IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V  < 1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> GTK Radiant - Obsługa, Czy jest manual po polsku ?
Cyber_bear
post 22:08, 27 02 2004
Post #21

Oberschutze
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 1194

Ludzie wiem ze sei znacie na radiancie POMOCY !!! Nie moge map testowac co se robie ph34r.gif (patrz post wyzej ) To ja czekam i nie olewajcie mnie tongue.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
Bastard PL
post 11:53, 28 02 2004
Post #22

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1102

Njprawdopodobniej ni ustawiłeś jeszcze bytu "worldspawn". Ja też miałem ten problem. Poprostu wciskasz N , w gurnej przewijarce znajdujesz worldspawn klikasz na niego i wpisujesz 2 klucze odpowiedzialne za objętość mapki, czyli "mapcoordsmins" i "mapcoordsmaxs". Zresztą nawet w tym okienku jest podpowiedź jak je ustawić. Musisz "objąć całą mapkę. ps. polecam stronkę Sina (adres padł wcześniej) tam jest wszystko wyjaśnione. ps2. bardzo fajny topic, sam myślałem o stworzeniu takowego, chętnie powymieniam się spostrzeżeniami. Nerka

+Quote Post
blinkkin
post 13:52, 28 02 2004
Post #23

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 547

mam male pytanko czy oprocz radiana istnieje jakis inny edytor map bardziej podobny do profesjonalnych programow 3d. radian nie jest latwy w obsludze, a stworzenie dobrej mapki wymaga ogromnego wysilku. za wzor stawiam sobie edytor do tribes2, ktory byl prosty, ale dawal nieograniczone mozliwosci. z tego co wiem nie ma innego edytora do et niz qradian, a moze sie myle?

+Quote Post
Cyber_bear
post 14:13, 28 02 2004
Post #24

Oberschutze
Ikona Grupy

Ja tam innego edytora nie znam ... Ale wracając do mojego problemu z uruchamianiem map ( patrz 3 posty wyzej) to kumpel mi przeslal mapke z ustawionymi "coordinates" w worldspawn i u niego to dziala a u mnie jest ciagle to samo ... awaing challeng ... 0 iiiiiiiiiiiii.... komputer sie zawwiesil ... reinstalowalem wolfa i radianta ale i to nic nie dalo ... POMOCY huh.gif

+Quote Post
skrzat
post 1:17, 1 03 2004
Post #25

Gefreiter
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 871

Mam mały problem. instaluje program do robienia mapek do et z płyty dvd CD-Action (numer wraz z et) włączam go robie prosty sześcian, a gdy chce go okleić teksturami tożadnej NIE MA!!!!!!!!!!!!!! Potem pojawia się problem zapisu mapy. Są tylko 2 opcje *.map i *.xmap a nie ma *.pk3 jakie obsługuje et. Jakiego programu używacie do tworzenia map???? Jest w sieci jakiś kurs do robienia mapek (najlepiej po polsku)??? proszę podajcie link.

+Quote Post
skrzat
post 13:17, 1 03 2004
Post #26

Gefreiter
Ikona Grupy

Mam mały problem. W radiancie nie mam tekstur tylko same kwadraty albo że nie może znaleźć obrazu.

+Quote Post
Bastard PL
post 18:36, 1 03 2004
Post #27

Feldwebel
Ikona Grupy

QUOTE (Cyber_bear @ 13:13, 28 02 2004)
Ja tam innego edytora nie znam ... Ale wracając do mojego problemu z uruchamianiem map ( patrz 3 posty wyzej)  to  kumpel mi przeslal mapke z ustawionymi "coordinates" w worldspawn i u niego to dziala a u mnie jest ciagle to samo ... awaing challeng ... 0 iiiiiiiiiiiii.... komputer sie zawwiesil ... reinstalowalem wolfa i radianta ale i to nic nie dalo ... POMOCY  huh.gif

Cybre po pierwsze sprawdź czy wszelkie ustawienia masz poprawne. Najlepiej odwiedź stronkę np. Sina (adres grdzieś wcześniej na forum). Ustaw spawnpointy, coordinates. A najlepiej zrub sobie zwykły sześcian z tym wszystkim i odpal. Używasz komendy /devmap ??? co wiecej sam nie wiem też raczkuje ale plansze mi sie odpalają.

SKRZAT co do ciebie to jeszcze daleka droga... omg.
Program sie nazywa "GtkRadiant". On nie zapisuje map w formacie pk3 tylko map. aby uzyskać pk3 to musisz najpierw wykompilować mapkę, ale najśmieszniejsze jest to że wcale nie do pk3 tyklo bsp.....
No i tu zaczynają się dopiero schodki. Na forum ne nie ma miejsca na takie lanie wody. Jeśli będziesz dalej męczył to moge rzucić kilka adresów. Póki co nie masz sie o co martwic bo najpierw cza zrobić mapke a dopiero gotową umieszczać w pk3....... uff
NERKA

+Quote Post
Cyber_bear
post 0:21, 2 03 2004
Post #28

Oberschutze
Ikona Grupy

blink.gif Dzieki z arady ale wszytko mialem ustawione bo po wyslaniu mapki na drugi komp od razu dzialala . Problem juz zniknal , wszytko sie laduje , w jaki sposob ?? - NIE WIEM lol sam zniknal , pewnego dnia wlaczam sobie jeszcze raz od niecchenia i mi sei laduje biggrin.gif , a nic nie ustawialem smile.gif blink.gif huh.gif ohmy.gif laugh.gif dry.gif ph34r.gif dziwne co nie ?? smile.gif podobnie bylo z isntalacja all seying eye : przez 4 dni nie moglo zskoczyc downloading : eye.exe az wreszcie op 3-5 dniach zaskoczylo i sei sciagnelo ... tez dziwne...

PS.Jak chce zrobic obiekt di wyrabania dynamitem to musze wg poradnika SIna po zaznaczeniu odpowiednio bryl i ustawieniu opcji nacisnac ctrl + k ... gdy naciskam albo m sie odznacza bryla "w triggerze" albo pisze ze must have selected two brushes... Jakies ma ktos rady ??

+Quote Post
skrzat
post 1:14, 2 03 2004
Post #29

Gefreiter
Ikona Grupy

Sory ja już znam najważniejsze podstawy, napisałem tego posta przed powstaniem tego i został przeniesiony tu ohmy.gif Po przejżeniu wcześniejszych postów zrozumiałem więckszość moich wątpliwości. Ale mam mały problem. Chcę zrobić bryłę którą mogę wysadzić dynamitem na stronie sina jest wszystko ładnie opisane ale nie wiem co zrobić z tym skryptem????? No i właśnie pojawia się problem tekstur. Mój kumpel ma tekstury ale nie wszystkie!!!! Na niektórych pisze mu to samo co mi czyli brak obrazu!!! CO z tym zrobić?

+Quote Post
Bastard PL
post 12:32, 5 03 2004
Post #30

Feldwebel
Ikona Grupy

Hmm.... na chłopski rozum, czyli jak mi się wydaje to możecie nie mieć tych samych pk3. Znaczy twój kolega może nie mieć wszystkih pk3 jakie ty masz. Z tego co mi się wydaje to radiant wyciąga texturki włąśnie z takowych. blink.gif

+Quote Post
skrzat
post 5:35, 7 03 2004
Post #31

Gefreiter
Ikona Grupy

Gdyby mój kolega nie miał wszystkich teksrut co ja to też nic by mu się nie wyświetlało a mi natomiast nie pokazuje obrazów. zrobiłem mapę z oteksturowanym sufitem i nic. Zdenerwowany wszedłem do katalogu maps i w katalogu o nazwie mapy znalazłem plik tga. Podmieniłem go z innym włączam mapę i działa ohmy.gif. No ale potem próbowałem z jpg. nie mogę ich dać jako tekstur, no a plików tga nie mogę przeglądać i przerabiać nia nie inne pliki. CO robić???

+Quote Post
blinkkin
post 16:09, 7 03 2004
Post #32

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 547

QUOTE (skrzat @ 4:35, 7 03 2004)
nie mogę ich dać jako tekstur, no a plików tga nie mogę przeglądać i przerabiać nia nie inne pliki. CO robić???

z jakiego programy graficznego korzystasz do obrobki tekstur? kazdy szaunajcy sie gafik korzysta z adobe photoshopa lub jasc paintshop pro. tylko nie mowcie ze drogie, sciagnijcie triala (chyba 60 dni) i po klopocie. ostatecznie mozna skorzystac z gimpa, jednak nadaje sie on praktycznie do grafiki na www i ma dupna kompresje pilkow. chyba, ze wolisz bawic sie harcorowo w painta spod windy? tga jest uzwywane z powodu krotkiego czasu renderingu przy jakotakiej kompresji. musisz sie dostosowac do radianta, ktory nie obsluguje formatow typu gif, jpg.

+Quote Post
skrzat
post 8:02, 8 03 2004
Post #33

Gefreiter
Ikona Grupy

Z kursu wynika że pliki *.tga i *.jpg są obsługiwane przez radianta. Więc nie rozumiem. Następny problem z podmienianiem. jeżeli zastosuje dużo tekstur to potem nie będę wiedział kltóry plik jest do czego. Aha i jak już wcześniej pisałem gdzie w radiancie umieścić skrypt??? np wybuch dynamitu????

+Quote Post
Bastard PL
post 18:42, 11 03 2004
Post #34

Feldwebel
Ikona Grupy

kurna ja nawet nie doszedlem do pisania jakis skryptow, jestem narazie w fazie klejenia mapki.... nie pomogę ci ale z chęcią posłucham co ma kroś mniej nooberski do powiedzenia. nerka

+Quote Post
Raziel
post 16:00, 20 03 2004
Post #35

Oberschutze
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1533

qrde, ja mam taki glupi problem, chce se zrobic commandposta, ale nie mam modela, sprawdzalem w etmain/models/mapobjects i nie mam tam foldera radios_sd , tak samo nie mam tez paru innych modeli, nie wiecie moze skad moge wziac te modele? sad.gif

+Quote Post
skrzat
post 2:01, 21 04 2004
Post #36

Gefreiter
Ikona Grupy

większość modeli znajduje się w pliku pak0.pk3. Otwórz go najlepiej przez windowsa commandera (lub innego menagera plików) bo jest to jakby katalog. W tym pliku w katalogu models poszukaj.

+Quote Post
Bastard PL
post 11:03, 28 04 2004
Post #37

Feldwebel
Ikona Grupy

Mam pytko. Obczajacie jak wyglądają ażurowe elementy w grze prawda? Są to cieniutkie płaszczyzny, właściwie bez grubości. No właśnie. Jak to zrobić? W radiancie nawet najcieńsza podziałka siatki nic nie daje. Chcąc stworzyć taki element robię sześcian jak najcieńszy i pokrywam go texturą alpha, wiadomo. Ale w grze wygląda to tak, że tworzą się zazwyczaj dwie krateczki czy cokolwiek zależy od textury.... jak zrobic aby to była tylko 1 krateczka??? blink.gif

+Quote Post
Raziel
post 20:15, 30 04 2004
Post #38

Oberschutze
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1533

Mam kolejne pytanie do radianta, jak mam zrobic jump pady, takie jak kwaku3 , czytalem wszystkie tutki i tam pisze ze mam zrobic brusha z textura jumpa, wiec robie z textura: fan, potem mi pisza ze mam pokryc to brushem z textura trigger i on ma byc trigger/push a tam nic takiego nie ma, co mam zamiast tego dac, niech ktos mi wytlumaczy jak zrobic jump pada w et

+Quote Post
skrzat
post 12:39, 14 05 2004
Post #39

Gefreiter
Ikona Grupy

jak zrobić obiekt do przenoszenia typu złoto i miejsce do którego je zanieśc?????????? Przeglądłem cały poradnik dołączony do radianta ale niewiele z tego zrozumiałem, mianowicie jak np. chciałem postawić ammo to pisało że mam dać sheader stand_ammo.md5 a natomisast tego pliku nie ma sad.gif HELP!!!!!!!!

+Quote Post
Zipper
post 22:48, 15 05 2004
Post #40

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 25

witam
jezeli ktos chce pomocy w radiancie moge pomoc aczkolwiek dawno nie widzialem radianta na oczy jakis 1 miesiac. Co do mojej mapy jest skonczona ale wypuszcze ja dopiero na Zime także bedzie wypuszczona. Moje gg to 3742984

+Quote Post

3 Stron V  < 1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi