Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wiek Graczy
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Wolfenstein: Enemy Territory > W:ET Ogólne
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
falubaz
CYTAT

Stary grzyb? No czuję się urażona  Mam pare latek więcej niż ty, ale chyba do starego grzyba jeszcze mi daleko  Czuję się w kwiecie wieku i wypraszam sobie!!! 
Tak więc proponuję raczej
w kwiecie wieku (czytaj - młody) > dzieciaki   

prawda boli :PPPPPpp
blacktyger
powtarzacie cały czas to samo i tak wiadomo że dla młodych młodzi > all dla grzybów i ymmy starzy > all smile.gif

każdy z tej gry czerpią inną radość, dla jednych jest to wyzywanie od cziterów, dla innych widoczne osiągi w grze. co zorbić ? zmienić server, albo kiedy wszyscy maja na serwerze dość delikwenta to kick i już. mamy aktualnie 92 servery PL, nie licze ile EU, a ile na świecie. żyj i daj żyć innym

btw powtórze: jeśli młodośc jest chorobą, to taką, która szybko przemija
blinkkin
z 'mlodych' nie znam nikogo (sa wyjatki jednak) z konkretnym poziomem intelektualnym. siedze teraz w akademiku (gamma) na politechnice bialostockiej z kumplami w wieku powyzej 20 lat, wiec to chyba tlumaczy z kim sie zadaje. jesli mam spedzac czas z rowiesnikami lub osobami 'starszymi' to jednoznacznie wybiore opcje druga.
MAGIRUS
no lol ,młody/stary,dajcie spokój zacznijcie może częściej grać w ET a nie ciągniecie ten topic w nieskończoność . tongue.gif Co to za różnica kogo się ma przed sobą w duelu dziecko czy gościa po 20 lub 30,w każdym przypadku jest fajna zabawa.Może ktoś wreszcie założy jakiś nowy topic wink.gif tego nie macie już dość? biggrin.gif
falubaz
CYTAT
z 'mlodych' nie znam nikogo (sa wyjatki jednak) z konkretnym poziomem intelektualnym. siedze teraz w akademiku (gamma) na politechnice bialostockiej z kumplami w wieku powyzej 20 lat, wiec to chyba tlumaczy z kim sie zadaje. jesli mam spedzac czas z rowiesnikami lub osobami 'starszymi' to jednoznacznie wybiore opcje druga.

u mnie na 90% tak samo. podobnie jak w zyciu lepiej ze starszymi pic i palic.

kiedy wkroczysz wokol wrony musisz krakac tak jak one, ale chyba sposob rozmów 12-15.. latkow jednak nie wchodzi w rachube wiec dlatego lepiej sie gra i przsebywa ze starszymi.
ronin
CYTAT (falubaz @ 22:56, 2 10 2004)

u mnie na 90% tak samo. podobnie jak w zyciu lepiej ze starszymi pic i palic.

kiedy wkroczysz wokol wrony musisz krakac tak jak one, ale chyba sposob rozmów 12-15.. latkow jednak nie wchodzi w rachube wiec dlatego lepiej sie gra i przsebywa ze starszymi.

exactly!

a teraz zastanow sie co by bylo gdyby ci starsi nie chcieli z toba pic, palic, spotykac czyli poprostu nie chcieli cie zaakceptowac, bez podowania zadnej przyczyny, tylko ze wzgledu na wiek

pamietaj; punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia wink.gif
dNkN!
CYTAT (ronin @ 0:20, 3 10 2004)
exactly!

a teraz zastanow sie co by bylo gdyby ci starsi nie chcieli z toba pic, palic, spotykac czyli poprostu nie chcieli cie zaakceptowac, bez podowania zadnej przyczyny, tylko ze wzgledu na wiek

pamietaj; punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia wink.gif

huh.gif no i doczekałem się - w końcu powiedziałeś coś konkretnego... czy może mama ci to napisała? biggrin.gif

reasumując: przepaści pomiędzy 20 a 14 latkami są ogromne i bardzo odczuwalne, jednak różnice pomiędzy 25 a 19 latkami potrafią być znikome, niemal nie odczuwalne - to stare jak świat i bardzo proste. rozpatrując to nawet z różnych punktów widzenia dojdziemy do tych samych wnioskow - bo pewnego wieku człowiek jest gówniarzem i bez względu na to czy kontekstem będą 20, 23, czy 27 latkowie granica akceptowalnego wieku będzie niemal identyczna.
Swiety
Młodzi często bardzo dobrze strzelają (mają skilla) ale brakuje im często zmysłu taktycznego tak jak u starszych (tak ważnego w grach teamowych bo strzelanie to nie wszystko) - poprostu mają często problemy z perspektywicznym myśleniem biggrin.gif.

Myśle że w grach sieciowych można powiedzieć że kolesie od 16 lat w zwyż już praktycznie nie odbiegają od "starych" (zarówno jeśli chodzi o grę jak i zachowanie poza grą). W przypadku wieku 18-20 lat praktycznie trudno odróżnić takiego gościa np od faceta który ma 30 lat.
Najczesciej są problemy z kolesiami w wieku 12-14 lat - na siłę coś próbują udowadniać, bluzgi u nich to codzienność, często korzystając z zasłony jaką jest internet udają super mastachów gdy w rzeczywistośći są tylko pryszczatymi gówniarzami w podwójnych okularach.

Oczywiście nie dotyczy to wszystkich można znaleść idiote, lamera czy chama również pośród 30 latków tylko że prędzej znajdzie się takiego kolesia w wieku 12 lat niż w wieku 20 lat.

Imo złoty wiek dla gracza to 18-22 lata. Taki koleś jest już dorosły lub prawie dorosły a nie ma na głowie pracy rodziny domu tak jak starsi kolesie i może poświęcić wysatrczająco dużo czasu na grę i udział w scenie.

falubaz
CYTAT
exactly!

pamietaj; punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia 

Masz racje ale...
To tak masz 23 lata studia pelna para:
To moze napijesz sie piwa z bluzgajacym 14-latkiem z boomu?
A z 17-18-19 letnim normalnym gosciem z ktorym porozmawiasz na tematy inne od jezyka lacinskiego? ph34r.gif

CYTAT

reasumując: przepaści pomiędzy 20 a 14 latkami są ogromne i bardzo odczuwalne, jednak różnice pomiędzy 25 a 19 latkami potrafią być znikome, niemal nie odczuwalne - to stare jak świat i bardzo proste. rozpatrując to nawet z różnych punktów widzenia dojdziemy do tych samych wnioskow - bo pewnego wieku człowiek jest gówniarzem i bez względu na to czy kontekstem będą 20, 23, czy 27 latkowie granica akceptowalnego wieku będzie niemal identyczna.

dokladnie, alez ty mondry ph34r.gif
w koncu osiaga sie jakis wiek w ktorym sie pojmuje troche wiecej rzeczy niz wlasne ego. i imo to jest tzw dojrzalosc psychiczna. juz nie (słowo na p)isz wszystkiego pod wplywem impulsu tylko troche z dystansem do wlasnych mozliwosci i respektu do innych.

Pozdro
ymma
CYTAT
jednak różnice pomiędzy 25 a 19 latkami potrafią być znikome, niemal nie odczuwalne - to stare jak świat i bardzo proste. rozpatrując to nawet z różnych punktów widzenia dojdziemy do tych samych wnioskow - bo pewnego wieku człowiek jest gówniarzem i bez względu na to czy kontekstem będą 20, 23, czy 27 latkowie granica akceptowalnego wieku będzie niemal identyczna.

Heh pocieszajcie się, pocieszajcie tongue.gif Jednak nie jest dokładnie tak jak Ci się wydaje dNkN - są niestety nadal spore róznice pomiędzy 30latkami a 20latkami, oczywiście są możliwe sympatyczne znajomości - to fakt, ale raczej bliskie przyjaźnie już raczej nie. Dlaczego? Wiele jest powodów, a jednym z nich jest to, że 15 - 18 - latkowie chcieliby być już dorośli, a 18 - 22/3 latkowie myślą, że są już dorośli biggrin.gif A 30latkowie i +? O oni chcieliby czasem już dorosłymi nie być sad.gif
Valkir
Zgadzam się ze Swietym. Gracze do ok 15 roku życia patrzą na wszystko inaczej - i także inaczej się zapatrują na ET. Tylko pamiętajcie że są wyjątki.
Większość graczy (aktywnych) znajduje się w grupie wiekowej powyzej 20 lat, i to się szybko nie zmieni - młodsi mają więcej ograniczeń, chodzi głównie o nieśmiertlene problemy z rodzicami. Każdy przez to kiedyś przechodził dry.gif
snow131
Skąd ja to znam... w tle.. Odejdź już od tego komputera!!!!!!!!!!!
blinkkin
CYTAT (ymma @ 18:19, 3 10 2004)
Heh pocieszajcie się, pocieszajcie tongue.gif Jednak nie jest dokładnie tak jak Ci się wydaje dNkN - są niestety nadal spore róznice pomiędzy 30latkami a 20latkami, oczywiście są możliwe sympatyczne znajomości - to fakt, ale raczej bliskie przyjaźnie już raczej nie. Dlaczego? Wiele jest powodów, a jednym z nich jest to, że 15 - 18 - latkowie chcieliby być już dorośli, a 18 - 22/3 latkowie myślą, że są już dorośli biggrin.gif A 30latkowie i +? O oni chcieliby czasem już dorosłymi nie być sad.gif

wymieniles wlasnie poglady laczace te grupy wiekowe. 30-latkowie potrafia sie spotykac z tzw. modzieza (bez podtekstow) w celu perzypomnienia sobie mlodosci. zreszta co ja bede prawil frazy ide dalej... (dokonczce sami).
c0m4r
CYTAT
Młodzi często bardzo dobrze strzelają (mają skilla) ale brakuje im często zmysłu taktycznego tak jak u starszych (tak ważnego w grach teamowych bo strzelanie to nie wszystko) - poprostu mają często problemy z perspektywicznym myśleniem .

Sam jestem 15latkiem. Świetnie znam:

CYTAT
w tle.. Odejdź już od tego komputera!!!!!!!!!!!

ale i świetnie znam tych innych "smarkaczy" (?), których tok myślenia jest jeden: Mieć jak najwięcej xp i po naciśnięciu na MORE być na wszsytkich pozycjach...

Ale najczęściej wychodzi takie granie dla siebie na klanówkach... Kiedy bluzga się na przeciwnika, że umie grać tylko nalotami :] lub, że jest panza noobem (choć to i mnie wkurza tongue.gif)

Ja się od tego szczerze mówiąc odcinam i wale takich ludzi. Mi zależy jedynie na tym żeby się zrelaksować przy najlepszej grze sieciowej wink.gif, a nie o to żeby dokopać kolesiowi w wolfa bo mi przeszkadza jego ryj w szkole, na mieście, w pracy....

Pozdrawiam.

=====

P.S.:

CYTAT
no lol ,młody/stary,dajcie spokój zacznijcie może częściej grać w ET a nie ciągniecie ten topic w nieskończoność .  Co to za różnica kogo się ma przed sobą w duelu dziecko czy gościa po 20 lub 30,w każdym przypadku jest fajna zabawa.Może ktoś wreszcie założy jakiś nowy topic  tego nie macie już dość?
D!z3l
[QUOTE]falubaz 16:17, 3 10 2004

To tak masz 23 lata studia pelna para:
To moze napijesz sie piwa z bluzgajacym 14-latkiem z boomu[/QUOTE]

Buahahahahahaha, ja znam takich studencikow ktorzy z owym 14 latkiem alpage mogli by wypic jednoczesnie mając gdzieś że klnie !!

[/QUOTE]ymma 19:19, 3 10 2004

oczywiście są możliwe sympatyczne znajomości - to fakt, ale raczej bliskie przyjaźnie już raczej nie[QUOTE]

Zgadzam się z tą wypowiedzią w 100%. Otóż w sumie jak wychodze z domku na piweczko lub na coś mocniejszego ph34r.gif to zazwyczaj towarzysza mi przy piciu goscie którzy mają ok. 27 l. Ja ich moge nazwać swoimi kolegami i oni bez żadnego wstydu ani hanby mogą powiedzieć to samo na mój temat. Moliwe jest to dzięki właściwemu podejśćiu do osób troche starszych od siebie. Np. z takimi ludzmi nie można rozmawiać tak jak rozmawiasz z swoim rówieśnikami albo co gorsza z młodszymi od siebie.Wtedy napewno nie zostaniesz zaakceptowany przez starsza ekipe!!!!
Jeżeli miałbym wybierac pomiędzy możliwością pójścia np. na browca z gościem/goścmi 27 l a np. 20 l czyli moimi rowieśnikami to wybrałbym tą pierwszą możliwość (czy to jest dziwne !?!!?? ).

Co do bliższych znajomości pomiędzy np 20 l i 27 l to także sie zgadzam że takowe nie zdarzają sie często, nawet jeżeli możesz powiedzieć o ludziach z którymi sie znasz i których możesz określić mianem swoich kolegow a to z powodu różnicy wieku. I właśnie różnica wieku tu jest najisotniejsza bo taką bliską znajomość nie można wydaje mi się nawiązać w 5 min !! Zaufanie drógiej osoby zdobywasz z biegiem czasu i dlatego nie odrazu można sie stac czyims przyjacielem.

Dister
A ja mam 15 latek. Nikogo nie: wyzywam, obrażam, krytykuje nie wdaje sie w czat'a bo bardziej skupiam sie na grze. Używam tylko komend Need Medic Thanks
No problem biggrin.gif
Radek_pl2
Ja mam 12 lat i generalnie uważam, że wiek prawie w zupelności nie wpływa na grę. Mam trochę starego PieCa, ale spróbuję zagrać w domu(dotychczas w kafeji grałem). Za pierwszym razem grałem bardzo słabo(no w końcu to pierwszy raz).
Za drugim byłem objawieniem drużyny(takiej "podwórkowej". Miałem gdzieś ok. 300 xp na 20 min. gry, chociaż to bardzo słabo, bo mecz zakończył się wynikiem 4:2 dla wroga. Uważam, że xp prawie w ogóle się nie liczy- liczy się teamplay(czy jakoś tak=]) A co do takich "mam 200xp na mapę, weźcie mnie do klanu i tak jestem od was wszystkich lepszy" to może gostek grał w lanie z przedszkolakami?? biggrin.gif Wszystko możliwe. Ja np. byłem świetny(i jestem) w MOHAA i CoD, ale teraz jest era WOlfa biggrin.gif. Raz na CoD spotkałem gościa(szpanerka biggrin.gif ), który się chwalił jaki to on dobry, a prawda była taka, że grał jak ciota i moja snajpa kosiła go jak masło laugh.gif laugh.gif biggrin.gif
Soviet
Przyznaj się Radek, że twój post to sprytna prowokacja. Jeśli nie, to idealnie komponujesz się z tymi wszystkimi "patrzcie jaki jestem dobry" pr0 ownerami.
Swiety
Nic dodać nic ująć Soviet. Po takich postach Radka nic dziwnego że starsi oceniają młodszych tak jak oceniają.
Radek_pl2
A czy ja przyznaję, że jestem dobry w ET? Nie, nic takiego nie pisałem- poza tym xp się nie liczy- i wcale nie krzyczę "weźcie mnie do klanu patrzcie jaki jestem dobry blink.gif dry.gif Ten mój poprzedni post- może źle go zrozumieliście- ja NIE chcę być w klanie, nie chce se poruty narobic. Tyle.(jakby co to pisać o co chodzi, a nie jakieś zagadki..................)
Radek_pl2
OMG, to co ja napisałem, to trochę było nieprzemyślane. Nie chcę być w klanie - nie chcę narobić sobie poruty. Nie pisałem, że jestem dobry w wolfa- to 300 xp to jednak prawda- chociaż grałem z kolegami, którzy są tacy mniej więcej na moim poziomie- a co do Was(Soviet i Święty), to raczej nie miałbym szans w 1 v 1. A nawet, jeżeli gostek ma 5000 xp na mapę(jeśli tyle można) to może jego wina w tym, że przegrali?- ja to xp zbierałem najczęściej za dawanie aumnicji przy respawnie. Może to jest wg. Was troche nie fair(takie xp) ale daje jakieś korzyści drużynie- ammo. Jak byłem u kuzyna raz i grałem w Delta Force:BHD w necie, to... stwierdziłem, że takie granie jak np. w MOHAA mi nic nie da- w ponad godzine miałem 10!! zabić(lub fragów- co to jest?)
LoLeQ
Oj tak,mlodziez dobrze strzela ale to glownie wynika z tego ze maja te pare godzin szkoly + np. 1 czy 2 godziny nauki dziennie ,a wiekszosc starszych graczy ma znacznie wiekszy zakres zajec.Mysle,ze wiekszosci osob mlodych nawet nie brakuje tego zmyslu taktycznego,jednak bardzo szybko sie obrazaja i wszystko biora do siebie.Ja mimo ze troche wiosen juz na oczy widzialem nie uwazam sie za lepszego od osob ode mnie mlodszych tylko z powodu wieku.Uwierzcie lub nie ,ale ja np. umialem gadac z 15latkiem przez 4 godziny i bynajmniej nie o grach czy innych (słowo na p)ach ,ale o taktyce w meczach siatkowki i o ksiazkach Kinga czy Lovecrafta.IMO to wszystko zalezy od czasu obycia z netem.Wiekszosc osob ktore bluzgaja na prawo i lewo to osoby ,ktore nie maja zbyt dlugo internetu i maja ten okres "zajawki" ,a pozniej spokojnieja gdy coponiektorzy ich o(słowo na p)a i sami zauwaza ,ze nie tedy droga.
grubix
omg ale dyskusja
dla mnie ten topik jest niepotrzebny, bo tak bylo (rzecz jasna ta sytuacja) jest i bedzie i zaden "cudotworca" tego nie zmieni. z reszta polska kultura (styl mowienia) to tera dla WIEKSZOSCI mlodych to hip-hop i styl blokerski (nie jestem pewien ale to bardzo mozliwe, a dla mnie to srodek agresji)
zebyscie nie brali do serca ze nie wywoluje tu jakiejs kontorwoersji, ale to jest tylko moje zdanie. zaleezy tylko od psychiki osoby
indywiualisci maja najgorzej
oni musza cierpiec razem z ta mlodzieza"kulturalna inaczej"
dlatego nie sa przyjmowani do klanow i zwykle sa ignorowani przez starszych
chociaz sa pewnie wyjatki ale glownie ze znajomosci sadze

ogolnie uwazacie ze przez wulgaryzm. tak owszem ale mnie wnerwia takie:
toffany, fpiepszam. ten styl mn ie wnerwia

nie bede sie rozpisywal bo bym offtopicowal, a przecie mamy sie wyrazac sie na temat
mam 15 lat
blacktyger
Kontynuowanie Topica w którym tak naprawdę chodzi flejm, ponieważ zarówno tytuł jak i treść posta pierwszego jest prowokacyjna nie ma sensu. nigdy nie dojdzie do zgody w takim temacie, ponieważ nikt tej zgody osiągnąć nie chce, każdy odpowiada za swój wiek i mówi że on jest lepszy wysuwając z dupy argumenty żeby przekonać samego siebie, bo połowa wypowiadających się tu nie czyta innych wypowiedzi. podejżewam że to wie większość a mimo wszytsko się tu wypowiada o0 może chce udowodnić sam sobie że nie jest taki jak tu piszą, że on jest inny - każdy chce być inny. wiek rządzi się swoimi prawami, a już napewno wiek dorastania, ale jak już mówiłem każdy go przejść musi, więc narzekanie na coś co najczęściej samemu się robiło jest tak z dupy jak ja. zaś krytykowanie zachowań człowieka w wieku do którego jescze mi daleko, jest nie fair, bo nie wiadomo jak ja bym się zachował w danej sytuacji bedąc starcem albo ymmą (o0).
Wiek wraz z dorastaniem coraz mniejszą odgrywa role ponieważ różnica miedzy 25 a 30 latkiem jest minimalna w przeciwieństwie do różnicy 15 a 17. to już też ktoś powiedział ...

Jeśli mówimy o zachowaniu na serverach musimy wziąć pod uwagę iż podczas gry uwalniane są skrajne emocje związane z rywalizacją która od początku ludzkości ma miejsce. od zawsze chcemy udowodnić iż jesteśmy lepsi w czymś. Więc poniekąd można usprawiedliwić brak panowania nad emocjami nastolatków (nastolatek ohmy.gif) choć nie można tego pochwalać. ale jest wiele sposobów by zignorować takie rzeczy jak bluzgi, z dupy flejmy itd. na czacie, poza własną zintegrowaną od uredzenia zdolnością ignorancji (którą chyba nie każdy posiada) można jeszcze wykorzystać pare komend które umożliwiają nam niewyświetlanie wypowiedzi z czata ogólnego a nawet timowego. ale najwidoczniej dorośli szukają rozrywki w postaci upokarzania młodszych. może mają prostate albo dziewczyna ich nie chce, bo nie wyżycie się seksualne, powoduje wzmożoną agresje o0. jest też możliwośc iż mieli problemy w domu (żona, rodzice) i wyżywają się na prawie niewinnych małolatach.

Jeśli zaś chcemy mówić na temat wypowiedzi na forum to całkiem inna bajka.
tu już nie powinny nami kierować żadne emocje, a posty powinny być przemmyślane i (!) czytelne. powinny mieć (w przeciwieństwie do rozmów na serverze) zdania rozwinięte, nie wulgarne i zbudowne tak aby inni mogli je odczytać za pierwszym razem (a raczej zrozumieć ich sens). Niestety nikt (łącznie ze mną) nie stosuje się do tego :C piszemy zazwyczaj równoważnikami zdań, przez co wypowiedź jest niespójna, ©haotyczna. to techniczna strona czyli niecałe 50% sukcesu, drugie 50% to treść, z którą to już naprawdę bywa różnie. zazwyczaj jest to treść typu "twoja stara" ponieważ jest na topie i nie zjamuje żadnego stanowiska, za które później mógłby ktoś wyciągnąć konsekwencje (o0). zresztą odpowiedzi które nie opowiadają się po żadnej stronie są bardzo częste bo można różnorako interpretować :X inna srona to wykłócanie się o racje, której się nie ma, ale to raczej domena młodszych :E

kk urwe w połowie mojej weny bo już mi się chce :F i tak nikt tego nie przeczyta (może tranx !XD) i zdejmować pbm;a :V
ymma
Wow tyger, ale żeś wysmarował. w końcu jest co przeczytać i na co odpowiedzieć, bo nudzę się jak i zapewne Ty pisząc taką epistołę.

Co do początkowego wersu to w większości się zgadzam, z tym, że o ile każdy musi przejść okres dorastania, który faktycznie ma swoje prawa, to człowiek został jednakowoż wyposażony w mózg i nawet małolat może (jeśli chce oczywiście) z niego korzystać. A mózg ma taką opcję, która odpowiada za uczenie się, które to z kolei pozwala na wyciąganie wniosków. Tak więc o ile dzieci\młodzież mogą błądzić, to mimo wszystko powinni również dostrzegać, że pewne zachowania są, delikatnie mówiąc nie na miejscu i przynajmniej starać się je ograniczyć a nie chować się za złością, lub stwierdzeniem - że ten okres ma swoje prawa.

Co do bycia starcem to mimo wszystko nie wiem jeszcze jak to jest, a co do bycia ymmą - jak się jest ymmą to i zachowuje się człek jak ymma, ale to chyba dobrze, że jak ymma a nie jak np blacktyger? biggrin.gif

akapit drugi - i znów co do początku to zgadzam się mniej więcej, ale dalej to no cóz... Po pierwsze i u "dorosłych" wystepuje niekiedy (albo i wcale nie niekiedy) wtórny infantylizm, po drugie "dorośli" to też ludzie i im również nieraz puszczają nerwy (zwłaszcza gdy się ich sprowokuje), co niekoniecznie spowodowane jest wymienionymi przez Ciebie powodami, po trzecie i ostatnie "dorosłym" często brakuje cierpliwości do małolatów, co jest niejako wbudowane w ludzka naturę biggrin.gif

A co do ostatniej części Twej, jakże elokwentnej wypowiedzi (to nie było ironiczne tongue.gif ) To tu już zgadzam się w całej rozciagłości i nic dodać nic ująć.

No też się ciutkę postarałam tongue.gif No powiedzcie, że tak tongue.gif tongue.gif tongue.gif
tranx-san
tajger albo ja zglupialem albo ty :< takie madre rzeczy piszesz ze normalnie nie poznaje Cie :<
ymma tez :<

zostane sam wsrod blaznow tego forum.. ale niestety taka moja rola ;[

pzdr
ymma
Nie martw się tranx, u mnie to tylko chwilowy przypływ elokwencji spowodowany wrażeniem jaki wywarł na mnie wywód tygera, ale nie sadze, by to sie u mnie utrzymało na dłużej, czego dowodem jest już chociażby ten post. tongue.gif

Tak więc nie płacz już i choć napiszemy coś w ŚMIETNIKU, albo KOSZU oki?! biggrin.gif
tranx-san
przepraszam Cie ymma, nie zrozumialem Twojej wypowiedzi... nie uzywaj slow ktorych inni nie znaja nawet znaczenia :< biggrin.gif

topic chyba mozna uznac za zakonczony ciekawymi wywodami ymmy i tajgera.. chwala im za to ze chcialo im sie cokolwiek madrego napisac :>
Taka imo mieszanka doswiadczenia z mlodzienczym polotem tongue.gif

konkluzja topicu: nie wazne ile masz lat i skad jestes i tak mozesz byc zj.ebem
blacktyger
hmm ja sie tu pochwał spodziewam od tranxa a tu k#!@a zdrada :C

w każdym razie u mnie ten stan równie z jest chwilowy ^^ więc nie ma sie czego bać :U

że np. tajger zmądrzał czy coś w tym stylu.

cya ohmy.gif?

btw ymma thx za "poparcie" w pewnych kwestiach ale ja nawet nie jestem pewny czy tak myślę ohmy.gif poprostu musiałem, coś napisać i to zorbiłem smile.gif
Adolf1
A ja mam 23lata i sie ciesze biggrin.gif:D:D:D gram wolfa i jest dobrze mimo ze lamie ale jakos leci. A ten wiek boze czemu macie jakies obdukcje czy ma tam 11 lat czy 12 lat wazne jak gra i to sie liczy!!!!!!!! my tez kiedys mielismy po 12 lat
Svepe
Sam z autopsji wiem ze taka dyskriminacja wystepuje...I to nie fair bo to ze gracz jest mlody nie oznacza ze jest slaby:)A tak swoja droga moj wujek ma 40 lat i gra w ET kto mu podskoczY? biggrin.gif
Hater502
Tja dokladnie sam mam 18 lat ale tez kiedys mialem 12,nie rozumiem ludzi oceniajacych innych po wieku. Spotkalem graczy tzw"pelnoletnich" ktorzy sie zachowywali jak 12 latkowie i 12 latkow co sie zachowywali jak pelnoletni.
Swoja droga nie rozumiem jak zaproponowalem spotkanko graczy w Poznaniu to jakis kolo mnie od 12 latka wyzwal ,czzby mu nie pasowalo ze wspolne piwko zaproponowalem? Purysta jakis? Czy co?smile.gif
n'GP PapUs
imo lelumopolelumowski post ohmy.gif a moze zrobimy ankiete na najsarszego etplayera w Polsce ? huh.gif
yamaro
imo dla mnie wiek nie gra duzej roli sa mlodsi ktorzy naprawde rozumieja pojecie "Kultura". Niechodzi mi tu o przeprowadzanie babci na pasach czy otwieranie starszej kobiecie drzwi itd. Tu chodzi o to jak mlodsi gracze zachowuja sie do stanu rzeczy czy jak kto woli do gry. Niektorzy umieja przyjac porazke bo z tego wyciagna wnioski i poprawia sie. Ale taki jeden mlodziak woli wypluc pare slow zaczynajacych sie na k,p,h, itd zeby udowodnic ze on jest wyzszy i wazniejszy, Dla tych ludzi porazka to bodziec do takiego o to zachowania. Zamiast wrzucac na siebie badz obrzucac siebie nawzajem (slowo na g)nem to podejsc do tech z wiekszym luzem. Nastepna rzecza ktora sie rzuca odrazu w oczy to sposob myslenia pod czas gry czytaj. Doswiadczenie. Mlodziecy lubia czasem uganiac sie za 1 fragiem bo uwazaja siebie za rambo nie patrzac na reszte teamu czytaj klanu w czasie CW. Wiec nie dziwota ze wiele osob was olewa.

Moze malo w tym sensu ale 11 h w budzie to za duzo jak dla mnie blink.gif .

Pozdr0
Mefox
No nie! Ja mam 13 lat i dopiero ściągam RWTC:ET, ale jak grałem w MOH:AA to nie wyzywałem przeciwników jak przegrywałem. Przecież to w niczym nie pomoże. blink.gif
signal
oh z tym ze starsi gracze graja lepiej... nie zgodze sie ani w 1% !! starsi gracze w ET sa w WIĘKSZOŚCI lamusami (bez urazy) znam kilku typkow krorzy maja gdzies od 18-30 lat... oni właśnie NIE mają reflexu! sa go wręcz zupelnie pozbawieni! Stalem sobie przed takim typem doroslym stalem sobie... on mnie nie zauwazyl zastrzelilem go ohmy.gif i widzialem .. pozniej niz mlodsi dostrzegaja przebranych covopsow ... wiekszosc "starszych" et jest bardzo slaba... oczywiscie sa osoby ktore wymiataja.. bardzo dobrze graja... a co do niepelnioletnich oni bardzo dobrze graja...bardzo bardzo czesto wymiataja ze spokojem starszyzne... jestem do tego przekonany! oczywiscie bywaja rozni gracze et... bywaja stare n00by i mlode n00by.. wymiatacze 25 letni i wymiatacze 12 letni... byli, są i będą być. Oczywiscie jest to tylko moje i prosze go nie krytykowac. Jak by co mam 14 lat.
egzystor
Wiek na pewno nie jest determinantem umiejętności gry w ET. To jest raczej indywidualna sprawa, choć oczywiście wiek wpływa na różne czynniki decydujące o stylu i poziomie gry.
Decyduje raczej wiek gracza jako "gracza", czy to ile "życia" poświęcił (zmarnował?) grając w jakieś "dupne giery", bo jeżeli weźmiemy 40-latka, który na oczy nie widział kompa i 14-latka, który urodził się z mychą w łapie, no to nie ma co mówić. Ale jeżeli weźmiesz tego 40-latka, który zęby zjadł na wolfie (pierwszym), dumie, kwaku, diuku, anrilu itp. i 14-latka, któremu rodzice dopiero co kupili komputer bo ma piątki w szkole (szóstki?), no to tez chyba nie ma co mówić, kto tu kogo rozniesie w drobny pył.

Można natomiast podać cechy, które posiada młodszy gracz, i które wpływają na jego grę.
Młody gracz:
Pozytywy
- może mieć nieco lepszy refleks,
- szybciej się uczy,
- łatwiej się identyfikuje z "odgrywaną" postacią, w związku z czym lepiej się czuje w świecie gry,
- ma większy zapał do gry.

Młody gracz:
Negatywy
- niewykształcona osobowość, może to spowodować, że gracz nazbyt ambicjonalnie podejdzie do gry nie zdając sobie sprawy, że tak naprawdę to jest tylko gra (stąd obrażanie się, obrzucanie błotem itp.), a co za tym idzie za wszelka cenę młodsi gracze chcą wygrywać (wolą zatem czitować niż przyjąć porażkę z godnością i docenić skill przeciwnika), - "gorąca głowa" (panika) - młody gracz może się "zapalić" zamiast na trzeźwo ocenić sytuację i podjąć lepszą decyzję,
- brak doświadczenia,

Starszy gracz:
Pozytywy
- doświadczenie na temat sposobów walki, taktyk, zachowań na polu walki, współpracy, broni itp.
- spokojna i trzeźwa ocena sytuacji,
- umiejętność oddzielenia gry od rzeczywistości,

Starszy gracz:
Negatywy
- może mieć mniejszy refleks,
- może mu się już nie chcieć angażować całej swej uwagi i zapału,
- nazbyt spokojne ważenie decyzji (można nie zdążyć podjąć jakiejkolwiek decyzji, i chyba lepiej podjąć złą decyzję niż żadnej),

Najważniejsza jest chyba intuicja, a tę się ma albo się jej nie ma i wiek nie ma tu żadnego znaczenia.

Tak bdw sam mam skończoną trzydziechę, i daleko mi do dyskryminowania kogoś z powodu wieku.
ymma
Co wy macie z tym refleksem? Jego się ma albo nie - to wrodzona umiejętność/cecha, którą można oczywiście rozwijać i trenować. Różnice są widoczne dopiero w starszym wieku czyli tak miej więcej po 40 i to raczej grubo. Tak więc to nie argument. To co wyróżnia młodych to zapał. Oddawanie jednej rzeczy całej uwagi i czasu. Starsi nie mają ani tyle cierpliwości, ochoty i czasu. No i młodsi potrafią dłużej utrzymać skupienie, pełną uwagę na tym co robią - ale to też nie ci najmłodsi, czyli ci poniżej powiedzmy 15 lat. Moim zdaniem najlepszy wiek do grania to od powiedzmy 16 lat do 20 paru (bliżej 20) bo wtedy i zapał i skupienie i czas i chęci więcej a i coś tam w głowie już zaczyna być poukładane. Jednak jak już tu nie raz zostało powiedziane - nie ma reguły - to indywidualna sprawa, bo najważniejsze to i tak: mieć talent, chęci by go rozwijać, cierpliwość by się nie zniechęcać i głowę by to wykorzystać i to wszystko.
Swiety
Zamiast (słowo na p)ić głupoty o tym że 10-latek jest the best to wystarczy spojrzeć na wiek członków naszej "złotej" reprezentacji.

- Tsunami - 22 lata
- Ancik - 25 lat
- Doktor - 17
- Fragstealer - 15
- Lock - 18
- Tasslehof - 18
- Zaskro - 17
- Dimitr - 19
- Gotti - 20

Nie chce mi się teraz wklejać squady innych top klanów, reprezentacji czy pojedyńczych top - plajerów ale przekrój wiekowy jest podobny. od 16 do 25 lat przy czym najwięcej ludzi jest w wieku 16-20 a ci najlepsi średio coś kołó 20-ki.
morph
E to ja sie mieszcze w tej sredniej gdyz mam 16 lat biggrin.gif. Czy slyszal ktos ten text? "Jest jeden gosciu bardzo wymiata 11 lat"? smieszne co?
Valkir
Też się mieszczę (16 lat). Co do topicu - zgadzam się z egzystorem.
Gracze do tych ustalonych przez Swietego 16 lat nie widzą granicy pomiedzy "fajne/z d***", ze tak to ujme. Dzieciak uwaza, ze jak wejdzie na tsa, rzuci 10 razy ku***, potem 20 razy ja pie*****, to jest fajny. I, ofc, zdarza sie, ze malolaty maja dobrego skilla - ale to za malo. Wole playerow z gorszym skillem, ale myslacych i umiejacych zagraz z teamem, a nie pokazwyac jakim to jest sie fajnym, urzadzajac singlowa akcje.
Co do refleksu - rodzisz sie z nim, lub nie, ale zawsze mozesz go wycwiczyc, w mniejszym lub wiekszym stopniu.
Wiek okresla rowniez dowiadczenie - jesli chlopak ma 12 lat, wiadomo, ze raczej nie uczyl sie na rtcw. A gracz 20-letni taka szanse mogl miec.
To sum it up, mysle, ze ta granica 18 wzwyz moze byc krzywdzaca, ale ostatnio widze, ze jest chyba wlasciwa. Bo ludzie ponizej pewnego wieku nie umieja patrzec na gre/klan tak, jak powinni.
Murdoc
Mam 15 lat i uważam, że mimo że jestem w klasie skillowej na średnio wysokiej półce, to od czasu do czasu zdarza mi się przeklnąć mniej lub bardziej.
Ale jeśli przegram w uczciwej walce, 1 vs 1 czy fair grze, bez chitearów i różnych lamek z panzerem (na nich zazwyczaj klnę.. ale to jest denerwujące) to zawsze mówię "gg".

CYTAT

Młodsi gracze:
(...)
Negatywy
(...)
- brak doświadczenia

Z tym akuratnie się nie zgodzę. Oczywiście wszystko zależy od człowieka, ale ja np. mimo że jestem fanem RPG mam "fach" w rękach i średnio spędzam więcej czasu na gre niż 20+ latek który ma rzeczy jak PRACA, Rodzina (młodsi też ją mają ale mniej czasu na nią poświęcają wink.gif ) czy jakieś sprawy którymi młodsi głowy nie zaprzątają (np. zepsuty samochód, zapłacić podatki, pomóc żonie/mężowi w czymśtam).
No więc spędzam więcej czasu przy kompie dzięki czemu poznałem wiele FPS ( UT (wiem, wiem zupełnie inna gra wink.gif ), "Quakach" etc. ) i zaglądałem w przyszłość i mimo, że te gry nie są tak dobre - grafika, bronie, przeciwnicy - ale nadal są grywalne i można na nich wyćwiczyć skilla.

Podsumowując:
Uważam, że Pod względem skilla, gry klanowej czy współpracy NIE ma granicy wiekowej. Owszem, z pewnością wiecej jest starszych graczy z dobrym skillem niż młodszych ale wszystko zależy od ludzi.
LECZ pod względem zachowania, kultury to z pewnością jest tu granica 17-18+ bo wtedy kończy się "burza hormonalna" i podchodzi się do gry z dynstansem.

Uff, opisałem się jak głupi smile.gif
Viper
Ludzie spoko, wiek nie świadczy zupełnie o niczym (chodzi wyłącznie o ET biggrin.gif). Mam 17lat i jestem po środku - neutralność ?. W każdym bądź razie faktem jest że wiek ma dosyć mało do faktycznego skilla gracza. Serdecznie pozdro dla wszystkich - Starych Veteranów i Młodych gniewnych...
YuRi
Ludzie czy wiek ma jakiekolwiek znaczenie ???
Ja mam 15 lat , mam własny klan i jestem dobrym Covert Ops'em .

Czy strelasz jako 15 latek czy jako 10 nie ma znaczenia - ważne by trafić celnie i fraga zdobyć biggrin.gif biggrin.gif
conish
A ja tam uwazam, ze wiek ma kolosalne znaczenie...

Po pierwsze: slomiany zapal
Po drugie: Czeste zachowania, ktore sa... conajmniej irytujace.

Oczywiscie sa od tego wyjatki. Ale przerazajaca wiekszosc potwierdz regule...
tranx-san
czytajac te wasze teksty robi mi sie nie dobrze... wogole poczytaliscie o co chodzi w tym topicu ? ohmy.gif

nie chodzi o wiek i skill a wiek i dyskryminacje ludzi mlodszych, z powodu ich czesto malo dojzalego podejscia do gry.. nie chodzi o aim, battle sense, movement, tylko o faktyczne zachowanie na ffa, cw, tsie etc.

ch.uja kogo obchodzi ze masz 13, 15 x lat i ze strzelasz dobrze.. jak np z twojego powodu team sie posypie bo ciagle whinujesz, jako mlody cl klanu nie masz doswiadczenia i nie potrafisz se zachowac przez co klan traci renome i wszyscy odchodza ohmy.gif

w tym topicu chodzi o to ze w wielkiej ilosci przypadkow mlodzi gracze nie umieja sie zachowac podczas gry i np widzimy ciagly spam na serwerze czy wrzucanie sobie od plebsow, warzyw etc

a wasz skill zalezy od: a. talentu; b. czasu poswieconego na grze c. mysleniu podczas gry

eot
MANGUSTA
A ja mam 13 latek, a i tak na serwerach, forach itp. podaje, że mam 30 żeby się mnie nie czepiali. A bo raz jak ktoś mnie spytał na serwie o wiek i podałem 13 i troche później napisałem "what a f***" to kicka dostałem, a jak się później spytałem czemu to napisał że za młody jestem by tak mówić / pisać smile.gif Więc postanowiłem że będe podawał wszędzie że jestem 30 bądź 40 latkiem smile.gif
c0m4r
imo. Dobry gracz to dla mnie ktoś kto ukończył (przynajmniej!) 16 lat, co więcej taka osoba jeśli potrafi więcej grać, a mniej gadać, do tego jeszcze być osobą kulturalną i wychowaną to nikt się do niej dop.dalać nie będzie i nikt mi nie powie, że 13 latok powinien taki być. Nienawidze kiedy ktoś mi klnie i kłuci się ciągle bez potrzeby, krzyczy jaki to jest pr0 oraz, że pojedziecie wszystkich "jak tylko chce"...
Thoro
Mangusta podajesz, ze masz 30 lat, ale i tak po twoich "problemach" poruszanych na forum, po twoim stylu pisania widac, ze nie masz tylu lat ile podajesz (i nie mowie tu o tresci tego konkretnego posta, tylko o wiekszosc twoich wypowiedzi na forum). To samo tyczy sie wiekszosci ludzi ponizej 15 roku zycia piszacych w tym topicu. Nie rozumieja oni istoty problemu, poniewaz nie czytaja tego co napisali inni tylko po pobieznym przeczytaniu tytuly wylewaja swoje zale w jednym lub 2 zdaniach, z ktorych nic nie wynika. Czemu mlodzi gracze sa "dyskryminowani" ? Powodow jest wiele. Przede wszystkim chodzi o zachowanie. 14 latek, ktory dostaje internet, wrzuca na wszystko wokol, poniewaz w rzeczywistosci tego nie moze zrobic (bo rodzice, babcie, nauczyciele etc.). Taki czlowiek siedzi sobie we wlasnym domku i wyladowywuje sie warzywnymi tekstami na innych osobach, myslajac ze jak powie 5 razy "k#!@a" i 10 razy "s-(słowo na p)j" to jest fajny. U starszych osob juz zazwyczaj takiego czegos nie ma. Oczywiscie nie mozna wrzucac wszystkich do jednego worka, poniewaz wsrod mlodszych znajduja sie o wiele dojrzalsze osoby od niektorych starszych osobnikow, ale to sa tylko wyjatki potwierdzajace regule. Nie chce tutaj obrazac nikogo, bo znam paru graczy w wieku 15 lat, ktore sa "normalne" i nie maja nic wspolnego z ww. zachowaniem, ale najczesciej to mlodzi ludzie robia taki "syf". To jest glowny powod dyskryminacji mlodszych graczy, ale nie jedyny. Wiele osob zalilo tu, ze nie sa przyjmowani do klanow z powodu wieku. Otoz wiele klanow nie przyjmuje 15 latkow, poniewaz czesto sie zdarza, ze sa oni nieodpowiedzialni i niestety uzaleznieni od rodzicow. Juz kilka razy spotkalem sie jak ktos musial isc, bo mu tata kaze isc spac o 22 ;o. Niestety w grze klanowej to jest dosc powazny problem. Jezeli chodzi o aima, to nie mozna generalizowac, ktora grupa wiekowa strzela najlepiej, ale na pewno mozna smialo stwierdzic, ze gracze w przedziale wiekowym 10-18 ucza sie najszybciej i nie tylko chodzi o granie, ale wszystkie inne rzeczy w real life. Mlody czlowiek szybciej przyswaja wiedze, szybciej uczy sie nowych "czynnosci manualnych". Prosty przyklad: 18 latek o wiele szybciej nauczy sie prowadzic samochod niz dajmy na to 40 latek. Wracajac do gry ... w et nie tylko chodzi o aima, ale rowniez o taktyki, umiejetnosc zachowania sie w odpowiednich sytuacjach etc. jednym slowem myslenia. Mlodsi gracze zazwyczaj tez maja z tym problem, podpalaja sie etc. Jeszcze raz zaznaczam, ze nie dotyczy to wszystkich mlodych graczy, bo jak wiemy czy fragstealer czy doktor nie sa "staruszkami", a mimo to sa jednymi z najlepszych polskich graczy.
jol
ja uwazam ze starsi=mlodsi!!! kultura nie zalezy od wieku jak czlowiek jest madry to i mlody bedzie kulturalny i starszy!! ale najbardziej mnie denerwuje jak ktos slabo gra (byc moze dlatego ze sie dopiero uczy lub ma zly dzien) to ci (zazwyczaj starsi-lecz to nie regula) odrazu daja im kicka zamiast ich pouczyc!!! troche tolerancji ludzie!!!

Mariusz 13 lat
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.