IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> lagometr
blinkkin
post 21:50, 24 01 2004
Post #1

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 547

napisalem ten temat, poniewaz dawno nie pojawil sie zaden nowy topic na forum. moze was troche rozweseli, a osoby z neo+, ktore wiecznie narzekaja na pingi, pocket losty etc pokaze co to naprawde gowniane lacze. nie umiescilem tego na forum technicznym, bo mam najlepsze ustawienia na moje lacze, przy innym mam pingi rzedu 400. jest to gif sklejony ze zrzutow lagometra.

user posted image

i co na to powiecie? zgadnijcie jaki mialem wtedy ping, znaczy ten ktory wyswietal przy moim nicku sie po wcisnieciu tabulacji. moze 800, raczej 400? zdziwie was bardzo i musze powiedzec, ze widok takiego lagometra mam ciagle, nawet przy pingu 30. fajna sprawa, wyzszy ping to calkowity zalew czerwieni na logometrze. ustawienia configu w et mam takie jak na modem, czyli najmniejsza ilosc pakietow (chyba 30), a mimo to nadal uciekaja. w godzinach 14.00-21.00 (dni robocze) wogole nie da sie grac. a teraz efekty ktore wysepuja podczas gry na moim super szybkim laczu. zazwyczaj wyglada to jakby przeciwnik warpowal, a nie ja. jak widzcie ucieka 50% pakietow, czyli wzwiazku z tym jesli strzelam w to co widze czesc strzalow jest niecelna. pamietam jak dankan opierniczyl mnie za warping przy pingu 80, wiec teraz wiesz czemu. wiec panowie z neo+ nie gadajcie o zlych warunkac gry w et, poniewaz nie wiecie co to super hiper cool lacze. prosze o komentarze.
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Swiety
post 13:22, 25 01 2004
Post #2

General
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 306

ZNowu ludzie mylą dwa pojęcia:
PACKET LOST
DUŻY PING

Przypomnę że ping - to czas przez jaki pakiet jest przesyłany od nas do serwera i spowrotem
Packet lost - oznacza że pakiet wogóle nie dociera do celu (można powiedzieć że pakcet lost to pakiet który dociera po czasie 9999 biggrin.gif )

Najczęsciej jedno idzie w parze z drugim ale nie zawsze.

Można mieć niski ping i duże packet losty. I można mieć duży ping i zero packet lostów. Albo można mieć jedno i drugie.
O ile duży ping powoduje że jest trudno w cokolwiek trafić to mały ping ale duże packet losty pwoduje że jednak czasami coś można trafić. Tylko te duże packet losty są wk#!@iające dla przeciwnika (bo przeskakuje) ale również dla nas (bo nie możemy zmieścić się często np w szerokich wejściach, często nas cofa, mamy duży fluxx czyli nagłe chwilowe skoki pinga o dużą wartość)

Warpy to najczęsciej efekt packet lostów. Koleś z pingiem 100-200 i 0 packet lostów nie będzie warpował.
Koleś z 30 % packet lost i pingiem 50 będzie warpował.
Poza tym engine Q3 ma tą właściwość że pakiety dochodzące po czasie > 400 ms są praktycznie uznawane za zgubione. Czyli nawet koleś z pingiem 400 ale bez packet lostów będzie warpował.

Sam jestem ostatnio (nie)szczęsliwym posiadaczem łącza od providera który funduje mi niskie pingi ale jednocześnie wysokie packet losty. W sumie i tak lepiej bo wcześniej co prawda nie miałem packet lostów ale miałem stały ping 300 co uniemożliwiało mi jakąkolwiek grę na sieci oprócz szachów.

Pingując z windowsowego pinga jakikolwiek serwer mam taki sobie średni ping w normie i od czasu do czasu wystepuje jakiś packet lost ale bardzo rzadko.
Pingując z eye widze bardzo niskie pingi ale i koszmarne packet-losty. A przecież sposób pingowania używany przez eye (przez udp) bardziej odpowiada realiom jakie mamy na serwerze.
W momencie kiedy już wchodze na serwer ping jest trochę wyższy niz ten uzyskany przez widnowsowy ping, znacznie wyższy niż ten uzyskany w eye. Natomiast packet losty są trochę wyższe niż te uzyskane za pomocą pinga i znacznie niższe niż tw widoczne w eye.

Być może mam jakieśproblemy z uploadem. W momencie kiedy jestem na serwerze i rozmawiam przez TS - na serwerze jest wszystko w normie, na TSie słyszę wszystkich (download) ale inni mnie praktycznie nie słyszą (upload) . W momencie kiedy wyjdę z gry działanie Tsa wraca do normy (mniejszy upload)

Dość często samemu nie odczuwam żadnych warpów - Ping w normie, lagometr w normie - ale mówią mi to inni że warpuję. Co dziwne też czasami w środku nocy (kiedy większość ludzi już spi) czasami na niekórych serwerach miałem pingi poniżej < 10 i to przez dłuższą chwilę, nie odczuwając żadnych lagów itp.

I jeszcze jedno - Często ludzie z pingami 800 i 80 % pl którzy czytają o problemach użytkowników lepszych łącz sypią jakieś komentarze z dupy - Ty i tak masz ping 200 to się ciesz - ja mam 400. czy "Jak śmiesz narzekać że masz ping 120"
Skoro ktoś ma ping 400 to niech nie gra w Wolfa. Panowie ani ping 200 ani ping 100 grając z Polski na polskich serwerach to nie jest normalna sytuacja - to świadczy tylko o zacofaniu naszej infrastuktury teleinformatycznej, olewaniu klinetów przez providerów itp.

W normalnych warunkach (czytaj takich warunkach jak w USA czy w Japonii lub Koreii) prawie wszyscy gracze z Polski powinna mieć pingi w okolicach 50 na polskich serwerach.
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi