Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tworzenie pierwszego fragmovie
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Wolfenstein: Enemy Territory > Fragmovies
Stron: 1, 2, 3
stefanek
Witam
Po nagraniu demka komendą cl_avidemo 25 lub przez wcisniecie F5 wszystko ładnie zapisuje sie do ...\etpro\screenshots , podczas nagrywania gra strasznie muliła (6 fps) ale myslalem ze to normalne.
Polaczylem to wszystko virtualdubem ale niestety na zagranym filmiku zacina dokladnie tak samo jak podczas nagrywania go :( wszystko porusza 2x wolniej niz powinno a w dodatku tak przycina ze widac poszczegolne klatki.
Próbowalem także programem pjBmp2Avi ale efekt taki sam. Co robie źle ?
st4rf!sh
CYTAT(stefanek @ 10:14, 26 05 2007) [snapback]62320[/snapback]
Witam
Po nagraniu demka komendą cl_avidemo 25 lub przez wcisniecie F5 wszystko ładnie zapisuje sie do ...\etpro\screenshots , podczas nagrywania gra strasznie muliła (6 fps) ale myslalem ze to normalne.
Polaczylem to wszystko virtualdubem ale niestety na zagranym filmiku zacina dokladnie tak samo jak podczas nagrywania go :( wszystko porusza 2x wolniej niz powinno a w dodatku tak przycina ze widac poszczegolne klatki.
Próbowalem także programem pjBmp2Avi ale efekt taki sam. Co robie źle ?

Zanim uruchomisz cl_avidemo musisz wpisać /timescale 1
Leman
Siemka
Niechcialem zakladac nowego tematu poniewaz jest juz. Mam problem a mianowicie gdy przerobie demko na avi. programem VirtualDub to jest bardzo ciemny obraz i praktycznie nic nie widac tak jak w grze brightness na 1.0 np
Prosze o pomoc. POZDRO
stefanek
Troche pomoglo tzn postacie poruszaja sie z normalna predkoscia ale pozostaje efekt przycinania i nie wiem co z tym zrobic ? moze podniose zgrywanie do 30 klatek na sekunde ?
stefanek
Mam ten sam problem co Leman jest na to jakas rada :)

ps. sory za 2 posty pod rzad ale wcisnol mi sie enter
st4rf!sh
Może spróbuj zwiększyć gammę w grze? Albo zwiększ inne ustawienia dotyczące grafiki? Ja jak robiłem swoje filmy to używałem takich komend/wartości:

/r_gamma "2.5"
/r_intensity "1.500000"
/r_overBrightBits "0"
/r_mapoverBrightBits "2"

stefanek
Nic to nie dało. Gamme mam ustawioną na 2.7 , a jakosc tego filmiku jest tragiczna :( juz fraps lepeij zgrywa
Moze to przez to ze mam slabego kompa :
celeron 2.0 Ghz
512 ram
radeon 9000 128 mb

Bo nic innego mi nie przychodzi do głowy :(
COOBA`
Jak laczysz klatki tga w avi, to domyslnie format filmu jest "uncompresed" czyli niezkompresowany, poddaj swoj filmik jeszcze raz kompresji w xvidzie na domyslnych ustawieniach i powinnmo leciec to plynnie, jak chesz uzyskac wieksza plynnosc, tak jak w wielu popularnych filmach to zgrwaj klatki z komendy cl_avidemo 200.
stefanek
THX za podpowiedz teraz plynnosc jest zadawalajaca :) Skompresowałem plik xvidem teraz 1 min wazy 17 mb ale wszystko porusza sie powoli :( tak jakbym mialustawione timescale na 0.4 a mialem na 100 % na 1.0 da sie to jakos przyspieszyc ? moze bede nagrywal na /timescale 2 ?
conish
jesli nagrywasz z cl_avidemo 200 to musisz sobie ustawic 200 fps. Inaczej bedziesz mial efekt zwolnienia.
stefanek
wystarczy ze bede mial ustawione com_maxfps 200 ? czy moj komp musi pociagnac 200 fpsów ? bo niestety niemam takiego sprzetu zeby tyle miec
conish
nie nie :)

Popatrz... robisz sobie cl_avidemo 200. Powstaje wiec 200 klatek na jedna sekunde. Dlatego przy konwertowaniu tga do avi (na przyklad w virtual dubie) musisz ustawic odpowiednia ilosc fps przy konwertowaniu.
stefanek
odpowiednia to znaczy jaka bo jak dalem 200 fps na filmiku z komenda cl_avidemo 200 to z minuty zrobilo sie 9 sec i jest wyraznie za szybko. Jaka mam ustawic wartosc na filmiku ?
conish
chwila moment... jesli masz cl_avidemo 200 to robi Ci 200 zrzutow ekranu na sekunde. Czyli 200 fps. Jesli ustawisz sobie w virutaldubie 24 fps to bedziesz mial szybciej (bo w sekundzie filmu bedzie 24 klatki, a powinno byc 200). Te wartosci powinny byc rowne.

Tak mi sie tylko wydaje... nie bylem i nie jestem specem od filmow.
stefanek
Uzyłem komendy cl_avidemo 100 i ustawiłem w filmie 100 klatek na sekunde i dziala z normalną predkoscia :)
bardzo dziekuje za rady :>
Ale mam jeszce pytanko jak oni robią te popularne filmiki ze maja tylko 30 klatek /s i chodzi im to bardzo płynnie ?

pobawiłem sie troche i zauwazylem dziwna rzecz :> otoz gdy ustawiam poszczegole fps'y to wychodzi taki cos :

cl_avidemo 30 i film ustawiony na 30 fps - efekt prawie dwukrotengo przyspieszenia
cl_avidemo 100 i film ustawiony na 100 fps - bez efektu normalna predkosc
cl_avidemo 200 i film ustawiony na 200 fps - poczatek fimu bardzo powolny (4 sec) reszta filmu z efektem przyspeszenia okola 4x :D
COOBA`
To co piszesz to mija sie z prawda, dobry movie maker, najpierw renderuje tga z iloscia fps z taka jaka zgral, nastepnie gdy zmontuje juz caly film, renderuje to na 25 lub 30 fps. Dz\ieki temu przy cl_avidemo 100 i renderingu finalnego 25 na jedna klatke nakladaja sie cztrey, nadajac dodatkowa plynnosc i blur.
Jak znasz angielski to polecam to:
http://crossfire.nu/?x=tutorial&mode=item&id=29
stefanek
Dzieki za linka naprawde fajny artykuł. Jeśli czegos nie zrozumiem to bede pytał :)

Juz mam pytanko mianowicie jest tam takie cos jak : "Config related stuff" i jesli sie na to kliknie to pokazuje sie (o ile sie nie myle) cfg ale dziwia mnie te wartości np.

seta r_allowExtensions “1&#8243 ; unsafe

seta r_ext_compressed_textures “1&#8243 ; unsafe

seta r_ext_gamma_control “1&#8243 ; unsafe

Nie powinno byc same 0 lub 1 ? to unsafe tez mam tak zostawic ?

conish
&#8243 to blad, ktory sie pojawia przy kopiowaniu z jakiegos pliku, ktory posiada skomplikowane formatowanie (doc, rtf itp). Pomin to a zobaczysz prawde:)
Co do unsafe to nie ma zadnego znaczenia czy to jest czy nie ma. To tylko info od et.
stefanek
Mam kolejny problem. Pisza zeby dokompresji uzyc kodeka huffyuv wiec sciagnolem go i zainstalowałem ale jak go wlaczam w virtualdubie to wyskakuje jakis blad i zawiesza mi virtuala :( moge zastapic tego kodeka np. xvidem ? efekt bedzie taki sam ?
COOBA`
NIe, xvidem nie mozesz go zastapic, huffyuv zmniejsza o polowe rozmiary avika, nie powodujac straty na jakosci, nawet gdybys uzyl xvida na najlepsza jakosc to potem w vegasie czy app nie bedzie mogl tego edytowac, bo te programy nie lubia takich rzeczy.
stefanek
ok pozbyłem sie problemu huffyuv dziala (format lekarstwem na wszystko :) i mam jeszcze pytanko jak mozna zrobic takie fajne "plyniecie" po mapie jak np. w filmie Zaigon gdzie kamera tak fajnie lata po mapie pod roznymi katami ?
COOBA`
Robi sie to poprzez specjalny program http://ct3d.twen.name/
stefanek
jest do tego programu jakas instrukcja bo nie moge sobie z nim poradzic :( nie wiem jak zaladowac mape jak daje load map to musze wskazac mape z koncowka *.bsp a przecierz mapy sa z *.pk3
conish
jesli rozpakujesz plik pk3 (otworzysz go na przyklad zipem albo total commanderem) jest tam plik bsp. Wystarczy go wyciagnac.

Jesli nie skumasz camertraca sprobuj gtk radianta. Jest imo latwiejszy choc daje mniej mozliwosci.
stefanek
rozpakowałem i zaladowalem mapke ustaliłem sobie droge i jak to teraz włączy zeby zgrac to do avi ?
conish
powinien powastac plik *.camera, wrzucasz do folderu cameras w etpro (jesli go nie ma to tworzysz) i odpasz przez komende camera nazwa_pliku
stefanek
nie powstaje zaden plik *.camera (robie to w programie camtrace 3d)

daje trace -> save -> i zapisuje sie w pliku *.ep3t

źle robie ?

Jeszcze pytanko odnosnie tego poradnika , jestem przy Chapter 5 + 6.) Sony Vegas
zaiportowałem filmik sklejony przez virtualduba i dodalem muze poustawialem wszystko i dałem tak pisalo w poradniku -> file -> render as i dalem takie opcje jak na screenach i chce zapisac ale nie pisze na jaki format to dac ? dalej na avi czy moze juz na mp4 ? Jak zapisalem na avi to z pliku poczatkowego (1.41 GB ~ 13 sec.) zrobil sie plik o wadze ~ 324 MB o bardzo dobrej jakosci ale nadal wystepowaly na nim lagi
A jak zapisalem na mp4 (takie same opcje co avi) to te 13 sec zajmowaly niecaly 1 MB tylko ze jakosc byla tragiczna.
Na jaki format mam zapisac ? i czy sie przejmowac tymi lagami w pliku kocowym ?

conish
Czyli jeszcze nie zrobiles sciezki. Teraz ten plik mozesz wladowac w dopiero w camertrace (ctrl+i) i zmodyfikowac sciezke (wychylenia itp). Gdy masz juz wszystko gotowe to dajesz ctrl+spacja (ewentualnie kliknij creat) i dopiero sie stworzy plik. I od razu poprawka... nie jestem pewny, ale moze powstac tez plik *.cfg. Wtedy odpalasz go przez normalny exec).

Co do tego avi i mp4. Oczywiscie wszystko zalezy od tego jakiego jakiego kodek uzyjesz. Jesli zrobiles tak jak na screenach to masz wersje uncompressed czyli taka bez kodeka. Wtedy bedziesz mial wlasnie takie jaja. Z tego co widze bez wczytywania sie autor tekstu w pierwszej kolejnosci kompresowal tga do avi a potem renderowal juz bez kompresji. Mozna tak, ale imo lepiej najpierw nie kompresowac (z tga do avi) a potem zarzucic jakas kompresje. To czy lepszy jest avi od mp4 (i moze od wmv?) jest raczej indywidualna sprawa.

PS polecam do camtrace manuala, ktory jest umieszczony na stronie ktora podal Cooba
stefanek
Sprawdziłem zapisuje sie to do pliku *.cfg
1.Zrobiłem sciezke zapisałem do \et\etpro
2.Odpaliłem gre
3.Załadowałem mape na ktorej robiłem kamere
4.Wpisałem /exec *.cfg
5.W konsoli wyskoczył błąd że "timescale is cheat proceted. Cheats must be enabled"

Jak włączy cheaty ? kiedys wiedzialem ale juz nie pamietam wiem tylko ze sie wpisywalo jakas komende ale jaka ?

conish
devmap nazwa_mapy
i czity sa ok
stefanek
po wpisaniu /exec *.cfg pokazuje sie takie coś :

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=29295c53072ef8ab

i nic sie nie dzieje , chyba cos zrypałem :(
COOBA`
Troche mylicie sie, kamerke odpalamy bezposrednio na demku, nie tworzymy serwera, odpala sie ja poprzez /exec cam.cfg i co wazne trzeba byc na FREECAM, Specator to nie freecam.

Co do renderingu, jakbys doczytal uwaznie tutorial do konca to zobaczysz ze w vegasie zmontowany film zapisuje sie jako UNCOMPRESED avi, a kompresji na mp4 poddaje sie w meGUI z tym programem mozesz miec nielada problem. W Vegasie jedynie na co mozesz skompresowac to na wmv lub jakis divix, vegas ma zabezpieczenia przeciw pirackim kodekom xvid, x264.
stefanek
Masz racje COOBA zrobilem tak jak napisales i dziala :)

wiem ze bedzie problem z meGUI ale gdybym zastosował te opcje co na screenach ? wiem ze one nie byly stosowane przez autora do swojego filmu ale moze zadziałaja.

I jeszce co do grafiki , jak mu sie udało otzrymac taką fajna głębie kolorów (mówie o filmie Zaigon) ? Zastosowałem ten cfg co byl na stronie i pozmieniałem w ustawieniach mojego radeona tak jak na screenach tekstury staly sie bardziej wyrazne ale kolory pozostały takie jakies szare w porównaniu z Zaigonem.
COOBA`
Po pierwsze, to cfg nie jest z Zaigonu, tylko z jego poprzedniego filmu Heroine. Co do glebi kolorow to sa jakies pluginy w vegasie lub w adobe after effect, dokladnie ci nie powiem.
stefanek
Jeszce jeden problem odnośnie programu Camtrace 3D , opanowałem program juz dorze tylko jedno pozostaje dla mnie tajemnicą jak zmienic kierunek w ktorym "patrzy" kamera ? W programie oznaczone jest to rozowymi strzalkami ale nie mozna ich przekrecic w żadną strone , jaki przycisk nalezy wcinac aby to zrobic ?
COOBA`
Masz tam pole "Target" dwie wartosci za to odpowiadaja, ja jestem glupi i nie wiem jak to dziala, nie jest to jak w przypadku polozenia wartosci x,y,z. Mozna target dostosowac aby podazal za kolejnym punktem automatycznie, a jesli chce sie manualnie zmieniac target to mozna wejsc widok 3d i trzymajac jeden z klawiszy myszki obracac sie w 3d. NIe wiem jak jest w nowej wersji w ct3d, ale w starszej byl bug ze jak manualnie krecimy to target sie obraca wokol punktu :/
stefanek
Echh tego sie nie da opanowac ;( co bym nie wpisal w x y z to strzalki ukladaja sie zawsze tak samo nawet jak dam next point i inne wartosci to i tak ulozy sie jak poprzednia a w 3d sie nie da nic zmienic
COOBA`
Przeciez pisalem ze nie odpowiadaja za to wartosci xyz, a te drugie, chyba pitch jesli mnie pamiec nie myli i ta druga, na podstawie wartosci xyz w ramce "target" ct3d wylicza ci target i zapisuje to w tych dwoch glupich wartosciach, wyznaczasz target dla kazdego punktu osobno, zeby podazal za trasa musisz zaznaczyc taka opcje i zawsze zatwierdzic. Mozesz tez zmieniac target manualnie z widoku 3d.
stefanek
Tak masz racje da sie to zrobic z widoku 3D ale najpierw trzeba wcisnac przycisk "lock" aby zablokowac kamere a tego nie wiedzialem :P
stefanek
I znowu mam mętlik w głowie. Opisze wszystko po kolei

1. Podczas odtwarzania demka wpisałem cl_avidemo 200
2. Załadowałem screeny do Virtualduba , ustawilem w nim rozdzielczosc , 200 fps , i campresje huffyuv i zapisalem jako avi
Film trwa ~ 6 sec i waży 1.41 GB
3. Załadowałem ten filmik do vegasa i dalem render as i poustawialem opcje jak na screenach w poradniku
Film trwa ok 7 sec i wazy teraz 156 MB i ma 25 fps
4.Stworzylem plik avs i odpalilem przez meGUi poustawialem opcje jak na screenach i zapisalem na dysk w formacie mp4
Film trwa ok 7 sec i wazy 3.21 MB

Ale wydaje mi sie ze akcja jest troche za szybka (niewiele ale jednak). Jaki może byc powód ?
COOBA`
Złudzenie ?
stefanek
tutaj zrobilem taki kawaleczek z publika wiec sam mozesz ocenic mi sie wydaje ze jest za szybko

ps. Czy jest mozliwosc zrobienia za pomocą camtrace 3d tzw. beczki ? (nie wiem czy to sie tak nazywa :P) Chodzi mi o to , ze jak patrze kamera przed siebie to wykonuje obrót o 360 stopni np. w prawo (caly czas patrzac przed siebie)
COOBA`
Film jest calkowicie normalny, inaczej wyglada niz gra rowniez motion blur daje takie zludzenie. Co do obrotu to opcja roll za to odpowiada, wpisuje sie wartosci 1=1 stopien, 360 = 360 stopni w prawo, -360 = 360 stopni w lewo etc.
stefanek
Moge łączyc w jeden plik poszczegole sceny ktore maja rozne wartosci fps ? np. mam jedna scenke ktora nagrywalem cl_avidemo 200 a druga cl_avidemo 100 i czy moge je polaczyc ? Nie bedzie efektu ze jedna idzie szybciej a druga wolniej ? Jesli tak to kiedy je mam laczyc przed/po kompresji ?
COOBA`
Oczywiscie ze mozesz, tylko zebys w dubie zawsze wpisywal taka sama ilosc fps z jak sie zgrywalo. Oczywiscie jak je polaczysz to bedzie dosc widoczna roznica, jeden fragment bedzie mial wiecej blura. Glownie fps zmienia sie przy oskryptowanych kamerkach, nadaje sie im wieksza plynnosc, a przy zwyklym widoku z trzeciej osoby nie trzeba i nie bedzie to widoczne.
Poza tematem, powiem Ci ze jakbys dodal troszke "sharpen" w Vegasie to zniwelujesz troszku tego blura co nada fragom wyrazistosci, bo przy cl_avidemo 200 jak sam widzisz jest troszke zbyt duzo blura :)
stefanek
hehe ale ja nawet nie wiem co to jest ten blur :D moglbys to jakos przyziemnie wyjasnic :>
wede
blur = rozmycie.
sharpen = wyostrzenie.
COOBA`
Ta operacja nazywa sie "resampling" czyli renderowanie filmu co ma 100 fps na 25 fps sprawia ze na jedna klatke naklada sie 5 klatek i daje wizualny efekt zwiekszenia plynnosci i nadaje "motion blur" czyli jak sam zauwazusz rozmycie, a sharpen jak kolega napisal to wyostrzenie. Jesli torszke wyostrzysz film to nie ztracisz plynnosci, a blur ktory daje srednie wizualne efekty zniknie.
stefanek
Mam to zrobic przed zapisaniem przez meGUI do mp4 czy juz po ?
COOBA`
Robisz to w momencie renderingu w Vegasie. POtem juz zrenderrowane dajesz do megui etc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.