IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Ciekawy temat o rzeczach..., o których powinniście wiedzieć więcej
dNkN!
post 18:02, 30 09 2004
Post #1

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 200

z tego względu, że bardzo mi się nudzi od samego rana, a grać mi się nie chce - bo co to za gra jak ciągle dostaje w dupę tongue.gif ...postanowiłem poruszyć kwestie rzadko poruszane.

na początek powiem pare słów o tajemniczym ET HeadShot'cie.

ET HeadShot

co to jest?
ET HeadShot to tryb gry, w którym np. obrażenia zadają tylko i wyłącznie celnie trafione heady, celny head z miejsca gibuje, plus jakieś duperele. tryb takiej gry jest o tyle fajny, że pozwala oswoić się ze z!@#a.nymi hitboxami*, uświadamia jak ważne są heady, w dodatku urozmaica trochę rozgrywkę.

*hitbox - jest to miejsce, które absorbuje obrażenia; w zależności od miejsca i dystansu w różnym stopniu.

jak zainstalować ET HeadShot?
w/w tryb rozgrywek zawarty jest w bardzo popularnym modzie ETPro, tak więc instalacja ETHeadShota ściśle wiąże się z instalacją ETPro.

jak uruchomić ET HeadShot?
wystarczy uruchomić grę w trybie ETPro z komendą b_headshot "x", gdzie "x" jeden LUB więcej z niżej wymienionych parametrów. parametry trybu gry na heady można zmieniać na gorąco, w trakcie gry. jak na razie dostępne są cztery opcje:

"1" - tylko heady zadają obrażenia (czyt. strzały w korpus, nogi, itd. nie zadają obrażeń. granaty, miny i inne ataki ze strony członków drużyny ranią normalnie)
"2" - każdy celnie trafiony head gibuje
"4" - liczone są tylko heady zadawane przeciwnikowi (nie można ranić swoich)
"8" - head to jedyny sposób na zadanie obrażeń, ataki ze strony członków drużyny nie mają wpływu na stan hp

tak jak mówiłem, z w/w parametrów można korzystać indywidualnie lub sumować je razem, przykładowo:

rcon set b_headshot "1"
rozgrywka odbywa się w trybie, gdzie tylko heady zadają obrażenia, jednak obrażenia ze strony teammate'ów są liczone normalnie

rcon set b_headshot "1 4"
rozgrywka odbywa się w trybie, gdzie tylko heady zadają obrażenia, nie można ranić swoich

rcon set b_headshot "1 2 4 8"
rozgrywka odbywa się w trybie... pro smile.gif

moda tego można używać nie tylko do skillowania headów, nie zawsze trzeba redukować wszystkie inne czynniki, można też zwiększyć realność gry ustawiając b_headshot na "2" i używając dodatkowej komendy b_instagibdamage "x", gdzie "x" tam ilość hp jaką będzie odbierał celnie trafiony headshot, przykładowo:

rcon set b_headshot "2"
rcon set b_instagibdamage "90"
w ten sposób skonfigurujemy serwer tak, że każdy strzał w banie będzie zabierał 90HP. jeżeli wartość komendy b_instagibdamage jest większa od 400 każdy head będzie gibował.

HitBoxes

wyjaśniłem już czym są hitboxy, powiedziałem też, że są z!@#ane - teraz wyjaśnie wam dlaczego.

każdy obrazek ma zawarty w treści trzy różne prostokąty, największy z nich jest strefą obrażeń, które zabierają najmniej HP, ten średni to strefa normalnie liczonych obrażeń, najmniejszy to heady.

te dwa obrazki pokazują gdzie znajdują się konkretne hitboxy postaci, która stojąc w miejscu trzyma w ręku granat. lub mp40/thompson
grafika zapastowana przez użytkownika grafika zapastowana przez użytkownika

te z kolei pokazują hitboxy postaci poruszającej się (w lewo, w prawo) z granatem w dłoni.

tutaj widać postać z bronią półmaszynową (mp40/thompson) strejfującą na boki, poruszającą się do przodu.

trzy obrazki poniżej obrazują zachowanie się hitboxów w kontekście postaci, która kuca, lub porusza się do przodu; na boki.

jak więc widzicie, nie zawsze tam gdzie jest głowa liczą się heady i to właśnie to jest największym bólem, ujmując to bardziej wyrafinowanie: hitbox głowy jest spier.dolony! korzystnie jest o tym pamiętać grając z trybem etheadshot lub bez niego.

jak tylko znajdę jakieś inne informacje godne uwagi na pewno je podepnę pod ten temat. trzymcie się ciepło, pa :*

obrazki zostały pobrane ze strony ET-Center, materiał o hitboxach został opracowany na podstawie artykułu [nw]reyalP z w/w strony.
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
c0m4r
post 12:35, 16 10 2004
Post #2

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 2922

Fakt. Po co zmieniać coś z czym nie ma problemów, co lubimy i do czego się przyzwyczailiśmy kiedy można poprawić ważniejsze punkty gry...

Według mnie bani już dawno powinien zapstrzestać tych zmian na goldzie.... Są one poprostu niepotrzebne!

Pozdro! blink.gif
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi