Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co ulepszyc? I za jaka cene??
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Problemy techniczne z sprzętem, sterownikami, systemami operacyjnymi > Hardware & other Software
Stron: 1, 2, 3, 4
Runos
!!Witam!!

Mam taki problem.... Chcialbym zmienic cos w moim kompie ale nie jestem pewien dokladnie co i za jaka cene?? Czy ktos moglby mi poradzic?? Moj komp to:

-Pentium 3, 1gmhz.... , Karta graficzna GF 2Mx , 30g dysku, 256ramu i chyba to wszytko.....

Nie wiem dokladnie.... jaka mam plyte glowna ale pewnie do dupy jak znam zycie:)

Wlasnie chialbym cos dokupic... Wiem ze karte grafiki przydaloby sie zmienic.... TYLKO NA JAKA??!!
Ghost
Proponuję zmienić sprzęt na taki:

AMD Athlon 1,4 Ghz - wystarczy narazie na wszystko, wyżej nie opłaca się
nVidia FX 5600 Ultra - drogo, ale jest to jedna z lepszych kart
512 DD RAM'u - z takim sprzętem to ci w zasadzie każda gra pójdzie i nawet nie poślimaczy
30 GB - wystarczy, chyba że masz ten dysk podzielony z kimś na partycję, wtedy namów od razu na 50...

Niestety cały ten sprzęt jest drogi. Mnie wszystko zasuwa płynnie na maxymalnych i średnich detalach na Intel Celeron 1,3 Ghz, GeForce 2 MMX 400, 256 MB RAM'u i dysk 40 GB - to wystarcza mi na wszystko, i Max Payne 2 na tym chodzi i LOTR: Return of the King, i Commandos 3: Destination Berlin i Worms 3D.
Runos
smile.gif Mi dokladnie nie chodzi o to zeby caly sprzet kupic nowy tylko ulepszyc ten moj......
Erkekjetter
QUOTE (Runos @ 21:43, 14 11 2003)
smile.gif Mi dokladnie nie chodzi o to zeby caly sprzet kupic nowy tylko ulepszyc ten moj......

Po pierwsze zmień kartę grafiki. Kup Hercules'a 8500 LE 128 MB- niecałe 400zł, a jest to bardzo dobra karta, jeżeli zaś masz troszke więcej kasy to kup GF4 Ti 4200. Nic powyżej nie opłaca Ci sie kupować, bo Twoja dotychczasowa koniguracja będzie tak zwalniała szybszą karte grafiki, że nie będzie sie kalkulowało dokonać zakupu takowej.
ArmaGedoN
Erkekjetter <-----

Pomyśl zanim coś napiszesz, a jeżeli nie jesteś pewien to nie pisz dry.gif

Runos wyraźnie napisał że chce zmodernizować kompa, a nie kupić nowego blink.gif To co ty mu teraz doradziłeś to karty z AGPx8. Zobacz jaki on ma sprzęt, podobny do mojego. Po włożeniu takiej karty graficznej każda gra będzie mu się wieszać i chodzić jeszcze wolniej niż dotychczas. Jeżeli by Cię posłuchał, wydałby 400-500 zł na coś czego nie użyje, z powodu za starej płyty głównej (najprawdopodobniej obsługuje ona tylko AGPx2, tak jak moja). Musiałby dokupić nową płytę główną, ale znowu PIII do nowych płyt głównych nie wchodzi, no to musi kupić Celerona albo PIV ewentualnie AMD Athlon-a kolejny wydatek, nie podejdą mu również stare SDRam-y, tylko musi zakupić nowe typu DDRam. Zaproponowałeś mu ulepszenie rzędu 2000 zł blink.gif Ja bym proponował dokupić 256 SDRam-u jeżeli masz tyle slotów na płycie głównej, oraz wymienić kartę graficzną na GeForce 3 (powinna działać jednak nie jestem na 100% pewien, zapytaj się sprzedawcy on Ci powie jak to się będzie łączyć). Tak poza tym to tego SDRam-u w sklepie nie kupisz, tylko w komisie. Ponieważ te nowe SDRam-y, które są obecnie w sprzedaży, nie wchodzą do starych płyt (niekiedy również mogą zadziałać, ale będą czytane tylko jako połowa 256 @ 128 itd.). Ewentualnie kupiłbym najlepszy na rynku model GeForce 2, i zamontował w komputerze bardzo dobry system chłodzenia (dużo wentylatorków itp.).

Pozdrowienia ph34r.gif
Erkekjetter
QUOTE (ArmaGedoN @ 22:25, 14 11 2003)
Erkekjetter <-----

Pomyśl zanim coś napiszesz, a jeżeli nie jesteś pewien to nie pisz  dry.gif

Runos wyraźnie napisał że chce zmodernizować kompa, a nie kupić nowego  blink.gif  To co ty mu teraz doradziłeś to karty z AGPx8. Zobacz jaki on ma sprzęt, podobny do mojego. Po włożeniu takiej karty graficznej każda gra będzie mu się wieszać i chodzić jeszcze wolniej niż dotychczas. Jeżeli by Cię posłuchał, wydałby 400-500 zł na coś czego nie użyje, z powodu za starej płyty głównej (najprawdopodobniej obsługuje ona tylko AGPx2, tak jak moja). Musiałby dokupić nową płytę główną, ale znowu PIII do nowych płyt głównych nie wchodzi, no to musi kupić Celerona albo PIV ewentualnie AMD Athlon-a kolejny wydatek, nie podejdą mu również stare SDRam-y, tylko musi zakupić nowe typu DDRam. Zaproponowałeś mu ulepszenie rzędu 2000 zł  blink.gif  Ja bym proponował dokupić 256 SDRam-u jeżeli masz tyle slotów na płycie głównej, oraz wymienić kartę graficzną na GeForce 3 (powinna działać jednak nie jestem na 100% pewien, zapytaj się sprzedawcy on Ci powie jak to się będzie łączyć). Tak poza tym to tego SDRam-u w sklepie nie kupisz, tylko w komisie. Ponieważ te nowe SDRam-y, które są obecnie w sprzedaży, nie wchodzą do starych płyt (niekiedy również mogą zadziałać, ale będą czytane tylko jako połowa 256 @ 128 itd.). Ewentualnie kupiłbym najlepszy na rynku model GeForce 2, i zamontował w komputerze bardzo dobry system chłodzenia (dużo wentylatorków itp.).

Pozdrowienia  ph34r.gif

Chłopie, nim cokolwiek napiszesz czytaj to co piszą inni- poleciłem mu kupno nowej karty graficznej- a nie wymiane sprzętu za 2000 zł (bajdełej nie wiem skąd to wziąłeś, przeczytaj pare razy mojego post'a).
Radeon 8500 jest konkurentem GF3, więc sa w podobnych cenach... Więc polecasz mu dokładnie to samo. I co z tego, ze ma AGP2x? Wiesz jaka jest różnica w grach między AGP4x, a AGP2x? Żadna. Będzie to powiedzmy 2-3% góra 5% straty wydajności w stosunku do płyty z AGP4x. Mój kolega miał PIII 1GHz i GF3 ---> i gry chodziły o wiele szybciej nna GF'ie 1 SDR (wydajność mniej wiecej taka sama jak GF2 MX), którego miał przedtem na tej samej konfiguracji...

Żeby nie być gołosłownym: na tym GF'ie gostek miał koło 2000 ptk. w 3D Mark'u. Na GF3 miał 5500 ptk. W grach różnica była ok. 2-krotna. Tak więc wymiana na Radeon'a 8500 sie opłaca

Pozdrawiam
Guy7
Co wy się tak przyczepiliście do tego AGP 2x. Ja mam sprzęt gorszy i pewnie starszy, a mam AGP 4x. Można łatwo sprawdzić jakie się ma AGP w BIOSie lub w instrukcji od płyty głównej. Różnica przepustowości między AGP 2x a AGP 4x jest dwukrotna, tak jak wskazyje nazwa. Każda karta grafiki może chodzić w standardzie AGP 2x, tylko przy wymagających grach różnica jest widoczna.

QUOTE (Erkekjetter @ 22:25, 14 11 2003)
Mój kolega miał PIII 1GHz i GF3 ---> i gry chodziły o wiele szybciej nna GF'ie 1 SDR (wydajność mniej wiecej taka sama jak GF2 MX), którego miał przedtem na tej samej konfiguracji...

Żeby nie być gołosłownym: na tym GF'ie gostek miał koło 2000 ptk. w 3D Mark'u. Na GF3 miał 5500 ptk. W grach różnica była ok. 2-krotna.

Czy ten twój kolega nie miał przypadkiem na płycie głównej złącza AGP 4x? GeForce 256 (chyba o to ci chodziło z tym GeForce 1) chodził na AGP 1x i AGP 2X (AGP 4x nie wykorztstywane). Wydajność GF 3 przy AGP 2x spada drastycznie (to tak jak chcieć przepchać słonia przez ucho igielne biggrin.gif ).

W dalszej cytowanej części sam sobie zaprzeczasz! Napisałeś, że gry chodziły szybciej na GF 256 blink.gif
Nie porównuj wydajności GF 256 z GF 2MX (ja mam GF 2MX i według testów moja karta jest wydajniejsza od GF 256 ponad 2 krotnie dry.gif , to widać, bo wszystkie nowe gry chodzą na GF 2, a nie chodzą na GF 256 z taką samą ilością fps).
ArmaGedoN
Erkekjetter <-----

Sorry, nie zauważyłem tego Radeona. Swoją wypowiedź skupiłem na GeForce 4 tongue.gif

Runos karta graficzna firmy Radeon, którą zaproponował Erkekjetter jest również bardzo dobra wink.gif

Tak Pozatym Guy7 chyba także niedokładnie przeczytał chdziło mi o kartę z AGPx8, przy takiej karcie możesz se przestawiać w BIOS-ie ile chcesz i tak to Ci nic nie da, inaczej ma się sprawa z kartami graficznymi z AGPx4, takowe będą działać. Zgodzę się z Guy7 że przy maksymalnym AGPx2, cios w wydajności karty może być drastyczny, ale będzie wszystko działać normlanie (a nie tak jak w przypadku AGPx8).

Pozdrawiam ph34r.gif
Runos
ehe... wszystko jasne biggrin.gif Powiem szczerze nie znam sie super na kompach.... Ale zastanawialem sie np. nad radeonem 9200?? co myslicie?? A co do mojej plytu glownej to sie dowiem co i jak....
Kleryk
Radeon 9200 to zwykly shit, nie bierz tego!! To zwykly Radeon 9000 z agpx8. Najlwepiej jakby udalo Ci sie gdzies dostac Radeona 8500/ 8500 Pro - jest to odpowiednik gf 4200 a troche tanszy, ale nowego ti juz raczej nie dostaniesz bo juz od dawna go nie produkuja. Za to bez problemu dostaniesz Radeona 9100, jest to radeon 8500, tylko z nizszym taktowaniem procesora i pamieci, co za tym idzie slabiej sie podkreca i jest nieco wolniejszy. Albo GF 3 ti500, niewiele wolniejszy od tych radkow, a chyba nieco tanszy - niestety tez juz tylko do dostania z 2 reki.
Vermin
A co byscie mi doradzili? AMD Athlon 1500, 256 ddram, geforce 2 mmx. Jaka lepsza karte graf?
Gooral
QUOTE (Vermin @ 12:57, 15 11 2003)
A co byscie mi doradzili? AMD Athlon 1500, 256 ddram, geforce 2 mmx. Jaka lepsza karte graf?

w tej chwili mam karte GeForce FX 5600 256MB i jestem zadowolony biggrin.gif
hxs
AMD Athlon 1000
GeForce 2 Mx
256 SDRam
Co by tu zmienic? cool.gif
Gooral
QUOTE (hxs @ 13:56, 15 11 2003)
AMD Athlon 1000
GeForce 2 Mx
256 SDRam
Co by tu zmienic? cool.gif

Więcej RAMów (ok 512) i lepsza karta cool.gif
buli2
dobra ludki doradzcie mi ale tak profesjonalnie jaka kupic karte graficzna za 300zl, gf2 mi sie zepsul wiec musze cos kupic zeby w wolfa pograc... wiec zakup jakiej karty graficznej bedzie najrozsadniejszy za 300zl?
DaBi
Za to bez problemu dostaniesz Radeona 9100, jest to radeon 8500, tylko z nizszym taktowaniem procesora i pamieci, co za tym idzie slabiej sie podkreca i jest nieco wolniejszy

Radeon 9100 to dokładnie to samo co Radeon 8500 róznice w taktowaniu dotyczą jedynie wersji L badź LE.
I tak Radki te miały wersje z troszkę innym taktowaniem (niższym) i z wyższym.
To są fajne karty naprawdę warte polecenia.
Switch
QUOTE (Gooral @ 12:33, 15 11 2003)
w tej chwili mam karte GeForce FX 5600 256MB i jestem zadowolony biggrin.gif

nie słuchajcie go, tej karty sie nie opłaca!!

w tej chwili najwydajniejszy w swojej klasie cenowej jest gf4 ti 4200

co do radka 9100 to też bardzo dobre karty ale są z nimi problemy
w żadnym wypdaku nie bierzcie radków 9200 ----> to shit

do wermin: dla ciebie najlepszym wyborem jest gf4 ti 4200

dla reszty proponuje radka 9100, ale są z min problemy więc lepij chyba kupić 8500LE z drugiej ręki
Gooral
QUOTE (buli @ 19:05, 15 11 2003)
dobra ludki doradzcie mi ale tak profesjonalnie jaka kupic karte graficzna za 300zl, gf2 mi sie zepsul wiec musze cos kupic zeby w wolfa pograc... wiec zakup jakiej karty graficznej bedzie najrozsadniejszy za 300zl?

GF4 MX440 128DDR 128BIT TV OUT - kosztuje 279zł cool.gif
Switch
ciul... bierz radka 9100, jak będziesz miał problemy wal na forum pclab.pl i tam ci ekipa pomoże
Runos
Dobze tera inna sytlacja:) Mam do wydania ok 1500zl..... Jaka karte graf., plyte glowna i jaki procesor proponowalibyscie mi kupic??
Switch
QUOTE (Runos @ 21:09, 16 11 2003)
Dobze tera inna sytlacja:) Mam do wydania ok 1500zl..... Jaka karte graf., plyte glowna i jaki procesor proponowalibyscie mi kupic??

a będziesz sie bawił w podkręcanie? a jakie masz w tej chwili pamięci?
Barbapapa
Przyznam że kwota troche ogranicza zawsze w jakas strone,a to Mainboard a to Grafa.
Wydaje mi sie ze wyjsciowa konfiguracja idac w AMD moze byc np taka:
AMD Athlon XP 2500+ Barton, 512KB cache ok.420,00
Gigabyte 7N400E-L (nForce2)ok 330,00
GF4 Ti4200 AGPx8 ok 400 w zaleznosci od firmy
+ pamieć DDR / firma jak kto woli/ a chcac wykorzystac zalety chipsetu NF2 wypadalo by miec 2 kosci
rolleyes.gif

Ps. Gwarantuje przy podobnej i takiej konfiguracji 120 FPS /dobry konf i stery/na kazdej mapie ET/dotychczasowej/!! dry.gif
hjuby
ja mam gf 64 (typu nie znam ale co ś było z 400) athlona 1,3 thumnderbird płyte głowną (nie wiem jakieś gówno:) )i ddr 265 i bnarazie dzięki bogu wszystko chodzi
Runos
Ostatnio widzialem bardzo ciekawy wykres.... Wychodzi z niego ze Athlon 1700xp jest wydajniejshy od najnowshych.... Bo mozna bo podkrecic do 3,4ghz....
Switch
QUOTE (Runos @ 15:33, 20 11 2003)
Ostatnio widzialem bardzo ciekawy wykres.... Wychodzi z niego ze Athlon 1700xp jest wydajniejshy od najnowshych.... Bo mozna bo podkrecic do 3,4ghz....

tiaa jest możliwe że sie da tak wykręcić ale byś musiał mieć 1700+ z dobrej serii - JUIHB to najlepsza, do tego byś musiał ustawic wysokie napięcie rdzenia, a co za tym idzie masz wtedy wiecej wydalanego ciapła przez procesor więc chłodzenie powietrzem odpada, porządne WC albo ciekły azot:D, albo dobrze watowany peltier i do niego pare wentylów do obudowy. Drugą sprawą to płyta główna. Najlepsze do kręcenia: Abit NF7-S, Epox 8RDA+, Soltek 75FRN2-L (wytrzymuje magistrale 250!)
Najlepiej sie teraz kręcą barton 2500+ (na średnio 3200, ale też musisz trafić na dobrą serie) i p4 2.4 HT ( na 3.2 średnio) i nowe durone Applebred

do Barbapapa: ja bym nie brał 2 kości pamięci ponieważ to tylko 3% różnicy między dual a single chanel. a pozatym w przyszłości będzie ci trudniej sprzedać kość 128, czy 256, a takto nic nie sprzedając bierzesz drugą 512MB i masz spokój.

Najlepiej kupić:
barton 2500+
Soltek 75FRN2-L
karta gf 4 ti 4200
pamięć w jednej kostce (zależy ile masz kasy to tyle MB) NO NAME 400MHz, lub firmowe 333MHz (ale też lepiej 400)
obawiam sie że to może wykroczyć poza granice te kasy, więć mozesz wziąść durona 1600 i pamięci starczą 333MHz
qBa3oo3
Ja mam Athlona 1.7 (@ 1.9) ale zabawe w mocne podkrecanie odradzam, procek sie cholernie grzeje, zalezy tez z jakiej jest serii bo niektore szlag trafia momentalnie, inne mozna podbic dwa razy biggrin.gif
Mam teraz ciagle temperaturke prawie 50 stopni i wiecej nie daje. Inna sprawa to pokrecanie samej karty, moj GF4 MX460 calkiem niezle sobie radzi z PowerStripem. Ale wazne jest tez dbanie o kompa, czyli:
-defrag co tydzien + skanowanie w poszukiwaniu wirusow
-jakis firewall cay czas w tle, najlepiej z antywirem (ja mam norton systemworks 2002)
-jesli winXP (tak jak ja), trza wylaczyc 3/4 domyslnych uslug systemowych, bo na dzien dobry sys zabiera prawie 200 ram, w tej chwili same okienka mi biora jakies 80 (przy 384)
-porzadek w rejestrze i w autorunie
-wywalanie co jakis czas tempow , historii itp.
-najnowsze stery (wydajnosc karty graficznej wzrasta drastycznie)
Switch
QUOTE (qBa3oo3 @ 22:08, 25 11 2003)
Ja mam Athlona 1.7 (@ 1.9) ale zabawe w mocne podkrecanie odradzam, procek sie cholernie grzeje, zalezy tez z jakiej jest serii bo niektore szlag trafia momentalnie, inne mozna podbic dwa razy biggrin.gif
Mam teraz ciagle temperaturke prawie 50 stopni i wiecej nie daje. Inna sprawa to pokrecanie samej karty, moj GF4 MX460 calkiem niezle sobie radzi z PowerStripem. Ale wazne jest tez dbanie o kompa, czyli:
-defrag co tydzien + skanowanie w poszukiwaniu wirusow
-jakis firewall cay czas w tle, najlepiej z antywirem (ja mam norton systemworks 2002)
-jesli winXP (tak jak ja), trza wylaczyc 3/4 domyslnych uslug systemowych, bo na dzien dobry sys zabiera prawie 200 ram, w tej chwili same okienka mi biora jakies 80 (przy 384)
-porzadek w rejestrze i w autorunie
-wywalanie co jakis czas tempow , historii itp.
-najnowsze stery (wydajnosc karty graficznej wzrasta drastycznie)

najnowsze stery? nie zawsze przy starszych kartach nie należy instalować najnowszych sterowników. A zdaża się tak że wydajność po zainstalowaniu najnowszych sterów zmniejsza sie.

co do twojego procka to jaką masz serie? jeszcze nie słyszałem żeby momentalnie t'bred sie mocno grzał po podkręceniu. Jakie napięce rdzenia masz ustawione? A 50 stopni to nie dużo. Raczej odradzam kręcenie jak temp. będze przekaraczać 60 stopni. 50 to ja mam na swoim celku kręcenoym do 1100, a wiadomo jaka jest różnica między celkiem a takim athtonem z wytrzymaywanie wysokich temp. Do tego możesz sobie qupić jakiś cooler dobry, wentyl do obudowy (np. możesz wyciąc dziure w blasze u góry obudowy i wyciągać ciepłe powietrze niczym komin) i kręcisz sobie go spokojnie dalej.
co do kręcenie karty to ja wole używać do tego sterów
(!)
no to teraz moje 3 grosze wink.gif Po pierwsze o ile sie nie myle ET dziala pod directX 8.1 i np radeon 9200SE ktorego posiadam rowniez najlepij dziala pod tym directX a to z tego co wiem jest bardzo istotne !! po drugie najlepiej zeby caly sprzet dzialal pod 333mhz a nie ze ram sobie kupisz 400mhz wink.gif sorry za takie lamerskie okreslenie ale ja wiem jak to jest ale nazw wlasnych nei znam tongue.gif Ja obecnie mam readona9200SE celeron 1mhz i 256sdram :| i przyznam szczerze ze nie jestem zadowolony plyte mam AGPx4 kupuje athlona 2600xp 512 kingstom w jedenej kosci i mam nadzieje ze roznice odrazu zauwaze !!!
449 zł za proca XP2600+ 333 FSB jak ktos chce kupic bartona to bedzie potrzebowal duzoooo drozszej plyty z chipsetem NFORCE2 to tyle w sumie !!
P.S jesli chodzi o dysk polecam RAPTOR WD 10.000 rpm S-ATA laugh.gif
Dangerox
Brak mi słów powiem. Hardware NEWBIES.
Co niektórzy to napisali takie posty że można było się pośmiać.

Ktoś pisał o Radeonach 9100 że są z nimi problemy. Powiedz jakie. Miałem już tę kartę i żadnych problemów z nią nie było. Za to jej osiągi przewyższają Radeona 9000 oraz 9200. Co ciekawe Radek 9200 nie wywodzi się z Radeona 9000 i jest od niego nawet wolniejszy.
Armageddon napisał że Radeon to firma biggrin.gif Radeon to jest model.
Ktoś też napisał że lepiej kupić Radeona 8500LE z drugiej ręki niż Radeona 9100 co jest śmieszne bo nie dość że wersja LE jest okrojona to ATI zmieniło numerek na 9100 ponieważ 8500 zdobyły złą sławę. Zresztą 8500 są już od dawna wycofane a 9100 już chyba też. Więc ich nie kupicie.
Co do kompa za 1500 zł proponuję:

AMD Athlon XP 2000+ (FSB 266) OEM 299 zł
EPoX 8RDA3, nForce2, M6c+U, Soc.A, ATA/133, dual channel 459zł
Twinmos 256 MB DDR, PC-400 179zł - proponuję 2 sztuki
Sapphire Radeon 9200, 64 MB/128bit DDR, TV-out/DVI 349zł

Jeżeli masz starszy zasilacz ATX mniejszy jak 300W to od razu go zmień na minimum 300W
Artlight

To dobrze ze w koncu jakis master przyszedl. O Boski!

Ktoś też napisał że lepiej kupić Radeona 8500LE z drugiej ręki niż Radeona 9100 co jest śmieszne bo nie dość że wersja LE jest okrojona to ATI zmieniło numerek na 9100 ponieważ 8500 zdobyły złą sławę.

Ale 9100 to jest właśnie dokładnie 8500LE, a nie 8500.

Zresztą 8500 są już od dawna wycofane a 9100 już chyba też. Więc ich nie kupicie.

Są bez problemu jeszcze do dostania (i to f-my Hercules) na giełdzie w Wawie i w niektórych sklepach internetowych. Niestety w tej chwili na dobrą grafikę za niskie pieniądze trzeba polować. Karty takie jak Radeon 9000 (9000Pro jest ok, ale nie do dostania), 9200, gf5200 sa niewystarczające do gier. Radeon 9600 i gf 5600 nie sa warte swojej ceny. O kartach za >1000zł nie mówimy tutaj - są ok, ale ta kasa!
W tej chwili najlepiej próbawać zdobyć GF4Ti 4200, następnie prawie po równo R8500, R8500LE=R9100, GF3Ti (GF3Ti jest najtańsza, a wydajność ma porównywalną z tymi radkami). Jak ktoś ma tyle kasy zeby kupić R9600 lub gf5600 to niech lepiej sie rozejzy za radeonem 9500 (najlepiej 128MB).

Switch
QUOTE (Dangerox @ 23:20, 4 01 2004)

Ktoś pisał o Radeonach 9100 że są z nimi problemy. Powiedz jakie. Miałem już tę kartę i żadnych problemów z nią nie było. Za to jej osiągi przewyższają Radeona 9000 oraz 9200. Co ciekawe Radek 9200 nie wywodzi się z Radeona 9000 i jest od niego nawet wolniejszy.
Armageddon napisał że Radeon to firma biggrin.gif Radeon to jest model.
Ktoś też napisał że lepiej kupić Radeona 8500LE z drugiej ręki niż Radeona 9100 co jest śmieszne bo nie dość że wersja LE jest okrojona to ATI zmieniło numerek na 9100 ponieważ 8500 zdobyły złą sławę. Zresztą 8500 są już od dawna wycofane a 9100 już chyba też. Więc ich nie kupicie.
Co do kompa za 1500 zł proponuję:

AMD Athlon XP 2000+ (FSB 266) OEM 299 zł
EPoX 8RDA3, nForce2, M6c+U, Soc.A, ATA/133, dual channel 459zł
Twinmos 256 MB DDR, PC-400 179zł - proponuję 2 sztuki
Sapphire Radeon 9200, 64 MB/128bit DDR, TV-out/DVI 349zł

Jeżeli masz starszy zasilacz ATX mniejszy jak 300W to od razu go zmień na minimum 300W

OOOOoooo Hardware master of all
dobra jedziemy od początku
problemy z radkami 9100 są bardzo znane, możesz poszukac tu na forum
napisałem że radek 9100 jest najlepszy z serii 9xxx
radek 9200 jest kontynuacją 9000, dodano mu osługe agp8x która jak waidomo gówno daje
w tej chwili radka 9100 można kupić (przynajmniej niedawno) w sklep.pclab.pl, nie wiem jak przedtrem ale teraz radki 8500 cieszą sie popularnośćią, kidyś jeszcze w sklepie sie pokazały, to szły jak swieże bułeczki smile.gif
karta graficzną którą zaproponowałeś jest do dupy, najgorsze co może być
epoxa 8rda3 nie polecam bo nie ma soundstorma i są problemy na noej z o/c, duże lepszym wyborem jest 8rda+
i co jeszcze... chyba to że z ciebie można sie pośmiać
morał: jak sie nie wie zabardzo cegoś to sie siedzi cichuuutko wink.gif
kaczor
Ja tam bym proponowal taka grafike i plyte glowna jak moja, ale lepszego procka troche.
FreeZz
Ja wypowiem sie na temat karty graficznej bo o tym jakies pojecie mam wink.gif Wiec jezeli ktos ma troche ponad 500 zl i chce zainwestowac w karte to naprawde polecam karte radeon 9500PRO a tu jest link zeby zobaczyc wyniki testow z innymi kartami !! -> http://www.allegro.pl/show_item.php?item=19995235 HF
P.S ja taka karte juz nie bawem kupuje smile.gif A i chetnie wyslucham opini na temat tej wlasnie karty osob ktore ja posiadaja badz posiadaly tylko plizzz nie piszczie ze wasz kumple , dziadek , babcia taka ma i jest do dupy dry.gif
Switch
QUOTE (FreeZz @ 0:11, 14 01 2004)
Ja wypowiem sie na temat karty graficznej bo o tym jakies pojecie mam wink.gif Wiec jezeli ktos ma troche ponad 500 zl i chce zainwestowac w karte to naprawde polecam karte radeon 9500PRO a tu jest link zeby zobaczyc wyniki testow z innymi kartami !! -> http://www.allegro.pl/show_item.php?item=19995235 HF
P.S ja taka karte juz nie bawem kupuje smile.gif A i chetnie wyslucham opini na temat tej wlasnie karty osob ktore ja posiadaja badz posiadaly tylko plizzz nie piszczie ze wasz kumple , dziadek , babcia taka ma i jest do dupy dry.gif

jeśli ktoś sie nie boi kupować na allegro (ja tam chyba nic nikupie droższego od 200zł smile.gif ) to radek 9500PRo jest dobrym wyborem
również polecam
Kleryk
"jeśli ktoś sie nie boi kupować na allegro" i jeszce dodaj Switch jak ktos sie zna na hardware :)) Koles za 600zl sprzedal zmodowanego 9500, ktory koszyuje nowka na ghwarancji 550zl. Btw tez polecam takiego Radka.

A i ciekawt artykul w linku ponizej

http://pclab.pl/modules.php?op=modload&nam...rticle&sid=4019
oferma
HA!
w koncu jakis topic dla mnie =]
#1 r8500/r8500le/r9100
r8500 taktowanie = 275/275
r8500le/r9100 = 250/250 a czesto nizsze i na dokladke BYWAJA wersje z 64bit pamieciami (maja 8 kosci a nie 16)
i to jest cala roznica
co do wydajnosci - to jest rozsadne min. aczkolwiek jesli znajdziecie gdzies gf4ti4200/4400/4800se/4600/4800 to brac od reki
o ile kosztuja ponizej 500pln
sa szybsze od 9100 a zazwyczaj niewiele drozsze (9100=~350, ti4200=~400+)
w et to raptem kilka klatek - ale umowmy sie, malo kto gra TYLKO w ET
w moim przypadku zmiana z r9100 sapphire 128bit 64MB na gfti4200 64MB pozwolila w nfs:undeground zmienic 800x600 med detail
na 1024x768 full + blur i nadal chodzi plynnie
tak samo halo nie rwie, i parenascie innych gier
bo tak naprawde ET potrzebuje mocnego procesora i karty ktora nie bedzie sie zatykac w 1024x768 (tak - wtakiej powinno sie grac zeby moc bezproblemowo strzelac na odleglosc)
czyli r9100 ok, gf4ti4200 jeszzce lepiej o ile nie jest drogie
bo czesto mozna je znalezc za cene 500+ pln
ale wtedy juz polecam r9500 niepro
nawet przy 4 potokach renderingu (default) jest porownywalne do gf4ti4200, jak kupimy wersje ktora bedzie chodzic z 8potokami jest szybsza (w dx8.1) - a dodatkowo w tej cenie dostajemy najtanszy dx9 sprzetowy na jaki warto zwrocic uwage
r9500 64MB = 500pln
r9500 64MB testowany na 8potokow = 560pln
ponizej 800-1000pln nie ma NIC innego
nastepne w drabince sa r9700 niepro dostepne za ok. 900-1kpln - bardzo dobra karta za rozsadna cene
jesli ktos sie upiera przy nvidii to niestety tylko 5900xt ( w koncu cos niekastrowanego ...) za ok 1000-1100

to tyle na temat grafiki smile.gif

#2 procki/plyty/pamieci
i tu sie zaczynaja schody ...
jesli macie cos klasy gf1/gf2mx/etc. i do tego slaby procesor (ponizej 1400MHz) to naprawde od tego powinniscie zaczac
caly q3 engine ma to do siebie ze najwiekszy przyrost mocy daje wlasnie proc
co moge polecic
jesli ma byc tanio i sensownie (i prosze bez flamewar ze to shit - dopoki sie extremalnie nie podkreca tylko chcemy stabilnosci i sensownej wydajnosci to jest toto jak najbardziej OK)
Asrock K7s8xe rev. 3.0(sis748, lan, sound, usb2, agpx8) za niecale 200pln (albo wersja xe+ z sata za 250 - ale w koncu oszczedzamy nie?)
procesor Athlon 2GHz (ok 270pln) - zadnych duronow, zadnych prockow uzywanych, chyba ze znamy czlowieka i procek jest 101% sprawny
pamieci tylko TwinMos - pare pln drozsze od noname, klasowo na rowni z kingstonem, 5 lat gwarancji, bardzo fajne timingi na nich mozna wycisnac smile.gif zalezy na co nas stac 256MB ddr400 = 180pln, 512MB ddr400 = 340pln
i jesli nie masz kasy, to nie kupuj shitu byle 512MB, wez 256 za jakis czas dokupisz wiecej (512 powinno byc std. w komputerze dla gracza)
roznica w et jest taka ze dluzej mapy sie wczytuja, ale w trakcie gry jest ok - o ile nie mamy full detail, hirestextures itp itd ...
cooler - wazna rzecz .... wielu o tym zapomina i pozniej "komp mi nie dziala" albo sie wiesza albo costam
Spire WhisperRock IV za ok 50pln - dosc cicho, niezle chlodzi i nie pada po 3 miesiacach
last but not least .... ZASILACZ
bolaczka nedznych kompow z supermarketow i komputerow po upgrade
kupuje sie shit, albo zostawia stary i komp sie wiesza, resetuje, albo wogole cuda sie dzieja (szczegolnie jak mamy mocna karte grafiki)
polecam olac obudowe, zostawic stara mimo ze brzydka i te 150 czy 200pln ktore wydamy na obudowe z *** zamiast zasilki
przeznaczyc na porzadny zasilacz 350W
polecam za 150-180pln Enlight'a albo ModeComa 350GT/ISO450P
ogolnie wersja "minimum" to:
200+270+180+50+150=850pln
wersja z 512MB ram to ok 1kpln - i takiej konfiguracji proponuje sie trzymac

teraz cos dla ciut zasobniejszych kieszeni, aczkolwiek nadal oszczedzamy
plyta Epox 8rda3i (nforce2, dual channel, lan, sound, usb2, agpx8) za ok. 330pln
procesor - nadal tylko Athlony 2GHz i wyzsze, a w tym wypadku polecam Bartona 2500 za ok. 400pln
ram: 1x TwinMos 512MB ddr400 za ok. 340pln *
* ja WIEM ze ta plyta ma dualchannel ... ale roznica wydajnosci miedzy single i dual (na nforce2) jest marginalna rzedu 5-10%, a rozbudowac konfiguracje majaca juz 2 kosci jest ciezko - nalezy sprzedac, stracic, kupic 2 wieksze ... po co?
moja propozycja, kupic 1 kosc, za pare miesiecy kupic druga taka sama (wazne sa opisy na kosciach - maja byc takie same)
mamy 1GB ramu, i kazda nowa gra (a wymagaja niestety coraz czesciej min. 512 :/) bedzie smigac
oczywiscie przestajemy korzystac z win98 - przy takim sprzecie tylko win2k/xp
cooler: nadal Spire WhisperRock IV za 50pln
zasilacz: jw. 150-180pln
razem:
330+400+340+50+150=~1300pln

#3 karta muzyczna
wiem ze tutaj herezje opowiadam i wogole ale
IMO:
karta muzyczna na plycie jest zla z zalozenia, nawet soundstorm ssie szczegolnie jak uzywamy go na sluchawkach
bo on tak naprawde poza sprzedowym DSP niewiele daje - wiekszosc i tak psuje guaniasty codec klasy alc650/655, cmi, czy inne adi soundmax :/
a tak to wyglada na plytach z nforce2
moja propozycja - jak macie w tej chwili karte muzyczna, a szczegolnie jak to jest SBlive, SB128, czy wogole cokolwiek co chodzi, nie szumi i nie sprawia problemu .... to go poprostu zostawcie (oczywiscie o ile jest to PCIowe)
celowo w rozpisce nie ma zadnego sprzetu na chipsetach ViA - zbyt problematyczne, zbyt duzo kombinacji, szczegolnie z SBlive przy ktorym sie mozna pochlastac :/
sis748 nie dosc ze ma wydajnosc podobna do kt400a/kt600 to jeszcze bezproblemowo wspolpracuje z sblive
nforce2 tak samo
ALE moze ktos chce kupic porzadna KarteDzwiekowa (a nie ShumBlastera? wink.gif
sam uzywam Herculesa GameSorroundFortissimo 2 (teraz mozna kupic "3"/"7.1") i jest naprawde ok, bardzo fajny dzwiek, czysty, bez znieksztalcen i na moim koffanym amplitunerze JVC brzmi slicznie smile.gif <--- sprawdzalem i live, vortex2 i inne brzmia gorzej :/
chip: Crystal (CirrusLogic) CS4624 i kosztuje toto ok 240pln
druga propozycja to nowe cacka na chipie Via Envy 24HT-s
bardzo fajnie gra, ma naprawde ladne parametry - a ze Terratec uzywa ich w swoim segmencie mid-end (czytaj 300-700pln) swiadczy samo za siebie smile.gif
moja propozycja: Gainward - Hollywood@Home 7.1 za ok. 250pln

#4 podkrecanie itp itd ...
to co podalem wyzej jest dla zwyklych smiertelnikow, ktorzy chca zeby sprzet dzialal w miare szybko, za normalne pieniadze i przede wszystkim STABILNIE
jesli chcemy sie bawic w podkrecanie to super, ale najpierw nalezy SPORO przeczytac zeby sie nei wpakowac w ***
albo bojciebogi spalic/uszkodzic nowo nabyty sprzet ...
www.tweak.pl
www.pclab.pl
www.ocworkbench.com
3 porzadne serwisy gdzie szczegolnie na boardach mozna sie masy rzeczy dowiedziec
zajrzyjcie, poczytajcie, a potem bedziecie wiedzieli co chcecie smile.gif

jak ktos dotarl az dotad, i na dokladke cos z tego sie przydalo - bardzo sie ciesze
jak nie dotarl - tez dobrze, pol godziny wolnego czasu wiecej wink.gif
jak cos - ceny bralem glownie z gieldy komputerowej (wawa) piXoko z pamieci - wiec mozna dostac to moze taniej, a moze drozej

pozdrawiam i zycze udanych zakupow

Bobin
Witam. Jesli chodzi o karty graficzne w granicach 320-360zl to polecam: Radeona9200 HiS lub Gigabyte Excalibur 128DDR@200 Mhz o rdzeniu 250mhz ze 128bitowa szyna- kosztuje cos kolo 340 zlotych. Zas jesli chodzi o procka to proponuje Athlona 1700+ lub 2000+(cena nie powinna przekroczyc 300zl) - najlepiej sie kreca ale trzeba of course dobra plyte miec =].

EDIT: Zapomnialem tez dodac, ze karta niezle sie kreci:> standardowo 250/200 a mozna wyciagnac bez problemu 280/230 albo i wiecej gdy sie jest lepszym znawca niz ja wink.gif PS. Jezeli ktos podkrecal karty to niech pisze jaka czestotliwosc max. osiagnal smile.gif
blacktyger
Hmm ja mam athlona 1700 XP i jestem calkowicie z niego zadowolony, no ale płyte też mam Gigabyte wink.gif
co do kart graficznych to radeon 9800 za 2300zł polecam laugh.gif
MastaBlasta
Ja bym ci proponował Athlona XP 2400 jest dosyc tani i pamiec se dodaj . Kup sobie 512 DDR np.Seagate Barracuda i lub producenta obecnej kosci pamieci i dodaj. Bedziesz miał miał 512 +256. A reszte możesz zostawic .
Phantom
Witam mam dosc slabego kompa Duron 950, ECS K7S5A, 256 SDRAM, GeForce 2 MX400 64MB. I mam narazie do dyspozycji 650 zł dry.gif ale w maju bedzie z kolejne 300 wiec szykuje sie upgrade smile.gif Nie wykluczone ze kasy bedzie wiecej ale powiedzcie co jest najwazniejsze i co nalezy najpierw kupic. Jak mozna to podajcie mi dokladny model i cene smile.gif np Gainward GeForce FX 5600 xxxxzł itd laugh.gif z gory thx i pozdro smile.gif
BTW: Chodzi mi o taki sprzet zeby za poltora roku dalo sie jeszcze jako tako w gry zagrac biggrin.gif
Kleryk
Oferma gratz, kawal dobrej roboty. Imo w tym dziale powinien byc przyklejony topic "Hardware - Co kupowac?" a w nim miedzy innymi ten Twoj mini artykulik. Plebs by wiedzial co kupowac smile.gif Nie polecalbym jednak zasilacza MC ISO450P i widze, ze slabo sie orientujesz w temacie Duronow smile.gif Aha i te ceny co podales to troche z sufitu, mozna sporo taniej kupic normalnie wsklepie,a na gieldzie sie ejszce potargowac.

TgcRap4
Imo mam pytanie aktulany moj komp:
AMD Athlon XP 2000+
256 MB ramu
Gforce 4 ti4200 128 ramu
win 98 se.
Cfg wszytko na low.
com_maxfps 76
i przez wiekszosc gry tyle mam czasem podczas duzych zadym spada do 50.

Planuje dokupic drugie tyle ramu. Co dokladnie zyskam biggrin.gif?
Kleryk
Jezeli pod win98 korzystasz z programu Cacheman to w ET po dolozeniu ko;jnych 256 ramu zyskasz szybsze ladowanie mapy :D Jezeli nie korzystasz (win 98 sam zle zarzadza pamiecia) to zyskasz 10-15 fps, chyba , ze masz zasyfiony system to duzo woiecej. Mialem 256 sdram (szybkie M-teci 6ns) i gdy wymienilem je na 512 TwinMosa 400mhz to na win98 defaultowych ustawieniach dostalem w swoim demku testowym 10fps wiecej. btw wlasnie sam jestem w trakcie modernizacji kompa i w prtzeciagu 1 miesiaca przeistoczylem sie w eksperta od spraw hardware'u, wiec jakby co sluze pomoca, bo jestem na biezaco :)

Oferma jaka plyte bys polecil pod O/C? Zastaanwiam sie nad Abit NF7 rev2, epoxem 8rdae, 8krai2 i soltekiem sl-frn2 bodajzwe..
Estaloth
Mój PC:
Płyta Główna AGP x2
Celeron 700
320 RAM'u
GeForce2 MX 400 64 MB

Mam 400zł. Co polecilibyście by do niego dokupić/wymienić? Texty w stylu, "za rok w muzeum dostaniesz za niego majątek" itp. nie przechodzą. dry.gif
blacktyger
albo procka athlona 1700XP albo grafike smile.gif ram'u chyba sie już nie opłaca dokupować
Link
Estalothowi radził bym kupić nową karte graficzną reszta sprzęstu jest spoxowa biggrin.gif
Kleryk
Jak amsz 400zl to:

plyta glowna: Arock k7s8x - ok 140zl
Procesro: duron 1400 - 160zl (ten procesor jak kupisz dobrej serii na "dobrym" sprzecie spokojnie krecisz 11x200, czyli Athlon XP 3000+)
RAM: 256 ddram 400mhz - 160zl (jak dasz swoje 320 powiini ci jeszce doplacic imo)

Jezeli pamiec wymieniles zostaje ci 100zl. za plyte z procem dostaniesz tez ze 100zl i jak dodasz do tego swoja grafe to spokojnie na gieldzie wymieniasz to na jakiegos uzywanego geforce3 lub radka 9200.
aha i potrzebujesz zasilacz min 300wat, narazie starczy jakis shit typu codegen lub megabajt.
oferma
kleryk: ceny podalem takie jak mam, wiem ze mozna taniej - ale jak ludzie policza tyle to wiadomo ze sie zmieszcza i zawsze zostanie zapas na "cos" ciekawego smile.gif
hmm ... ale ty podajesz k7s8x, a ja podawalem xe - roznica w chipsecie (sis746fx->748) i z 50pln w cenie
co do zasilacza to hmm ... za ok 150pln nie ma nic lepszego na rynku, a ten modecom jest sporo lepsiejszy niz klasyczny shit codegena ktory dostaniemy w "nowej" obudowie za te same pieniadze ... tylko po co? :/
co do duronow - wiem ze mozna, ale zalozylem ze wiekszosc ktora skorzysta z tego artykulu nie zna sie na kompach an tyle zeby szukac konkretnych serii, konkretnych plyt, itp itd
zawsze sie to konczy ostrzalem klasy "100 pytan do..." i pewnie do mnie, a ja to nie mam czasu :/
to co polecilem jest ok i dobrze o tym wiesz, ktos kto sobie zadal trud poczytania stron zawartych na koncu posta, sie dowie jakie durony, dlaczego durony, co z nimi mozna i dlaczego tak tanio - dla calej reszty zostaje sciezka "na skroty" ktora tez zla nie jest

jesli beda chetni mozna kiedys siasc dluzsza chwile na irc czy nawet mailowo sie zgadac i poskladac kilka ludzkich konfiguracji, kilka kierunkow upgrade starego kompa, piXoko ceny jakie mozna wycisnac za stare komponenty itp itd
jak cos dajcie znac - chetnie pomoge
teraz mnie czeka 2tyg urlopu wiec mam czas :]

pozdrawiam
i udanych apgrejdow zycze smile.gif))
Switch
QUOTE (oferma @ 17:35, 8 02 2004)
HA!
w koncu jakis topic dla mnie =]
#1 r8500/r8500le/r9100
r8500 taktowanie = 275/275
r8500le/r9100 = 250/250 a czesto nizsze i na dokladke BYWAJA wersje z 64bit pamieciami (maja 8 kosci a nie 16)
i to jest cala roznica
co do wydajnosci - to jest rozsadne min. aczkolwiek jesli znajdziecie gdzies gf4ti4200/4400/4800se/4600/4800 to brac od reki
o ile kosztuja ponizej 500pln
sa szybsze od 9100 a zazwyczaj niewiele drozsze (9100=~350, ti4200=~400+)
w et to raptem kilka klatek - ale umowmy sie, malo kto gra TYLKO w ET
w moim przypadku zmiana z r9100 sapphire 128bit 64MB na gfti4200 64MB pozwolila w nfs:undeground zmienic 800x600 med detail
na 1024x768 full + blur i nadal chodzi plynnie
tak samo halo nie rwie, i parenascie innych gier
bo tak naprawde ET potrzebuje mocnego procesora i karty ktora nie bedzie sie zatykac w 1024x768 (tak - wtakiej powinno sie grac zeby moc bezproblemowo strzelac na odleglosc)
czyli r9100 ok, gf4ti4200 jeszzce lepiej o ile nie jest drogie
bo czesto mozna je znalezc za cene 500+ pln
ale wtedy juz polecam r9500 niepro
nawet przy 4 potokach renderingu (default) jest porownywalne do gf4ti4200, jak kupimy wersje ktora bedzie chodzic z 8potokami jest szybsza (w dx8.1) - a dodatkowo w tej cenie dostajemy najtanszy dx9 sprzetowy na jaki warto zwrocic uwage
r9500 64MB = 500pln
r9500 64MB testowany na 8potokow = 560pln
ponizej 800-1000pln nie ma NIC innego
nastepne w drabince sa r9700 niepro dostepne za ok. 900-1kpln - bardzo dobra karta za rozsadna cene
jesli ktos sie upiera przy nvidii to niestety tylko 5900xt ( w koncu cos niekastrowanego ...) za ok 1000-1100

to tyle na temat grafiki smile.gif

#2 procki/plyty/pamieci
i tu sie zaczynaja schody ...
jesli macie cos klasy gf1/gf2mx/etc. i do tego slaby procesor (ponizej 1400MHz) to naprawde od tego powinniscie zaczac
caly q3 engine ma to do siebie ze najwiekszy przyrost mocy daje wlasnie proc
co moge polecic
jesli ma byc tanio i sensownie (i prosze bez flamewar ze to shit - dopoki sie extremalnie nie podkreca tylko chcemy stabilnosci i sensownej wydajnosci to jest toto jak najbardziej OK)
Asrock K7s8xe rev. 3.0(sis748, lan, sound, usb2, agpx8) za niecale 200pln (albo wersja xe+ z sata za 250 - ale w koncu oszczedzamy nie?)
procesor Athlon 2GHz (ok 270pln) - zadnych duronow, zadnych prockow uzywanych, chyba ze znamy czlowieka i procek jest 101% sprawny
pamieci tylko TwinMos - pare pln drozsze od noname, klasowo na rowni z kingstonem, 5 lat gwarancji, bardzo fajne timingi na nich mozna wycisnac smile.gif zalezy na co nas stac 256MB ddr400 = 180pln, 512MB ddr400 = 340pln
i jesli nie masz kasy, to nie kupuj shitu byle 512MB, wez 256 za jakis czas dokupisz wiecej (512 powinno byc std. w komputerze dla gracza)
roznica w et jest taka ze dluzej mapy sie wczytuja, ale w trakcie gry jest ok - o ile nie mamy full detail, hirestextures itp itd ...
cooler - wazna rzecz .... wielu o tym zapomina i pozniej "komp mi nie dziala" albo sie wiesza albo costam
Spire WhisperRock IV za ok 50pln - dosc cicho, niezle chlodzi i nie pada po 3 miesiacach
last but not least .... ZASILACZ
bolaczka nedznych kompow z supermarketow i komputerow po upgrade
kupuje sie shit, albo zostawia stary i komp sie wiesza, resetuje, albo wogole cuda sie dzieja (szczegolnie jak mamy mocna karte grafiki)
polecam olac obudowe, zostawic stara mimo ze brzydka i te 150 czy 200pln ktore wydamy na obudowe z *** zamiast zasilki
przeznaczyc na porzadny zasilacz 350W
polecam za 150-180pln Enlight'a albo ModeComa 350GT/ISO450P
ogolnie wersja "minimum" to:
200+270+180+50+150=850pln
wersja z 512MB ram to ok 1kpln - i takiej konfiguracji proponuje sie trzymac

teraz cos dla ciut zasobniejszych kieszeni, aczkolwiek nadal oszczedzamy
plyta Epox 8rda3i (nforce2, dual channel, lan, sound, usb2, agpx8) za ok. 330pln
procesor - nadal tylko Athlony 2GHz i wyzsze, a w tym wypadku polecam Bartona 2500 za ok. 400pln
ram: 1x TwinMos 512MB ddr400 za ok. 340pln *
* ja WIEM ze ta plyta ma dualchannel ... ale roznica wydajnosci miedzy single i dual (na nforce2) jest marginalna rzedu 5-10%, a rozbudowac konfiguracje majaca juz 2 kosci jest ciezko - nalezy sprzedac, stracic, kupic 2 wieksze ... po co?
moja propozycja, kupic 1 kosc, za pare miesiecy kupic druga taka sama (wazne sa opisy na kosciach - maja byc takie same)
mamy 1GB ramu, i kazda nowa gra (a wymagaja niestety coraz czesciej min. 512 :/) bedzie smigac
oczywiscie przestajemy korzystac z win98 - przy takim sprzecie tylko win2k/xp
cooler: nadal Spire WhisperRock IV za 50pln
zasilacz: jw. 150-180pln
razem:
330+400+340+50+150=~1300pln

#3 karta muzyczna
wiem ze tutaj herezje opowiadam i wogole ale
IMO:
karta muzyczna na plycie jest zla z zalozenia, nawet soundstorm ssie szczegolnie jak uzywamy go na sluchawkach
bo on tak naprawde poza sprzedowym DSP niewiele daje - wiekszosc i tak psuje guaniasty codec klasy alc650/655, cmi, czy inne adi soundmax :/
a tak to wyglada na plytach z nforce2
moja propozycja - jak macie w tej chwili karte muzyczna, a szczegolnie jak to jest SBlive, SB128, czy wogole cokolwiek co chodzi, nie szumi i nie sprawia problemu .... to go poprostu zostawcie (oczywiscie o ile jest to PCIowe)
celowo w rozpisce nie ma zadnego sprzetu na chipsetach ViA - zbyt problematyczne, zbyt duzo kombinacji, szczegolnie z SBlive przy ktorym sie mozna pochlastac :/
sis748 nie dosc ze ma wydajnosc podobna do kt400a/kt600 to jeszcze bezproblemowo wspolpracuje z sblive
nforce2 tak samo
ALE moze ktos chce kupic porzadna KarteDzwiekowa (a nie ShumBlastera? wink.gif
sam uzywam Herculesa GameSorroundFortissimo 2 (teraz mozna kupic "3"/"7.1") i jest naprawde ok, bardzo fajny dzwiek, czysty, bez znieksztalcen i na moim koffanym amplitunerze JVC brzmi slicznie smile.gif <--- sprawdzalem i live, vortex2 i inne brzmia gorzej :/
chip: Crystal (CirrusLogic) CS4624 i kosztuje toto ok 240pln
druga propozycja to nowe cacka na chipie Via Envy 24HT-s
bardzo fajnie gra, ma naprawde ladne parametry - a ze Terratec uzywa ich w swoim segmencie mid-end (czytaj 300-700pln) swiadczy samo za siebie smile.gif
moja propozycja: Gainward - Hollywood@Home 7.1 za ok. 250pln

#4 podkrecanie itp itd ...
to co podalem wyzej jest dla zwyklych smiertelnikow, ktorzy chca zeby sprzet dzialal w miare szybko, za normalne pieniadze i przede wszystkim STABILNIE
jesli chcemy sie bawic w podkrecanie to super, ale najpierw nalezy SPORO przeczytac zeby sie nei wpakowac w ***
albo bojciebogi spalic/uszkodzic nowo nabyty sprzet ...
www.tweak.pl
www.pclab.pl
www.ocworkbench.com
3 porzadne serwisy gdzie szczegolnie na boardach mozna sie masy rzeczy dowiedziec
zajrzyjcie, poczytajcie, a potem bedziecie wiedzieli co chcecie smile.gif

jak ktos dotarl az dotad, i na dokladke cos z tego sie przydalo - bardzo sie ciesze
jak nie dotarl - tez dobrze, pol godziny wolnego czasu wiecej wink.gif
jak cos - ceny bralem glownie z gieldy komputerowej (wawa) piXoko z pamieci - wiec mozna dostac to moze taniej, a moze drozej

pozdrawiam i zycze udanych zakupow

hmm zgadzm sie z ofermą co do graf, jednak dla tych zamożniejszych jest ciekawa oferta, coś typu przerabianie radka 9500, niektórzy mogą sie domyślać o co mi chodzi - chodzi o radka 9800se od Herculesa, a dokładniej chodzi o Hercules All-in-Wonder 9800 SE (jednak jest to troche loteria bo niektóre sie modują niektóre nie) chodzi tu o odblokowanie 4 dodatkowych potoków renderujących. Wcale to nie jest takie trudne wystarczy usunąć jakiś plik ze sterowników. Karta w sklepach kosztuje ok 1200zł. Jest to ta karta z róźnymi bajerami a dokładniej z kartą tv. Czyli po przeróbce na radka 9800pro zyskujemy wg. cen komputronika równiutkie 1000zł i co wy na to? smile.gif
W www.sklep.pclab.pl były karrt do kupienia na 100% przerabialne ale już nie ma smile.gif jeśli kogoś to interesuej to niech powie jeszcze dodam pare informacji. Wiem że w Komputroniku jest gotowy przerowbiony 9800se na 9800pro za 1699zł gdzie taki sam orginalny 9800pro kosztuje równe 600zł wiecej

qur*** juz sie człowiekowi źle robi jak sie mówi że radek 9200 to syf a kolejne osoby go polecają. Mówie jeszcze raz nie kupujcie tego!

Ja bym ci proponował Athlona XP 2400 jest dosyc tani i pamiec se dodaj . Kup sobie 512 DDR np.Seagate Barracuda i lub producenta obecnej kosci pamieci i dodaj. Bedziesz miał miał 512 +256. A reszte możesz zostawic .

Tego to nie rozumiem, co ma producent dysków twardych do pamięci?

co do płyt głównychto ja jednak jakiś dobbrych firm polecam a nie jakieś tam as-rocki ecs-y bo potem będzie że kom niestabilnie działa

jeszcze jedno jęsli sie ktos decyduje na nforce 2 (szczególnie epox8rda i abit nf7) to niech sie liczy z tym że będzie miał problemy z pamięciami Twinmos> dotyczy to głównie konkretnycj serii więc można trafic na tą dobrą i będzie działać bez probelmu

mógł bym tu pisać jeszcze duże jednak odkąd mi net chodzi dobrze (tzn. mam dobre pingi) to prawie każdą chwile z właczonym kompem spędzam grajac w et
może jeszcze cos napisze, ale narazie ide sobie polamić na jakiś serv tongue.gif
oferma
jerzu gosciu ....(Switch znaczy sie)
polecam asrocki bo wiem ze sa ok, nie polecam pcchipsow/ecs/etc bo wiem ze shit
tanie =/= shit - sa stabilne (asrocki) tylko ze SUROWE, bez bajerow, mniej wydajne, ale (przynajmniej dla mnie) oszczednosc na plycie praiwe 300pln i wydajnosc nizsza o 10% jest jak najbardziej akceptowalna
w tym momencie sie okazuje ze w cenie "dobrej_markowej_supersfietnej_plyty" mamy plyte+ram ...
co do twinmosow i niechodzeniu w dualchannel - zgadza sie, nie pamietam na jakich kosciach
CHYBA twinmosy "na twinmosach" sie wala
na infineonach i hynixach bodajrze jest ok (zeby wszyscy zrozumieli - cala pamiec markowana przez twinmosa, kosci na niej maja logo twinmosa/hynixa/infineona/etc.)
co do grafiki - moze zrobimy tez "mid-endowy" topic o sprzetach z hmm .. sredniej polki?
tam moze-moze by sie zmiescil ten twoj r9800se AIW za 1,2kpln ...
bo widzisz, w tym topicu sa ludzie ktorzy kasy nie maja, o czym swiadczy chociazby sprzet przez nich posiadany
wiec prosze nie wyskakiwac z takimi opcjami
karta za 1200, a na caly upgrade mamy 1500 - i ze niby to jest pomoc?

mam prosbe - jak juz ktos cos pisze, i nie do konca orientuje sie w temacie, to naprawde POMYSLCIE zanim wyslecie posta
pozniej biedny ludek majac guano a nie sprzet i 1kpln w kieszeni wybuli cala kwote na cos co nijak mu nie pomoze
a zdawalo mi sie ze mialo byc o tym jak rozsadnie wydac nasze marne zasoby gotowkowe?
i nie - nie mowimy tu o kompach z plytami za 800pln, prockami za kolejne 1200 i grafikami za 2kpln ...
tu ma byc o tym jak czlowiek zbierajacy pol roku na upgrade kompa 3letniego ma przezyc sajgon na gieldzie i nie dac sobie wcisnac zlomu
ktory albo mu dzialac nie bedzie, albo da 5% przyrost wydajnosci, czy cos rownie idiotycznego ...

dziekuje za uwage
i pozdrawiam

ps.
Switch: jak juz cytujesz to moze nie w calosci? chociaz tasiemcie swietego czy moje tnij :/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.