IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Problem przy odp@!@niu ...
jackalpl
post 12:25, 30 07 2004
Post #1

Schutze

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 2454

Witam !
Kiedy zainstaluje ET oraz patch 1.02 i próbuje uruchomić gre, włącza mi sie consola gry, zaczyna cos pisac i zamiast wejść do gry, nagle sie wylącza.
Mój sprzęt :
Win 98 , Pentium III , 128MB RAM, GeForce 2 MX, Celeron 700MHz
Z góry dziękuje za pomoc.
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
dNkN!
post 16:52, 26 08 2004
Post #2

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 200

przez ostatnie dwa dni miałem to samo o czym tutaj dyskutujemy - mapy ładowały się dwukrotnie, zawsze w trakcie łaczenia z serwerem i czasami podczas zmiany mapy.

gram bardzo mało ale na przestrzeni tych dwóch dni zdąrzyło mnie to wkur.wić więc zacząłem grzebać i po 10 minutach namysłów rozwiązałem ten problem.

na początku myślałem, że to w/w kwestia zduplikowanych plików ale zrobiłem z nimi porządek a problem ciągle występował. po chwili namysłu skojarzyłem, że to właśnie dwa dni temu robiłem cfg pod kafejkę internetową mojego kolesia, gdzie nie miał zbyt dobrych kompów (ahtlony 1,4ghz, gforce 440 mx 64mb, 256mb ram dimm)... zredukowałem przestrzeń buforowania żeby zyskać trochę "swobodnego" ramu. ograniczyłem więc com_zonemegs do 64mb i com_soundmegs do 48mb (dodatkowo na poziomie windowsa zwiększyłem rozmiar plików stronnicowania do 800mb zaznaczając przy tym żeby system nie buforował w VM wszystkich niezbędnych podczas bootowania systemu plików) - jemu wyraźnie pomogło, dlaczego więc mi ten cfg zaszkodził?

kompy w kafejce były wyposażone w 256mb ramu, hulały na windowsie millenium (straszny syf btw), po załadowaniu systemu pozostawało około 120-150mb wolnego ramu. pierwotnie et przycinało bo miało za mało przestrzeni na pliki środowiskowe (domyślne 24mb zonemegs, 24mb hunkmegs, 24mb soundmegs = ?72mb), minimalizując hunkmegs do 6mb i zwiekszając przestrzeń pozostałych dwóch środowisk wykorzystałem i tak nie używany wolny ram, pozostawiając około 20-30mb ramu luzem - w tym przypadku to wpłynęło pozytywnie na wydajność komputerów z kafe.... być może wszystko byłoby ok gdyby nie to, że cfg rozgraniczyłem na kilka plików, które zawierały różne elementy konfigu (grafa, system, sieć, etc. - nie było w tym nic głębszego, takie dzielenie cfg na pliki nic nie daje - zrobiłem tak bo miałem na to ochotę, hy hy hy biggrin.gif) i zamiast skasować je wszystkie podmieniłem w domu tylko plik z ustawieniami grafy... muszę tu zaznaczyć, że konfiguracja grafy znacznie się różniła, przede wszystkim rozdzielczością - u siebie mam 1024x768 24/32/32bit, w kafe dałem 800x600 24/16/16bit więc automatycznie et zaczęło się dławić bo ograniczała je zredukowana przestrzeń. takich mniej/bardziej znaczących różnic było więcej. zmierzając do sedna - tak jak pisałem dużo wcześniej, wszystko sprowadza się do pamięci i chociaż nie mam pojęcia czym różni się etpro ale tylko ten mod przy tych ustawieniach ładował mapy po dwa razy. stąd też mogę sądzić/mniemać, że etpro wymusza jakoś buforowanie pk3 i jeżeli nie ma wystarczającej przestrzeni przeładowuje albo selektywnie wybiera tylko te istotniejsze elementy - ładuje po dwa razy mapy. ten sam efekt powodują zduplikowane pliki, które - nie wiem dlaczego - zajmują więcej ramu niż normalnie. przywracając moje pierwotne ustawienia rozwiąłem problem.

mam nadzieję, że ten tekst także dla was okaże się receptą na ten problem bo np. maksymalnie wkur.wiało czekanie.
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi