IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Reply to this topicStart new topic
> Trick Jumpy, Poradnik - jak robić trick jumpy
ronin
post 13:53, 30 08 2003
Post #1

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Skąd: z miasta (co nie widac? hmm przynajmniej nie czuc... ;))
Nr użytkownika: 96

( ... editet by moderator
...
Topic sklejony z kilku innych topiców
...
...)

opowiem wam pewna historie:

pewnego razu niemiecki medyk ronin przebywal na dachu budynku na planszy fuel dump
kiedy tam tak siedzial zobaczyl dziwne zjawisko; eng z przeciwnego teamu przeskoczyl ogrodzenie
niestety nie wyladowal bo mp 40 ronina dosieglo jego tylka. po tym zdazeniu ronin przez dluzszy czas zastanawial sie co sie stalo; latajacy engowie co to ma byc, niestety jego medytacje przerwala kula garanda ktora utkwila w jego glowie

ronin mial ok. 20 sek. by dojsc do wniosku ze taka umiejetnosc bardzo by mu sie przydala

wiec pytam JAK ZROBIC TRICK JUMP?
Go to the top of the page

+Quote Post
ramp
post 15:31, 30 08 2003
Post #2

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 38

Po.1. LoooK http://www.board.enemyterritory.pl/index.p...act=ST&f=1&t=67 i wiele innych tematow
Po.2. Na Portalku w Plikach sa filmy TrickJump ale na nich za badzo nie wiedac jak robic rtickjumpa tylko pokazane jest ze MOZNA to wykanac :-}
Po.3. Hmmm nie potrafie ci napisac jak konkretnie sie skacze ;-] tsza samamu trenowac ;=}
Po.4. W tym linku co podalem na koncu w moim poscie jest link do demka jak przeskoczyc Mur na Oasis
Po.5. pozdro

+Quote Post
n00b
post 18:18, 30 08 2003
Post #3

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 36

Ehh Ronin trick jump o ktorym wspomniales jest jednym z latwiejszych smile.gif Wystarczy odrobina precyzji i pelny pasek ze stamina ;D

+Quote Post
ramp
post 19:54, 30 08 2003
Post #4

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 38

czlowieczku tlumaczyc sie nikomu niechce bo i tak by nie wyszlo ;-]

wystarczy ze zobaczysz RAZ jak ktos to robi i musisz trenowac do uzyskania wynikow ;=/ niema tuturiala na skakanie tongue.gif

+Quote Post
Miki
post 22:48, 30 08 2003
Post #5

Oberschutze
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 155

Ja ci powiem jak zrobić boom jumpa laugh.gif ! wchodzisz na serwer bez FF prosisz kumpla o rzucenie granatu pod nogi liczysz sekundy i wyskakujesz dokladnie cwierc sek przed wybuchem. Miłych lotów!! wink.gif

+Quote Post
d0kUs
post 1:23, 31 08 2003
Post #6

Gefreiter
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 158

Pokrotce wam to opisze:
Aby wykonac jak najdluzszy skok potrzeba nam sprintu, i myszki ;}

Strafe Jump:
Wykonuje sie go mniejwiecej tak: trzymajac sprint wybijamy sie jumpem przy tym odruchowo machnac myszka o ok 45stopni ( inaczej nie da sie tego wytlumaczyc trzeba to poprostu sprobowac :} )

Speed Jump: znowu sprint,jump i machamy myszka do dolu, jak sama nazwa mowi te skoki sa szybsze , ale krotsze od strafow

Teraz pokrotce opisze gdzie i na jakich mapach mozna wykonac kombo tricki :}

Oasis:
1.Skok przez mur
Najlepiej miec lockniete fpsy na 76 lub 125 , komenda /com_maxfps xx , gdzie xx jest wartoscia np. 76 lub /forcefps xx
wskakujemy na wysza polke kolo muru wybijamy sie strafe w lewo odbicie na drugiej i strafe w prawo, gdy sie dobrze odbijemy powinnismy sie znalezc na murze ( inaczej poprostu nie da sie tego wytlumaczyc :} )

2. Skok na polke za murem
trzymamy sprint i w miejscu zalamania sie piasku wskakujemy speed jumpem

3. Combo Jump na wyjsciu ze spawna axis
Nie pamietam juz dokladnie w ktorym miejscu, ale gdzy wychodzimy ze spawna ( tam w strone commanda :} ) troche za palmo wyjbijamy sie strafe w lewo jestesmy na tej pozostalosci po betonie ;} , pozniej strafe w lewo na nastepna czesc i jestemy przy wejsciu allies do studni, albo strafe w prawo i jestesmy na trawniku obok duzego wyjscia allies pod command postem

reszte napisze jutro teraz jestem spiacy, stay tunded! ;}

+Quote Post
Rajder
post 19:33, 31 08 2003
Post #7

Oberschutze
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 162

Hi jestem nowy happy.gif

Dzieki opisowi d0kUs'a i demie ramp'a udalo mi sie przeskoczyc mur w oasis biggrin.gif
Nakrecilem filmik z dowodem :]
Rajder jump
avi ma 1.5MB, kompresia divx 5.0.5.

+Quote Post
d0kUs
post 20:27, 31 08 2003
Post #8

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 158

Dzisiaj Lecimy dalej ;}

Battery:

Tutaj wlasciwie jest tylko 1 sensowny skok dla axisow najlepiej dla coverta chodz jak wiecie jest to i tak niebezpieczne ;}

Wychodzimy tylem do rampy, ofcoz rozbiegamy sie sprint 2,3 strafy i powinnismy wyladowac w wodzie nie tracac ani troche hp ^^ o ile dobrze pamietam kombinacja strafow to chyba lewo lewo prawo niepamietam, radze pokombinowac ;}

Goldursh: tutaj jest wiele ciekawych miejsc gdzie mozna zrobic wiele skokow, sczegolnie speed jumpow

Napewno podstawowym skokiem jest wyjscie z respa allies ( gdy ukradna czolg )

Rozbiegamy sie za tym straganikiem ;} i po 4 speedjumpach powinnismy byc juz przy tej dziurze ktora zrobil czolg na przeciwko ( Speed jumpa opisalem wyzej btw. ^^ )

Dalej mozemy zrobic speed jumpa do respa axis:
Wybic sie trzeba za schodow, ktore prowadza na plac bankowy, odbic sie strafem i powinnismy byc juz kolo czolgu ( Gdy dojdzie sie do wprawy sie traci sie wogole hp, gdy ktos strzela do nas z mg )

To 2 podstawowe skoki, ktore moge powiedziec "trzeba umiec" poniewaz zawsze sie przydaja czy to w klanowce czy tez na FFA

Reszty skokow narazie nie chce mi sie opisywac ;D

Radar:

Podstawowy skok:
Z gorki ktora jest na przeciw frontalnego wejscia mozemy latwo wskoczyc na murek przy zachodnim radarze, wystarczy w odpowiednim momencie sie rozpedzic , a pozniej w jeszcze bardziej odpowiednim ;}
Wybic sie prawym strafem

Istnieje tez 2 skok rowniez z frontalnego wejscia mozna wskoczyc na murek ale ten przy MG, jednak tego skoku nie udalo mi sie nigdy wykonac :<

RailGun:

Tutaj nie odkrylem niczego przelomowego ^^ co mogloby sie przydac

Fueldump:

Hmm musze sie przyznac ze tutaj jeszcze nie probowalem ;p

Aha teraz tak btw.

Chcialem sie ze wszystkimi powitac ^^ mysle ze jako moderator wam sie przydam ;]
Jesli ktos chcialby jakiejs pomocy prawie zawsze jestem pod reka, mozecie sie poradzic
#GG 2066921
(chodz i tak czesciej mam wylaczone ;} )
lub na ircu w sieci Quakenet kanal
#teampoison

Aaaaaaa ;p
i moj nick to d0ktOr napisalem d0kUś bo tak jest ladniej i bardziej zdrobniale :}}

+Quote Post
/17/Aluu
post 0:35, 1 09 2003
Post #9

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 161

No to sie doktorze rozpisales smile.gif

Dodam tylko ze na Railgunie jest pare ciekawych/przydatnych trick Jumpow smile.gif

miedzy innymi:

-wybicie ze stanowiska karabinu maszynowego u allies, pozwalajace szybciej dotrzec na zakret torow, dogonic pociag ewentualnie dotrzec szybciej na pole walki.

-Wybicie sie z wiaduktu (tam z gory, ciezko mi okreslic ta lokalizacje) tak zeby jednym skokiem wsiasc do kolejki i odjechac (przydatne jezeli Spawn point jest opanowany przez aliantow, ktorzy chwilowo sa zajeci odpieraniem atakow od spawn point axist), przy okazji nie zawadza sie o miny czasami stawiane przy kolejce przez engow.

i pare innych smile.gif
nie chce mi sie teraz rozpisywac smile.gif

+Quote Post
Majcok(12)
post 17:06, 19 10 2003
Post #10

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy pbm
Nr użytkownika: 523

Jak to te trck jumpy doklanie rozbic mialem filmiki ale cos nie za bardzo, no jedynie przypadkiem ale juz nie zywy tak lecialem, eh. Prosze o jakies porady, czym i dokldane jak itp. bo z tych filmikow za duzo nie wiem.

+Quote Post
nkr
post 17:23, 19 10 2003
Post #11

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 184

eh lol, sproboj bardziej uscislic swoje wypowiedzi, bo nie wiem za bardzo, o ktory jump ci chodzi biggrin.gif

+Quote Post
s1ayer
post 19:29, 19 10 2003
Post #12

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 282

bosz :/ Z tego co udalo mi sie odcyfrowac (choc wymagalo to pomocy 2 archeologow i specjalistow od kryptografii):

Podstawowym narzedziem kazdego szanujacego sie trick jumpera ktorego procent powodzenia jest wiekszy niz -300% jest tzw. Strafe Jump (w roznych kulturach nazywany inaczej: bunny hop itp).
Jak to sie pije i z czym to sie jje?
Ano polega to na tym iz skaczac wciskamy jakis kirunek przykladowo. Lewo+przod+skok - powinnismy nieznacznie dalej skoczyc, i powtarzamy tak caly czas zmieniajac kierunki - w ten sposob sie rozpedzamy.
I tutaj jest cala filozofia. A i pamietaj - skakaj zawsze w ochraniaczach na genitalia i w helmie. nie ma nic gorszego niz trick jumper impotent z powybijanymi zebami, ale po tym mozna poznac prawdziwego zawodowca biggrin.gif

+Quote Post
tsc
post 0:44, 20 10 2003
Post #13

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 262

Hah, powodzenia z tym murem. A teraz do rzeczy, strafejumping to nie bunnyhoping, bunnyhoping polega na zdobywaniu predkosci przez ruchy o kilkaset stopni (~200) w okol wlasnej osi. Wlasciwie to mozna o nich mowic tylko w przypadku qw. W q2 i q3 (i rtcw tez) mozna mowic o circle jumpach, model nabiera predkosci, gdy ruszmay myszka energicznie, stad charakterystyczne ukosne ruchy myszy przed skokami na filmach etc. Strafejumping zostal juz opisany, wiec go pomine. Dalej.. Sprint, kniecnzie wciskaj sprint wylacz w momencie odbicia, starczy na dluzej i bedziesz mogl wykonac dluzsza serie skokow. Kolejan wazna rzecz - plaszczyzny, odbijajac sie od pochylych powierzchni nabierasz predkosci. Cfg - b. wazna sprawa - fps'y najlepiej stale. Wartosc maxymalna trzeba ustawic 125, moze tez byc 76 czy 43, w zaleznoci od tego ile wyciagasz an swoim sprzecie. Nie jestem pewien czy w et(nawet w tej chwili nie mam zainstalowanego) jest komenda forcefps , jezeli nie to com_maxfps po obu trzeba wpisac zadana waertosc , com-maxfps wymaga restartu (chyba). Kiedys zrobilem film wyjasniajacy podstawy skakania w rtcw, jezeli ktos ma z 50-60mb na ftp'ie chentie moge udostepnic, bo grajacym w et to tez moze sporob pomoc. Jezeli chodzi o bardziej zaawansowany trickjumping to dochodzi nabieranie predkosci z sily odrzutu etc. Dobra koncze, bo musze wziac sie za odrrabianie lekcji i uczenie sie do klasowki na jutro. 0fc moge sie mylic gdziekolwiek w tym poscie, jestem tylko czlowiekiem. gn8 glhf

+Quote Post
dNkN!
post 7:43, 20 10 2003
Post #14

Nr użytkownika: 200

a ja ci to wytłumacze inaczej. trick jumping to: wykorzystywanie strafe jumpów, wykorzystywanie względnie pochyłych płaszczyzn do rozpędzania się, wykorzystywanie odpowiedniego kąta (kątu - jak to sie (słowo na k)a mówi?) biegu po względnie pochyłych płaszczyznach, to wykorzystywanie speed jumpów.

teraz, kilka uwag:

-pamiętaj, że rozpędzając się na dosyć konkretnie pochyłej płaszczyźnie używająć wcześniej skoku możesz użyć speed jumpa bo sliźg na stromej płaszczyźnie nie liczy się jako upadek tylko ciąg dalszy skoku.
-pamiętaj żeby oszczędzać sprint bo czasami warto zainwestować go w rozpęd na stromych płaszczyznach
-pamiętaj, że nierówna powierzchnia i górki działają przeciwnie niż strome powierzchnie
-pamiętaj żeby się odbić laugh.gif

+Quote Post
Swiety
post 15:39, 20 10 2003
Post #15

General
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 306

Mały poradnik jak poruszać się w RTCW/ET

Prawie cały czas chodzimy używając strafe-jumpów, które w połączeniu z naciskaniem kaliwsza prędkości (speeda) zwią się speed jumpami.
Jak to wygląda ?:

a) Naciskamy jednocześnie strafe i przód (albo tył jak ktoś woli od tyłu smile.gif ... eee tzn tyłem chodzić)
cool.gif Mniej więcej w tym samym czasi robimy zamach myszką.
- o kilkadziesiąt stopni (zamaszyste strafe-jumpy smile.gif )
- lub o klkanaście alba kilka stopni - tyle wystarczy gdy zbiegamy po pochyłych powierzchniach
Niestety dokładny moment zamachu trudno mi powiedziec kiedy to ma być bo robie to poprostu automatycznie i nie zastanawiałem się nad tym.
c) W tym samym czasie (też mi trudno powiedzieć dokładnie kiedy) naciskamy speed, czyli szybsze bieganie
bo sam strafe jump bez speeda w RTCW mało daje (w przeciwieństwie np do Q3)
d) Naciskamy jumpa (skok)
e) Puszczamy speeda
e1) Oszczędnie używać speeda. Używamy go tylko na chwilę przed skokiem i puszczamy zaraz po skoku
Wtedy energii speeda starczy nam na wiele strafe-jumpów
f) Myszke kierujemy w przeciwną stronę niż przy pierwszym zamachu (przeciwny zamach) w taki sposób
aby utrzymać kierunek na wprost no chyba że chcemy robić strafe-jumpy po skosie to wtedy zamachujemy więcej lub mniej
g) Możemy puścić strejfa ale pod żadnym pozorem nie puszczamy kierunku do przodu
h) Po zakończeniu całej operacji wracamy do punktu a)

Pewnie większosć z was na lekcji fizyki miała wektory i wie jak się zsumuje dwa prostopadłe to powstanie jeden dłuższy. Tak samo jest w Wolfie. Jeden wektor do chodzenie do przodu drugi to chodzenie w bok.
Powstaje nowy wektor a myszką ustawiacie jego kierunke. Oczywiście żeby do zadziałało musi być jeszcze wspomnainy skok i speed.

j) Wykorzystywać wszystkie pochyłe powierzchnie. Wtedy dochodzi następny poziomy wektor (3D) i jeszcze szybciej się rozpędzacie ale a pochyłych powierzchni w mapach od ET jest mnóstwo.
j1) Czym bardziej strome powierzchnie tym szybciej po nicj skaczecie. Jak się odbijesz z wyższej wysokości
(np od głowy kolegi) to pofruniesz szybciej. Oczywiście nie może być za stromo bo wytracimy prędkość lub zabijemy się smile.gif
k) Przy pochyłych powierzchniach skacząć po nich pilnujcie żeby czas kiedy wasze nogi dotykają ziemi był jak najkrótszy. Po prostu macie stykać się z ziemią tylko po to żeby odrazu błyskawicznie się wybić.
Jesli o tym zapomnicie to wytracicie prędkość a to właśnie dzięki tej prędkości daje się przeskoczyć przez coś co wydaje się niemożliwe do przeskoczenia.
l) Jak dostaniecie serie w plecy albo za wami wybuchnie granat to też dostajecie prędkość - można to wykorzystać smile.gif

W Q3 i RTCW są specjalne mapy do ćwiczenia skoków (w RTCW jest dzm_trickjump i am_trickjump) do ET nie słyszałem - może ktoś zrobi jakaś konwersje ?

Następna ważna rzecz - ilość fps (klatek na sekunde)
Nie wiem jak w ET ale chyba będzie tak samo jak w Q3/RTCW.
a) Potrzebujemy stałą nie zmieniającą się ilość fps
cool.gif W grach na enginie Q3 są trzy takie magiczne wartości - 43, 75 i 125 fps jeśli je mamy stałe (nie mniej nie więcej) to wtedy poruszanie się jest najskuteczniejsze. W wolfie jest komenda com_maxfps.
Co prawda istnieje jeszcze taka magiczna ilość fps jak 333 przy których np w RTCW dzm_trickjump można skoczyć do 30 flagi ale chyba 333 fpsy są niesoiąglane dla większości
c) Oczywiście czym mniejszy ping tym lepiej się biega. Raczej nie zrobicie tricków przy pingu 200 i 50 % Packet-loss
d) Komenda pmove_fixed. Niby miała ona zniwelować przewagę wynikającą z dużej ilosći stałych fps (np 125)
Ale praktycznie mało daje. Częśc to ma włączone (1) cześć nie (0)

Aha jeszcze jedno - strafeowanie w ściane. W Q1 strafe w ściane powodował że szybciej się przemieszczaliśmy (mozna to było wykorzystać do niektórych skoków np na dm4)
W RTCW strafe w poziomą scianę chamuje ale przy niektórcyh powierzchnaich działa podobnie jak w Q1
(np na murku z pochyłą ściną na assault). Nie wiem jak jest w ET.

Poruszanie najlepiej ćwiczyć w Q3 (w Wolfie jest sporo ograniczeń).
A jeszcze lepiej w QW (Q1) gdzie już ograniczeń praktycznie nie ma żadnych i teoretycznie można się rozpędzać w nieskończoność a wykorzystując rocket-back-jumpy - wtedy całą mapę przeskakujemy w kilku skokach smile.gif
W ET możecie se w domu odpalić mape battery i jako axis ćwiczyć skakanie w dół plaży (broń Panie Boże na serwerze przeciwko allies smile.gif ) albo oasis i ćwicyczyć skanie w dół z respa do tank-barrier.

Dobrego skilla w poruszaniu często uzyskuje się dopiero po kilku miesiącach - także ćwiczyć ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć.

+Quote Post
Bobin
post 19:54, 20 10 2003
Post #16

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 496

Hejka! Mam pare pytan a mianowicie: Czy jest mozliwe przeskoczenia muru w oasis? Czy mozliwe jest przeskoczenie z jednej na druga strone (mapa oaza) tak jak to robia w hang lose (pierwszy trick w tym filmiku) O wiecej trocikow nie pytam bo jest ich jeszcze sporo ale musze sie pochwalic ze sam troche umiem.

PS.Ogladnijcie se Hang Lose- swietny film z trick jumpami! Jesli ktos zna ciekawe tricki to niech wypowie sie na forum! Jawolh!

+Quote Post
dNkN!
post 20:57, 20 10 2003
Post #17

Nr użytkownika: 200

mi się nie udało go jeszcze przeskoczyć bez zwiększonej kondycji, która przyśpiesza nieco biega i wydłuża nieznacznie skok . zwiększoną kondycje nabieramy na 2 poziomie battle sens

Tutaj macie filmik do nauki speed jumpów, speed strafe jumpów i rozpędzania się

+Quote Post
sin
post 9:28, 21 10 2003
Post #18

Gefreiter
Ikona Grupy

Grupa: Zbanowany
Nr użytkownika: 47

QUOTE (SCORPiON @ Oct 21 2003, 06:16 AM)

moze robota dla SiNa???

dajcie linki to sie moze postaram ^-^
ale z tego co pamietam postac w RtCW szybciej sie porusza niz w ET...

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi