![]() ![]() |
22:17, 30 12 2003
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy pbm Postów: 66 Dołączył: 25-10-2003 Nr użytkownika: 563 |
Witam
Pytanie odnosi sie do tweakowania kart graficznych. Czy tweakujecie swoja grafe?? Czy zwieksha wam sie ilosc fps? I skad mozna takie cos sciagnac?? Pozdrawiam PS.Moja karta to GF2mx |
|
|
|
22:32, 30 12 2003
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 60 Dołączył: 11-08-2003 Skąd: who knows Nr użytkownika: 86 |
power strip jest bardzo dobrym programikem do krecenia grafy. Mozna go bardzo wygodnie zbindowac i korzystac z niektorych ustawien w czasie gry np z z rozjasnienia gdy mapa jest cholernie ciemna
http://www.entechtaiwan.net/ps.htm shareware ale mozna sobie z tym poradzic |
|
|
|
13:41, 10 01 2004
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy pbm Postów: 66 Dołączył: 25-10-2003 Nr użytkownika: 563 |
Mam gf 2mx... I poszukuje wlasnie takiego programy jak podal link Blind ale do Nividii..
|
|
|
|
0:22, 11 01 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: Użytkownicy Postów: 194 Dołączył: 25-09-2003 Skąd: Szczecin Nr użytkownika: 305 |
JA też polecam Power Strip. A jeśli chcesz dokonać bardziej szczegółowych zmian to polecam też Riva Tuner.
|
|
|
|
10:04, 11 01 2004
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 60 Dołączył: 11-08-2003 Skąd: who knows Nr użytkownika: 86 |
runos, pstrip obsluguje karty nvidii, ati i pewnie reszte tez, nie widze problemu :>
|
|
|
|
19:28, 11 01 2004
|
|||
|
General Grupa: Użytkownicy Postów: 6661367 Dołączył: 26-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 306 |
OMG WTF LOL ? a chip Gf2 mx przez kogo jest produkowany ? Przez ATI ? Matroxa ? |
||
|
|
|||
20:17, 11 01 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: Użytkownicy Postów: 194 Dołączył: 25-09-2003 Skąd: Szczecin Nr użytkownika: 305 |
WOLFszLAGIER. Twój post nie wnosi nic nowego do dyskusji
Oka bez żartów Runos, w sumie nie odpowiedziałem na twoje pytania. Tak tweakuję swoją grafę. Ilość fps nie zwiększa mi się za bardzo, bo co ja mogę wyciągnąć ze swojej Rivy TNT 2 A jeśli chcesz pozmieniać bardziej zawansowane opcje to polecam Riva Tuner - ma wiele ciekawych opcji. |
|
|
|
20:22, 11 01 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: Użytkownicy Postów: 122 Dołączył: 5-12-2003 Skąd: Warszawa Nr użytkownika: 859 |
Ja do tweakowania uzywam expert toola. Co prawda mam GeForce'a 3 ale moze z Twoja karta tez zadziala. Bardzo przyjemne urzadzonko.
|
|
|
|
20:35, 11 01 2004
|
|
|
expert tool jest specjalnym programikiem do tweakowanie dostarczanym tylko do kart gainwarda. Z reszta gainward slynie z kart dajacych sie rewelacyjnie podkrecac, dodajac tego typu soft firma zacheca uzytkownikow do krecenia. Slaba karta typu noname moze po probie podkrecenia wywalic system, przegrzeje sie. W najlepszym przypadku pojawia sie artefakty.
|
|
|
|
22:11, 12 01 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: Half ProPlay0r Postów: 114 Dołączył: 14-11-2003 Nr użytkownika: 737 |
macie tu mój mini artykuli do o/c grafy:
Masz chyba takie 2 sposoby podkręcania, tzn. przes sterowniki i przez jakieś dodatkowe programy. Overclocking przez stery (tej opcji sam używam): Jeśli masz stery omega to zakładke z overclockingiem masz zrobioną, jak masz detki (jeśli nie masz detonatorów stąd możesz je pobrać) to trzeba to dopiero zrobić. Mianowicie: wchodzisz do edytora rejestru (uruchom: regedit), tam wybierasz następującą ścieżkę: HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWARENVIDIA CorporationGlobalNVTweak. W kluczu NVTweak (po prawej stronie w oknie) wybiersz nowy--> Wartość DWord, jako nazwe tej wartości ustawiasz Coolbits a jako wartość 3. Aby doło to jakieś efekty uruchamiasz ponownie kompa. Po włączeniu się kompa klikasz na właściwości, zakładka ustawienia, przycisk zaawansowane, zakładka z modelem twojej karty, z lewej strony wyświetli ci się menu to wybiersz 2 pozycję od dołu (Clock frequencies lub Cześtotliwoś taktowania). I tam masz wszystko. Pierwszy suwak częstotliwość taktowania rdzenia drugi - pamięci. Jak się tymi suwakami posługiwać - to o tym troszkę później. Overclocking przez programyta opcja jest łatwiejsza ponieważ wystarczy ściągnąć program wejść w jego odopowiednie miejsce i kręcić. Tu ci napisze tylko jakich programów używać bo chyba nie będziesz miał problemu się dostać do odpowiednie zakładki z suwakami to teraz można przejść do części właściwej Overclocking- To były było tak... najpierw podnosisz taktowanie rdzenia i pamięci o 10MHz. Restart kompa, włączasz jakąś gierke, później 3dMarka, i sparawdzasz czy 3dMark się nie wiesza lub podczas wyświetlania obrazu w gierce albo wogóle nie pokazują się artefakty (są to różne pasy, kropki znaki dziwne i niewiedomo co jeszcze, czyli takie rzeczy których nie powinno być To już chyba The end jak czegoś nie zrozumiesz to mów, bo może w którymś miejscu nie wyraziłem się jasno 2_Blind, jak sie robi w/w sposobem to i noname sie podkręci bez uszkodzenia |
|
|
|
17:17, 8 02 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 31 Dołączył: 1-11-2003 Nr użytkownika: 629 |
power strip jest najlepszy ale oczywiście trzeba sie troche namęczyć pobawić i sprzędzic pare godzin na testowaniu ustawien czy cos się nie wiesza nie wylecą pixele jednak takie podkręcenie daje o dziwo bardzo dużo karte można naprawde wycisnąć
|
|
|
|
16:36, 17 04 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 348 Dołączył: 7-11-2003 Skąd: Szczecin Nr użytkownika: 687 |
no wiec mam taki maly sposob na podniesienie wydajnosci w aplikacjach OpenGL na kartach graficznych jak w temacie...byc moze wielu osobom sie to przyda...aplikacje OpenGL wiec i ET wiec do dziela...zastosowalem to u siebie i widac roznice...zawsze to bedzie pare fps
a oto sposob |
|
|
|
20:21, 23 05 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 223 Dołączył: 20-09-2003 Skąd: Gliwice :] Nr użytkownika: 265 |
Co lepsze do kręcenia karty graficznej RivaTuner czy PowerStrip?
Moja karta to GeForce 2 MX400 32MB Taktowanie pamięci 166MHz a procesora 175MHz Dodatkowo wyposażona w wentylator (dokupiłem go) na radiatorze procesora (jakieś 2000 obr/min) Pozdrawiam |
|
|
|
20:32, 23 05 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Half ProPlay0r Postów: 352 Dołączył: 16-04-2004 Skąd: Telefonia Dialog Nr użytkownika: 1724 |
Riva Tuner RULEZ
Wszstko o tym debeściaku Zdecydowanie więcej opcji niz Power Strip. Na moim Radeonie 9600 wyciągnąłem o 30 FPS więcej Pzdr |
|
|
|
23:10, 2 06 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: Half ProPlay0r Postów: 114 Dołączył: 14-11-2003 Nr użytkownika: 737 |
trudno powiedzieć
bardziej popularny jest raczej powerstrip osobiście nie korzystam ani z tego ani z tego, tylko z wpisu w rejestrze który uaktywnia dodatkową zakładke w sterach :x |
|
|
|
14:28, 23 03 2005
|
|
|
Schutze Grupa: Użytkownicy Postów: 2 Dołączył: 23-03-2005 Nr użytkownika: 3944 |
po co jakies softy ? :> ja krece tak (GF4 64 mb) :
start-uruchom-regedit: HKEY-LOCAL-MACHINE: Software: NVIDIA Corporation: Global: Nvtweak: dodajemy wartosc Dword i nazywamy ja coolbits (modyfikujemy dane wartosci na liczbe 3) Doajemy wartosc Dword i nazywamay ja QuickTweak 40120 i wychodzimy z rejestru po tej operacji we wlasciwosciach karty mamy dostepna ukryta opcje o/c potem wystarczy krecic o 5 mhz i sprawdzac czy karta sie poprawia ... mi pomaga i to fest ;] |
|
|
|
15:38, 19 05 2005
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 43 Dołączył: 23-11-2004 Nr użytkownika: 3284 |
a ja dzis podkrecilem karte w inny sposob mianowicie zmienilem jej bios na wyzszy tzn bios z karty 9550 zastapilem biosem z 9600 pro i automatycznie podnislu mi sie taktowania rdzenia i pamieci zwiekszyla mi sie rowniez skala teraz do podkrecania zegary mam w chwili obecnej ustawione na rzden 405 i pamieci na 500 oryginalnie mialem chyba rdzen na 250 i pamieci na 400 badz 350 jakos tak niepamietam juz.ale wazne przy podkrecaniu jest ilo sie ma sekundowe pamieci i mniej tym lepiej,bo wiecej mozna wycisnosc:)roznica jest przy zmianie biosu zarowno w markach jak i w klatkach w grze:Dno i oszczedza sie pieniadzebo z karty za 250zl robi sie karte za 350:)
|
|
|
|
14:42, 10 04 2007
|
|
|
Leutnant Grupa: Użytkownicy Postów: 105 Dołączył: 28-02-2007 Skąd: KrakóW Nr użytkownika: 7491 |
Karty nVidia - RiviaTuner
Karty ATI - ATITool Przy podkręcaniu karty najpeirw zajmujemy się rdzeniem (GPU), a dopiero potem Pamięciami... Gdy przekręcimy rdzeń... karta nie wstanie... gdy przekręcimy pamięci na ekranie pojawią nam się artefakty (różnej maści błędy w wyświetlaniu itp.) Osobiście nie polecam kręcenia żadnych podzespołów jeśli nigdy wcześniej się tego nie robiło (czytaj: nie ma się o tym pojęcia), nie zawsze przyrost mocy jest tak wielki jak ryzyko :D Do tego jeśli masz na karcie pasywne chłodzenie (radiator) to twoja karta nie nadaje się do kręcenia... Jesli już decydujemy się na kręcenie karty po uzyskaniu maxymalnych zegarów (GPU)-normalnie wstaje komp i odpalamy 3Dmarka... mamy artefakty zmniejszamy o 10MHz~~ i próbojemy znów... Oczywiście najlepiej jeśli mamy dobre sterowniki... (te dawane przez producentów sa często niedopracowane) i oczywiście zasilacz który uciągnie ewentualne zmiany w taktowaniu naszego sprzętu. |
|
|
|
14:57, 2 08 2007
|
|
|
Schutze Grupa: Użytkownicy Postów: 7 Dołączył: 31-07-2007 Nr użytkownika: 8478 |
Nie uzywaj zadnego programu! Sam to zrob z poziomu biosa karty grafiki najlepiej tak robic masz dostep do wszystkiego, zmiany te sa stale i w zaden sposub nie ingeruja w nic poza karta grafiki identycznie jest z cpu czy plyta gluwna. Jesli masz najnowszy bios to spoko jesli nie to wymien na najnowszy (oczywiscie stary zachowaj sobie na wszelki wypadek) zaiwestuj w chlodzonko lepsze jak chcesz cos robic bo te seryjne to kicha straszliwa jest nie mowie tu o chlodzeniach za 600 zl ale takie za powiedzmy 60-100zl starczy ci wymien zasilacz na min 450W i osobnym stabilizatorem albo najlepiej osobnymi blokami stabilizacji na kazde wyprowadzenie i wtedy mozesz sie bawic jesli nie masz takiego zamiaru to albo sobie odpusc albo nie przekraczaj 14% dlaczego? poniewaz wyzej to juz tracisz na stabilnosci zamiast zyskiwac pamietaj ze konstrukcie krzemowe dzialaja najlepiej w niskich temperaturach poniwaz to pulprzewodniki jesli temperatura przekracza ci 60 to kicha wiec staraj sie trzymac tep max 40 no do 50 powiedzmy jesli jestes uzytkownikiem Windowsa to usun przed kazdym przetaktowaniem wpisy z rejestru (te odnosnie tego czym sie bawisz)
Pozdrawiam |
|
|
|
1:54, 3 08 2007
|
|
|
General Grupa: Użytkownicy Postów: 6661367 Dołączył: 26-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 306 |
Aby zrobić overclocking z poziomu biosu trzeba zgrać bios na dysk (programem nvflash w przypadku kart nvidii)
nastepnie edytować go programem nibitor (zwiększamy częstotliwość pamięci i rdzenia) i tak edytowany bios z porotem wgrać na kartę. Jednak wgranie biosu ze zwiększoną częstotliwością to jest zawsze ryzyko że karta może nie wstać kiedyś. Dlatego bezpieczniej jest używać programu. W sterownikach do nvidii jest opcja zwiększenia zegarów ale najlepiej jest używać programu riva tuner który oferuje bardzo dużo opcji do OC. Równiez często wymiana samego biosu na inną wersję pomaga przy OC (nie zawsze najnowsza jest najlepsza ale to są wyjątki od reguły). W przypadku padu karty przy zabawie z flashowanie biosu potrzebujemy zwykłą tanią kartę PCI za kilak złotcyh na której odpalimy kompa i wgramy stary bios (zawsze zapisujemy stary bios na wszelki wypadek) Zarówno riva tuner jak i sterowniki oferują opcję wykrywania maksymalnych stabilnych częstotliwości. Często karty mogą pracować stabilnie nawet z większą częstotliwością niż wykryte np przez riva tuner. No i zawsze jakto przy OC - zwiększamy stopniowo małymi kroczkami i testujemy. Jeśli wszystko OK - karta nie przegrzewa się, nie ma artefaktów zwiększamy dalej aż pojawią się problemy i zmniejszamy do ostatniej stabilnej wartości. Jeśli chodzi o chłodzenie to fabryczne chłodzenie jest kichą może w tanich kartach ale już w przypadku np 7900GTX czy 8800 fabryczne referencyjne z reguły chłodzenie jest całkiem przyzwoite (duże radiatory z kilkoma przewodami heat-pipe). W przypadku tanich kart można kupić jakiegoś Artctic Cooling Accelero lub Silencer ewentualnie jakiegoś Zalmana czy Pentagrama (50-100 zł). Poza tym zawsze warto zadbać o dobry przepływ powietrza w obudowie - dodatkowe wentylatory, ładnei ułożone kable itd. W przypadku lepszych kart jedyną sensowną propozycją są radiatory Thermalright HighRiser (koszt ok 200 zł) - ale dochodzą problemy z wielkością i umiejscowieniem w obudowie. Pytanie tylko czy warto wydawać dodatkową kasę aby zwiększyć możliwość OC o kilka procent - to już każdy musi sam sobie odpowiedzieć czy warto w jego przypadku. Jeszcze lepiej jest stosować chłodzenie wodne. Koszt kompletnego chłodzenie wodnego wszystkich podzespołów kompa (cpu,nb,gpu) to od 500 do 1000 zł. Dobry bloczek wodny na grafike to ok 100 zł. O chłodzeniu freonem (kaskady) nie będe pisał :D Kolejnym ekstremalnym sposobem na zwiększanie możliwości OC są vmody czyli różne dzielniki napięcia zwiększające napięcie zasilające pamięci czy rdzenia graficznego i tym samym umozliwienie pracowania tych podzespołów z jeszcze większą czestotliwością. Tyle że tu trzeba bardzo uważać bo o ile w przypadku podniesienia zegara ilość wydzielanego ciepła zwiększa się proporcjonalnie do podniesionego zegara to w przypadku podnoszenia napięć rośnie proporcjonalnie do kwadratu (podniesienei napięcia o 10% zwiększa wydzielaną moc o 21%, podniesienie zegara o 10% zwiększa moc o 10%) Więcej na forum http://www.xtremesystems.com. Jesli chodzi o zasilacz. Do OC zawsze potrzebny jest markowy zasilacz a ceny markowych zasilaczy zaczynają się od 200 zł (powyżej 500W od 300 zł). Nie chodzi o moc na papierze (bo tutaj często tanie shitowe zasilacze na papierze mają taką samą moc jak te 10 razy droższe) ale chodzi o stabilność napięć przy najwyższym obciążeniu i bezpieczeństwo komputera aby zasilacz nie popalił nam całego kompa. Zasilacz musi mieć mocną linię 12V (markowe mają) bo z 12V obecnie są zasilane procesory czy grafiki. 7900GTX ciągnie poniżej 100W, 8800 około 150W, ATI radeon 2900 potrafi nawet ponad 200. Core2 Duo to ok 70W, mocno podkręcony nie przekroczy 150W. Tak więć jeśli nie zamierzamy robić SLI z dwóch 8800 to markowe 450W powinno wystarzyć. Wyoka temperatura jest zawsze wrogiem stabilności i możliwości OC. Sam overclocking nie zmniejsza żywotności układów elektronicznych a zmniejsza je wysoka temperatura a w skrajnych przypadkach może je uszkodzić (przebicie). A OC to zawsze wyższe temperatury. Czym niższa temperatura tym większe możliwości OC - dlatego ludzie który chłodzą swje procki freonem (-150 C) osiągają ponad 5 GHZ :D Natomiast 60 stopni C to normalna temperatura pracy mocno podkręconych procków w stresie (pod obicążeniem) - w przypadku chłodzenia powietrzem bo przy lepszych chlodzenia (woda) oczywiście mniej. |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |