Otóż pojawił się gracz z nieco przekręconym nickiem dobrego i znanego klanu (i jednego z jego graczy). Przekręcenie polegało na zamianie pierwszych liter (nicku i klanu), ale kolory się zgadzały z klanowymi.
Na grzeczne pytanie czy to aby na pewno on, tylko z takim zabawnym fejkiem, nie raczył odpowiedzieć. Z tego co wiem (rozmowa w fireteamie) również gracze z tego klanu pytani na IRC nie dali jednoznacznej odpowiedzi. Nie tylko ja miałem wątpliwości co do tożsamości gracza - inni także (również po krótkim spectowaniu umiejętności).
Co prawda nie ośmieszał klanu/gracza, ale również grał raczej przeciętnie (a klan dobry) co tym bardziej dawało podstawy do podejrzenia, że ktoś się jednak podszywa, niezbyt szkodliwie, ale jednak.
Na prośbę o zmianę nicka (bo nie wydaje nam się, że to on jest tym graczem) przeczytałem "ssij faje". Ktoś dał vote na kick (nieudany), co spowodowało jeszcze komentarze (dość pyskate), że kickowany będze sobie grał z takim nickiem z jakim mu się podoba i innym nic do tego. I kim to niby jest dający vota, żeby się mądrzyć.
Prawdopodobnie był to jednak ten gracz, było późno więc po skończeniu Oasis poszedłem, nie wiem czy dalej to było wyjaśniane. Niby jeszcze na Oasis ustawił na chwilę nieprzekręcony nick no i wszyscy przyjęli, że to jednak on (a może to nie on grał przeciętnie, tylko ogólnie skill rośnie, a dużo dobrych graczy na serwerze grało z fejkami - i na tym tle był przeciętny
Dodam jeszcze, że na koniec ustawiłem sobie jeszcze troszkę bardziej przekręcony nick tego gracza (za to akurat wyszły jak najbardzej istniejące słówka) z nieco przestawionymi kolorami. Jak każdy sobie może grać z takim nickiem z jakim chce to każdy. Taka lekka prowokacja.
Podsumowanie:
Jeśli (dobrym) graczom zależy na tym, by nikt się pod nich nie podszywał i by takie próby były tępione przez obecnych na serwerze, to powinni też się w to zaangażować. Pewnie, że mogą grać sobie z fejkiem, nawet podobnym do własnego nicka - ale powinni na pytanie czy to oni odpowiadać (choć żaden to dowód .. przydałaby się rejestracja nicków) i postarać się rozwiać wątpliwości, a nie obrażać innych graczy. Również IRC może być przydatny w weryfikacji. Jak sądzicie ?
Nie piszę o kogo chodzi, bo znów padną oskarżenia o używanie sobie na Poisonach.
Pozdrowienia,
/Szynszyl