0:00, 24 02 2004
|
|
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy pbm Postów: 54 Dołączył: 29-01-2004 Skąd: Salusa Secunda !;o Nr użytkownika: 1181 |
Warcraft II
Warcraft III i Frozen Throne Gry z serii Command & Conquer: Red Alert 2:Yuri Revenge Rulez!! Najlepsza gra w jaką grałem , pomimo tego że giera ma jush kilka wiosenek zawsze chętnie do niej wracam: Grafa 9!! Muza The Best!! szczególnie gadanie jednostek w tym Apocalypse Tanka "It will be your last moments, the instruments of Doom" Giera pozostanie u mnie na 1 miejscu na bardzo długi czas. Szkoda że tak mało poziomów trudnosci bo jush sie nudzi z deczka. Lubiłem również Age of Empires i Age of Mythology oraz Spodobałm sie Castle -Sim Stronghold crusader Pozdro (aC)MastaBlasta |
|
|
|
![]() |
8:19, 24 02 2004
|
|
|
Generalmajor Grupa: Half ProPlay0r Postów: 2750 Dołączył: 27-09-2003 Skąd: tychy Nr użytkownika: 318 |
Musze Cię zmartwić ale ( być może się mylę) z mojej wiedzy o grach wynika iż Warcraft'y to ZA!@#ISTE RTS takie połączenie RPG z strategią, czyli masz głowną postać zdbywa punkty itd. ale budujesz również swoje jakies osiedle
więc tak RTS Warcraft III / FRozen Throne Strategiczno-ekonomiczne Anno 1602 Anno 1503 Poza tym AOE I i II |
|
|
|
12:01, 24 02 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: Użytkownicy Postów: 144 Dołączył: 13-02-2004 Skąd: Krzeszowice Nr użytkownika: 1276 |
Dla mnie najlepszą grą strategiczną( nie tylko strategiczną ) jest bez wątpienia ET
Polecam również serię Commandos i Fallout- eXtra gierki ------------------------------------- It is our nature to kill, kill, kill! |
|
|
|
| Go��_keNOOBie|PL |
14:46, 24 02 2004
|
|
Goście |
krotko i zwieze
1) Warcraft II +Beyond the Dark Portal 2) Starcraft +dodatek BroodWar 3) Cossac`s European War 4) Command & Conquer (roznie) 5) Dune 2 (stare dobre czasy) 6) X-com P.S. Co do Fallout`a to jest to !POPRAWKA! RPG a nie strategia.. jedynie ma elementy strategii podczas hmm... walki.. i to nastawionej na tryb turowy... (bo walka w realtimie jakos nie przypomina mi strategii) ale polecam wszystkim RPG Fallout 2 i Final Fantasy Fallout Tactics jest do du**... Blacktyger .. dlaczego go masz martwic mowiac, ze to strategia ... polaczona z rpg.. tam nie ma prawie rpg.. nie prtzechodza te same jednostki na nastepne mapy i nie zdobywaja nowych mocy xp czy czegos tego typu... RPG to NIE latanie, zabijanie i zdobywanie XP... tylko jakas fabula polaczona z mozliwoscia wcielenia sie w postac i jej odgrywania... upss az sie zapowietrzylem ... Pozdrawiam |
|
|
|
16:06, 24 02 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: Użytkownicy Postów: 125 Dołączył: 23-01-2004 Skąd: Skądinąd Nr użytkownika: 1138 |
Najlepszymi strategiami w jakie grałem są :
-Red Alert 2 , totalnie wypasiona grywalność grafa, MUZA !! BTW. Masta pożycz mi Yuri revenge -Warcraft 3 , za połączenie elementów rpg z rts , super grafa i FILMIKI !! -SimFarm , mimo że gra ma już 11 lat (!) nadal mnie kręci -Raise of Nations , bardzo rozbudowana ,grywalna, połączenie Age of empires i civki -War of the ring , po pierwsze - Władca Pierścieni -UT 2004 w trybie oneslaught Reszta gier która niezałapała się na 'komentarz' -Starcraft -Medival Total War -AoE 2 -AoE mythology -Wiggles -Sim city 4 |
|
|
|
16:21, 24 02 2004
|
|
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 23 Dołączył: 24-02-2004 Skąd: Grójec Nr użytkownika: 1335 |
[SIZE=7][COLOR=purple]STARKRAFT Rulez po dzis dzien!!! |
|
|
|
16:43, 24 02 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: ProPlay0r Postów: 120 Dołączył: 15-09-2003 Skąd: Warszawa Nr użytkownika: 218 |
Aż dziw bierze że nikt jak dotąd nie wspomniał "Civilization"
|
|
|
|
16:49, 24 02 2004
|
|||||||
|
Grupa: Half ProPlay0r Postów: -1936 Dołączył: 22-10-2003 Skąd: Białystok Nr użytkownika: 547 |
dawno sie tak nie usmialem. rts = real time strategy. zanim zaczniecie operowac terminami to zobaczcie co oznaczaja.
grales online? jest to najbardziej rozbudowany rts online jaki gralem. jest zupelnie nielinowy, a kazda rozgrywka jest zupelnie inna. jak wyglada w3, c&c i inne zwyczajne rts? budujesz szybkie mobilne jednostki, atakujesz jak najszybciej przeciwnika, zdobywasz kopalnie, jakies zasoby (calkowita ekspansja) i ostatecznie niszczysz przeciwnika. w 90% strategi sprawdza sie taktyka seak&destroy. wygrywa zawsze szybszy i silniejsszy. co jednak powiesz jesli w fallout: tactics majac wykorzystane 5000 punktow (wszystko kosztuje, czyli doswiadczenie, uzbrojenie, amunicja etc) rozwalam kolesia z 10000? z rozzaleniem wspominam kilku godzinne rozgrywki kiedy czekalo sie na nastepny ruch przeciwnika. arsenal w falloucie jest przeogromny, mozna zabic kolesia ze snajperki, noza, miny, pulapki, wyrzutni rakiet, ze zwyczajnego kalasza czy tez granatu. do tego rozne klasy postaci. ich wykorzystanie wymaga oddzielnej taktyki. natomiast w innych rpg mozna podzielic jednostki i takty na piechote, jednostki ciezkie (opancerzone), nawodne oraz latajace. poza tym sluza do tego samego, czyli zabijania.
a moze stajkrawt? zawsze mialem niskie mniemanie o osobach grajacych w strategie oprocz pancer general, fallout: tactics. lubie grac w takie gry jak seria c&c oraz w3. jednak poziom jest tragiczny. zazwyczaj przeciwnik buduje na poczatku niepotrzebne gowna, a ja w tym czasie wysylam mobilne jednostki i game over. |
||||||
|
|
|||||||
19:22, 24 02 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Moderatorzy Postów: 304 Dołączył: 3-07-2003 Skąd: Lublin Nr użytkownika: 19 |
Miałem się wiec nie odzywać bo zostałbym może wyśmiany albo coś ale jakoś opisze co nieco bo serce mi się kraja że parę gier nie zostało wcale wymienionych.
Nikt nie wspomniał o Heros of Might and Magic .. cześć 3 była naprawdę długo niedoścignionym wzorem dla tego typu strategii. potem się to już zepsulo w cześci 4 Kolejna strategia którą ja uważam za kultową i godną polecenia jest Dungeon Kepper 2 o którym też nikt nie wspomniał. RTS nie żadna turowa strategia. A jak ktoś twierdzi że sprowadza się tylko do wysłania szybkich jednostek na przeciwnika i rozwalenie go to może się przeliczyć Nastepna pozycja o której grzech nie wspomnieć to Homeworld który był dziełem wybitnym i wyjątkowym. Też RTS a rozgrywka nie była wcale banalną klikaniną gdzie wszystko służyło do wszystkiego. Armii nie budowało się od początku na każdej mapie. Tylko była ścisla konsekwencja.. bardzo duża swoboda rozgrywki i klimat to głowne zalety. Dalej... wyśmienita Cywilizacja Sida Maiera. Tej to chyba nie tzreba przedstawiać żadnemu z graczy Dalej... cykl chyba jednych z najlepszych strategiii ostatnich lat a mianowicie Europa Universalis szczególnie polecam cześć 2. W jakiej innej grze oddano tak dokładnie i w tak przystępny sposób ówczesny świat ? Gra ma wysoką grywalność i daje dużo satysfakcji a pozatym jest swego rodzaju unikatem na rynku strategii otoczona klonami warcraftów wyrożnia się Wciagneło mnie pozatym na dłużej gra wogóle nieznana Kroniki czarnego ksieżyca przypominająca raczej jakiś bitewniak niż strategię Sympatyczny klimat ...oraz świetna muzyka to głowne atuty I jeszcze jedna strategia dość specyficzna jak na rynku a mianowicie Etherlords. Co prawda kampania nie przypadła mi do gustu i nie grałem w nia ale naprawdę fajny system bitwy zerżniety z MTG i okrtaszony fajną klimatyczna grafiką. Co do Fallouta tactics to mnie szczerze powiedziawszy zawiódł mocno spodziewałem się rpga a otrzymałem taktyczną grę bitewną. Sama w sobie rozgrywka była przyjemna choć przyznam się że nie grałem w to po sieci wiec w tym wzgledzie nie moge się wypowiadać. Choć troszkę Blinkkin mnie zskoczyl piszac ze Fallout Tactics jest rtsem... jak dla mnie to jest raczej strategia taktyczna. Z możliwościa wyboru trybu gry. ja bym powiedział że bliżej mu do turowej startegii niż do rtsa. W multi też logiczniejsze byłyby imo tury. To chyba tyle z takich startegii co grałem i jakoś zapamietałem je bardziej pozytywnie a nie były za bardzo wymieniane. |
|
|
|
19:48, 24 02 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 210 Dołączył: 16-10-2003 Nr użytkownika: 496 |
Witam. DaBi widze, ze mamy podobne poglady
Cytat : "jak wyglada w3, c&c i inne zwyczajne rts? budujesz szybkie mobilne jednostki, atakujesz jak najszybciej przeciwnika, zdobywasz kopalnie, jakies zasoby (calkowita ekspansja) i ostatecznie niszczysz przeciwnika" - no nie dokonca Ps. Jak chcesz mozemy zagrac |
|
|
|
20:16, 24 02 2004
|
|||
|
Grupa: Half ProPlay0r Postów: -1936 Dołączył: 22-10-2003 Skąd: Białystok Nr użytkownika: 547 |
w sumie tak i nie. w sumie fallout: tactics nie mozna zaszufladkowac do zadnej kategorii gier. jednak oprocz rozgrywki turowej istnial jeszcze tryb rts. i to wlasnie on byl znacznie popularniejszy byl na necie. czemu? czekanie na ruch przeciwnika jest cholernie meczace. strategia taktyczna, troche to brzmi jak maslo maslane. zawsze byly dzialania taktyczne>>operacyjne>>stategiczne (kolejnosc ze wzgledu na skale, od najmniejszych dzialan). najlepiej przytoczyc pelna nazwe gry, czyli fallout tactics: a post nuclear tactical combat game. mozna to przetlumaczyc jako post nuklearna taktyczna gra walki. chyba wszystko wyjasnione. zreszta w cdaction ukazywal sie kacik na plycie pod nazwa rts-zin (czy jakos tak) i stala zawartoscia byly pliki do fallota tactics. troche to zamotane, wiec zostawiam w spokoju. teraz co do strategii. ogolnie ten gatunek mozna podzielic na rts (przykladowo klasyczny strarcraft) i turowki (np. heroes of might and magic). istnieja jeszcze inne dziwne kombinacje. gdzie wrzucic np. jagged alliance? wracajac do gier to chyba najlepiej wspominam przyklady wymienione przez dabiego, czyli hereos (4 sux) i kepper (ktory nalezy do tych 10% nieklasycznych strategii). jednak obie gierki nadaja sie bardziej do singla niz grania online. tak z ciekawosci spytam kto gral w dosyc kontrowersyjny tytul hooligans? zarzynalem takze tryb gry pojedynczej w cala serie c&c. w3 dosyc szybko sie nudzi w przeciwienstwie do w2: battle.net. na koniec wspomne o dispiplesach, ktre sa swietna gra, tylko, ze poziom trudnosci 2 ostraszyl sporo osob. jedynka natomiast ukazala sie w polsce pod tytulem apostolowie: ziemie swiete. etboy wspominalem o podziale jednostek na 4 glowne kategorie, ktore musza ze soba wspolpracowac. nie znalazlem jakis specjalnych strategii dla w3. tak jak w kazdej grze trzeba przebic sie glownym atakiem do bazy przeciwnika (mozna zrobic zmylki, atakowac z 2 flanek etc.) jednak w3 jest troche przybugowana. raz zdarzylo mi sie zdobyc pierscienie obronne o wartosci okolo 40 plus 12 poziomowa postac. rezultatow chyba nie musze tlumaczyc? wyslalem jedna jednostke do ataku, z czego przeciwnik mial niezly ubaw. kiedy jednak rozwalilem mu pol bazy zmienil zdanie (juz nie pamietam ras, ale gralem ludzkim magiem, wiec non stop sie leczylem). we frozen nie gralem, wiec nie powiem. |
||
|
|
|||
20:42, 24 02 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Moderatorzy Postów: 304 Dołączył: 3-07-2003 Skąd: Lublin Nr użytkownika: 19 |
No to mnie zaskoczyło tym faktem ze tury były mniej popularne. Pzrecież można ustalić limit czasu na wykonanie tury przeciwnikowi. Dziwne dla mnie ta gra była wybitnie turowa no ale są gusta i guściki.
Strategia taktyczna może faktycznie niezręczny zwrot.. ale nie potzreba wielkich operacji myślowych aby się domyślić że chodzi tu o skalę rozgrywki. generalnie nazwa strategia pasuje bardziej do wiekszych bitew i do wiekszej skali rozgrywki. Jesli kierujemy paroosobowym odziałem to jesteśmy na poziomie taktycznym |
|
|
|
20:59, 24 02 2004
|
|
|
co do ograniczenia czasu w trybie turowym to jeden na jeden to fajnie sie gralo, ale przy kilkunastu osobach byl to koszmar. wyobrazcie sobie klanowki przy np. 4 osobach w teamach, nawet przy ograniczeniu do 30 sekund w najgorszym przypadku mozemy czekac okolo 4 minut. takie mecze byly zabojcze, mecz 2 godziny to minimum (jedna mapa). natomiast w trybie rzeczywistym mapka trwa okolo 15 minut. zupelnie inaczej to wyglada niz heroesy, wiec bezsensu jest porownywac obie gry. obecnie zostaly niedobitki grajace na gamespy. jesli chcecie pograc to bardzo prosze, tylko jedna rada stworzcie najpierw postac, pozniej grajacie (inaczej nie liczcie na chetnych do gry).
|
|
|
|
21:43, 24 02 2004
|
|||
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy pbm Postów: 54 Dołączył: 29-01-2004 Skąd: Salusa Secunda !;o Nr użytkownika: 1181 |
ty chyba jestes jakims maniakiem PS To jest Hyde park wiec wszystko oprócz ET wiec po co o tym piszesz. |
||
|
|
|||
22:07, 24 02 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 210 Dołączył: 16-10-2003 Nr użytkownika: 496 |
hmm no w sumie wszystkie watki wyjasnione :> jesli chodzi o bugi. grales na patchu ? fakt - bez zadnych patchy gra byla dosyc zbugowana ale najnowsze "ulepszenia" raczej je wyeliminowaly. frozen zas z
patchami jest juz prawie bezbledne. poza tym jest to jeden z lepszych dodatkow jakie mozna bylo oczekiwac:> jesli nie grales, polecam |
|
|
|
22:11, 24 02 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 347 Dołączył: 23-11-2003 Skąd: Starogard Gdański Nr użytkownika: 795 |
Mi zwykłe rtsy ograły się lata temu. Wszystkie warcraftopodobne też mi zbrzydły. Od długiego już czasu upodobałem sobie strategie turowo-taktyczne, czy jak tam one się nazywają
1. Jagged Alliance 2 Chyba najlepsza gra komputerowa, w jaką grałem. Bez obrazy dla ET 2. Fallout Tactics Wszyscy narzekają na tego Fallouta, bo nie jest podobny do poprzednich części itp. To jest zupełnie inny gatunek gry. Fallout 1 i 2 był rpgiem, a Tactics - strategią. Mi osobiście Falluot 1 i 2 nie przypadły do gustu. A w BoSa mogę grać do upadłego. |
|
|
|
12:14, 25 02 2004
|
|||
|
Gefreiter Grupa: Użytkownicy Postów: 23 Dołączył: 24-02-2004 Skąd: Grójec Nr użytkownika: 1335 |
Nie żaden straj..cośtam TYLKO StarCraft. Fakt, faktem strzeliłem mega zooonka tak obrazić moją ulubioną gierke:(((( A tak na marginesie to uwielbiam F:T i serie C&C.... |
||
|
|
|||
19:07, 25 02 2004
|
|||
|
Feldwebel Grupa: Użytkownicy Postów: 62 Dołączył: 26-10-2003 Nr użytkownika: 568 |
Oj przesrałeś sobie u mnie chłopie |
||
|
|
|||
21:12, 26 02 2004
|
|
|
Leutnant Grupa: Użytkownicy Postów: 172 Dołączył: 12-11-2003 Skąd: Luboń Nr użytkownika: 717 |
Ja tam lubie sobie popykać w Age of..., moze Empire Earth. Kiedyś jeszcze bylo fajne submarine titans. WC szybko mi się znudził, a jak juz totalnie nie mam co robić to odpalam Traffic Giant, albo Industry Giant (taki juz ze mnie Giant
|
|
|
|
12:00, 29 02 2004
|
|
|
Hauptmann Grupa: Użytkownicy Postów: 262 Dołączył: 28-09-2003 Nr użytkownika: 328 |
A ja chętnie wracam do Civilization I. Giera ma już kilkanaście latek, jednak wciąż potrafi wciągnąć. Poza tym jestem fanem serii Settlers.
|
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi |