Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Komendy (komendy do configów i konsoli), których nie znamy..
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Problemy Techniczne z Enemy Territory > W:ET - Komendy, Configi, Problemy z ET
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
dNkN!
QUOTE (blinkkin @ 1:33, 1 02 2004)
dziala dzial, tylko moze nie wiesz co dokladniej za co odpowiada r_picmip2. widze, ze swiety pisal o rozmazywaniu tekstur postaci, mimo, ze efekty sa slabo widoczne to jednak maja przelozenie na fps. w niektorych miejscach moze to miec wplyw na wzrost fps o 20 (przy kilkudziesieciu osobach na serverze, kiedy wyskoczi ci wieksza ilosc na ekran). wiele parametro w et jest niewidoczna golym okiem, ale ma jakies przelozenie na plynnosc gry etc.

hyhyhy - prześlij mi swoją wersję et. nie spotkałem się jeszcze z wersją et, w której dział by r_picmip2.
blacktyger
bind 4 "weaponbank 4; vsay_team FireInTheHole"

dla fo, bedzie krzyczal fire in the hole, kiedy zmienisz na puszke.

bind 4 "weaponbank 4; vsay_team CoverMe"

to samo tylko, ze dla eng, bedzie krzyczal cover mi, kiedy zmienisz na dynamit. nie wiem czxy beda dzialac, poniewaz nie bawie sie w takie gowna.

Ja tu widze pewną niedorzeczność .. gdyż nie moge zbindować pod jednym klawiszem (w tym wypadku "4") żeby raz mówił to a raz to ... to musiało by zależeć jakoś od klasy .. trezba by tam zrobić (o ile się da tongue.gif) że np.

Enginner "bind 4 "weaponbank 4; vsay_team CoverMe"
FieldOps "bind 4 "weaponbank 4; vsay_team FireInTheHole"

ale ja nie wiem jak to zrobić .. bo jesli zindujesz dwie różne rzeczy pod jednym kaliwszem to ten klawisz w ogóle będzie niekatywny .. jeste jesczetak możliwość

Stworzyć plik o nazwie np. Eng.cfg i w nim linijke

bind 4 "weaponbank 4; vsay_team CoverMe"

a nastepnie w pliku autoexec.cfg albo poprsotu po wejściu do gry wpisać

exec eng.cfg ( w przypadku konsoli /exec eng.cfg)
i wtedy będziemy mieli tegoż binda

Później stworzyć plik o nazwie Fops.cfg i zrobic to samo tylko że z bindem Fops'a ... nowatorskie nie wiem czy zadziała bo mi osobiście na takich gowienkach nie zależy smile.gif

aha ostatnio odkryłem fajną rzecz ....

bind 2* "weaponbank 4;vsay_teamFTFallBack;say_team^qMAM GRANAT;echo Granacik biggrin.gif"
(*-u mnie 2 to granat smile.gif )

I wtedy majać granata ryczymy do wszystkich ze swojego teamu Fall Back biggrin.gif taki nowatorski denerwujący sposób na pochwalenie się swoją umiejętnocią hackingu cool.gif
ArmaGedoN
blinkkin <-----

To dlaczego przy wpisywaniu r_picmip2 x pisze "unknown cmd"?

Pozdrawiam ph34r.gif

Być może trzeba tą komendę wpisać przy ręcznej modyfikacji cfg... ale tam równierz nie zaobserwowałem aby ta komenda działała blink.gif
Swiety
Faktycznie w ET nie ma komendy r_picmip2. Była w Q3 była w RTCW czemu wycięli ją z ET ? nie wiem, co nie zmienia faktu że takiej komendy w ET nie ma i pomyliłem się mówiac o tej komendzie w ET.
kazik_86
Witam wszystkich i przychodze z problemem pod pachą....... poniewaz nie zauwazyłem tu odpowiedzi której szukam ........... sad.gif
moje pytanko brzmi........... normalnie odpowiedzi graczy na czacie gry powinny znikac po paru sekundach..... nioo a u mnie jest inaczej bo one zostają i to do wysokości 7 czy 10 ej odpowiedzi mad.gif
i mi to qrcze przeszkadza bo zasłania troszke ekranu.......... sad.gif
Poprosze o jakieś lekarstwo tongue.gif bo jestem chory jak widze tego czata dry.gif

z pozdrowionkami KaZiK ph34r.gif ph34r.gif
Swiety
W zwykłym etmain czas wyświetlania:
cg_teamChatTime xxxx
cg_voiceSpriteTime xxxx

Jak ktoś chce to wogóle może sobie wyłączyć na FFA voice chat:
cg_noVoiceChats 1
cg_noVoiceText 1

Albo wyłączyć czat gloablny a zostawić tylko team-czat
cg_teamChatsOnly 1

W etpro dodatkowo mamy takie komendy:

b_popuptime xxx
b_popupstaytime xxxx - Czas przez jaki komunikaty są wyświetlane na ekranie
b_popupfadetime xxxx - Czas zanikania komunikatów
b_numpopups x - określa ilość jednoczesnych linii tekstu na ekranie

gdzie xxxx to wartości podawane w ms (1000ms=1 sekunda)
DasieX
Siemanko! Dzisiaj kupilem 512 DDr 333Mhz Kingstone i nie wiem czy powiekszanie hunkmegs do 256 cos daje ??to samo z zonemegs ? Zrobilem hunk na 256 nie wiemczy byla roznica bo pierwszy raz z ta pamiecia ladowalem mape ... A teraz mam 56 i jest qll .... zone 32 ... i nie wiemm czy powiekszac czy nie ??Czy nie zrera mi niepotrzebnie pamieci dry.gif
blacktyger
QUOTE (DasieX @ 22:14, 10 02 2004)
Siemanko! Dzisiaj kupilem 512 DDr 333Mhz Kingstone i nie wiem czy powiekszanie hunkmegs do 256 cos daje ??to samo z zonemegs ? Zrobilem hunk na 256 nie wiemczy byla roznica bo pierwszy raz z ta pamiecia ladowalem mape ... A teraz mam 56 i jest qll .... zone 32 ... i nie wiemm czy powiekszac czy nie ??Czy nie zrera mi niepotrzebnie pamieci dry.gif

//Memory allocation (512mb)
seta com_hunkMegs "354"
seta com_soundMegs "56"
seta com_zoneMegs "34"

ustawienia dla 512 DDR (najwydajniejesze mi się wydaje wink.gif )

wbrew pozorom nie ma wielkej różnicy (ja nie zauważyłem) między 512 a 224 DDR oprócz samego w sobie działania gry (ładowanie mapek, ETWindows Control, Wychodzenie z gry) FPS mam prawie tyle samo ..poporstu grafike mam złą .. G4 MMX 440 64mg i tu w grafe cza inwestowac, nie ram tongue.gif
szagi
Kiedy włączam lornetkę lub scope mam od razu maksymalne przybliżenie. Jak to zmienić?
ronin
potrzebuje 2 komendy:

1) na zmiane "pulpitu" chodzi mo o to by usunac glowe tego zelnierzyka i zmienic ikonki poziomow(np battle sense itp) zeby byly same liczby (wiem ze juz ktos o to pytal ale mi to nie dziala huh.gif )

2) zeby ilosc HP wyswietlala sie np. na czerwono kiedy mam malo zielono kiedy duzo itp

z gory thx
blacktyger
Ronin - BOSHE
powiem tylko tyle

b_althud "2"
.... podawane conajmniej 3 Topicach ... tam chyba jest tez ten czit z HP ... Gdzie wy macie oczy?
Ziele
Siemka!
Wartość komendy r_picmip jest ograniczana przez PB?? Jaka wartość jest max.??
pzdr tongue.gif
dNkN!
bardziej praktycznie niż teoretycznie limity cvarów monitorowane przez pb są określane różnie, w zależności od ustawień serwera, fochów adminów. nie ma sensu wypisywać jakimi ograniczeniami dysponują poszczególnie serwery et, w zamian za to podam wam komendę, która naświetli wam sprawę bardzo jasno.

po wbiciu na dowolny serwer et otwórz konsole (klawisz ~) i wklep: pb_cvarlist
konsola wypisze ci standardowe / unikatowe ograniczenia jakie nakłada pb na danym serwerze - zastosuj się do tego albo unikaj "wyjątkowych" serwerów z limitami z dupy.
blinkkin
QUOTE (WOLFszLAGIER @ 22:53, 6 02 2004)
Faktycznie w ET nie ma komendy r_picmip2. Była w Q3 była w RTCW czemu wycięli ją z ET ? nie wiem, co nie zmienia faktu że takiej komendy w ET nie ma i pomyliłem się mówiac o tej komendzie w ET.

walnijcie czyta instalke et. komende usuniete w patch z tego co wiem, poniewaz nie dawala widocznych rezulatatow. albo mi sie calkiem po(słowo na p)ilo z rtcw.
keNOOBie|PL
heh... aby sprawdzic wartosc cvara, bindy itp...
wystarczy wpisac to czego szukasz, bez wartosci tzn...

np: /bind mouse1 (enter)
/r_gamma (enter)

Pozdrawiam
virusek
Jak zbindowac na klawiszah teksty z vois chata kiedys gdzies to widzialem a teraz znalesc nie moge sad.gif
Ziele
THX za wszystkie rady, dzięki wam udało mi się dwukrotnie zwiększyć ilość hs tongue.gif biggrin.gif laugh.gif W ciagu jednej planchy udało mi sie nabic 4 gwiazdki light w.
PS
Albo nie wim czego szukać, albo nie działa mi r_intensity sad.gif dry.gif ph34r.gif blink.gif unsure.gif mad.gif sad.gif
Pomocy
Z góry THX
nephit
virusek:

wpisz: /bind x vsay xxx

gdzie x = klawisz, pod krotym chcesz zbindowac
xxx = komenda (np. FTattack)

vsay mozna takze zastapic vsay_team, zeby powiedziec do teamu.
dNkN!
dla tych, których interesują znane i nieznane komendy konsoli mające wpływ na gre zapraszam do lektury poradnika, w którym uchyliłem rąbek tajemnicy. topic znajduje się tutaj.

Temat jest zamknięty dlatego, że już istnieje podobny temat, i z tego względu, że planami na przyszłość jest stworzenie małego czytelnego kompendium wiedzy w różnych dziedzinach z zakresu et, co jak sądzę powinno was w pewnym stopniu uwolnić od - jak że przerażającego i męczącego - korzystania z przycisku Szukaj, w który klikaliście dziesiękrotnie rzadziej niż w przycisk Nowy temat. Przy okazji powinno tu także pomóc ekipie czuwającej nad porządkiem poprzez zmniejszenie ilości kliknięć w Usuń temat, co z kolei być może sprawi, że ten board stanie się boardem technicznym z prawdziwego zdarzenia, gdzie będą zadawane tylko konkretne pytania, i udzielanie wyłącznie treściwe odpowiedzi, a board ten przestanie być czatem.

Mimo wszystko umówmy się - jeżeli w w/w poradniku brakuje komendy, której działania nie znacie wklepcie ją w ten topic na czerwono (samą tylko komende). Będę wtedy sprawniej wyszukiwał to, co potrzebujecie znaleźć. Have fun

ArmaGedoN
Bardzo dobry poradnik, aczkolwiek go nie czytałem szczerze... ph34r.gif Jednak po ogólnym wglądzie, wnioskuje że dobra robota...

Co do kompedium o CFG, to bardzo dobry pomysł cool.gif
Chciałbym pomóc jeżeli można cool.gif
Jest to świetny pomysł gdyż byłby to jeden z niewielu (jak nie jedyny blink.gif) spis komend do ET... Dlatego uważam że powinien być w wersji PL i ENG cool.gif

Pozdrawiam ArmaGedoN ph34r.gif

P.S.
Nie wiem czy ktoś tam odpowiedział na pytania... PB dopuszcza r_picmip od 0-3, a cg_fov od 90-120 wink.gif
dNkN!
Nie wiem czy ktoś tam odpowiedział na pytania... PB dopuszcza r_picmip od 0-3, a cg_fov od 90-120

PB dopuszcza takie ustawienia jakie wymyśli sobie admin danego serwera, admini danej ligi, którzy konfigurowali PB
keNOOBie|PL
Jaki wpływ na komendy (o ile jakis ma) dopisek unsave ??? z czym to sie je.

Pozdrawiam
dNkN!
QUOTE (Scorpi @ 18:43, 6 03 2004)
A jak mam takie dosc trudne pytanko.... chcem siem dowiedziec czy jest mozliwe zrobienie czegos takiego:
Zalozmy ze jestem medykiem i pod klawiszem 5 mam taki bind: "medyk w drodze". Dobra wszystko pieknie chodzi, ale w pewnym momecie chce zmienic klase na engineer' a. I wtedy jest problem bo jak chce sobie wziasc kombinerki(obcążki) to mi sie pokazuje "medyk w drodze" mad.gif . Wiec pytam sie, czy jest jaka mozliwosc, aby przy zmianie klasy zmienialy sie rowniez bindy, jednak nie zmienal sie klawisz pod ktorym on jest blink.gif

pytanie jest raczej dość łatwe i powinno być zaane raczej na forum dla początkujących.

do tego potrzebujesz prostego lub złożonego skryptu do zmiany klas lub zewnętrznych bindów.
w jednym i w drugim przypadku jesteś zmuszony utworzyć sobie pliki z bindami dla różnych klas, dla przykładu:
- stwórz w etmain katalog bindy
- umieść wewnątrz 5 plików o nazwach sol.cfg , med.cfg , fop.cfg , eng.cfg , cov.cfg
- w treść każdego wpisz potrzebne ci bindy.

plik z odpowiednim bindem może być odp@!@ny automatycznie na poziomie skryptu do zmiany klas (i jego bindów) lub poprzez dodatkowe bindy. bez względu na to skąd będą odp@!@ne bindy dla różnych klas musisz użyć/dopisać komendy /exec bindy/xxx.cfg, dla przykładu:

bind f11 "exec bindy/fop.cfg"
bind f12 "exec bindy/med.cfg"

thats all, proste?
dNkN!
QUOTE (keNOOBie|PL @ 9:26, 3 03 2004)
Jaki wpływ na komendy (o ile jakis ma) dopisek unsave ??? z czym to sie je.

Pozdrawiam

dopisek unsafe powoduje, że nie możesz zmienić wartości danej komendy w trakcie gry bez względu na to czy komenda jest "wolna" czy monitorowana przez PB. unsafe jest dopisywane przy niepewnych/niestabilnych komendach, które mogą powodować zwisy gry, lub poprzednim razem spowodowały zwis gry
evil_lord
Mam dość dziwne pytanie: jaka komenda odpowiedzialna jest za zmiane Chatu literowego na chat liczbowy ?? Z góry dziękuje za odpowiedz !!
dNkN!
odpowiedź na swoje pytanie bez problemu znajdziesz tutaj!

btw. nie odpowiadajcie mu na tego posta, nie po to piszę ze świętym poradniki żeby odpowiadać po 10 razy na te same pytania bo kolesiowy nie chce się uderzyć w przycisk szukaj. powtarzam jeszcze raz - forum to nie czat.
skrzat
Mam pytanie czy jest taka komenda która zmienia grafikę w et na czarno-białą???? Zapewne poprawiłoby to znacznie fpsy.
logres
ja mam pytanko czy istnieje komenda w et w stylu "+dropweapon" ??? jak tak to jak ona brzmi ??
czlowiek
QUOTE (logres @ 22:39, 7 04 2004)
ja mam pytanko czy istnieje komenda w et w stylu "+dropweapon" ??? jak tak to jak ona brzmi ??

nie ma
sparrow88
natomoast ja mam pytanie o HUDa
chodzi mi konkretnie o głowe żołnierza. Jak ją wyłączyć?
BlackTyger napisał o b_althud "2" ale to nieskutkuje, i ta m@!da ciągle tam jest
esto
jesli nie dziala ci b_althud 2 tzn ze nie grasz na etpro tylko pewnie na etmain albo shrubecie a tam nie mozna tej glowy wylaczyc, w nowym etpro zmieniac hud mozna bezposrednio z opcji gry (pod ESC)
dNkN!
dlaczego mam usuwać posty, drążące dyskusje na ciekawy temat. w dodatku bez bluzgów?

żeby popracować nad hudem musisz najpierw odpalić et z modem etpro. zrobisz to w bardzo prosty sposób.
utwórz sobie skrót do pliku et.exe, daj właściwości owego skrótu i w polu ELEMENT DOCELOWY zaraz po ścieżce do pliku dopisz +set fs_game etpro, tak żeby wyglądało to mniej więcej tak:

D:\gry\et\ET.exe +set fs_game etpro

klikając w skrót będziesz za każdym razem odpalał etpro smile.gif

esto
imo black powinienes zrobic tak:

-wlacz se notatnik
-jako tresc wpisz et.exe +set fs_game etpro
-zapisz plik jako etpro_run.bat*
-umiesc plik w katalogu z wolfem (tam gdzie masz et.exe)
-uruchom etpro_run.bat*

-----------
* nazwe zrob se jaka chcesz oczywiscie, byle pozostalo rozszerzenie *.bat
dNkN!
pewnie dlatego, że wpisujesz te komendy i parametry w cudzysłowiu, który powinien zaczynać się i kończyć na ścieżce do pliku a nie na wszystkich wyrażeniach smile.gif

"d:\gry\et\et.exe" +set fs_game etpro

tak powinno to wyglądać we właściwościach, *.bat jest zbędny
skrzat
może to nie jest zbyt związane z postem ale od dłuższego czasu próbuje się dowiedzieć jak nazywa się tryb graficzy który sprawia że textury stają się "zkwadratowane" tzn. oparte na kwadratach. Kiedyś znalazłem to w jednym z postów świętego ale niestety został on usunięty. chodzi mi o GL_LINEAR_MIPMAP_cośtam
Swiety
QUOTE (skrzat @ 23:19, 14 04 2004)
może to nie jest zbyt związane z postem ale od dłuższego czasu próbuje się dowiedzieć jak nazywa się tryb graficzy który sprawia że textury stają się "zkwadratowane" tzn. oparte na kwadratach. Kiedyś znalazłem to w jednym z postów świętego ale niestety został on usunięty. chodzi mi o GL_LINEAR_MIPMAP_cośtam

r_textureMode "GL_LINEAR_MIPMAP_NEAREST"
- filtrowanie tekstur typu bilinear - imo najlepszy kompromis uwzględniając jakość i fpsy

r_textureMode "GL_LINEAR_MIPMAP_LINEAR
- filtorwanie trilinear - teoretycznie lepsza jakość i mniejsze fpsy. Praktycznie różnice niezauważalne

r_textureMode "GL_NEAREST"
- brak filtrowania - efekt "kafli" - wbrew pozorom nie daje zbyt dużego wzrostu fps a nawet może powodować ich spadek - bardzo niska jakość grafiki

r_textureMode "GL_LINEAR_NEAREST"
- jakieś inne filtrowanie, nie wiem jakie ale pewnie Dankan opisał w swoim poradniku biggrin.gif
sayetan
"GL_LINEAR_NEAREST" nie ma biggrin.gif
jest samo "GL_LINEAR" ale z tego co zauwazylem tak samo zre fpsy jak "GL_NEAREST"
oprocze tego jest jeszcze "GL_NEAREST_MIPMAP_LINEAR" i "GL_NEAREST_MIPMAP_NEAREST"
oczywiscie jezeli chcecie zobaczyc jakie efekty daja tefiltry polecam jakas duza mape
a komenda dziala bez vid_restart
zdaje mi sie ze to jak "pikselowata" ma byc tekstura ustawia sie jakims parametrem
ale nie chce mi sie go szukac biggrin.gif
Phantom
Czy jest jakas komenda na czestotliwosc odswiezania monitora bo r_displayrefresh mi ostatnio nie dziala ohmy.gif zawsze mialem 85 a teraz nieuznaje mi tego i wpisanie tej komendy nic nie daje. Czy jest jakas inna komenda do tego lub czy jest jakis sposob by r_displayrefresh dzialalo bo z 60Hz bo dlugo nie da sie grac sad.gif z gory thx za pomoc i sorry jezeli juz to bylo.
czlowiek
QUOTE (Phantom @ 0:48, 17 04 2004)
Czy jest jakas komenda na czestotliwosc odswiezania monitora bo r_displayrefresh mi ostatnio nie dziala ohmy.gif zawsze mialem 85 a teraz nieuznaje mi tego i wpisanie tej komendy nic nie daje. Czy jest jakas inna komenda do tego lub czy jest jakis sposob by r_displayrefresh dzialalo bo z 60Hz bo dlugo nie da sie grac sad.gif z gory thx za pomoc i sorry jezeli juz to bylo.

r_displayrefresh i tylko to, moze zmieniles r_mode i monitor nieobsluguje sprawdz 75 i 72. niezapomnij vid_restart
kubux
Mam 768 pamieci ram i slyszalem ze jest mozliwe wrzucenie calej gry et do dej pamieci ( sorki jesli sie wyrazilem niezbyt fachowo ), ale jak to zrobic ???

Z gory dzieki za pomoc

PS: mam nadzieje ze skapowaliscie o co mi chodzi
Jędras
Robisz to komendą com_hunkMegs x gdzie x jest iloscia pamieci RAM wyrazona w MB. Zazwyczaj wpisujesz połowę wielkości swojego ramu, ale w twoim przypadku wystarczy chyba 256 MB bo nie sadze zeby ET potrzebowalo wiecej. Czyli wpisujesz "com_hunkmegs 256" (najlepiej pozmieniaj wartości w kazdym configu: etmain, etpro, shrub...). Oczywiscie mozesz przydzielic dla ET wiecej RAMU, ale nie wiem czy sie oplaca.

EDIT: Blacktyger, ET potrzebuje 500 MB a nie 400 na swap files. Istnieje tez cos takiego jak pamięć wirtualna. Ale wiadomo ze RAM jest szybszy, dlatego Kubux sprawdz ile MB zajmuje ci system operacyjny + programy które masz otwarte podczas gry i wolną część przeznacz na ET.
Phantom
Bylo dobrze i teraz znowu jest zle ohmy.gif wywalilem prifile i nic przeinstalowalem wolfa i nic sad.gif mam r_mode 3 i r_displayrefresh 85 w configu (config laduje mi autoexec wiec nie powinno byc problemu) zawsze mi chodzilo na 85 a teraz nie wiem dlaczego wlacza sie z 60 :/ nawet jak wklepie w konsoli i dam vid_restart to nie pomaga sad.gif nic nie zmienialem a to sie wali plz help me smile.gif
mareczek
jaka jest komenda zeby nie było widać błysku jak sie strzela z karabinu i jest ten żółty błysk ?? jak go wylonczyc ?? com ??? zna ktos smile.gif
z Góry Dzieki :C
AdI-O
Chyba chodzi o r_dynamiclight. Wartość od 0 do 2.
Pzdr
qBa3oo3
jak go wylonczyc ??

Poszukaj wyłencznika mad.gif

b_muzzleflash 0, dziala tylko w etpro 3.0.1

skrzat
Jak kiedyś napisał Święty:

wpisz: cg_drawgun 0

to pomaga nawet fajnie się gra bez broni (więcej widzisz tongue.gif, no i wiecej fps biggrin.gif).
Tylko w etpro 3.0.1 który już jest w większości na polskich serwerach można wyłączyć komendą b_muzzleflash "0". Chociarz ja mam jeszcze cg_muzzleflash "0" spróbuj może pomóc biggrin.gif

crash
Jak wylaczyc efek wylatujacych lusek przy strzelaniu i ogien z lufy
Z gory dziekuje. Mam ustawione dynamiclight a blysk przy strzelaniu nadal jest
Swiety
QUOTE (crash @ 20:29, 3 06 2004)
Jak wylaczyc efek wylatujacych lusek przy strzelaniu i ogien z lufy
Z gory dziekuje. Mam ustawione dynamiclight a blysk przy strzelaniu nadal jest

Jak wyłączyć ogień z lufy to nie będe podawał bo już ludzie podawali kilkanaście razy (a każdy kto poda jeszcze raz zostanie i tak wykasowany biggrin.gif )

Wyłączanie efektu łusek jak ? można przeczytać w poradniku Dankana. Podpowiem, że jest to komenda cg_brasstime 0.
Kaiser
Witam. Mam pytanie. Jaka komenda odpowiada za wyswietlanie sie napisu "You killed XXX"? Jesli w ogole taka komenda istnieje. THX. Bo jak wpisze /cg_draw2d 0 to wszystko znika z ekranu ale chce zeby zostal tylko ten napis
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.