IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Ceny internetu w Polsce i za granicą, Jak wypada na tym tle Polska.
Swiety
post 20:42, 3 12 2003
Post #1

General
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 306

Bardzo wazny temat dla graczy czyli koszt internetu (niskie pingi to podstawa)

Ostatnio w poniedziałkowej Gazecie Wyborczej (www.gazeta.pl) przeczytałem artykulik (autor pan Paweł Różyńśki ) w którym podaje średnie ceny netu na świecie. Oto którtkie streszczenie

Ceny dotyczą łącz typu DSL czyli szerokopasmowego netu udostepnianego zazwyczaj po kablu telefonicznym.
Szerokopasmowy czyli jaki ??? WIększość przyjmuje że szerokopasmowy dostęp do netu zaczyna się do 256 kb/s niektórzy uważają ze od 512kb/s.

Kraj - Firma - ile kB - cena w dolarach za miesięczny abonament

Tajwan - Chungwa - 512 Kb/s - 18 $
Korea - Korea Telecom - 4000 Kb/s (4000 !!) - 28 $
USA - Verizon - 768 Kb/s - 35 $
Estonia - Eesti Telekom - 256 Kb/s - 36 $
USA - SBC - 384 kb/s - 41 $
Polska - Neostrada TP SA - 512 Kb/s - 39 $
Niemcy - Deutsche Telecom - 768 kn/s - 51 $
Wileka Brytania - British Telecom - 500 Kb/s - 48 $
Łotwa - Lattelekom - 256 Kb/s - 49 $
Hiszpania - Telefonica - 256 kb/s - 49 $
Francja - France Telecom - 256 kb/s - 49 $ (FT jest większościowym udziałowcem TP SA)
Węgry - Matav - 384 kb/s - 52 $
Belgia - Belgacom - 3000 Kb/s (3000 !) - 53 $
Holandia - KPN - 256 Kb/s - 54 $
Chorwacja - Hrvatsky Telekom - 384 kb/s - 59 $

Z ostaniej promocji Neo+ za złotówke skorzystało 230.000 ludzi z czego 1/3 zrezygnowała po darmowym testowaniu.
Kiedyś przeczytałem że do końca 2004 r TPSA ma mieć ponad 500.000 abonentów Neo+.
Dochodzi do tego jeszcze kilkadziesiąt tysięcy użytkowników SDI, no i masa różnych lokalnych firm i sieci udostępniających net tylko np na danym osiedlu.

Komputer posiada tylko 30% gospodarstw domowych z czego 1/3 to starocie.

Udział DSLi:

Korea - na 1000 mieszkańców aż 150 ma dostęp do DSL-a !!! Nie mówiać już o tym że mają prawie 4 Mbit za 28 euro !!
Polska - na 1000 mieszkańców jest 1 (słownie jeden) użytkownik Neo+ (dane z połowy roku od tego czasu troche się zmieniło)
Dania - na 1000 mieszkańców przypada 10 łącz typu DSL.
Niemcy - na 1000 mieszkańców przypada 5 łącz typu DSL.
Wileka Brytania - na 1000 mieszkańców przypadają 2 łącza typu DSL (ale tam bardzo popularny jest net z kablówek)
Jednak już w Czechach czy w Grecji użytkowników DSL-a jest ledwo po kilka tysięcy.
Lepiej niż w Polsce jest w Estoni i na Węgrzech.

Oprócz klasycznych DSLi po kablu telefonicznym jest jeszcze Net udostępniany przez kablówki (to też można zaliczyć do szerokopasmowego dostępu do netu).
W Polsce blisko 150.000 użytkowników, głowne firmy to AsterCity (ACN) - ponad 30000 użytkowników, UPC i Multimedia.

Oczywiście ceny jak i dosepność netu w Polsce nie wygląda tragicznie, ale jakość usług (ciągłe pady netu),
monopolistyczna pozycja TPSA, łącza operatorów z zachodem, i działalność kolejnych polskich rządów dla poprawy dostępności do netu jest tragiczna. Oczywiście powinno to sie stopniowo zmienić po wejściu do UE (maj 2004r) bo poprostu Unia wymusi niektóre rozwiązania..
Go to the top of the page

+Quote Post
2 Stron V   1 2 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
Guy7
post 21:15, 3 12 2003
Post #2

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 258

Podany przez WOLFszLAGIER-a miesięczny abonament za net w Niemczech wydaje mi się trochę zaniżony. Dopiero co wróciłem z tamtąd. Jak Niemiec, u którego mieszkałem usłyszał ile płacę za 512/128 kb/s (Neo+) zrobił wielkie gały i chciał zakładać właśnie takie łącze u naszego monopolisty.

T.a P.ewna firma podpadła mi i to bardzo. Dwa miesiące temu przez DWA TYGODNIE I JEDEN DZIEŃ nie miałem neta. Oczywiście przekroczyli limit czasu, który przysługuje im na usunięcie usterki. Wykorzystałem ten argument i przez cały roczek tylko 75% abonamenciku. biggrin.gif

+Quote Post
Patrol
post 21:39, 3 12 2003
Post #3

Leutnant
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 218

Nie pamiętam ile to dokładnie miało być, ale tepsa chce obniżyć ceny na Neo w przyszłym roku - bodajże ze 190zł na 150 dla łacza 512. Dla słabszych odpowiednio mniej. To jest plotka, którą słyszałem z niepotwierdzonych źródeł więc może za wcześnie jeszcze na radość :-/

+Quote Post
movinG shadoW
post 21:48, 3 12 2003
Post #4

Schutze

Grupa: Zbanowany
Nr użytkownika: 847

ten spis łączy i ceny jakieś unreal jak dla mnie ...gdzie ta Holandia i Szwecja z najtańszym netem ?

neo sreo ..i tak ssie i tak :X wchodząca niedługo dialostrada zje te_psiarzy na śniadanie [ Dialostrada - 1Mbit - 160zet - dig this ] , kto może wbija się do łącz od kablówek , wszędzie byle nie neo ..ale jak już jesteście tacy uparci to :

*od 1stycznia 2k4 neo 256kbit - 79zł

*od 1stycznia 2k4 przejście na neo za 1zet z modemem i all

*szykowana niewielka obniżka neo+ ( tak z 20zyl )

[ source : http://www.gry-online.pl/s013.asp?ID=11120 , w wielu innych miejscach też to info się pojawiło ]

+Quote Post
U.F.O.
post 23:45, 3 12 2003
Post #5

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy pbm
Nr użytkownika: 653

Ktos zna firme z radiowymi laczami w wawie za jakies 200zl do 2mb??

+Quote Post
U.F.O.
post 23:47, 3 12 2003
Post #6

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 653

Dialostrada - 1Mbit - 160zet - co to i kto to montuje i ile trzeba miec ludzi w bloku by to zamontowac (jak 0 to ja se montuje) rolleyes.gif

+Quote Post
logres
post 0:14, 4 12 2003
Post #7

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 584

Buheheh Wolfszlagier powinieneś wypisać ceny za łacza w poszczególnych miastach . Ja chciałbym powiedzieć tyle o łączu w swoim mieście Ja @#$%$ole co to za #%*&o .

Po 1 cena według mnie nie ma odzwierciedlenia w jakości (pingi skaczą między 80-300) . Po 2 jak sie zrąbie łacze to już o pomoc z dzialu technicznego trzeba prosić nawet kilka razy . Ostatnio dzwonilem 4 razy blink.gif
i przyjechali na drugi dzień .

CO do neo+ to tesh nie jestem za bardzo przekonany huh.gif . BO z działem technicznym dzieją sie niewyobrażalne rzeczy . CHoćby błękitna linia mój były cl od sierpnia nie ma net-u i raczej nie zapowiada sie żeby go miał :/ w najbliższym czasie ohmy.gif

+Quote Post
Sierpik
post 1:53, 4 12 2003
Post #8

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 658

QUOTE ([AS]U.F.O. @ 21:47, 3 12 2003)
Dialostrada - 1Mbit - 160zet - co to i kto to montuje i ile trzeba miec ludzi w bloku by to zamontowac (jak 0 to ja se montuje) rolleyes.gif

To jest dla 1 osoby :> 1024/1024 smile.gif ale trza miec dialog w swoim miescie :>

+Quote Post
kober
post 2:06, 4 12 2003
Post #9

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Validating
Nr użytkownika: 20

tylko, ze:

usa: 3mb cable -> $50 ( pingi na cale wschodnie wybrzeze mialem 30-70 )
swe: 8mb adsl -> e50 ( znajomy ma takie lacze, a chyba kazdy wie jakie pingi maja szwedzi na europe )

wiec, oplaca sie dorzucic te $15 do cen przez swietego podanych i miec lacze co najmniej pieciokrotnie szybsze ...

a co mozna w pl za $50 miec ?? do niedawna tyle kosztowalo neo+ dry.gif

+Quote Post
blacktyger
post 8:08, 4 12 2003
Post #10

Generalmajor
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 318

Ja mam DSL od prawie 3 lat (wcześniej SDI) i płaciłem od 40zł a teraz płace 28zł smile.gif a kb/s mam 512 tylko że nas jest 6 na siecie więc wychodzi około (w godzinach szczytu) 80-70kb/s pingi mam małe ponieważ mój admin blokuje wszelkiej maści kaaza na weekendy i jest spokoj a w dni robocze mało siadam...

+Quote Post
eXtreme
post 12:06, 4 12 2003
Post #11

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 81

Mam internet przez kablówkę, a ceny:
64 kb/s = 45zł (ok.12$) laugh.gif
128 kb/s = 65zł (ok.17$) biggrin.gif
instalacja od 199zł do 399zł
(zależy czy jest się sumiennym i starym klientem kablówki czy nie).
Pingi przy łączu 128 kb/s wachają się od 30 do 130 (zależy od serwera nie od dnia)

+Quote Post
zUBER
post 16:02, 4 12 2003
Post #12

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 755

Kablowka 256Kb/s - 75 zl biggrin.gif

+Quote Post
Dajmos
post 16:52, 4 12 2003
Post #13

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 264

hmmm umnie za łącze 4 Mb na 600 osób płace 42,50 tongue.gif

+Quote Post
dNkN!
post 5:51, 5 12 2003
Post #14

Nr użytkownika: 200

polskie ceny? polskie łącza? teraz polska, ta? blink.gif

nie wiem jakie jest wasze zdanie ale ja tylko czekam aż niemcy, francuzi i inne kraje z ekonomiczną i przystępną dla polaków perspektywą rozwoju sieci telekomunikacyjnych zaczną inwestować swoje pieniądze w nasz polski region europy. dla mnie nie muszą dysponować super niskimi cenami za usługi ale niech zmiażdzą tą całą ochujałą tepse, która tnie nas na wszystkim na czym tylko może i na tym na czym nie może. monopoliści (czyt. mam na myśli tylko i wyłącznie tp sa) mają to do siebie, że to oni ustalają reguły, standardy naginając przy tym światowe wymogi i polskie prawo go samych granic. 90% z was nie ma zielonego pojęcia o tym co sie wyprawia z polską siecią telekomunikacyjną - szwedzi mają wy...ane pingi na cały świat, my mamy na terenie kraju takie fluktuacje pingu, że ocipieć idzie. nie jestem do końća pewny czy zdajecie sobie sprawę ale większość prowiderów korzysta właśnie z tych łącz tepsy, które tak okrutnie bluzgam. my nie możemy temu zaradzić w żaden sposób, ale nowi przedsiębiorczy inwestorzy z zachodu tak. na nich właśnie liczę.

facetowi z tej gazety też bym nie ufał, jak widać na w/w przykładach zapoznał się z ofertami innych krajów bardzo niechlujnie.

+Quote Post
Evingolis
post 7:55, 5 12 2003
Post #15

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 253

Dankan czekasz aż inni zainwestują u nas? Ależ oni juz tu są. Francuzi sporo zainwestowali w TPSA i to ich firma.

+Quote Post
Hannibal
post 13:10, 5 12 2003
Post #16

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 575

Widze chlopaki ze nie kochacie NEO+ .
Ja po powrocie do Polski zastanawialem sie nad instalacja tego badziewia ale poprostu zaczynam watpic po waszych komentarzach.
Mam prosbe do tych co maja NEO.
Jakie sa za i przeciw instalacji? Obecnie mam SDI.
Pozdrawiam

+Quote Post
Maczo
post 14:54, 5 12 2003
Post #17

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 795

ja mam łącze radiowe 320 kbps za 89 zł miesięcznie i jestem zniego zadowolony, chociaż w ET mam dosyć wysokie pingi, tak od 100 do czasami 300. sad.gif

+Quote Post
besti
post 17:40, 5 12 2003
Post #18

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 857

Pilicka Telefonia mazowieckie usługa InterNeo 512/512 150 zeta miesiac stałe IP, chodzi na razie dobrze . A co do tych modlitw do zachodnich operatorów to nie jest taki raj ,cóż z tego że masz 3mb lub wiecej, zawsze w takich przypadkach sa limity download lub uploadu lub placisz za przekroczenie ilosci danych, gdybys postawil na tym serwer to bys zaplacil ooooooo wiele drozej niz te 30 czy 50 euro
pozdrawiam besti

+Quote Post
Guy7
post 19:32, 5 12 2003
Post #19

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 258

QUOTE (Hannibal @ 11:10, 5 12 2003)
Widze chlopaki ze nie kochacie NEO+ .
Ja po powrocie do Polski zastanawialem sie nad instalacja tego badziewia ale poprostu zaczynam watpic po waszych komentarzach.
Mam prosbe do tych co maja NEO.
Jakie sa za i przeciw instalacji? Obecnie mam SDI.
Pozdrawiam

Co do samej usługi Neo+ nie mam zarzutów. Pingi zawsze bywają niskie, w granicach 10-100 na polskich serwach, a 50-180 na zagranicznych (nawet tych za oceanem). Moim zdaniem usługa warta tego co za nią płacę (wprawdzie i tak dość dużo biorą tongue.gif ). Trzeba naprawdę uważać aby TP s.a. nie przerobiła Cię. Ja wykorzystałem ich chęci na swoją korzyść. biggrin.gif

+Quote Post
SpajdaPL
post 2:23, 10 12 2003
Post #20

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 764

Witamm!!!
Mam dosyc szerokie spojrzenie na jakośc internetu w naszym kraju (podróże kształcą...).
1. TPsa lecu s chu.ja jak chce, i nikt im nie moze skoczyć. Ponieważ to oni mają 90 % abonentów w kraju, i mają (przestarzałą) rozległa infrastrukturę. Wszędzie leży (lub wisi na słupach) para miedzianych drucików, przez którą sobie ludzie dzwonią (jeszcze impulsowo..lol). Do takiej lini telefonicznej przyłączasz modem ADSL (SDI), lub NEO+ (musi być cyfrowa centralka). Niskie pingi na takim zestawie są wykluczone (wystarzy, że w godzinach szczytu w bloku 10 uzytkowników zacznie ściągać + gadać przez telefon - centralka wymięka). TelePies wymienia te centralki, ale chyba malo skutecznie (nie spieszy im sie...lol).
2. Akademicka Sieć Szkieletowa (TASK, GEANT), m. in. Cyfronet <http://www.cyf-kr.edu.pl/ack/o_nas/>-> między uczelniami jest super połączenie. Jestem odbiorcą internetu z Cyfronetu (10 Mbit Światłowód, na uczelni w akademiku), i z kumplem z Polibudy Gdańskiej wymienialiśmy filmy. 700 MB przeszło w ciągu 20 min o 20.00 w niedziele. NCMTS.
Problem pojawia się, gdy mam połączenie przez routery TelePSA. MASAKRA. Między TASK a TPsa jest zaje.iste gardło, i chociażbym miał całe 10 Mbit dla siebie, to i tak bede miał pinga 600 np. z Krakowa do Jaworzna (jawnet) o kazdej porze dnia i nocy. NIe da sie tego przeskoczyć. A patrząc na stosunki między TASK a TPsa (nie sa najlepsze), sytuacja nie ulegnie zmianie szybko.
3. Sieci radiowe -> najgoesza rzecz pod słońcem (przynajmniej pod Polskim słońcem). Administrowałem siecią w akademiku przez rok, miałem jako usługodawcę TELE2. Łącze DO(!) 512 Kbps kosztowało ok. 300 zł. rozdzielałem na 10 osób. Maxymalny transfer w nocy, gdy odłączałem wszystkich, i byłem sam - 80 kbps. Tragedia. A jak śnieg lub desz padał - nawet stron nie szło otworzyć.
4. Kablówka -> jak narazie słyszałem dobre opinie, chociaż podobno za drogo.
5. Sieci osiedlowe stawiane są zazwyczaj na POLPAKU lub DSLu. TPsa rulez, patrz punkt 1. 1 Mbit kosztuje bodajże 1500 zł http://www.telekomunikacja.pl/biznes/df/tr...nnik_fr_atm.pdf
6. Nie wszędzie jest dostępna usługa NEO+, ludzie nie mają nawet telefonu, a co dopiero internet....(TP rulez)
7. Popieram Dankana, jeżeli wejdziemy do unii, otworzy się rynek, czyli będziemy mieli prawo wybrać sobie dowolnego, oferującego najlepsze i najtansze połączenie usługodawcę internetowego z całej zjednoczonej europy, ale jak znam życie, to TPsa bedzie maxymalnie blokować połączenia między naszą wybraną firmą, a siecią szkieletową TPsa (jak juz wspomniałem 90% użytkowników). I wyjdzie na to , że znowu TP rulez.
8. Jedynym sensownym rozwiązaniem jest wkrecenie się do TPsa, i podpięcie się pod ich cudowne maszyny szerokopasmowe.......

Chyba w tej chwili wyszło na to, że nie uciekniemy przez TP, qrde, nie chciałbym wyjść na kolesia, który promuje tą "wspaniałą" firmę.
Pozdrawiam.

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi