Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co ulepszyc? I za jaka cene??
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Problemy techniczne z sprzętem, sterownikami, systemami operacyjnymi > Hardware & other Software
Stron: 1, 2, 3, 4
Akhor
Myślę nad zmianą karty graf, bo mi moja pada, wacham się między 2 kartami :

1) http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=19624

2 ) http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=15015

Którą byście radzili ? Tylko proszę nie podawać innych droższych smile.gif Chyba, że lepsze a tańsze.
D!z3l
Kup sobie Gf, ma wyższe taktowanie pamięci i zapewne dzieki temu będziesz miał więcej fps-ów
Akhor
CYTAT (D!z3l @ 8:17, 13 08 2005)
Kup sobie Gf, ma wyższe taktowanie pamięci i zapewne dzieki temu będziesz miał więcej fps-ów

Chociaż kumpel radził mi jeszcze aby kupił http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=12467
i do tego radiatorki na pamięć i wentylator i kręci się na 400/500 a nawet czasem do 500/600(tak jak 9600XT) i wychodzi o 120 zł taniej.
Trakos
Siemka jeszcze jeden post nooba nie wiedzącego co wymienić w kompie smile.gif Dysponuje ok. 500 zł ale myślę, że jeszcze trochę poczekam przed kupnem, tylko nie wiem na co zbierać. Kompa póki co nie podkręcam, ale za jakiś czas zacznę więc można i to pod rozwagę wziąść. Poniżej załączam fragment raportu z everesta żeby było jasne mniej więcej co mam. Zasilacz mam spoko i myślę że wszystko uciągnie smile.gif (tagan 480W) ale wentylatorków dodatkowych nie mam (co nie oznacza, że nie chcę kupować, jeśli radzicie kupić to też mówcie).

Płyta główna:
Typ procesora AMD Athlon XP, 1100 MHz (11 x 100)
Nazwa płyty głównej MSI KT6 Delta-SR (MS-6590 v2.0) (5 PCI, 1 AGP, 3 DIMM, Audio)
Mikroukład płyty głównej VIA VT8377 Apollo KT600
Pamięć fizyczna 512 MB (PC3200 DDR SDRAM)
Typ BIOS'u AMI (10/21/04)

Ekran:
Karta wideo WinFast A360 (128 MB)
Akcelerator 3D nVIDIA GeForce FX 5700
Monitor ADI MicroScan 5G [17" CRT] (836T00123656)

Karta dźwiękowa Creative EMU10K1 SB Live! Audio Processor

Magazyn:
Kontroler IDE Kontroler VIA Bus Master IDE
Kontroler SCSI/RAID VIA Serial ATA RAID Controller
Dysk fizyczny Maxtor 6 Y080M0 SCSI Disk Device (80 GB, 7200 RPM, SATA)
Swiety
Jesli chodzi o twoją płytę główną. No cóż standard Socket A to już przeszłość i prędzej czy później czeka cię wymiana płyty głównej i procesora.
Jednak twoja płyta może obsłużyć procesory do Semprona 3000 włącznie (po upgrade biosu). Jednak sprawdź dokładnie bo nie jestem pewien. Jeśli nie będzie możliwości wsadzenia tego Semrpona to raczej daruj sobie całą modernizację.

Zasilacz 480W na taki sprzęt w zupełności wystarczy. W szczególności że to jest TAGAN 480W. Takie zasilacze to pracują w kompach za 10000 zł biggrin.gif Zasilacz starczy ci na lata - nie wyrzucaj go przy kolejnej modernizacji biggrin.gif

Wbrew pozorm w przypadku takiej starej gry jak ET liczy się przede wszystkim procek, grafika wystarczy że jest w miarę porządna nie musi być demonem szybkości jak GF7800. No chyba że chcesz komfortowa grać w Quake IV ale wtedy musisz wydać kilka tysiecy na wszystko z tego połowę na grafikę.

Nowego Semprona na socket A trudno będzie dostać ale nowego 3000 można kupić za niecałe 300 zł w przypadku używanych wyjdzie jeszcze taniej. Jeszcze lepiej gdy kupisz wolniejszy (tańszy) i go podkręcisz.

Jeśli chodzi o grafikę nie widze za bardzo sensu inwestować na takim sprzęcie w nową. I tak prędzej czy później będziesz musiał zmienić platformę a wtedy będziesz musiał kupić kartę na PCI-Express.
No mozesz wydać jakieś 600 zł np na GF6600GT AGP tylko jak napisałem wcześniej nie widzę sensu.
Już lepszą alternatywą na kiepski sprzęt jest ATI Radeon 9800PRO którego nowego można kupić poniżej 500 zł.
Chyba że twoje finanse nie pozwolą w przyszłości na kupno nowego komputera.

Nowy Procek powinien zapewnić dużego kopa w ET. W nowych grach już nie ze względu na twoją grafikę (GF 5700). Sytuację z grafiką opisałem powyżej.

Możesz dokupić pamięci chociaż w przypadku ET 512 jest wystarczającą ilością no ale pamięci nigdy nie za mało (150 zł).

Jeśli chodzi o muzykę. Jesli ne jesteś jakimś nawiedzonym melomanem to SB Live wystarczy ci na długie lata, chyba że pojawią się kompy bez PCI.

Płyta główna. MSI to dobra firma, VIA KT660 to nie jest najlepszy chipset, wogóle VIA Nigdy nie robiła bardzo dobrych chipsetów ale była dominującym chipsetem na platformie AMD. TAki już urok tej platformy Bez sensu jest wymieniać płytę np na jkaiegoś Nforce (żeby zyskać max parę procent wydajności)

Winfast to średnio porządna firma pordukująca grafiki.

Podsumowując
Procek Sempron 2500 ok 250 zł
Grafika ATI 9800 PRO ok 450 zł

sprzedając swój stary procek dostaniesz 100 zł
za starą grafikę max 150 zł

Za 450 zł masz kompa na którym możesz komfortowo pograć w ET i nawet w miaę pograć w najnowsze gry i to wcale nie na najmniejszych detalach (ale raczej będziesz musiał dokupić wtedy RAM)

Jednak musisz sobie zdawać sprawę że to jest podtrzymywanie przy życiu trupa.
Chociaż generalnie po konfiguracji widać że podzespoły były dobrane bardzo dobrze ale to było dobrze parę lat temu.

Jeszcze jakbyś mógł podać jakiej firmy masz pamięć RAM i jej parametry.
nikczemnySELER
Z kart graficznych na PCI E do 700 zl moge z czystym sumieniem polecic Radeona X800GT. Nie jest z pewnoscia demonem szybkosci ale wg mnie jest zdecydowanie lepszym wyborem niz GF 6600gt.
Trakos
QUOTE(Swiety @ 23:55, 14 01 2006) [snapback]56545[/snapback]

Podsumowując
Procek Sempron 2500 ok 250 zł
Grafika ATI 9800 PRO ok 450 zł

sprzedając swój stary procek dostaniesz 100 zł
za starą grafikę max 150 zł

Za 450 zł masz kompa na którym możesz komfortowo pograć w ET i nawet w miaę pograć w najnowsze gry i to wcale nie na najmniejszych detalach (ale raczej będziesz musiał dokupić wtedy RAM)

Jednak musisz sobie zdawać sprawę że to jest podtrzymywanie przy życiu trupa.

Czyli może lepiej poczekać, pomęczyć się trochę na niepodtrzymywanemym trupie i zakupić płytę z pci-e, porządnym socketem+jakieś amd+grafa na pci-express i wrzucić z tego obecnego rzęcha ram, zasilacz i creative?

QUOTE(Swiety @ 23:55, 14 01 2006) [snapback]56545[/snapback]

Chociaż generalnie po konfiguracji widać że podzespoły były dobrane bardzo dobrze ale to było dobrze parę lat temu.

Jeszcze jakbyś mógł podać jakiej firmy masz pamięć RAM i jej parametry.

Kość pamięci DDRAM 512/400mhz Kingstona (dałem za niego w marcu 2004 roku całe 417 zyla rolleyes.gif

A potem mógłbym sobie wymieniać po części dalej... pewnie tak byłoby, patrząc długoplanowo, opłacalniej? Zależy tylko ile musiałbym jednarozowo wstrzyknąć na tą płytę główną z grafą i prockiem?
Swiety
QUOTE(Trakos @ 13:19, 15 01 2006) [snapback]56559[/snapback]

Czyli może lepiej poczekać, pomęczyć się trochę na niepodtrzymywanemym trupie i zakupić płytę z pci-e, porządnym socketem+jakieś amd+grafa na pci-express i wrzucić z tego obecnego rzęcha ram, zasilacz i creative?
Kość pamięci DDRAM 512/400mhz Kingstona (dałem za niego w marcu 2004 roku całe 417 zyla rolleyes.gif

A potem mógłbym sobie wymieniać po części dalej... pewnie tak byłoby, patrząc długoplanowo, opłacalniej? Zależy tylko ile musiałbym jednarozowo wstrzyknąć na tą płytę główną z grafą i prockiem?

W miarę porządna płyta na Socket 939 - 400 zł
Procesor Athlon 3000 s939 - 600 zł co razem daje 1000 zł.

Uważam że w twoim przypadku nie ma sensu inwestować w coś gorszego (np w Semprona 3000 na socket 754 - koszt procka z płytą to ok 600 zł. Albo robisz modernizację starego albo przesiadasz się na coś nowego ale to nowe nie powinno być tymczasową prowizorką.

Trakos
QUOTE(Swiety @ 14:54, 15 01 2006) [snapback]56562[/snapback]

W miarę porządna płyta na Socket 939 - 400 zł
Procesor Athlon 3000 s939 - 600 zł co razem daje 1000 zł.

Uważam że w twoim przypadku nie ma sensu inwestować w coś gorszego (np w Semprona 3000 na socket 754 - koszt procka z płytą to ok 600 zł. Albo robisz modernizację starego albo przesiadasz się na coś nowego ale to nowe nie powinno być tymczasową prowizorką.

Okej to póki co się wstrzymam, pozbieram jeszcze trochę rolleyes.gif
Policzyłeś jak rozumiem że dalej agp będe używał, tak? Czy może są płyty i z agp i pci-e, dzięki czemu nie musiałbym od razu nowej grafy mieć?

Poza tym jak ten raport robiłem to miałem złe fsb ustawione, mam athlona xp 2500+ i teraz po poprawce mam 1,84 GHz...
Śmieszne, że nie zauważyłem tego przez 2 lata ... smile.gif
nephit
Moje pytanie dotyczy kart dzwiekowych i glosnikow. Obecnie mam karte zintegrowana (Plyta glowna asus p4pe-x. Nie wiem jaka tam jest karta i czy w ogole moga byc rozne karty na tej plycie - nie znam sie. Jezeli ktos wie jak sprawdzic to po otrzymaniu instrukcji chetnie podam jakies info). Glosniki mam bardzo stare, to co moge na nich wyczytac to JUSTer SP-720 ( ph34r.gif ). Dzwiek jest powiedzmy mocno sredni. W zwiazku z tym planuje niedlugo zainwestowac w ta czesc kompa i chcialem wiedziec jak duza role odgrywa karta dzwiekowa a jak duza glosniki. Czy wymiana samych glosnikow znacznie poprawi jakosc dzwieku? Jezeli tak to jakie glosniki polecacie, w przeciwnym wypadku jaki zestaw (karta+glosniki)?
Na koniec, czy jest duza roznica miedzy glosnikami 2.1 a 5.1?
Mucha Emila
Ręce opadają :D

CYTAT
Glosniki mam bardzo stare, to co moge na nich wyczytac to JUSTer SP-720 ( ph34r.gif ). Dzwiek jest powiedzmy mocno sredni. W zwiazku z tym planuje niedlugo zainwestowac w ta czesc kompa i chcialem wiedziec jak duza role odgrywa karta dzwiekowa a jak duza glosniki. Czy wymiana samych glosnikow znacznie poprawi jakosc dzwieku? Jezeli tak to jakie glosniki polecacie, w przeciwnym wypadku jaki zestaw (karta+glosniki)?
Na koniec, czy jest duza roznica miedzy glosnikami 2.1 a 5.1?

Karta dźwiękowa niby ma znaczenie... ale przy dobrym sprzęcie nagłaśniającym... przy standardowych głośnikach trzeba być jakims wirtuozem żeby dostrzec różnicę... Ktos wcześniej pisał żeby kupić kartę graficzną Creativa... ale pytam się po co? wydasz kase która lepiej wpakować w RAM/CPU/GRAFE a nie bezsensownie w muzyczną karte... A co do głośników 2.1 i 5.1 chodzi o to że w głosnikach 2.1 masz dwa głośniki + wzmacniacz... (subwoofer czy jakoś tak), a w 5.1 masz 5 mniejszych głośniczków. Idea głośników 5.1 jest taka żeby rozłozyc np 1 głośnik przed sobą dwa za sobą i jeden z boku (przykładowo)... masz wtedy inny efekt niż przy głośnikach 2.1. Teraz już wiesz? :D
jarpen
imo bardzo warto kupić dobre głośniki i kartę.
mam taką kartę /dość tania/ tylko box /130zł pod koniec 2006/, a tu jest oem http://allegro.pl/item183744063_sound_blas..._nowa_gwar.html
i takie głośniki
http://allegro.pl/item182948596_logitech_x..._fvat_wawa.html
swego czasu dałem za nie 350zł

sprzęt spisuje się znakomicie, atutem w rtcw i et jest niemal bezbłędna lokalizacja przeciwnika na słuch, poza tym fajnie jest posłuchać kazika XDDDDDDDDD
ale imo droższe zestawy, jeśli tylko gracie, oglądacie filmy dd5.1 i słuchacie mp3 nie są warte kupna
Mucha Emila
Wyobraź sobie że ja też potrafie zlokalizować przeciwnika na "słuch" a mam katre muzyczną za 40 zł... i słuchawki za 10zł a w porywach uzywam głośników 5.1 za 80 zł... kumpel fanatyk dźwięku ma o niebo lepszy sprzęt odemnie... a różnica jest znikoma... pozatym lokalizacja przeciwnika na słuch to chyba umiejętność którą po jakimś czasie można sobie wyrobić... nie potrzeba do tego "wspomagaczy" w postaci lepszych głośników czy też karty muzycznej... Choćbyście nie wiem jakie argumenty przedstawiali... to i tak mnie nie przekonacie pakwoanie kasy w karte muzyczną to strata kasy ;]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.