mam jeździć? Głupoty takie
gadają... mogę na krowie, ale gdzie ja bym tę krowę trzymał w Radiu
Maryja?

- Słuchacz: ? Ja już pięć godzin do was dzwonię i dopiero teraz się
dodzwoniłem. Chciałbym zaprotestować przeciwko temu, że wy tak bez
przerwy na tych Żydów nadajecie...
o. Rydzyk: ? No to niech pan sobie następne pięć godzin jeszcze do nas
podzwoni.

- Słuchaczka: ? Ja mieszkam w Żarach i poszłam zobaczyć ten Przystanek
tego Owsiaka. To jest, proszę ojca, diabelstwo... mówię ojcu:
diabelstwo. Tam piwo leje się strumieniami i wszyscy ze wszystkimi
się... no nie wiem, jak to powiedzieć, żeby ojca nie obrazić... no, pieprzą się.
o. Jacek: ? No, teraz to dopiero pani obraziła i mnie, i Pana Boga.
Trzeba było powiedzieć: uprawiają deprawację.

- fragmenty bezpośredniej relacji z Przystanku Woodstock:
Jest nas tu na Przystanku Jezus bardzo dużo... bardzo dużo
katolickiej, pięknej, wspaniałej młodzieży. Rozglądam się i widzę coś około pięćset osób. A dookoła tłum... ze dwieście tysięcy młodych ludzi w rękach
szatana.

- Ekspert RM: ? Miłość do Boga można wyrażać w rozmaity sposób. Na
przykład można postanowić sobie: dziś nie nażrę się czekolady jak
świnia.

- Słuchaczka: Ja się tego nie wstydzę. Mam siedemdziesiąt lat i
wszystkim mówię, że jestem dzieckiem Radia Maryja i ojca Rydzyka.
o. Jacek: ? No, wie pani... To ostatnie stwierdzenie może być
ryzykowne...

- Młoda słuchaczka RM:
Odmawialiśmy koronkę do Najświętszego Serca, a do domu przyszedł
pijany tatuś i zaczął kląć. Potem usnął... No to mamusia położyła na nim
obrazek z Panem Jezusem. Od tego czasu już nigdy nie widziałam
pijanego tatusia.
o. Jacek: ? Przestał pić?
Młoda słuchaczka RM:
Nie wiem, bo w ogóle gdzieś zniknął.

- o. Rydzyk w Rozmowach Niedoko czonych: Mam właśnie w ręku program SLD. Nie wiem, czy ja te ręce potem
domyję...

- dobranocka w RM:
Masz na imię Wojtuś? Jak pięknie i bardzo ładnie zaśpiewałeś
piosenkę, więc mamy dla ciebie nagrodę. Mam w ręku kasetę o
podwórkowych kółkach różancowych. Chcesz taką kasetę?
Nie!

- Słuchaczka: ? Mąż sprzedał dosłownie wszystko z domu na wódkę. Ale jak chciał już sprzedać radio, na którym słucham Radia Maryja, to się
zdenerwowałam.

- Słuchaczka: Tadeusz? Dzien dobry. To ja, Maria...
o. Rydzyk: ? Dlaczego mi pani mowi po imieniu? Ja nie znam żadnej
Marii... To znaczy jedną znam... ale ona by raczej do mnie nie
zadzwoniła...

- ekspert RM:
- Byłem na audiencji u ukochanego Ojca Świętego.
Patrzę, Polacy, nawet duża grupa. Siedzą sobie na chodniku
i czekają na papieża. Patrzę, a oni chleją wódę i cieszą się,
że ich nikt nie zaczepia. Prosto z butelek pili.
Albo matki katoliczki... jeżdżą do Niemiec na truskawki
i zamiast zbierać, to się tam sprzedają, bo to łatwiejszy zarobek.
Potem w domu mąż się dziwi: ale ty ciężko pracowałaś, że tyle
pieniędzy przywiozłaś. A ona nie truskawki zbierała.
Potem do kościoła idzie i się modli...
No... wzór do naśladowania. Z dziećmi za rączkę do komunii.
Obrzydliwość... Te dzieci są przykrywką dla bydlęcia

- o. Rydzyk:
- Byłem kilka tygodni temu w Paryżu. Wyszedłem
wieczorem szukać eucharystii. Patrzę, a tu wszyscy się
bawią, cały Paryż się bawi. Muzyka, kawiarnie, tańce.
No szatan, mówię wam, szatan.

- o. Rydzyk:
- Popatrzcie na te kobiety na ulicach. Tak chodzą i się
ubierają, jak gdyby były prostytutkami. Popatrzcie, ile
mamy w Polsce prostytutek.
Ulice pełne prostytutek... na każdym kroku...

- rozmowa na antenie RM:
- Tu Radio Maryja, katolicki głos w twoim domu.
Słuchamy, kto się do nas dodzwonił?
- Tu... tu... Włodź...dź... dzi... mieeerz z No... oooo...
weg...g...g... Sącz...cz...cza...
- O widzę, że z Panem sobie nie porozmawiamy...

- rozmowy na antenie RM:
- Jest u nas dzisiaj w rozgłośni Marcin.
Skąd przyjechałeś?
- Z Bydgoszczy.
- A ile się jedzie z Bydgoszczy do Torunia?
- Półtorej godziny.
- Jesteś bardzo dzielny, Marcinie

- o. Rydzyk: Ostatecznym celem homoseksualizmu jest walka z Kościołem i zniszczenie Kościoła.

- o. Rydzyk: A ta prostytucja na drogach? Jakież to wstrętne. I popatrzcie, kto się koło tych narzędzi diabła zatrzymuje. Popatrzcie... góry mięsa z hormonami. Bo przecież nie ludzie. Trzeba siać, siać... tak, tak...
zwierzęta z hormonami. A potem przychodzą z płaczem do księży.

- telefon do RM: Poszłam do księdza i żalę się, że już nie mam siły, bo piętnaście lat żyję pod jednym dachem z pijakiem, a ksiądz westchnął i powiedział: Ty masz jednego pijaka, a ja mam ich całą parafię.

- rozmowa na antenie RM: Ojcze Dyrektorze... mam nowotwora i to złośliwego.
O. Rydzyk: To wszystko dla Boga, córko.

- ekspert RM: Czasem w towarzystwie słychać koncert „bąków”. Wszystko spowijają trujące wyziewy tych gazów. Z punktu widzenia ekologii jest to barbarzyństwo.

- telefon do RM: Miałam do usunięcia ząb... i to mądrości. Bardzo się bałam i poszłam do kościoła, i modliłam się: „Panie Jezu, co to będzie, co to będzie...?. I taka myśl mi wtedy przyszła do głowy: to ja się boję o ból zęba, a przecież Jego na tym krzyżu bardziej bolało. No to zaczęłam się modlić i ofiarowałam Jezusowi ten ząb. Poszłam do dentystki, a Jezus mi to wynagrodził i wcale mnie nie bolało.”

- telefon do RM: Ja sobie taką modlitwę wymyśliłam sama. Mogę powiedzieć?
- Prosimy...
- Jak to dobrze, że jesteś, ojcze Rydzyku, jak to dobrze, że ciebie ta mama urodziła, niepokalana...

- ekspert RM: Masoni są narzędziem szatana, a ich znakiem jest słońce. Zwróćcie uwagę, że ten znak starają się umieścić wszędzie. Na przykład w Polsacie się ono pojawia i na butelkach wody „Bonaqua”, i jako logo partii Unia Wolności. Żebyśmy mieli kilkuset takich ojców Rydzyków w Polsce, to nie musielibyśmy się bać masonerii.

- ekspert RM: Jest taka książka dla dzieci pod tytułem „Doktor Dolitle”. To jest straszna książka i jeszcze na dodatek lektura. Ona równa zwierzęta z człowiekiem, czyli równa człowieka ze zwierzęciem. To jest doktryna masońska: świnia jest taka sama jak i ja.

- o. Rydzyk: Trzeba pić zioła, bo to nie chemia. Ale jak się je pije na przykład o północy, stojąc na jednej nodze, to już wtedy zaczyna się okultyzm i diabeł.

- rozmowa na antenie RM: Niech będzie pochwalona Maryja zawsze dziewica. Czy będę na antenie?
- Już pan jest na antenie.
- A co mi ksiądz za pierdoły opowiada, kiedy mam włączone Radio Maryja i tam teraz słyszę ojca dyrektora!
- Bo jeszcze fale radiowe do pana nie zdążyły dolecieć. I proszę się kulturalnie wysławiać.

- słuchaczka RM: Jak byłam mała, to przychodził do nas taki wysoki ksiądz. Brał mnie na ręce i tak gładził po pupce. Teraz jestem duża, ale czasem tak bardzo chcę, aby tamten ksiądz znów mnie przytulał i głaskał po pupie.

- o. Rydzyk: Przyjeżdżają tu do Torunia ludzie i mówią: „Jakie to sobie pałace budują księża. A to jest ich dziadostwo ?”
- Tych ludzi dziadostwo i mały mózg. Zacofanie!

- słuchacz RM: Chciałem pozdrowić moją zmarłą siostrę. Żeby zawsze była zdrowa.

- o. Rydzyk: Mówią niektórzy, że Ojciec Święty jest konserwatystą. Pewno, że jest, bo na tych biwakach rozmaitych jadał konserwy, bo je lubi...

- telefon do RM: Ja jestem już babką, mam 75 lat. Tyle lat żyłam z alkoholikiem. Już zaczynam płakać i urodziłam z tym alkoholikiem córkę, która wyszła za mąż też za alkoholika. Urodzili dziecko, też alkoholika...

- telefon do RM: Postuluję wyrzucenie z nazwy telewizji Polsat liter: p o l. Bo to nie polskie. I co wtedy zostanie? S a t zostanie. I jak dodamy do tego skrót od słowa „antena”, zobaczymy całą prawdę S a t – a n !

- ekspertka RM: Telewizja i gry komputerowe mogą być przyczyną masturbacji, która będzie później przeszkadzała w tworzeniu więzi rodzinnych. Badania na całym świecie wskazują, że masturbacja jest główną przyczyną rozwodów na
całym świecie.

- przypadkowe wejście na antenę dźwiękowca RM zdenerwowanego odgłosami remontów w rozgłośni: „k#!@a, c@#!u, przestań wiercić. Jak ja, k#!@a, mogę miksy robić w takich, k#!@a, (słowo na p)onych warunkach, do c@#!a!

- rozmowa na antenie RM: Jak to jest, ojcze? Znajoma chodziła po domach i zbierała pieniądze na Radio Maryja i wpadła do piwnicy głową w dół i teraz ma wstrząs mózgu i cała poraniona jest...
- Może źle zbierała...

- modlitwy na antenie RM: Słuchamy, Radio Maryja... w czyjej intencji modlitwa?
- Ja bym chciała się pomodlić za wszystkich oszustów, kłamców i złodziei... no i za ojca dyrektora oczywiście.

- słuchaczka: Pojechałam na pielgrzymkę na Węgry i widziałam, że księża, co byli z nami, kupowali w dużych ilościach winiaki...
o. Jacek: Mówi pani nie na temat dzisiejszej katechezy.

- o. Rydzyk: Rozmawiam kiedyś z taką dziewczyną. Niby sukienka do ziemi... dobrze, ale patrzę, a tu taki dekolt... rozpruty niemal do pępka. Biedne dziecko... myślę sobie... potem dziwisz się, że mężczyźni patrzą na ciebie jak na zwierzę. Kochani, trzeba siać, siać i zbierać ziarno. Jakoś dzisiaj nie kontaktuję tak... dobrze.

- ekspert na antenie RM: Weźmy słowo „komputer”. Wszystkie litery w tym słowie przyporządkujmy kolejnym liczbom w alfabecie, potem dodajmy je do siebie i pomnóżmy przez 6. Co otrzymamy? Otrzymamy 666. A więc i komputer i
Internet to narzędzia diabła.
Go to the top of the page

+Quote Post
3 Stron V   1 2 3 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
falubaz
post 18:58, 8 03 2005
Post #2

Oberst
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 367

ja (słowo na p)e. gorzej humoru nie mogles mi popsuc :C
radio maryja to scierwo, jak cale to "swiete" towarzystwo, ktore jest bardziej papieskie od papieza. Za przeproszeniem, bo niby kler, ale to sa jakies oblakane ofiary losu, falszywi bizmesmeni, sprzedawczyki i szatan wcielony.amen

walesa mial racje piszac swoj list ffs.

spalic, zniszczyc, ekskumunikowac(czy jak to sie wabi), bo przez tych ludzi do kosciola sie nie chce chodzic.
dlatego kosciol w polsce=organizacja :/
aaa dawac flejma o kosciele :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

+Quote Post
ymma
post 20:02, 8 03 2005
Post #3

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 2258

Nie zapominajcie, że RM nie = Kościół. Wszędzie znajdą się ludzie, którzy wypaczą intencje, albo próbują wymościć sobie ciepły kącik/posadkę. Niestety jakość kleru odzwierciedla (w tak katolickim kraju jak nasz) kondycję i jakość całego społeczeństwa.
Co do samej instytucji Kościoła, bo fakt jest to instytucja, to zadziwiające jest, że tak niewielu orientuje się tak w samych dogmatach, celach, sposobie funkcjonowania jak i samej jego historii. W społeczeństwie pokutują od dawna pewne mity, które niestety przyjmowane są za prawdę i stały się uznawane za fakty. Ogromna większość posługuje się utartymi stereotypami, nie zdając sobie sprawy jakie bzdury opowiada. Nie jestem szczególnie religijną osobą, ale ze względu na rodzaj studiów niejaką wiedzę posiadam i zawsze zastanawiało mnie z jaką łatwością ludzie ulegaja swego rodzaju indoktrynacji, oraz pewnej modzie i trendom. Po latach wzmożonej religijności (czasy stanu wojennego) przyszły czasy na bunt, wyśmiewanie i walkę. To typowa zmiana pokoleniowa, tylko czy aby wszyscy są świadomi tego z czym walczą, co ośmieszają, czy tylko jak te owce beczą za innymi?

Ps. Inną sprawą jest, że to co dzieje się pod przykrywką katolickiego radia jakim niby jest RM, mnie osobiście zazwyczaj bawi, ale i zarazem szokuje. Niestety zasięg jego oddziaływania nie najlepiej świadczy o naszym społeczeństwie i potwierdza zasadę, że ludzie wolą wierzyć w innych ludzi niż w idee.

+Quote Post
falubaz
post 20:18, 8 03 2005
Post #4

Oberst
Ikona Grupy

mnie rm nie bawi, ale frustruje. a dlaczego? bo w rm i tv trwam propaganda na rzecz antydemokratow giertycha, macierewicza i pis na calego.
:C moze fajnie prawicowcy beda rzadzic, ale te rzady beda takie same jak za czasow aws i uw czyli falszywych ludzi :/
wiec dlatego nienawidze rm i calego rydzyka. to prawda ze rm nie kosciol, ale niejako dziala on z namaszczenia kosciola, a urzadza sobie prywate kosztem biednych ludzi.
bzdury RM trafiaja do tych najbardziej zagubionych, naiwnych starszych ludzi, ktorzy sa oszukiwani przez ojca krola ;x
a co do historii ymma zauwaz ze nie zawsze, a raczej rzadko(popraw jak sie myle) chrzescijanstwo bylo rozprzestrzeniane zgodnie z dekalogiem :]
nomem omen najlatwiej jest oszukac ludzi juz oszukanych, zgubionych i to robi rydzyk.
napewno nie denerwowalbym sie tak gdyby to byl taki jedyny przypadek w kosciele, ale niestety jest ich pelno i wszedzie :/
ciekawe czy sa tu ludzie zgadzajacy sie z rydzykiem(ojcem krolem :X)

+Quote Post
tranx-san
post 20:32, 8 03 2005
Post #5

Major
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 551

imo Jesus said: "nie budujcie mi kosciola ze sklay tylko z ludzi"

wiec to cale pier.dolenie ze kosciol to kosciol tamto jest malo adekwatne do sytuacji. jezeli ktos naprawde wierzy w Boga to wie, ze MY jestesmy kosciolem a nie jakis pie.rdolony kler - sekta ludzi ubranych na czarno... Ludzie stanowia kosciol, wyznaja Boga, cale te szopki z chodzeniem do obmurowanego budynku i sluchaniem pier.dolenia panow w czerni jest zbedne.
Bog jest wszedzie, modlmy sie w domu.
Ja jestem razem z falubem, mam w dupie rm, tv trwam i inne badziewie podobnego typu. Kler (bo nie kosciol, kosciol to my - wierzacy) to jedna wielka organizacja, ktorej glownym celem jest wyzysk, co najgorsze wyzyskiwani sa ludzie ktorzy sa najbardziej wierzacy, bo z zalozeniami "kleru, papiestwa czy jak c@#! to nazwiecie" trzeba chodzic na msze etc, tam robiona maja wode z mozgu i tam, ksiadz mowi: glosujcie na tego, oni ida do urn i glosuja...

niestety ale Kler ma za duza wladze nad naszym spoleczenstwem, zeby nie mowic ze jest sterem tych ludzi, a biedne babcie ktore oddaja co miesiac polowe swoich rent na radio maryja, powoli zaczynaja uznawac rydzyka za "Boga"

Przez cale te lata od powstania chrzescijanstwa mozna zauwazyc wielkie zmiany. Kiedys koscioly (budynki) byly robione na chwale Pana, byly swoistym miejscem do spotkan ludzi wierzacych do modlenia sie razem.. teraz W tych budynkach szerzona jest propaganda, wygodna dla ludzi w czarnych ubrankach... przez takie zachowanie kleru i calego wspanialego duchowienstwa wielu ludzi przestalo chodzic do "kosciolow" (w tym ja) lub wogole zatracili swoja wiare (np ja).
Ciagle sprawy z molestowaniem dzieci przez kler itp itd sprawiaja ze na sam widok kogos z koloratka przy kolnierzu mam odruchy rzygolotne...

Wierzyc w Boga mozna, ale z rozumiem, nie wolno zapominac tez o tym, ze kler jest po to by sluzyc Panu, a nie swoim wlasnym interesom jak RM
kkthx bye

+Quote Post
MANGUSTA
post 12:54, 9 03 2005
Post #6

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 2991

Ciekawy jestem co O.Rydzyk by zrobił gdyby mu kazano słuchać na okrągło RM smile.gif

+Quote Post
nephit
post 15:02, 9 03 2005
Post #7

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1356

ta gg o0 najlepiej brac sobie to co jest dla nas najwygodniejsze
CYTAT
imo Jesus said: "nie budujcie mi kosciola ze sklay tylko z ludzi"
powiedzial tez 'pamietaj aby dzien swiety swiecic'. co robisz, zeby sie temu podporzadkowac? nafin. pojscie do kosciola w niedziele - niekoniecznie na msze ale, zeby sie pomodlic troche to juz jest jakas forma oddania Bogu czci.

rm tez uwazam za gowno ale co wazniejsze nie identyfikuje go z kosciolem i wcale nie uwazam za jego integralna czesc.

CYTAT
a nie jakis pie.rdolony kler - sekta ludzi ubranych na czarno...
porownywanie kosciola do sekty kolejne gg.

CYTAT
Ciagle sprawy z molestowaniem dzieci przez kler itp itd sprawiaja ze na sam widok kogos z koloratka przy kolnierzu mam odruchy rzygolotne...
znowu - co widzicie w tv = obraz ogolu... spotkalem wielu ksiezy. bylem ministranem i kur.wa zapewniam was, ze zaden nie probowal mnie dymac od tylu... o_O owszem, sa przypadki molestowania ale dlaczego przez to jechac na kosciol? przeciez podczas przyjmowania do seminarium nie da sie sprawdzcic jakie kto ma sklonnosci. poza tym w innych zawodach tez zdarzaja sie pedofile... moze zrobimy ogolnokrajowa nagonke na dyrygentow bo w slowikach byl pedofil...

na zakonczenie: bawi mnie bardzo Wasza troska o starych ludzi... nagle znalezli sie zwolennicy pomagania starszym. jak tak bardzo Wam na nich zalezy to mysle ze w domach starcow znajdzie sie miejsce dla wolontariuszy...

+Quote Post
falubaz
post 16:20, 9 03 2005
Post #8

Oberst
Ikona Grupy

CYTAT
na zakonczenie: bawi mnie bardzo Wasza troska o starych ludzi... nagle znalezli sie zwolennicy pomagania starszym. jak tak bardzo Wam na nich zalezy to mysle ze w domach starcow znajdzie sie miejsce dla wolontariuszy...

(słowo na p)nales jak lysy grzywka o kant kuli.
rotfl
:DDDDDDDDDDDDDDDDD
rzeczywiscie rm pomaga starszym ludziom. ale przy wypisywaniu przelewow chyba.
chodzi mi o to ze sa wykorzystywani naiwnie do celow biznesowych i c@#! wi jakich jeszcze.
zreszta nic nie pisalem o pomocy dla starszych ludzi wiec nie wiem o co sie do-(słowo na p)sz.
zreszta wystarczajaca ilosc ludzi w tym kraju ma powody zeby nie uznawac takiej organizacji jakiej jest kosciol. przyklad? cegielki na ratowanie stoczni gd(a)(y)nskiej. przypomnij sobie lub spytaj sie kogos dlaczego ;]
molestowanie-czemu nie ekskumunikuja ciagle pedofili? tez drazniaca sprawa.
duzo ludzi w polsce chodzi do kosciola bo sie boi ze zostana odrzuceni przez spoleczenstwo jako niewierni ludzie. i to jest najgorsze. MOHEROWE BERETY wytykaja palcami na ulicy i powtarzaja co rydzyk powie.

to prawda ze nie kosciol jako organizacja tworzy wspolnote, ale niestety kosciol musi dawac przyklad wiernym jak sie zachowywac.

+Quote Post
blacktyger
post 19:48, 9 03 2005
Post #9

Generalmajor
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 318

nephitowi zadzialalo forum i juz flejm :/

ja sie nie będe wypowiadał za bardzo co mysle o kościele bo to chyba każdy wie ...
dla mnie ta instysucja ma z Bogim tyle wspólnego, że w jego imię m@!dowała ludzi
eot

a co do cytattów Bobina to omg :< w niektóre to mi się wierzyć nie chce :u

skąd to masz ?

+Quote Post
Bobin
post 20:25, 9 03 2005
Post #10

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 496

CYTAT
a co do cytattów Bobina to omg :< w niektóre to mi się wierzyć nie chce :u

skąd to masz ?

Wiem, bo mi tez w niektore nei chce sie wierzyc. Zrodla niestety nie pamietam, ale te cytaty raczej sa wiarygodne bo kiedys dostalem od znajomego mp3, ktore to byly nagraniami z audcji w RM ^^ I chyba nawet bylo cos z tego co wyzej "zaserwowalem". RYDZYK HAS THE POWER biggrin.gif (oj chyba pokaleczylem ang)

+Quote Post
tranx-san
post 20:32, 9 03 2005
Post #11

Major
Ikona Grupy

:U gg

a mnie drazni to ze wiekszosc z was (nie wszyscy) wielcy zapalency wiary i kosciola (mam szacunek do wiary i do kosciola) tak naprawde w ch.uju ma wiekszosc dogmatow wiary, w dupie ma Boga i zyje swoim zyciem... a na pokaz udaja jakimi wielkimi sa katolikami, chodza dla przykladu do kosciola, niby sie modla, a wychodzac z kosciola mowia "kur.wa" jeden do drugiego, pozniej ida sie pier.dolic po katach...

nie chodzi mi o to ze ja uwazam to za zle.. czy cus, ale jaka ta wasza wiara jest? Ja kiedys doszedlem do wnioskow, ze juz lepiej nie wierzyc w Boga, wyrzec sie go, nizeli udawac przed calym swiatem iz sie jest przykladnym chrzescijaninem, w dzien swiety sie swieci, w post sie posci, w niedziele sie nie pracuje...
Ignoranci i tyle :C

Popatrzcie sobie na wyznawcow Allaha, fakt sa poj.ebani bo zabijaja "niewiernych" ale jak u nich jest napisane ze w dzien swiety sie swieci, to swietuja, jak jest post to poszcza, a my? Ch.uja!

imo szkoda ze tu pisalem bo sie unosze niepotrzebnie, nie lubie dyskutowac na temat wiary..

btw 95% naszych rodowitych katolikow to.. tylko pseudo katolicy smile.gif

ahh i na koniec.. ktos costam napisal o obronie starszych, o pomocy costam :C ja im nie pomoge, sympatyzuje z nimi ale nie zostane wolontariuszem... tak samo jak Wy sympatyzujecie z biednymi glodujacymi dziecmi z afryki aczkolwiek nie oddacie im swojego komputera/telewizora/i innych w sumie zbednych do zycia wam stuffow...

+Quote Post
falubaz
post 21:40, 9 03 2005
Post #12

Oberst
Ikona Grupy

tranx dobrze mowi! dac mu piwa!

+Quote Post
ymma
post 22:14, 9 03 2005
Post #13

Hauptmann
Ikona Grupy

Oki, miałam się więcej nie wypowiadać, ale widze, że robi sie lekka nagonka więc rzeknę. Otóż moi mili daliście świetny przykład radykałów jakimi są "wyznawcy" Radia Maryja, są to ludzie zacietrzewieni w swoich przekonaniach, mają klapki na oczach, nie przyjmują do wiadomości żadnych rozsądnych argumentów, upieraja się przy oczywistych bzdurach, sa indoktrynowani. Oni to jedna strona, drugą są zacietrzewieni przeciwnicy Kościoła, też radykałowie, popełniający identyczne "grzechy" tyle że w stronę przeciwną. Obie strony wykazują się niezwykłą wręcz ignorancją i zaślepieniem. Tak, dotyczy to również piszących tutaj. drażni mnie to szczególnie, ponieważ od radykała do fanatyka już niedaleka droga. Powiem tak: NIENAWIDZE fanatyzmu w jakiejkolwiek formie!!!! Najwieksze zbrodnie i nieszczęścia spotykały ludzkość właśnie przez fanatyzm i rządze władzy. Pojawiała się jakaś silna, charyzmatyczna jednostka o ogromnych aspiracjach potrafiąca wywołać w tłumach fanatyczne uniesienie i już zaczyna się nieszczęście. I nie religie, czy koncepcje społeczne wywoływały wojny, a właśnie durny tłum idący za swoim guru. Wine ponoszą ludzie nie religie.

Niestety w obecnej chwili pojawia się właśnie taki niezdrowy podział w społeczeństwie - albo wierzący zaczynają iść w stronę ojca dyrektora, albo wściekli antyklerykałowie krzyczą tak samo głośno i histerycznie w "Nie" albo innych równie "rzetelnych" mediach. Jak głupi tłum właśnie i jeszcze wydaje im się, że mają własne zdanie. To śmieszne.

Co do molestowania przez kler. Czy wy naprawdę nie widzicie, że to taki "modny" temat? Parę lat temu była taka głośna sprawa w Toruniu (jedna z pierwszych), no rozpisywano się o tym w całej Polsce! Księdza usunięto, jakieś tam podobno odszkodowanie było, a wiecie co się okazało? Rozmawiałam z krewnym "poszkodowanego" i okazało się że gość miał z nim na pieńku i jak tylko pojawił się dziennikarzyna szukający jakiś brudów to wiele sie nie zastanawiał i naopowiadał co mu ślina na język przyniosła. Pewnie, nie zawsze tak jest, ale nie wierzyłabym we wszystko co wam w telewizjii mówią. Dlaczego? Bo widzicie w seminariach obserwuje się seminarzystów pod tym kątem, przeprowadza się na nich testy psychologiczne i w razie jakiś podejrzeń skrupulatnie uniemozliwia ukończenie studiów. Stosuje sie to już od dawna. Nie wyklucza to zupełnie możliwości, ale konkretnie utrudnia. Dużo gorzej sprawa wygląda z naszym środowiskiem pedagogicznym, przypadków pedofilii corocznie jest kilka w każdym dużym mieście i nie tylko, ale nikt o tym nie grzmi bo to nie jest "top temat".

CYTAT
ja sie nie będe wypowiadał za bardzo co mysle o kościele bo to chyba każdy wie ...
dla mnie ta instysucja ma z Bogim tyle wspólnego, że w jego imię m@!dowała ludzi
eot

blacktyger, nie ma tu dość miejsca i nie mam zamiaru dodatkowo zanudzać reszty swoimi wywodami, ale jeśli masz ochotę to napisz do mnie, bo wydaje mi się, że nie dokońca wiesz co piszesz. Nie twierdzę, że absolutnie nie masz racjii, ale wydaje mi się że o wielu rzeczach nie masz bladego pojęcia.

CYTAT
a mnie drazni to ze wiekszosc z was (nie wszyscy) wielcy zapalency wiary i kosciola (mam szacunek do wiary i do kosciola) tak naprawde w ch.uju ma wiekszosc dogmatow wiary, w dupie ma Boga i zyje swoim zyciem... a na pokaz udaja jakimi wielkimi sa katolikami, chodza dla przykladu do kosciola, niby sie modla, a wychodzac z kosciola mowia "kur.wa" jeden do drugiego, pozniej ida sie pier.dolic po katach...

Tranx nie ma czegoś takiego jak absolutne nakazy. Wszelkie przykazania są właśnie pokazaniem właściwej drogi, drogi która ma UŁATWIĆ bycie dobrym chrześcijaninem, czy katolikiem. Celem jest to byś się starał, bo jasno jest też powiedziane, że nie ma ludzi doskonałych. Poza tym do wiary każdy powinien dochodzić własną drogą, to też jest powiedziane. A to że większości trzeba mówić wprost co ma robić, bo są zbyt mało inteligentni, za słabi, czy zagubieni to już inna sprawa. Jeszcze inną sprawą jest to, że tak niewielu rozumie czym jest wiara i czym jest religia (bo są to dwie sprawy, choć ta drugo mocno związana z pierwszą) i rozumieją tylko tyle, że trzeba chodzić do Kościoła i takie tam. Jednak większość obowiązujących norm moralnych zawdzieczamy takiej, czy innej religii. Religie tworzyli różni ludzie i było wśród nich wielu zdecydowanie mądrzejszych ode mnie czy od kogokolwiek z piszących tutaj.

CYTAT
nie chodzi mi o to ze ja uwazam to za zle.. czy cus, ale jaka ta wasza wiara jest? Ja kiedys doszedlem do wnioskow, ze juz lepiej nie wierzyc w Boga, wyrzec sie go, nizeli udawac przed calym swiatem iz sie jest przykladnym chrzescijaninem, w dzien swiety sie swieci, w post sie posci, w niedziele sie nie pracuje...
Ignoranci i tyle :C

Nie ma czegoś takiego jak idealny chrześcijanin, więc wszyscy poniekąd są ignorantami. Nie rób więc z tego argumentu. Mozna być jedynie dobrym człowiekiem, albo się starać nim być. I kto tu jest ignorantem?

CYTAT
Popatrzcie sobie na wyznawcow Allaha, fakt sa poj.ebani bo zabijaja "niewiernych" ale jak u nich jest napisane ze w dzien swiety sie swieci, to swietuja, jak jest post to poszcza, a my? Ch.uja!

A tu mamy właśnie idealny przykład na to jak wykorzystuje się religię do własnych celów. Tam tak zinstytucjonalizowano, obwarowano religię zakazami i nakazami, że przestała być wiarą a stała się obowiązkiem i prawem. A to już zupełnie inna sprawa. I powiem CI, ze nie ma obecnie tak zakłamanej religii jak islam właśnie. To narzędzie do celów politycznych. Dlaczego tak jest to już temat na inną niezwykle długa debatę.

+Quote Post
warmer
post 23:39, 9 03 2005
Post #14

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 3064

OFFTOP:
ymma ile czasu to pisalas?? smile.gif

Hmmm...wiara jak dla mnie jest osobista sprawa kazdego czlowieka i nie ma imo sensu "wyklucac" sie o to na forum. To do niczego nie doprowadzi.

PS
Czemu praktycznie corok ktos na jakimkolwiek forum wypuszcza te same txt o RM?? Nie zebym ich bronil albo cos ale to jest troche dziiwne... biggrin.gif

+Quote Post
conish
post 1:19, 10 03 2005
Post #15

Oberst
Ikona Grupy

Grupa: Moderatorzy
Nr użytkownika: 79

Topic zaczal sie od tekstow pochodzacych z radia maryja. Wiec od tego zaczne.

Pamietacie jak obiegla cala polsce mp3 pochodzacym z radia maryja? Bylem chyba wtedy w podstawowce wiec... 10 lat temu? Wszyscy smiali sie, cieszyli,tylko dlatego ze ktos odwazyl sie na to. Dzis wiecej jest juz entuzjastow wulgarnego wyrazania sie na forach publicznych, lub eterze.

Faktycznie, miejscami cudowne kwiatki wychodza i jest to zabawne. Zaslepione i zaslepieni, wpatrzeni w ojca R., gleboko wierzacy ze ich droga jest jedyna sluszna rzucaja ciekawe slowa.

Nie mam nic generalnie do nich. Niech no tylko nie nagabuja mnie, nie probuja przekonac i generalnie nie mowia do mnie nic na ten temat.

Co do ojca dyrektora... Kazdy jakos zarabia... Imo dziwne ze ktos kto zarabia w ten sposob zarabia tyle. I koniec.

Przypomina mi on pewna postac historyczna, ale nie bede sie tu otwieral z moimi pomyslami.

Co do Allaha itd. Ciezko mi powiedziec cos dobrego. Wiem jednak, ze gdyby nie oni nie byloby dzisiejszej kultury takiej jaka znamy. Uwazam, ze to narzedzie polityczne, a (tutaj slowo, ktorego nie pamietam, jednak opisujace proces, po ktorym Koran zostal uznany za ksiege niepodlegajaca interpretacji) tylko to potwierdza.

dziekuje.

+Quote Post
blacktyger
post 14:43, 10 03 2005
Post #16

Generalmajor
Ikona Grupy

CYTAT
blacktyger, nie ma tu dość miejsca i nie mam zamiaru dodatkowo zanudzać reszty swoimi wywodami, ale jeśli masz ochotę to napisz do mnie, bo wydaje mi się, że nie dokońca wiesz co piszesz. Nie twierdzę, że absolutnie nie masz racjii, ale wydaje mi się że o wielu rzeczach nie masz bladego pojęcia.

i dobrze, ja nie mam zamiasru z Tobą o tym rozmawiać bo nie widze celu w tym.
owszem możesz mi zarzucić że nie mam dostatecznej wiedzy, ale nie możesz mi mówić ze 'nie wiesz o czym piszesz'. wiem doskonale i biore całkowitą odpowiedzialność za to co pisze. Poprostu dla mnie kościół robi z Boga kogoś kogo mamy się bać a nie kochać. naprawdę eot bo to co mówie to wielki skrót ze wzglęu na brak czasu i OCHOTY na pisanie w co wierze i jak.

powiem tylko jeszce odnoście tej pedofilii - człowiek jest stworzony do rozmnażania aby gatunek mógł przetrwać i jeśli jest mu dobrze (ma dach nad glową jedzenie i picie) to myśli wlaśnie o tym - a tym bardziej męrzczyzna. A jeśli ma sie pod reką ofiary losu - zakonnice, które są nimi tylko dla tego że nikt ich nie chciał i dzieci to wybór jest prosty. (to również jest tylko wulgarny skrót, ale na więcej mnie na razie nie stać sad.gif )

nie odpisuj Ymma, nie ma sensu, w ogóle źle zrobiłem że co kolwiek napisalem bo to był, jest i będzie temat rzeka o którym każdy może coś powiedzieć w swój własny - sprzeczny z innymi sposób

+Quote Post
ymma
post 17:46, 10 03 2005
Post #17

Hauptmann
Ikona Grupy

Po pierwsze blacktyger, wybacz, ale nie ty będziesz mi mówił, czy mam, czy też nie cokolwiek i na jakikolwiek temat pisać. Wiem co miałeś na myśli (a przynajmniej tak mi się wydaje) ale zabrzmiało to lekko niestosownie.

Po drugie, co do pedofilli to faktycznie chyba nie miałeś czasu, bo to co napisałeś to bełkot jakiś. Przyjmij do wiadomości, że to NIE OKAZJA CZYNI Z CZŁOWIEKA PEDOFILA!!! Gdyby tak było, to połowa lekarzy pediatrów byłaby pedofilami, nauczycieli, i aktorów z teatrów lalkowych!!! No i od kiedy to zakonnice są nieletnie? ohmy.gif I znasz może jakieś, żeby nazywać je ofiarami losu?

Po trzecie mylisz swoje zdanie i poglądy z wiarą.

I po czwarte wszystko co napisałam miało dwa cele - zwrócić uwagę na to, ze na świecie jest niezwykle mało spraw/rzeczy ktre można by osądzać w kategoriach - czarno - białe. Wiem, ze wy młodzi i bardzo młodzi macie takie tendencje. Łatwo ulegacie takim, czy innym wpływom, jeśli tylko odnajdujecie w nich częśc własnych przemyśleń, czy obserwacji. Popadacie często w niepotrzebne skrajności. Chciałam również zwrócić i na to uwagę (o czym pisałam wyżej), że radykalne stanowiska w ogromnej wiekszości spraw są niebezpieczne.

No i w jednym się z Tobą black zgadzam, wiara, czy Kościół to jest temat rzeka i w kilku linijkach textu nie da się nawet z grubsza rzetelnie przedstawić swojego stanowiska i przemyśleń. Są to sprawy, które, w miarę inteligentny człowiek, analizuje i "przetrawia" przez całe życie, wielokrotnie nawet zmieniając swoje stanowisko w niektórych ich aspektach.

Oczywiście wszystko to to moje prywatne zdanie. Nie twierdzę też, że musi być bezwzględnie prawdziwe. Koniec.

+Quote Post
tranx-san
post 22:48, 10 03 2005
Post #18

Major
Ikona Grupy

black to prawdziwy merzczyzna wink.gif

ja tez wyrazilem swoje zdanie i na temat wiary i kleru.

Tak Kasiu, nie ma idealnych chrzescijan, ale po co sie maskowac ? Bylem kilka razy w kosciele i widzialem jak sie zachowuja ludzie. jedni sie modla a inni stoja z przymusu, bo tak lepiej, bo sasiedzi widza, bo ksiadz zauwazy.. po co?
Wiara to sprawa kazdego czlowieka. Jezeli ktos mi napisze ze wyznaje Allaha, nie zbluzgam go za to, niestety spora czesc osob, tych bardziej radykalnych napluje im w twarz... Jak sa traktowani jechowi w polsce? gorzej niz scierwo (ja tam zawsze ich wyslucham zanim im powiem do widzenia)

W moim poscie powinniscie zauwazyc glowna puente... dzisiaj nikt nie kocha Boga, wszyscy kochaja samych siebie, badz pieniadze (coniektorzy komputer), sa falszywi. Chodzi mi glownie o to ze kazdy chce wygladac przed innymi na swietego. polskie spoleczenstwo jest chore, a tolerancja to slowo ktorego nie powinno byc w jezyku polskim, bo postawa tolerancyjna w pl nie istnieje.

jak to kiedys kto ladnie powiedzial "nie udawaj ze jestes bardziej swiety niz papiez"

Problem sie bedzie pogarszal, bo technologia idzie do przodu, rozwoj czlowieka idzie do przodu, a kosciol jaki byl taki jest, jest niereformowalny...
Czy nie uwazacie ze jak w wierze rzymsko-katolickiej ktora wiekszosc z nas wyznaje, dano by ksiezom i zakonnicom mozliwosc zakladania normalnych rodzin to problem molestowania nieletnich by nie byl tak widoczny jak teraz? Napewno by nie bylo nieslubnych dzieci, bo np u mnie w parafi jeden ksiadz jezdzi na dz!#@i, drugi ma dwojke dzieci, wszyscy o tym wiedza... to jest dopiero ignorancja

eot chyba z mojej strony.

+Quote Post
blacktyger
post 7:51, 11 03 2005
Post #19

Generalmajor
Ikona Grupy

Ymma nie znam niepłenoltnich zakonnic ale znam pełnoletnich ministrantów :< (to już oczywiście nie jest pedofilia)

chciałem tylko jeszcze dodać że dla mnie Ci wszyscy katolicy polscy (czyli 50%) przestana nimi byc po śmierci papieża co nieuchronnie się zbliża. Ten człwoiek to jeden z nielicznych który sprawy kościoła starał się zrobić sprawami ludzi - wszystykich. Jako jeden z nielicznych tolerował inne wiary i wyznania i nie był obuzony kiedy w jakiejś wiosce 3 świata ktoś zatańczył przed nim nago. I poza tym (co może być troszke 'chamskie') jest Polakiem. Teraz jest moda wierzyć, w kościół, ale jak się tak każdego weźmie na bok to niektórzy nawet powątpiewają w istnienie Boga ... gg dla kościoła i wszystkich ludzi maczających palce w tej instysucji jak już mówilem dla mnie wiara =/= religia.

tranx nie cezppiaj sie 'merzczyzn' :<

+Quote Post
AdI-O
post 23:46, 11 03 2005
Post #20

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1724

CYTAT
Czy nie uwazacie ze jak w wierze rzymsko-katolickiej ktora wiekszosc z nas wyznaje, dano by ksiezom i zakonnicom mozliwosc zakladania normalnych rodzin to problem molestowania nieletnich by nie byl tak widoczny jak teraz? Napewno by nie bylo nieslubnych dzieci, bo np u mnie w parafi jeden ksiadz jezdzi na dz!#@i, drugi ma dwojke dzieci, wszyscy o tym wiedza... to jest dopiero ignorancja

Zasady są po to żeby je przestrzegać. Tak samo ustalone normy moralne powinny być trzymane na pewnym poziomie, niezmienione bez względu na czas i okoliczności. Jeżeli ktoś nie potrafi ich szanować, albo próbuje dokonać radykalnych zmian, nie powinien ich wynawać. Tak samo i księża zobowiązuje się do przestrzegania celibatu, jak i inych imo kontaktów seksualnych, czy tym podobnych... Zezwolenie na zakładanie rodzin dla księży to problem nie do rozwiązania. Episkopat nie zgodzi się na takie radykalne zmiany.
Zawód, a raczej powołanie na duchownego wiąże ze sobą pewne kompromisy i zobowiązania. Jeżeli nie zamierzamy ich dokonać, to idźta wpi.zdu.
Jednym słowem to nie było powołanie, jedynie wewnętrzna zachcianka znalezienia czegoś nowego, czego do tej pory nie odkryliśmy. Lub coś innego o czym tylko wiedzą duchowni...

Kościół to temat rzeka: zaj.ebiście długi i niebezpieczny. Roztrząsanie go na łamach forum gry ,w której pierwszorzędna zasada to pozbawianie życia człowieka, troche mija się z celem. Proponuje zajrzeć na troche inne forum i tam głosić swoje "demagogie" mellow.gif

+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi