IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Giery RPG !!!, czy i w jakie gry rpg i crpg gracie ??
Mrozu
post 19:11, 20 11 2003
Post #1

Leutnant
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 526

Proponuję proponować smile.gif tytuły gier RPG i cRPG , które wam przypadły do gustu i sugerować własne opinie na temat tych gier smile.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
3 Stron V   1 2 3 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
ronin
post 21:35, 20 11 2003
Post #2

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Skąd: z miasta (co nie widac? hmm przynajmniej nie czuc... ;))
Nr użytkownika: 96

mi najbardziej spodobaly sie 2 giery:

1. z tych bardziej ambitnych to Baldurs Gate 2
2. a tych mniej(hack'n slash) to Diablo II

niestety nigdy nie przeszedlem baldura sad.gif bylem juz w miescie Drowow ale uznalem ze moj palladyn jest cienki i... nie gralem juz. ostatnio chcialem znow pograc w BG ale wiem jak ta gra pochlania i nie mialbym czasu na ET biggrin.gif

+Quote Post
kober
post 23:43, 20 11 2003
Post #3

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Validating
Nr użytkownika: 20

middleearth
earthdawn
fading suns
dzikie pola
call of ctulhu
deadlands

a w crpg nie gram bo nie wytrzymuja porownania w stosunku do papierowych rpg dry.gif

+Quote Post
Tomus
post 1:19, 21 11 2003
Post #4

Schutze

Nr użytkownika: 779

a w crpg nie gram bo nie wytrzymuja porownania w stosunku do papierowych rpg

nie znasz sie kober - istnieja cRPG bardzo ambitne. Ja przeszedłem Baldurka II 3 razy z dodatkiem. Przeszedlem również oba Diablo ale to już jest zwykła nawalanka (całkowicie liniowa). Icewind Dale I i II tez nie jest mi obce. Zacząłem również Neverwinter Nights ale szybko mi sie znudziło. JEDNYM ZDANIEM BALDUR'S GATE THE BEST!!!

A co do RPG to grałem dużo w D&D i bardzo lubie ten system. Znam również Vampire i Kryształy czasu, ale oba te systemy maja wiele rażących wad.

Teraz wciągnął mnie kumpel w LARPA i to jest dopiero JAZDA. Muuuusiiiisz sssppppróóóóbbbowwwwaaaććć!!!!!

+Quote Post
everyman
post 15:18, 21 11 2003
Post #5

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 782

cRPG:
- BGII + dodatek (najlepszy fantasy cRPG w jakiego gralem - pogobno BGI jest lepszy)
- Diablo2 + dodatek (sporo sie nawalalo... typowa siepanka... genialne bronie, ale slaby rozwoj postaci)
- NWN (swietna grafa i dzwieki... momentami nudnawa i liniowa)
- Fallout (nie caly) (dobry nic dodac nic ujac - jak na owe czasy)
- Fallout 2 (najlepszy postnuklear... GENIALNY KLIMAT...)
- Fallout Tactics (eee niewypal w stosunku do moich oczekiwan - to juz nie ta seria... czekam na F3)
- Icewind Dale II (troche) (wiele ras, klas i mozliwosci rozwoju postaci - za to duzy +)
- Morrowind (bardzo krotko) (za nudna - przynamniej na poczatku - zrezygnowalem)
- cos jeszcze by sie znalazlo smile.gif

RPG:
- D&D2 i 3 (moim zdaniem najlepszy system RPG)
- Krysztaly Czasu (az tyle wad nie ma zeby w niego nie grac... co prawda MG troche nam je zmodyfikowal... ale walki na ktore wszyscy tak nazekaja sa fajne)

+Quote Post
Konrad
post 20:15, 21 11 2003
Post #6

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 145

Ja tylko dwie gry Baldurs gate 2 - jest najlepsza gra RPG do tej pory zrobina i jescze jest fajny gotic 2 oraz morrowind ale nudny troche:)

+Quote Post
Mrozu
post 13:30, 22 11 2003
Post #7

Leutnant
Ikona Grupy

No to ja grałem (i w niektóre gram do tej pory) w następujące cRPG i RPG:

• Baldur's Gate - wszystkie części i dodatki
  • Icewind Dale - wszystkie części i dodatki
  • Fallout 1 i 2
  • Morrowind i dodatek Bloodmon
  • Neverwinter Nights i dodatek
  • Planescape Tortment
  • Dungeon Siege
  • Greyhawk: Temple of Elemental Evil
  • Dungeons & Dragons - papierowy, zacząłem na edycji 2.5
  • Warhammer
  • Neuroshima
  • Dzikie Pola
  • MMORPG takie jak Ultima Online, Tibia, Shadowbane (najlepsza gra MMORPG !!!)

+Quote Post
Thoro
post 19:32, 22 11 2003
Post #8

Major
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 519

Moja przygoda z rpg rozpoczela sie po przeczytaniu "Hobbita". Pierwsza i najlepsza gra rpg jaka gralem jest Baldir's Gate (przeszedłem 6 razy, 3 razy nie biorąc nikogo do druzyny smile.gif ). Oczywiście przeszedłem rowniez dodatek. Pozniej przyszedl czas na Icewind Dale + wszystkie dodatki oraz Baldur's Gate 2, rowniez z dodatkiem. To sa wedlug mnie najlepszy gierki rpg. Icewnid Dale 2 jeszcze nie gralem, poniewaz uczylem sie do matury, a pozniej ukazal sie ET, ale mam nadzieje ze nadrobie ta zaleglosc. Neverwinter Nights niestety nie byl juz tak ciekawe jak BG1. Przede wszystim fabula jest liniowa. Poza tym gralem w oba Gothici (nie sa super imponujace ale da sie pograc).
Inne gry rpg, w ktore gralem:
-Summoner (good)
-Evil islands (ujdzie)
-Nox (kiepska nawalnka ala diablo)
-Diablo obie czesci (niestety nawalanki)
-Fallouta nie gralem duzo, gdyz nie lubie turowek (tylko nie piszcie mi ze BG to tez turowka. Ja wiem o tym, ale w BG mam ten komfort, ze moge uciekac tongue.gif)
-Pool of Radiance (jak wyzej)

i troche klasyki:
-Eye of Beholder 1, 2, 3
-Might & Magic (tylko 3 pierwsze)
-Black Crypt (jeszcze na Amidze)

jak cos sobie przypomne to dopisze tongue.gif, bo cos jeszcze bylo. biggrin.gif

+Quote Post
Maczo
post 15:20, 5 12 2003
Post #9

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 795

Gram ciągle namiętnie (he he) w Morrowind, takiej gry jeszcze nie widziałem, dla mnie rewelacja. biggrin.gif
Ostatnio grałem jeszcze w Gothic 2, ale mi się znudził.
A z mniej ambitnych to niepokonany Diablo 2 z dodatkiem Lord of Destruction - przeszedłem każdą postacią po 2-3 razy. biggrin.gif

+Quote Post
blacktyger
post 17:55, 7 12 2003
Post #10

Generalmajor
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 318

A ja troszkę się tu czuję inny tongue.gif
RPG w jakie grałem Baldurs Gate II
Diablo II
NWN
Morrowind

Dla mnie one niczym się nie różnią biggrin.gif poprostu nie lubię RPG ale bez ataku anmnie grałem w nie bardzo powierchownie ale wszystkie mnie nudzą i już poprostu nie lubie RPG przykro mi (no offence)
za to lubie AKCJE smile.gif
James Bond
GTA III & Vice City
Wszystkie FPP typu Quake czy UT2003 no i ET smile.gif
Czsami Pykam w Fife 2004 lub 2003 albo NHL 2003 ale to muszę mieć ochote

Tak w ogóle moją przygodę grami to zaczołem od strategi ale po ajkimś czasie zaczeły mnei nudzić sad.gif

a oto w jakie grałem

Anno 1602
Anno 1503 (najlepsza w jaką grałem !!!)
Sim City 3000 i 4000
pełno Tyconów smile.gif
Pretorianie
Polanie I i II

Poza tym gram we wszystko co nowe aby pzretestować i zobaczyć jakie jest smile.gif

+Quote Post
eXtreme
post 20:08, 10 12 2003
Post #11

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 81

Diablo II

+Quote Post
Ghost
post 20:20, 10 12 2003
Post #12

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy pbm
Nr użytkownika: 539

QUOTE (eXtreme @ 18:08, 10 12 2003)
Diablo II

Wam tylko napieprzanie się w głowie smile.gif

Oczywiście boskie IceWind Dale 2 i Neverwinter Nights - prosty interfejs, za...isty system awansów no i grywalność biggrin.gif

+Quote Post
Vermin
post 21:46, 11 12 2003
Post #13

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 686

Magic: The Gathering
Wampir
Zew Cthulhu
Neuroshima
Deadlands

z crpg tylko Fallouty zasluguja na wzmianke smile.gif.

+Quote Post
ronin
post 11:19, 12 12 2003
Post #14

Hauptmann
Ikona Grupy

Skąd: z miasta (co nie widac? hmm przynajmniej nie czuc... ;))
Nr użytkownika: 96

ja teraz od nowa zaczolem grac w baldura 2, gram przewaznie wtedy kiedy mam pingi 999 i kiedy nie wypada wypiac kabelka sasiadom w "lokalnej sieci komputerowej biggrin.gif "

+Quote Post
Mrozu
post 13:11, 12 12 2003
Post #15

Leutnant
Ikona Grupy

Ghost ma rację, icewind dale II ma niesamowitą grywalność, prosty interfejs i do tego zasady są oparte na zasadach Dungeons & Dragons 3.0 oraz poprawiony silnik infinity, który uwielbiam ! Moim zdaniem najlepsza gra cRPG !

+Quote Post
Patrol
post 16:52, 14 12 2003
Post #16

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 218

Gram w D&D jeśli chodzi o RPG. Jeśli chodzi o cRPG to w nie nie gram bo uważam (podobnie jak Kober) że przegrywają ze swoimi papierowymi odpowiednikami.

+Quote Post
DaBi
post 18:53, 14 12 2003
Post #17

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Moderatorzy
Nr użytkownika: 19

Hmm... no to i ja się wypowiem bo jakby to taki temat mógl pozostać bez mojej wypowiedzi wink.gif

Generalnie ten kto mówi że crpg jest lepsze niż papierowe to chyba nie za bardzo wie o czym mówi no ale nie ważne nie mi oceniać czyjeś gusta.

Z komputerowych przypadły mi do gustu

Fallout 2 -> świetny klimat i nowatorstwo

Baldurs Gate 1 -> grywalność ,rozmach

Baldurs Gate 2 -> cieższy klimacik niż w 1 cześci , rozmach

Planescape Torment -> pomysły ,fabuła , pomysły klimat

Arcanumm -> świat, bogactwo możliwości , fabuła

Grałem też w pare innych typu Icewind Dale oraz Vampire MAsquarade Redemption czy o ile można to nzwać Rpg Diablo 1 i 2 i powiem tyle że niezbyt jakoś mi sie widziały wink.gif

A co do rpg prawdziwego to ... oj gralo się w wiele systemów i prowadziło chyba jeszcze wieksza ilość.

1) Warhammer -> mój faworyt bezprzecznie , po poprawieniu mechaniki oraz odpowiednim podejściu staje się grą z którą każdy powinnien sie zapoznać. Świetny swiat

2) Shadowrun -> malo znany system w Polsce łączący w sobie klimaty cyberpunka z fantasy. Świat to nasz świat ale z tą różnicą że w 2011 powraca do niego magia. Bogaty swiat i system troszkę trudny do prowadzenia - latwo jest zrobić z niego kicz

3) Gasnące slońca -> chylący się ku Apokalipsie świat mrocznej i ponurej przyszłości w ktorym człowiek stworzył cywilizacje tylko po to aby ona upadła. Kilmat jest naprawdę zadziwiający science fiction połaczone z dark fantasy . Jeśli jesteś fanem Warhammera 40000 to ten system powinnien być twoim ulubionym.

4) Earthdawn -> według mnie najlepszy wybór na naszym rynku jeśli chodzi o systemy heroic fantasy.
Ciekawy bogaty świat , nowatorskie zasady, zacny klimat oraz naprawdę niespotykane pomysly to głowne zalety

To mniej wiecej 4 systemy ktore najbardziej przypadły mi do gustu.

Dalej w 2 kategorii lubianych ale mniej systemów znajdują się

1) Wampir : Maskarada -> cieżko powiedziec żeby gorszy niż tamte . Po prostu mniej w niego gralem.. lubie go jednak i cenię. za klimat i za podejście do świata gry

2) Cyberpunk 2020 -> Czysty cyberpunk świat brutalny zimny i brudny. Lubię ten system choć wolę jednak zmodyfikowanego Shadowruna cieżko powiedzieć dlaczego byc może mechanika zadecydowała.

3) Deadlands -> interesujący świat Dziwnego Zachodu. Historia alternatywna, manitou , indianie, wojna, szalone maszyny, magia. Interesujące ^^

4) Dzikie Pola -> czyli pograć można sobie można szlachta 17 nastowieczną poszczerbić znienawidzonego sąsiada na sejmiku, pojechać na wojnę z Rusią i zostać sławnym niczym sam Andzej Kmicic. System ciekawy i posiadający interesujące zasady ( dotyczące walki) Ale jednocześnie jakoś ograniczony jeśli chodzi o czystą grywalność ( wymyślanie przygód oraz ich prowadzenie)

5) L5K -> hm... heroic fantasy w wydaniu samurajskim. świat jest isnpirowany kultura i legendami Japonii. Gra wktorej albo sie zakoc@#!emy albo przechodzimy obijetnie. Ja jestem neutralny nigdy nie lubiłem malych żółtych ludzików.

No i 3 kategoria systemów to te które mi nie podpasowały
1)Zew Cthulhu -> Nie wiem ... po prostu nie trafia do mnie groza w takim wydaniu. Zagrałem parę przygód poprowadziłem parę i no jakoś wolę jednak straszyć się w inny sposób. Nie pasuje mi wizja świata ukazana w systemie.

2) D&D -> co tu dużo mówić po prostu nie odpowiada mi podejscie do gry. System jak dla mnie jest adresowany do troszkę innego odbiorcy niż jestem nim ja. Nie wiem dla mnie jest to zbytnie heroic i uproszczenie pewnych rzeczy. Przykład rpga który przesuwa skalę rozgrywaki na kości i na turlanie nizna odgrywanie postaci. Dlatego jest to system dobry tylko dla początkujących lub dla zaawansowanych którzy lubią takie klimaty. Nie zaliczam sie do nich. Pozatym drażni mnie jedna z rzekomych zalet D&D a mianowicie jej mechanika. Może jakby to było mniej komercyjne to patrzyłbym na to inaczej.

3) Mechawojownik -> to jest gra sf w świecie Battletecha. I niestety powiem tylko tyle ,że niestety jest to gniot i przykład tego jak z dobrego bitewniaka zrobić słabe rpg

4) Kryształy czasu -> polski klon AD&D w ktorym do podobnej treści dorobiono zasady dla studentow matematyki laugh.gif

Nie wymieniłem wszystkiego tutaj głownie z tego powodu że to w co jeszcze grałem to są to konwersje systemów (np na mechanikę Fudge), systemy autorskie badź są to gry w które nie grałem i dopiero się przymierzam --> Neuroshima

Jak czas pozwoli to może się uda

+Quote Post
eInHeRjER_pL
post 15:45, 8 01 2004
Post #18

Gefreiter
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy pbm
Nr użytkownika: 707

Ja najbardziej lubie tak:
Planescape Torment - genielana fabuła, genialny klimat i fajne questy
Diablo II LoD - mam swooj wlasny klan, fajna gierka i latwe do skapowania zasady i mozna grac w nieskonczonosc a nie tak jak w BG ze w pewnym momencie gra sie konczy i nudy.
Arcanum - mooj ulubiony RPG - genialna gierka
BG1&2 - niby fajne ale ja ich nie lubie i pewnie naraze sie wielu osobom
Wolfnestein enemy territory smile.gif smile.gif smile.gif - no co chcecie przeciez ta gra to RPG smile.gif. ma wszystko to co taki np. Baldurs: Questy (musisz zbudowac rampe, czy zapore dla czolgu - dosatjesz za to xp), punkty doswiadczenia i umiejetnosci ( light weapons i takie inne) smile.gif. A tak na serio to zartuje ale et jest wyjatkowe i zasluguje na to zeby je wpisywac w swoich ulubionych grach niewazne jaki rodzaj. smile.gif

+Quote Post
zUBER
post 16:22, 8 01 2004
Post #19

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 755

Fallout 1 & 2
Co jakis czas je sobie przechodze, zawsze inaczej biggrin.gif
niestety nie bedzie F3 sad.gif

+Quote Post
Soulless
post 17:01, 8 01 2004
Post #20

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 996

Ja lubie pogrywac :

1.autorskie RPG
2.Cthulu
3.Warhammer
4.Earthdawn
5.M:tg o ile to mozna nazwac RPG :/

Na kompika:
1.Baldury
2.Bardzo krotko ale zawsze Daiabelko 1&2
3.icewindy
4.Morrowind ale za wolno mi dzialal i sie zrazilem tongue.gif

+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi