![]() ![]() |
1:32, 24 08 2006
|
|
|
General Grupa: Użytkownicy Postów: 6661367 Dołączył: 26-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 306 |
Obserwując serwis enemyterritory.pl właściwie zastanawiam się czy to już naprawdę koniec.
Ostatni raz duża ilosć newsów i newsy na poziomie to były chyba za czasów jak evil lord jeszcze pisał czyli bardzo dawno temu. Ostatnie komentarze top graczy i innnych top scenowców to jeszcze dawniej były. Do tego jeszcze prawie zawsze et.pl miał przypiętą łatkę serwisu dla warzyw. Ostatnio to już wogóle tragedia. Brak jakichkolwiek newsów. Brak wzmianki o najwazniejszym wydarzeniu w w roku jak Qcon (z własnego doświadczenia wiem że jak jakiś serwis nie napisze o Qconie to znaczy że długo nie pociągnie Nie wiem czy Kid i Gatess jeszcze coś tutaj robią (dawno z nimi nie gadałem - trudno ich spotkać, z drugiej strony mnie też, zresztą wszyscy chyba już nie gramy aktywnie czy wogóle nie gramy w Wolfa) Dlaczego o tym pisze ? Akurat co do samego serwisu to jakoś zawsze mi to zwisało, ale moją domeną było to forum, w które włożyłem sporo pracy i serca. Ale popularność serwisu przekłada się bezpośrednio na popularność forum. Doskonale widać to na przykładzie et.owned - co by nie mówić o tym serwisie (że szuka tanich sensacji) to jednak daje graczom mnóstwo neswów na poziomie i integruje sporo osób ze sceny. To się przekłada też na forum, imo wcale nie lepsze niż forum et.pl ale dużo bardziej popularne. No ale forum tworzą ludzie, ludzi trzeba przyciagnąć a skoro nie ma czym ? A co mamy tutaj ? Paru starych graczy (z których większość nie gra już) którzy czasami napiszą coś z sensem i paru noobów którzy trafili tu przypadkiem. Własciwie ta mała aktywność to i tak aktywność wyłącznie w problemach technicznych i poradach dla noobów oraz w Hyde-parku. Jeśli to forum ma jebnąc to szkoda mi tylko tych setek rad i problemów opisanych właśnie w forum technicznym - szkoda jeśli to miałoby się zmarnować - może lepiej żeby ktoś z et.owned to wykorzystał ? |
|
|
|
9:49, 24 08 2006
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 264 Dołączył: 19-03-2004 Skąd: Warszawa Nr użytkownika: 1539 |
Jeżeli chodzi o forum to pamiętam jak się tu rejestrowałem, dużo ciekawych postów i opinii, czasem poważnych a czasem bardzo zabawnych. Jednym słowem dużo się działo. Cuż, trochę wody w Wiśle upłyneło od tamtego czasu i ewidentnie widać regres w tej sprawie. Ale myśle że zawsze jakaś grupa (grupka ^^) userów będzie odwiedzać zarówno forum jak i portal choćby z jakiegoś nawet minimalnego "przywiązania" do nich.
|
|
|
|
11:14, 24 08 2006
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 90 Dołączył: 12-11-2003 Nr użytkownika: 714 |
wszystko co dobre ma swój kres, tysiace graczy zarejestrowanych na boardzie a piszacych tylko paru.Pewnie wszystko co było tu do napisania zostało napisane:).Szkoda tylko zasobów forum,jest to kopalnia wiedzy o ET.Swiety proponuje przelanie tego na papier i wydanie jakichs pamietników
nic konstruktywnego ale zawsze cos |
|
|
|
17:27, 24 08 2006
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 499 Dołączył: 15-11-2004 Skąd: 20x z dupy Nr użytkownika: 3186 |
pozostaje tylko czekac na qw i rtcw2.
|
|
|
|
17:59, 24 08 2006
|
|
|
Major Grupa: Użytkownicy Postów: 673 Dołączył: 19-10-2003 Skąd: Łódź Nr użytkownika: 519 |
A ile pbmow tu dalem ;[. Prawda jest taka, ze poki Kid i gts grali jeszcze w et, to trzymali ten serwis i szukali nowych newswritterow. Pozniej przestali grac i serwis pozostal sam, co prawda domena wciaz oplacana, ale nie ma sie tym kto zajac. Evil przejal po nich paleczke, ale tez zrezygnowal ze sceny dla reallife'a (czyt. korzystania z gg a nie z irca
|
|
|
|
20:48, 24 08 2006
|
|
|
Generalmajor Grupa: Half ProPlay0r Postów: 2750 Dołączył: 27-09-2003 Skąd: tychy Nr użytkownika: 318 |
Nie pisalem tutaj thoro
Co do dania sobie siana z tym, NIE! ZAWSZE odsylam tu wszystkich ktorzy maja jakiekolwiek watpliwosci, ZAWSZE. I zapewniam, ze to forum wciaz odwiedzaja 'goscie', ktorzy mimo, iz nie zarejestrowani dowiaduja sie tu sporo rzeczy. To sa userzy ktorzy korzystaja z opcji szukaj i nie sa zauwazalni dla nas, ale na pewno jest ich duzo. Gra wciaz darmowa, popularna. ET.PL? Nigdy tam nie zagladalem, link w ulubionych zawzse mialem do forum... newsy byly tam dla mnie brzydkie a ich tresc niezbyt zadowalajaca, mozliwe ze pozniej bylo inaczej - nie wiem nie zagladalem. I w sumie jesli chodzi o et, esports i xfire w zupelnosci mi wystaczaja. Zreszta jak wiekszosc nie gram juz w ta gre i nie zapowiada sie aby cos po za ffa raz na 2tyg paredziesiat minut sie zmienilo. Niemniej zagladam na to forum wciaz codziennie (!) i czytam nowe posty. W KONCU NA!@#ALEM TU CHYBA NAJWIECEJ POSTOW! (a na pewno czolowka ;-D). Sry ale dzialanie napojow wysoko procentowych mode on. |
|
|
|
22:11, 24 08 2006
|
|
|
Oberst Grupa: Half ProPlay0r Postów: 1087 Dołączył: 3-10-2003 Skąd: jelito grube Nr użytkownika: 367 |
O czym pisac, jak o wszystkim juz napisane? I o czym dyskutowac jak nic sie nie dzieje(prawie)?
W kazdym badz razie jest to jedna z wiekszych encyklopedii o et, w ktorej sie znajdzie odpowiedz niemal na wszystko. Rozruchu mozna byloby sie spodziewac po official zapowiedziach rtcw2/et:qw, ale nawet takich brak, wiec nie ma nawet sensu przelewac podniety na pismo. |
|
|
|
10:17, 25 08 2006
|
|
|
Oberst Grupa: Moderatorzy Postów: 1267 Dołączył: 9-08-2003 Nr użytkownika: 79 |
Byc moze przy ewentualnym nationcupie i ewentualnym wyborze cpt znow na chwile forum odzyje.
Tymczasem nie pozostaje nic jak cieszyc sie tym co jest. O wiecej bedzie ciezko. |
|
|
|
14:19, 25 08 2006
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 20 Dołączył: 19-07-2006 Nr użytkownika: 6817 |
QUOTE Co do dania sobie siana z tym, NIE! ZAWSZE odsylam tu wszystkich ktorzy maja jakiekolwiek watpliwosci, ZAWSZE. I zapewniam, ze to forum wciaz odwiedzaja 'goscie', ktorzy mimo, iz nie zarejestrowani dowiaduja sie tu sporo rzeczy mogę zapewnić, że tak jest.. jeśli potrzebowałem dobrej informacji na temat ET wchodziłem właśnie tutaj i jeśli kogoś pytałem na mIRC'u czy w samej grze o jakieś wskazówki to odsyłał mnie zawsze na ET.pl Moim skromnym zdaniem, bo ja się tu raczej nie licze, servis powinien zostać przynajmniej do momentu wydania QW, bo wtedy można zacząć konkretnie myśleć o nowej serii (czytaj:nowa dawka newsów). stare dobre przysłowie: Poczekamy zobaczymy.. |
|
|
|
19:39, 25 08 2006
|
|
|
Schutze Grupa: Użytkownicy Postów: 6 Dołączył: 25-08-2006 Nr użytkownika: 6970 |
Popieram poprzednika. Ja sam znam to forum ponad rok i mimo iz wczesniej nawet nie mialem usera , w razie jakichkolwiek watpliwosci i pytan zawsze odnajdywalem odpowiedz w forumowej szukajce. Nowi odwiedzajacy forum gracze najczesciej nie robia uzytkownikow, moze im sie nie chce a moze nie musza postowac bo odnajduja wszystko w tej skarbincy wiedzy.
|
|
|
|
20:14, 25 08 2006
|
|
|
General Grupa: Użytkownicy Postów: 6661367 Dołączył: 26-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 306 |
QUOTE(conish @ 8:17, 25 08 2006) [snapback]58783[/snapback] Byc moze przy ewentualnym nationcupie i ewentualnym wyborze cpt znow na chwile forum odzyje. Tymczasem nie pozostaje nic jak cieszyc sie tym co jest. O wiecej bedzie ciezko. Uważasz że przy kolejnym nationscupie na tym forum bedzie jakaś dyskusja (sensowna i coś dająca ?) o wyborze kapitana ? Ile osób z liczących się klanów przegląda to forum nie mówiąc już o pisaniu ? Już wczesniej duskusja o nations cupie na tym forum nie miała dużego czy też zadnego wpływu na wybór czy grę teamu. Jesli wogóle bedzie jakaś dyskusja o nations cup to najszybciej na et.owned. QUOTE O czym pisac, jak o wszystkim juz napisane? I o czym dyskutowac jak nic sie nie dzieje(prawie)? To jest problem aktywności sceny. Za czasów RTCW na forum gadało się o wszystkim - jakiś turniej czy cup - dyskusja, lanparty - dyskusja, open cup/euro cup - dyskusja. Obecnie częściowo tę rolę spełniają komentarze pod newsami ale komentarze to nie to samo co posty na forum - mniej spamu, mniej trolli, bardziej rzeczowe. Na forum jest zarejestrowanych ponad 5000 userów. Od dłuższego czasu zakładając jakikolwiek topic jego oglądalność rzadko przekracza 2% userów, z tego co 10 coś napisze. (chyba że to jest jakiś topic z chwytliwym tytułem - np cziterzy czy coś w tym stylu). |
|
|
|
20:34, 25 08 2006
|
|
|
Generalmajor Grupa: Half ProPlay0r Postów: 2750 Dołączył: 27-09-2003 Skąd: tychy Nr użytkownika: 318 |
Z tym malo sie dzieje bym nie przesadzal, dzieje sie wystarczajaco duzo. Poprostu teraz nie gada sie tak jak mowi swiety o turniejach / klanach / ligach na forum, tylko w komentarzach pod newsami / ircu. Komunikacja poszla do przodu i forum to raczej ostatecznosc, jest to najmniej intymna forma wypowiedzi, ktory imo najczesciej stosuja ludzie starsi (w sensowny spsob ofc), reszta woli poslac haslo na ircu...
|
|
|
|
20:46, 25 08 2006
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 20 Dołączył: 19-07-2006 Nr użytkownika: 6817 |
a może pewnym pomysłem była by zmiana lub też dodanie wersji anglo-języcznej strony ? Aby rozszerzyć jej działalność na skale choćby europejską ? Zacząć pisać o cupach i ligach na bierząco ? Jeżeli takie coś było by możliwe mógł bym przetłumaczyć pare poradników, bo znam angielski dużo lepiej niżeli polski (mieszkam w Polsce od 8 lat). I można z et.pl stworzyć coś "ala" e-sports.pl...dużooo pracy, ale to może być ostatnia deska ratunku ..
|
|
|
|
1:28, 26 08 2006
|
|
|
Oberst Grupa: Half ProPlay0r Postów: 1087 Dołączył: 3-10-2003 Skąd: jelito grube Nr użytkownika: 367 |
Nie sadze by byl to dobry pomysl. Jezeli jest problem ze sciagnieciem ludzi z wlasnej "sceny" to tymbardziej z zagranicznej. No i jest tu wlasnie problem omowienia wszystkiego, gdzie w przypadku reszty for mozna napisac 10 postow ktore juz byly omawiane i admin/moderator cie nie ukarci. W pewnym stopniu to forum przewyzsza pod wzgledem jakosci reszte, ale o ilosci juz mowy byc nie moze.
Dla kazdego myslacego przeczytanie FAQ-u i poradnikow czy to Dankana(zapomnialem juz jak sie pisze jego nick |
|
|
|
1:48, 26 08 2006
|
|
|
Major Grupa: ProPlay0r Postów: 852 Dołączył: 24-10-2003 Skąd: Płock Nr użytkownika: 551 |
pamietam swojego czasu, gdy bylem aktywnym graczem na tej naszej kochanej scenie, to zaczynalem dzien od czytania msg na ircu, pozniej sprawdzaniu poczty i czytaniu tego forum.
Kawal historii sceny... rozumiem swietego poniekad, bo nawet ja mam sentyment do tego serwisu czyli glownie i do boarda a nawet nie wlozylem 1/100 takiego wysilku jak swiety. Co poradzic. Mlodych graczy przychodzi malo, jeszcze mniej osob tutaj zaglada, kolej rzeczy. Osobiscie czesciej zagladam tutaj niz na et.owned.pl ale chyba tylko wylacznie i z sentymentu, bo to akurat kto wygra qcona malo mnie interesuje. Wydaje mi sie ze scena pomimo tego ze sie zmiejszyla to dodatkowo zawiazaly sie pewnego rodzaju wiezi. Ludzie grajacy ponad 3 lata znaja sie z irca, czesto z reala bo grali ze soba po klanach. Wola rozmawiac na ircu i tam przenosic swoje smutki i zale niz flamowac sie jak to kiedys bylo na boardzie. Pozatym wiele charyzmatycznych postaci jak np termit czy prosper juz poprostu nie zawraca sobie glowy nawet tym boardem. Zostali najbardziej wytrwali. A ze wiekszosc problemow technicznych swiety wyjasnil w swoim faq'u i ludzie czesciej pytaja juz na ircu, bo nauczyli sie z niego wreszcie korzystac to nie ma juz nawet durnych topicow... A czy ktos moglby wykorzystac wiedze jaka zostawil tu swiety, dankan czy reszta, napewno. ale zapewne wlodarze et.owned.pl czy innych serwisow wola robic wszystko sami na wlasna reke, piszac wlasne poradniki. Podejrzewam ze wiekszosc z tych ludzi korzystalo w przeszlosci z faq'a czy innych tekstow zawartych na tym forum... faq swietego powinien byc dodawany do et dla polakow zamiast umowy licencyjnej ktorej i tak nikt nie czyta podczas instalacji ps. dankan to juz wyszedl z pierdla za te palenie choinek w hotelowych lobby ? |
|
|
|
2:39, 26 08 2006
|
|
|
Major Grupa: Użytkownicy Postów: 673 Dołączył: 19-10-2003 Skąd: Łódź Nr użytkownika: 519 |
QUOTE(falubaz @ 22:11, 24 08 2006) [snapback]58776[/snapback] O czym pisac, jak o wszystkim juz napisane? I o czym dyskutowac jak nic sie nie dzieje(prawie)? Byyzyduuura .. na scenie dzieje sie duzo wiecej niz za czasow swietnosci tego forum. Oprocz niezliczonej ilosci online'owych cupow mamy co raz wiecej lanow. Pomijajac qcona i lan w rotterdamie, to przez najblizsze pol roku szykuje sie 5 polskich lanow, czyli wiecej niz przez pierwsze 3 lata. Jednak nigdy na tym forum tematem do dyskusji nie byly cupy, lany czy wystepy czolowych klanow. Nie da sie w kolko prowadzic dyskusji typu wasze wrazenia na temat gry w et czy pytac ile wyciagacie fpsow. Problem w tym, ze na forum zawsze pisalo malo osob grajacych w czolowych klanach. Na poczatku fakt, ze udzielali sie gracze c4 i poison co przy okazji konczylo sie fajnymi flame'ami, ale pozniej c4 przestalo grac rovery przestaly pisac na forum, poison przestalo grac prospery przestaly pisac na forum. W zasadzie z osob udzielajacych sie na tym forum i jeszcze grajacych zostalem tylko ja ;o. Rover, prosper, noone, swiety, termit, blacktyger, tranx, falub i inni nie graja juz w et i wiekszosc w raz z zaprzestaniem gry w et przestawali grac w et. Jesli chodzi o udzielanie sie graczy najlepszych klanow to na poczatku wspomniane poisony i c4, ktore istanialy od poczatku sceny sie udzielali, ale pozniej ci, ktorzy stawali sie najlepszymi, ale nie siedzieli w et od poczatku sceny tudziez na tym forum nie wlaczali sie jakos w dyskusje tutaj. Storksow, ff i tak dalej ciezko bylo tu spotkac. Brakuje tez jakis ciekawych flame'ow, ale i na ircu nie widac, zeby najlepsze klany klocily sie ze soba. Nie ma teraz raczej zadnych zatargow. Druga sprawa, ze rzeczywiscie jak wspomnial blacktyger wygodniej i latwiej pogadac czy poklocic sie na ircu. Tez tak sobie teraz pomyslalem ... przez pewien czas posiadanie tsa to byl luksus. Teraz kazdy zna kazdego ... jakies mixy, mercowanie, zmiany klanow wszystko z tsem/ventem, nawet latwiej przy jakiejs sprawie wbic na venta i obgadac to niz pisac na ircu, a tymbardziej na forum. Co prawda pod koniec rtcw, ts to byla juz norma, ale ludzie pisali na forum z przyzwyczajenia i te osoby pisaly tez na tym forum, dopoki nie zrezygnowaly z gry, a nowe osoby juz sie w fora i dyskusje na nich nie bawia. Luzne skojarzenie, ale cos w tym jest. |
|
|
|
13:41, 26 08 2006
|
|
|
Oberst Grupa: Moderatorzy Postów: 1267 Dołączył: 9-08-2003 Nr użytkownika: 79 |
re: Swiety
Konstruktywna dyskusja zwiazana z et, scena itp jest chyba marzeniem scietej glowy. Ale nie mialem na mysli konstruktywnych dyskusji, a ozywienie forum. Takie ozywienie forum to byla wielce interesujaca dyskusja o przydatnosci coverta, o czitach czy wlasnie o wyborze kapitana i jego skladu na poprzedni nc. edit: zle bedzie imo jesli wybor cpt odbedzie sie na stronach et.owned.pl |
|
|
|
1:22, 27 08 2006
|
|
|
QUOTE(Thoro @ 0:39, 26 08 2006) [snapback]58808[/snapback] wiekszosc w raz z zaprzestaniem gry w et przestawali grac w et. Fajnie ci się to powiedziało QUOTE Tez tak sobie teraz pomyslalem ... przez pewien czas posiadanie tsa to byl luksus. Teraz kazdy zna kazdego ... jakies mixy, mercowanie, zmiany klanow wszystko z tsem/ventem, nawet latwiej przy jakiejs sprawie wbic na venta i obgadac to niz pisac na ircu, a tymbardziej na forum. Co prawda pod koniec rtcw, ts to byla juz norma, ale ludzie pisali na forum z przyzwyczajenia No właśnie łatwiej jest obgadać jakąś sprawę na Ts-ie i wszyscy się znają. Tyle że wcześniej scena była mniejsza i ludzie jeszcze lepiej się znali a mimo tego forum używali. Tutaj mamy więcej ludzi, więc siłą rzeczy nie da się ze wszystkimi obgadać dokładnie czegoś na Ts-ie czy ircu, z wszystkimi zainteresowanymi. Z drugiej strony fakt - Ts/vent to raczej był używany wyłącznie do klanówek a nie do luźnych pogawędek z innymi ludźmi. |
|
|
|
6:23, 27 08 2006
|
|
|
Major Grupa: ProPlay0r Postów: 852 Dołączył: 24-10-2003 Skąd: Płock Nr użytkownika: 551 |
a zauwazyliscie rowniez ze na polska scene przychodza glownie teraz ludzie tak w wieku 15-16 lat? My ogolnie jestesmy troche starsi, z tego co zauwazylem to blacktyger jest chyba najmlodszym aktywnym uzytkownikiem forum. Moze dzisiejsza mlodziez nie interesuja juz boardy i ciekawe dyskusje nie tylko o et, tylko wola sobie poprostu pograc, skrecic mixa i tak dalej.
Dla kazdego ze starych uzytkownikow forum czyli srednio tak ze 3 lata, board ten sluzyl rowniez jako rozrywka, wiekszosc z nas na samym poczatku nawet nie wiedziala o tym ze praktycznie cala scena korzysta z irca i z serwerow quakenetu. Pozatym z tego co ja pamietam gdy zaczynalismy grac w et, ci nowi nie ci z rtcw starzy wyjadacze, czesto probowalismy w celu zasiegniecia informacji rozmawiac przez gadu, swojego czasu tez mialem numery polowy skladu IC czy poison, niestety wiekszosc z graczy wtedy miala w dupie noobow, za to czesto odsylala do boarda. W dalszej naszej ewolucji jako graczy, mlodzi playorzy piszac do nas o jakiekolwiek informacje czy po help z ustawieniami et czy tez pomoc w budowie klanu, nie bylo odsylani do boarda. ja osobiscie czesto staralem sie pomoc tym noobom, nawet piszac im na gadu ze klan najlatwiej znalezc na ircu, ze teamspeak czy went to podstawa, ze liczy sie teamplay, taktyka, czyli glownie gra zespolowa a nie latanie po mapie jak dzikie krowy... mlodsi gracze w ten sposob mieli info, ale raczej nie zagladali juz na boarda. Tak samo jak idzie postep techniczny do przodu, tak samo coraz szybszy mamy przeplyw informacji, mlodzi ucza sie wielu rzeczy szybciej, poniewaz maja wszystko wylozone na tacy, wiekszosc z nas niestety musiala sie uczyc metodami prob i bledow, albo spedzac godziny na czytaniu poradnikow. Forum moze juz sie rozwijac nie bedzie, ale dopoki bedziemy my, na pewno bedzie zyc. |
|
|
|
11:51, 27 08 2006
|
|
|
Schutze Grupa: Użytkownicy Postów: 1 Dołączył: 27-08-2006 Skąd: 50° 15' N 19° 00' E Nr użytkownika: 6976 |
Witajcie,
Gdyby ... nie to forum wiele polskich nowych graczy ET nie mogło by rozwiązywać swoich problemów od kolorowego nicku zaczynajac, a na dopracowywaniu swoich confignow i innych problemach konczac. Osobiscie chodz na forum sie nie udzielalem bardzo czesto zagladalem tutaj, szukajac pomocy zwiazku z problemami z ET. Zawsze gdy jakis gracz pyta sie o cos odyslam go do et.pl badz tego forum forum. QUOTE faq swietego powinien byc dodawany do et dla polakow zamiast umowy licencyjnej ktorej i tak nikt nie czyta podczas instalacji biggrin.gifD ^^ Całkowice popieram fenomenalna pomoc na wiekszosc problemow, Wypowiedz blizniaczo (bez zbednych skojarzen) podobna z reszta postow uzytkownikow nowych/malo uczestniczacych w zyciu tego forum ale musialem sie wypowiedziec Admy/mody/usery mozecie to potraktowac jako swoja droga podziekowanie i motywacja na przyszlosc tym ze Wasze "wypociny" pomogly bardzo wielu graczom. Tak wiec WILKIE DZIEKI i pozdro za To Forum. |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |