IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

8 Stron V  < 1 2 3 4 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Pół martwe forum martwego serwisu, Czy jest to sens dalej ciągnąć ?
jarpen
post 12:40, 27 08 2006
Post #21

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 3186

na pewno ktos kto pierwszy raz zainstalowal et nie bedzie wchodzil na et.owned.pl tylko pocznie od wstukania adresu enemyterritory.pl. a to ze to forum jest czescia portalu oznacza, ze gdyby portal na nowo sie rozkrecil [o co trudno] to i forum by ozylo.
Go to the top of the page

+Quote Post
Thoro
post 13:01, 27 08 2006
Post #22

Major
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 519

QUOTE(Thoro @ 0:39, 26 08 2006)

wiekszosc w raz z zaprzestaniem gry w et przestawali grac w et.

Fajnie ci się to powiedziało

Chcialem napisac, ze konczac grac w et przestali pisac na forum, ale jakby nie patrzec poprzednia wersja tez jest prawdziwa, chociaz troche idiotyczna smile.gif.

+Quote Post
z0rika
post 21:28, 1 09 2006
Post #23

Oberschutze
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 3220

prawdę powiedziawszy od dawna na ten topic czekałam i jestem ciekawa czy dzięki niemu coś się jeszcze ruszy..... dry.gif sama nie wiem co napisać może pozatym że nadal grywam w ET i miło wspominam czasy kiedy Święty pisał instrukcję do forum dla nobów bo nie miał chwili wytchnienia biggrin.gif

pozdro all

+Quote Post
rover
post 1:26, 16 09 2006
Post #24

Leutnant
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 293

Swiety, przyznaj ze tesknisz poprostu do grupki zagubionych owieczek, ktore moglbys karmic postami dlugosci mojego przyrodzenia smile.gif

Czasem wpadam na ta strone, zeby zobaczyc co w trawie piszczy i troche smutno (sentyment?), ze przez ostatnie 2 miesiace nie dowiedzialem sie niczego nowego. Innych serwisow poprostu nie znam, chociaz kiedys wchodzilo sie na rtcw.pl oraz hive.pl i obydwa bardzo lubilem. Jeden mial bardzo bogate forum, a drugi stal na wysokim poziomie - szkoda, ze tak krotko.

ET poprostu zdycha, nie ma w to kto grac. No bo kto zostal na scenie? Po tym jak STORKSI przestali grac, zostala tam tylko banda wypalonych oldboyow, ktorzy nie widza odpowiedznich dla siebie tytulow poza ET i kupa armatniego miesa, ktore gra w to, bo za darmo. Ludzie podorastali, poszli do pracy, pozakladali rodziny (tak, to juz 6 lat). Moze istnieje tu jakis minimalny naplyw swiezej krwi, ale patrzac z perspektywy czasu, to juz nie jest scena, to jakas zbieranina randomow.

+Quote Post
morpho
post 19:16, 16 09 2006
Post #25

Oberschutze
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 5297

QUOTE(rover @ 1:26, 16 09 2006) [snapback]59031[/snapback]

Swiety, przyznaj ze tesknisz poprostu do grupki zagubionych owieczek, ktore moglbys karmic postami dlugosci mojego przyrodzenia smile.gif

Czasem wpadam na ta strone, zeby zobaczyc co w trawie piszczy i troche smutno (sentyment?), ze przez ostatnie 2 miesiace nie dowiedzialem sie niczego nowego. Innych serwisow poprostu nie znam, chociaz kiedys wchodzilo sie na rtcw.pl oraz hive.pl i obydwa bardzo lubilem. Jeden mial bardzo bogate forum, a drugi stal na wysokim poziomie - szkoda, ze tak krotko.

ET poprostu zdycha, nie ma w to kto grac. No bo kto zostal na scenie? Po tym jak STORKSI przestali grac, zostala tam tylko banda wypalonych oldboyow, ktorzy nie widza odpowiedznich dla siebie tytulow poza ET i kupa armatniego miesa, ktore gra w to, bo za darmo. Ludzie podorastali, poszli do pracy, pozakladali rodziny (tak, to juz 6 lat). Moze istnieje tu jakis minimalny naplyw swiezej krwi, ale patrzac z perspektywy czasu, to juz nie jest scena, to jakas zbieranina randomow.

Nie moge sie z Toba zgodzic dziadku smile.gif rzecza normalna jest, ze wszystko ma swoj koniec. Nikt nie bedzie gral przez x lat w et smile.gif Prawda jest to, ze malo sie dzieje na enemyterritory.pl i na tym forum, ale to nie oznacza, ze na scenie nic sie nie dzieje smile.gif Dzieje sie caly czas wink.gif czasem jakis niusik o czitach [ostatnio plaga], a czasem o jakims cupie lub reaktywacji klanu ze starych lat wink.gif Scena jest i bedzie. Szkoda tylko, ze to forum [ma wartosc sentymentalna jest fundamentem starej sceny] swieci pustkami. Badzmy dobrej mysli smile.gif

+Quote Post
evil_lord
post 23:47, 16 09 2006
Post #26

Major
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 952

Eh tak to prawda. Kid i Gatess położyli lachę na to, szczerze mowiac ja tez, moze z braku czasu a moze checi. Sam ciagnalem serwis pare miesiecy i nie bylo to za fajne, za duzo roboty za malo satysfakcji. Zreszta sami wiecie jak bylo. Sam serwis mial miesiace wzlotów (Soul, tranx, thoro no i ja) no i wiecej upadków. Było wiele ambitnych planów, wiele do dzis niezrealizowanych (cup et.pl ?). Był wyścig na początku z netsports, potem z esports, niestety zarówno ilościowo, jak i technicznie przegrywalismy ten wyscig prawie w kazdej dziedzinie. Dla mnie pisanie na tym serwisie bylo fajnym doswiadczeniem. Od roku praktycznie nie siedze na tej scenie, czasem wejde na irc, ale to juz nie to co kiedys. Nie ma tych klanów, ktore grały najlepsze pojedynki w Polsce (C4 i pojzen ), sa klany ktore kiedys byly klanami dla noskilli i nubów, a teraz są jednymi z najlepszych (WoW - szacunek). Do tego doszly czity...Cóż, czas ET dobiega końca niestety. Nie sadze ze RTCW 2 spelni nasze wymagania, giera ma byc docelowo na xboxa... co za dobrze nie wrozy.

A pamietacie news na 5 zdan z 400 komentarzami ? ( UVM biggrin.gif)

to byly czasy

rolleyes.gif

+Quote Post
Swiety
post 18:03, 17 09 2006
Post #27

General
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 306

rover

A właśnie że obecnie na scenie PL ET dzieje się najwięcej chyba od czasów wyjścia ET. Cały czas jakieś cupy, ligi, serwery FFA full, na portalach o Wolfie codziennie po kilka newsów (oczywiście poza tym portalem biggrin.gif). Scena żyje nadal tylko ludzie się zmienili. Nie wiem ile faktycznie wynosi przypływ świeżej krwii. Wiem napewno że na tym forum rejestruje się cały czas sporo ludzi (mimo że portal leży). Trudno ocenić liczbę gości. Zresztą można popatrzeć na inne portale - sporo ludzi pisze commentsy czy posty.
Przypływ świeżej krwii jest nadal, oczywiście nie tak duży jak w początkach ET bo gra już jest stara i te czasy nie wrócą (co normalne w przypadku każdej starszej gry).
Napewno myliłem się prorokując parę lat temu że ET dociągnie conajwyżej do tego roku albo poprzedniego.
Jednak na to duży wpły miał fakt, że do tej pory nie pojawiła się alternatywa dla ET. Dla mnie alternatywą dla ET nie może być CSS BF czy QIV, a ET:QW czy RTCW 2 nie wiadomo kiedy wyjdzie a jak wyjdą to mogą okazać się rozczarowaniem. Więc nadal ludzie będą grali w ET (dla mnie szkoda że ludzie nadal nie grają w RTCW)

rtcw.pl i hive.pl ?? to było tak dawno że najstarsi górale nie pamiętają. Od tego czasu sporo się zmieniło.

Ze sceny jedni odchodzą inni przychodzą, trzeci są od dłuższego czasu ale wybijają się dopiero po jakimś czasie. To logiczne - niewiele jest osób, które tyle lat grają aktywnie w jedną grę, jeden załozy rodzinę, drugi osiągnął wszystko co możliwe, trzeciemu się znudziło, czwarty być może odczuwał lęk przed nowymi, którzy okażą się lepsi. Bo gdyby przenieść dzisiejszych wymiataczy do czasów rovera i Prospera to nie wiem czy ci ostatni mieliby duże szanse.
Ze starych 1337 plajers to właściwie zostali tylko Doktor (odchodził wracał), Lock (Lock był prawie od początku ale bardziej znany był dopiero po erze Poison-C4), Meskal, NoOne, Termit (na początku nie był może 1337 ale to stary plajor), Nrs (stary plajer z początków RTCW), Mitos (który w końcu nawrócił się na ET chociaż zarzekał się że nigdy nie zagra). Reszta to nowi którzy wybili się/ zaczęli grać później a za najlepszych czasów rovera to mogły być nikomu nieznane lamki.

Pewnie że niektórzy starzy gracze często mitologizują okres swojej świetności. Dla nich ten okres był najlepszy dla sceny a później to tylko przypadkowi ludzie i scena suxx. Logiczne bo ten okres wspominają najlepiej i mieli w tym czasie sukcesy. Np dla rovera takim okresem były pewnie początki ET, dla mnie np okolice końca RTCW.
Tylko trzeba brać pod uwagę fakt, że scena RTCW była mała a na początku ET róznica pomiędzy top klanami (które przeszły z RTCW więc dużo nie musiały się uczyć) a resztą była kolosalna. Dość wspomnieć pamiętny cytat z meczu FF vs SS sprzed lat (info dla nowych - klan przez który przewinęli się Temity, Kermity i inne znajdy) - info w konsoli na publicu na poważnie "chowamy się pod wodę" - po FF tak ich ownowało.
Teraz ten dystans zmniejszył się może nie ze względu na fakt, że co lepsi wymiatacze odeszli (troche w tym prawdy) ale bardziej na fakt, że reszta zaczęła równać w stronę top. Oczywiście pomijam tutaj przypadki z FFA bo na niekórych serwerach poziom to jest koszmar - co moze być dowodem na to że nadal sporo nowych zaczyna grać w ET.

+Quote Post
rover
post 21:25, 17 09 2006
Post #28

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 293

nie pomysl sobie, ze jestem ignorantem. ja poprostu bardzo malo interesuje sie ET, wiec jezeli jedyny portal jaki znam lezy, to scena dla mnie lezy smile.gif dzieki za wyprowadzenie mnie z bledu smile.gif

sadze ze ci, ktorzy kiedys byli dla nas lamkami, spraliby nam zady rowno, z kilku bardzo prostych powodow. jezeli wzielibysmy pod uwage sytuacje, ze nagle wraca stara scena i gra vs. nowa scena (nazwijmy to tak umownie), to stara scena nie ma szans chociazby ze wzgledu na przerwe jaka mieli w grze jej gracze i wszystkie miesiace/lata jakie sa do tylu. gdybysmy wzieli stara scene w szczytowej formie i kazali jej grac z nowa scena w sredniej formie, to stara scena i tak dostala by po zadach. kiedys sie poprostu inaczej gralo, nie znalo sie polowy zagran, rochow, trickow i jumpow. nie mowiac juz o ciagle ewoluujacych taktykach. w ogole inne podejscie do movementu bylo, nikt nie podchodzil do wolfa jak do promoda. ale gdyby starzy gracze zostali na scenie, dalej by progresowali, to watpie zeby ktos ich dogonil (chociazby ci, ktorych wymieniles - moze nie sa obecnie najlepsi, ale wydaje mi sie, ze to nadal czolowka).

to mniej wiecej tak, jakbys porownal projektantow samochodowych z lat 40tych i 90tych - pierwsi robili samochody, ktore jezdzily, ale byly bardzo zacofane w porownaniu do tych, ktore budowali drudzy. drudzy kozystajac z tego co osiagneli pierwsi robia cos o wiele lepszego. nie mozesz jednoczesnie powiedziec, ze projektanci z lat 90tych sa lepsi, przeciez ci z lat 40tych tez mieli talent, tez byla wsrod nich masa profesjonalistow, ale osiagneli tylko tyle, na ile pozwalaly im owczesne czasy i pojecie o motoryzacji.

dobra wracam meczyc Company of Heroes, bardzo dobry multiplayer ma smile.gif zycze Ci swiety dobrych tytulow do grania i duzo wolnego czasu smile.gif

+Quote Post
HawK_
post 23:57, 17 09 2006
Post #29

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 751

Nowa "skorka" byla gwozdziem do trumny a do tego okosztowala 40 baksow tongue.gif . A co do et.pl to raczej sie nie ruszy a wszelkie proby reanimacji skoncza sie tym samym jest jeszcze to forum, na ktorym ktos cos skrobnie od czasu do czasu. Sytuacja moze zmieni sie po wyjsciu ET:QW zobaczymy czy scena pozyska nowa krew pozyjemy zobaczym. Zastanawia mnie tylko jedno fenomen CS`a dlaczego ta gra nie przymiera, co w niej jest czego brakuje ET, przeciez multi w ET ma owiele wiekszy gameplay ph34r.gif
Swoja droga to wlasnie tu na forum mozna poczytac posty osob, ktore juz dawno zrezygnowaly z aktywnej gry, irc`a itp.
A jezeli chcecie przeblysku na forum to zacznijcie obsmarowywac ludzi z irca, et.owned.pl, esp kazdego po koleji jak leci a gwarantuje flame ma skale swiatowa wink.gif

+Quote Post
falubaz
post 0:00, 18 09 2006
Post #30

Oberst
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 367

Mysle ze jednak ludzie tworza forum, a nie oprawa graficzna.

+Quote Post
HawK_
post 0:11, 18 09 2006
Post #31

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 751

Pewnie a swoja droga skorka nie jest zla odnisilem sie jedynie do slow swietego.
P.S Ten post o przymieraniu forum to lekka przesda mysle ze jezeli nikt go nie zamkniej to razem jescze doczekamy et:qw i rtcw2 biggrin.gif

+Quote Post
Jed
post 5:15, 30 12 2006
Post #32

Schutze

Nr użytkownika: 7335

Pamiętam jak zaczynałem grać w ET, oprócz porad kumpli, jedynie tutaj mogłem znaleźć porady. Zawsze, gdy czegoś nie wiedziałem, przychodziłem tutaj. Na tym forum jest już wszystko co można powiedzieć o ET. Przyczyną stagnacji (bo mam nadzieje, że to stagnacja a nie upadek), nie jest skórka. Forum upada bo i sama gra upada. Znalazła się w sytuacji, w której ci najlepsi przestali grać, a ci nowi nie przychodzą. Serwery ffa są pełne? Ano są, ale ile ich jest? Polskich ffa jest kilka, a kiedyś było kilkadziesiąt. Podobnie ma się sprawa z całą Europą...

+Quote Post
rudy^
post 12:17, 30 12 2006
Post #33

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 4398

w dupie byles gowno wiesz... popatrz na et.owned.pl troche sie dzieje jednak na scenie

+Quote Post
Thoro
post 21:51, 30 12 2006
Post #34

Major
Ikona Grupy

QUOTE(Jed @ 4:15, 30 12 2006) [snapback]59886[/snapback]

Pamiętam jak zaczynałem grać w ET, oprócz porad kumpli, jedynie tutaj mogłem znaleźć porady. Zawsze, gdy czegoś nie wiedziałem, przychodziłem tutaj. Na tym forum jest już wszystko co można powiedzieć o ET. Przyczyną stagnacji (bo mam nadzieje, że to stagnacja a nie upadek), nie jest skórka. Forum upada bo i sama gra upada. Znalazła się w sytuacji, w której ci najlepsi przestali grać, a ci nowi nie przychodzą. Serwery ffa są pełne? Ano są, ale ile ich jest? Polskich ffa jest kilka, a kiedyś było kilkadziesiąt. Podobnie ma się sprawa z całą Europą...

Ta scena nigdy nie miala sie lepiej niz teraz. Wbrew pozorom wielu tych starych graczy nadal gra, ale sa wypierani przez mlodszych starzem bardziej ambitnych. Jesli zas chodzi o sama scene to przez ostatnie pol roku bylo wiecej lanow niz przez pierwsze 3 lata, a to raczej swiadczy pozytywnie o scenie. Serwery ffa nie sa wyznacznikiem upadku sceny imo.

+Quote Post
Jed
post 22:06, 30 12 2006
Post #35

Schutze

Nr użytkownika: 7335

Imo teraz są tylko klany dobre i warzywne, gdzie zebrało się sześciu dziesięciolatków, założyli forum i grają w lidze pif paf. Nie ma klasy średniej, więc jak ktoś ma przeciętny skill to musi się męczyć w lamerskim klanie, albo grać na ffa. Tylko, że jak tym najlepszym znudzi się gra, to właśnie wtedy drastycznie spadnie poziom gry. Osoby początkujące nie mają szansy się nauczyć grać, bo ffa nie nauczy teamplayu i taktyki, a zagrać gathering nie ma szans, czasem nawet trudno znaleźć jakiś sensowny sw... Ta wielka scena, lany, etc., trzyma się dobrze, ale w ogóle się nie rozwija. Próżnia, nie powstają nowe dobre klany...

Wiem jestem tylko małym głupim mahometkiem, ale takie jest moje zdanie.

+Quote Post
Thoro
post 22:03, 31 01 2007
Post #36

Major
Ikona Grupy

Juz na ten post kiedys odpisywalem, ale jak to zazwyczaj w przypadku zmian bywa, post poszedl w piz... anyway to wlasnie srednich klanow jest najwiecej, a bardzo dobrych klanow jest bardzo malo w porownaniu do tego co bylo kiedys. Jesli chodzi o rozwoj poczatkujacych to maja oni bardzo ulatwione zadanie. Teraz jest ettv praktycznie codziennie, a przez pierwszy rok nie bylo go w ogole. Na ettv mozna podpatrzec takty, sposob zachowania etc ... jednym slowem teraz wszystko jest podane na tacy. Jesli chodzi o gathering to nie roznil on sie niczym od zwyklego ffa tylko ze z tsem, natomiast duzo czesciej niz kiedys organizowane sa mixy. Reasumujac duzo latwiej jest teraz poczatkujacemu graczowi anizeli bylo to 3 lata temu kiedy et wchodzilo. Jezeli nie masz o czyms pojecia to sie po prostu nie wypowiadaj ;[

+Quote Post
cr^an
post 14:05, 1 02 2007
Post #37

Gefreiter
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 4896

IMO jeśli userzy nadal będą czynnie włączać się w życie forum i portalu, to przetrwa kryzys i możliwe że się podniesie. Ale dużo wody (Może być w Wiśle) upłynie zanim serwis wróci do dawnej świetności. Dla niektórych może to i nie ma sensu, ale dla innych ma. Niektóre nooby które dopiero co zaczęły swą przygodę nioe będą miały tak fachowych porad ze strony nas, userów tego pięknego miejsca. Powiecie teraz: "Ale jest tyle innych serwisów". No i co z tego, jak nie będzie już tego "pierwszego". Nie będzie "drugiego pierwszego serwisu ET".

TO wszystko co na ten temat mam do poiwedzenia. Reasumując, szkoda mi nakładu pracy jaka została włożona w stworzenie et.pl.

+Quote Post
nekris
post 18:05, 1 02 2007
Post #38

Oberschutze
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 7341

CYTAT(cr^an @ 13:05, 1 02 2007) [snapback]59904[/snapback]
IMO jeśli userzy nadal będą czynnie włączać się w życie forum i portalu, to przetrwa kryzys i możliwe że się podniesie. Ale dużo wody (Może być w Wiśle) upłynie zanim serwis wróci do dawnej świetności. Dla niektórych może to i nie ma sensu, ale dla innych ma. Niektóre nooby które dopiero co zaczęły swą przygodę nioe będą miały tak fachowych porad ze strony nas, userów tego pięknego miejsca. Powiecie teraz: "Ale jest tyle innych serwisów". No i co z tego, jak nie będzie już tego "pierwszego". Nie będzie "drugiego pierwszego serwisu ET".

TO wszystko co na ten temat mam do poiwedzenia. Reasumując, szkoda mi nakładu pracy jaka została włożona w stworzenie et.pl.

Pewnie wiadomosc do Ciebie nie doszla ze serwis sie reaktywuje i najprawdopodobniej wróci w tym tygodniu. Wiec glowa do gory i czekaj na nasz powrot by zrobic wielkie "bom" na scenie et biggrin.gif

+Quote Post
Swiety
post 22:55, 3 02 2007
Post #39

General
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 306

CYTAT(Thoro @ 20:51, 30 12 2006) [snapback]59890[/snapback]
a to raczej swiadczy pozytywnie o scenie. Serwery ffa nie sa wyznacznikiem upadku sceny imo.

Może trudno zrozumieć to np graczom którzy co sezon grają np w Eurocupie ale zmniejszanie się liczby serwerów FFA (nawet tych najbardziej warzywnych) to jest jeden z elelementów przykładających się do upadku sceny.
Ilu nawet bardzo dobrych graczy zaczynało właśnie jako lamki na jakimś FFA i ilu potencjalnych dobrych nowych graczy nie przybędzie jeśli nie zagrają najpierw na jakimś FFA - bo nie będzie serwerów.

Każda scena bez FFA po kilku latach zamienia się w małą scenę wymiataczy-koneserów plus garstka przypadkowych osób i co jakiś czas ktoś nowy się wybija - ot tyle żeby utzymać liczebnosć sceny na jakimś minimalnym poziomie.

Początkującemu ale ambitnemu graczowi tak samo łatwo sie wybić teraz jak 3 lata temu. Nie było ETTV ale było i jest nadal masa dem.

+Quote Post
Thoro
post 0:41, 4 02 2007
Post #40

Major
Ikona Grupy

Owszem scena zmniejszyla sie i to wyraznie, ale trzyma sie na przyzwoitym poziomie jesli chodzi o liczebnosc. Powaznym zagrozeniem moze byc jednak QW. Zobaczymy czy bedzie taki boom jak 3 lata temu i wszyscy przeniosa sie z ET na QW tak jak wtedy z rtcw na ET. Za QW przemawia fakt, ze prawdopodobnie bedzie miala duze wsparcie sponsorow, a co za tym idzie bedzie w to inwestowane troche kasy. Minusem dla fanow ET jest jednak fakt, ze z zapowiedzi na razie wynika, iz bedzie to bardziej BF niz ET. Pozyjemy zobaczymy. Jezeli QW bedzie niezle to prawdopodobnie 16 kwietnia cala czolowka sie na niego przesiadzie ^^. Jesli bedzie kiepski to scena ET straci troche mniej.

Btw. Swiety szefu sie o ciebie wypytuje, bo chcialby z toba pogadac ;]

+Quote Post

8 Stron V  < 1 2 3 4 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi