13:53, 30 08 2003
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 227 Dołączył: 15-08-2003 Skąd: z miasta (co nie widac? hmm przynajmniej nie czuc... ;)) Nr użytkownika: 96 |
( ... editet by moderator
... Topic sklejony z kilku innych topiców ... ...) opowiem wam pewna historie: pewnego razu niemiecki medyk ronin przebywal na dachu budynku na planszy fuel dump kiedy tam tak siedzial zobaczyl dziwne zjawisko; eng z przeciwnego teamu przeskoczyl ogrodzenie niestety nie wyladowal bo mp 40 ronina dosieglo jego tylka. po tym zdazeniu ronin przez dluzszy czas zastanawial sie co sie stalo; latajacy engowie co to ma byc, niestety jego medytacje przerwala kula garanda ktora utkwila w jego glowie ronin mial ok. 20 sek. by dojsc do wniosku ze taka umiejetnosc bardzo by mu sie przydala wiec pytam JAK ZROBIC TRICK JUMP? |
|
|
|
![]() |
15:39, 20 10 2003
|
|
|
General Grupa: Użytkownicy Postów: 6661367 Dołączył: 26-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 306 |
Mały poradnik jak poruszać się w RTCW/ET
Prawie cały czas chodzimy używając strafe-jumpów, które w połączeniu z naciskaniem kaliwsza prędkości (speeda) zwią się speed jumpami. Jak to wygląda ?: a) Naciskamy jednocześnie strafe i przód (albo tył jak ktoś woli od tyłu - o kilkadziesiąt stopni (zamaszyste strafe-jumpy - lub o klkanaście alba kilka stopni - tyle wystarczy gdy zbiegamy po pochyłych powierzchniach Niestety dokładny moment zamachu trudno mi powiedziec kiedy to ma być bo robie to poprostu automatycznie i nie zastanawiałem się nad tym. c) W tym samym czasie (też mi trudno powiedzieć dokładnie kiedy) naciskamy speed, czyli szybsze bieganie bo sam strafe jump bez speeda w RTCW mało daje (w przeciwieństwie np do Q3) d) Naciskamy jumpa (skok) e) Puszczamy speeda e1) Oszczędnie używać speeda. Używamy go tylko na chwilę przed skokiem i puszczamy zaraz po skoku Wtedy energii speeda starczy nam na wiele strafe-jumpów f) Myszke kierujemy w przeciwną stronę niż przy pierwszym zamachu (przeciwny zamach) w taki sposób aby utrzymać kierunek na wprost no chyba że chcemy robić strafe-jumpy po skosie to wtedy zamachujemy więcej lub mniej g) Możemy puścić strejfa ale pod żadnym pozorem nie puszczamy kierunku do przodu h) Po zakończeniu całej operacji wracamy do punktu a) Pewnie większosć z was na lekcji fizyki miała wektory i wie jak się zsumuje dwa prostopadłe to powstanie jeden dłuższy. Tak samo jest w Wolfie. Jeden wektor do chodzenie do przodu drugi to chodzenie w bok. Powstaje nowy wektor a myszką ustawiacie jego kierunke. Oczywiście żeby do zadziałało musi być jeszcze wspomnainy skok i speed. j) Wykorzystywać wszystkie pochyłe powierzchnie. Wtedy dochodzi następny poziomy wektor (3D) i jeszcze szybciej się rozpędzacie ale a pochyłych powierzchni w mapach od ET jest mnóstwo. j1) Czym bardziej strome powierzchnie tym szybciej po nicj skaczecie. Jak się odbijesz z wyższej wysokości (np od głowy kolegi) to pofruniesz szybciej. Oczywiście nie może być za stromo bo wytracimy prędkość lub zabijemy się k) Przy pochyłych powierzchniach skacząć po nich pilnujcie żeby czas kiedy wasze nogi dotykają ziemi był jak najkrótszy. Po prostu macie stykać się z ziemią tylko po to żeby odrazu błyskawicznie się wybić. Jesli o tym zapomnicie to wytracicie prędkość a to właśnie dzięki tej prędkości daje się przeskoczyć przez coś co wydaje się niemożliwe do przeskoczenia. l) Jak dostaniecie serie w plecy albo za wami wybuchnie granat to też dostajecie prędkość - można to wykorzystać W Q3 i RTCW są specjalne mapy do ćwiczenia skoków (w RTCW jest dzm_trickjump i am_trickjump) do ET nie słyszałem - może ktoś zrobi jakaś konwersje ? Następna ważna rzecz - ilość fps (klatek na sekunde) Nie wiem jak w ET ale chyba będzie tak samo jak w Q3/RTCW. a) Potrzebujemy stałą nie zmieniającą się ilość fps Co prawda istnieje jeszcze taka magiczna ilość fps jak 333 przy których np w RTCW dzm_trickjump można skoczyć do 30 flagi ale chyba 333 fpsy są niesoiąglane dla większości c) Oczywiście czym mniejszy ping tym lepiej się biega. Raczej nie zrobicie tricków przy pingu 200 i 50 % Packet-loss d) Komenda pmove_fixed. Niby miała ona zniwelować przewagę wynikającą z dużej ilosći stałych fps (np 125) Ale praktycznie mało daje. Częśc to ma włączone (1) cześć nie (0) Aha jeszcze jedno - strafeowanie w ściane. W Q1 strafe w ściane powodował że szybciej się przemieszczaliśmy (mozna to było wykorzystać do niektórych skoków np na dm4) W RTCW strafe w poziomą scianę chamuje ale przy niektórcyh powierzchnaich działa podobnie jak w Q1 (np na murku z pochyłą ściną na assault). Nie wiem jak jest w ET. Poruszanie najlepiej ćwiczyć w Q3 (w Wolfie jest sporo ograniczeń). A jeszcze lepiej w QW (Q1) gdzie już ograniczeń praktycznie nie ma żadnych i teoretycznie można się rozpędzać w nieskończoność a wykorzystując rocket-back-jumpy - wtedy całą mapę przeskakujemy w kilku skokach W ET możecie se w domu odpalić mape battery i jako axis ćwiczyć skakanie w dół plaży (broń Panie Boże na serwerze przeciwko allies Dobrego skilla w poruszaniu często uzyskuje się dopiero po kilku miesiącach - także ćwiczyć ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. |
|
|
|
ronin Trick Jumpy 13:53, 30 08 2003
ramp Po.1. LoooK http://www.board.enemyterritory.pl/in... 15:31, 30 08 2003
n00b Ehh Ronin trick jump o ktorym wspomniales jest jed... 18:18, 30 08 2003
ramp czlowieczku tlumaczyc sie nikomu niechce bo i tak ... 19:54, 30 08 2003
Miki Ja ci powiem jak zrobić boom jumpa ! wchodzi... 22:48, 30 08 2003
d0kUs Pokrotce wam to opisze:
Aby wykonac jak najdluzsz... 1:23, 31 08 2003
Rajder Hi jestem nowy
Dzieki opisowi d0kUs'a i demi... 19:33, 31 08 2003
d0kUs Dzisiaj Lecimy dalej ;}
Battery:
Tutaj wlasciw... 20:27, 31 08 2003
/17/Aluu No to sie doktorze rozpisales
Dodam tylko ze na ... 0:35, 1 09 2003
Majcok(12) Jak to te trck jumpy doklanie rozbic mialem filmik... 17:06, 19 10 2003
nkr eh lol, sproboj bardziej uscislic swoje wypowiedzi... 17:23, 19 10 2003
s1ayer bosz :/ Z tego co udalo mi sie odcyfrowac (choc wy... 19:29, 19 10 2003
tsc Hah, powodzenia z tym murem. A teraz do rzeczy, st... 0:44, 20 10 2003
dNkN! a ja ci to wytłumacze inaczej. trick jumping to: ... 7:43, 20 10 2003
Bobin Hejka! Mam pare pytan a mianowicie: Czy jest m... 19:54, 20 10 2003
dNkN! mi się nie udało go jeszcze przeskoczyć bez zwi... 20:57, 20 10 2003
sin QUOTE (SCORPiON @ Oct 21 2003, 06:16 AM)
moze rob... 9:28, 21 10 2003![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |