IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Problem z dzwiekiem, tutaj tego nie opisze :D
mareczek
post 14:41, 16 08 2004
Post #1

Oberschutze
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy pbm
Nr użytkownika: 1844

Kiedys udało mi się zrobić tak że smg strzelał głosem stena (tak cicho) , a przy tym inne oglosy bylo normalnie slyszalne, nie wiem jak to ustawilem , ale niestety stracilem tego konfiga a teraz bym chciał znow tak samo mieć - moze mi ktoś powie ?? blink.gif
Go to the top of the page

+Quote Post
ReaCtor`NiCk`
post 17:12, 18 08 2004
Post #2

Schutze

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 2603

Ja zato mam inny problem. Jak strzelam albo ktos sie wita uzywajac voice Chat strsznie mi rwie głos i żre fps :[ Wie ktoś może jak zaradzić na to ?

+Quote Post
blacktyger
post 19:56, 18 08 2004
Post #3

Generalmajor
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 318

zwiekszyc jakosc dzwieku w opcjach (lub cfg nie pamietam comendy imo ;[)

+Quote Post
ReaCtor`NiCk`
post 20:04, 18 08 2004
Post #4

Schutze

Nr użytkownika: 2603

Zwiększam i jest to samo wiem ze to jakaś komenda byla ale nie pamietam jaka ;]

+Quote Post
Phantom
post 2:25, 19 08 2004
Post #5

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1021

tu masz LINK to poradnika raziela na et.pl tam sa komendy dotyczacy dzwieku i nie tylko wiec przeczytaj sobie i jak czegos nie wiesz to dopiero pisz na 4um

+Quote Post
dNkN!
post 9:11, 19 08 2004
Post #6

Nr użytkownika: 200

z tego co pamiętam, w tym poradniku nie ma nic o 'com_soundmegs', a to drugi co do ważności - po s_khz - "parametr" dzwięku, chociaż... w sumie chyba najważniejszy biggrin.gif . za pomocą tej komendy deklaruje się pamięc przeznaczoną tylko i wyłącznie na środowisko dzwiękowe, domyślnie jest chyba przypisane 24MB ramu na dzwięk - definitywnie za mało. sugerowałbym zwiększyć poziom zdeklarowanej pamięci na dzwięk do 64-96MB (adekwatnie do zapasu dostępnego ramu po uruchomieniu et)

+Quote Post
Swiety
post 14:12, 19 08 2004
Post #7

General
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 306

Nie wiem moze się myle ale czy maksymalna wartość com_soundmegs jest 32 ? To znaczy można ustawić więcej ale to nic nie daje. Ja osobiście na różnych sprzętach nie zauważyłem różnicy pomiędzy 24 32 czy więcej.
A 96 Mb na sound nawet przy 512 Ram to trochę dużo.

+Quote Post
Phantom
post 17:11, 19 08 2004
Post #8

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1021

dankan chodzilo mi o s_mixahead im mniejsza wartosc tym gorsza jakos dzwieku i wiecej fps (chociaz duzo fps na tym sie nie zyska)
swiety ma racje bo wiecej niz 32 to chyba nie da sie przypisac (tak jak pisze mozna wiecej ale to nic nie da)
a tak btw jaka jest komenda na calkowike wylaczenie dzwieku, nie chodzi mi o jakies volume ale o wylaczenie by zyskac wiecej fps (przy fragmovie mi sie przyda smile.gif)

+Quote Post
Swiety
post 18:58, 19 08 2004
Post #9

General
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 306

s_mixahead 0 ???

+Quote Post
dNkN!
post 20:20, 19 08 2004
Post #10

Nr użytkownika: 200

CYTAT (Phantom @ 15:11, 19 08 2004)
dankan chodzilo mi o s_mixahead im mniejsza wartosc tym gorsza jakos dzwieku i wiecej fps (chociaz duzo fps na tym sie nie zyska)
swiety ma racje bo wiecej niz 32 to chyba nie da sie przypisac (tak jak pisze mozna wiecej ale to nic nie da)
a tak btw jaka jest komenda na calkowike wylaczenie dzwieku, nie chodzi mi o jakies volume ale o wylaczenie by zyskac wiecej fps (przy fragmovie mi sie przyda smile.gif)

CYTAT
Nie wiem moze się myle ale czy maksymalna wartość com_soundmegs jest 32 ? To znaczy można ustawić więcej ale to nic nie daje. Ja osobiście na różnych sprzętach nie zauważyłem różnicy pomiędzy 24 32 czy więcej.
A 96 Mb na sound nawet przy 512 Ram to trochę dużo.

no właśnie chyba od Ciebie kiedyś o tym słyszałem - nie wiem - tak też mi się do pewnego czasu wydawało, jednak... dzisiaj wiem, że byliśmy w błędzie. być może w rtcw 32mb mogły być poprzeczką, która nie tyle pozostawiała zapas co nie ograniczała możliwości, w et jest zupełnie inaczej. tak jak mówiłem, 24mb na dzwięk to definitywnie za mało, 32mb to też trochę mało, 48mb wydaje się być optymalną wartością chociaż przy dobrej jadce da się zauważyć, że 64mb - powiedzmy - styka, jak to sprawdzić?? bardzo prosto

wklepując w konsoli komendę s_list silnik wytypuje listę sampli, których wymaga od nas dana mapa + dany mod + ewentualne dodatki jakich wymaga od nas serwer (jak np. niesłynny, chociaż fajny soundpack cd-action) podając przy tym, które dzwięki są rezydentne (buforowane bezpośrednio w pamięci), które nie mogły być ze względu na limity, i ile obecnie zdeklarowanej i/lub niezdeklarowanej pamięci jest zajętej/wolnej.

uruchamiając gierkę z parametrem com_soundmegs 96 (tylko tak można skutecznie deklarować pamięć dla różnych środowisk) już w spawnie na głupim gold rushu zauważymy, że et pożera 44mb pamięci przeznaczonej na dzwięk informując nas o tym, że nie wszystkie pliki mogły/musiały być w danej chwili rezydentne.

poza tym, nie trzeba poświęcać całego czy też połowy ramu, szczególnie w przypadku 512mb na wszystkie możliwe środowiska bo com_hunkmegs tak naprawdę nie powinno interesować nikogo poza adminami serwerów, pozostaje więc com_zonemegs i com_soundmegs. przypisując po 96mb na com_zonemegs i com_soundmegs i redukując/pozostawiając com_hunkmegs na poziomie 24mb stworzymy et lepsze warunki niż przypisując te trzy wartość w dowolny różny sposób.

nie można tutaj nie wspomnieć o tym, że etplayorów i kwestie dzwięku w grze trzeba rozgraniczyć na dwie zasadnicze grupy: pierwszą będą ci z normalnymi i dobrymi kartami muzycznym, drugą ci ze szmata-kartami-zintegrowanymi, które wszystko co związane z dzwiękiem przekazują na procesor.

zresztą, sprawdźcie/bawcie się sami - konsola nie boli blink.gif

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi