Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wiek Graczy
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Wolfenstein: Enemy Territory > W:ET Ogólne
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
MIHI
Dlaczego większość pełnoletnich ocenia umiejętności graczy po ich wieku i twierdzą, że młodzi nie powinni i nie umieją grać?? Dlaczego jeżeli ktoś zrobi coś głupiego lub gorzej gra to "starsi" mówią "to pewnie dzieciak"?? Tak naprawdzę większość (chyba) graczy w ET jest jeszcze niepełnoletnia, a jednak niektórzy z nich mają umiejętności przewyższające niektórych dorosłych. Większość graczy ET nie jest w żadnym klanie i gra tylko dla rozrywki na public'ach, i właśnie to oni w większośći niepełnoletni gracze. Proszę wszystkich którzy nie zgadzają się z moję opinią o nie obrzucanie mnie odrazu błotem, ponieważ ja wyrażam swoje zdanie na ten temat.

P.S. Sorry za literóeki i błędy cool.gif
WormsME
Ja mam 11 lat i sądze że co najmniej dobrym żołnierzem (lub covert opsem) jestem rolleyes.gif
L3w!n
Prawdopodobnie dla tego tak mowia bo ci starsi sa zazwyczaj powaznniejsi i maja troche inne podejscie do pewnych spraw:)mlodi czesto robia glupoty zamiast sie wpierw zastanowic ,raczej nie chodzi tu o umiejetnosci a o kulturke itp, nie mowie ze wszyscy mlodiz* sa tacy sami ale z mojego doswiadczenia wynika ze wieksza czesc dlatego wolne w moim klanie miec starszych zawodikow www.akdday.prv.pl
splajn
Imo starsi wiekiem gracze prezentuja ciut wieksza kulture osobista i nie wdaja sie w roznorakie flamewarsy (imo blink.gif ). Ja mam 32 lata i tez jestem dziadkiem biggrin.gif . Generalnie uwazam ze wiek nie ma nic wspolnego z umiejetnosciami w et i innych grach, ewentualnie doswiadczenie robi swoje.
Quick Adi
młodzi gniewni smile.gif Ja mam 14 lat i czasem się wdaje we flame warsy smile.gif a wiek nie jeste ważny ale chyba starsi mają lepszt refleks to chyba lepiej grają rolleyes.gif
MIHI
Niektórzy młodsi gracze powiedzą po przegranej mapie k...a zamiast Good Game, ale są też tacy co się dobrze zachowują. My jesteśmy przyszłością ET i bez młodych graczy scena ET by nie przetrwała! Ja w ET będę grać, aż wszyscy gracze ET nie umrzą lub nie przeżucą się na ET2 (oby powstało)
blacktyger
wszyscy gracze ET nie umrzą lub nie przeżucą się na ET2

buhaha to już macie jednego mniej, bo ja umrzałem ohmy.gif

ja mam 15 lat i nie wdaje się w flame wars, bo z tego co wiem flame znaczy bezsensu, wulgarnte etc. (oczywiście wars smile.gif ) a ja bynajmniej w takie nie "ingeruje" wink.gif a co do lepszości grania, to Ci starsi zazwyczaj grali w rtcw, więc logiczne że grają lepiej ...

Papus
IMO dplaczam sie do glosow moich przedmowcow mowiacych moze nie o samym graniu ile o kulturze osobistej i podejsciem do niektorych spraw. Z malego mojego doswiadczenia wiem iz z ludzmi mlodymi nie da sie czasami nawet ugadac na wyznaczony dzien o godziinie nie mowiac, co wydaje mi sie takie proste... Co do skilla to zgadzam sie iz ludzie w wieku 13-18 lat sa naprawde niezli a bierze sie to pewnie z tego iz od 3 roku zycia grali w Q i takie inne. Jak ja mialem 10 lat to pierwszy raz na oczy zobaczylem dopiero komputer (amiga smile.gif) a o internecie czytalem w ksiazkach Lema wiec....Zasady kazdego wieku sa inne i tego sie zmienic nie da dlatego niech 13- latkowie tworza swoje klany, 20-latkowie swoje a 40 swoje i bedzie git . Wiekszosc klanow, ktore zanim jeszcze zagraly jakis mecz a sie rozpadly zakladane byly wlasnie przez mlodych ludzi ktorym buzuja hormony i internetowa anonimowosc pozwala im na wzburzanie klotni z byle kim o byle co...to wszystk9o przeklada sie na opinie ktora prawie kazdy zna....
falubaz
bo o to chodzi ze mlodzi mysla ze madrze mowia choc zazwyczaj (słowo na p)a glupoty, starsi gadaja farmazony ale wiedza ze (słowo na p)a nie od rzeczy, tak samo jest z gra im starszy tym madrzejszy czyt. bardziej doswiadczony. Wiec nie ma co sie spierac starsi > mlodsi wiec topic jest bez sensu bo tak bylo jest i bedzie
blacktyger
omfg !

starsi > mlodzi ??
ciekawe w czym ohmy.gif chyba w niesprawności ch.uja
młodzi gniewni rUUlz
z0rika
QUOTE (blacktyger @ 20:10, 26 07 2004)
omfg !

starsi > mlodzi ??
ciekawe w czym ohmy.gif chyba w niesprawności ch.uja
młodzi gniewni rUUlz

i tu mamy małą próbkę kultury jaką prezentuje młodsze pokolenie graczy, btw właśnie wracam z ffa a właściwie uciekam od zakompleksionych małolatów którzy brak skilla nadrabiają wulgaryzmami i chamstwem
SolFar
Prawda taka że ze starczymy się lepiej gra. 14 latki to najczęsciej krzyacze. A że w klanach często jest ograniczenie wiekowe no cóz tak bywa że 17 latek zakładający klan nie ma ochoty grać z 12-14 latkami. Inna sprawa wycztałem kiedyś też że im gracz starszy tym bardziej szanuje swoją postac w grze i trochhe pomyśli zanim pojdzie na pewną smierć.
falubaz
omfg !

starsi > mlodsi ??
ciekawe w czym  chyba w niesprawności ch.uja
młodzi gniewni rUUlz

i tu mamy małą próbkę kultury jaką prezentuje młodsze pokolenie graczy, btw właśnie wracam z ffa a właściwie uciekam od zakompleksionych małolatów którzy brak skilla nadrabiają wulgaryzmami i chamstwem

O wlasnie dlatego starsi>mlodzi

a tutaj wlasnie widac kolejny atak kompleksu wieku ala waszyfko ;x

aha zebyscie sie nie doczepiali do mnie mam 18 lat i proboje myslec ;c
z0rika
może i myślisz ale wyjątkowo rzadko jak na swój wiek no ale cóż więcej wymagać od człowieka który swoją argumentację wzmacnia słowami na d
falubaz
z0rika mam nadzieje ze zmiany w poscie sa wystarczajace i przyjmuje twoja odpowiedz z pelna pokora i checia poprawy tongue.gif :] cool.gif

Pozdro

skorupsan
Całkowicie zgadzam się ze Splajnem (czytaj wyżej) chodzi tylko o kulture podczas grania.
raChet
nie tylko o kulture... jak sie taki dzieciak na tsie odzywa to sie grać nie da bo ze śmiechu musze biegać do klibla biggrin.gif
a teksty dzieci zdobywam na mapke 200 xp wezcie mnie do klanu i tak jestem z was najlepszy śa po prostu żenujące biggrin.gif (dobrze że do nas sie ludzie juz nie pchają;P )
AdI-O
Młodzież ma w swoim zachowaniu pewien akt kontroli kiedy zaczynają przegrywać.
"Ty !@#any śmieciu", "Twoja stara to ....." itp itd.
A starsze pokolenie przyjmuje wszystko z pokorą, dając upust emocji przy małym browarku na spotkaniu z kolegami biggrin.gif (albo z koleżankami smile.gif ). Zdarzają sie odstępy od reguły starsi>młodsi, którzy próbują sie powstrzymywać kneblując sobie usta(joke smile.gif ). Ale jednak rachuba jest prosta.

Nie obrażajcie sie droga młodzieży, (laugh.gif) musicie sie jeszcze wiele naumieć.

Btw. Black prosze o wstrzemiężliwość ownową xDDD. Nie rób zadymy...
Julka
brak dystansu, pokory i kultury.
tranx-san
hi!
Mam lat 21 i jestem alkoholikiem... razem z przyjaciolmi prowadze klan.. a raczej go ciagne :E ..
W moim klanie z zasady raczej nigdy nie bylo wielu malolatow... godziny trenow >23 robia swoje... Jedyny Sylfir ktory sie uchowal, ale od tego jestemy my, aby z tego 14latka wyszli w przyszlosci ludzie...

Tak naprawde gdy ktos nowy chce przyjsc do klanu, z zasady pytam sie o wiek... jezeli odp jest <17 to koles juz jest raczej przekreslony... nie wiem czemu.. nawet gdyby to byl super skillowo gracz zapewne by odlecial...

Ogolnie mam zle doswiadczenia z ludzmi pon 17 w klanie.. bylo ich kilku... raczej dlugo miejsca nie zagrzali...
Ciagle musialem ich o-(słowo na p)c, bo sie spuzniali.. robili jakies zdupy flame'y na serwerach itp.. az wstyd mi czasem za nich bylo... lecz nei dajmy sie zwariowac.. my troche starsi (i dziadkowie sceny) tez mamy czasami dni gdy robimy total wioche... kazdemu sie moze zdarzyc, ale nie codziennie :E

A dlaczego wiekszosc sceny uwaza ze mlodsi gracze to zakala sceny ?

jakby tak procentowo ujac scene powiedzmy podzielic ja na dwie czesci
ludzie do 18 roku zycia
i ludzie pow 18 roku zycia..
nie wiem powiedzmy ze wychodzi po rowno, po 50%

i teraz zwykly mlody pon 18 roku zycia wyzwany od noobow, warzywek czy cziterow zacznie nam wrzucac...
czlowiek pow 18 roku zycia oleje nas bo z dosw wie ze nie warto sie klocic o jakies zdupy kwestie..

jednak nie mozemy generalizowac twierdzac ze kazdy czlowiek pon 17 czy 18 roku zycia zacznie nam wrzucac czy robic zdupy jazdy...
ogolnie wiekszosc ludzi na scenie jest cicho... i kazda grupa mlodzi i starzy maja swoich reprezentantow jezeli chodzi o kozaczenie... szkoda tylko ze tych mlodszych krzykaczy jest zdecydowanie wiecej... bo kazdy mlody chce sie pokazac, a wiekszosc starszych wie ze... nie warto smile.gif

pozdro dla dziadkow et i mlodych wyjadaczy oO
nie robcie zdupy flejma.. biggrin.gif
R4Gn4k
Czyli jak mam 17 lat to nie pasuje ani tu ani tu ? o0 (imo ownujacy topic)

Btw
od kiedy to wiek jest wyznacznikiem zachowania ? o0
blacktyger
o to mi chodzi, co ma wiek do zachowania ? jeśli bym chciał to moje posty i zachowanie na serwerze może być tak ukartowane, że będe 40 latkiem ;o Jescze raz powtażam że przez internet można być każdym i na prawdę ocenianie kogoś po wyglądzie jego postów (albo jakości) nie gwarantuje nawet w 1% czy on na prawdę taki jest.

BTW gdyby mnie ktoś poznał na serio, to na pewno nie stwierdził by że to jakiś Tyg3r z 4um, dla mnie to jest miejsce dla zabawy, jak widać zabawa nie krzywdzi innych skoro ani bana, ani PBM ani nic z tych kosmicznych wynalazków nie dopadło mnie (jescze o dziwo), więc na prawdę o czyjeś osobowości można powiedzieć przebywając z nim w 4 oczy i rozmawaiając ( mowa to tylko 8% porozummiewania się ludzkiego a pisana to pewnie około 4%, reszta to mowa ciała, gestykulacja, ton głosu etc. etc.) Więc nie (słowo na p)cie że po przeczytaniu jednego posta ( w moim przypadku 800) możecie powiedzieć coś o człowieku, bo się grubo pomylicie ...
(czekam na ynteligentna riposte Z0riki, b flame się zrobi ;] )
Shynshylla
Nie wiem czy wiek ma tu jakiekolwiek znaczenie , bo są ludzie i ludziska . niemniej jednak patrząc na osoby które były i są w naszym klanie a ze 40 osób się już przewinęło , moge powiedzieć że z młodszymi graczami był zawsze problem. Nie umieli się zachować , obrażali siebie i innych z byle powodu ogólnie ciężko się było z nimi często dogadać , jedynym wyjątkiem jest Slayer , który ma 15 lat a jest w porzo gościem . Wydaje mi się że może to zależeć też od tego że jeżeli w klanie są osoby tak jak u nas grubo powyżej 20 lat to po prostu taki młody zawodnik niepotrafi się często dobrze zachować w oczach właśnie tych starszych graczy.
Co do skilla tych młodych nie moge powiedzieć nic złego bo niejeden przewyższał reszte w klanie , ale zachowanie dyskwalifikowało go w naszych oczach . Bo byli tez tacy co potrafili np na serwerach podszywać się pod innych ludzi ze znanych klanów a to jest karygodne , ale w pojeciu takiego małolata mieli niezłą zabawe ohmy.gif . Ogólnie mam złe wspomnienia po młodzieży która grała w naszych szeregach , choć nie mam nic przeciwko nim bo to nie jest reguła że tak musi być .Ja też czasem potrafie zrobić niezłą wioche a jestem już stary smile.gif (szczególnie po pijanemu ). ogólnie mam respect do graczy ze skillem , a nie patrze na wiek .
Młodzi kiedyś z głupot wyrosną i wtedy będzie się na scenie ET działo.
Bo większośc starych graczy i tych "pro" bedzie już wtedy trenować skilla w przebieraniu pieluch biggrin.gif
MuNieK
QUOTE (Quick Adi @ 20:28, 25 07 2004)
młodzi gniewni smile.gif Ja mam 14 lat i czasem się wdaje we flame warsy smile.gif a wiek nie jeste ważny ale chyba starsi mają lepszt refleks to chyba lepiej grają rolleyes.gif

smile.gif moim zdaniem to młodsi mają lepszy refleks ale za to my kurde starzy (19stolatkowie tongue.gif ) gramy bardziej taktycznie, wiecej przewidywania przeciwnika jak w szachach wink.gif
pozdro
smieszny topic biggrin.gif
MIHI
Blacktyger ma racje. Nie można określi czyjegoś wieku po tym jak się zachowuje na ffa, czy 4um. Jeżeli wcześniej nie napisałem ile mam lat to macie małe szanse na zgadnięcie ile mam lat. Po moich postach wiadomo, że pon18, ale ile?? Widzecie, jeżeli wam nie powiem nie możecie tego dokładnie oszacować.
blacktyger
hym nie lubie jak się ktoś ze mną zgadza, miałeś kategorycznie zaprzeczyć i powiedzieć że tyg3r jest bee wyżygać się na mnie virtualnie, po czym stwierdzić że rtcw > all i że nie będziesz pisał na tym warzywnym 4um :U
z0rika
wiek gracza ma bardzo dużo do jego zachowania -> piszę to na podstawie waszych wypowiedzi na forum i tego co się dzieje na serwerach ffa i na klanówkach -> nie tylko w Polsce -> młodsi ludzie chcą zbobyć czyjś respect zapominając o tym że nie tędy droga ponieważ na agresję odpowiada się agresją -> dlatego też klany które składają się z ludzi młodych, niedojrzałych i agresywnych, nie mają szans na przetrwanie ponieważ prędzej czy później w wyniku kłótni i braku szacunku powstaje rozłam -> spora część młodych utalentowanych ludzi rozumie taką sytuację, chcą się rozwijać i wykorzystać swój skill w dobrych klanach jednak w 99% kończy się to odrzuceniem zawodnika ze względu na młody wiek -> w ten sposób kółko się zamyka a scena się kurczy i coraz bardziej izoluje -> ja osobiście znam wielu młodszych graczy których podziwiam za ich skill i zapał -> reasumując po co wam taki image na necie odstraszający i negatywny skoro deklarujecie się że w rzeczywistości podczas rozmowy w 4 oczy jesteście zupełnie innymi ludźmi ???? nie mam szansy was poznać osobiście a to co reprezentujecie przez net dyskwalifikuje was jako wartościowych i interesujących ludzi -> tym bardziej smutne jest to że was młodych graczy jest więcej i zamiast kreować i budować scenę nawet się do niej nie łapiecie
blacktyger
taaa tylko wiesz dla mnie ta gra, jak i cały internet jest tylko i wyłącznie zabawką. ja przez internet się nie zakoch.uje, nie mam zamiaru zdobywać znajomości które kiedyś mi w życiu pomogą (ale jeśli się takie znajdą to prosze bardzo). poprostu dla mnie to jest zabawa, a zabawa jest wtedy, kiedy obie strony są zadowolone. z pewnością są zadowolone konwersując smile.gif dla mnie rozrywką jest wymieniać poglądy, a że często prowadzi to do sprzeczek, no cóż to pewnie wina tego wieku. jest to okres adolescencji co już mówiłem i niestety każdy go musi przejść. Jedni robią to buntując się itd. inni raczej spokojnie (BTW powiem Ci że nigdy w życiu nie biłem się na serio .. ). wiesz dlaczego tyle dzieci nie lubi swych rodziców i pyskuje strszym ?? ponieważ oni potrafią tylko upominać, nigdy nie wczuwają się w skóre dziecka, wciąż tylko zbędne do niczego nie prowadzące morały. Wiesz dlaczego jestem szczęśliwy (nie ma to jak rozebrać się przed całą sceną ET ^^), ponieważ moja matka wie co czuje (jak miała tyle lat co ja to była punkiem ;o) sama to przechodziła i nie ma zamiaru mówić mi tego co wszyscy smętni starzy rodzice. z matką czuje się jak z koleżnaką (ostatniom w ET sobie graliśmy) i bynajmniej nie jest to brak szacunku .... zresztą co ja (słowo na p)e, przeczyta to ktoś ? ;o tak samo zakaz używania wulgaryzmów omg, słowa są stworzony aby je wymawiać to po pierwsze promo a po drugie dlaczego my mamy nie mówić a starsi tak ?? co to ?? dzieci to nie są dzeci, a młodzi ludzie ale to wciąż k#!@a ludzie (dlaczego zjechałem na temat 6-10 latków ;o) dobra juz przestaje, mam dziś wene ale nie będe was zanudzał (mama studjuje resocjalizacje) bo nawet ja bym tego nie przeczytał !:D

P.S. musze stworzyć kalendarzyk, kiedy i z kim mam zaśmiecać forum, wymieniając się całkowicie odmiennymi poglądami, troche się już tych osób nazbierało ...

Pzdr
Red
Imo wiek nie ma tu nic do rzeczy i to tyle, niedługo ktoś jeszcze wyskoczy że kolor skóry decyduje o poziomie skilla albo jak gdzieś słyszałem "jeśli urodziłeś się w finlandii to nie ma rady prędzej czy później musisz ownować", a dajcie spokój biggrin.gif ide coś zjeść tongue.gif
outsider!
Heeeeeeeh....

Ja wam wszystkim, ktorzy mysla ze starsi sa lepsi pod wzgledem skilla od 14-latkow powiem tyle :

Popatrzcie sobie na gre FF-Frag'Stealera aka Maciek. Gosc jest z Warszawy, ma 14 lat, gra jeszcze od czasów RtCW w klanach takich jak fUzz. Koleś ma poprostu talent i zapał do grania. Jesli chodzi o jego kulturę też nie ma zastrzeżeń. Jeżeli ktoś był na cGc i widział jego opanowanie i spokój podczas gry, wie o co chodzi. Wszyscy się zachwycali jego akcjami. Z kogoś takiego trzeba brać przyklad. Pomyslcie co on bedzie wyprawiał za kilka lat w RtCW2 or smth.
Chaster
rachet nbie wiem w jakim wieku ty przechodziles mutacje ale chyba po 20 ja mam 1# lat i jzu mialem mutacje i sie mnei da sluchac. nie weim z kimi wy gracie ze tak was wyzywaja tongue.gif ja gram i tylko jak mi nie idzie to mam tylko do siebie pretensje i czasem palne jakies slowow na K biggrin.gif i jak jeszcze na serw wpadnie jakis ludzi co mow ze pewnie wszysxcy mamy ponizej 12 lat i jestesmy n00bami to fajnie czasem poweidziec ze ma sie 9 latek i mu dokopac (oczywiscie lepsi skilowo gracze tak nei mowia chyba....)
MIHI
QUOTE (blacktyger @ 10:17, 27 07 2004)
hym nie lubie jak się ktoś ze mną zgadza, miałeś kategorycznie zaprzeczyć i powiedzieć że tyg3r jest bee wyżygać się na mnie virtualnie, po czym stwierdzić że rtcw > all i że nie będziesz pisał na tym warzywnym 4um :U

Na twoje życzenie

<ŻYG>

P.S. Smacznego biggrin.gif
D!z3l
Anubis 1:27, 27 07 2004

Mam lat 21 i jestem alkoholikiem

Kurcze czy wszyscy 21-latkowie to alkoholicy !!?? tongue.gif

Anubis 1:27, 27 07 2004

Jedyny Sylfir ktory sie uchowal, ale od tego jestemy my, aby z tego 14latka wyszli w przyszlosci ludzie

Nieeeeeeeeee !!!!! Niech maja tego goscia w opiece bogowie. Chorym ludzią jak TY Anubis (i ja) za zadne skarby swiata nie mozna powierzac wychowania mlodziezy.

Hmmmm, teraz do rzeczy:
Taki topic juz chyba byl, dyskusja toczyla sie na podobny temat---"Chamstwa wsrod mlodziezy". Jednak trzeba pochwalic MIHI-a ze "wskrzesil" rozmowe na temat ogolnie zwiazany z chamstwem, szczegolnie gdyz topic o ktorym mowilem znajdowal sie w Hyde Parku a to według mnie troche dziwne miejsce na tak powarzny temat !!!!! cool.gif

falubaz
Pomyslcie co on bedzie wyprawiał za kilka lat w RtCW2 or smth.

looo0l wtedy bedzie mial np. 20 lat i bedzie starszy, chyba ze wiek sie nie zmienia ale to nie jest mi wiadome
nGc.pl
Jest taka scena w Polsce, gdzie więkscość klanów z top10 CB nie bierze do siebie ludzi <16 roku życia.
Sam kiedys bylem jednym z CLów, i pamiętam jak młodociani zagniewani zamiast tworzyc miła atmosfere - bluzgali na innych podczas klanówek. Dochodzilo do tego spoznianie sie na treningi/sparingi, dziwne zachowanie [jak np fakenicki], i chyba najwieksza wada - ich emocje i przynaleznosc do klanu były jak przyslowiowa chorągiewka na wietrze.
W momencie przegrania meczu - dziecinne zachowanie, odchodzenie, potem płacze i prośba o ponowne przyjęcie.
Oczywiście zdarzały się wyjatki, ale nie ustanowiły one reguły.
Niestety młody gracz ma zbyt szalejąca psychikę, i robi wiele głupich rzeczy.

O skillu nie ma co mówić, bo u młodych osób będzie on coraz lepszy. Dzieci szybciej siadają do komputera, i szybciej się uczą sprawności. Ja w wieku 11 lat to pisałem RUN w C64 smile.gif
Arnie
Ja gralem w gry online kiedy mialem ok. 13 lat, wiec doskonale wiem, co to jest dyskryminacja. Moje doswiadczenia opieraja sie na grze w CS'a (kilka lat temu to ET nie bylo tongue.gif), ale przypuszczam, ze gracze CS'a od graczy ET zbytnio sie nie roznia.

Przede wszystkim: nie wolno twierdzic, ze: 13 latek = glupi dzieciuch. To tak samo, jak mowic, ze kazda kobieta nie umie prowadzic samochodu. Tylko pewien margines 13 latkow to gowniarze (nie chodzi o wiem, a o stan umyslu), a margines kobiet to tzw. baby za kierownica. Mozna zarowno znalezc inteligentnego 13 latka, jak i swietna kobiete-kierowce.

Jak wiec uwazam? Ze nie nalezy od razu skreslac wszystkich osob ponizej 16 roku zycia. Nalezy ich po prostu obserwowac: widzisz, ze na FFA dzieciak sie drze, kloci - nie zwracasz na niego uwagi. Kiedy widzisz, ze gra dobrze, zachowuje sie spokojnie - nie pytasz o wiek, a bierzesz.

Ale fakt faktem, ze gowniarzy na serwerach jest sporo. Ze osoby mlode maja inna psychike, system wartosci itp. Nie wolno ich jednak z gory skreslac. Nie wiek sie liczy, a inteligencja, wychowanie.
MIHI
QUOTE (DIZEL (PL) @ 17:22, 27 07 2004)

Hmmmm, teraz do rzeczy:
Taki topic juz chyba byl, dyskusja toczyla sie na podobny temat---"Chamstwa wsrod mlodziezy". Jednak trzeba pochwalic MIHI-a ze "wskrzesil" rozmowe na temat ogolnie zwiazany z chamstwem, szczegolnie gdyz topic o ktorym mowilem znajdowal sie w Hyde Parku a to według mnie troche dziwne miejsce na tak powarzny temat !!!!! cool.gif

MIHI-a ?? Chyba źle odmieniłeś mój nick?? A co do tego, że taki topic był to ja właśnie miałem dylemat zakładając go. Do końca nie chodziło mi o chamstwo, a bardziej o to, że jeżeli się źle zachowuje to odrazu dzieciak, a jak siedzi cicho i/lub grzecznie to dorosły. Czasami mi się wydaje, że dorośli nie kumają, że my dzieci też możemy być kulturalni.
ymma
Cały problem w tym, że gry online są specyficznym miejscem, gdzie spotykają sie dorośli i dzieci na tych samych prawach. W realnym życiu nie ma dobrych znajomości pomiędzy 30-latkami a np. 14-latkami. To poprostu nie jest możliwe. Ten styk różnych światów powoduje konflikty i często niezrozumienie. To nie tylko chęć szpanowania przed starszymi generuje takie a nie inne zachowania u młodych. Oni tak poprostu mają w pewnym wieku (tzn. większa ich część) i upominanie nic tu nie zmieni. I nie o ich inteligencję tu chodzi.

jeśli bym chciał to moje posty i zachowanie na serwerze może być tak ukartowane, że będe 40 latkiem

I tu się grubo mylisz. Nie da się ukryć wieku przez dużo młodsze osoby. Niestety nigdy nie byłeś 40-latkiem (to lekko nie logiczne, ale trudno) i nie jesteś w stanie wleść w jego skórę, i jak już pisałam wcześniej inteligencja nie ma tu nic do rzeczy. Nawet używając metajęzyka wyjdzie z ciebie po pewnym czasie twój wiek.
blacktyger
Nie da się ukryć wieku przez dużo młodsze osoby

dobrze, ale ja mam 15 a nie 10 lat, i zapewniam Cię, że jeżeli przebywasz dużo ze starszymi, to uda Ci się oszukać większą ilość userów, choćby z tej prostej przyczyny, że nikomu by się nie chciało zagłębiać w Twój wiek ...
YARSKY
QUOTE (Arnie @ 19:02, 27 07 2004)
Mozna zarowno znalezc inteligentnego 13 latka, jak i swietna kobiete-kierowce.

Podobno na Kamczatce zyja jeszcze Mamuty. biggrin.gif
Phantom
imho starsi > mlodsi (nie zawsze ale w wiekszosci przypadow tak) a dlaczego tak uwazam?
bo wiekszosc osob starszych zachowuje sie kulturalnie a mlodzi (nie wszyscy) bluzgaja ile sie da nawet bez powodu
gralismyu mecz w CB.PL z pewnym klanem skladajacym sie glownie z ludzi mlodych (nie bede podawal nazwy klanu) i gdy jeden z nas dal pauze zobaczylismy cos takiego
pan x: co do c@#!a?
pan y: k#!@a co jest?
...
ktorys z nas: spokojnie
pan z: jak k#!@a spokojnie ruszac sie

n/c dlatego wlasnie wole grac z osobami starszymi niz z mlodymi ktorzy nie potrafia sie opanowac :| dlatego np. w (u nas w klanie tez czasami zdarzy sie ze ktos pusci bluzge na ogolnym ale jest to rzadkosc i klan z ktorym gramy zostaje podczas/po meczu przeproszny za zachowanie naszego kolegi)
evil_lord
Dlaczego wiek to powód do dyskryminacji? Proste: wchodzi jakiś mastach z klanu załóżmy -=[:kl:]=- (klan fikcyjny) i zaczyna się:
- daj k#!@a ammo
- medyk k#!@a medyk
- jaki noob
- jakie warzyfo

itd. Ale rozwijając temat czemu tak jest? Bo starsza osoba zamiast grać na jakiś (słowo na p)onych lamerskich serwerach, woli poczytać coś o grze w którą dopiero zaczyna poznawać (chodzi mi o osoby które dopiero zaczynące z ET). Dlatego niestety jestem za tym, aby ET aka RTCW2 czy co tam wymyślą była płatna. Minus takiego rozwiązania to tylko cena. Reszta to same plusy. Ale to jeszcze nic. Najbardziej mnie wkurza taka sytuacja, że gówniarz pisze o jakimś beznadziejnym problemie, ale oczywiście zdania po polsku napisać nie potrafi. Jak ja zaczynałem pisać tu na tym forum, to pamiętam, że starałem się każdą wypowiedź wklejać do Worda i poprawiać z błędów. Ale im się nie chce....tak więc reasumując: Zgadzam się z Phantomem że starsi>młodsi, choć sam niestety nie należę do tych pierwszych.
to mój 300 post wink.gif i jestem hpt. Pamiętam jak zaczynałem na forum i ktoś z modów odjął mi 50 postów i jakiś tam poziom. To było coś.....nawet założyłem temat że znikły mi posty i wysłałem maila do świętego ze skargą....To były czasu.....nie to co teraz... wink.gif
SzAq
QUOTE (MuNieK @ 7:32, 27 07 2004)
smile.gif moim zdaniem to młodsi mają lepszy refleks ale za to my kurde starzy (19stolatkowie tongue.gif ) gramy bardziej taktycznie, wiecej przewidywania przeciwnika jak w szachach wink.gif
pozdro
smieszny topic biggrin.gif

heh, zgodze sie z toba chodz tylko czesciowo faktem jest to ze czlowiek mlodszy ma lepszy refleks ale nie widac roznicy w wieku miedzy 11-19 ale miedzy ludzmi w wieku 19-56 jush powinna byc roznica refleks slabnie z wiekiem, a myslenie taktyczne w miare jak sie cwiczy wzrasta wink.gif
Artlight
Cały problem w tym, że gry online są specyficznym miejscem, gdzie spotykają sie dorośli i dzieci na tych samych prawach. W realnym życiu nie ma dobrych znajomości pomiędzy 30-latkami a np. 14-latkami. To poprostu nie jest możliwe. Ten styk różnych światów powoduje konflikty i często niezrozumienie.

Alez net nic tu nie zmienia. Byc moze te konflikty nie sa az tak widoczne, bo zawsze mozna wylaczyc tsa, wyjsc z irc, say goodbay w ET i po sprawie, konflikt nie narasta. Po sobie jednak widze ze trudno mi czasami dogadac sie z kims dwa razy młodszym. Z tym ze staram sie pamietac ze tez kiedys mialem 15 lat smile.gif

Co do topicu. Wydaje mi sie ze trudno byloby prowadzic klan w ktorym wiekszosc graczy to osoby <16 lat. I choc bez watpienia wielu 13,14,15 latkow strzela wysmienicie, to niestety trzeba wyjątku aby jednocześnie poważnie podchodzili do np. treningow, sensownie znosili gorycz porazki, a takze smak sukcesu. I na koniec dodam, ze chociaz mamy w klanie 15 latka ktory spelnia wszystkie powyzsze wymogi, to i tak czasami bardzo ciezko mi sie z nim dogadac...
I jeszcze taka refleksja. Namietne granie w ET (czy tez inne sieciowe gry) moze w przyszlosci drogo kosztowac obecnych 13,14,15 itd. latkow. Niestety trudno sobie wyobrazic, iz do perfekcji opanowane ET moze zastapic w przyszlosci dobre wyksztalcenia, a co sie z tym wiaze, dobra prace. Wiem ze to dretwo brzmi, ale na studiach jeszcze widzialem jak moi koledzy je zawalali bo mieli dobre lacza w akademikach. Moze cale szczescie ze ja nie mialem...
ballack13
Evil to czy bedzie gra platna czy nie nic nie zmieni bo przewaznie ci mlodzi to mowia tato kup mi gre
a i tak czesc ja pobierze z imesha czy z czegos

a co do wieku to:
starsi bardziej wyrozumiali dojżali niebluzgaja itp (nie wszyscy)
wieksza dyscyplina (wiem to na podstawie swego klanu)
ze starszymi to da sie pograc czasami nawet pogadac

wedlug mnie wiekszosc mlodych graczy to za bardzo kozaczy ze tak powiem i graja typowo fora fan ich nic nie obchodzi graja niewazne jak itp dry.gif a czasami to jeszcze nabluzgaja jak by niewiadomo po co

a wedlug mnie w klanie powinny byc osoby minimum 16 lat a wyjatkami mlodsi (choc mam takich 3 w klanie ale mam ich dlatego ze albo to sa osoby które znam i moge na nich liczyc albo tak jak jedna - jest to osoba która juz grala w dobrych klanach ale teraz jest u mnie tych co nieznam a chca do klanu i maja 13 15 lat to dziekuje)

ale wplywa takze na to fakt ze to Polska bo w innych krajach niema tak jak u nas

ty k.........
ty ch.......
itp

ostatnio chocby nawet telefonia dialog sa
jestem ja i kolega z klanu oraz ktos z despair(chyba dobrze napisalem :>)

i zaczelo sie od jakiegos tam goscia se zbindowal i spam Despair to .............

spoko polecialy voty za któryms razem przeszedl i mial mute
nie mienela minuta i 2 zaczyna to samo
i tak 5 gosci wyzwyska lecialy ino pod tych co byli w klanach pod adresem Despair WaRT i chyba jeszcze jakiegos klanu w sumie oklo 5 osob z czego 4 dostaly vota i jak tak potem grac ?? :/ nc

tranx-san
starsi>mlodsi ? smile.gif

chyba tak oO

Zgadzam sie z evilem, phantomem, zorika...
Sam nie wiem czy moge sie zaliczyc do starszych? czy moze mlodszych.. ? ale chyba stare wapno ze mnie biggrin.gif

--------- specjalnie dla blek tajgera -----------

warzywa>all
et sax, rtcw r0x
scena etpl sax

-------------------------------------------------------

Problem jest wlasnie w tym, ze mlodzi(mlodsi) traktuja sama gre jako nic wiecej a bezmyslna zabawe typu.. ja sobie pogram, komus nawrzucam bo mi to zwisa co inni sobie pomysla o mnie o klanie w ktorym gram, bo to przeciez jest internet, ja jestem anonimowy w sieci, bo mam pr0 nicka ktory mnie uchroni w razie czego....

imo wrong...

moze to jest i internet, moze jestemy pseudo anonimowi, ale musimy wiedziec ze inni na tej scenie to tez ludzie, ktorym sie nalezy taki sam szacunek jak mamie, tacie czy kolegom z podworka...
ezeli nie szanujesz innych, sam nie bedziesz szanowany, w tym szczegolnym przypadku: pbm na forum + warzywo w oczach innych + sp! ban na quakenet i ffa biggrin.gif

Starsi mysla troche inaczej... chyba? Zakladajac klan rok temu... zakladalem go z mysla o: dobrej zabawie i poznaiu nowych ciekawych ludzi z ktorymi w jakis sposob bede utrzymywal jakies przyjacielskie stosunki: patrz jakies pr0 zlloty, picie piwa itp itd... Od tamtej pory przez klan przewinelo sie sporo osob, i mlodych i starych.. niektorzy juz w et nie graja co nie oznacza ze nie rozmawiaja z nami itp itd... ci co sa teraz to mieszanka raczej starszych i mlodszych... Srednia wieku w klanie jest duzo pow 20.. i w klanie ja majac lat 21 jestem raczej ten mlodszy niz starszy... W klanie bylo dobrze czasami bylo zle.. ale zawsze dzieki wspolnej pracy utrzymywalismy sie na powierzchni.. nie to co 50% polskich klanow... powstaja i padaja czesciej niz ja zmieniam majtki...
Starsi mysla innymi kategoriami... mlodsi wszystko dostaja od.. starszych... ale kiedys i oni beda myslec inaczej...

Mlodsi gracze.. jezeli chcecie byc bardziej szanowani i uwazani na tej scenie, traktujcie wszystkich innych na serio i zmiencie sposob myslenia z ja mam wsio w dupie bo to tylko internet na gra w klanie to w sumie jakas tam odpowiedzialnosc.... pojdzcie popracujcie w wakacje i sami zaplaccie z raz za internet... a bedzie dobrze :E
zachowujcie sie powaznie a my zmienimy o was zdanie... i nie bedzie juz starsi>mlodsi tylko starsi=mlodsi

pozdr sylfir, yogi i reszta malolatow idlujaca #wow-et :F
SzAq
QUOTE (ballack13 @ 15:38, 30 07 2004)
Evil to czy bedzie gra platna czy nie nic nie zmieni bo przewaznie ci mlodzi to mowia tato kup mi gre
a i tak czesc ja pobierze z imesha czy z czegos

powiem ci tak ze w tej kwestji masz troche racji smile.gif podam przyklad ze sceny bf1942 ktory rozwiaze ta kwestje ( lub nie ):
Otoz kiedy owa gra kosztowala kupe szmalu, i dlatego bardzo malo bylo osob ponizej 17 lat ( sam wydalem na gre + dodatki ponad 200 zl ) ale gdy dystrybutor ( ea games poland ) wydalo podstawowa gre za 40 zl ( czy jakos tak ) odrazu na serwach pojawilo sie kupe mlodocianch osob tzn >16 i tak wszyscy starsi i bardziej doswiadczeni przeniesli sie na battlefield vietnam, a w poczciwym 1942 zostala wiekszosc malolatow ;p

a poniewaz et jest gra darmowa trzeba sie liczyc z jej MINUSAMI jak i plusami biggrin.gif
blacktyger
QUOTE (Anubis @ 16:53, 30 07 2004)

--------- specjalnie dla blek tajgera -----------

warzywa>all
et sax, rtcw r0x
scena etpl sax

-------------------------------------------------------

macie popis tego "starszego"

topic się rozdwoił i trza coś wyjaśnić

1. Umiejętność gry

imo ta gra należy do młodszych, młodzi mają pojemniejszy umysł chcą się uczyć, gra sprawia im znacznie większą przyjemność, są nią pochłonięci i nie widzą poza nią swiata, oddają się jej w znacznie większym stopniu niż "starsi" a co za tym idzie grają lepiej, chyba że ktoś jest młody i dopiero zaczyna, myślę iż siła wieku to 15 - 18 lat, później .życie osobiste i te sparwy, sprawiają że gra jest na 2 planie (chyba normalne) jak nie dalej.

2. Kultura

pisze to jakiś 5 raz. to jest okres dojżewania, buntu jakiś wewnętrznych bojów, testosteron hormony itp. to logiczne że jesteśmy andpobudliwi, jacyś wulgarni i kłotliwi, ponieważ nie jesteśmy już dziećmi, ale tez nie dorośli , chcemy aby nas traktowano jak dorosłych, ale nie zawsze się tak zachowujemy, i dlatego jest taka a nie inna sytuacja. więc przypomnijcie sobie, że wy również byliście dziećmi, byliście młodzieżą i również nie byliście bez skazy, każdy ma coś za skórą, a nie którzy mimo iż >20 to i tak zachowują się jak młodzi.

Jeśli młodość jest chorobą, to taką która szybko przemija

więc dajcie nam się wyszaleć imo !:D

btw. szanuje tych, którzy szanują mnie
tranx-san
omfg skasowalem sobie jeszcze nie napisanego posta.. :/

k w skrocie to co chcialem napisac i napisalem ale skasowalem...

to nie popis, tylko w ktoryms tam z kolei poscie black pisales ze chcesz zeby ktos napisal, lub w jakis inny sposob sformuowales swoja chec zobaczenia danych slow... wiec to napisalem pomimo tego iz tak nie uwazam...
scena etpl rox, et mi sie lepiej podoba od rtcw itp itd...

co do umiejetnosci gracza.. gowno ma tu wiek do tego..
jest wiele czynnikow ktore wplywaja na skill czyli umiejetnosci graczy ale napewno nie jest to wiek... moze to byc sprzet, mentalnosc, chec poprawiania swoich umiejetnosci ale napewno nie wiek... wiek tu nie ma nic do rzeczy.. no chyba ze bedziemy brali pod uwage ludzi pow 50 z reumatyzmem czy tez choroba parkinsona(czy jakos sie to pisze)

zreszta w zyciu prywatnym ludzie pow 20 raczej nie zadaja sie z malolatami 15 i w dol... dlaczego ? bo tak nie wypada? raczej nie... wola unikac sytuacji gdy wychodza gdzies z przyjaciolmi na imprezke czy gdzies... i ten malolat narobi wiochy calemu towarzychu... laugh.gif w et raczej nie ma takiej mozliwosci zeby sie odciac od mlodszych w 100%... hormony sromony.. zachowujcie sie jak na czlowieka przystalo tongue.gif i nie robcie starszym wstydu biggrin.gif

pozdr black tyger
AdI-O
zachowujcie sie jak na czlowieka przystalo  i nie robcie starszym wstydu

A komu ma robić wstyd?? >18?? A odczuwasz to jakoś? blink.gif Każdy sie wstydzi za siebie, bo tylko sobą może w pełni pokierować. Qrwa a czym wy sie tak naprawde przejmujecie: GRĄ!!!ZWYKŁĄ GRĄ!!
Dociera, czy powtórzyć z kilka razy. Czemu sie kufa nie przejmiesz wojną w iraku, albo przynajmniej kurzem na półkach w swoim pokoju ph34r.gif

Wiadomo że kultura osobista obowiązuje i w grze i w życiu osobistym. Ale gra to tylko gra. A bardziej bym sie przejął gdyby gówniarz podskakiwał mi na "realu" rolleyes.gif niż wyzywał mnie od warzyw w ET.
Uważajcie bo wpadniecie w depresje i nałapiecie kompleksów smile.gif

BTW. Fajny flame. smile.gif Go, go, go... Black do boju biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.