IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Tweaking kart graficznych..., Jak najlepiej podkręcić karte
Runos
post 22:17, 30 12 2003
Post #1

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy pbm
Nr użytkownika: 563

Witam

Pytanie odnosi sie do tweakowania kart graficznych. Czy tweakujecie swoja grafe?? Czy zwieksha wam sie ilosc fps? I skad mozna takie cos sciagnac??

Pozdrawiam

PS.Moja karta to GF2mx
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Switch
post 22:11, 12 01 2004
Post #2

Leutnant
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 737

macie tu mój mini artykuli do o/c grafy:

Masz chyba takie 2 sposoby podkręcania, tzn. przes sterowniki i przez jakieś dodatkowe programy.

Overclocking przez stery (tej opcji sam używam): Jeśli masz stery omega to zakładke z overclockingiem masz zrobioną, jak masz detki (jeśli nie masz detonatorów stąd możesz je pobrać) to trzeba to dopiero zrobić. Mianowicie: wchodzisz do edytora rejestru (uruchom: regedit), tam wybierasz następującą ścieżkę: HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWARENVIDIA CorporationGlobalNVTweak. W kluczu NVTweak (po prawej stronie w oknie) wybiersz nowy--> Wartość DWord, jako nazwe tej wartości ustawiasz Coolbits a jako wartość 3. Aby doło to jakieś efekty uruchamiasz ponownie kompa. Po włączeniu się kompa klikasz na właściwości, zakładka ustawienia, przycisk zaawansowane, zakładka z modelem twojej karty, z lewej strony wyświetli ci się menu to wybiersz 2 pozycję od dołu (Clock frequencies lub Cześtotliwoś taktowania). I tam masz wszystko. Pierwszy suwak częstotliwość taktowania rdzenia drugi - pamięci. Jak się tymi suwakami posługiwać - to o tym troszkę później.
Overclocking przez programyta opcja jest łatwiejsza ponieważ wystarczy ściągnąć program wejść w jego odopowiednie miejsce i kręcić. Tu ci napisze tylko jakich programów używać bo chyba nie będziesz miał problemu się dostać do odpowiednie zakładki z suwakami wink.gif. A więc... najczęsciej chyba używanym programem do kręcenia jest PowerStrip. stąd lub stąd lub stąd możesz go pobrać. Oprócz tego jeszcze jest RivaTuner którą można pobrać stąd.

to teraz można przejść do części właściwej smile.gif

Overclocking- To były było tak... najpierw podnosisz taktowanie rdzenia i pamięci o 10MHz. Restart kompa, włączasz jakąś gierke, później 3dMarka, i sparawdzasz czy 3dMark się nie wiesza lub podczas wyświetlania obrazu w gierce albo wogóle nie pokazują się artefakty (są to różne pasy, kropki znaki dziwne i niewiedomo co jeszcze, czyli takie rzeczy których nie powinno być wink.gif ) Jak wszystko działa stabilnie bierzesz się na podkręcanie rdzenia. Podnosisz taktowanie o 2-3-4MHz, restart i tesy 3dMarka i gry, jak wszystko chodzi, prawidłowy obraz jest wyświetlany kręcisz dalej o 2-3-4 MHz i znowu restart i testy, i tak aż do wtedy, kiedy wyczujesz niestabilność systemu lub pojawią się artefakty lub 3Dmark będzie się wieszał lub wszsytko na raz smile.gif, wtedy zmniejszasz taktowanie o krok w tył, czyli przy takim ostatnim taktowaniu przy jakim komp jest stabilny. Jaśli masz osiągniętą max. wartość taktowania rdzenia bierzesz się za pamięci. To tak samo jak z rdzeniem, podkręcasz i testujesz, podkręcasz i testujesz, kiedy zacznie się wieszać 3dMark, pojawią się artefakty lub system będzie nistabilny zmniejszasz po poprzedniej maxymalnej wartości stabilnej. Jak już osiągniesz obydwie maxymalne wartości, przy poprawnym działaniu kompa, zmniejsz taktowanie pamięci i rdzenia o 2 lub 3MHz tak abyś miał pewność

To już chyba The end smile.gif

jak czegoś nie zrozumiesz to mów, bo może w którymś miejscu nie wyraziłem się jasno smile.gif

2_Blind, jak sie robi w/w sposobem to i noname sie podkręci bez uszkodzenia
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w temacie
Runos   Tweaking kart graficznych...   22:17, 30 12 2003
2_Blind   power strip jest bardzo dobrym programikem do krec...   22:32, 30 12 2003
Runos   Mam gf 2mx... I poszukuje wlasnie takiego programy...   13:41, 10 01 2004
Jędras   JA też polecam Power Strip. A jeśli chcesz dokon...   0:22, 11 01 2004
2_Blind   runos, pstrip obsluguje karty nvidii, ati i pewnie...   10:04, 11 01 2004
Swiety   QUOTE (Runos @ 11:41, 10 01 2004) Mam gf 2mx... I ...   19:28, 11 01 2004
Jędras   WOLFszLAGIER. Twój post nie wnosi nic nowego do d...   20:17, 11 01 2004
kaczor   Ja do tweakowania uzywam expert toola. Co prawda m...   20:22, 11 01 2004
2_Blind   expert tool jest specjalnym programikiem do tweako...   20:35, 11 01 2004
Switch   macie tu mój mini artykuli do o/c grafy: Masz c...   22:11, 12 01 2004
G.J.   power strip jest najlepszy ale oczywiście trzeba ...   17:17, 8 02 2004
shela   no wiec mam taki maly sposob na podniesienie wydaj...   16:36, 17 04 2004
ArmaGedoN   Co lepsze do kręcenia karty graficznej RivaTuner ...   20:21, 23 05 2004
AdI-O   Riva Tuner RULEZ Wszstko o tym debeściaku Zdecy...   20:32, 23 05 2004
Switch   trudno powiedzieć bardziej popularny jest raczej ...   23:10, 2 06 2004
Danny15   po co jakies softy ? :> ja krece tak (GF4 64 mb...   14:28, 23 03 2005
ReiL   a ja dzis podkrecilem karte w inny sposob mianowic...   15:38, 19 05 2005
Mucha Emila   Karty nVidia - RiviaTuner Karty ATI - ATITool Prz...   14:42, 10 04 2007
Feniks   Nie uzywaj zadnego programu! Sam to zrob z poz...   14:57, 2 08 2007
Swiety   Aby zrobić overclocking z poziomu biosu trzeba zg...   1:54, 3 08 2007

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi