Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Indywidualne konfigi
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Problemy Techniczne z Enemy Territory > W:ET - Komendy, Configi, Problemy z ET
Stron: 1, 2
gatess
Jak macie jakies dobre configi oraz zbindowane klasy czy komendy mozna tu wklejac , cześć materiałów wykorzystamy na portalu rtcwpl . :evil:
Anonymous
Pod tym adresem
http://www.rtcwonline.com/dummies/enemyterritory.htm
macie najnowsze skrypty Ifurity. Polecam.
kober
jezeli masz na mysli "co zrobic z tymi skryptami?" to wyjasniam, ze najlepiej wkleic je do pliku autoexec.cfg w katalogu etmain. jesli nie masz tam takiego pliku to stworz nowy o takiej nazwie - bedzie dzialal !
plik autoexec.cfg jest wykonywany w momencie uruchomienia et, i dopisuje ( nadpisuje ) to co w nim ustawisz do etconfig.cfg. jego uzywanie jest jak najbardziej bezpieczne, a poza tym wygodne: otoz et ma zazwyczaj pelny dostep do etconfig.cfg, wiec nawet jesli cos tam sobie ustawisz to gra moze to zmienic... a autoexec.cfg jest w twoim pelnym wladaniu tongue.gif
kober
jest jednak problem - cos nie dziala w et zbyt dobrze i 3ba i tak zmieniac spawna na piechote

a co powiecie na taki skrypcik zmiany spawn pointow ( najprostszy jaki sie da zrobic: zadnych efektow specjalnych ):

CODE
bind F4   "vstr spawntoggle"

seta spawntoggle  "vstr spawn0"

seta spawn0  "setspawnpt 0;echo Respawn: Default Pt;set spawntoggle vstr spawn1"

seta spawn1   "setspawnpt 1;echo Respawn: Spawn Pt 1;set spawntoggle vstr spawn2"

seta spawn2   "setspawnpt 2;echo Respawn: Spawn Pt 2;set spawntoggle vstr spawn3"

seta spawn3   "setspawnpt 3;echo Respawn: Spawn Pt 3;set spawntoggle vstr spawn4"

seta spawn4   "setspawnpt 4;echo Respawn: Spawn Pt 4;set spawntoggle vstr spawn0"
Anonymous
Jejku mam kolejny problem, wstawilem do autoexec jakiegos congifa z grafa dla testu, zobaczylem efekty, a pozniej usunalem configa z autoexecu , niestety ustawienia o dziwo pozostaly sad.gif Czy ktos mi pomoze jak wrocic do defaultowych ustawien, niestety vid_restart nie pomoga ?smile.gif Dziekuje za pomoc smile.gif
kober
proste: parametry umieszczone w autoexec'u nadpisuja podczas uruchomienia gry, te same parametry znajdujace sie w etconfig.cfg.
wiec jesli chcesz cos zmienic, to zmien (dopisz) ten parametr w autoexecu lub jesli gardzisz autoexekiem to zmien to na reczniaka w etconfig.cfg - jesli nie da sie tego zrobic w menu gry...
gnt
=o

a jak wywaliles te ustawienia ?
jesli kcesz wrocic do default, to wystarczy pyknac klawior "default" i potem komende
/writeconfig autoexec.cfg

gdzie autoexec.cfg to nazwa twojego configa.

jesli kcesz przerabiac na piechote (nie w grze) wystarczy otworzyc cfga notepadem (to zwykly nieformatowany plik txt, ktoremu po prostu 3ba zmienic rozwiniecie na cfg)
kober
<cut>...to co przedtem wpisalem do configa skasowalem  z niego i o dziwo za cholerke nic sie nie zmienilo

bo z autoexeciem jest tak, ze jesli cos z niego wykasujesz - usuniesz dany parametr, to nic to nie zmieni, gdyz ta wartosc wciaz pozostanie w podstawowym, jedynym konfigu widzianym przez gre ( defaultowo ) czyli etconfig.cfg... wiec musisz to zmienic w etconfig, lub zmienic ten parametr w autoexecu na rządana wartosc... autoexec to taki niby_konf, jest on odpalany tylko i wylacznie w momencie uruchomienia gry - potem gra widzi tylko etconfig.cfg... pomijam tu oczywiscie to, ze w kazdym momencie gry mozesz odpalic dowolny konf poprzez wpisanie w konsoli
CODE
/exec nazwa_twojego_wypasionego_na_maxa_konfa
, ale to juz temat na inna opowiesc.
n00b
Skoro wszyscy sa tak chetni do odpowiedzi smile.gif, czy ktos moze mi powiedziec jak moge w konsoli zmienic kolor celownika ? Chcialbym przypisac klawiszom dwa rozne celowniki, a za bardzo nie wiem jak to zrobic smile.gif Dziekuje :>
gnt
Skoro wszyscy sa tak chetni do odpowiedzi smile.gif, czy ktos moze mi powiedziec jak moge w konsoli zmienic kolor celownika ? Chcialbym przypisac klawiszom dwa rozne celowniki, a za bardzo nie wiem jak to zrobic smile.gif Dziekuje :>

proponuje przetestowanie nastepujacego skrypciq (nie wim czy bd ok, bo wymyslam na poczekaniu 8) - taki jestem zajebisty :roll: )

CODE

bind Z "vstr cel"

set cel "cg_crosshairSize XX; cg_drawCrosshair X; cg_crosshairAlpha X; cg_crosshairColorAlt XXXXXX; cg_crosshairAlphaAlt X; cg_crosshairColor "colour"; cg_crosshairHealth X; echo Y"

gdzie X to odpowiednie zmienne (badz to liczbowe, badz slowne)
Z to wybrany przez ciebie klawisz
Y wymyslony przez ciebie komunikat informujacy o zmianie celownika
colour - slownie wyrazona zmienna, ob. jez. ang.
tera objasnienia:

crosshairsize - rozmiar celownika (def. 48 )
drawcrosshair - ksztalt celownika (0-9 bodajze)
crosshairalpha - jak mocno widoczny bedzie celownik (0-1, gdzie 0=> cel. nie niewidzialny, 1=> cel. widoczny calkowicie - nie przeswituja obraz spod spodu)
crosshaircoloralt - (nie jestem pewien) alternatywny kolor celownika, zalezny od twojego zdrowia albo ilosci ammo w uz. broni (kolor jak w htmlu: 3 liczby w hex. odp. dla czerwieni-zieleni-blekitu, lub slownie - tego nie jestem pewien)
crosshaircolor - wlasciwa barwa celownika (zmienna w postaci wyrazu, nie wiem czy nie moze byc podawana jw. tzn w formacie htmlowskim RGB)
crosshairhealth - pokazuje pasek zdrowia po najechaniu celownikiem na tm8ts - pasek pojawia sie pod xywa (0/1, gdzie 0=>off, 1=>on)
echo - komenda wywolania txtu na ekran (tylko tobie, w postaci wiadomosci - mozna formatowac kolory, jak w nickach)
vstr - komenda wlaczajaca jakis skrypcik (zmienna jest nazwa skryptu)

po przygotowaniu zgodnie ze swoimi potrzebami odp. skryptu, musisz go zachowac w pliku .cfg
a nastepnie odnosnik pliku wpisac do autoexec.cfg
CODE
exec nazwaplikuzeskryptemcelownika.cfg

mozesz takze dorzucic sobie skrypt do gotowego i juz podklejonego do autoexeca konfigu, albo wrzucic do samego autoexeca.

za kazdym jednak razem, gdy cokolwiek zmienisz, pamietaj, zebys
walnal w linii komend (~) polecenie
CODE
/exec autoexec.cfg

zeby zmiany zostaly zapisane w mp_wolfconfig.cfg (ktorego zawsze uzywa prog aktualizujac uzywane ustawienia)

to tyle.

___
edit

mozesz takze przypisac zmiane z jednego celownika na drugi jendemu klawiszowi
wystarczy zrobic cos takiego

CODE
bind X "vstr cel"

set cel " ...teraz leca odpowiednie ustawienia drugiego celownika...; bind X vstr cel2"

set cel2 " ... teraz leca odpowiednie ustawienia pierwszego celownika...; bind X vstr cel"

vstr cel2

dzialanie:
wlaczajac gre masz wlaczone ustawienia pierwszego celownika (daje to linia vstr cel2
przy nacisnieciu klawisza X wlacza sie skrypt zmieniajacy celownik i bindujacy pod klawisz X skrypt ustawiajacy pierwszy celownik.
przy powtornym nacisnieciu kl. X (ktorego dzialanie zostao zredefiniowane) znowu odpalasz pierwszy celownik, redefiniujac przy tym dzialanie klawisza X na wlaczenie drugiego.

prosta petla
tak przynajmniej powinno to dzialac.

srx, jesli Cie urazilem lopatologia mojego wywodu: nie wim po prostu na jakim jestes poziomie biggrin.gif
kober
CODE
bind F6 "vstr cross"

seta cross  "vstr cross_1"

seta cross_1 "pierwsze ustawienia celownika;set cross vstr cross_2"

seta cross_2 "drugie ustawienia celownika;set cross vstr cross_1"

tak powinna wygladac prawidlowo zrobiona kolejka. choc byc moze ta podana przez gnt tez bedzie dzialac...
DjkZ
:?: Nie wiem jak mam się do tego zabrać... Łyżką czy widelcem...
Dlaczego to piszę ponieważ nie mam zielonego pojęcia jak się do tego /zmiany configów zabrać/ to o czym piszecie jest w zasadzie bardzo ogólnikowo.
W zasadzie nie jestem zwolennikiem jakichkolwiek zmian w grze /full broni,amo,życia na maxxa...wszystko-widzący,wszystko-słyszący,sprinter i tak dalej Naj...Naj..Naj.../ Czy jest w tym jakiś sens...czy warto zmieniać realistyczność gry-pewnie tak.
Każdy z nas chce byc najlepszy -Sportowiec zażywa "świństwa" do pewnego momentu zwycięża...ale jakim kosztem.
Gracze organizują pomiędzy sobą różnego rodzaju turnieje,zawody-ale czy to jest walka fer-play...
W Enemy terrytory gram 2-3 tyg.4-6 godz.dz.Początki były tragedia...stopniowo...doszedłem w rozgrywkach 3 planszowych do 200-400XP-ów.Grę ściągnąłem bez żadnych patchy czy zmienionych ,czy nadpisanych autoexeców...Zastanawiam się czy taki X czy Y bez przeróbek po 1-szej misji zdobyłby 300-500 XP. Może same zmiany to też jest jakąś grą między graczami...a w ogóle to gra jest Extra-dla mnie 10/10.
Jeżeli już tak musi być to proszę o rozwinięcie tego tematu dla "zielonych"
gnt
Niby masz racje, ale sprawa jest de facto duzo bardziej zagmatwana:
jesli graes w jakies inne gry fpp na pewno rozumiesz roznice w komforcie gry miedzy fps~25 a fps~80, albo miedzy pingiem 10 a pingiem 110...

w pewnym momencie okazuje sie, ze nasze super maszyny nie sa w stanie sprostac wymaganiom stawianym im przez gry, a potrzeba gracza jest rzecza najwazniejsza, bo niewazne sa w bezposrednim starciu bliki na helmie fragowanego przeciwnika, tylko jego plynny ruch i jakosc Twojego polaczenia z serverem.
Stad tez wszelkie kombinacje w konfiguracji, bo duzo lepiej jest grac w podzialce 1024/768 (czy ile tam jest) niz 640/480 przy tej samej czestotliwosci odswiezania.

teraz podst. kwestie techniczne:

wlacz gre, wybierz opcje: default i odpal.
nastepnie wlaczywszy linie komend (klawisz ~) wpisz nastepujaca linie
CODE
/writeconfig nazwa.cfg

teraz wyjdz z gry i poszukaj tego pliku w katalogu
.../etmain

nastepnie plik ten otwierasz przy pomocy notepada (wordpada, lub innego edytora txtu) i jedziesz zgodnie ze znalezionymi specyfikacjami.
kazdy plik konfiguracyjny zapisujesz w formacie bez formatowania (unicode bodajze) zastepujac rozszerzenie txt na cfg.
pamietaj, zeby config nie byl za dlugi...
najlepiej podzielic sobie go na kilka czesci, np: bindy, skrypty, konfiguracje samej gry.

potem wystarczy stworzyc (j.w) plik autoexec.cfg (musi on byc w katalogu .../etmain i w tym katalogu umiescic nastepujaca linie:
CODE
exec nazwa.cfg
odpowiednio dla kazdego pliku konfiguracji

ot wszystko.

na wszelki wypadek radze takze przy pierwszym uruchomieniu gry z nowymi cfgami skorzystanie z nastepujacej komendy w linii komend:
CODE
/exec autoexec.cfg

i zrestartowac grafike
CODE
/cg_vid_restart

(nie mam pewnosci ale jeden trik skutecznie pomaga: wpisanie vid_r i klepniecie tabulatora - gra sama uzupelni cala komende)
Afgan
W odpowiedzi na powyzszego posta... Nie wszytskie komendy konfigow maja zmieniac sama gre. Gracze podali tu przydatne komendy do konfigu, dziki ktorym mozna wybrac n respawn point, klase postaci, czy druzyne bez klikania i przewijania myszka, tylko wygodnie klawiszami... Co do zmiany w grze, one sa ogranczone i ludzie ingeruja w to chcac zwiekszyc ilosc klatek na sekunde [fps] lub tez polepszyc widocznosc. Zeby nikt nie oszukiwal i gra byla fair na strazy stoi program Punkbuster.
kober
W zasadzie nie jestem zwolennikiem jakichkolwiek zmian w grze /full broni,amo,życia na maxxa...wszystko-widzący,wszystko-słyszący,sprinter i tak dalej Naj...Naj..Naj...

to co wymieniasz to raczej jest spotykane w singleplayer. ja jestem calkowitym przeciwnikiem jakich godmodow itp, bo to odbiera frajde z gry. nigdy tego nie uzywam

Czy jest w tym jakiś sens...czy warto zmieniać realistyczność gry

piszac sobie wlasny konfig nie zmieniasz realistycznosci gry, tylko dostosowywujesz wszysktie ustawienia do wlasnych potrzeb

Każdy z nas chce byc najlepszy ...ale jakim kosztem.
<cut>...czy to jest walka fair-play...

ale oczywiscie - fairplay, czyli zeby wszyscy mieli rowne szanse i nikt nie oszukiwal. od pilnowania cziterow jest punk buster. my w swoich konfigach ustawiamy wartosci ktore sa dozwolone przez niego, czyli cziterami nie jestemy. a rowne szanse - zareczam ci, ze wszyscy najlepsi skillowo zawodnicy maja stweakowany konf - bez niego tak daleko by nie zaszli...i zebysmy my mieli rowne szanse tez uzywamy tweakow - dzieki temu o wszystkim decyduje skill

Zastanawiam się czy taki X czy Y bez przeróbek po 1-szej misji zdobyłby 300-500 XP.

jesli zdobywa je regularnie, to na pewno tak, pod warunkiem, ze on jedyny nie gralby na defaulcie a inni na tweakach tongue.gif
kober
pozwolilem sobie napisac dwa posty pod rzad w jednym topicu tylko i dlatego ze poruszaja calkowicie inne tematy...
otoz, naszla mnie ochota na et ( wszyscy na klanowym ircu dzis gadali o trenach, taktach i nawet pogralem z wami troszeczke ). wiec postanowilem zrobic wlasny konf ( bez niego nie ruszam sie z domu tongue.gif )...
wyjsciowym konfem byl moj wolfowy, zmienilem wartosci zmiennych dla ktorych pb narzuca wieksze niz w rtcw ograniczenia, dodalem zmienne nie wystepujace w rtcw, przejrzalem kilka boardow, dorzucilem cos jeszcze, mozna powiedziec ze grafe mam na maxa stweakowana, ale:
2h pozniej, mocno podkurwiony:
- za ch*** nie wiem jak nazywa sie zmienna odpowiadajaca za wysuwana mape, oraz za top shoty i te drugie top cos...
- jaka zmienna odpowiada za synchronizacje ramek na monitorze z ramkami z grafiki - jak mam 20fps to oczy po 20s mi wysiadaja jak tego nie wylacze... ale musze to wylaczac za kazdym uruchomieniem gry, bo cos z mojego autoexeca to nadpisuje - co ? ( podejrzewam r_finish "1").
- ile jest roznych spawn pointow - w rtcw byly 3: od 0 do 2 (auto/axis/allies ) i czy cechuje je jakas zaleznosc - tak jak w rtcw ?
- kombinowalem ze skrypcikiem, ktorego napisanie w rtcw zajelo mi 10 minut. chodzi mi o skrypt wyboru klasy/broni - korzystam z 5 klawiszy bo 5 klas, kolejne nacisniecie klawisza z dana klasa zmienia bron... nie dziala HELP !
tak sie tym podkur..... ( glownie zdenerwowalem sie wlasna niewiedza i tym, ze spedzilem z 1.5h na szukaniu odpowiedzi na te tematy na roznych boardach ). pozniej obejrzalem sobie 2 nowe frag movie z rtcw i ... odechcialo mi sie et. jednak tej grze brakuje klimatu, tego nieuchwytnego czegos. ale pograc trzeba skoro tylu znajomych w to tlucze. ale postanowilem sobie, ze nie zagram w et dopoki nie znajde odpowiedzi na wszystkie moje pytania sad.gif HELP !
kober
nie wiem jak nazywa sie zmienna odpowiadajaca za wysuwana mape, oraz za top shoty i te drugie top cos...

kolejno: +mapexpand, +topshot, +stat

czekam na pomoc z pozostalymi
gnt
Kober:
- co do synchronizacji, to nie mam pojecia, ale wystarczy (prawdopodobnie) , jesli w options/system/(video) przelaczyl opcje sync every frame na no i z tyldy zapisal ponownie cfg.

- spawnpointow jest bodajze 5 (0-4), ponizej dam Ci linka do topica, gdzie umiescilem dobry skrypcik "limbo" (wybor druzyny, klasy, broni, miejsca respa) - jesli chcesz sie samemu bawic, to pamietaj: limbo jest teraz inaczej zaprojektowany, wiec przy przerobkach starych skryptow (z wolfa) cos sie mocno j.bie
- apropos skryptow to juz napisaem...
czekam na twoj nick na wysokosci celownika.

DjkZ:

rzeczy, ktore Ci opisalem sa elementarnymi podstawami, ciesze sie jednak, ze byly pomocne.

ponizej slowniczek:

- bindowanie od "bind": komendy oznaczajacej przypisanie klawisza (przycisku lub rolki myszki) konkretnej akcji. Moze to byc pojedyncza czynnosc (skok, strzal, odwrocenie sie, sprint, czolganie etc.) ale mozna bindowac (wiecej binduje sie :mrgreen: ) cale skrypty, np.: po nacisnieciu konkretnego klawisza graczowi zmienia sie bron na snajperke i wlacza sie zoom, przy okazji rolka myszki (wczesniej pozwala zmieniac bron) teraz pozwala na przyblizenie, po wystrzale przebindowanym na np. spacje nastepuje automatyczna zmiana broni na inna i wlaczenie skryptu obslugi tej wlasnie broni.

- cfg "goscia" jest prawdopodobnie zapozyczeniem z mohaa, gdzie kazdy gracz moze sobie stworzyc swoj profil, gra jest tak zbudowana, ze bez stworzenia takiego profilu nie wlaczysz jej (jest to jeden z etapow instalacji i konfiguracji gry). jednak nie jest to potrzebne do gry, skoro tworzysz wlasny cfg, zas na servery wchodzisz nie z poziomu et, lecz np. z all-seeing- eye (pro forma: wyszukiwarka serverow do gier)

- jesli grales w quake'a zapewne pamietasz powrot na mape po smierci.
w wolfensteinie jest nieco inaczej: zawodnicy wracaja do gry w ustalonych punktach mapy (respawn point) w okreslonych odstepach czasu (na ogol 20 lub 30 sek.), resp(awn) oznacza ni mniej ni wiecej, tylko miejsce i moment powrotu do gry.
bezposrednio z respami laczy sie tylko kilka funkcji:
wybor miejsca (kom. : setspawnpt , zmienne 0,1,2,3,4)
zegar odliczajacy czas pozostaly do najblizszego respawna (kom. : cg_drawReinforcementTime , zmienne 0,1 )

pozostale (wybor druzyny, klasy, broni) nie lacza sie bezposrednio z respami.

na dobitke podam jeszcze jedna, b. praktyczna komende: kill
uzywana przy bardziej rozwninietych rozgrywkach (rzadko na ffa)

p.s. na wszelki wypadek:
fps: frames per second (klatek na sekunde - jednostka czestotliwosci odswiezania, w Hz)
ffa: free for all (wolne dla wszystkich - typ serverow, servery stoja bez hasla, lub z haslem znanym czesci graczy, nie sa prowadzone zadne rozgrywki, na ogol obowiazuja ustawienia publiczne PB)
PB - Punk Buster (nakladka na gry sluzaca znajdywaniu oszustow wsrod grajacych, tzw. cziterow - od ang. cheater.)

powiedzonka:
lol: laugh out loud (~smiejac sie na glos) - wyrazenie emocji :mrgreen:
gg: gadu gadu ( :roll: )
gg: good game (dobra gra) - wyrazenie emocji
hf: have fun (~baw sie dobrze) ...

jesli czego nie wisz, pisz. biggrin.gif
kober
wystarczy (prawdopodobnie) , jesli w options/system/(video) przelaczyl opcje sync every frame na no i z tyldy zapisal ponownie cfg.

i dokladnie to robie po kazdym uruchuchomieniu gry, a ten skurw,,el mi to zawsze zmienia sad.gif

spawnpointow jest bodajze 5 (0-4)

ale jest jasno okreslona ich lokalizacja ? w rtcw 0 - to autopick lub na fladze, 1 to po stronie axis a 2 to po stronie allies - zawsze i na kazdej mapce. czy w et tez jest to polaczone ? czy tez mam przelaczac jak glupi i sprawdzac na mapce gdzie sie respawnuje... to juz szybciej bedzie myszka kliknac.
a co do skryptow - napisze sobie sam jak mi ktos zdradzi jak sie nazywaja zmienne odpowiadajace za klase i bron ( odpowiedniki mp_playertype i mp_weapon z rtcw ) i czy przypadkiem nie trzeba uwzgledniac teamu ( red / blue ), bo cos mi sie o uszy obilo :?:
fps: frames per second (klatek na sekunde - jednostka czestotliwosci odswiezania, w Hz)

koniecznie wylaczcie synchronizacje odswiezania grafiki z odswiezaniem monitora ! w grze ustawic najlepiej stala liczbe klatek ( bo bardziej niz mala ilosc klatek przeszkadzaja skoki fps ) komenda com_max zalecam: "43" lub "76", i w tym momencie przy wlaczonej synchronizacji meczylibyscie sobie oczy. niech monitor odswieza swoj obraz ze stala, niezalezna od grafiki czestotliwoscia - najlepiej 100Hz ( 85 tez nie jest zle ).
DjkZ
Czy nie oszukuję używając config.przekazanym przez kobera zmiana narodzin/F4 ?
kober
QUOTE (DjkZ @ Aug 1 2003, 12:48 PM)
Czy nie oszukuję używając config.przekazanym przez kobera zmiana narodzin/F4 ?

oszukujesz ? w jakim sensie ?
w takim, ze robisz cos "nielegalnego" ? - jesli tak, to podpowiem, ze to co jest oszustwem, a co nie, najlepiej rozroznic patrzac czy punk buster to zabrania. a ze pisanie skryptow ( z uzyciem dozwolonych wartosci niektorych zmiennych ) nie jest zabronione, wiec nie oszukujesz...
gnt
Sytuacja jest jeszcze bardziej zakręcona: wiekszość skryptów jest dopuszczana, jednak istnieja takie, ze wzgl. na które PB nie banuje, chodzi np. o skrypt minimalizujacy odrzut zawodnika, przy wzieciu strzała na klatę, albo likwidujacy odrzut przy strzelaniu z broni (dotyczy to zwłaszcza giwer, kmów i snajperki). W skryptach tych wykorzystywano komendy skadinad dozwolone: bodajże centerview i forcefps... W zwiazku z czym ograniczono max. wart. (wartością newralgiczną było zdaje się 43 albo 76, podobnie zresztą jak w RtCW, gdzie fizyka skoków i biegu zmieniała sie nieznacznie w zależności od ilosci FPS)
Melvin.FoX
hmm co do polepszania jedyne co mam ztwikowane u mnie to r_picmip 3 i r_gamma 1.5 a w configu grafy mam all na low i vertexowe swiatla (czyli praktycznie brak roznicy w oswietleniu roznych miejsc). No i uwentualnie cg_fov 105 ale to juz wylacznie komfort gry mi poprawia. Gra mi sie o wiele lepiej, chociaz ze mogl bym dac all na high. Troche by mi wieszalo. A wszyscy co napisali ze nie wszystkie kompy sobie radza to jest kompletna bzdura. Po prostu wszyscy najlepsi gracze dochodza do takiej wprawy wlasnie przez takie przerobki w configach. Wiadomo ze dzieki lepszej widocznosci bedziemy lepiej grac np. jak na drodze. Jak rozjasnimy sobie w wolfie, to tak samo, lepiej jechac samochodem w dzien czy w nocy.
SCORPiON
czy da sie jakos [jakims skryptem] wylaczyc spam [kto zablil kogo,itp],przeniesc na srodek miedzy glowa a bronia, zmniejszyc czcionke lub pisac 1 pod drugim [a nie w jedno linijkowym odstepie]??
kober
QUOTE (Keruj @ Aug 6 2003, 11:38 AM)
Lepiej miec wszystko w jednym czy osobno ... np. 1. Klawisze 2. Voice 3. Grafa 4. Klasy i spawn ?? ph34r.gif

to zalezy tylko i wylacznie od ciebie i tego czy twoj plik nie przekracza rozmiarem 12 czy 16kB. ja preferuje mieć wszystko w jednym, ale wydaje się, że używając te wszystkie możliwe do ściagniecia z netu skrypty ciężko będzie sie zmiescic w tym rozmiarze huh.gif ja nie mam tego problemu - pisze sobie wszystko po swojemu, bez wodotryskow i moze nie tak rewelacyjnie, ale mimo wszystko jest moje własne smile.gif

a co do mojego skryptu, jesli istniej 5ty spawn point to ostatnia linjke trzeba poprawic i dodac jeszcze jedna:

CODE
seta spawn4   "setspawnpt 4;echo Respawn: Spawn Pt 4;set spawntoggle vstr spawn5"
seta spawn5   "setspawnpt 5;echo Respawn: Spawn Pt 5;set spawntoggle vstr spawn0"
gnt
to znaczy przy obracaniu sie, strzelaniu itp ?

jest odpowiednia komenda (cg_crosshairPulse bodajze) wystarczy wstawic do cfga z parametrem "0"
SCORPiON
zapodam sktrypt "SPEED JUMP"

CODE
bind x "vstr sj1"
set sj "+sprint; wait; wait; wait; wait; wait; wait; wait; wait; wait; wait; wait; wait; +moveup; wait; -sprint; wait; -moveup"
set sj1 "bind SPACE vstr sj; bind ctrl vstr sj2; echo ^7speedjump ^2enabled"
set sj2 "bind SPACE +moveup; bind ctrl vstr sj1; echo ^7speedjump ^1disabled"
Guest
QUOTE (SCORPiON @ Aug 13 2003, 09:42 AM)
zapodam sktrypt "SPEED JUMP"

CODE
bind x "vstr sj1"
set sj "+sprint; wait; wait; wait; wait; wait; wait; wait; wait; wait; wait; wait; wait; +moveup; wait; -sprint; wait; -moveup"
set sj1 "bind SPACE vstr sj; bind ctrl vstr sj2; echo ^7speedjump ^2enabled"
set sj2 "bind SPACE +moveup; bind ctrl vstr sj1; echo ^7speedjump ^1disabled"

lOl zamiast tyle razy wait mozna wait 12 .... po drugie wait oznacza blokade jakiegokolwiek ruchu na 1 fps ..
wiec w zaleznosci od mapy i konfigu moze to zblokowac kogos nawet na pol sekundy ... po trzecie ten skrypt jest bez sensu bo osiangasz to samo trzymajanc klawisz sprint i potem jump a nic nie blokujesz ....
SCORPiON
ten skrypt na 2 "bugi":
1. nie mozna uzywac spacji w wodzie i bycia SPEC
2. po przytrzymaniu spacji postac podskoczy pare razy

mi sie ten skrypt przydal, poniewaz nie musze trzymac SHIFTu by skoczyc tylko wlaczam i skacze
dNkN!
siema...

mam problem, jak zrobić indywidualne konfigi do każdej z osobna postaci? ( różnych class )

próbowałem zrobić katalogi dla class w folderze .../etmain/profiles/dankan/ , które nazwałem wg class (covertops, fieldsops, etc.). w głównym konfigu mojego profilu wrzuciłem kilka linijek, które powinny odpalić indywidualne konfigi, wygląda to tak:

exec etmain/profiles/dankan/covertops/covertops.cfg
exec etmain/profiles/dankan/fieldops/fieldops.cfg
exec etmain/profiles/dankan/medic/medic.cfg
etc..

ale kurna...nic się nie dzieje, konfigi nie działają! próbowałem je odpalić ręcznie z konsoli ale ona nie pokazuje czy się udało czy nie.

czy jest ktoś w stanie mi pomóc?
stona
a zrob jeszcze tak :
zbinduj od np od F5 do F8 klawisze zeby sie odpalaly poszczegolne konfigi
i tak np :
bind F5 "exec medic"
bind F6 "exec covertops"

i jak zmieniasz na meda to klikasz f5 , na covera to f6 itd

mozesz jeszcze do tego dosztukowac skrypt od wyboru klasy , tak ze jak nacisniesz f5 to jestes medykiem i sie odpala od razu do niego konf itd

a te konfy to najlepiej do etmain wrzucic
Pio
przykladowe moje ustawienia dla meda
bind F3 "team b 1 8 37;echo ^4Allies ^3Medic; exec medic.cfg"

gdzie wciskajac F3 zostaje medem allies i odpala mi config przeznaczony na meda (cfg medic.cfg musi byc w katalogu z gra w katalogu main )
Stark
Konfigi nie musza być koniecznie bezpośrednio w kataogu main. Moga być w oddzielnych podkatalogach. Podałeś tylko złą ścieżke, po odjęciu na początku etmain/ prawdopodobnie by zadziałały. Przykładowo można utworzyć w katalogu "etmain" podkatalog "klasy" i tam wrzucić wszystkie konfigi odpowiadające danym klasom. wtedy bindowanie wygladalo by np przykladowo: bind f3 exec klasy/medic.cfg itd.
dNkN!
nie chcę robić syfu w topicach na ogólnym, stad tez ten wątek tutaj.

dzięki za pomoc - problem z indywidualnymi konfigami rozwiązany - męczy mnie teraz inna kwestia. od razu mówię, że specem nie jestem ale bzdury na poziomie pewnych skryptów ( tudzież np. menuscript ) doskonale rozumiem - tak mi się wydaje tongue.gif hy hy hy...dobra, chciałem zrobić sobie menu oparte o textchat ale budową zbliżone do voicechat'a.

problemy, które napotkałem:
- po odpaleniu skryptu (menuscript), który wciągnąłem z tej strony nic się nie dzieje chociaż konsola wypisuje EXECING CHATMENU.CFG sad.gif
- po przerobieniu skrytpu i zredukowaniu poziomów menu do dwóch konsola reaguje pozytywnie ale w dalszym ciągu nic nie działa dry.gif
- po ściągnięciu innych skryptów, niezbędnemu zmodyfikowaniu (zbindowanych klawiszy - jak zawsze), odpaleniu konsola reaguje ale skrypty walą w chuja mad.gif

może wy mi powiecie co robię nie tak, albo jak powinien wyglądać taki skrypt, dla przykładu

//początek

bind alt "bind 1 vstr m1 ; bind 2 vstr m2 ; vstr m0"
set m0 "echo ^1[1: Ostrzezenie]^2[2: Wrog]^3[3: Objektywy]"

set m1 "bind 1 say_team ^&::: ^7Wezwalem Nalot ^&::: ; bind 2 say_team ^&::: ^7Wezwalem Artylerie ^&::: ; bind 3 say_team ^&::: ^7Uzbroiłem dynamit na 30s ^&:::"

set m2 "bind 1 say_team ^!::: ^7 Widze wroga ^!::: ; bind 2 say_team ^!::: ^7Widze 2-3 postacie ^!::: ; bind 3 say_team ^!::: ^7Widze Covertopsa ^!:::"

//koniec

(0) - polecenia wewnętrzne ( bind, set, vstr, say_team )
(0) - zmienne zdefiniowane ( m0, m1, m2 )
(0) - nic specjalnego biggrin.gif

z tego co widziałem wszystkie skrypty menu są zbudowane w TEN SAM sposób, nie mam pojęcia co robię źle - taking fire need help!!! biggrin.gif

PS. aha, jak z pod konsoli linuxa zalogować się na serwer z hasłem private albo rcona?
czlowiek
QUOTE (dankan @ Sep 13 2003, 03:03 AM)

z tego co widziałem wszystkie skrypty menu są zbudowane w TEN SAM sposób, nie mam pojęcia co robię źle - taking fire need help!!! biggrin.gif

bind alt vstr kom
set kom vstr kom0
set kom0 "echo 1:Nalot 2:Art 3:Dyna; bind 1 say_team ^&::: ^7Wezwalem Nalot ^&::: ; bind 2 say_team ^&::: ^7Wezwalem Artylerie ^&::: ; bind 3 say_team ^&::: ^7Uzbroiłem dynamit na 30s ^&:::; ; set kom vstr kom1"
set kom1 "echo 1:Wrog 2:Wrog 3:Cover; bind 1 say_team ^!::: ^7 Widze wroga ^!::: ; bind 2 say_team ^!::: ^7Widze 2-3 postacie ^!::: ; bind 3 say_team ^!::: ^7Widze Covertopsa ^!:::; set kom vstr kom0"

a kolorki to sobie juz sam zrob
Hallis
Dzieki Serdeczne . Sorry ze taka glupota zawracalem wam glowe.
Moze to nie nadaje sie do tego topicu ale czy jest tu jakies demko jak w q3 do sprawdzania sredniej ilosci klatek w grze i jaka komenda generuje ilosc klatek ?
Aha i jeszcze chociaz moze to nie nadaje sie do tego topicu , ale czy ktos z was ma ablo mial taki bug ze jak sie kladzie albo podchodzi do karabinu to obraz drga w taki dziwny sposob i nie da sie za bardzo do nikogo mierzyc .

Z gory dziekuje za odpowiedzi i porady
Pozdrawiam Hallis.

czlowiek
scigamy ten plik http://d61004.u38.mygisol.com/board/index....e=post&id=25774 wrzycamy do etmain\demos

odpalamy et
/timedemo 1
/demo test
w konsoli wynik
czlowiek
prosty skrypt do przelaczania z pmove_fixed z 0 na 1
przy 1 mozna dalej skakac i jest latwiej wskakiwac w wyzsze miejsca

bind f4 vstr pmov

set pmov vstr pmov0
set pmov0 "echo ^4pmove_fixed 0; pmove_fixed 0 ; set pmov vstr pmov1"
set pmov1 "echo ^1pmove_fixed 1; pmove_fixed 1 ; set pmov vstr pmov0"

// [=||=]lobuzzer
//EOF
Hallis
Moze ktos wie jak wyostrzyc celowik , a dokladniej mowiac to jak mam maly celownik to prawie go nie widac nawet jak ustawie kolor czerowny,
jest poprostu przezroczysty i np na Oasis bardzo slabo go widac. W jaki sposob mozna to zrobic.

Dzieki i pordrawiam Hallis
Gooral
QUOTE (Hallis @ Oct 7 2003, 06:17 PM)
Moze ktos wie jak wyostrzyc celowik , a dokladniej mowiac to jak mam maly celownik to prawie go nie widac nawet jak ustawie kolor czerowny,
jest poprostu przezroczysty i np na Oasis bardzo slabo go widac. W jaki sposob mozna to zrobic.

Po prostu powiększ celownik (ja mam największy i gra mi się z tym bardzo dobrze), wtedy widać, go nawet jak jest biały (ja mam czerwony i fioletowy tongue.gif
dNkN!
celownik powyżej średniego rozmiaru ( medium ) wcale nie rasuje celności, nie pomaga a wręcz przeciwnie - przeszkadza jeżeli atakujesz cel na dystans. co do kolorów to do głownego celownika chyba najlepiej dobrać takie które rzadko pojawiają na mapach (np. jaskrawy zielony, jakrawy niebieski, jaskrawy czerwony, etc. ) i podobnie z cel. wspomagającym.
dNkN!
sry za zbędny temat...ale gatess coś się spóźnia (nie wiedzieć czemu) a ja jestem męczony...

jest on dla tych, którzy w przyszłości mieli by do mnie jakieś pytania odnośnie cfg, chcieliby żebym wysłał im mój cfg (który rewelacją chyba nie jest :/ ) albo cokolwiek....

stąd możecie pobrać mój cfg -> Kliknij tu żeby pobrać cfg

...ci którzy nie wiedzą - ten plik trzeba zapisać w katalogu etmain i uruchomić na jeden z dwóch możliwych sposobów:
1) otwierając w czasie gry konsole , w której należy wpisać exec dankan.cfg
2) utworzyć w katalogu etmain plik autoexec.cfg a w jego treści wpisać exec dankan.cfg i zapisać...

aha, krótkie wprowadzenie, bindy:

H/J - regulacja gammy (styka do ustawienia odpowiedniego poziomu jasności)
CTRL - kucanie ze zmiennym fovem i celownikiem
SHIFT - kilka pojazdów cool.gif
KÓŁKO MYSZY (DO GÓRY) - zmiana koloru normalnego celownika
KÓŁKO MYSZY (W DÓŁ) - zmiana koloru alternatywnego celownika
/ (na klawiaturze num) - ustawienie na szybko trzech cvarów na 0 za które pb potrafi kopnąć po zmianie comp settings na clanbase

klawiatura numeryczna:
numlock - odrodzisz się jako zołnierz (allies)
7 - odrodzisz się jako medyk (allies)
4 - odrodzisz się jako inżynier (allies)
1 - odrodzisz się jako radiooperator (allies)
0 - odrodzisz się jako gej (allies) -> jak przytrzymasz za długo to zostaniesz gejem do końca życia jak np usagi lol

axis:
* - odrodzisz się jako żolnierz (axis)
9 - odrodzisz się jako medyk (axis)
6 - odrodzisz się jako inżynier (axis)
3 - odrodzisz się jako radiooperator (axis)
./del - odrodzisz się jako gej (axis) -> jak wyżej

więcej czitów nie ma ph34r.gif
--------------------------------------------------------------------------------------

ta część jest dla tych, którzy ciągle mają milion pytań odnośnie movementu i trick jumpów.

uprzejmie was proszę, zamiast pytać o rzeczy proste i jasne ściągajcie te stare filmiki, które już jakiś czas temu umieściłem na stronie naszego klanu. można je oglądać na kilka sposobów, zwalniać i przyśpieczać, obserwować skoki, itd. to o wiele lepsza metoda nauki niż słuchanie opowieści. na dniach postaram się nagrać całe sekwencje tjotów na różnych mapach, które będą w jednym pliku.... na razie zadowolcie się tym co jest na stronie i sesją skoków próbnych na mapie rhineland (której wcześniej nie było).

stąd można pobierać filmiki z trickjumpami -> Kliknij żeby otworzyć stronę

innym dobrym sposobem, chociaż imo gorszym niż dema z et jest ściąganie filmów, których jest naprawdę mnóstwo... szczególnie polecam essentialjumps. mega zbiór filmów znajdziecie -> tutaj

to chyba tyle wink.gif

żegnam
blacktyger
hmm
IMO CFG napewno nie ściągne bo nie potrafił bym się nim obsługiwać .. smile.gif

poza tym myśle że dużo osób pyta się Ciebie o wyciąganie modeli 3d z ET Jak byś tu napisał co i jak to uwolniłbyś sie raczej od kolejnych zbędnych pytań do Ciebie ... mnie osobiscie to nie inetsresuje ale często na mIrc'ach itp. pytają się o to .... to tyle z mojej srony wink.gif

jescze raz podziwiam za umiejętnosć kożystaia z tego Cfg tongue.gif tongue.gif
dNkN!
QUOTE (blacktyger @ 14:35, 14 01 2004)
hmm
IMO CFG napewno nie ściągne bo nie potrafił bym się nim obsługiwać .. smile.gif

poza tym myśle że dużo osób pyta się Ciebie o wyciąganie modeli 3d z ET Jak byś tu napisał co i jak to uwolniłbyś sie raczej od kolejnych zbędnych pytań do Ciebie ... mnie osobiscie to nie inetsresuje ale często na mIrc'ach itp. pytają się o to .... to tyle z mojej srony wink.gif

jescze raz podziwiam za umiejętnosć kożystaia z tego Cfg tongue.gif tongue.gif

haha, tu się mylisz bo jestem w tym temacie okrutnym noobem i właśnie tak się żłożyło, że potrzebuje wyciągnąć model z et a nie potrafię sad.gif w tej kwesti to raczej ja pytam dużo ludzi
dNkN!
rozbieranie et na "czynniki pierwsze" to jedno a radiant to drugie. znam się na graife 2d, 3d, etc. ale radiant jest mi zupełnie obcy. nie powinieneś być w szoku bo nie wszystko można umieć
blacktyger
QUOTE (dankan @ 1:29, 15 01 2004)
nie powinieneś być w szoku bo nie wszystko można umieć

heh żeby teraz nie wyszło że Cię obwiniam za to czego nie potrafisz wink.gif poprostu myśałem że UMISZ i już wink.gif

ja z tego jestem nakim n00bem ze nawet ie wiem jaki plik za to odpowiada (chyba jakiś pk3 ? tongue.gif)
A co dopiero o jakiś wyciąganiach modeli itd. dla mnie od zawsze to była czarna magia i jak w GTA III miałem zamienić teksture auta to przygotowywałem się do tego 2 dni .. i tak nic zz tego nie wyszło za pierwszym razem a później okazało się ze mi błąd wyskakuje tongue.gif

Dobra nie to chciałem powiedzieć .....

jako że nie chce zaśmiecać forum miałbym w tym utworzonym topicu zapytanie do użytkowników A4Tech (myszki)

A minowicie jak zbindować te cholerne 2 dodatkowe guziki ?

zrobiłem tak : w ustawieniach mychy zrobiłem iż jeden z nich to F10 a drugi F9 i dla testu zbindowałem na nich "need medic" i "need ammo" ale oczywiście wszedłem do gry zbindowałem need medic i ammo na tych F'ach ale dupa nic sie nie dzieje sad.gif no wiec zbindowalem na F'ach bronie na jednej thompa na drugiej puk puk i dalej nic .. jaki znacie jescze sposob bindowania klwiszy?

BTW jak zbindowałem jeden z nich jako "del" to działał bo jak zaznaczyłem ikone i wdysiłem ten przycisk to ją usuwał ... ale w grze już nie działał ..

dNkN!
które przyciski bo niebardzo rozumiem, sry - wybierz dowolny to powiem ci co zrobić

(1) mouse1 - lewy przycisk myszki
(2) mouse2 - prawy przycisk myszki
(3) mouse3 - środkowy przycisk myszki / scroll
(4) mouse4 - dodatkowy przycisk po lewej stronie myszki
(5) mouse5 - dodatkowy przycisk po prawej stronie myszki
(6) mwheelup - scroll do góry
(7) mwheeldown - scroll w dół

aha. z tego co wiem, dużo postaci ma problem z przyciskami (4) i (5) bo różne gry nie potrafią ich samodzielnie zinterpretować - rozwiązaniem jest programik, wypuszczony przez graczy. haha, szkoda, że zapomniałem jak się nazywa biggrin.gif
Bobin
Witam!!!

Mam jeszcze jedno pytanie odnosnie cfg rolleyes.gif Jak zrobic zeby na kazda mape ladowalo sie inne cfg. Pytam bo mam b.dobry config ale np. na goldrush jest zly... Tak wiec jesli mozliwe jest automatyczne ladowanie sie cfg na wybrana mape to prosze o odpowiedz... Z gory thanks tongue.gif

Pozdro
blacktyger
QUOTE (ETboy:) @ 11:18, 24 01 2004)
Witam!!!

Mam jeszcze jedno pytanie odnosnie cfg rolleyes.gif  Jak zrobic zeby na kazda mape ladowalo sie inne cfg. Pytam bo mam b.dobry config ale np. na goldrush jest zly... Tak wiec jesli mozliwe jest automatyczne ladowanie sie cfg na wybrana mape to prosze o odpowiedz... Z gory thanks tongue.gif 

Pozdro

no wiec robisz plik o nazwie gold.cfg i wklejasz do niego cfg ktore Ci pasuje pozniej kiedy masz ów mapke wpisujesz w consoli

/exec gold.cfg

oczywiście automatyczne ładowanie się cfg na daną mape jest nie możliwe a bynajmniej nie dotyczy zakresu moich umiejętnosci ( o ile w ogóle jakieś posiadam biggrin.gif)

powinno działać smile.gif
sayetan
uhm :|
to jest mozliwe, w kaalogu etmain robisz plik autoexec_nazwamapy.cfg
czyli autoexec_oasis.cfg autoexec_goldrush.cfg itd..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.