IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

6 Stron V  « < 2 3 4 5 6 >  
Reply to this topicStart new topic
> Moze servis ET PL utworzy LIGE ??, LIGA ET PL polskich klanów
FreeZz
post 19:59, 6 01 2004
Post #61

Gefreiter
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy pbm
Nr użytkownika: 1056

QUOTE (Uszatek* @ 13:30, 3 01 2004)
Moim zdaniem jest to durny sposób (z mjego patrzenia) że servis ET PL zamienić na Lige ET !!
Liga to zbiór drużyn gdzie są mecze, a servis to NEWS-y o grze ET PL!!
Żeby znaleźć np: ETPro najnaowsze to sobie wchodzisz na www.enemyterritory.pl i sobie ściągasz a jakby tego nie było to musiałbyś ściągaćz jakiejś zagraniczej strony !!

laugh.gif Swiety piszac o ludziach ktorzy zawsze stwarzaja jakies problemy pisal wlasnie o takich przypadkach wink.gif Koles pewnie nie przeczytal ani jednego posta i chcial dorzucic swoje 999 groszy cool.gif A wracajac do tematu POLSCE JEST POTRZEBNA POLSKA LIGA !!! Zgadzam sie ze wszystkimi ktorzy uwazaja ze polska scena dlugo nie przetrwa bez WLASNEJ LIGI To jest przykre ale prawdziwe :| Sam jestem swiadkiem upadku jednej sceny a mianowicie QW ( chyba ze sie myle) , ale ta scene mozna nazwac archaizmem wink.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
Swiety
post 21:38, 6 01 2004
Post #62

General
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 306

To sie ciesz że wytrwaliście prawie 7 lat biggrin.gif Ja w Qw wytrwałem tylko ponad 2 lata. Jak narazie 7 lat to jest rekord wśród fpsów sieciowych.
A scena Qw to chyba zaczęła upadać 6 lat temu biggrin.gif (tzn od momentu wyjścią Q2) -zresztą nie wiem - już nie pamiętam to było tak dawno.
RTCW w Polsce żyło 2 lata. Jak sie nic nie zrobi w ET to będzie żyło niewiele krócej.

Mam nadzieję że ostatnie propozycje zmian w ET, czyli ET zbliżające siew kierunku RTCW (ograniczenie lub wy!@#anie xp, ogrniaczenie min i mioteł, przyspieszenie) spowoduje jego większą atrakcyjność na clan-wars.

Poza tym scena ET jest bardzo bierna. Tu się kompletnie nic nie dzieje ! 3 serwisy na krzyż z tego 1 prezentuje jako taki poziom ale daleku mu do ideału.

Wystarczy popatrzeć na scene Q3. Niby Q3 padło (niby ?) a co rusz organizuje się jakieś turnieje, lan-party, serwisy stoją na profesjonalnym poziomie.

A co mamy w ET przez ponad pół roku ? Poison Cup z kilkoma klanami na krzyż i fatalnie zorganizowany przez Mada turniej 2/2 na silly ctf. Fatalnie nie fatalnie dobrze że wogóle chciało mu się robić.

Dobrze że przynajmniej polski ladder CB jest jednym z najbardziej aktywnych w EU.
Ale granie w ladderze to przypomina nabijanie xp na FFA i klan zajmujący wysokie miejsce w ladderze wcale nie musi być dobry.

+Quote Post
Prosper
post 4:08, 9 01 2004
Post #63

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 188

Ludzie obudzcie sie. Ze 5 osob chce ligi... W listopadzie prowadzilismy zapisy do Poison Cup 2, to zapisaly sie 4 klany. Nie bedzie powaznego turnieju przez dlugi okres, tak podejzewam, poki nie bedzie powaznych klanow. Bo pisac ze chce sie lige kazdy moze, a do glupiego cupa ciezko sie zapisac.. A ze polska scena et przypomina troche niedorozwiniete dziecko to juz tak a nie inaczej jest smile.gif

+Quote Post
EmbeZZlemEnt
post 15:36, 9 01 2004
Post #64

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 528

Nie bedzie powaznej ligi, poki klany nie zaczna na powaznie traktowac gre zespolowa. W wiekszosci klanow wyglada to tak, iz po przegranych czterech meczach pod rzad rezygnuja z gry i zakladaja nowy klan w mniej wiecej tym samym skladem tylko o innej nazwe. Takie cos mija sie totalnie z celem, poisony na obecna pozycje w swiatowej scenie et [teraz chyba 14 pozycja w CB] pracowaly jeszcze za czasow rtcw dla nich to juz 2,5 roku w spolej gry i teraz moga powiedziec ze sa naprawde silnym skladem, mieli wzolty i upadki. To samo jesli chdozi o c4 i ic oraz 17th, huterow wystarczy cich spytac to powiedza jak to czasami wyglada.

Scena polska liczy kolo 20 klanow z czego polowa [jesli tylko] to klany, ktore sa od jej poczatkui praktycznie nic nie ulega tam zmianie. dry.gif
W sumie nie bede uogolnial, ale jak widze ludzikow pod tagiem, ktorzy na serverze rozmawiaja o zrobieniu nowego klanu to chce mi sie plakac i smiac. Boze i co ? Zrobicie nowy klan i znowu bdzie ta sama sytuacja za jakis miesiac [tez jesli tylko] i znowu bedziecie marudzic zamiast wziasc sie do roboty.
Mysle ze na profi lige trzeba bedzie czekac jakies pol roku, az ludzie zrozumieja na czym polega gra. Nie ma co ludzi uszczesliwiac na sile.
Servis enemyterritory.pl byly swietym organizatorem lub wspolorganizatorem takiej imprezy, gdyz ma ku temu srodki [ tu tez mowa o klanie 4 fun (maja 2 servy)] a z cala pewnoscia znajada sie tez ludzie ktorzy beda chcieli pomoc. Przydalby sie DDay2 :]

+Quote Post
Swiety
post 16:13, 9 01 2004
Post #65

General
Ikona Grupy

W polskim ladderze CB jest kosmiczna ilość klanów ET.
Jednak część z nich to klany widma.

Tak naprawdę w Polsce jest tylko 10 może 12 klanów które prezentują wysoki lub jako taki poziom lub rokują duże szanse na przyszłość.
Które nie s(słowo na p)ą z ligi po przegraniu kilku meczy, które nie rozpadną się po kilku meczach, które są jako tako zorganizowane, grają w nich rozsądni ludzie, istnieją już jakiś czas i reprezentują skillowo odopowiedni poziom (tzn taki poziom że nie muszą wymiatać ale żeby grając np z C4 od czasu do czasu kogoś zabili i nie dawali się samemu zabić zbyt często)

Także w Polsce mamy 10 max kilkanaście klanów odpowiedzialnych. Z tego killka reprezentuje europejski poziom i ma duże doświadczenei w CB i innych ligach (wiadomo C4 Poison 17 3M i jeszcze pare innych).
Kilka jeśli się weźmie do roboty może nie zagrozi tym najlepszym ale ma szansę dojść ich blisko.
Kilka które rokują dobrze na przyszłość ale również mogą się dość szybko rozpaść.

Czyli pod tym względem jest niewiele lepiej niż za czasów RTCW chociaż tamta scena była o wiele mniej liczniejsza.

Reszta tych kilkudziesięciu klanów to jak powiedziałem klany widma, klany warzywne, takie trochę lepiej zorganizowane FFA. Ludzie którzy organizowali ligi wiedzą jak to jest z takimi klanami.

Do Poison Cup zgłosiło się tylko kilka klanów (chociaż mamy ich niby kilkadziesiąt). Jak tak dalej pójdzie i sie nic nie zmieni to ta scena bardzo szybko (słowo na p)nie. O wiele szybciej niż to się wam wydaje.

+Quote Post
EmbeZZlemEnt
post 16:48, 9 01 2004
Post #66

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 528

hmm, moze scena nie szybko padnie tylko zubozeje. Dobre klany graja glownie jakies ligi na swertcw.com lub rtcw.no, cb, wiec im tam defakto ryba kto gra w polskiej lidze :]
Najbardziej ucierpia srednie klany, bo wiadomo ze na rtcw.no poziom jest dosc wysoki i raczej ciezko sie tam gra. Klany takie jeszcze moga cos osignac, ale potrzbeuja kilku rozgrywek na srednim poziomie, wiadomo inaczje gra sie tren inaczej powazny mecz o punkty.
Mizeria bedzie dalej grac w polsce bo ffa jest przeciez "za!@#iste i ownujemy polske", a klanowki wtf ?

+Quote Post
Evingolis
post 19:07, 9 01 2004
Post #67

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 253

Niezupełnie jest jak mówisz z sytuacją średnich klanów. Idealnym rozwiązaniem dla nich jest CB. Poziom rozgrywek nie ma żadnego porównania do RtCW. Jeżeli ktoś ma tyle ikry że potrafi się powstrzymać przez krótki czas od klanówek (opracowanie pierwszych taktyk, kilka treningów zapoznawczo-zgrywających, itp) i nie rozpłacze się po kilku ewentualnych wtopach to może bez problemu utrzymać się w top 150-200 nawet z początkującym klanem. A później to już z górki.
Ale na lige musicie troche poczekać aż skrystalizują się właśnie te młode obiecujące klany. Bo narazie widze może 8 klanów które w takiej lidze zagrało by do końca bez względu na wynik i 4-5 klanów które PRAWDOPODOBNIE nie dały by się pozamykać w respach i nie wycofały / rozpadły przed końcem rozgrywek.
Na razie wyglądało by to tak że DDays wspominalibyście jako piękne dni gdzie wszyscy walczyli do końca biggrin.gif .

+Quote Post
Thoro
post 19:28, 9 01 2004
Post #68

Major
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 519

Swiety mam nadzieje, ze moj klan umiesciles w obiecujacych tongue.gif

A tak na powaznie. Nie uwazam, ze CB jest idealnym rozwiazanie, bo tak naprawde zasady drabinek nie sa wcale takie super. W takiej postaci jak pisalismy z blinkkinem byloby idealnym rozwiazaniem. Podzial na pierwsz, druga itd. Wtedy najlepsi graja z najlepszymi, a w drugiej graja juz sredniacy, w ostatniej gralyby nowo powstajace klany i byloby to dla nich niejako rozgrzewka. W drugiej, trzeciej graloby sie awans do ligi wyzszej i wszystko bylo super i cacy smile.gif Przynajmniej tak to wyglado w zalozeniach, a wiadomo, ze w rzeczywistosci nie bedzie tak rozowo. Gorzej, ze w pierwszej lidze poki, liga nie zdobylaby sponsora, graloby sie tylko o prestisz (czyt. o pietruszke). Pomysl jest dobry, ale musieliby sie zajac tym profesjonalisci, ktorym nie znudzi sie to po 2 dniach.

+Quote Post
blinkkin
post 3:49, 11 01 2004
Post #69

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 547

ostatnio mocna zastanawialem sie nad wygladem ligi. moim zdaniem w pierszej graloby 8 najlepszych klanow. w drugiej np. 16. i to wszystko. 3 liga jest niepotrzebna. rozgrywki o awans do drugiej ligi mozna zrobic w postaci pucharu. czemu podzial na 1 i 2 lige? 1 liga ma byc w zamierzeniu stabilna i zeby uniknac problemow z rozpadami klanow graloby tylko 8 najlepszych teamow. wszystkie inne problemy spadna na druga lige, ale innego wyjscia nie widze. podzial na 4 osobowe grupy ulatwilby organizacje, poniewaz klopotow nie da sie ominac w przypadku slabszych badz swiezych klanow. robienie innej ligi niz kolejkowej nie ma sensu, lepiej dodac laddera do cb. brac pod uwage nalezy system elo i kolejkowy.

granie z przeciwnikiem i podobnym lub nizszym skillu/umiejetnosciach nie jest zbyt rozwijajace

co sezon, ktory moze trwac np. 2 miesiace czesc druzyn spada z pierwszej ligi przykladowo 2, wiec jest o co walczyc w drugiej lidze, do tego poziomy beda troche wymieszane. taka jest przynajmniej opinia, zawsze znalazlby sie jakis beniaminek, ktory podrasuje sobie umiejetnosci po pobycie w pierszej lidze.

+Quote Post
blinkkin
post 14:21, 11 01 2004
Post #70

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 547

QUOTE (Uszatek* @ 9:31, 11 01 2004)
Jak byś chciał zakładać LIGE najpierw musiałbyś znaleźć servery żeby nie było tak jak było w turnieju Mad'a!!

jak mnie wk#!@iaja takie osoby, zalatw servy to bedziemy grac. cb ma raptem 2 servery, ktore i tak nnie sa dostepne. nie slyszalem o meczu et na serverze cb. moze i bym zalatwil, ale tylko dla pierwszej ligi. druga bylaby z dupy wzieta, poniewaz sa takie po(słowo na p)one klany, ktore zamiast grac mecz 1 godzine przedluzaja go do 3h. kto by gral w pierszej lidze? c4, poison, 17, 4fun, fallen, iron cross, kmh (czy tez hunters gruop) i ss, jesli wyrazilyby chec do uczesniczenia (dosyc przypadkowa wyliczanka). z tego co wiem i tak wszystkie wyzej wymienione klany maja swoje servery. druga liga jest tylko po to, zeby umozliwic awans do pierszej.

Sposób zapisywania meczów w CB jest oki, ale kto coś takiego drugiego utworzy ??

jesli kolejki to losowanie i klany ustalaja termin, ktory im odpowiada i graja. wszystkiemu przypatruje sie sedzia. ale to znowu plany na piersza lige, poniewaz w 2 znajdzie sie na bank mnostwo choloty.

NA KONIEC JEDNA UWAGA POSTY MOZNA EDYTOWAC!!!

+Quote Post
Thoro
post 1:55, 13 01 2004
Post #71

Major
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 519

Na poczatek radze zajrzec tutaj.

Na moj gust powinno to byc cos w takim stylu. Blink uwazam, ze przesadzasz z tymi 8 klanami, a powodow jest co najmniej kilka. Po pierwsze wyglada to tak: Te 8 klanow jest super, a reszte mozemy olac i wrzucic do jednego wora, bo i tak sa slabe lub srednie. W ten sposob nie poprawiamy poziomu sceny. Poza tym po pierwszym sezonie, ktos musialby zleciec do tej nizszej ligi, a ja nie wyobrazam sobie, zeby dla przykladu ss mialo jakies korzysci z gry w drugiej lidze. Po drugie strasznie ograniczaloby to te teamy, do gry tylko z 7 klanami, przez co mozna popasc w monotonnosc. Ja wiem, ze z CB klany nie rezygnowalyby i trzeba by bylo grac rowniez w CB, ale mimo wszystko staloby sie to monotonne. Dla przykladu bierzemy lige z 16 druzyn. 8 druzyn, ktore wymieniles trzyma poziom i utrzymuje sie bez problemu w pierwszej lidze. Gra mecze z mocnymi jak i ze srednimi. Musi walczyc, ale nie jest zagrazony przy trzymaniu poziomu na degradacje do drugiej ligi, co byloby dla najlepszych klanow na naszej scenie mijaniem sie z celem. Druga osemka, to juz nie jest scisla polska czolowka, ale ma mecze z najlepszymi zapewnione, przez co polepszaja swoje umiejetnosci. Czasami jakis klan moze sie wybic ponad przecietnosc i wbic sie wyzej. Umiejetnosci klanow sie polepszaja i jest git smile.gif. Na dole jest kilka klanow, ktore nie moga sprostac pierwszej lidze, wiec spadaja poziom nizej, a na ich miejsce wchodza nowe. Te ktore spadaja nie daja rady w pierwszej, czyli przeciwnicy z gornej czesci tabeli z drugiej ligi, wcale nie musza byc od nich duzo gorsi, wiec nie mozna mowic, o braku rozwijania umiejetnosci w drugiej lidze. Mysle, ze stworzenie 3 ligi dla nowo powstalych teamow tez by mialo sens, poniewaz troszeczke by sie ograli. Zrobienie 2 ligi dla reszty klanow, ktore sie zglosza tez jest troszke nie przemyslane. W Polsce jest ok. 40 - 50 klanow. Nie wazne, ze 5 z nich jutro moze upasc, a pojutrze pojawic sie nastepne 10 tongue.gif. Nie przyjmie sie jakiegos klanu, bo istnieje tydzien, albo bo CL ma 12 lat i ktos uwaza, ze klan upadnie w najblizszym tygodniu?? Przeciez to nie ma byc liga dla wybrancow, tylko liga Polska.

EDIT: Prosper juz mnie zgasiles calkowicie tongue.gif. Niektore moje argumenty (choc nie wszystkie) byly nie co naciagane, ale teraz juz chyba nic nie wymysle sad.gif, aczkolwiek uwazam, ze taka liga bylaby fajna rzecza. Nie zmienia to faktu, ze w sumie tylko ja blink dajemy tu propozycje, po czym jestesmy gaszeni przez kilka osob tongue.gif Fakt jest faktem nie wiela osob sie tu wypowiada, co byc moze jest odzwierdziedleniem zainteresowania polska liga smile.gif.

PS. Prosper spoko spoko smile.gif, jeszcze 2 lata i powalczymy z poison jak rowny z rozwnym tongue.gif... hmmm.... a moze to tylko moja wybujala wyobraznia blink.gif

+Quote Post
Prosper
post 2:25, 13 01 2004
Post #72

Hauptmann
Ikona Grupy

Ej no sry. Moze to zabrzmi brutalnie, ale np poison ma ze 4 przeciwnikow w pl z ktorymi gra sprawi fun i nie bedzie tzn gra do jednej bramki. Podobnie maja klany ze scislej czolowki.
Dlatego np poison nei gra trenow z pl klanami- jak ktos chce zobaczyc jak gramy niech wyzwie nas w cb. Niestety ale nie widzimy sensu grania sparingow ktore nam nic nei daja. Wolimy pograc z takimi zespolami, ktorych gra nas czegos nauczy.
Dlatego watpie zeby poison wystartowalo w lidze w ktorej w 1 dywizji bylo 19 zespolow. No chyba ze bedzie to zrobione na skale D-Day. A na no sie niestety nie zapowiada.
Bo udzial w dyskusji bierze tylko kilka osob, a nadal nie ma kandydatow ktory chcialbym zaczas sie tym meczyc. Bo wysilek wlozony w taka lige jest bardzo duzy. Niech sie wypowiem Usagi, DX, Swiety czy inne osoby ktore organizowly 2 duze ligi w rtcw.

+Quote Post
FreeZz
post 3:16, 13 01 2004
Post #73

Gefreiter
Ikona Grupy

NIESTETY Ale musze stwierdzic z przykroscia ze Ci ktorzy maja optymistyczne podejscie do tej calej ligi maja racje sad.gif Jak moze powstac taka liga jak w tym topic'u wypowiada sie zaledwie pare osob w tym ja osoba ktora nawet nie ma klanu wink.gif ze juz nie wspomne o jednym USZATKU ktory chyba do dzisiaj nie wie o czym jest ten topic laugh.gif taka (słowo na p)ona PRAWDA ! Teraz moze komentarz do wypowiedzi Pana Prospera on rownierz ma racje po co taki Poison ma grac z klanami z ktorymi bedzie dokladnie robil co bedzie chcial ? pewnie zaraz padna zdania 'ale sa jeszcze inne klany jak C4 , SS , 3M ETc...' ale oni z takimi klanami moga sobie pograc calkowicie 4fun od czasu do czasu a nie w polskiej lidze wink.gif bo kto z jak to napisal Blinkkin 16 team'ow w 1 lidze nawiazal by walke z np Poison ? mysle ze te 8 team'ow ktore Blinkkin wymienil zagralyby ze soba kto by wygral ten by wygral a w takim przypadku pozostale 8 zespolow walczyloby tylko o to zeby nie spac do 2 ligi co jak dobrze mysle mija sie znowu z celem blink.gif Reasumujac ja w zyciu jestem (słowo na p)onym optymista ale nie widze szans na to zeby taka liga powstala !
BTW bo mi sie nie chce teXtu wciskac :| te osoby ktore sie nie wypowiadaja nie uwazam ze tego nie czytaja ale czy nie maja wlasnego zdania na ten temat ? czy ten temat nie ma zadnego znaczenia dla nich ? jak ludzie ktorzy nie potrafia sie wypowiedziec w tak 'ISTOTNYM' topic'u maja cos zdzialac ? blink.gif Ja wiem na czym to polega jest takie powiedzenie 'jak by to zrobic zeby nic nie robic i duzo zarobic?' i to swietnie pasuje do polskiej sceny ! nikt (nie doslownie nikt!) nic nie zrobi ale jak juz by powstala tak liga to bedzie 150 (słowo na p)onych milionow chetnych blink.gif HF ? wink.gif

+Quote Post
Swiety
post 5:59, 13 01 2004
Post #74

General
Ikona Grupy

Oczywiście tworzenie ligi w której jakiś klan-widmo z dołu tabeli laddera CB miałby grać z Posion czy C4 mija się z celem. Dowiodło już tego D-Day że taka opcja jest z!@#ana.
Wystarczy popatrzeć na CB czy rtcw.no - tam tez jest podział na słabszych i lepszych

MÓJ POMYSŁ NA LIGĘ

2 ligi po 16 klanów
Czyli I liga dla mocnych i II liga dla słabszych

4 grupy po 4 klany. W grupie każdy gra z każdym po 2 mecze czyli każdy zagrałby 6 meczy a w sumie w grupie byłoby 20 meczy. Z grupy wychodzą po 2 drużyny.
6 meczy w grupie plus play-off to nie jest dużo ale dzięki temu łatwiej coś takiego organizować, sędziować no i można robić taką ligę nawet kilka razy w roku.

Następnie faza play-off (1/4 1/2 i fianał) czyli mniej więej układ grup i play-off bardzo podobny do nations cup.

Rules czyli ustawienia serwera, sposoby umawiania meczy i wszelkie inne procedury itp oparte by były w 99 % na rulesach CB również dotyczących NC czy OC. No może trochę rozbudowane ale ja już jestem specjalistą od regulaminów więc spoko biggrin.gif

KTO MIAŁBY ZAGRAĆ W I A KTO W II LIDZE ?

I liga na zasadzie invite cup (tak jak jest w Euro Cup) gdzie organizatorzy decydują kto jest na tyle dobry i na tyle odpowiedzialny żeby grać w I lidze. Jak się komuś nie podoba to niech s-(słowo na p) albo gra w II lidze.

Odpowiednie rozstawienie drużyn tak aby nie tworzyć grup śmierci (na zasadzie koszyków) czyli aby uniknąć sytuacji przedwczesnych finałów gdzie w jednej grupie gra np C4 czy Poison

W tej chwili widziałbym w takiej I lidze
1 koszyk Poison, C4, 17, 3M
2 koszyk FF, PlHunter, SS, 4fun.
3 koszyk CC, Hunters.group, Fallen, Sow ?
4 koszyk tu już nie mam pojęcia kto. Raczej ktoś kto dużo gra w CB i istnieje już dość długo.
Ewentualnie zrobić jakiś szybki cup - elieminacje lub coś na zasadzie meczy kwalifikacyjnych do Euro Cup.

Myślę że Poison nie obraziłoby się jakby zagrało np w grupie 2 mecze z SS i 2 mecze z Fallen.
Przecież nawet w open-cup nie każdy ma odrazu w grupie Plan-B biggrin.gif
Zresztą prawdziwa walka jak w każdej lidze zaczęłaby się w play-off gdzie przeciwnicy z reguły już nie są słabi.

II liga to w zasadzie kto się zgłosi to będzie grał. Wsród gorszych teamów trudno powiedzieć kto jest lepszy a kto gorszy. W zasadzie dopiero taka liga odpowiedziałaby na to pytanie.

STRONA WWW

Najepiej aby coś takiego było hostowane przez serwis enemyterritory.pl.
To w zasadzie nie będzie problemu zrobić jakiś nowy dział LIGA. W końcu wiele serwisów zachodnich ma ligi pod swoim patronatem.
Kawałek miejsca na regulamin, na składy drużyn i kontakty do nich, na tabelę ligową, kawałek miejsca na newsy i dema z meczy.
Oczywiście pisać tam mogliby ludzie spoza redakcji serwisu bo obecna redakcja ma już swoje zajęcia.
Od czasu do czasu poinformować o wyniku meczu, napisać jakiś raporcik z meczu, przeprowadzić z kimś wywiad - ot tyle.

SERWERY

Większość klanów z I ligi dysponuje swoimi serwerami wiec tutaj nie ma problemu. Gorzej z II ligą.
Najlepiej byłoby dogadać sie z adminami popularnych serwerów FFA i ograniczyć na czas trwania ligi FFA na rzecz meczy ligowych. Wiadomo współpraca administratorów serwerów jest niezbędne.
Zawsze trzeba mieć logi na wypadek czitowania czy fake-nicków itp.
Zresztą jakoś w CB klany załatwiają sobie same serwery i nei ma z tym problemów.

ORGANIZATORZY

Każda liga jest tak dobra jak ludzie którzy ją prowadzą.
Do prowadzenia takiej ligi najchętniej widziałbym ludzi odpowiedzialnych i doświadczonych w robieniu czegoś takiego (np Chris, DX, Xaoo. Mitos czy Oferma). Tylko że ci panowie obecnie albo nie mają czasu albo są nieobecni.
Jak wcześniej powiedziałem polska scena ET jest cholernie bierna i cieżko tu znaleść kogoś chętengo do takiej roboty (za darmo).
Sporo różnych śmiesznych ludzików mówi .. robimy lige !!! ... i dalej nie ma żadnego sensownego pomysłu.
Oczywiście każda pomoc jest chętnie widziana ale trzon organizatorów powinni stanowić ludzie odpowiedzialni - chodzi o to żeby taka liga nie zamieniła się w coś ala ostatni silly_ctf cup by Mad.

LIGA ZA KASĘ ?

Myśle że ewentualna sprawa wpisowego jest do uzgodnienia pomiędzy zainteresowanymi w lidze klanami.
Pamiętajcie że za darmo to można dobrze w ryj dostać i nie należy spodziewać się wodotrysków.
Jednak jeśli ktoś myśli o finałach LAN, darmowych kanapkach, dyplomach i upominkach dla graczy to bez wpisowego się nie obędzie.
Zakładam że znalezienie jakiegoś poważnego sponsora dla takiej ligi w warukach polskich jest nierealne.

INNE

Napewno najwięcej dyskusji będzie na temat po ile ma być drużyn w grupie i ile ma być grup.
Czy np jest sens ligi na 16 zespołów czy lepiej I ligę ograniczyć do 8 czy do 12 zespołów. Czy znajdzie się wsytarczająca ilosć chętnych na II lige ?

Natomiast jedno nie ulega wątpliwości - musi być podział na słabszych i silniejszych.
Oczywiście niektóym to się nie będzie podobało, będą szermować hasłami jak to słabsze klany będa poszkodowane bo grają w II lidze, że nie daje im się szans rozwoju i ogólnie pierdu pierdu - (słowo na p)enie kotka za pomocą młotka.
Zapominając o tym czy wtedy jak powiedział Prosper te lepsze klany będa chciały grać w takiej lidze gdzie klan-widmo gra np z C4.
Nie ma dla tego alternatywny:
rtcw.no - podział na ligi alpha bravo charlie itp. CB - podział na EuroCup i Opencup 1 2 i 3. Niektóre cupy są organizowane wyłącznie dla najsilniejszych (np ostatnio Ocrana cup)

KTO JEST CHĘTNY ?

Właściwie to co miałobyć powiedziane na temat nowej ligi zostało już powiedziane w tym i innych topicach.

Także zamiast piedolić na boardzie poprostu trzeba wziąść sie do roboty czyli zadaje pytanie
Kto jest chętny do organizowania czegoś takiego ?

Proszę o pisanie tutaj wyłącznie osób które mają jakies sesnowne, konkretne pomysły i wiedzą co chciałaby robić i w czym pomagać
Jak ktoś ma do powiedzenia tylko, że liga jest fajna i on w to wchodzi to niech s-(słowo na p).

I jeszcze może najważniejsza sprawa:
Jakie klany są chętne ?

Bo jeśli ma się zgłosić tyle klanów ile do Poison Cup to lepiej wszyscy pograjmy sobie w domino lub bierki, patrząć jak ta scena (słowo na p)nie.
Bo ET i ladderek w CB prędzej czy póżniej znudzi się ludziom, za jakiś czas wyjdzie jakaś nowa gra (albo lepsza od ET albo jeszcze bardziej darmowa niż ET biggrin.gif ) większość się przerzuci na nową grę i wtedy będzie już za póżno nawet na ligę z 3 klanami 2/2 na ctf biggrin.gif
No chyba że ktoś będzie chciał grać wyłącznie na zachodzie i ma w dupie to co dzieje sie w PL.

+Quote Post
FreeZz
post 7:08, 13 01 2004
Post #75

Gefreiter
Ikona Grupy

Co do kasy bo o tym przedewszytkim chce napisac w tym poscie to moje zdanie jest takie - jak bedzie trzeba placic to bedzie wlasnie tak jak w poison cup'ie , nie oszukujmy sie ! KASA to najwiekszy problem ! wink.gif Bo powiedzcie mi dlaczego tak malo klanow ma swoje serVery przeciez jak to juz pisalismy w ktoryms z topic'ow na gracza miesiecznie to jest koszt rzedu 10zl i znowu powiem to co wtedy nie wierze ze ktos nie ma 10zl chodzby z dupy to kazdy ma ! a ja obawiam sie ze tu nawet nie o to chodzi unsure.gif Raczej o to ze slabsze klany ze juz nie wspomne o najslabyszch poprostu nie chca dac zarobic tym lepszym albo najlepszym ! Napewno wiecie o co mi chodzi wink.gif Jak ktos nie ma 10zl miesiecznie na wlasny serVer to skad wam przychodzi pomysl typu ze ktos taki da kase na lige ? ktora nie jest zadnym cup'em tylko LIGA blink.gif Ja oczywiscie rozumie ze zapotrzebowanie na pieniadze jest duze :| [ (słowo na p)ony kapitalizm dry.gif ] Ale to kolejny antyargument :| i szkoda ze ja musze o tym pisac :|
A wracajac do tematu ligi [a trzeba byc tu nie lada (słowo na p)onym OPTYMISTA] to ja jako osoba ktora klanu nie ma i raczej nie szybko bedzie miala :| moglbym sie zajac przeprowadzaniem wywiadow biggrin.gif i komentowaniem meczy smile.gif Motywuje to tym laugh.gif ze i tak nie moge grac calymi dniami a nawet w nocy mam problemy sad.gif wiec mam duzo wolnego czasu smile.gif a i chodze tylko 3 razy w tygodniu do szkoly i nauki tez nie mam duzo smile.gif zyc nie umierac i sie udzielac smile.gif [pewnie dostane zaraz z!@#e od kogos ze jak ktos taki jak ja [WOLFszLAMER] moze sie wogole odzywac w tej sprawie] ale ja i tak jestem chetny i sprobowac napewno sprobuje jak jest okazja smile.gif

P.s
No chyba że ktoś będzie chciał grać wyłącznie na zachodzie i ma w dupie to co dzieje sie w PL.
- obawiam sie Swiety ze ten 'ktos' to wiekszac graczy w Polsce :| GL HF

Ps II mam taka mala propzycje moze zeby te najlepsze klany za bardzo w takiej lidze sie nie nudzily mozna by zaprosic jakies zagraniczne klany ! wiem ze to polska liga :| dlatego to glupi pomysl tongue.gif ale tak goscinnie jakies 2-3 klany silniejsze wtedy liga nabrala by troche kolorytu wink.gif Tylko prosze mnie zaraz za ta proppozycje nie z!@#ac blink.gif

LIGA ZA KASĘ ?

Myśle że ewentualna sprawa wpisowego jest do uzgodnienia pomiędzy zainteresowanymi w lidze klanami.
Pamiętajcie że za darmo to można dobrze w ryj dostać i nie należy spodziewać się wodotrysków.
Jednak jeśli ktoś myśli o finałach LAN, darmowych kanapkach, dyplomach i upominkach dla graczy to bez wpisowego się nie obędzie.
Zakładam że znalezienie jakiegoś poważnego sponsora dla takiej ligi w warukach polskich jest nierealne.
- to chyba pozostaje nam dostac w ryj za DARMO tongue.gif bo jezeli w Polsce nie znajda sie sponsorzy na polska lige to gdzie takich sponsorow szukac ?? blink.gif

moze inaczej ! ja sie chetnie zajme sprawami 'papierkowymi' tzn moge sie zajac smile.gif sprawy typu zgloszenia smile.gif etc

Ten post edytował FreeZz 14:12, 14 01 2004

+Quote Post
Prosper
post 4:56, 14 01 2004
Post #76

Hauptmann
Ikona Grupy

jamoge pomoc- teguly sedziowanie itd. nie zajme sie na pewno sponsorami i organizajcja finalow- brak czasu. postanowilem w supie miec scene et w pl z powodu niekrktorych osob ale stwierdzam ze jeszcze raz moge pomoc. I wtedy poison tez w tym pomoze smile.gif

+Quote Post
kag
post 13:43, 14 01 2004
Post #77

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 582

hm, ja sie 'troche' ligowalem to cos moge pomoc ;e

co do wpisowego, grup, klanow itd

- kasa -

no tak, tu jest kilka istotnych spraw, jesli ma byc final lan to nie ma mowy o organizacji tego bez kasy :X
wpisowe jest zawsze jakims zabezpieczeniem przed podejsciem "wszyscy nas bija, nikt nas nie kocha, przestajemy grac"

- klany -

nie mam pojecia jak sie zachowaja klany w nizszych grupach/klany ktorych nie znam, a moze byc bardzo roznie, od porzadanego podejscia ze gra sie do konca do ciaglego nie pojawiania sie na meczach, w/o , klotniach itd
warto zastanowic sie nad zabezpieczeniem przed czyms takim, wprawdzie na tym etapie nie wiadomo jeszcze czy to w ogole powstanie a co dopiero czy bedzie 2 edycjia, ale jesli sprawa bylaby finalizowana to imo klany ktore nie podejda do sprawy powaznie powinny dostac tempbana na rozgrywki, po prostu niektorzy nie potrafia grac/przegrac

trzeba przemyslec dobor osob ktore mialyby to organizowac bo jak wynika z doswiadczenia to przed rozpoczeciem to jest cale mnostwo chetnych a jak przychodzi do roboty to jakos juz niekoniecznie

poki co to jak widac w topiku wypowiada sie zaledwie kilk/nascie osob a i tak nie wszystkie posty da sie czytac, jak na razie nie wyglada to dosc optymistycznie

+Quote Post
Eld
post 15:47, 14 01 2004
Post #78

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 754

QUOTE (WOLFszLAGIER @ 3:59, 13 01 2004)
3 koszyk CC, Hunters.group, Fallen, Sow ?
4 koszyk tu już nie mam pojęcia kto. Raczej ktoś kto dużo gra w CB i istnieje już dość długo.
Ewentualnie zrobić jakiś szybki cup - elieminacje lub coś na zasadzie meczy kwalifikacyjnych do Euro Cup.

hmmm... my mozemy rozpykac SOW czy tam kogos innego i zagrac. za kilka dni bedziemy znowu serwer, wiec wracamy do gry...

co do organizacji to kasa wiadomo. wpisowe musi byc. poza tym mysle ze CDA moglo by obiac jakis patronat medialny, choc o kasie nie ma mowy (wiadomo bauer oszczedza na wszystkim), ale strona w kazdym numerze poswiecona lidze... zawsze to cos, mozemy z Usagim cos tam napisac o lidze. mozna tez teoretycznie zakrecic sie wokol LEMa, ale moze chociaz lan party by zorganizowali w Wawie na final? zdaje sie, ze w lanie RTCW uczestniczyli prawda?

2 ligi po 16 klanow moim zdaniem nie maja szans. 32 klany to sie nie uzbiera za cholere. juz lepiej zrobic eliminacje i do 4 koszyka w lidze wybrac najlepsze i najpewniejsze klany. sorry, ale takich co to istnieja przez tydzien i do piachu ida jest za duzo. ewentualnie mozna to rozwiazac tworzac 8 grup po 3 klany. wtedy bedzie klanow 24 i wychodz z grupy tylko najlepszy. bedzie 8 w cwiercfinalach? bedzie...

+Quote Post
Swiety
post 6:47, 15 01 2004
Post #79

General
Ikona Grupy

Może to za dużo powiedziane ale widze że krystalizuje się jakaś grupa osób które mogłyby podjać się utworzenia takiej ligi. Inna spraw czy będą chcieć i mieć czas.

Prosper - tutaj nie ma chyba żadnych wątpliwości
Usagi i Eld - Usagi wcześniej organizował Ligi, Usagi i Eld to również patronat CDA i moze nawet jakieś tam wsparcie ze strony CDA co jest dość ważne.

Dobrze by było widzieć osoby które wczęsniej organizowały duże polskie Ligi RTCW czy jakieś poważniejsze cupy ET jak DarkXeno, Oferma, Chris, Xaoo i wielu innych tylko że w obecnej chwili oni chyba raczej nie mają czasu lub nie grają w ET.

Dalej dobrze by było widzieć kogoś ze strony portalu enemyterritory.pl bo zapewnienie odpowiedniej i stabilnej strony ligowej to bardzo ważna rzecz.

W następnej kolejności do organizacji takiej ligi dobrze by było widzieć administratorów popularnych serwerów ET i osoby z ACA.

Co do ligi to przemyślałem trochę i uważam że na pierwszą Ligę 16 klanów w polskich warunkach to jest za dużo gdyż będą zbyt duże dysproporcje w niej pomiędzy najlepszymi i najgorszymi .
Niech mi nikt w tym momencie nie szermuje hasłami że przez mniejszą I ligę szkodzi sie gorszym klanom bo nie mogą grać z najlepszymi. Ta liga ma nie polegać na tym żeby C4 grało z jakimś klanem widmem bo jak wynika z doświadczeń z tego gówno wyjdzie.

Również mogą być problemy z zebraniem 32 klanów (16 do I i 16 do II ligi)
Dlatego uważam że najoptymalniejszym wariantem są 2 ligi po 12 klanów podzielone na 2 grupy (po 6 klanów).
Dlaczego 6 klanowe grupy ? Bo będzie więcej meczy. Razem z rundą rewanżową w grupie 4 klanowej każdy Klan rozgrywa tylko po 6 meczy (czyli dość mało) a w grupie 6 klanowej rozgrywa po 10 meczy.

Do tego dochodzą play-off (max 3 mecze łącznie z finałami)

Z każdej z tych grup wyłania się po 4 najlepsze klany, które walczą nie tylko o wyjście z grupy ale o zapewnienie sobie jak najlepszego miejsca w grupie w celu korzystnej pozycji startowej w play-off.
Natomiast 2 najgorsze klany spadają do 2 Ligi na ich miejsce wchodzą zwycięzcy II ligi a 2 przedostatnie walczą baraże z półfinalistami II ligi o wejście do I ligi.

I tak po kolei sezon I sezon II itp.

Jak wcześniej powiedziałem w grupie każdy klan zagra 10 meczy. Uważam że powinniśmy przyjąć że średnio klan rozegra w tygodniu 2 mecze Ligowe. Pomiędzy rundą pierwszą a rewanżową w grupach jakaś przerwa, następnie przerwa po zakończeniu grup przed play-off, mecze play-off można rozegrać z odstępem tygodniowym.

Czyli taką ligę da sie rozegrać w 2 i pół miesiąca, jak dobrze pójdzie to nawet w 2 miesiące, max to 3 miesiące.

Właściwie to taką ligę mozna by już odrazu organizować.
Tylko potrzeba przede wszystkim ludzi - organizatorów, sędziów, newsmanów itp.
Potrzeba również kawałek strony www o czym juz pisałem w jednym z postów powyżej.
Oraz przychylnosć administratorów serwerów w PL, bo wiele potencjalnych klanów II ligi nie dysponuje własnym serwerem.

Ostatnio modyfikuje były regulamin sprawdzonej ligi D-Day na potrzeby ET.
Oczywiscie nie ma laddera jak było w D-Day, inny układ grup itp. Są tam zawarte wszelkie procedury do funkcjonowania takiej ligi łącznie z najdrobniejszymi pierdołami - czyli szkielet Ligi.
Oczywiście opiera się to mniej więcej na zasadach w CB, tylko że jest dużo bardziej szczegółowe.

Do dysksuj pozostaje podział Ligi na odpowiednią ilosć grup z odpowiednią ilością klanów i wpisowe.
To co podałem powyżej to moja propozycja.
Ilość grup i klanów w grupach oraz układ play-off (kto awasuje a kto nie) oraz wpisowe to najważniejsza kwestia, reszta to są szczególy.

Tylko że jak powiedziałem wczęsniej do fukcjonowania Ligi potrzeba środków (www ,serwery) i przede wszystkim LUDZI.

Prosiłbym o komentarz w tej sprawie.

+Quote Post
KiD
post 10:54, 15 01 2004
Post #80

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 26

Jako wspol fundator portalu ET.pl w imieniu swoim i Gatess-a deklaruje pomoc przy tworzeniu ligi. Nasze klanowe servery rownierz beda do dyspozycji. Niestety nie dysponuje wystarczajaca iloscia czasu aby wlaczyc sie aktywnie do grupy organizatorow.

Co moge zaproponowac :
- hostowanie strony lub dzialu ligi w ramach naszego servisu.
- 2 servery ET ( na drugim GamesNet ping powinien sie poprawic juz w tym tyg)
- udostepnienie na czas meczu dowolnej liczbie klanow kanalow na szybkim serverze TS
- ewentualne sedziowanie spotkan
- pomoc przy finansowaniu ewentualnych nagrod.

Pozdrawiam

+Quote Post

6 Stron V  « < 2 3 4 5 6 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi