IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> hallo
inco
post 1:57, 19 01 2004
Post #1

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 524

chciałem spytać czy ktoś tu w ogóle zagląda z graczy rtcw?
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
DaBi
post 19:19, 22 03 2004
Post #2

Hauptmann
Ikona Grupy

Grupa: Moderatorzy
Nr użytkownika: 19

Czy ja wiem czy to RTCW było takie super ... wink.gif
Można polemizować.

Dynamika i szybkość rozgrywki zgadza się wiekszy dynamizm jest w RTCW akcja jest szybsza. Czy to jest lepsze ? Nie każdemu to pasuje niektórym pasuje .. tu jednak dla mnie RTCW bylo fajniejsze.

Mapy ...
Cieżko porównywać z jednej strony mamy piękne skomplikowane mapy w ET które sa zazwyczaj mało grywalne na clanwarsach. W RTCW mamy natomiast mapki prostsze i chyba bardziej grywalne.
Co prawda map podstawowych w ET jest 6 a grywalnych na klanówkach 4 ( odrzucamy fuel i battery ) w RTCW mieliśmy wiecej map grywanych często.
Base/ Beach do usrania dalej village, assault to chyba najlepsze mapy z podstawowej wersji do grania klanówek z Goty dochodził jeszcze świetny ice.
Choć i w RTCW byly niegrywalne w stylu castle to i tak jest lepiej.
Z drugiej strony
Do ET dochodzą konwersje i dziwia mnie niektóre głosy że to nie beach to nie base to nie ice itp.

Skoro mapka jest identyczna a jedyna różnica jest to że zasady gry są z ET oraz dodano w paru miejscach ( a to tez raczej sensownie.) commanda na mapie oraz jakiś stojak z ammmem to nie sprawia że mapa jest niegrywalna. Chyba że nagle ktoś stwierdzającże nie da się wykonac jego ulubionego strafe jumpa to mapa jest z dupy.

Czyli tutaj jest moim zdaniem remis z niewielka przewaga RTCW bo konwersje pochodza nawet z tej gry.

Czyli 2-0 dla RTCW (a dla nie lubiących szybkiej gry 1-0 )

Kolejna kwestia uzbrojenie.

W RTCW mamy
Nóż , Pistolety , Thomson , Mp 40 , PAncerfaust, Flamer , Venom gun, Sniper rifle, Sten, granaty

W ET
Nóż, pistolety , SMG (lacznie thomson i mp 40) Pancerfaust, Mobile MG 42, Mortar, Flamer, FG 42, snajperki, Sten, granaty, Rifly z granatnikami, miny

RTCW to gra pure smg gdzie w uzyciu znajdują się powrzechnie praktycznie na kazdej mapie 3 bronie ( Mp40 , Thomson i PF ) + dochodzi snajpa na niektórych z nich oraz naturalnie granaty i pistolety. Czyli 3 bronie głowne i 2 zapasowe. Co by nie mówić o wspaniałej ich fizyce to jest to mało.

ET tutaj smg ma pzrewage ale już nie tak wielka. W powszechnym użyciu znajdują się MP40, Thomson, PFy, Rifly z granatnikiem, miny. Nie jest o oszałamiajaca ilość ale jednak przewaga drobna jest po stronie ET.
Lepiej ją widać w broniach rzadziej używanych.
Porównanie przydatności Mobile Mg i Venom guna wypada stanowczo na korzyść tego pierwszego. Nawet Flamer w ET wydaje się lepszy choć o nim nie warto wspominać.
Mortar nie ma odpowiednika w RTCW. I musze powiedzieć że znajduje zastosowanie niekiedy bardzo skuteczne.

Plus dla RTCW w kwestiach broni to jest sniperka. Co tu ukrywać jest lepsza niż w ET. Choć najlepsze imo byloby połączenie ich cech.
W RTCW stzrelanie z niej przypominało praktycznie ogień seryjny aby w cel.
W ET mamy powolne strzały zazwyczaj ( jeśli chcemy walić tam gdzie mierzymy) ktore nawet z hsem robią tyle co nic.
najlepiej by było jakby po prostu damage przy hsie dawał insant killa ( w RTCW to było 200 damaga bodajże a przy strzałach w klatę około 60 )

Ale nie o snajpie miałem pisać. Tylko o tych 2 grach.
A wiec bronie według mnie to punkt dla ET
Mamy 2-1

Kolejna kwestia istotna to klasy postaci.
W RTCW mamy w sumie 4 klasy postaci Soldiera,Lieutanta, Medica oraz Inżyniera
W ET Soldiera,Fielda,Medica,inżyniera oraz Covert opsa

Ilościowo jest nieznacznie po stronie ET plus.
Przygladając się przydatności klas nalezy teraz.
Tu nie mam żadnych watpliwości kto jest zwyciezcą.
nawet jeśli zignorujemy całkowicie covert opsa jako klase "dla warzyw na warzywniakach" to chyba nikt nie ma wątpliwości gdzie klasy są lepiej wyważone i mają wiecej możliwości.
W ET rola enginnera nie sprowadza się w tym momencie już tylko do 1 minuty meczu( naturalnie na niektórych mapach) kiedy trzeba podłożyć dynamit aby pojść dalej.
Podczas gdy w RTCW po prostu eng to taki soldat tylko że ma wiecej granatów o 4 i podkłada dynanity a reszta go chroni bo tylko do tego sie nadaje i sam nie powalczy
Troszke się tutaj zmienilo i grać zaczeła jedna klasa wiecej. W dodatku całkiem ciekawa.

Tak wiec robi nam się 2-2

I tak dla mnie pozostaje. Starałem się być obiektywny. RTCW znam długo i wiem o czym piszę.
ET mnie nie zachwyca całkowicie ale nie uważam go za jakiegoś crapa.
RTCW grało sie miło ale widziałem też wady.

Jest jedno kryterium którego tutaj nie zamieściłem a jest ono dosyć istotne na obraz RTCW w PL i ET w PL
Nie zamieściłem tego w zwiazku z tym że nie zalezy to od gry a raczej od tego kto w nią gra.

A mianowicie scena... wink.gif

I tu jest dla wielu RTCW 1 ET 0
Wyszłoby wtedy dla wielu RTCW 3 ET 2

I tak to jest wedle mojego myślenia.

Zastanawiające jest to że osoby które najgośniej darły się że RTCW do grobu Et roox ( po demku które ssało na całej linni) aktualnie coś niezbyt udzielają się na scenie. Zapewne krzyczą teraz gdzieś... Krwawe maszynki do miesa 5 roox.... wszystko sux.
Nie ma jak pęd ku nowości. dry.gif

Jednak nie we wszystkim była lepsza a czasami zbyt idealizujemy staaare dobre czasy.

Myśle ,że część z Was przynajmniej w części sie ze mną zgodzi.

Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w temacie
inco   hallo   1:57, 19 01 2004
Swiety   Tak Ja   5:45, 19 01 2004
dNkN!   janie, ja nie   5:47, 19 01 2004
inco   Pytałem o tych, którzy grają w rtcw ... a nie j...   5:51, 19 01 2004
dNkN!   no ja ostatnio gram, tzn zdarza mi się... sayetan...   5:52, 19 01 2004
Swiety   QUOTE (inco @ 3:51, 19 01 2004) Pytałem o tych, k...   16:59, 19 01 2004
kober   ja tez zagladam - jakkolwiek z jednej strony gram ...   19:25, 19 01 2004
Swiety   Chociaż w RTCW już nie gram to nadal bardzo czuj...   23:21, 22 01 2004
EliMiNaToR   Ja zagladam tylko ze nic sie tu nie dzieje :/ przy...   23:22, 23 01 2004
EmbeZZlemEnt   RTCW bylo fajne, ale jak scena przykleka to zaczel...   4:25, 1 02 2004
logres   no inco ja zaglądam . Narazie rtcw lamer ale a p...   9:38, 22 03 2004
Rollo Tomasi   Nieczesto zagladam na forum enemyterritory.pl, ale...   14:45, 22 03 2004
Spl!nt3r   Moim zdaniem scena rtcw siadła, ponieważ gracze ...   17:35, 22 03 2004
Rollo Tomasi   QUOTE ponieważ gracze dostali za darmo ET (czyli ...   18:00, 22 03 2004
DaBi   Czy ja wiem czy to RTCW było takie super ... M...   19:19, 22 03 2004
kober   QUOTE (DaBi @ 18:19, 22 03 2004) Kolejna kwestia i...   1:46, 23 03 2004
kr0pa   QUOTE (Rollo Tomasi @ 13:45, 22 03 2004) Po drugie...   11:55, 25 03 2004
kr0pa   QUOTE (DaBi @ 18:19, 22 03 2004) Z drugiej strony...   12:02, 25 03 2004
Termit   Nawet tc_base staje się mało grywalne jeżeli pr...   12:44, 25 03 2004
DaBi   Hech... dla mnie to że mapy były projektowane po...   15:34, 25 03 2004
logres   jezeli chodzi o samo rtcw to jest za!@#iste . ...   16:12, 25 03 2004
kr0pa   QUOTE (logres @ 15:12, 25 03 2004) Chocby base z r...   16:54, 25 03 2004
Percy   Wracajac do tematu. Ja tu zagladam czesto bo od ni...   0:33, 1 04 2004

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi