18:02, 30 09 2004
|
|
|
Grupa: Użytkownicy Postów: -999899 Dołączył: 9-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 200 |
z tego względu, że bardzo mi się nudzi od samego rana, a grać mi się nie chce - bo co to za gra jak ciągle dostaje w dupę
na początek powiem pare słów o tajemniczym ET HeadShot'cie. ET HeadShot co to jest? ET HeadShot to tryb gry, w którym np. obrażenia zadają tylko i wyłącznie celnie trafione heady, celny head z miejsca gibuje, plus jakieś duperele. tryb takiej gry jest o tyle fajny, że pozwala oswoić się ze z!@#a.nymi hitboxami*, uświadamia jak ważne są heady, w dodatku urozmaica trochę rozgrywkę. *hitbox - jest to miejsce, które absorbuje obrażenia; w zależności od miejsca i dystansu w różnym stopniu. jak zainstalować ET HeadShot? w/w tryb rozgrywek zawarty jest w bardzo popularnym modzie ETPro, tak więc instalacja ETHeadShota ściśle wiąże się z instalacją ETPro. jak uruchomić ET HeadShot? wystarczy uruchomić grę w trybie ETPro z komendą b_headshot "x", gdzie "x" jeden LUB więcej z niżej wymienionych parametrów. parametry trybu gry na heady można zmieniać na gorąco, w trakcie gry. jak na razie dostępne są cztery opcje: "1" - tylko heady zadają obrażenia (czyt. strzały w korpus, nogi, itd. nie zadają obrażeń. granaty, miny i inne ataki ze strony członków drużyny ranią normalnie) "2" - każdy celnie trafiony head gibuje "4" - liczone są tylko heady zadawane przeciwnikowi (nie można ranić swoich) "8" - head to jedyny sposób na zadanie obrażeń, ataki ze strony członków drużyny nie mają wpływu na stan hp tak jak mówiłem, z w/w parametrów można korzystać indywidualnie lub sumować je razem, przykładowo: rcon set b_headshot "1" rozgrywka odbywa się w trybie, gdzie tylko heady zadają obrażenia, jednak obrażenia ze strony teammate'ów są liczone normalnie rcon set b_headshot "1 4" rozgrywka odbywa się w trybie, gdzie tylko heady zadają obrażenia, nie można ranić swoich rcon set b_headshot "1 2 4 8" rozgrywka odbywa się w trybie... pro moda tego można używać nie tylko do skillowania headów, nie zawsze trzeba redukować wszystkie inne czynniki, można też zwiększyć realność gry ustawiając b_headshot na "2" i używając dodatkowej komendy b_instagibdamage "x", gdzie "x" tam ilość hp jaką będzie odbierał celnie trafiony headshot, przykładowo: rcon set b_headshot "2" rcon set b_instagibdamage "90" w ten sposób skonfigurujemy serwer tak, że każdy strzał w banie będzie zabierał 90HP. jeżeli wartość komendy b_instagibdamage jest większa od 400 każdy head będzie gibował. HitBoxes wyjaśniłem już czym są hitboxy, powiedziałem też, że są z!@#ane - teraz wyjaśnie wam dlaczego. każdy obrazek ma zawarty w treści trzy różne prostokąty, największy z nich jest strefą obrażeń, które zabierają najmniej HP, ten średni to strefa normalnie liczonych obrażeń, najmniejszy to heady. te dwa obrazki pokazują gdzie znajdują się konkretne hitboxy postaci, która stojąc w miejscu trzyma w ręku granat. lub mp40/thompson te z kolei pokazują hitboxy postaci poruszającej się (w lewo, w prawo) z granatem w dłoni. ![]() tutaj widać postać z bronią półmaszynową (mp40/thompson) strejfującą na boki, poruszającą się do przodu. ![]() trzy obrazki poniżej obrazują zachowanie się hitboxów w kontekście postaci, która kuca, lub porusza się do przodu; na boki. ![]() ![]() jak więc widzicie, nie zawsze tam gdzie jest głowa liczą się heady i to właśnie to jest największym bólem, ujmując to bardziej wyrafinowanie: hitbox głowy jest spier.dolony! korzystnie jest o tym pamiętać grając z trybem etheadshot lub bez niego. jak tylko znajdę jakieś inne informacje godne uwagi na pewno je podepnę pod ten temat. trzymcie się ciepło, pa :* obrazki zostały pobrane ze strony ET-Center, materiał o hitboxach został opracowany na podstawie artykułu [nw]reyalP z w/w strony. |
|
|
|
![]() |
11:11, 16 10 2004
|
|
|
Generalmajor Grupa: Half ProPlay0r Postów: 2750 Dołączył: 27-09-2003 Skąd: tychy Nr użytkownika: 318 |
ciekawe ze bani jest głuchy na tyle skarg. przecież zminianie golda w porównaniu do polepszebiu hit boxów - chyba każdy woli to 2. nie mówie że jestem pr0 mastah bo się nie znam, ale jak bym potrafił - to bym na pewno kombinował
btw. dankan (teraz szpanersko dnkn) bezsenne noce ? ^^ |
|
|
|
dNkN! Ciekawy temat o rzeczach... 18:02, 30 09 2004
keNOOBie|PL Hmm naprawde niezly art... sporo wyjasnia i wile t... 18:19, 30 09 2004
falubaz ciekawe ciekawe
i dlatego prone bylo >all 20:19, 30 09 2004
comar bajer. szczególnie, że cały czas wkurzałem si�... 17:12, 15 10 2004
comar Fakt. Po co zmieniać coś z czym nie ma problemó... 12:35, 16 10 2004
dNkN! CYTAT (blacktyger @ 9:11, 16 10 2004) btw. dankan ... 12:52, 16 10 2004
comar CYTAT ...do tego muszę się wozić pod nickiem dN... 13:33, 16 10 2004
Norbiq Czy te różne strefy obrażeń od widocznej na ek... 0:23, 3 12 2004
[mageta] dNkN! świetny temat napisałeś który wiele ... 1:02, 3 12 2004
grenn mam pytanie czy te ... hitboxy (czerwony kwadracik... 9:28, 24 03 2005
Dante# Raczej nie można tego ustawić 13:01, 24 03 2005
kichuSs Na wspomnianym et-center był kiedyś do ściągni... 13:59, 11 05 2005![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |