IPBIPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

3 Stron V  < 1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> Niech bedzie pochwalony ;-)..., ... na wieki wiekow ojcze R :)
tranx-san
post 5:04, 12 03 2005
Post #21

Major
Ikona Grupy

Grupa: ProPlay0r
Nr użytkownika: 551

w stanach maja pastorow, pastorzy maja rodziny i jest ok, czemu mialo by to nie zadzialac w naszym wyznaniu...

a co do odsylania na jakies inne forum.. tu jest hydepark - wszystko poza et, a skoro pan moderator blacktyger sie nie czepia, ty tymbardziej nie powinienes tego robic.. cam sobie idz na tamto forum iglos swoje demagogie, nie masz nic do powiedzenia w danym temacie, lub ci sie nie chce, nie pisz, nikt sie nie obrazi, a nie swoimi postami naruszasz nasza uber konwersacje :C

to by bylo na tyle
Go to the top of the page

+Quote Post
blacktyger
post 8:07, 12 03 2005
Post #22

Generalmajor
Ikona Grupy

Grupa: Half ProPlay0r
Nr użytkownika: 318

CYTAT
a co do odsylania na jakies inne forum.. tu jest hydepark - wszystko poza et, a skoro pan moderator blacktyger sie nie czepia, ty tymbardziej nie powinienes tego robic.. cam sobie idz na tamto forum iglos swoje demagogie, nie masz nic do powiedzenia w danym temacie, lub ci sie nie chce, nie pisz, nikt sie nie obrazi, a nie swoimi postami naruszasz nasza uber konwersacje :C

Exacly :<

dlaczego księżą są księżami w znakomitej większości ?? Bo mają zapewniony dobrobyt do końca życia za ... za nic. Żarcie, dach nad glową, wszystko czego trzeba a do tego czują się jak nad ludzie (juz nie w takim stopniu jak kiedyś). Naprawdę księży którzy chcą nimi być, są jak to mówicie 'powołani' jest garstka. Taki rydzyk - czy on był powołany ? a skoro nie to dlaczego jest duchownym ... To tylko świadczy o tym iż ta instytucja jest dla ludzi 'biez kierunku bez celu', a i tak ciupciają na boku i tak tylko żę bez stałych związków :<

to są tylko ludzie - ani lepsi ani gorsi od nas mają te same potrzeby i tak samo słabe strony więc dlaczego Wy się do nich modlicie ohmy.gif?

+Quote Post
Akhor
post 12:13, 12 03 2005
Post #23

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 3808

CYTAT (tranx-san @ 5:04, 12 03 2005)
w stanach maja pastorow, pastorzy maja rodziny i jest ok, czemu mialo by to nie zadzialac w naszym wyznaniu...

O tak, w zupełności się zgadzam, ksiądz to też czlowiek więc dlaczego nie może mięc rodziny ? Ja wiem dlaczego smile.gif Skoro dany ksiądz dotaje datki od róźnych starszych kobiet na kościół(jako budynek) to częśc daje sobie część na budynek. Jeżeli by miał rodzine to część brałby dla siebie, reszte dla rodziny smile.gif Mój kumpel jest protestantem i zauważyłem, że jest to wyznanie naprawde "poczciwe" jeżeli tak to można nazwać. Mają pastorów, którzy mają rodziny, każdy z nich dostaje wino na mszy a nie tylko ksiądz. ONI TAM SIĘ RADUJĄ, MOŻNA NAWET MAKARENE TAŃCZYĆ, A U NAS pieprzy coś fagas w ambonie, co nikt nie rozumie...to na tyle :]

+Quote Post
ymma
post 17:59, 12 03 2005
Post #24

Hauptmann
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 2258

Blacktyger muszę stwierdzić, że niestety masz klapki na oczach (przynajmniej w tym temacie) a napewno jesteś zaślepiony w swoim zacietrzewieniu, co prowadzi do mocnych przeinaczeń w sprawie, w której obecnie się wypowiadasz. Bardzo łatwo i wygodnie jest obunkrować się na swoim skrajnym stanowisku i wszystko tłumaczyć i naginać według własnego widzimisię. Naprawdę apeluję o spróbowanie przynajmniej lekkiego poszerzenia swoich horyzontów w tak delikatnej sprawie, bo łatwo kogoś czymś takim niesłusznie skrzywdzić. Takie jest moje zdanie.

Co do celibatu. Pewnie niewielu z was wie, że celibat nie obowiązywał księży od zawsze, ustanowiono go dopiero na jednym z synodów, bodajże jeszcze przed Schizmą Wschodnią. Dlaczego? Problemem były sprawy spadkowe. Zaczeły się masowe procesy spadkowe, więc tym prostym posunięciem załatwiono sprawę a zarazem miało to spowodować pójście w stronę nieco większej ascezy. Obecnie głosy za zniesieniem celibatu są coraz głośniejsze - zmieniły się dość mocno czasy jak i rola księzy zwraca bardziej do posługi, więc myślę, że jest to kwestia czasu. I jeszcze jedna sprawa - księża inaczej niż zakonnicy składają śluby czystości. Jedynie zawieranie związków małżeńskich jest grzechem śmiertelnym, uprawianie sexu jest jedynie niewskazane i źle widziane, ale stanowi grzech zwykły. Warto o tym pamiętać.

i jeszcze o samej religii chrześcijańskiej, a w szczególności rzymsko - katolickiej. Otóż chrześcijaństwo jest stosunkowo młodą religią i nadal trwa proces jej ewolucjii. Warto przypatrzeć się którejś ze starszych jak choćby buddyzm i hinduizm a zauważyć da sie łatwo podobne etapy. Buddyzm wywodzi się z sysemu filozoficzno - religijnego, przeszedł tak samo jak chrześcijaństwo etap "podboju", wojen religijnych, państw religijnych, był przyczynkiem a zarazem wynikiem szybkiego rozwoju cywilizacyjnego, następnie mamy etap "ostoi tradycjonalizmu" (czyli to co mamy obecnie w chrześcijaństwie), by później znów powoli wracać do korzeni, czyli bardziej w stronę systemu filozoficzno-religijnego. Oczywiście w różnych miejscach świata i odłamach istnieje mieszanka tego wszystkiego. Zobaczcie choćby muzułmanizm, który jest najmłodszą z religii i znajduje się teraz na etapie podboju i wojen religijnych a także powoli zaczyna się etap szybszego rozwoju cywilizacyjnego.

Nie wiem jak to co napisałam ma się do Radia Maryja, ale temat jakoś tak mi chyba umknął lekko.

+Quote Post
falubaz
post 0:36, 13 03 2005
Post #25

Oberst
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 367

black niestety przygotowujac sie do matury i czytajac ksiazki ze studiow musze przyznac ymmie racje.

CYTAT
Bardzo łatwo i wygodnie jest obunkrować się na swoim skrajnym stanowisku i wszystko tłumaczyć i naginać według własnego widzimisię

to zdanie imo podsumowuje caly ten topic.

+Quote Post
blacktyger
post 9:48, 13 03 2005
Post #26

Generalmajor
Ikona Grupy

CYTAT
Bardzo łatwo i wygodnie jest obunkrować się na swoim skrajnym stanowisku i wszystko tłumaczyć i naginać według własnego widzimisię

A jeszcze łatwiej powtarzać i 'wierzyć' w to co mówią wszyscy nie starając się tego zorzumieć i uznawać to za swój pogląd.

+Quote Post
Akhor
post 15:05, 13 03 2005
Post #27

Feldwebel
Ikona Grupy

CYTAT (blacktyger @ 9:48, 13 03 2005)

A jeszcze łatwiej powtarzać i 'wierzyć' w to co mówią wszyscy nie starając się tego zorzumieć i uznawać to za swój pogląd.

To zdanie uważam za podsumowanie topicu. Ta Kościelna tradycja rodem ze średniowiecza nie jest mistyczna, i respektowana tylko to już jest śmieszne. Może to zdanie nie było za bardzo topic on ale jak dla mnie to jest podsmuowanie.

+Quote Post
ymma
post 21:27, 13 03 2005
Post #28

Hauptmann
Ikona Grupy

CYTAT
A jeszcze łatwiej powtarzać i 'wierzyć' w to co mówią wszyscy nie starając się tego zorzumieć i uznawać to za swój pogląd

Tak blacktyger i tu masz zdecydowanie rację. Dotyczy to jednak zarówno znacznej części katolików, jak i ich zdecydowanych przeciwników.

CYTAT
Ta Kościelna tradycja rodem ze średniowiecza nie jest mistyczna, i respektowana tylko to już jest śmieszne.

Akhor - popełniłeś błąd logiczny - bo albo ta tradycja jest średniowieczna, czyli jest mistyczna, albo nie jest mistyczna, więc nie może być średniowieczna. Rozumiem, że miałeś na myśli takie pejoratywne porównanie do średniowiecza, które (nie mam pojęcia dlaczego) uznaje się za ciemne i zacofane, ale w tym wypadku szczególnie było to nietrafione. smile.gif

+Quote Post
tranx-san
post 13:54, 14 03 2005
Post #29

Major
Ikona Grupy

wtf ffs ?

a teraz przetlumaczcie to ladnie z polskiego na nasze zeby taki tluk jak ja to wszystko zrozumial... zgadzam sie z wami chociaz nie wiem o co chodzi biggrin.gif

Podsumowaniem tego topicu mozna nazwac te slowa:

"Radio Maryja jest jedna wielka korporacja do trzepania pieniedzy (z tym sie chyba wszyscy zgodza), a wiara to suwerenna sprawa kazdego czlowieka"

+Quote Post
Akhor
post 15:16, 14 03 2005
Post #30

Feldwebel
Ikona Grupy

CYTAT (ymma @ 21:27, 13 03 2005)

Akhor - popełniłeś błąd logiczny - bo albo ta tradycja jest średniowieczna, czyli jest mistyczna, albo nie jest mistyczna, więc nie może być średniowieczna. Rozumiem, że miałeś na myśli takie pejoratywne porównanie do średniowiecza, które (nie mam pojęcia dlaczego) uznaje się za ciemne i zacofane, ale w tym wypadku szczególnie było to nietrafione. smile.gif

Może i popełniłem błąd, miałem coś innego na myśli. Ale naprawdę trudno uznać średniowiecze za nie zacofane, tylko rpgi przedstwiają krainy średniowieczne z magią itp za świetne oraz miodem i mlekiem płynące. Wtedy religia rządziła światem, krucjaty od wystąpienia w Clermont(1095) przez papieża bodajże Urbana II. To było chore..., a wielce wykształceni mnisi ? Którzy, jak np. zakon templariusz, byli "spedaleni" i przepisywali te księgi. Tylko dla nich była dostępna wiedza, a dlaczego ? Bo gdyby mieszczanie,chłopi zaczęli rozumieć o co tu chodzi by wygnali powoli Kościół. Dla mnie renesans jako taki rozpoczął się po wystąpieniu Marcina Lutra, dopiero wtedy ludzie zaczęli rozumieć "o co tu biega", i interesować się sobą, nie Kościołem itp. Tutaj nie powiniennem popełnić żadnego błędu, oczywiście wykształceni historycy inaczej to rozumują, ale ja nie zmienie swojego krytycznego zdania na Kościół katolicki. Szkoda mi tylko Jana Pawła II, bo jak napisał redaktor Urban jest to "obwoźne sado maso". Oni poprostu go MĘCZĄ, już mnie powoli dobijały relacje z kliniki Jemeli. To na tyle, myślę że teraz mnie zrozumiecie. PS. najdłuszy mój post smile.gif

+Quote Post
Thoro
post 14:00, 15 03 2005
Post #31

Major
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 519

CYTAT (Akhor @ 14:16, 14 03 2005)
PS. najdłuszy mój post smile.gif

To nie masz sie czym chwalic, bo jest krotki xdddddddd

Sorry z offtop sad.gif

+Quote Post
Gh*5T
post 16:42, 15 03 2005
Post #32

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 3206

CYTAT
Tak samo ustalone normy moralne powinny być trzymane na pewnym poziomie, niezmienione bez względu na czas i okoliczności.

Wg. mnie kazdy ma swoje wlasne normy moralne jeden za moralne uwaza to a drugi tamto. Imo nie mozna mowic o powrzechnych normach pod tym wzgledem.

CYTAT
Ten człwoiek [obecny papiez] to jeden z nielicznych który sprawy kościoła starał się zrobić sprawami ludzi - wszystykich. Jako jeden z nielicznych tolerował inne wiary i wyznania i nie był obuzony kiedy w jakiejś wiosce 3 świata ktoś zatańczył przed nim nago. I poza tym (co może być troszke 'chamskie') jest Polakiem.

Co prawda to prawda... Ten czlowiek naprawde chce cos zmienic w tym (bez obrazy, ale powiem to)gownie. A co do tego ze jest Polakiem... Coz przynajmniej jestes szczery, to sie ceni.

CYTAT
Exacly :<

dlaczego księżą są księżami w znakomitej większości ?? Bo mają zapewniony dobrobyt do końca życia za ... za nic. Żarcie, dach nad glową, wszystko czego trzeba a do tego czują się jak nad ludzie (juz nie w takim stopniu jak kiedyś). Naprawdę księży którzy chcą nimi być, są jak to mówicie 'powołani' jest garstka. Taki rydzyk - czy on był powołany ? a skoro nie to dlaczego jest duchownym ... To tylko świadczy o tym iż ta instytucja jest dla ludzi 'biez kierunku bez celu', a i tak ciupciają na boku i tak tylko żę bez stałych związków :<

to są tylko ludzie - ani lepsi ani gorsi od nas mają te same potrzeby i tak samo słabe strony więc dlaczego Wy się do nich modlicie ?

Black dobrze podsumowal istnienie tej instytucji... Kosciol to grupa ludzi ktorzy probuja zapanowac nad inna grupa ludzi poprzez oglupianie. Moze to zabrzmi wrecz rewolucyjnie, ktos powie, ze podobnymi slowami operuje nie wspomniane jeszcze RM, ale coz wole ubierac ten temat jak najprosciej, zaraz zacznie sie jazda na mnie, a tego nie chcialbym widziec:).

CYTAT
Obecnie głosy za zniesieniem celibatu są coraz głośniejsze - zmieniły się dość mocno czasy jak i rola księzy zwraca bardziej do posługi, więc myślę, że jest to kwestia czasu. I jeszcze jedna sprawa - księża inaczej niż zakonnicy składają śluby czystości. Jedynie zawieranie związków małżeńskich jest grzechem śmiertelnym, uprawianie sexu jest jedynie niewskazane i źle widziane, ale stanowi grzech zwykły. Warto o tym pamiętać.

Rozumiem co chcesz przez to powiedziec leczy czy to zmienia cos w oczach zwyklego czlowieka? BtW ymma cos w twoim wywodzie o ewolucji religii jednak jest:).

CYTAT
"Radio Maryja jest jedna wielka korporacja do trzepania pieniedzy (z tym sie chyba wszyscy zgodza), a wiara to suwerenna sprawa kazdego czlowieka"

Dokladnie kolego:P. Jeszcze dodalbym slowko na temat kosciola. Mam nadzieje, ze ta(z zalorzen) dobra i budujaca wiara wroci tak jak buddyzm do wlasnych korzeni. Osobiscie imo do zrozumienia moich intencji proponuje przeczytanie "Kod Leonarda Da Vinci". Podczas lektury warto interesowac sie wywodami ogolnymi niz sama fabula, to pozwoli zrozumiec istote tej pozycji.

+Quote Post
ymma
post 17:47, 15 03 2005
Post #33

Hauptmann
Ikona Grupy

Akhor naprawdę obiecywałam sobie, że już nic nie napiszę, że temat zakończyłam itd, ale niemoge, no po prostu nie moge!! Jak coś to banujcie Akhora nie mnie, bo to jego wina tongue.gif
Akhor niechcący wdepnąłeś na mojego dawnego konika jakim jest Średniowiecze i nie potrafię tak zwyczajnie pozostawić w spokoju tych niedorzeczności, które napisałeś.

CYTAT
tylko rpgi przedstwiają krainy średniowieczne z magią itp za świetne oraz miodem i mlekiem płynące

Tak, średniowiecze nie było okresem pokoju, dobrobytu i ogólnej szczęśliwości. Tyle, że w historii ludzkości takowego nie było, ba!, nawet żaden się zblizył!!! Nie było, nie ma i watpię by był, tacy już jesteśmy.

Co do kształcenia - nie tylko kler miał do niego dostęp, obok szkół katedralnych i przyklasztornych istniały świeckie (choś w nieco innym pojęciu niż dzis) szkoły miejskie, oraz to właśnie w tym "zacofanym" średniowieczu powstały pierwsze uniwersytety, miały one charakter i zasięg zdecydowanie międzynarodowy. I to właśnie wtedy uniwersytety były własciwą "machiną" napędzającą rozwój cywilizacyjny. Natomiast właśnie w renesansie a dokładniej przez reformację i kontrreformację uległy skostnieniu i pewnej degradacjii.

Cała Europejska kultura jest kulturą chrześcijańską i do początku XIXw to właśnie Kościół był jej motorem, przyczynkim i mecenasem. On był tą siłą dynamiczną. Dopiero od końca XVIIIw przyjął rolę "stróża tradycji" i stał się konserwatywny.
Nie zapominaj również, że istniała władza świecka i nie była ona aż tak uzależniona od Kościoła jak to się powszechnie uważa.

Co do Krucjat, to jest to kolejny temat rzeka i zbyt dużo trzeba by tłumaczyć, ale nie zapominajmy, że to właśnie "świat arabski" zbliżył się znacząco i stał się przez to i łakomym kąskiem, ale też i pewnym zgrożeniem.

Templariusze nie zajmowali się przepisywaniem ksiąg, zapewniam Cię. Powstali na regule cysterskiej, ale ich celem była ochrona pielgrzymek do Ziemi Świetej, więc był to zakon rycerski (podobnie jak u nas Krzyżacy) Zgromadzili wielkie majątki (legendarny skarb templariuszy) a po upadku Palestyny przenieśli się do Francjii. I to ówczesny król - Filip IV Piękny kombinował jak się do tych ich majatków dobrać i oskarżył ich o herezję i sodomię właśnie (wtedy również związki homosexualne określane były jako sodomia ^^) To polityka była Akhor, jak zwykle zresztą.

Nie chce mi się rozpisywać już na temat samej wiary w tamtych czasach i dlaczego wszystko co robiono (i złego i dobrego) robiono z imieniem Boga na ustach. Jednak powiem tylko tyle, że dla nich (ówczesnych ludzi i tych wykształconych i możnych i dla zwykłych szraczków) Bóg BYŁ obecny we wszystkim i nie był tylko ideą. Właściwie trudno to nazwać wiarą - to była pewność. A kościół nie był "domem bożym" tylko w przenośni. A religie, podobnie jak filozofie (z którymi są mocno związane) ewoluują i zmienia się podejście do nich. A Kościół jako instytucja jest tych zmian odzwierciedleniem.

+Quote Post
Akhor
post 18:36, 15 03 2005
Post #34

Feldwebel
Ikona Grupy

Ymma może i nadepnąłem na Twojego konika, ale ja też mam coś do powiedzenia smile.gif

CYTAT

Akhor niechcący wdepnąłeś na mojego dawnego konika jakim jest Średniowiecze i nie potrafię tak zwyczajnie pozostawić w spokoju  tych niedorzeczności, które napisałeś. 

No wątpie żebym napisał niedorzeczności, może tak to zabrzmiało ale ja miałem coś innego na myśli (znowu) smile.gif Chyba coś nie tak z moim pisaniem jest.

CYTAT

Co do kształcenia - nie tylko kler miał do niego dostęp, obok szkół katedralnych i przyklasztornych istniały świeckie (choś w nieco innym pojęciu niż dzis) szkoły miejskie, oraz to właśnie w tym "zacofanym" średniowieczu powstały pierwsze uniwersytety,  miały one charakter i zasięg zdecydowanie międzynarodowy. I to właśnie wtedy uniwersytety były własciwą "machiną" napędzającą rozwój cywilizacyjny. Natomiast właśnie w renesansie a dokładniej przez reformację i kontrreformację uległy skostnieniu i pewnej degradacjii.

Hmm, a czy dzieci chłopskie,mieszczańskie a nawet uboższej szlachty mogły się kształcić ? Wątpie. Mi chodzi o wczesne i średnie średniowiecze czyli od. ok 800 do 1200. Nie chodzi mi o późne ponad 1350 i renesans.

CYTAT

Templariusze nie zajmowali się przepisywaniem ksiąg, zapewniam Cię. Powstali na regule cysterskiej, ale ich celem była ochrona pielgrzymek do Ziemi Świetej, więc był to zakon rycerski (podobnie jak u nas Krzyżacy) Zgromadzili wielkie majątki (legendarny skarb templariuszy) a po upadku Palestyny przenieśli się do Francjii. I to ówczesny król - Filip IV Piękny kombinował jak się do tych ich majatków dobrać i oskarżył ich o herezję i sodomię właśnie (wtedy również związki homosexualne określane były jako sodomia ^^) To polityka była Akhor, jak zwykle zresztą.

Wiem co robili templariusze.. pisałem na ten temat długą pracę. Poprostu podałem ich jako ówczesnych homoseksualistów, a nie mnichów przepisujących księgi. Wiem, że był to zakon rycerski. Poprostu zapewniałem, że mnisi którzy przepisywali księgi byli gejami jak Templariusze. Tak tak wszystko się rozchodziło o ich skarb. Nawet jeden z ich klasztorów(tych większych) mamy w Polsce niedaleko Szczecina bodajże.

MOŻE TERAZ KTOŚ ZROZUMIE CO PISZĘ, CO ?! nie jestem humanistą, wolę nauki ścisne, oczywiście z humanisty lubię tylko historię - nic więcej smile.gif

+Quote Post
tranx-san
post 5:30, 17 03 2005
Post #35

Major
Ikona Grupy

OFF TOPIC - co do tematu templariuszy polecam kazdemu ksiazke "Kod leonarda Da Vinci" fajny inside out smile.gif

life - the ultimate source of your pain!

Oh lord, won’t you buy me a mercedes benz ?
My friends all drive porsches, I must make amends.
Worked hard all my lifetime, no help from my friends,
So lord, won’t you buy me a mercedes benz ?

Oh lord, won’t you buy me a color tv ?
Dialing for dollars is trying to find me.
I wait for delivery each day until three,
So oh lord, won’t you buy me a color tv ?

Oh lord, won’t you buy me a night on the town ?
I’m counting on you, lord, please don’t let me down.
Prove that you love me and buy the next round,
Oh lord, won’t you buy me a night on the town ?

thats all folks!

btw..

Imagine there's no heaven,
It's easy if you try,
No hell below us,
Above us only sky,
Imagine all the people
living for today...

GG!!!

czasami slowa piosenek potrafia wiecej przekazac niz miliony znakow w poscie...

+Quote Post
Rafal_Pila
post 10:38, 18 03 2005
Post #36

Feldwebel
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 1319

http://www.joemonster.org/download.php?d_o...1723&noplayer=1

+Quote Post
blacktyger
post 23:16, 18 03 2005
Post #37

Generalmajor
Ikona Grupy

jak widac trzeba topicu o religi zeby ktokolwiek cokolwiek napisal

:<

+Quote Post
dNkN!
post 20:43, 22 03 2005
Post #38

Nr użytkownika: 200

ej, lol k#!@a, wiecie co? bo ja juz nie wiem, naprawde.

+Quote Post
falubaz
post 21:14, 22 03 2005
Post #39

Oberst
Ikona Grupy

Nr użytkownika: 367

CYTAT (dNkN! @ 19:43, 22 03 2005)
ej, lol k#!@a, wiecie co? bo ja juz nie wiem, naprawde.

WHERE TO?

+Quote Post
Kiler
post 10:56, 2 04 2005
Post #40

Feldwebel
Ikona Grupy

Grupa: Użytkownicy pbm 3
Nr użytkownika: 1945

Radio Maryja hmm
Zacząwszy że to dziwna trochę nazwa ale co to. DAlej jak ktoś oglądał "Imepium Ojca Rydzyka" na TVP1 to dowiedział się kilku ciekawych faktów na temat jego życia:
-Nadaje na UKF przeznaczonych dla wojska niemieckiego (nadali mu te fale ZSRR)
-W.O.R. zanotował przychód i wydatki takie same co w konsekwencji nie odciąga podatku bo wszystko wydaje na datki
-Status nadawcy publicznego powinni mu ju dawno zabrać

Śmieszy mnie takie bzdety jakie tam mówią. Głównie słuchają radio Maryja babcie w wieku powyżej 70 lat. Raz zadzwoniła babcia że jej mąż alkoholik zaczął wynoscić wszystko z domu i wyniusł jej kochane radi na którym słuchała Ojca Rydzyka. Jestem przeciw tej stacji i sądzę nie zamkną jej jak to jest w kraju.

+Quote Post

3 Stron V  < 1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi