Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tworzenie pierwszego fragmovie
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Wolfenstein: Enemy Territory > Fragmovies
Stron: 1, 2, 3
stefanek
Ok zrozumialem :) Mam jeszcze klopot z camtrace mianowicie nagralem sobie scene z kamerka przez cl_aviemo 200 , w programie twa to 20 sec ale jak zgralem to do pliku to tylko 2 sec czemu ? Zauważylem ze w programie jest taka zakladka z mozliwoscia wyboru kilku wartosci dla cl_avidemo ale ja chce to miec w 200. Jak zrobic zeby zgrywalo sie z normalna predkoscia ?
COOBA`
W zakladce "cuve" wpiszujesz taka wartsci fps z jaka bedziesz zgrywal klatki w twoim przypadku 200. Duration odpowiada za dlugosc calego lotu wiec nim operujesz jesli chodzi o dlugosc. Jesli bedzie cos nie dzialalo to wpisz "4000" w polu obok o nazwie "step count 1".
stefanek
Wstawiam linka do mojego projektu kamery bo nie potrafie sobie poradzic (chyba lama ze mnie :) Jesli masz zainstalowany camtrace to mam do Ciebie prośbe , moglbys obejrzec i powiedziec co zrobilem zle bo chcialem na koncu zrobic koleczko wokol slupa i leciec do wejscia do jakini ale jak kamera kreci sie wokol slupa to nagle odwraca sie robi koleczko w przeciwnym kierunku i dopiero idzie do wejscia , dlaczego tak sie dzieje bo strzalki sa chyba we wlasciwych miejscach.

link http://rapidshare.com/files/35410965/oasis.ep3t.html
COOBA`
Jak juz pisalem wczesniej ten target jest zbugowany, jesli z widoku 3d zaczniemy nim operowac to czasem wykreca nam sie nie w ta strone co trzeba, rozwiazanie jest to ze chyba trzeba krecic nia w prawo, ale nie jestem pewien.
stefanek
Mówiles wczesniej zeby uzyskac lepsza glebie kolorow trzeba zastosowac jakis plugin do vegasa ,nie orientujesz sie jaki tomoze byc ?
COOBA`
Nie znam sie na Vegasie, ja uzywam do tego Adobe Premier Pro 2.0, tam jest troszke inaczej ale raczej szukaj opcji "saturation" w efektach odpowiedzialnych za kolory tylko nie przesadz z nia :)
stefanek
Jeszce pytanie z dziedzny fpsów. Czy jak zgrywam cl_avidemo 200 i pozniej poddam kompresji to bedzie zajmowalo 2x wiecej miejsca niz zgrywalbym cl_avidemo 100 ? Jesli tak to jaka jest najmniejsza wartosc przy ktorej film bedzie plynnie lecial ?
COOBA`
No napewno bedzie mniej wazyc, co do techniki to lepiej sam sobie zadaj pytanie "ile wytrzyma ci dysk". Powedzmy ze na kolo 10 minutowy film z cl_avidemo 200 potrzeba kolo 200 giga wolnego miejsca na dysku.
Co do wartosci ktore najmniejsze sa, to stosuje sie albo cl_avidemo 90 (przy kioncowym renderingu na 30 fps, przykladowo moj film bang bang byl tak robiony) no i cl_avidemo 100 (przy koncowym renderingu 25 fps)
stefanek
Pytam poniewaz te 9 sec ktore zrobilem po koncowej kompresji wazyl 3 mb czy to normalny wynik ? bo wydaje mi sie ze za duzo (skad mozna sciagnac twoj film chetnie bym obejrzal )
COOBA`
Czyli zxgodnie z prostym rachunkiem matematycznym wychodzi 20mb/min czyli jest ok. Cl_avidemo nie ma wplywu na wage filmu po koncowej kompresji.

Moje filmy sciagnac mozesz z http://thoro-pictures.com/news.php :D
stefanek
Odnosnie tego blur'a czy jak bede zgrywal cl_avidemo 100 to bedzie puzniej mniejsze rozmycie niz cl_avidemo 200 ? Bo troche dziwnie to wyglada na szybszych akcjach strasznie widac to rozmycie nawet jak dodam sporo sharpen.

I pytanko do dzwieku . Zgralem sobie dziwek komenda /wav_record i teraz jak to poddac kompresji bez uzycia megui ? Probowalem w vegasie za pomoca kodeka lame mp3 ale chyba ma jakies zabezpiecznie bo sie nie da , tak samo nie moge zgrac video na kodeku divix (jedynie xvid). Nie chce korzystac z megiu poniewaz sie na nim kompletnie nie znam a na ustawieniach ze screenow zle kompresuje (laguje film) a na xvidzie robi to bez problemu.
Aha jeszce jedno jak mozna zgrac same dzwieki hs ? zeby leciala muzyka w tle i bylo slychac jedynie dzwieki hs

Nie wiedzialem ze jestes w tym az tak dobry :) jesli kiedys Ci dorównam to bede the best.
COOBA`
1. Tak, teoretycznie powinno byc mniej. Ale sie tym nie przejmuj.

2. Dziwiek w megui renderuje sie kodekiem faac, a dopiero na koncu sie go scala z filmem. Jesli film po wyrenderowaniu laguje ci, to znaczy ze nie porafisz dobrze odtwarzac kodekow x264. Jesli chcesz pozaostac przy xvidzie, to polecam pobawic sie VirtulaDubMod (tak tym razem MOD) i renderowac na xvida nim, ustawiec ci nie podam, a MOD dlatego ze jak sobie skomptresujesz dzwiek kodekiem lame to w tym programie latwo jest go ododac.

3.Sam sie dopiero ucze, tez mam wiele problemow ale poprostu szukam odpowiedzi na necie etc
stefanek
Wiec jak mam odtwarzac kodeki x264 ? Z kodeków mam zainstalowane K-lite codek pack 3.1.0 Full
Mozesz polecic jakies kodeki zeby bez problemow odtwarzac x264
COOBA`
Wiec wywal ten kodek pack, nastpenie ze strony internetowej x264.nl sciagnij "media player clasic" + "matroska splitter" + "ffdshow". Instalujesz ffdshowa, ale tylko kodek h264, przy instalacji matroska splitter zaznacz opcje typu "enable mp4 and xvid support", a po restarcie kompa filmy ogladaj w media player clasic".
stefanek
Nic to nie dalo. Zainstalowalem wszysko ale podczas odtwarzania film co jakis czas sie zawiesza na kilka sekund i czasami zwalnia. Moze mam za slabego kompa ?
COOBA`
popelnilem jeden blad w swoim poscie, juz poprawilem. Jesli zainstalowales w ffdshow tylko jeden kodek h264, i w matroska splitter zaznaczyles ten "support" i jesli pomimo tego filmy tna sie w media player clasic, to albo slaby procek, albo komp zamulony poprzez zaduza illosc kodekow typu xvid etc.
Co do kompa, tow moich prywatnych testach tto plynnego odp@!@nia HD wystarczy AMD Sempron 2200+, 1024 ram, Radeon 9500.
stefanek
No niestety filmy nadal sie ciely , ale juz sobie z tym poradzilem poprostu odinstalowalem wszyskie kodeki z systemu i zainstalowalem najnowszy K-lite codec pack 3.1.5 Full i przy instalacji dalem "lot of stuff" i teraz filmy dzialaja plynnie bez zadnych zawieszek czy zwolnien. Pozostal jedynie problem dzwieku bo np w Zaigonie do 2 min filmu dzwiek jest bez zarzutu ale puzniej juz strasznie przerywa no ale trudno nie wiem jakie kodeki sa odpowiedzialne za dzwiek. Ale taki problem mam tylko w Zaigonie wiec sie nie przejmuje.
COOBA`
W Bang Bang Bang.... to ja zepsulem dzwiek, wiec tym sie nie przejmuj.
stefanek
Jak sie pozbyc tego blur'a ? W Bang Bang Bang go praktycznie nie ma , co zrobiles ?
COOBA`
Dalem sharpen na 10scie, pozatym tam bylo cl_avidemo 90 przy 30 fps-ach, co sprawilo ze tylko 3 klatki nalozyly sie na 1. POzatym mozesz dodac jeszcze w vdubie sharpen, cos kolo wartosci 12.
stefanek
Ok sprobuje tak zrobic zobaczymy co z tego wyjdzie. Teraz pytanie moze troszke off topowe ale dla mnie wazne
Jak wylaczyc te male ikonki ktore pojawiaja sie przy np. podnoszeniu broni albo braniu apteczki (taka raczka) w FM jest to kompletnie bezuzyteczne i psuje efekt.

COOBA`
Chyba to bedzie cg_predictItems, ale nie jestem pewien ;)
kenji
cg_cursorhints 0
stefanek
Jeszce pytanie dla osob bardziej doswiadczonych z zabawa w cametrace3d mianowicie mam gotowa sciezke odpowiednio ustawiona jej dlugosc ale niektore fragmenty chce przyspieszyc a inne zwolnic. Jak mam to zrobic bez zaczynania od poczatku ?
conish
tzn nie chcesz robic od nowa sciezki?
no to proponuje pozgrywac z rozna iloscia fps i polepic. wtedy bedziesz mial efekt zwolnienia i przyspieszenia o jakim byla mowa wczesniej. :)
COOBA`
Im daleje od siebie sa punkciki tym jest szybciej, im blizej tym wolniej cala wfilozofia. Inaczej sie nie da.
stefanek
A jak mam juz gotowa sciezke to mozna dodac jakies punkciki pośród tych ktore juz sa (wiem ze sie da bo juz tak przypadkiem kiedys zrobilem alenie pamietam jak :P)
COOBA`
Nie wiem moze sie da.
stefanek
Punkty usuwa sie trzymajac wcisniety Shift ale nie mam pojecia czym sie dodaje :( Co daja te punkciki ktore sie dodaje trzymajac Ctrl ? Bo one nie sa polaczone z trasa chyba.
COOBA`
Powiem Ci ze nie mam zielonego pojecia, poszukaj w instrukcji na stronie autora, lub query gg67 na #smireboule
stefanek
Tutaj jest kawaleczek nagranego lotu kamery -> http://rapidshare.com/files/37381623/rendered.avi.html
I teraz kilka pytan :

1. Czy ten caly blur to jest takie rozmycie jak na kamerze (najbardziej widoczne na ciezarowce) czy to tylko takie lekkie "zamglenie" ?

2. Przy ludziku chcialem zwolnic troszke kamere jakims programem i podac swoj nick w filmie ale jest to niemozliwe poniewaz cala postac jest rozmyta , jak mam sie pozbyc tego efektu ? (sharpen wyostrza ale nie usuwa tego rozmycia)

3. Nagrywalem cl_avidemo 100 i renderowalem na 25 fps w vegasie wiec nakladaly sie 4 na 1 , skad az takie duze rozmycie ?
stefanek
Post wyslal sie 2x sorki ;)
COOBA`
Poprstu zwieksz bitrate aby uzyskac lepsza jakosc i zwiekszy ci sie ostrosc filmu, co do medyka to dodaj przy nim blisko 3, 4 kropki w ct3d i kamerka sama zwolni i nie rozmyje ci tego az tak bo narazie zbyt szybko leci.

Maly offtop, pomoglem dzis jakiemus holendrowi cos z filmem i dostalem kapitalne podziekowanie :D
(22:23:51) (unkownBoyy) thank you my pipka uber nice polish mate x)
:D
stefanek
Bitrate czyli fps ? Mam dac na 30 w filmie ?
conish
bitrate to stosunek obietosci pliku do jego dlugosci (w tym przypadku ofc). mozesz go ustawic przy konfigurowaniu kompresji (kodowaniu) filmu.
stefanek
Nie bawilem sie bitrate :> ale odkrylem dlaczego mam takie rozmycie , to bylo przez sony vegas. Tworzyl to rozmycie podczas renderingu na 25 fps ze 100 fps przy kodeku huffyuv , zamiast niego uzylem Ulead video studio 11 i po rozmyciach ani sladu tylko ze teraz troche laguje a bitrate nie dam mniejsze bo jakosc mi nie odpowiada. Sciagam wlasnie adobe premier pro 2.0 i zobacze jak wyjdzie na nim , tylko nie wiem czy mi pojdzie :P

Jesli mi nie pojdzie to jak sobie poradzic z tymi lagami , mowie o takich -> http://rapidshare.com/files/37527276/k.mp4.html
COOBA`
No widzisz, robisz wszystko na opak, jedni pisza tak ty robisz tak, mowilem zebys zwiekszyl bitrate przykladowo z 3500 jak bylo w tym tutorialu na 5000, co zwiekszy jakosc filmu i go wyostrzy. A czemu tak warpi to nie wiem, ja w vegasie nie robie ale zmiana na adobe nie wiem czy cos zmieni choc ja osobiscie wole bawic sie w adobe premier pro 2.0 :)
stefanek
No dobrze ale wtedy bedzie film zajmowal o wiele wiecej miejsca :( Gdyby tylko mi sie udalo usunac te warpy to bylbym szczesliwy , ale zrobie jak mowisz zobaczymy co z tego wyjdzie. THX za rady :>
stefanek
Juz sobie poradzilem z tym rozmyciem i jeszcze pytanko , kiedy najlepiej dodawac filtry i efekty video ? przed czy po kompresji do 25 fps ?

Aby zniwelowac blur dodalem sharpen w adobe after efects 7.0 na poziomie 10 (film ma bardzo dobra ostrosc)ale po takim zabiegu zajmuje prawie 3x tyle miejsca co normalny , da sie to jakos zmniejszyc ? i czy dodawanie efektow video zawsze zwieksza rozmiar pliku ?
conish
w zasadzie najlepiej pracowac na plikach nieskompresowanych... ale to tylko imo.
stefanek
No dobra mam film nieskompresowany ktory wazy 6.4 GB , 100 fps i trwa 1 minute dodaje do niego sharpen (kolo 10)aby zniwelowac blura i koryguje kolory janosc itp. i renderuje na 25 fps kodekiem huffyuv no i film zajmuje wtedy okolo 5 GB (bez dodawania sharpen i kolorow zajmowal ok 1.6 GB) , po koncowej kompresji xvidem 1 minuta zjmuje okolo 250 MB (bez dodawania efektow zajmowala 30 MB czyli w normie) Jak zmniejszyc wage tego filmu ? Mam przecierz mase filmow et ktore sa zgrywane do avi i trwaja okolo 10 minut i zajmuja 300 - 400 mb.
COOBA`
Proste, zastosuj odpowiednia kompresje poprzez stosowne ustawienie kodekow, jakie ? Mnie sie nie pytaj sam narazie walcze z ustawieniami meGUI :)
Nie musisz wrzucac calego klipu do adobe after effects zeby dodac sharpen, sharpen mozesz dodac nawet w vegasi czy vdubie. Dla przykladu, klip zgywany wedle tego tutorialu, poza formatem bo jest to sredniej jakosci wmv niechcialo mi sie walczyc w megui, zgrywany z 200 fps i rendering na 25, jedny filtr w vdubie to sharpen 13:
http://rapidshare.com/files/37962484/Sequence_03.wmv.html
stefanek
To ja juz nic z tego nie wiem :( Chcialem narazie probowac zgrania do avi bo z megui i tak bym sobie nie poradzil , no ale jak minuta ma zajmowac 120 MB (dodalem tylko 13 sharpen w vdubie) to juz lepiej pobawie sie z tym megui. W jakim programie to robiles ?
COOBA`
Imo nie ma znaczenia czy to jest vegas czy premier pro, ale powiem ci ze to robilem w adobe premier pro 2.0 ale w vegasie wyszlo by mi identyczne.
stefanek
Ilu powinien srednio zajmowac jeden plik *.tga ? U mnie ma 3.75 MB i czy jak jest grafika w grze podkrecona na maxa to waga tych plikow sie zwieksza , czy za kazdym configu waga jest taka sama ?

//edit

juz znam odpowiedz :D

Wielkie dzieki wszystkim za pomoc thumbsup.gif
COOBA`
CYTAT(stefanek @ 7:09, 21 06 2007) *
Ilu powinien srednio zajmowac jeden plik *.tga ? U mnie ma 3.75 MB i czy jak jest grafika w grze podkrecona na maxa to waga tych plikow sie zwieksza , czy za kazdym configu waga jest taka sama ?

Whocares ? :D
stefanek
Juz nie mam sily dalej probowac to napisze tu moze cos poradzicie. Meczy mnie ostateczna kompresja filmu do avi , probowalem juz setki ustawien ale z zadnego nie bylem zadowolony. Na defaultowych (nic nie zmienialem xvidzie) ustwaieniach jakosc byla idealna ale 1 minuta zajmowala ok.100 MB , a jak zmniejszalem bitrate aby uzyskac wage przynajmniej 60 mb/min to mialem na filmie kwadraty :( Sa jakies przykladowe ustawienia aby osiagnac dobra jakosc przy w miare niskiej wadze ?? np. na Fragarea 3 jakosc jest dobra i minuta zajmuje
62 mb przy szybkosci danych 1025 kb/s , jak to osagnac ?
samAel'
Witam, pozwól Stefanku że się przyłączę do Twojego tematu, nie chcę robić nowych. :)
Tworzę już ok. miesiąc fragmovie i nie powiem, gdyby nie artykuł z xfire, już dawno dałbym sobie spokój. Nauczyłem się zgrywać metodą cl_avidemo, obrabiać za pomocą virtual dub, ale zatrzymałem się na punkcie o meGUI. :/ Nie kumam co mam zrobić tym AviSynth i przede wszystkim JAK. Proszę o pomoc.
st4rf!sh
CYTAT(stefanek @ 10:26, 3 07 2007) *
Juz nie mam sily dalej probowac to napisze tu moze cos poradzicie. Meczy mnie ostateczna kompresja filmu do avi , probowalem juz setki ustawien ale z zadnego nie bylem zadowolony. Na defaultowych (nic nie zmienialem xvidzie) ustwaieniach jakosc byla idealna ale 1 minuta zajmowala ok.100 MB , a jak zmniejszalem bitrate aby uzyskac wage przynajmniej 60 mb/min to mialem na filmie kwadraty :( Sa jakies przykladowe ustawienia aby osiagnac dobra jakosc przy w miare niskiej wadze ?? np. na Fragare 3 jakosc jest dobra i minuta zajmuje
62 mb przy szybkosci danych 1025 kb/s , jak to osagnac ?

Nie wiem dokładnie jak to jest, ale jak robiłem swój pierwszy film to czasami na takich samych ustawieniach wychodziło mi więcej mb/min i słabsza jakość, a czasami mniej mb/min i lepsza jakość :D Po prostu coś w końcu będziesz musiał wybrać...
stefanek
CYTAT
Nie wiem dokładnie jak to jest, ale jak robiłem swój pierwszy film to czasami na takich samych ustawieniach wychodziło mi więcej mb/min i słabsza jakość, a czasami mniej mb/min i lepsza jakość :D

Tez tak czasami mam , np. mam dwie scenki po 30 sec , a po kompresji jedna zajmuje 60 MB a druga 30 MB , z tym ze tą pierwszą xvid kompresuje na 2000 kb/s a druga na 1000 kb/s (na defaultowych ustawieniach ) czy to znaczy ze on sam dobiera odpowiednia wartosc ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.