IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
> Nvidia czy Radek
Która grafa będzie rządzić
Nie możesz zobaczyć wyniku ankiety zanim nie zagłosujesz. Zaloguj się i zagłosuj, aby zobaczyć wynik.
Suma głosów: 37
Goście nie mogą głosować 
LETKAS
post 2:08, 3 05 2004
Post #1

Gefreiter
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 392

Jestem szalenie ciekawy waszych opinii na temat tych dwóch jakby nie było ustalonych standartów grafowych. Chetnie rozpetam dyskusję na ich temat. Oczywiście jestem zwolennikiem Radka Niejadka. Pozdro
Go to the top of the page

+Quote Post
blinkkin
post 4:06, 3 05 2004
Post #2

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 547

zdecydowanie radeon. posiadalem geforce przez dlugi moment, ale to gowno jakich malo. czemu?
- wykupienie calego vodoo.
- wypuszczenie ztweakowanego geforce 2 jako 4 mx, ktory mial sie nijak to poteznej 3.
- dwa wejscia zasilajace konieczne do pracy karty graficznej, ktory byl i jest najwieksza pomylka nvidi.
- wysokie temperatury pracy, a co za tym idzie spory radiotor, ktory mocno obciaza cala karte (fx'y przypominaja cegly) oraz kilka sztuk wentylatorow (minimum to 2).
- slabo sie kreci (overlocking).
- obecnie najmocniejszy model to nadal ati radeon 9800 pro.

ati > all > nvidia

+Quote Post
RyFeK
post 9:17, 3 05 2004
Post #3

Gefreiter
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy pbm
Nr użytkownika: 329

ja tam wole nvidie, gry chodzą elegancko a na radku zawsze jakieś problemy ze sterami są dry.gif . pozdro

BTW. już było pare topiców o tych właśnie kartach, jak są to sobie je poczytaj.

+Quote Post
LETKAS
post 13:52, 3 05 2004
Post #4

Gefreiter
Ikona Grupy

QUOTE (RyFeK @ 7:17, 3 05 2004)
na radku zawsze jakieś problemy ze sterami są dry.gif .

NIGDY - NIE MIAŁEM PROBLEMÓW Z ŻADNYMI STERAMI OD RADKA. Nie wiem skąd wziąłeś taki pomysł?

+Quote Post
blinkkin
post 15:08, 3 05 2004
Post #5

QUOTE (RyFeK @ 9:17, 3 05 2004)
ja tam wole nvidie, gry chodzą elegancko a na radku zawsze jakieś problemy ze sterami są dry.gif . pozdro

BTW. już było pare topiców o tych właśnie kartach, jak są to sobie je poczytaj.

wrecz przeciwnie. nvidie maja cholerne problemy z najnowszymi gierkami typu far cry. czemu? karty geforce nie posiadaja pelnej obslugi directX 9.0 w przeciwienstwie do radeonow. zreszta wyniki testow sa ewidentne, ati rzadzi cenowo i jakosciowo.

+Quote Post
Slash-PL
post 21:53, 3 05 2004
Post #6

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1575

No to ja Ci podam fajny przykład: mam radka 9200 i jak włączyłem na nim Morrowinda niektóre elementy poprostu znikały. Np. babka wyłysiała biggrin.gif dywany zniknęły ze ściany itp laugh.gif
Wystarczy pokombinować ze sterami i po sprawie cool.gif

+Quote Post
blinkkin
post 22:09, 3 05 2004
Post #7

QUOTE (Slash-PL @ 21:53, 3 05 2004)
No to ja Ci podam fajny przykład: mam radka 9200 i jak włączyłem na nim Morrowinda niektóre elementy poprostu znikały. Np. babka wyłysiała biggrin.gif dywany zniknęły ze ściany itp laugh.gif
Wystarczy pokombinować ze sterami i po sprawie cool.gif

tutaj sie klania zainstalowanie latki na morrowinda i najnowszych sterownikow. swojego czasu midtown madness szalal na geforcach. wszystko da sie zrobic wystarczy torche pokombinowac. z drugiej strony nvidia do zabawy z grafika nie nadaje sie zupelnie ze wzgledu na liczne artefakty (az prosi sie elsa lub matrox, to sa dopiero karty...).

+Quote Post
LETKAS
post 23:36, 3 05 2004
Post #8

Gefreiter
Ikona Grupy

Dokładnie. GeForce to juz niestety złom, nawet ten najnowszy 6800 który faktycznie jest dość szybki i tak nie pokona nowego Radka, który standartowo go zmiażdży, wywnioskowałem to juz z przemyconych opinii fachowców z pclaba. Poza tym przede wszystkim słabość Nvidi to pixelshader który własnie poprawili i zrobili nowy 3.0 w 6800, muszę przyznac że wymiata. 2 lata grałem na winfast geforce 4 ti 4600 i nicholery ta karta nie dała sie podkręcić, co kombinowałem to zaraz płoneła, goście z serwisu ciagle się na mnie wqrwiali (heheheheh) bo musieli sciagac w ramach gwary nówkę. A radka np 9800 pro hercu podkręciłem tak że przebił ustawienia i wydajnośc xt. I w ani jednej grze - podkreślam - ani jednej - nie było artefaktów, zaciemnien czy innego gówna

+Quote Post
Switch
post 18:21, 5 05 2004
Post #9

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 737

QUOTE (LETKAS @ 21:36, 3 05 2004)
Dokładnie. GeForce to juz niestety złom, nawet ten najnowszy 6800 który faktycznie jest dość szybki i tak nie pokona nowego Radka, który standartowo go zmiażdży.

tego to raczej nie bądź taki pewny wink.gif
KLIK

co do sterowników to zawsze było mówione że nvidia robi bardziej dopracowane

ati cenie za mozliwosc przerobki radka 9500 i 9800SE

+Quote Post
LETKAS
post 1:08, 7 05 2004
Post #10

Gefreiter
Ikona Grupy

No owszem. Śledzę na bieżąco ten test i o dziwo w połowie testów nv lekko (zaznaczam - lekko) wykazuje wyższość nad ati. Ale poczekajmy troszkę, zaraz coś wyjdzie w detonatorach które znowu są rasowane. Poza tym nv wyprzedza w aplikacjach pisanych pod nvidie. czas pokaże

Zdnia dzisiejszego - oczywiście miałem rację - !@#ana Nvidia oszukała w detonatorach z wygładzaniem więc wszystkie testy praktycznie wychodzą na korzyść ATi. Ati rulezzzzzzzzzzzzzzz!

+Quote Post
Chomik
post 21:34, 14 05 2004
Post #11

Oberschutze
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy pbm
Nr użytkownika: 430

radeon tongue.gif nie nie wiem jeszcze musze sobie wogole wymienic grafe xDDD ale to jeszcze tongue.gif

+Quote Post
D!z3l
post 20:29, 24 05 2004
Post #12

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1539

Widze że duza część graczy odwróciła się od Nvidii. Ja nie i nie zamierzam zmieniać mojej grafiki na radeona. Mam teraz marnego gf 2 ale niedługo będe zmieniał go na ti 4600 leadteka. Wcześniej miałem ti 4200 też leadteka ale coś sie pierdzieliło i postanowiłem że sprzedam go, poczekam i kupie sobie 4600.

+Quote Post
LETKAS
post 23:25, 24 05 2004
Post #13

Gefreiter
Ikona Grupy

Bez sensu chłopaku. Nowego takiego raczej juz nie kupisz a za tą cene w jakiej chodza uzywce spokojnie mozna kupic radka 9600 - 3-krotnie przebija szybkością tego ge 4 ti. 3dmark nie kłamie

+Quote Post
KaeL
post 0:15, 25 05 2004
Post #14

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 334

A ja powiem ze trudno sie zdecydowac.
Przez bardzo dlugi czas miales slicznego GeForce 2 i wszystko slicznie dzialalo (chociaz pod koniec mojego uzywania taj karty juz troche zbyt wolno sad.gif(( ). Potem kupilem radeona i sie zaczely klopoty. Otoz dosc czesto (nie mam pojecia od czego to zalezy... jak ktos wie to gadac) karta zle wyswietla. Np. pojawiaja sie jakies linie trojkaty lub cale plaszczyzny (zwykle zreszta brazowe smile.gif ). Dzieje sie tak w wielu grach (ale co ciekawe kiedys przypadkowo rozwiazalem ten problem...tylko ze nie wiem jak i nie umiem powtorzyc sad.gif ) i czesto przeszkadza to w grze (zwykl save/load pomaga). Wiec (takie podsumowanie): geforce dzialal mi bezproblemowo ale wolno, a radeon szybko ale z bledami.

+Quote Post
D!z3l
post 8:56, 25 05 2004
Post #15

Hauptmann
Ikona Grupy

Buahahahaha---Letkas, chyba nie wiesz co mówisz, dobre 3 razy przebija ten radeon ti 4600 bauhahahah, wejdz sobie www.benchmark.pl i zobacz sobie porownanie wszystkich procesorów GPU, zobaczysz że radeon 9600 jest daaaaaleko nawet za ti 4200 a radeon 9600 pro jest troche bliżej ale nadal ti 4600 jest górą. Z twojego postu wynika że wogóle sie nie znasz na tych sprawach--testach. Oczywiscie w 3dmarku 03 ta karta jest szybasza od ti 4600 bo współpracuje z dx 9 ale we wszystkich innych testach niema co porównywać 9600 do ti 4600. Żeby prześcignąć ti 4600 muiałbyś mieć radeona 9500 PRO ale różnica pomiędzy nim a 4600 jest bardzo mała a wręcz w niektórych testach na benchark.pl np. Aquamarku ti 4600 jest SZYBSZY od RADKA 9500 PRO.
Poradze ci coć Letkas jak masz zabierać głos i ośmieszać sie to niezabieraj i niebedziesz narażony na ogrąmną śmieszność z mojej strony !!!!

+Quote Post
Spl!nt3r
post 12:42, 25 05 2004
Post #16

Leutnant
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1138

Ja mam redeona 9600 xt 256ddram i chodzi jak złoto laugh.gif Żadnych problemów ze sterownikami.
A gf4 ti4600 to mi może naskoczyć ph34r.gif

+Quote Post
AdI-O
post 13:33, 25 05 2004
Post #17

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1724

QUOTE (DIZEL (PL) @ 7:56, 25 05 2004)
Wejdz sobie www.benchmark.pl i zobacz sobie porownanie wszystkich procesorów GPU, zobaczysz że radeon 9600 jest daaaaaleko nawet za ti 4200 a radeon 9600 pro jest troche bliżej ale nadal ti 4600 jest górą.

Może i letkas nie ma dokładnie racji, bo aż takiej przewagi radeon nie ma, ale ty chyba wogóle nie zaglądałeś na benchmark.
Albo obrałeś taką taktyke żeby porównać najdroższy GeForce 4200 z najtańszym Radeonem 9600 blink.gif
W porównaniu Ge 5200 i Rad 9600, radek przewyższa o kilkadziesiąt MHZ geforce. Poza tym radziu ma o 50 MHZ większy Ramdac. Podobnie jest z Ge 5600 i Rad 9600 pro. Ale tu już różnica wynosi w: taktowaniu procesora 100, a pamięci 200 ph34r.gif A dx 9 obsługują wszystkie 4 karty. Chyba że wąchasz tekst a nie czytasz.
Nie narzekam na geforce bo jest dobry(sam korzystałem z ge mx 200 32MB biggrin.gif ). Chociaż sam przerzuciłem sie na Radeona 9600 pro Ale teraz karty z chipsetem nvidii coraz bardziej spadają. Tak jak wcześniej geforce wypchał voodoo z rynku, tak teraz radeon wypycha geforce. Jeszcze troche posiedzi na rynku, ale niedługo zniknie z półek.
Pzdr

+Quote Post
LETKAS
post 14:02, 25 05 2004
Post #18

Gefreiter
Ikona Grupy

QUOTE (DIZEL (PL) @ 6:56, 25 05 2004)
Buahahahaha---Letkas, chyba nie wiesz co mówisz, dobre 3 razy przebija ten radeon ti 4600 bauhahahah, wejdz sobie www.benchmark.pl i zobacz sobie porownanie wszystkich procesorów GPU,     Oczywiscie w 3dmarku 03 ta karta jest szybasza od ti 4600 bo współpracuje z dx 9 ale we wszystkich innych testach niema co porównywać 9600 do ti 4600. Żeby prześcignąć ti 4600 muiałbyś mieć radeona 9500 PRO ale różnica pomiędzy nim a 4600 jest bardzo mała a wręcz w niektórych testach na benchark.pl np. Aquamarku ti 4600 jest SZYBSZY od RADKA 9500 PRO.
Poradze ci coć Letkas jak masz  zabierać głos i ośmieszać sie to niezabieraj i niebedziesz narażony na ogrąmną śmieszność z mojej strony !!!!

Znawco graf - niestety - sam sobie zaprzeczasz - raz mówisz ze ti 4 jest szybszy a potem potwierdzasz ze nvidia jest dymana przez ati w 3dmarku zasłaniając się dx 9? przeciez o to chodzi! To ty chyba ignorancie nie wiesz o czym mówisz i się ośmieszasz! Z tego co wiem większość gier nowych wykorzystuje dx9 czyli twoja teoryjka jakoby nvidia byla lepsza juz upada z miejsca. to raz. Nie operuj mi tu jakimiś przedpotopowymi benchmarkami które nie słyszały o radkach i przede wszystkim nie były pisane pod nie - tylko pod nvidie i za jej cichą kasę. to dwa. tak się składa ze przez 2,5 roku miałem winfasta 4 ti 4600 a wydałem na niego jak pamietam 2 tyś - więc 5 razy się zastanawiałem przed jej zakupem. od 6 miechów mam radka 9800 pro przedtem miałem 9600 i geforce był wy!@#any na każdej grze, benchmarku jaki testowałem więc nie (słowo na p) mi tu. Poza tym znawco wielki jakbys chciał wiedziec to ge 4 ti 4600 obsługuje w części dx 9 znawco, nie w całości ale część. Więc totalnie osmieszyłeś się ty. laugh.gif laugh.gif laugh.gif
Poza tym twoja żałosna ortografia wprost zniechęca do jakiejkolwiek dyskusji z tobą. A swoja droga - jaki musi być teraz żałosny poziom nauczania w gimnazjum jeśli nawet ortografii nie potrafią wbić do głów? A może te głowy są jednak za tępe.....

+Quote Post
D!z3l
post 22:01, 25 05 2004
Post #19

Hauptmann
Ikona Grupy

DO LEKTAS : Co za typ, do gimnazjum to ty pewno popylasz. Jeżeli miałbys troche oleju w głowie to bys zobaczył przed wymyśleniem tego badziewnego zarzutu co mam napisane w profilu i dopiero póżniej mówił. Jeżeli nie przeczytałeś to ci powiem- mam 21 lat. Hehe, czego to teraz ucza w tym gimnazjum że ludziska nie potrafią policzyc nawet do 21. Co do treści twojego postu moge powiedzieć że TO TY sam sobie zaprzeczasz mówiac że Radeony są super ale korzystaja z jego zasobów tylko najnowsze gry. Jest to forum ET więc ta gierka nie korzysta (jak wiesz o tym, a może nie-buahaha) z dx 9 i napewno więcej fps-ów wyciągnie ET na gf 4 ti 4600 niz na tym twoim miernym radku 9600. Heh nawiazałęś w swoim marnym pościku że moja ortografia jest poniżej wszelkiej krytyki, wiesz co, ty niejesteś odpowiednia osobą do oceny mojej ortografii, ba uważam że zadna osoba z tego forum niejest uprawniona do oceniania mojej "orto". Możliwe jest że w oku innego człowieka dostrzegasz belke, a w swoim nawet drzazgi niejestes w stanie zobaczyć. I na koniec, najwazniejsze, jeżeli do mnie cos mówisz TO PRZEZ PAN a to
dlatego że:
1. Nie piliśmy razem gorzały
2. Jak wiesz młodsi powinni mieć szacunek do starszych i sie odzywac jak należy
NARA

+Quote Post
AdI-O
post 23:20, 25 05 2004
Post #20

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1724

Nie gryzcie sie, bo ten topic trafi wreszcie do flame wars. A tego chyba nie chcecie(Dizel i Letkas).
Ten topic ma być do porównania kart graficznych, a nie własnej ortografii biggrin.gif
Żyjcie i dajcie innym żyć.
A co do wieku, to nie wierze żeby każdy jak dobry uczciwy obywatel, wpisywał swoje prawdziwe dane.
No chyba że Masta Blasta ma 80 lat. laugh.gif Jeszcze trafia w klawisze więc taki stary nie jest.
Pzdr

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi