![]() ![]() |
9:13, 28 03 2004
|
|
|
Grupa: Użytkownicy Postów: -999899 Dołączył: 9-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 200 |
jak już to POKAŻ, a nie POKARZ - omfg.
nie jestem kimś w rodzaju pedanta w tej kwesti ale zacznę chyba usuwać tematy, gdzie w topicu będzie przynajmniej jeden błąd ortograficzny i posty gdzie takich błędów będzie więcej niż 5 lub będą karygodne bo to żenujące. nie dosyć, że ludzie, którzy piszą na forum często nie potrafią się wysłowić i wypowiedzieć bo raczej słaby kontakt utrzymują z tekstami pisanymi to jeszcze spotykają się z błędami ortograficznymi (czasami dys, często wynikającymi z zaniedbania) jak już zdarzy im się coś przeczytać. co prawda, trochę off-top ale musiałem to powiedzieć bo nie daje rady - czytając po 20 postów dziennie czasami ciężko jest mi wskazać więcej niż 1/4 postów bez błędów ortograficznych, które wynikają z tego, że zamiast COKOLWIEK czytać oglądacie tv, kampicie kompa albo jaracie szlugi i chlejecie wina na dzielnicy. po co wam w ogóle galeria jap? |
|
|
|
12:57, 28 03 2004
|
|||
|
Hauptmann Grupa: ProPlay0r Postów: 253 Dołączył: 5-09-2003 Nr użytkownika: 188 |
LOL Wszedlem do tego tematu majac zamiar napisac zeby autor zostal pokarany Ludzie ja wiem, ze im mlodszy jest mlody polak tym slabiej u niego ze znajomoscia jezyka polskiego, ale jesli chodzi o ortografie- juz nawet nie mowie o gramatyce- to to forum schodzi na psy. Jak macie problemy z poprawnym pisaniem proponuje uzywac worda, bo to juz powoli przestaje byc zabawne. |
||
|
|
|||
12:59, 28 03 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 45 Dołączył: 12-01-2004 Nr użytkownika: 1090 |
Co do orta to faktycznie moja wina
Ps. Nawet nie wiecie o ile częściej zabijam mroza od czasu ujrzenia jego wizjonomi Ps. Prosper, Dankan wybaczcie mnie, jako muotszemu brató z potstawufki, plz |
|
|
|
14:21, 28 03 2004
|
|||||
|
Major Grupa: Użytkownicy Postów: 673 Dołączył: 19-10-2003 Skąd: Łódź Nr użytkownika: 519 |
Pierwszy blad buahaha. Pierwszy blad wypomniany, ale bledow na pewno zrobiles duzo wiecej.
Jestes czlowiekiem, bo mylic sie jest rzecza ludzka. Oczywiscie jestes w bledzie. Ja ten blad zauwazylem od razu po przeczytaniu tematu, tylko ze mialem zamiar ci to wypomniec podrzucajac przy okazji jakies fotki. Fotek nie mam, ale przy tym zdaniu nie moglem cie pozostawic w blogiej nieswiadomosci |
||||
|
|
|||||
18:02, 28 03 2004
|
|||
|
Generalmajor Grupa: Half ProPlay0r Postów: 2750 Dołączył: 27-09-2003 Skąd: tychy Nr użytkownika: 318 |
i kolejny topic o ort. heh nie am to jak 4um
BTW cytat z piosenki HH, a jesli dalej ktos zauwaza tam tylko wulgaryzmy to rdaze iść do uszologa BTW2 Outs!der - ile miales lat na tej fotce ?! BTW3 "dupa usagiego" ownage |
||
|
|
|||
23:41, 28 03 2004
|
|
|
Grupa: Użytkownicy Postów: -999899 Dołączył: 9-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 200 |
bójcie się Boga dzieci boże...
nie wiem jak dla was ale imo walenie byków co dwa słowa w zdaniu to żenada, niepoprawne lub sprzeczne z polską gramatyką wypowiadanie się to przegięcie, ale dwa w jednym to już fatalny own. nie wiem jak wam może być nie wstyd. od dzisiaj będę poprawiał błędy, jeżeli: - będzie ich <=5 w jednym poście - będą to błędy typu: napewno (na pewno), narazie (na razie), wogóle (w ogóle) - użytkownik rzadko popełnia błędy ort całkowicie usuwał posty, jeżeli: - ilość błędów będzie >5 w jednym poście - ilość błędów karydognych będzie >2, tj. ktury (który), stżykafka (strzykawka), żeczywisicie (rzeczywiście) na liste PBM (preview by moderator) trafi każdy kto: - będzie fatalnie ownował forum ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- jeżeli są ludzie, którzy pragną zobaczyć w sieci foto-album sceny to nic nie stoi na przeszkodzie żeby to zrobić. moim zdaniem pomysł średni, a inicjatywa zbędna. |
|
|
|
7:15, 29 03 2004
|
|
|
Generalmajor Grupa: Half ProPlay0r Postów: 2750 Dołączył: 27-09-2003 Skąd: tychy Nr użytkownika: 318 |
hmm Dankan, to się nazywa władza, BadIdea zakładając Topic o ort. został zbesztany i właściwie od tamtego czasu nie widziałem go na forum - Ty podjąłeś środki i nikt ci się nie sprzeciwi (oczywiście jestem za)
może oduczy to niektórych pisania "jusz" "kofany" itd. ale jednak sądzę iż Twoje postanowienie poprawianie błędów jest hmm dziwne i nie wiem czy mierzysz siły na zamiary - poprawiać codziennie w około 50 postach po 5 błędów a około 50 postów usuwać Pzdr |
|
|
|
16:27, 29 03 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: ProPlay0r Postów: 165 Dołączył: 6-03-2004 Nr użytkownika: 1392 |
A co ma robic?Mnie tez zalosc bierze jak widze takie byki
|
|
|
|
10:03, 30 03 2004
|
|||
|
Leutnant Grupa: ProPlay0r Postów: 141 Dołączył: 24-09-2003 Nr użytkownika: 293 |
prosper napisal:
nie lol, tylko ciesz sie, ze vegeta juz tyle nie pisze :S |
||
|
|
|||
17:14, 30 03 2004
|
|
|
jak widzicie od dwóch dni błędy są wytykane i poprawiane jeden za drugim - poprawiamy je czerwonym kolorem, dodając na końcu każdego posta stopkę z poprawną pisownią konkretnych wyrazów. nie znaczy to jednak, że owa stopka i czerwony kolor wraz w błędami musi pozostać do końca istnienia danego postu. możecie w każdej chwili edytować swoje posty, poprawiać błędy i usunąć stopkę - to czy to zrobicie zależy już tylko od Was.
|
|
|
|
19:40, 30 03 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 210 Dołączył: 29-02-2004 Skąd: z elity =0 Nr użytkownika: 1356 |
Jak na moj gust, inicjatywa swietna, ale widze ze ludzie z poprawionymi postami nie maja ochoty zmyc z siebie hanby
|
|
|
|
19:52, 30 03 2004
|
|
|
Major Grupa: Użytkownicy Postów: 673 Dołączył: 19-10-2003 Skąd: Łódź Nr użytkownika: 519 |
To juz problem tych ludzi, ktorzy chca "zmyc plamy na honorze"
|
|
|
|
20:01, 30 03 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 45 Dołączył: 12-01-2004 Nr użytkownika: 1090 |
Jesteśmy tylko ludźmi i, jak przytoczył Thoro: "mylić się jest rzeczą ludzką". Osobiście popełniam błędy bardzo rzadko, chociaż byłem kiedyś dyslektykiem, ale pracowałem nad tym i obecnie raczej nie mam problemów z poprawną pisownią ( nie obeszło się bez pomocy osób specjalnie do tego zatrudnionych - pedagogów i psychologów ). Inicjatywa poprawy pisowni na forum jest w/g mnie rzeczą co najmniej dziwną, a na pewno całkiem zbyteczną. Nie wiem zupełnie, czemu miało by to służyć? Board współpracuje z Ministerstwem Oświaty albo z MEN'em i czerpie z tego profity? Może nadgorliwe poprawianie błędów jest celem życiowym co niektórych? Może z braku jakichkolwiek innych zajęć admini kopiują treści wszystkich postów do Word’a i wytykają potknięcia? Być może jest to formą dowartościowania się, pokazania swojej wyższości nad pozostałymi? Może mamy do czynienia z chorobą psychiczną, nakazującą choremu na obsesyjne poprawianie cudzych literówek? Możliwe, iż jest to forma tzw. „nabijania postów”, co rzekomo miało by świadczyć o cudzym potencjale? A może chodzi tutaj o większy, bardziej skomplikowany plan, polegający na wyparciu z forum dyslektyków i dysortografików? Być może niektóre osoby przekładają formę nad treść, i zamiast zastanowić się nad sensem cudzej wypowiedzi i odpowiedzieć, łatwiej im zamydlić oczy niepoprawną polszczyzną? Nie wiem… Dlatego pytam: jaki jest powód tego wywierania nacisku na osoby, które są w większości chore ( tak, tak, dysleksja, dysgrafia i dysortografia zostały jednogłośnie uznanymi chorobami XXI wieku – są to kolejne choroby cywilizacyjne, czyli takie, których przyczyną jest nic innego, jak postęp ) ? Jeśli to ma być formą pomocy tym osobom, to jest to forma bynajmniej bezsensowna. Tego typu pomoc mogą udzielić tylko specjalnie przeszkoleni pedagodzy na specjalnych, kilkugodzinnych zajęciach. Nie wolno mi oczywiście wykluczyć możliwości, iż moderatorzy są specjalnie przeszkolonym sztabem pedagogów i psychologów, którzy opracowali zupełnie nowy, niekonwencjonalny plan poprawy pisowni polskiej młodzieży, tudzież osób dorosłych. Nie wiem o co chodzi, snuję domysły i czekam na odpowiedź.
|
|
|
|
| Go��_z0rika |
20:11, 30 03 2004
|
|
Goście |
W gruncie rzeczy to dobry pomysł żeby zadbać o poprawność wypowiedzi userów na forum jednak równie żenujące jest zainteresowanie jakie wzbudzają tematy nie związane z ET -> prowokujące do obrzucania się błotem. Warto byłoby skierować swój wysiłek na tworzenie ciekawych dyskusji tematycznych i wzbogacanie forum o nowinki ze sceny w Polsce zamiast brnąć w jałowe dyskusje.
pozdro |
|
|
|
20:46, 30 03 2004
|
|||
|
Yaq przeczytaj to
Zaznaczylem blad, a on odpisal jedno zdanie znow z bledem. Najlepszym sposobem nauki ortografii oprocz nauczenia sie zasad ortograficznych, to duzo czytac (oczywiscie najlepiej czytac ksiazki |
||
|
|
|||
20:56, 30 03 2004
|
|
|
omg
YaQ'u co ty pie.rdo.lisz? znamy się nie od dzisiaj i dobrze wiem, że gdyby nie to, że to właśnie (pośrednio) tobie wytknąłem ortografię przemilczał byś sprawę jak zawsze. to nie te trzy choroby są wynikiem postępu, a postęp (mentalny postęp) daje w efekcie to, że ludzie zniżają się do tego żeby tłumaczyć swoje łomności i niedobory takimi pierdołami. wiem o tym bardzo dobrze, więc mi nie mów, że nie wiem. spędziłem cztery (****) lata w ZSZ, bytując z debilami i maksymalnymi warzywami, gdzie na 28 postaci w mojej klasie ~24 tłumaczyły swoje łomności i niedobory w/w chorobami, a jak się okazało po konsultacjach ze specjalistami - tylko 6 osób oficjalnie posiadało w/w chorobę. klas jak moja było więcej, dużo więcej. problem polega na tym, że tacy sami jak ludzie, o których mówię są ludzie ze sceny et. żebyś nie snuł kolejnych teorii z dupy powiem ci, że na dzień dzisiejszy mam to tak bardzo głęboko, że już sto razy o tym zapomniałem. poczytaj sobie inne fora, polskie fora - nie zobaczysz tam, że ludzie nie potrafią pisać, że nie potrafią czytać ze zrozumieniem, nie zobaczysz dyskusji na ssącym poziomie i antagonistów, którzy swoje słowo chcą wrzucić wszędzie tam, gdzie to tylko możliwe. tak jak mówi Zorika, "to dobry pomysł żeby zadbać o poprawność wypowiedzi" - nie zabraniam tu nikomu pisać, nie zabraniam tu pisać dyslektykom, dysgrafom, i dysortografom - wskazuje im błędy i daje możliwość ich poprawiania - czy to, co wymagam to zbyt wiele? czy to, co im daje to za mało? sami odpowiedzcie sobie na to pytanie - ludzie będą musieli nauczyć się czytać i pisać dopóki ja będę tu moderatorem, i jak to się mówi - kk, thx, bye |
|
|
|
| Go��_z0rika |
21:48, 30 03 2004
|
|
Goście |
bez agresji zbędnej !!! -> mamy pisać poprawnie i nie ma oczym gadać -> nadwyżkę energi spożytkowac na coś pożytecznego -> skoro chcecie uczyć kogoś poprawnego pisania to chyba kultury również
|
|
|
|
21:51, 30 03 2004
|
|
|
Nie do końca o to mi chodziło. Jeśli chodzi o pisownie, to ja sam potrafię wyróżnić kilka grup ludzi:
- ludzie nie popełniający błędów prawie nigdy, lub popełniający pod wpływem zmęczenie itp. - ludzie popełniający błędy sporadycznie ( poszczególne słowa, reguły, odmiany mogą im sprawiać trudności ) - IMO faktycznie kwestia nauki na własnych błędach - ludzie popełniający błędy od niechcenia, nie zastanawiający się do końca nad tym co piszą, na zwrócenie im uwagi reagują albo obojętnie, albo agresywnie, zasłaniający się papierkami na ( potocznie to nazwę ) dysmóżdże wszelkiego rodzaju. Błędy popełniają albo z lenistwa, albo z całkowitej niechęci "leczenia" objawów dysleksji - ludzie faktycznie mający problemy z pisownią o podłożu psychologicznym, pracujący nad pisownią, może niekoniecznie z perfekcyjnymi wynikami, ale zawsze Tu można wyróżnić całkiem odrębny problem: czemu niektórzy ( tak naprawdę to większość ) ludzie nie chcą pracować nad swoją pisownią? Już odpowiadam. Są uprzywilejowani. Mają więcej czasu na napisanie matury, inaczej się ich ocenia w szkole itp. Wczujcie się w położenie takiej osoby: jeśli dostanę papierek na dysleksje/dysortografie/dysgrafie ( btw. dysgrafia to całkiem oddzielna przypadłość nie mający z forum nic wspólnego, ale nader często idąca w parzę z w/w przypadkami ) to nie dość, że nie dostanę 1 za wypracowanie z powodu ortów, to wszelkie ważne pisemne prace mogę pisać o co najmniej 25% dłużej niż inni. Warunek? Muszę ciągle robić błędy. - i jaki interes ma taka osoba w tym, aby się nauczyć zasad pisowni? Znikomy % z tych ludzi pracuje nad swoimi wadami ( IMO ten znikomy % to najczęściej zasługa rodziców, którzy interesują się swoim dzieckiem i zapisują go na różnego typu zajęcia - postawa "samodoskonalenia się" jest raczej ewenementem wśród dzieci/młodzieży ). I gdzie leży istota problemu? Tutaj oczywiście każdy może mieć swoje zdanie. IMO książki są czytane coraz rzadziej i nie ma sensu namawiać nikogo do ich czytania, bo to walka z wiatrakami. Gdyby Ministerstwo Oświaty naprawdę zainteresowało się tym problemem, to mogło by wydać rozporządzenie, iż papiery na dysleksje/dysortografie/dysgrafie są wydawane tylko osobom uczęszczającym na zajęcia korekcyjne. A reszta? IMO zalać falą jedynek w szkołach. A co do tego ma to forum? O to właśnie się pytałem. Być może faktycznie nieliczny % z osób popełniających błędy zapamięta swoją pomyłkę i więcej jej już nie popełni... IMO to jest kropla w oceanie i niewarte zachodu, gdyż problem znacznie przewyższa możliwości kogokolwiek z nas. Ps.#1 Oczywiście nie mylisz się Dankan w stwierdzeniu, że to przez wytknięcie właśnie mi błędu nie przemilczałem sprawy. Z reguły wolę nic nie pisać, jestem raczej wiernym czytelnikiem. Ps.#2 Dankan - zamiast bawić się w hirołsa od ortografii pojaw się kiedyś, zapomnieliśmy już jak tłumaczysz swoje zgony fartem/czitem przeciwnika Ps.#3 Thoro - również uważam, iż czytanie książek jest doskonałym sposobem nie tyle nauczenia się zasad pisowni, co po prostu wyglądu poszczególnych wyrazów i związków wyrazowych. Ps.#4 Dankan - jeśli próbowałeś to słowo podzielić na sylaby, to niecałkiem Ci wyszło. IMO Pier.do.lisz :S ( tak, to zwykła złośliwość związana z tym wytknięciem mojego byka ). BTW. istnieje prawdopodobieństwo, że się mylę ( co jest więcej niż prawdopodobne ), ale nie znam słowa "łomność". Boosiaczki Ps.#5 z0rika - my tylko sobie tak żartujemy, zero agresji, samce lubią się czasem złapać za rogi. ( On dobrze wie, za co mam żal do niego |
|
|
|
22:22, 30 03 2004
|
|||||||||||
|
yyy... a co mnie to? ludzie mają pisać tak żeby nie było nam wstyd przed kimkolwiek, kto ogląda to forum z boku.
jak już powiedziałem - mam tą świadomość
nie zamierzam się bawić w bohatera, nie ukrywam, że sam czasami wale babole. pojawiłbym się bardzo chętnie ale od miesiąca kompletuje sprzęt bo wszystko pokolei mi padało (zasilacz, płyta, procek, pamięc, drugi procek). w poniedziałek dostałem płyte główną, wrzuciłem tylko nowy sprzęt (w sensie - wszystko nowe) i nawet nie ruszyła
starałem się ominąc cenzure, a nie sylabować słowo.
przepraszam |
||||||||||
|
|
|||||||||||
23:03, 30 03 2004
|
|
|
Oberst Grupa: Half ProPlay0r Postów: 1087 Dołączył: 3-10-2003 Skąd: jelito grube Nr użytkownika: 367 |
Choroba-dyskleksja-choroba cywylizacyjna?? Chyba
btw wziac bo kobieta jest do wziecia Pozdro ----- edytowany przez moderatora ----- na pewno |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |