IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Pingi,lagi - ustawienia, Przydatne komendy do ustawień sieciowych
Mad
post 22:34, 12 08 2003
Post #1

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 48

Proszę o podanie wszelkich komend do ustawień sieciowych i ich możliwych wartości tak aby osiągnąć jak najmniejsze pingi bez lagów.
Go to the top of the page

+Quote Post
4 Stron V   1 2 3 > »   
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
Go��_[=||=]FarSight
post 23:01, 12 08 2003
Post #2

Goście

QUOTE (Mad @ Aug 12 2003, 08:34 PM)
mam nowy config do et i problem zle ustawienie laczy tongue.gif a nie moge znalesc parametrow od polaczenia

mozecie podac te parametry bym mogl je znalesc w starym confie i przeniesc do 2 smile.gif

ok oto parametry i ich graniczne wartosci dozwoloneprzez PB:
rate 5000-25000
snaps 20-40
cl_maxpackets 30-100
cl_timenudge -50 (minus pięćdzisiąt) - 0 (zero) -> co by nie bylo niedomowien biggrin.gif

moze jesio cos wiencej ale te to podstawa

+Quote Post
gatess
post 23:57, 12 08 2003
Post #3

Oberst
Ikona Grupy

Grupa: Administratorzy
Nr użytkownika: 2

[=||=]FarSight co byś doradził przy kablówce 512/64 ?
Donload mam duży 70Kb/s , upload okolo 8kb/s .
Jakie wartości off Course ...

+Quote Post
FarSight
post 10:40, 13 08 2003
Post #4

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 92

QUOTE (gatess @ Aug 12 2003, 09:57 PM)
[=||=]FarSight co byś doradził przy kablówce 512/64 ?
Donload mam duży 70Kb/s , upload okolo 8kb/s .
Jakie wartości off Course ...

Hmm to zalezy od servera ... inaczej ustawiam cfg jak gram na toadie (gdzie moge wycisnanc ping 0 - 15) a inaczej jak gram jakies CB na zachodzie....

Według mnie (niektorzy twierdza ze jestem w blendzie)
im mam gorszy ping do serva to daje:
wiencej rate
wiencej snaps
mniej cl_maxpackets
mniej (bardziej na minus) cl_timenudge ( z tym ze to jest zmienna ktora nie ma wplywu na ping ... to jush jest inna bajka ... ale generalnie jak sie ma ping powyzej 70 [by Angel biggrin.gif] mozna zaczanc wpisywac -10 i im wiekszy tym bardziej na minmus) .... a i niektore ligi i cupy nie pozwalaja dac bardziej na minus niz -20

na przyklad na toadzie gram z:
rate 9000, snaps 20, cl_maxpackets 100, cl_timenudge 0 (przez to mam ping 20-40 nie 0-15 ale imo lepiej sie gra)
wczoraj jakis serv w reichu na CB zeby miec pinga 40-50:
rate 25000, snaps 40, cl_maxpackets 30, cl_timenudge 0

btw niektorzy uwarzaja ze cl_maxpackets powinno byc rowne com_maxfps i graja z takim ustawieniem np com_maxfps 76 i cl_maxpackets 76 (jeden pakiet na jedna klatka) .... jezeli ilosc klatek baaardzo przewyzsza ccl_maxpackets to na lagometrze mamy connection interrupted chociaz tak nie jest (np. w rtcw na beach w ductach jak sie ma 300fps i cl_maxpackets 30)

PS. Mozna podejzec jakie inni maja configi sieciowe wpisujanc /players w konsoli bedac na servie...

PSS. Gates najlepiej wejsc na dany server i pokombinowac po zmianie tych wartosci nie trza robic restarta gry a nie vid_restarta .... 2-3 minutki i jush wiesz jaki uklad na danym servie daje ci best ping (z tym ze imo wole ping o 5 czy 10 wiekszy i cl_maxpackets 100 niz cl_maxpackets 30 roznica tych 5 czy 10 milisekund przy w miare equal pingach nie ma znaczenia)

+Quote Post
BadIDea
post 14:44, 4 11 2003
Post #5

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 339

Witam.

Komendy majace wplyw na ping i lagi.

/com_maxfps

/Rate

/cl_maxpackets

/snaps

/cl_packetdup

/net_noudp

/cl_timenudge

Monitor polaczenia:
/cg_lagometer 1

Kolor zielony - DOBRZE!!! Im cienszy pasek tym mniejszy ping.
Zolty - Zolte Zabki... lagi, szarpania, moze ktos ma kazze?... Zabij go i spal mu kompa a zolte zeby znikna smile.gif
Czerwone kreseczki - PL- Pakiet losty - strzelasz a koles zyje, rzucasz granat... a on znika. lykasz apteki, ammo... odwracasz sie a one dalej leza na ziemi.

Gdzies, kiedys czytalem opis, jakie ustawy dla jakiego lacza...
Nie moge tego znalesc sad.gif

Jesli ktos ma ochote - prosze o opis wyzej wymienionych cvarow.

+Quote Post
kober
post 23:57, 20 11 2003
Post #6

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Validating
Nr użytkownika: 20

czy ktos moglby w jakis precyzyjny, ale i prosty sposob wyjasnic, dlaczego maxpackets 100 przy pingu 80, jest lepsze od maxpackets 30 i pinga 50 ????
i czy jakis wplyw na ping, lub PL ma wartosc rate ??
i kiedy oplaca sie wlaczyc packetdup, a kiedy nie ( oprocz oczywistego faktu 0% PL )
i czemu snaps 40, a nie 20 ?

+Quote Post
rover
post 18:19, 21 11 2003
Post #7

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 293

kiedys podobny topic zalozyl bodajze Mazio, ale to bylo jeszcze na board.fpp.pl
tam bylo wszystko pieknie opisane.

+Quote Post
kober
post 19:24, 21 11 2003
Post #8

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Validating
Nr użytkownika: 20

dzieki rover za cynk - poszukalem i znalazlem ponizszy topic na boardzie fpp.pl: tweakowanie wolfa by mazio
wyjasnil on wiekszosc z moich watpliwosci, ale nie wszystkie - wciaz nie wiem, jaki wplyw na jakosc polaczenia maja snaps i rate...

a gdy tak szukalem trafilem na ciekawy topic autorstwa swietego ( aka wolfszlagier ): ownage biggrin.gif

+Quote Post
Swiety
post 18:50, 2 12 2003
Post #9

General
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 306

To były piękne czasy biggrin.gif Szkoda że już nie wrócą.

Działanie komedn sieciowych rozumiem tak:
(Mogę sie mylić nie jestem pewien)

Wszystkie komendy sieciowe są takie same w grach na egine Q3 (Q3, RTCW, ET) ich dziłanie polega na określaniu jak dużo informacji na sekunde zostanie przesłanych z serwera do klienta (gracza) i z powrotem.

Opis komend można bez problemu z palcem w dupie znaleść na necie, było nawet dokładnie opisane na Hive, no ale jak ktoś nie potrafi korzytsać z google to zamieszczam ten tekst.

RATE

Chodzi tu mniej więcej o ilość bajtów wysyłanych do serwera (i z serwera) od klienta.
To jest tak jakbyś sobie ustawił transfer maksymalny (tylko że w Wolfie).
Na szerokich łączach typu DSL nie ma przeciwskaząn żeby ustawić /rate jak najwięcej natomiast na modemach (gdzie mamy transfery max po kilka KB czy ISDN kilkanaście KB) ustawianie rate powyżej 10000 czy nawet 7000 mija się z celem.

Zwiększenie rate /przy:
Dobrym szybkim szerokim łączu - polepszy się ping.
Słabym wolnym łączu - pogorszy się ping.
Jeśli laguj z winy serwera to też lepiej zmniejszyć /rate.

Jak ustawić /rate ? Formuła jest następująca:
Bierzemy ilość Kbit wyciąganych na naszym łączu (np 128 Kbit) dzielimy je przez 8 lub przez 16 lub przez coś pośrodku (raczej dzielić przez coś bliżej 16)
Wynik z dzielenia wychodzi w tym przypadku od 8 do 16 - Mnożymy to przez 1000. Wychodzi rate od 8000 do 16000.
Z tego przedziału wybieramy sobie /rate przy którym mamy najlepsze warunki (np 10000).
Usatwianie /rate nie ma sensu podczas gry na LANIE - tam są troche inne zasady.

optymalne wartości:
Neo+ i inne szybkie łącza /rate 15000 do 25000.
Kablówki (Chello, ACN), ISDN: od 10000 do 15000.
SDI: około 10000 lub mniej.
modemy: około 5000.

Admin serwera może na nas wymusić maksymalne rate komedną /sv_rate. Jesli jest /sv_rate=10000
to nasze /rate=25000 działa tak samo jak /rate=10000

SNAPS

To jakby częstotliwość działania serwera z klientem (w Hz - czyli ile razy na sekunde). Trudno mi to wytłumaczyć - to jakby ilość cykli komunikacji klient-serwer na sekunde. Wartośc ta może być tylko wielokrotnością 20 także ustawianie innych /snaps niż 20 czy 40 jest bezsensu.
Podobnie jak z /rate im lepsze łącze tym ustawiamy większe /snaps (40) w celu polepszenia warunków.
Na słabych łączach ustawiamy mniejsze (20)

Optymalne wartości
LAN, Neo+, kablówki (Chello, ACN) - snaps 40.
SDI, ISDN - snaps od 20 do 40.
modem - snaps 20.

CL_MAXPACKETS

Ilość pakietów wysyłanych na sekunde od klienta do serwera i z powrotem.
Czym większe /cl_maxpackets tym większy ping (minimalnie - powinno to być max kilka-kilkanaście ms różnicy) ale większa płynność podczas gry.
Niektórzy wolą mieć większe /cl_maxpackets i trochę większy ping niż mniejsze /cl_maxpackets i mniejszy ping ale za to czesto skaczący.

Optymalne wartości:
LAN - cl_maxpackets 100
Neo+ - cl_maxpackets od 60 do 100
kablówki (Chello, ACN) - 60
ISDN, SDI od 30 do 60
modem 30

CL_PACKETDUP

To chyba odpowiada za duplikacje pakietów (dodatkowe pakiety). Ustawiamy 1 jak mamy packet losty.
Nie jestem pewien czy włączenie /cl_packetdup nie zwiększa zapotrzebowania na łącze. Niektórzy proponują ustawianie /cl_packetdup 1 na słabych łączach (modemy) a 0 na dobrych.
Ja proponuje włączać to tylko wtedy kiedy mamy duże packet-losty. Napewno na Lanie musi być 0.

CL_TIMENUDGE

Nie powoduje zmniejszenie czy zwiększenie pinga ale jakby niweluje skutki lagów, pingów.
Wartości mogą być od 0 do -50 (MINUS !!!).
Formuła na ustawienia /cl_timenudge:
Niektórzy proponowali ustawić /cl_timenudge=-(nasz_ping/2). Ja myślę że to nie jest najlepsze i lepiej ustawić /cl_timenudge równe naszemu pingowi dzielonemu przez 5 (z minusem).
Bardzo ciężko wyjaśnić mi na czym polega działanie /cl_timenudge. Ktoś kiedyś powiedział że to taki sztuczny lag który zwiększa płynność gry przy duzym pingu.

COM_MAXFPS

To nie jest komenda ustawień sieciowych !. Chociaż niektórzy doszukują się związków z /cl_maxpackets i mają ustawione /cl_maxpackets i /com_maxfps na tyle samo (np 76).

Com_maxfps określa maksymalną ilość klatek/s (fps) wyświetlanych przez grę. Zaraz ktoś się zapyta ? po co ograniczać ilość klatek/s ? Po to żeby nie skakała. Niektórzy wolą mieć stałe (chociaż mniejsze) fpsy niż większe ale za to skaczące.
Jesli twój sprzęt potrafi w każdym miejscu wyświetlić 300 fps a wpiszesz sobie com_maxfps 125 to będziesz miał stałe 125 fps.

Poza tym w grach na engine Q3 jest taka właściwość że skoki lepiej wychodzą przy STAŁEJ !! ilosć fps takiej jak: 43, 75, 125, 333 (ta ostatnia raczej nie do uzyskania).

Mniejsze com_maxfps (np 41) to również mniejszy odrzut broni snajperskiej.

Optymalne ustawienia:
MAsz cały czas powyżej 125 fps (np 150-160) - ustaw sobie /com_maxfps 125.
Fpsy skaczą ci od 80 do 100 - ustaw sobie /com_maxfps 75.
Masz 40-50 fpsów - usatw sobie /com_maxfps 43.

NET_NOUDP

Ta komenda za nic nie odpowiada. Ma być 1 i już. Pomysł wyłączania UDP czy TCP/IP w Wolfie grając po sieci jest jak najbardziej idiotyczny. Natomiast można ustawić sobie /net_noipx =1

PUNKBUSTER

Oczywiście ustawienia sieciowe są też limitowane przez PB i nie można ustawić dowolnych

rate może być tylko w przedziale: 5000-25000
snaps może być tylko w przedziałe: 20-40
cl_maxpackets może być tylko w przedziale: 30-100
cl_timenudge może być tylko w przedziale: 0 do -20
com_maxfps - nie może być ustawione poniżej 41 (z mniejszym snajperka strzelałaby praktycznie bez odrzutu)

+Quote Post
First person
post 20:41, 4 12 2003
Post #10

Oberschutze
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 378

Mniejsze com_maxfps (np 41) to również mniejszy odrzut broni snajperskiej.

WOLFszLAGIER wiesz może na jakiej zasadzie to działa ? tzn. to ,że im mniejsza wartość fps tym mniejszy odrzut ? bo dla mnie to nie do końca jest jasne , bo co ma fps do odrzutu broni ? Z góry dzięki za wyjaśnienie

+Quote Post
Swiety
post 23:28, 4 12 2003
Post #11

General
Ikona Grupy

To jest cecha engine Q3 - Działało w RTCW okazuje sie że działa też w ET.

Jak strzelasz ze snajperki to po strzale odrzuca ci mocno broń do góry. Mija trochę czasu zanim powownie sprowadzisz celownik na dół - Mniejszy odrzut oznacza, że możesz szybciej i skuteczniej strzelać ze snajperki.

Okazuje się że ustawiając sobie małą liczbę fps za pomocą com_maxfps możesz ten efekt odrzutu ograniczyć - ograniczysz to częściowo ale nie do końca - z mniejszym fps odrzut jest mniejszy.

I dlatego ClanBase w configu PunkBuster wprowadziło zasadę że nie można ustawić sobie com_maxfps mniejszego niż 41. Z com_maxfps dużo mnieszym od 40, odrzut snajperki prawie nie istnieje (tzn jest dalej ale jakiś szczątkowy).
Ale okazuje się że nawet z com_maxfps 41 odrzut snajperki jest mniejszy niż z com_maxfps 75 czy 125. dalej jest ale mniejszy.

+Quote Post
dNkN!
post 11:33, 15 01 2004
Post #12

Nr użytkownika: 200

QUOTE (WOLFszLAGIER @ 21:28, 4 12 2003)
COM_MAXFPS

To nie jest komenda ustawień sieciowych !. Chociaż niektórzy doszukują się związków z /cl_maxpackets i mają ustawione /cl_maxpackets i /com_maxfps na tyle samo (np 76).

owszem, nie jest komendą ustawień sieciowych ale na ping i gre może mieć wpływ - gdzie? kiedy? dlaczego?

często lagi powodowane są nie wydajnością (lub braku wydajności) łącza a niewydolnością kompa / procesora / routera. gwarantuje wam, że dostaniecie laga na 155mbitowym łączu grając w et jeżeli wasz procesor będzie zajęty w >95% albo et będzie "dławił" się ramem, którego tak bardzo mu brakuje. efekt ten wzmaga się jeżeli np udostępnione jest połączenie na drugi komp, na którym także toczy się boje w iti, na pojedyńczych kompa też to widać ale już nie tak wyraźnie. pomimo tego , że com_maxfps, cl_maxpackets nie odnoszą się do tych samych ustawień (grafa / sieć) to mogą spowodować laga.

prosty przykład:
mój prowider usług internetowych daje mi 60kb/s downloadu i uploadu synchronicznie, przy czym et wykorzystuję mniej-więcej (10kb/s dl/ul) / postać - czyli mam spory zapas. udostępniam połączenie za pomocą switcha.

mój komp:
athlon 1,8xp+, 512ram ddr 333, gforce 2 440 mx 64mb agp x4, windows

komp sayetana:
celeron 800mhz, 512sdram, gforce 'jakiśtam' 32mb, linux

et<-ja<-sayetan
jeżeli ja udostępniam połączenie sayetanowi za pomocą windowsa + kerio winroute komp sayetana wyciąga ile może i gra po jego stronie naprawdę wygląda na tyle ile wyciąga (fpsy skaczą mu w zakresie 10-76 blink.gif sad.gif ) ... ja też mam zlokowane fpsy na 76 i jeżeli np zdarza się, że łacznie razem mamy >121fps przy identycznych ustawieniach sieciowych (rate sv_maxrate, cl_maxpackets 30, cl_packetdup 1, snaps 20, timenudge 0) to oboje dostajemy laga, który objawia się pingiem w granicach 500-999. druga sprawa - nasze pingi różnią się o jakieś 20ms i co dziwne to sayetan ma ZAWSZE mniejszy ping na co ma wpływ - jak się okazuje - w pierwszej kolejności cfg, a konkretniej ustawienie com_maxfps i cl_maxpacket + cl_packetdup i w drugiej kolejności system operacyjny.

et<-sayetan<-ja
z kolei, jeżeli to on udostępnia mi połączenie za pomocą czitów z linuksa gra po mojej stronie wcale nie wygląda na tyle ile wyciąga mój komp , a tak jak w tym samym czasie u sayetana. Pomimo tego, że u mnie fpsy wahają się pomiędzy 60-76 gra po mojej stronie wygląda mi na <30 z dużym fluxem fpsów (jeżeli wolno mi się tak wyrazić smile.gif ). Prawda jest taka, że gra wygląda u mnie identycznie jak u sayetana i tak naprawdę fpsy zachowują się identycznie jak u niego, za to ping mamy wy!@#isty bo o jakieś 20-50ms mniejszy niż w pierwszym przypadku.

to chyba tyle, pzdr, cu

aha. związku pomiędzy tymi dwoma komendami nie ma, chociaż sprowadzają nas do ostatecznego wyrazu gry.

+Quote Post
sayetan
post 14:34, 22 04 2004
Post #13

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1025

taka pora, sprobuj sobie to miedzy 17-21
pozatym nie wiem jak tobie ale mi ciocia totalnie wisi
to server dla gotujacyhc sie w garku warzyw
takich zaczynajcych jak ja kiedys
zobacz sobie jakie masz pingi na niemcy albo na holandie
pozatym... sa rozne kable, bo cc|zis tez mieszak w centrum i ma mniejsze pingi niz ja

+Quote Post
AdI-O
post 18:22, 27 04 2004
Post #14

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 1724

Ja mam podobne łącze(aster 128kb/s troche okrojone)
A sprzęt jeszcze gorszy :duron 800, radeon 9600 pro,512 ram, dysk 80GB Seagate.
Pingi mam różne,przeważnie 50-150, czasami skacze do 999 co kilkadzisiąt sekund i wkórwia mnie to.
Pomóżcie jak mam ustawic rate,snaps,maxpackets.
Pozdro smile.gif

+Quote Post
Sorex
post 23:22, 29 04 2004
Post #15

Schutze

Nr użytkownika: 1775

No wlasnie.Po przeczytaniu paru postow nie znalazlem odpowiedniej odpowiedzi albo porady. Jedyna porada jest: zmien providera. No ale w miejscu w jakim mieszkam to nie jest mozliwe.
Wiec mam jestem podlaczony do sieci mozna powiedziec osiedlowej. Uzytkownikow okolo 140 lacze ok 4 mb. (tak przynajmniej mowia admini).Download ok 20-40 kb/s. W testach internetowych szybkosc lacza ok. 128 - 150 kbit/s. A ja nadal pingi mam na poziomie 500 w dzien i 250 o 3-4 w nocy kiedy NIKOGO na lanie nie ma! Kiedy czytalem inne posty to ludzie pisali glownie ze maja lagi i wyskakuje im ping 999. Ale ja mam caly czas ping 500...

Raz mi spadl ponizej 100 ale tylko na sekundke. Aha. I ping mam strasznie wachliwy.
Mnie duzo do szczescia nie potrzeba (ktos tam pisal ze woli ping 15 niz 50). Jakbym mial ping 70-100 to i tak bym wszystkie glowki ze snajperki sciagal (bo UWIELBIAM byc snajperem - nawyk jeszcze z czasow TeemFortres )

Jakby ktos cos wiedzial co mogloby mi pomoc to piszcie. Aha kompa mam w miare (Athlon XP 1700+ 512 ramu GeForce 4 MX dysk S-ATA) a configiem sie juz bawilem - bez rezultatu.

Spawdzilem takze kompa na obecnosc roznego roadzju pasozytow (adwere i takie tam) Pest Patrolem i wszystko usuniete. Wirow takze brak... Moze ktos wie o co chodzi?

ps. zmiescilem tego posta juz w innym temacie ale za porada zamieszczam tez i Tu

+Quote Post
dNkN!
post 16:39, 30 04 2004
Post #16

Nr użytkownika: 200

W testach internetowych szybkosc lacza ok. 128 - 150 kbit/s

w jakich testach? czym testowałeś bandwith łącza?

A ja nadal pingi mam na poziomie 500 w dzien i 250 o 3-4 w nocy kiedy NIKOGO na lanie nie ma!

jesteś tego pewny (skanowałeś sieć na poziomie wszystkich klas? admin sieci tak mówi?) czy przypuszczasz?

Ale ja mam caly czas ping 500...

typowy objaw przeciążenia łącza??? wink.gif

Jakby ktos cos wiedzial co mogloby mi pomoc to piszcie. Aha kompa mam w miare (Athlon XP 1700+ 512 ramu GeForce 4 MX dysk S-ATA) a configiem sie juz bawilem - bez rezultatu.

dobrze, że wziąłeś to pod uwagę - cfg kompa może być znaczącym czynnikiem... ale u ciebie na bank nie ma wpływu

Spawdzilem takze kompa na obecnosc roznego roadzju pasozytow (adwere i takie tam) Pest Patrolem i wszystko usuniete. Wirow takze brak...

też dobrze... syf typu adware powoduje wzrost ping i duży flux na różnym poziomie (w zależności od tego ile adware oblega kompa)

Moze ktos wie o co chodzi?

ja wiem... łącze waszej sieci osiedlowej jest konkretnie przeciążone. eot

+Quote Post
ballack13
post 10:44, 24 07 2004
Post #17

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 285

hmm no i ja mam problem pewien:
oto moje dane na poczatku:

komp athlon 1700@2000 256 ddr twinmos gf 4 mx 440 64 ddr
łacze : siec osiedlowa (okolo 100 osob) no i na testach , na jakiejs tam stronce pokazalo mi ze mam sredni transfer 570 kb/s
jak sciagam cos z neta to niemam problemu w zaleznosci skad sciagam mam dosc duzy transfer czasami 200 kbs czasami 100 a czasami po 20 9to zalezy skad sciagma chyba)

no i teraz pingi mam okolo 100

na tenbicie mam najnizszy okolo 70
(bo mam robiony config pod tenbita bo tam najczesciej gram )
snaps 40
maxpackets 20
rate 7000 (ping 100-130) 25000 (ping 70-90)

i niemumie zejsc nizej z pingiem jest na to jakas rada ?? sad.gif

+Quote Post
KleSzczU
post 21:57, 16 11 2004
Post #18

Oberschutze
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy pbm
Nr użytkownika: 1919

Witam smile.gif

Napisalem sobie cos takiego:

// ping
bind p "vstr ping_away"
set ping_home "rate 9000;snaps 20; cl_maxpackets 100; cl_timenudge 0; cl_packetdup 0; bind p vstr ping_away; echo ^1HOME ^3p^6i^2n^8g"
set ping_away "rate 25000;snaps 40; cl_maxpackets 60; cl_timenudge -10; cl_packetdup 0; bind p vstr ping_home; echo ^1AWAY ^3p^6i^2n^8g"

tylko po przelaczaniu nie widac ZADNEJ roznicy w ping'u. Czy po zmianie trzeba robic reconnect, vid_restart czy cos w tym stylu; czy moze w ogole jest to zle napisane i bez sensu? tongue.gif

+Quote Post
Swiety
post 21:50, 17 11 2004
Post #19

General
Ikona Grupy

Skrypt jest najbardziej OK. Ale niektórzy z was nadal myśla że za pomocą komend sieciowych to nie wiem ... ping można se o 300 obniżyć - gówno prawda.
W większości przypadków operowanie komendami sieciowymi powoduje praktycznie niezauważalne zmiany pinga.

+Quote Post
Go��_keNOOBie|PL
post 10:24, 18 11 2004
Post #20

Goście

hmm... o ile pamietam ... tego typu zmiany widac dopiero przy podlaczaniu do roznych serkow.... tzn. przy serkach z nizszym pingiem, zmiana niektorych ustawien nieznacznie pomoze w komunikacji miedzy klientem (toba) a serkiem, i tak samo przy wyzszych... jednak jak juz Swiety wspomnial roznice beda nieznaczne.. i najlepszym tweakiem co do polepszenia pinga jest, albo zmiana serka.... a najlepiej lacza...

Pozdrawiam

+Quote Post

4 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi