19:11, 20 11 2003
|
|
|
Leutnant Grupa: ProPlay0r Postów: 115 Dołączył: 19-10-2003 Skąd: Ostrołęka Nr użytkownika: 526 |
Proponuję proponować
|
|
|
|
![]() |
21:35, 20 11 2003
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 227 Dołączył: 15-08-2003 Skąd: z miasta (co nie widac? hmm przynajmniej nie czuc... ;)) Nr użytkownika: 96 |
mi najbardziej spodobaly sie 2 giery:
1. z tych bardziej ambitnych to Baldurs Gate 2 2. a tych mniej(hack'n slash) to Diablo II niestety nigdy nie przeszedlem baldura |
|
|
|
23:43, 20 11 2003
|
|
|
Hauptmann Grupa: Validating Postów: 221 Dołączył: 3-07-2003 Skąd: Kraków Nr użytkownika: 20 |
middleearth
earthdawn fading suns dzikie pola call of ctulhu deadlands a w crpg nie gram bo nie wytrzymuja porownania w stosunku do papierowych rpg |
|
|
|
1:19, 21 11 2003
|
|||
|
Schutze Grupa: Użytkownicy Postów: 4 Dołączył: 21-11-2003 Nr użytkownika: 779 |
nie znasz sie kober - istnieja cRPG bardzo ambitne. Ja przeszedłem Baldurka II 3 razy z dodatkiem. Przeszedlem również oba Diablo ale to już jest zwykła nawalanka (całkowicie liniowa). Icewind Dale I i II tez nie jest mi obce. Zacząłem również Neverwinter Nights ale szybko mi sie znudziło. JEDNYM ZDANIEM BALDUR'S GATE THE BEST!!! A co do RPG to grałem dużo w D&D i bardzo lubie ten system. Znam również Vampire i Kryształy czasu, ale oba te systemy maja wiele rażących wad. Teraz wciągnął mnie kumpel w LARPA i to jest dopiero JAZDA. Muuuusiiiisz sssppppróóóóbbbowwwwaaaććć!!!!! |
||
|
|
|||
15:18, 21 11 2003
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 37 Dołączył: 21-11-2003 Nr użytkownika: 782 |
cRPG:
- BGII + dodatek (najlepszy fantasy cRPG w jakiego gralem - pogobno BGI jest lepszy) - Diablo2 + dodatek (sporo sie nawalalo... typowa siepanka... genialne bronie, ale slaby rozwoj postaci) - NWN (swietna grafa i dzwieki... momentami nudnawa i liniowa) - Fallout (nie caly) (dobry nic dodac nic ujac - jak na owe czasy) - Fallout 2 (najlepszy postnuklear... GENIALNY KLIMAT...) - Fallout Tactics (eee niewypal w stosunku do moich oczekiwan - to juz nie ta seria... czekam na F3) - Icewind Dale II (troche) (wiele ras, klas i mozliwosci rozwoju postaci - za to duzy +) - Morrowind (bardzo krotko) (za nudna - przynamniej na poczatku - zrezygnowalem) - cos jeszcze by sie znalazlo RPG: - D&D2 i 3 (moim zdaniem najlepszy system RPG) - Krysztaly Czasu (az tyle wad nie ma zeby w niego nie grac... co prawda MG troche nam je zmodyfikowal... ale walki na ktore wszyscy tak nazekaja sa fajne) |
|
|
|
20:15, 21 11 2003
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 61 Dołączył: 26-08-2003 Nr użytkownika: 145 |
Ja tylko dwie gry Baldurs gate 2 - jest najlepsza gra RPG do tej pory zrobina i jescze jest fajny gotic 2 oraz morrowind ale nudny troche:)
|
|
|
|
13:30, 22 11 2003
|
|
|
Leutnant Grupa: ProPlay0r Postów: 115 Dołączył: 19-10-2003 Skąd: Ostrołęka Nr użytkownika: 526 |
No to ja grałem (i w niektóre gram do tej pory) w następujące cRPG i RPG:
|
|
|
|
19:32, 22 11 2003
|
|
|
Major Grupa: Użytkownicy Postów: 673 Dołączył: 19-10-2003 Skąd: Łódź Nr użytkownika: 519 |
Moja przygoda z rpg rozpoczela sie po przeczytaniu "Hobbita". Pierwsza i najlepsza gra rpg jaka gralem jest Baldir's Gate (przeszedłem 6 razy, 3 razy nie biorąc nikogo do druzyny
Inne gry rpg, w ktore gralem: -Summoner (good) -Evil islands (ujdzie) -Nox (kiepska nawalnka ala diablo) -Diablo obie czesci (niestety nawalanki) -Fallouta nie gralem duzo, gdyz nie lubie turowek (tylko nie piszcie mi ze BG to tez turowka. Ja wiem o tym, ale w BG mam ten komfort, ze moge uciekac -Pool of Radiance (jak wyzej) i troche klasyki: -Eye of Beholder 1, 2, 3 -Might & Magic (tylko 3 pierwsze) -Black Crypt (jeszcze na Amidze) jak cos sobie przypomne to dopisze |
|
|
|
15:20, 5 12 2003
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 347 Dołączył: 23-11-2003 Skąd: Starogard Gdański Nr użytkownika: 795 |
Gram ciągle namiętnie (he he) w Morrowind, takiej gry jeszcze nie widziałem, dla mnie rewelacja.
Ostatnio grałem jeszcze w Gothic 2, ale mi się znudził. A z mniej ambitnych to niepokonany Diablo 2 z dodatkiem Lord of Destruction - przeszedłem każdą postacią po 2-3 razy. |
|
|
|
17:55, 7 12 2003
|
|
|
Generalmajor Grupa: Half ProPlay0r Postów: 2750 Dołączył: 27-09-2003 Skąd: tychy Nr użytkownika: 318 |
A ja troszkę się tu czuję inny
RPG w jakie grałem Baldurs Gate II Diablo II NWN Morrowind Dla mnie one niczym się nie różnią za to lubie AKCJE James Bond GTA III & Vice City Wszystkie FPP typu Quake czy UT2003 no i ET Czsami Pykam w Fife 2004 lub 2003 albo NHL 2003 ale to muszę mieć ochote Tak w ogóle moją przygodę grami to zaczołem od strategi ale po ajkimś czasie zaczeły mnei nudzić a oto w jakie grałem Anno 1602 Anno 1503 (najlepsza w jaką grałem !!!) Sim City 3000 i 4000 pełno Tyconów Pretorianie Polanie I i II Poza tym gram we wszystko co nowe aby pzretestować i zobaczyć jakie jest |
|
|
|
20:08, 10 12 2003
|
|
|
Hauptmann Grupa: Half ProPlay0r Postów: 239 Dołączył: 10-08-2003 Skąd: Szydłowiec Nr użytkownika: 81 |
Diablo II
|
|
|
|
20:20, 10 12 2003
|
|||
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy pbm Postów: 76 Dołączył: 21-10-2003 Skąd: poproszę inny zestaw pytań... Nr użytkownika: 539 |
Wam tylko napieprzanie się w głowie Oczywiście boskie IceWind Dale 2 i Neverwinter Nights - prosty interfejs, za...isty system awansów no i grywalność |
||
|
|
|||
21:46, 11 12 2003
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 43 Dołączył: 6-11-2003 Skąd: Żyrardó// Nr użytkownika: 686 |
Magic: The Gathering
Wampir Zew Cthulhu Neuroshima Deadlands z crpg tylko Fallouty zasluguja na wzmianke |
|
|
|
11:19, 12 12 2003
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 227 Dołączył: 15-08-2003 Skąd: z miasta (co nie widac? hmm przynajmniej nie czuc... ;)) Nr użytkownika: 96 |
ja teraz od nowa zaczolem grac w baldura 2, gram przewaznie wtedy kiedy mam pingi 999 i kiedy nie wypada wypiac kabelka sasiadom w "lokalnej sieci komputerowej
|
|
|
|
13:11, 12 12 2003
|
|
|
Ghost ma rację, icewind dale II ma niesamowitą grywalność, prosty interfejs i do tego zasady są oparte na zasadach Dungeons & Dragons 3.0 oraz poprawiony silnik infinity, który uwielbiam ! Moim zdaniem najlepsza gra cRPG !
|
|
|
|
16:52, 14 12 2003
|
|
|
Leutnant Grupa: ProPlay0r Postów: 120 Dołączył: 15-09-2003 Skąd: Warszawa Nr użytkownika: 218 |
Gram w D&D jeśli chodzi o RPG. Jeśli chodzi o cRPG to w nie nie gram bo uważam (podobnie jak Kober) że przegrywają ze swoimi papierowymi odpowiednikami.
|
|
|
|
18:53, 14 12 2003
|
|
|
Hauptmann Grupa: Moderatorzy Postów: 304 Dołączył: 3-07-2003 Skąd: Lublin Nr użytkownika: 19 |
Hmm... no to i ja się wypowiem bo jakby to taki temat mógl pozostać bez mojej wypowiedzi
Generalnie ten kto mówi że crpg jest lepsze niż papierowe to chyba nie za bardzo wie o czym mówi no ale nie ważne nie mi oceniać czyjeś gusta. Z komputerowych przypadły mi do gustu Fallout 2 -> świetny klimat i nowatorstwo Baldurs Gate 1 -> grywalność ,rozmach Baldurs Gate 2 -> cieższy klimacik niż w 1 cześci , rozmach Planescape Torment -> pomysły ,fabuła , pomysły klimat Arcanumm -> świat, bogactwo możliwości , fabuła Grałem też w pare innych typu Icewind Dale oraz Vampire MAsquarade Redemption czy o ile można to nzwać Rpg Diablo 1 i 2 i powiem tyle że niezbyt jakoś mi sie widziały A co do rpg prawdziwego to ... oj gralo się w wiele systemów i prowadziło chyba jeszcze wieksza ilość. 1) Warhammer -> mój faworyt bezprzecznie , po poprawieniu mechaniki oraz odpowiednim podejściu staje się grą z którą każdy powinnien sie zapoznać. Świetny swiat 2) Shadowrun -> malo znany system w Polsce łączący w sobie klimaty cyberpunka z fantasy. Świat to nasz świat ale z tą różnicą że w 2011 powraca do niego magia. Bogaty swiat i system troszkę trudny do prowadzenia - latwo jest zrobić z niego kicz 3) Gasnące slońca -> chylący się ku Apokalipsie świat mrocznej i ponurej przyszłości w ktorym człowiek stworzył cywilizacje tylko po to aby ona upadła. Kilmat jest naprawdę zadziwiający science fiction połaczone z dark fantasy . Jeśli jesteś fanem Warhammera 40000 to ten system powinnien być twoim ulubionym. 4) Earthdawn -> według mnie najlepszy wybór na naszym rynku jeśli chodzi o systemy heroic fantasy. Ciekawy bogaty świat , nowatorskie zasady, zacny klimat oraz naprawdę niespotykane pomysly to głowne zalety To mniej wiecej 4 systemy ktore najbardziej przypadły mi do gustu. Dalej w 2 kategorii lubianych ale mniej systemów znajdują się 1) Wampir : Maskarada -> cieżko powiedziec żeby gorszy niż tamte . Po prostu mniej w niego gralem.. lubie go jednak i cenię. za klimat i za podejście do świata gry 2) Cyberpunk 2020 -> Czysty cyberpunk świat brutalny zimny i brudny. Lubię ten system choć wolę jednak zmodyfikowanego Shadowruna cieżko powiedzieć dlaczego byc może mechanika zadecydowała. 3) Deadlands -> interesujący świat Dziwnego Zachodu. Historia alternatywna, manitou , indianie, wojna, szalone maszyny, magia. Interesujące ^^ 4) Dzikie Pola -> czyli pograć można sobie można szlachta 17 nastowieczną poszczerbić znienawidzonego sąsiada na sejmiku, pojechać na wojnę z Rusią i zostać sławnym niczym sam Andzej Kmicic. System ciekawy i posiadający interesujące zasady ( dotyczące walki) Ale jednocześnie jakoś ograniczony jeśli chodzi o czystą grywalność ( wymyślanie przygód oraz ich prowadzenie) 5) L5K -> hm... heroic fantasy w wydaniu samurajskim. świat jest isnpirowany kultura i legendami Japonii. Gra wktorej albo sie zakoc@#!emy albo przechodzimy obijetnie. Ja jestem neutralny nigdy nie lubiłem malych żółtych ludzików. No i 3 kategoria systemów to te które mi nie podpasowały 1)Zew Cthulhu -> Nie wiem ... po prostu nie trafia do mnie groza w takim wydaniu. Zagrałem parę przygód poprowadziłem parę i no jakoś wolę jednak straszyć się w inny sposób. Nie pasuje mi wizja świata ukazana w systemie. 2) D&D -> co tu dużo mówić po prostu nie odpowiada mi podejscie do gry. System jak dla mnie jest adresowany do troszkę innego odbiorcy niż jestem nim ja. Nie wiem dla mnie jest to zbytnie heroic i uproszczenie pewnych rzeczy. Przykład rpga który przesuwa skalę rozgrywaki na kości i na turlanie nizna odgrywanie postaci. Dlatego jest to system dobry tylko dla początkujących lub dla zaawansowanych którzy lubią takie klimaty. Nie zaliczam sie do nich. Pozatym drażni mnie jedna z rzekomych zalet D&D a mianowicie jej mechanika. Może jakby to było mniej komercyjne to patrzyłbym na to inaczej. 3) Mechawojownik -> to jest gra sf w świecie Battletecha. I niestety powiem tylko tyle ,że niestety jest to gniot i przykład tego jak z dobrego bitewniaka zrobić słabe rpg 4) Kryształy czasu -> polski klon AD&D w ktorym do podobnej treści dorobiono zasady dla studentow matematyki Nie wymieniłem wszystkiego tutaj głownie z tego powodu że to w co jeszcze grałem to są to konwersje systemów (np na mechanikę Fudge), systemy autorskie badź są to gry w które nie grałem i dopiero się przymierzam --> Neuroshima Jak czas pozwoli to może się uda |
|
|
|
15:45, 8 01 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy pbm Postów: 43 Dołączył: 10-11-2003 Nr użytkownika: 707 |
Ja najbardziej lubie tak:
Planescape Torment - genielana fabuła, genialny klimat i fajne questy Diablo II LoD - mam swooj wlasny klan, fajna gierka i latwe do skapowania zasady i mozna grac w nieskonczonosc a nie tak jak w BG ze w pewnym momencie gra sie konczy i nudy. Arcanum - mooj ulubiony RPG - genialna gierka BG1&2 - niby fajne ale ja ich nie lubie i pewnie naraze sie wielu osobom Wolfnestein enemy territory |
|
|
|
16:22, 8 01 2004
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 95 Dołączył: 17-11-2003 Skąd: Białystok Nr użytkownika: 755 |
Fallout 1 & 2
Co jakis czas je sobie przechodze, zawsze inaczej niestety nie bedzie F3 |
|
|
|
17:01, 8 01 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 42 Dołączył: 29-12-2003 Skąd: Mińsk Mazowiecki Nr użytkownika: 996 |
Ja lubie pogrywac :
1.autorskie RPG 2.Cthulu 3.Warhammer 4.Earthdawn 5.M:tg o ile to mozna nazwac RPG :/ Na kompika: 1.Baldury 2.Bardzo krotko ale zawsze Daiabelko 1&2 3.icewindy 4.Morrowind ale za wolno mi dzialal i sie zrazilem |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |