17:41, 31 08 2003
|
|
|
Oberschutze Grupa: Użytkownicy Postów: 12 Dołączył: 29-08-2003 Skąd: Kraków Nr użytkownika: 155 |
Hej!
Aż wstyd sie przyznać Robie sobie powtórke pokazującą klase zapisuje, wychodze z gry i włączam "replays". Odpalam moja genialna powtorke tam mam możliwość nagrania na avi. posługując się efami |
|
|
|
![]() |
18:19, 31 08 2003
|
|
|
Gefreiter Grupa: ProPlay0r Postów: 41 Dołączył: 31-08-2003 Nr użytkownika: 161 |
"No i niby mam teoretycznie na grane ale później gdzie to?"
jest nagrane u ciebie w katalogu ....ET/etmain/Screenshots Masz to w postaci plikow *.tga zeby zrobic z tego *.avi musisz uzyc jakiegos programu do konwersji: VirtualDub pjbmp2avi (wlasnie sprawdzalem ladnie i szybko dziala) MainActor (jakis niemiecki -- sciagam, wiec nie jestem pewien czy dziala) Pozniej juz tylko obrocic, skleic i jest film |
|
|
|
20:49, 31 08 2003
|
|
|
Gefreiter Grupa: ProPlay0r Postów: 44 Dołączył: 31-08-2003 Skąd: Augustów Nr użytkownika: 158 |
Najlepszym sposobem jest napisanie takiej komendy:
/CL_AVIDEMO xx , gdzie xx to wartosc najlepiej pasowaloby np. 25 wtedy na 1sec. przypada 1 screen w formacie .bmp ktory wazy ok. 25mb, wiec trzeba przyszykowac troche miejsca na dysku |
|
|
|
11:22, 2 09 2003
|
|
|
Oberschutze Grupa: Użytkownicy Postów: 12 Dołączył: 31-08-2003 Nr użytkownika: 160 |
Dokuś może się mylę, ale o ile wiem to 25 (standartowy PAL chyba) oznacza ilość klatek na sekundę a więc w ciągu sekundy tworzy się na dysku 25 obrazków o wadze ok 1.4MB (o ile dobrze pamiętam)
Pozdrawiam |
|
|
|
19:43, 2 10 2003
|
|
|
Feldwebel Grupa: ProPlay0r Postów: 70 Dołączył: 4-09-2003 Nr użytkownika: 184 |
jak wlaczasz demo to masz okienko w ktorym jak byk pisze F1-F5 avidemo...
ofkz przed rozpoczeciem ustaw odpowiednio cfg no i jazda :C potem tylko robisz jakims softem tga to avi ( np bmp2avi czy cos ) i masz filmika :[ |
|
|
|
20:27, 2 10 2003
|
|
|
Gefreiter Grupa: ProPlay0r Postów: 24 Dołączył: 11-08-2003 Nr użytkownika: 83 |
Dla początkujacych zalecam program "fraps" (link gdzieś na tym portalu:)). Wystarczy odpalić go w tle a następnie odtwarzać demo. Jakość może nie jest powalająca ale na początek sądzę , że starczy.
|
|
|
|
2:32, 12 12 2003
|
|
|
Feldwebel Grupa: ProPlay0r Postów: 60 Dołączył: 19-10-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 524 |
Nie ma sposobu (bez używania programów typu fraps), żeby ET samo z siebie zrobiło AVI z demka (dm_83). Jedyny sposób zrobienia filmiku jest właśnie poprzez łapanie screeshotów w formacie .tga, a później łaczenie ich przy pomocy progamu typu VirtualDub.
Krok po kroku: 1. Nagrywasz demo 2. Robisz miejsce na twardym dysku/partycji gdzie masz zainstalowane ET (pliki .tga zajmują sporo miejsca) 3. Odtwarzasz demko i w wybranym momencie wciskasz klawisz odpowiedzialny za łapanie screenshotów. Defaultowo są to klawisze: F1 - 0 klatek na sekunde (służy do przerwania "łapania" screenshotów) F2 - 10 fps F3 - 15 fps F4 - 20 fps F5 - 24 fps 4. Odpalasz program, który potrafi "skleić" sekwencje .tga i przetworzyć na .avi (na przykład pjBmp2Avi albo VirtualDub. Ustawiasz w tym programie opcje (folder ze screenshotami, wybierasz kodek, ustawiasz filtry itd.) i renderujesz. O obsłudze tych programów dowiesz sie więcej z sieci, niezabardzo chce mi sie to opisywać. 5. Delektujesz sie swoim własnym filmem. |
|
|
|
| Go��_t00thy |
9:42, 13 04 2004
|
|
Goście |
Mam taki małe pytanie do osób które już stworzyły jakiś film . Czy łączyć [tzn. jakim programem] poszczególne **.avi poniewaz mam pare takich juz zrobionych z tych **.tga . Użyłem do tego programy "pjBmp2Avi" , teraz chcem to posklejac i dodac jakieś efekty ale nie wiem czym , mam program "PowerProducer 2 Gold" ,ale albo w nim nie ma takich funkcji albo jestem za tepy
|
|
|
|
17:40, 13 04 2004
|
|||
|
Schutze Grupa: Użytkownicy Postów: 4 Dołączył: 10-04-2004 Nr użytkownika: 1689 |
a propos posta tooth'iego zna ktoś może jakiś wmiare prostu programik do "przycinania" filmu dodawania napisow i różnych efektów np jak trzęsienie ekranu (kto oglądał filmik DSky wie o co chodzi) Z góry wielki dzięki pozdrawiam |
||
|
|
|||
5:16, 14 04 2004
|
|
|
Grupa: Użytkownicy Postów: -999899 Dołączył: 9-09-2003 Skąd: z dupy Nr użytkownika: 200 |
Sony Vegas Studio 4.0
|
|
|
|
9:11, 17 04 2004
|
|||
|
Leutnant Grupa: Half ProPlay0r Postów: 127 Dołączył: 23-08-2003 Nr użytkownika: 130 |
virtual dub najprostszy w obsludze adobe premiere ale to wyzsza szkola jazdy |
||
|
|
|||
9:57, 17 04 2004
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 85 Dołączył: 24-02-2004 Nr użytkownika: 1333 |
Film [HKC] był robiony a właściwie przerabiany z tga i kompresowany virtualdubem , na koniec wszystko połączyliśmy , dodaliśmy efekty i napisy w programie cyberlink powerdirector 3.0 . Efekt jest jaki jest ale było to nasze pierwsze doświadczenie z robieniem filmów. Osobiście polecam sony vegas 4.0 choć program jest dosyć zakręcony ale oferuje dużo więcej opcji , filmy shaolin productions z quake są nim robione.
Tylko że do quakea są jeszcze edytory kamer , czego do ET brakuje dlatego nie wyjdą wam takie efektowne sekwencje jak w filmach SP. |
|
|
|
13:08, 17 04 2004
|
|||
|
Leutnant Grupa: Half ProPlay0r Postów: 127 Dołączył: 23-08-2003 Nr użytkownika: 130 |
ale masz granade, mortar, pf cam + freecam i pare innych bajerow teraz filmy beda jeszcze lepsze |
||
|
|
|||
8:05, 4 08 2004
|
|
|
Generalmajor Grupa: Half ProPlay0r Postów: 2750 Dołączył: 27-09-2003 Skąd: tychy Nr użytkownika: 318 |
tera ja coś powiem, oststnio bawie się troszke tymi progosami i tak
1.Video Mach - bardzo dobry na początek, łatwy w obsłudze dość intuicyjny, mało jakiś zbędnych dla początkujących opcji, jednym słowem na filmik o trick jumpach bez efektów się nadaje 2.Vegas 5.0 (miałem tylko Trial 3.Ulead VideoStudio 7.0 - Program w sumie dobry, ale strasznie mizernie (tzn wolno) chodzi (u mnie bynajmniej), również bogaty w efekty "przejść", ale równie ubogi w inne efekty, można go wykorzystać jako "sklejacza" gotowych scen, gdzie wstawimy tylko owe przejścia, reszta w tym programie jest raczej zbędna ;C 4.Animation Shop 3.0 - program polecałbym raczej, do przerabiania .avi na .gif (dość długo pracuje, nie wiem jak inne programy tego typu), kiedy wczytamy tam jakiś film, to mamy każdą klatke w osobnej ramce, ogólnie program dość nie przyjemny dla oka imo 5. Adobe After Effect 6.0 - imo czarna magia 6. Adobe Premiere - patrz wyżej 7. SWiSH Max - heh wiem że to program oparty na Flash'u ale istnieje możliwość zapisania gotowych prac jako .avi, osobiście polecam, program czytelny, po około 1h wiesz prawie all o programie, dużo opcji z tekstem (właściwie najwięcej ile widziałem), warto zobaczyć i popróbować. 8. Paint Shop pr0 8.0 (w wersji 8.10 można spolszczyć !) - program do obróbki zdjęć itd, ale można oczywiście wykorzystać go do tworzenia filmów, przerabiania pojędynczych klatek, strony tytuowe i zakończenia, program posiada wiele opcji, ja osobiście korzystam tylko z zakładki "effect" 9. Audacity 1.1 - program do obróbki dzwięku, jest po polsku, w sumie nic skomplikowanego, ale jego opcje wystarczą do obróbki soundu to movie np. z ET, polecam początkującym, zaawansowani mogą ściągnąć Fruty Loops (czarna magia imo!:D) to na tyle pzdr |
|
|
|
17:25, 29 09 2004
|
|
|
Generalmajor Grupa: Half ProPlay0r Postów: 2750 Dołączył: 27-09-2003 Skąd: tychy Nr użytkownika: 318 |
www.sony.com (czy jakoś tak) to do vegasa (wiesz co to google ?) ofcors trial do adoba nie ma (spróbuj torrenta ?)
|
|
|
|
17:40, 16 10 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 27 Dołączył: 5-03-2004 Skąd: Wolne Miasto Gdańsk Nr użytkownika: 1388 |
a jak wlaczyc efekty takie jak granade, mortar, pf cam, freecam ??
|
|
|
|
0:04, 29 10 2004
|
|
|
Oberst Grupa: Moderatorzy Postów: 1267 Dołączył: 9-08-2003 Nr użytkownika: 79 |
Te efekty (grande itd) sa dostepne tylko w demkach robionych na etpro (odpalasz demko i majac demo menu dajesz alt).
Co do programow osobiscie polecam adobe premier pro 1.5. Opanowalem go w stopniu wystarczajacym do robienia prostych filmow (Title,effecty, soundeffecty itd.) w okolo 3 godziny. Wczesniej mialem do czynienia tylko ze swishem (z programow posiadajacych timelabel). Konwertuje filmiki w divx5.1 i na jakies 45 sek (bez szalenstw na ekranie) mam jakies 50 mb przy low quality. Do robienia napisow z efektami (a p p 1.5 ma skromny title menager) polecam ulead cool3d. Mozna to potem bez problemow wrzucic do premiera. co do tekstow KILL... po co to wylaczac? Co chcesz pokazac na filmku ?? Tricki? To i tak Ci nie wyskoczy ten tekst... To ma byc FRAG MOVIE? To chyba lepiej zeby bylo widac ze wlasnie kogos zabiles... BTW... Seek&Strike frag movie nadchodzi... powoli ... ale nadchodzi... |
|
|
|
10:23, 30 06 2005
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 33 Dołączył: 31-10-2004 Nr użytkownika: 3115 |
to filmikow polecam kodek Divix 6 , bitrate ponad 4000 , rozdzialka góra 800/600 i ustawic w grze fajną grafe jak nagrywasz i bedzie fajnie widac :]
ofc fps 25 |
|
|
|
14:14, 15 07 2005
|
|
|
Schutze Grupa: Użytkownicy Postów: 3 Dołączył: 15-07-2005 Nr użytkownika: 4609 |
Witam,
Bawilem sie troszke kompresja i montazem audio, wiec i ja podziele sie swoimi doswiadczeniami. Do robienia filmikow uzywalem w sumie 3 programow: Fraps 2.0, Virtual Dub oraz Ulead Video STudio 8.0., a takze kodekow: xvid (video) oraz Lame mp3 (audio). Moze sie powtorze w ktoryms miejscu, ale chcialbym opisac powyzsze narzedzia tak jak ja je widze. 1. Fraps - bardzo ulatwiajacy zycie program - bardzo wygodny w obsludze, dziala w tle, pozwala na zgrywanie procesu gry od razu do avika. Poczynajac od wersji 2.0 ma mozliwosc zgrywania obrazu i dzwieku z gry (wczesniejsze wersje tego nie mialy). NIestety zgrywany avik jest kompresowany swoistym kompresorem Fraps Decompressor, przez co wynikowy avi jest gorszej jakosci niz avi sklejony ze screenshotow .tga. Oczywiscie tez duzo mniej wazy, ale i tak trzeba to pozniej skompresowac. 2. Virtual Dub - tak jak wiekszosc ludzi napisala - darmowy, prosty w obsludze. Ja uzywam go do komresji oraz do przycinania klipow - jakos mi sie nim najlatwiej i najszybciej robi. 3. Ulead Video Studio 8.0 - polecam wersje 8.0, gdyz posiada duzo wiecej efektow (przejsc na przyklad) niz poprzednia wersja 7. Mi rowniez ta aplikacja bardzo wolno dziala (tak jak juz ktos na tym forum napisal). Ogolnie uwazam, ze sporod trzech: Premiere, Las Vegas i Ulead jest ona najprostsza i ma najmniejsze mozliwosci, aczkolwiek do zwyklego montazu video, audio, wstawiania roznych przejsc i efektow nadaje sie znakomicie. Natomiast ogromna przewage Ulead jest to, ze mozna pracowac na skompresowanych wczesniej klipach (np. xvidem). Ani Premiere, ani Las Vegas tego nie umozliwiaja - trzeba wszystkie klipy miec w stanie Uncompressed. Jaki ma to wplyw na wymagania co do ilosci wolnego miejsca na dysku nie musze pisac. Jedna tylko uwaga: Ja testowalem Premire Pro, natomiast SLYSZALEM, ze we wczesniejszej wersji (bodajze 6.5) mozna pracowac na plikach skompresowanych. 4. xvid - kodek, ktory uzywam do kompresji. Apropo, czy ktos sprawdzal roznice miedzy divxem a xvidem? Bo mi sie wydaje, ze nie ma zadnej (jesli chodzi o wynik kompresji). 5. lame mp3 - uzywam do kompresji dzwieku w filmach (doinstalowuje sie go do systemu i pozniej jest mozliwy do wybrania w opcjach kompresji dzwieku w Virtual Dubie na przyklad. Niestety, w Ulead tez mozna wybrac kodek dla dzwieku, ale tam nie widac tego Lame mp3 - nie mam pojecia dlaczego). To tyle na razie. Pzdr. |
|
|
|
15:02, 11 11 2005
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 40 Dołączył: 15-03-2005 Nr użytkownika: 3869 |
ja mam nastepujacy problem: zgrywanie demka na tga okolo 15 sekund zajmuje mi okolo 7000 ! klatek :/ nagrywam na confie od thora ktoremu zgranie takiego filmu zajmuje z 500 klatek max :/ nie wiem co jes grane, gdyz obrobka to pikus mi sie tylko wala te klatki
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |