1:13, 13 11 2003
|
|
|
Leutnant Grupa: Użytkownicy Postów: 165 Dołączył: 28-09-2003 Nr użytkownika: 330 |
Niedawno podczas gry widzialem taki fenomen. Koles mial 50-60 pingu ale w czasie walki mial swego rodzaju warp - i o tyle dziwny ze nie przeszkadzalo za bardzo w celowaniu - ale naszym strasznie utrudnial prowadzenie ognia (w sumie warp porownywalny z tym w wypadku okolo 300 pingu ). Chcialem sie spytac was expertow - czy to jest mozliwe ? Czy mogl to byc warp indukowany np. zanizaniem rate czy innym trickiem ? Czy z czyms takim sie spotkaliscie czy moze zwalic to na kark lacza ?
Faktem jest ze gralem na servie strasznie przeladowanym (24 sloty) - moj ping 60 jak sie wybiegalo z respa ,okolo 90-100 w czasie walki |
|
|
|
![]() |
1:31, 13 11 2003
|
|
|
Feldwebel Grupa: ProPlay0r Postów: 96 Dołączył: 30-09-2003 Nr użytkownika: 343 |
Niski rate + niski maxpackets + niski snaps + duży nudge (6000 / 30 / 20 / -20) może powodować takie efekty.
|
|
|
|
2:51, 13 11 2003
|
|
|
Hauptmann Grupa: ProPlay0r Postów: 220 Dołączył: 12-09-2003 Nr użytkownika: 210 |
czesto uzywaja tego gracze z lepszych klanow (vide C4|Ancik)
i teraz pytanko do czytajacych... czy takie ustawienie konfiga to czit czy nie czit... z jednej strony mozna grzebac w konfigu i zmieniac wiele, z drugiej taka zabawa kojarzy sie bardziej z otwarciem cvarow lub drawfoliage 0. imo czit... |
|
|
|
6:12, 13 11 2003
|
|
|
Hauptmann Grupa: ProPlay0r Postów: 253 Dołączył: 5-09-2003 Nr użytkownika: 188 |
Malo fps i malo ramu powodujace doczyty z dysku tez powoduja taki warping. I to bylo najbardziej prawdopodobna przyczyna.
|
|
|
|
8:14, 13 11 2003
|
|||
|
General Grupa: Użytkownicy Postów: 6661367 Dołączył: 26-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 306 |
Taki stary gracz a takie bzdury wygaduje. Przecież wszystkie najważniejsze cvary odpowiedzialne za ustawienia sieciowe są limitowane przez PB. pb_sv_cvar cl_maxpackets in 30 100 pb_sv_cvar cl_timenudge in -20 0 pb_sv_cvar rate in 7000 25000 pb_sv_cvar snaps in 20 40 Więc tu chyba nie ma mowy o żadnych czitach jak se ktoś ustawi 30/-20/7000/20. Przy dobrych łączach, dobrym serwerze zaniżenie wszystkich cvarów (ale w granicach limitowanych przez PB) nie powinno powodwać żadnego warpingu. No chyba ze mówisz o omijaniu PB w celu zmiany cvarów to wtedy zwracam godność. Tak naprawdę większośc warperów warpuje bo ma packet losty, to jest głowna przyczyna. Można mieć niski ping (na serwerze) i duże PL, chociaż zdarza się to bardzo żadko. Ale sam nie widziałem jeszcze kolesia któryby warpował przy pingu 50. |
||
|
|
|||
8:50, 13 11 2003
|
|
|
Grupa: Użytkownicy Postów: -999899 Dołączył: 9-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 200 |
wcale nie tak rzadko...no chyba, że mój przypadek jest rzadkością...
właściwie bardzo rzadko mogę narzekać na ping na polskich serwerach bo odkąd pamiętam utzymywał się w granicach 40-120. ostatni jednak moja sieć przeszła pewne modernizacje i od tego czasu jest w sumie gorzej pomimo tego, że ping spadł mi do 20-70... przyczyną są PL (packet losty) tracę strasznie dużo pakietów czego skutkiem jest warp. nie wiem jak to wygląda po stronie przeciwnika ale po mojej przeciwnik wygląda nie najlepiej (mówię o duelach) i jeżeli stanie mi na drodze koleś z dużym pingiem albo problemem jak mój wynik duela zależy chyba tylko od szczęścia bo wymiana i kontrola ognia opiera się na intuicji. sam do końca nie wiem co gorsze: ping w granicach 150 i min PL czy ping w granicach 60 i dużo PL ....chyba ta druga opcja. prawdopodobnie to mnie ostatnio widziałeś na jakimś serwerze, pewnie na DoDzie. nie jestem cziterem, czitów nie mam i nie podkręcam cvarów do granic czitów. od kilku dni staram się dobrać optymalne wartości dla 4 w/w magicznych instrukcji ale jako takiego skutku nie widzę. od dzisiaj będę miał zew ip więc może to mi w jakiś sposób pomoże. |
|
|
|
10:57, 13 11 2003
|
|||
|
Leutnant Grupa: Użytkownicy Postów: 165 Dołączył: 28-09-2003 Nr użytkownika: 330 |
Owszem bylo to na DOD 2 , fejk : ETplayer - potem zmienil to na eXe:/ . Problem mnie ciekawi bo faktem jest ze na DOD2 PLki i koszmarny ping to chleb powszedni dla wielu - ale po prostu zdziwil mnie ten paradox. Zaczalem sie martwic czy gosc nie uzywa jakiegos progsa ktory ominal pb czy cos. A jak facet zmienil na eXe i byl rozpoznany przez RosOne to od razu pomyslalem ze spec co to w configu z rate pogrzebal. Dlatego zapytany "jak długo grasz koles" odpowiedzialem "wystarczajaco". Jezeli to byles ty to zycze rozwiazania problemu - jak widac na twoim koncu takie cos tez niezbyt przyjemna sprawa. |
||
|
|
|||
11:46, 13 11 2003
|
|
|
Feldwebel Grupa: ProPlay0r Postów: 57 Dołączył: 6-11-2003 Nr użytkownika: 682 |
Eeee... (powiedzial inteligentnie bubi). Usagi, jakie sztuczne obnizenie cvars stosowane przez ancika? Wtf? Powiem w ten sposob - gram z nim w zasadzie prawie codziennie, a do tego gralem z nim - znow, prawie codziennie - przez rok, i akurat on nigdy mi nie warpowal. A uwierz, czesto majtal mi sie przed crosshairem (jako lt, naturalnie biegajacy z przodu), wiec na pewno bym cos zauwazyl.
Pliz, powstrzymaj sie od komentarzy, kiedy nie do konca wiesz o co chodzi. Zwlaszcza, kiedy swoja publicznie wyrazona opinia mozesz kogos, najnormalniej w swiecie, skrzywdzic. Acha, back on tracks. Najpopularniejszy powod warpowania z tego co zauwazylem, oprocz, oczywscie, wysokiego pingu badz wysokiego packet loss jest bardzo mala ilosc fps. Sam czasem o to pytalem ludzi ktorzy warpowali mi po calym ekranie majac ping 30, i najczestsza odpowiedz to bylo wlasnie "mam 10 fps, ping 30, zero packet loss". |
|
|
|
12:02, 13 11 2003
|
|
|
Leutnant Grupa: Użytkownicy Postów: 100 Dołączył: 18-08-2003 Nr użytkownika: 108 |
Dokladnie. Ja osttanio po przesiadce na XP mialem to samo, ping 3x, ale tak dogrywalo z dysku ze mialem klkanascie fps i mnie warpowalo. I raczej nie wuazam,ze to jakas zaleta.
|
|
|
|
12:11, 13 11 2003
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 37 Dołączył: 25-07-2003 Nr użytkownika: 36 |
Hmm nieznam sie za bardzo configach itp ale jakis czas temu mialem widocznie przyjemnosc grania z ta sama osoba. Dopoki kolega nie zaczal przegrywac w duelach bylo ok , pozniej w sytuacjach sam na sam zaczely sie dziwne warpowania :/ Z przebiegu gry wywnioskolwalem iz to nie byly klopoty z laczem i inne sprawy techniczne raczej uzywanie jakiegos skryptu (mozliwe ze sie myle) :/ Wg mnie nie jest to fair w stosunku do przeciwnika, mozna to porownac do uzywania killa w duelach lub z czyms gorszym
|
|
|
|
12:42, 13 11 2003
|
|
|
Feldwebel Grupa: ProPlay0r Postów: 57 Dołączył: 6-11-2003 Nr użytkownika: 682 |
"z ta sama osoba", czyli z Ancikiem czy z eXe? Sadze ze piszesz o eXe, ale nie chce, zeby na skutek niefortunnego postu usagiego, posadzano kogos z C4 o manipulacje configiem w ten sposob.
Ale, abstrachujac od tego, ja naprawde nie znam (nawet, gdybym chcial) metody sztucznie wywolujacej warpowanie. FPS nie moga zostac ograniczone do mniej niz 40 bodajze (pb settings). To samo z ustawieniami sieciowymi (patrz post Swietego). Moze, podkreslam, moze, daloby sie to zrobic zmuszajac komp do dodatkowej pracy zeby sztucznie obnizyc FPS (na przyklad odpalajac 3D Mark w tle), ale komfort gry w takich warunkach bylby zaden. Mozna sztucznie zawyzyc ping przy pomocy kaazy czy innych takich (ale wtedy znamy przyczyne warpowania - wysoki ping), mozna tez uzywac absurdalnych (w polskich warunkach sieciowych) maxpackets 100, co przyniesie wieksza plynnosc gry kosztem posiadania wysokiego pingu... (ale to z kolei nie wywola warpowania). |
|
|
|
14:15, 13 11 2003
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 63 Dołączył: 6-09-2003 Skąd: Warszawa Nr użytkownika: 192 |
No ja caly czas mam z tym problem , a przyczyna jest:
Mulenie dysku po wgraniu mapy co dajaje w grze: Spadek FPS do 9 z przeskokami do 50 i tak w kolko co daje: Podczas gry skaczaca postac czyli mnie Umiejetnosc trafiiania na warpie, gdy przeciwnicy maja z tym problemy. te objawy zawsze wystepuja po zaladowaniu mapki. To tak jakby podczas gry wlaczyl sie poslaniec lub skaner ANTYWIRA po 5 czasem 10 minutach mam plynna gre ale poczatkis a trudne Niedlugo juz nowy sprzet RAM i KARTA wiec mam ze juz nigdy tak nei bedzie w ET ;] Zauwazylem jeszcze ze problem ten wystepuje kiedy sa wysokie ustawienia r_mapoverBrightBits i r_overBrightBits pozniewaz RTCW tez mi tak skakalo ale redukcja tych ustawien do "2" (przepisy CB) wykluczyla ten problem 0_o nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale jak gram na ustawieniach "2" w ET tez nie mam warpu |
|
|
|
17:42, 13 11 2003
|
|
|
Feldwebel Grupa: ProPlay0r Postów: 96 Dołączył: 30-09-2003 Nr użytkownika: 343 |
Sff: kiedyś była metoda (zmiana timenudge'a na bieżąco podczas gry), ale teraz ani skala timenudge'a nie jest na tyle duża, żeby to coś dawało, ani to zdaje się nie działa, bo w ETPro napisali, że to poprawili :/ Faktycznie, może to być coś z dyskiem.
|
|
|
|
18:07, 13 11 2003
|
|
|
Leutnant Grupa: ProPlay0r Postów: 147 Dołączył: 20-10-2003 Skąd: Gliwitz Nr użytkownika: 528 |
Dobry warp nie jest zly. Jesli na serverze nie ma oczywiscie dziadostwa, ktore niby "pomaga" graczon [anit-lag]. W normalnych okolicznosciach jesli anti-lag jest wlaczony no to lapiesz "warp'a" zarabiasz serie i niezyjesz. jesli anti-lag jest to czasmi i pf jest ci nie straszny.
W sumie wiem, bo mam takie ustawienia sieciowe Co do motaniu w cfg dla mnie wszystko jest okej poki nie korzysta sie z programu aimbot oraz wallhack, bo to jest totalne dno. Jesli ktos sam cos wymotal to czemu ma z tego nie korzystac, grunt to dobry pomysl |
|
|
|
18:20, 13 11 2003
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 62 Dołączył: 26-10-2003 Nr użytkownika: 568 |
Hm. Mi sie też tak zdarza że mam warp przy pingu 80. Ale to też czasem jest spowodowane temperaturą procesora (hehe, ściągało sie z emula 2 dni...
|
|
|
|
18:34, 13 11 2003
|
|
|
Hauptmann Grupa: ProPlay0r Postów: 220 Dołączył: 12-09-2003 Nr użytkownika: 210 |
hmm...
przepraszam Ancika za podanie go jako przykladu, choc sam nie bylem pewny czy wynikalo to ze zmiany konfa, czy problemu z kompem. po prostu kiedys "skakal" na DoD i jakos niefortunnie mi sie skojarzylo z tym topikiem. tak wiec, publicznie przepraszam Ancika. uzylem takze zbyt duzych uproszczen, uogolnien i - przede wszystkim - zlego czasu. kilku graczy z roznych klanow uzywalo tego (kiedys), czesto przez krotki okres i z czystej ciekawosci (wtedy, za starych dobrych czasow nie bylo to zabronione, wiec nie kwalifikowalo sie jako czit). dziekuje Sw i Sff za sprostowanie. nikt nie jest doskonaly pozdrawiam |
|
|
|
19:23, 13 11 2003
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 95 Dołączył: 22-09-2003 Nr użytkownika: 282 |
nie wiem jak to jest w Wolfie ale w UT bylo cos takiego jak Netspeed trick - pod jednym klawisze podbindowane bylo netspeed - zmiana szybkosci przesylania danych... naciskajac go co chwile powodowalo sie takie przeskoki i dzieki nim mozna bylo np. dalej skakac
|
|
|
|
20:07, 13 11 2003
|
|
|
Oberschutze Grupa: Użytkownicy Postów: 15 Dołączył: 28-10-2003 Nr użytkownika: 597 |
Prawdopodobnie chodzi tu o mnie
Niewiem czym to mogło byc spowodowane. Mój cfg // ************************************* // **Cvar Settings // ************************************* seta cg_atmosphericEffects "0" seta cg_bobpitch "0" seta cg_bobroll "0" seta cg_bobup "0" seta cg_bobyaw "0" seta cg_bloodTime "0" seta cg_brassTime "0" seta cg_coronafardist "0" seta cg_crosshairPulse "0" seta cg_drawGun "0" seta cg_gibs "0" seta cg_marktime "0" seta cg_runpitch "0" seta cg_runroll "0" seta cg_showblood "0" seta cg_blooddamageblend "0" seta cg_wolfparticles "0" seta cl_allowDownload "0" seta cl_packetdup "0" seta com_hunkMegs "56" seta com_soundMegs "24" seta com_zoneMegs "16" seta com_maxfps "125" seta cl_maxpackets "43" seta m_filter "1" seta r_colorbits "0" seta r_depthbits "24" seta r_detailtextures "0" seta r_drawSun "0" seta r_dynamiclight "0" seta r_detailtextures "0" seta r_dynamiclight "0" seta cg_shadows "0" seta r_fastsky "1" seta r_gamma "3" seta r_intensity "1.5" seta r_lodbias "2" seta r_mapOverBrightBits "3" seta r_mode "4" seta r_picmip "3" setA r_primitives "0" seta r_swapInterval "0" seta r_subdivisions "4" seta r_texturebits "16" seta r_ati_truform_tess "0" seta r_ati_fsaa_samples "0" seta rate "25000" seta bind del "kill" SETA cg_drawfps "1" seta r_allowextensions "1" seta cl_timenudge "0" seta bind enter say "(słowo na k)a" seta CenterView "1" bind [ "vsay_team FTHealMe" bind ] "vsay_team FTResupplyMe" bind pgdn "vsay_team FTInfiltrate" bind o "vsay_team FTDisarmDynamite" bind p "vsay_team FTCallAirStrike" bind ins "vsay FTAttack" bind end "vsay_team FTGoUnderCover" bind home "vsay FTFallBack" bind pgup "vsay FTMortar" bind kp_slash "vsay FTProvideSniperCover" bind kp_pgup "vsay FTNeedTarget" bind kp_minus "vsay FTDeployLandmines" bind kp_plus "vsay FTExploreArea" |
|
|
|
21:35, 13 11 2003
|
|||
|
Wlasnie chodzi o to ze nie tylko ja to widzialem (ale tylko ja mialem odwage otworzyc gebe) bo w pewnym momencie walilo do ciebie 4 naszych i w sumie wystrzelali z polowe ammo clipa i dopiero padles. A co do confa to rzucaja mi sie w oczy 2 rzeczy : hunk megs 56 - to chyba jakis joke - jezeli wyciagasz 60 fpsow to masz kompa okolo 1.7 ghz wiec pewnie ramu to 256 min - wiec z jakiej paki wykorzystujesz jedynie 56 ???? i drugie to rzecz jasna rate : 25000 dobry boshe - dla lacza 128 standardowo jest okolo 10000 , ja jadac na SDI mam 9000. Expertem nie jestem - ale moim zdaniem to te 2 rzeczy mogly wywolywac ten efekt.Rate 25000 jest idealnie na granicy przyzwolonej przez PB jesli sie nie myle. |
||
|
|
|||
23:21, 13 11 2003
|
|
|
Leutnant Grupa: ProPlay0r Postów: 112 Dołączył: 15-10-2003 Nr użytkownika: 489 |
ze ja mam warpa to duzo osob wie;o(przynajmniej mialem przez 4 miechy bo zaczelem walczyc z kompem to juz lepiej;o) spowodowane to jest of cours fps'em bo mam 62-0 wiec napewno mi ten warp niepomagal:) a niech ktos sprobuje trafic na fps 0 w tym momencie jestem miesem nic niemoge zrobic. Pewnie wiekszosc z was powie jak to mozliwe zebym mial 0 fps ano mnie sie niepytac;o mam cos nawalone w systemie bo kompa mam raczej dobrego(p4 2,4, 256drr, geforce 4 ti) i tak caly czas walcze i walcze i czasami mam dobry fps a czasami nie, mowi sie trudno;o btw fps obnizylem kiedys do 5(i tak mi spadal;o) tak wiec mozna sobie obnizac ile sie chce bo pb niekopie, ale gra na takim fps to nie gra......
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |