Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wiek Graczy
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Wolfenstein: Enemy Territory > W:ET Ogólne
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Koraxis
Ludzi młodzi (tak powiedzmy do 15 roku życia) są wd mnie za bardzo nerwowi i nie rozumieja paru rzeczy. Na przykład kiedy kiedyś na oasisi ćwiczyłem trick jumpy z kolegą connectował się niejaki ,,Kondzio666" i zaczął do nas strzelać. Nie pomogły przekonywania, że my tu tylko trenujemy. Ale musiał mieć radochę kiedy nas zabijał a my nawet nie reagowaliśmy bo próbowaliśmy skakać ... blink.gif I jeszcze cały czas te głupie ,, aaa sehr gut !" Pomogło kicknięcie dopiero...
Pozatym tzw. ,,gówniarze" nie stawiają się na treningach a jak już to zrobią to na 10 - 20 minut pogadać z innymi na tyldzie ~ dry.gif (znam z autopsji).
Tak więc nie denerwujcie się drodzy ,, gówniarze" , że klan xxx nie chce was przyjąć o jesteście za młodzi.. Nie każdy giermek stawał się od razu rycerzem. Potrenujcie trochę i postarajcie stać się bardziej odpowiedzialnymi a potem wstąpcie z dumą do klanu i dobrze go reprezentujcie. (znam osobę, która była w 9 klanach i się tym chwali na wszystkie strony - tylko, że nie mówi, że ze wszystkich został wywalony za niesubordynację ... rolleyes.gif
Podsumowując osoby młode często pod opieka rodziców nie moga grać w klanach ! Jak to wygląda kiedy w środku jakiegos klanowego spotkania ktoś pisze, że musi już kończyć grę bo np. tata czy mama krzyczą ... I cały mecz się rozpada ...
tranx-san
hrhrhr

u mnie w klanie nie ma problemow z tlumaczeniem mlodszych ze nie ma dla nich miejsca w klanie

np taki 13 latek jak sie dowie ze:
- sr wieku w klanie to grubo po 20tce
- najstarszy gracz ma 38 lat (i jest sporo osob po 30 lob ok 30)
- ze trenujemy codziennie ok godz 23
to sami rezygnuja xddd

zgadzam sie z thorem imo

wiek =/ skill

skill = 1. talen(czyli predyspozycje manualne, patrz np refleks, przeglad sytuacji podczas gry, racjonalne podejmowanie decyzji)t, 2. czas poswiecony na trening 3. psychika imo
TgcRap4
Jezeli dojdzie do zjazdu klanowego czy cos to nie oplaca sie brac jakis 13 latkow, przecierz oni nie pija czy cos, a nawet jesli to malo...
tranx-san
ta albo probuja zaimponowac starszym kolegom spijaja sie w trzy dupy a pozniej trzeba za tym lazic pilnowac zeby sobie i innym krzywdy nie zrobilo ^^
MANGUSTA
CYTAT
Ludzi młodzi (tak powiedzmy do 15 roku życia) są wd mnie za bardzo nerwowi i nie rozumieja paru rzeczy

Aha warto wiedzieć...
CYTAT
ta albo probuja zaimponowac starszym kolegom spijaja sie w trzy dupy a pozniej trzeba za tym lazic pilnowac zeby sobie i innym krzywdy nie zrobilo ^^

Patrz: niektórzy gimnazijaliści (Piją, palą, cpają i wogóle są chorzy umysłowo)

A pozatym tacy idioci co co drugie zdanie piszą k#!@a to są albo:
a)Szpanerzy, który przy starszych są jak święci
b)Chamy
c)Debile

Thoro zgadzam się, że moje teksty są dziecinne i to że podam iż mam powiedzmy 34 lata tego nie zmienni!! Ja tylko to podaje żeby sie nie trzepiali jak napisze jakieś przekleństwo...
[aDaMoS]
nie ma regóły okreslającej zachowanie wszystkich nastolatków
nie wszyscy 15-latkowie chodzą w bluzach do kostek i nie piją "komandosa" na kladce schodowej
mi sie wydaje ze społeczenstwo powinno sie skupic na pijanych dzieci w wieku 10-14 lat blink.gif bo takie przypadki są coraz czestrze a istnieje granica wiekowa po ktorej przekroczeniu czlowiek staje sie w miare odpowiedzialny i mysle ze ta granica to 14-15 lat przynajmniej w moim wypadku ph34r.gif
TgcRap4
Komandos jest w p!#@u za kwasny imo ;C PlatOoN > all
smietan
Mysle ze traktowanie kogos wedlug wieku jest troche nie fair. Poniewaz znam sporo mlodszych osob ktore sa poprostu lepsze odemnie i to nawet sporo, zreszta kazdy sie uczy na swoich bledach wiec jezeli komus nie idzie nie dawajmy mu odrazu kickow i takich innych tylko dlatego ze chce sie nauczyc grac tak jak zreszta my kiedys...

bury
CYTAT (smietan @ 22:03, 9 04 2005)
Mysle ze traktowanie kogos wedlug wieku jest troche nie fair. Poniewaz znam sporo mlodszych osob ktore sa poprostu lepsze odemnie i to nawet sporo, zreszta kazdy sie uczy na swoich bledach wiec jezeli komus nie idzie nie dawajmy mu odrazu kickow i takich innych tylko dlatego ze chce sie nauczyc grac tak jak zreszta my kiedys...

w zupelnosci sie z toba zgadzam...kazdy przeciez kiedys uczyl sie grac jak nalezy i od czegos trzeba zaczac, a tak wychodzi ,ze zaczyna sie od samych bledow....ja sam mam 33 lata i grywam z mlodszymi i jeszcze mlodszymi od siebie i po prostu im tlumacze jak i co powinni robic , wiek nie stanowi tu zadnej roznicy...trzeba sobie tylko zdac sprawe ,ze my wszyscy jestesmy jak jedna wielka rodzina -grajacych w ET...i wiek nie jest w tym zadna przeszkoda, by moc sie uczyc tez od mlodszych bardziej doswiadczonych graczy....liczy sie przeciez dobra zabawa ,ktorej jak wiecie nie brakuje..i o to chodzi...pozdro!
TyTuS_PL
wedug mnie to nie zależy od wieku - to zależy od skilli tongue.gif (ja mam 13 lat)
landryn
Skill'a jak coś ;P Ja osobiście nie dziwie sie, ze ludzie mlodsi sa dyskryminowani przez dobre klany. Sam bedac w porzadnym klanie(dostalem sie tam z reszta bo sklamalem mowiac o wieku) pamietam jakie mialem klopoty ze stawianiem sie na treny itp. Mecz umowiony na 22 a tu wpada matka i jape drze. Nie uwieze w to, ze osoby w moim wieku(16 lat) moga sobie legalnie klasc laske na to co im rodzice mowia. Moze taki troszke pochojraczy przed kumplami na tsie jak to z mtaka sie kluci, a pozniej tydzien go na necie nie ma bo ma szlaban ;OOO No chyba, ze jest z jakiejs patologicznej rodziny...

Teraz mimo iż mialem nie raz jakies propozycje z polskich klanow uwazanych za porzadne, to odmawialem bo po co mam sie pchac zeby i tak nie angazowac sie w klanie? Zeby penerzyc na ffa tagiem?

Czesto spotykam sie z tekstami na ffa:
- to ten landryn z 4fun? i teraz grasz w takim klanie ? ohmy.gif omg, ale spadles

no comments dla takich ludzi ;X
monitorexx
a ja mam 14.6 roku i moim zdaniem dobrze gram wink.gif na każdej mapce mam best fraggera biggrin.gif i zawsze gram medem wink.gif
dorbi
Według mnie wiek ma niewielkie znaczenie. Przyznać trzeba, że doświadczenie dużo daje, ale doświadczenie zdobyte w grze! Myślę, że młodzi mają większe szanse, chociażby ze względu na uwiąd starczy. Nie ma się co oszukiwać. Oko i ręka już nie chcą ze sobą współpracować.
ymma
Przykro mi dorbi, ale gadasz bzdety. Poczytałbyś coś fachowego zamiast gadać trzy po trzy. Niestety, a właściwie stety jest dokładnie odwrotnie i właśnie koordynacja ruchowo-wzrokowa u osób dorosłych jest lepsza niż u młodzieży. Mało tego, oko (a co za tym idzie i mózg) u osób dojrzewająchych rejestruje mniej informacjii. Jedynie umiejętność poświęcania i skupiania się na jednej rzeczy jest zdecydowanie silniejsza u młodszych, oraz czas do dyspozycjii. A tak poza tym to byście poczytali co pisane było wyżej, a nie wpisywali kolejnych durnych: moim zdaniem nie ma różnicy, bo ja mam mało a jestem wymiatacz. huh.gif
D!z3l
CYTAT
ymma 27 06 2005

Mało tego, oko (a co za tym idzie i mózg) u osób dojrzewająchych rejestruje mniej informacjii

Hmmm, Ymma a wiec z tego co tu napisalas mozna by powiedziec ze np. Malysz niepotrzebnie zakladal narty wtedy kiedy mial 6 lat(chyba w takim wieku zaczal go trenowac wujek). Mogl by przeciez zaczac nauke w wieku np. 15 lat i na to samo by wyszlo (ze skakal by wspaniale). W znakomitej wiekszosci przypadkow bywa tak ze nauke dyscypliny rozpoczyna sie w bardzo mlodym wieku, wlasnie wtedy kiedy mozg czlowieka pochlania zdecydowanie wiecej informacji ze srodowiska i lepiej przyswaja wiedze niz mozg czlowieka dojrzalego. Zauwaz Ymma ze np. w takich wlasnie skokach narciarskich ostatnimi czasy odnosza sukcesy coraz mlodsi skoczkowie !!!

CYTAT
Swiety  3 03 2005

Tsunami - 22 lata
- Ancik - 25 lat
- Doktor - 17
- Fragstealer - 15
- Lock - 18
- Tasslehof - 18
- Zaskro - 17
- Dimitr - 19
- Gotti - 20

Jak zobaczylem ten post z wiekiem graczy reprezentacji to mi normalnie szczena opadla. Srednia wieku zawodnikow reprezentacji ktora nieprzekroczyla 19 roku zycia ( 66% !!! repry) to 17,3 l. Nasowa mi sie wiec jedna mysl --- mlodosc rzadzi i wpelni zgadzam sie z tym co powiedzial Dorbi !
egzystor
D!z3l, to Twoje porównanie jest generalnie z dupy, bo jak Ty chcesz porównymwać skoki narciarskie z grą w ET!? Sory, ale to nie ma ze sobą żadnych wspólnych płaszczyzn, no może poza jedną - płaszczyzną rywaliazcji. A i Twój przykład oparty jest na błędnych założeniach, bowiem w narciarstwie wcale nie "rządzą" juniorzy a skoczkowie dojrzali i doświadczeni. Owszem, co jakiś czas młody zawodnik "zaskoczy" wink.gif wszystkich (np. Amman), ale generalnie mistrz świata juniorów wcale nie równa się mistrzowi świata seniorów. Juniorzy mają jeszcze długą drogę przed sobą, aby z powodzeniem móc rywalizować z seniorami. Co do nauki, to owszem, wiek najmłodszy jest najlepszy i nie ma co do tego żadnych wątpliwości - młody człowiek łatwiej i szybciej przyswaja nowe informacje, a wynika to z prostej przyczyny, że jego mózg jest w fazie rozwoju i "wchłaniania" wiedzy. Doskonale widać tu u graczy w szachy. Również dotyczy to gry w ET, choć w innym stopniu.
Reasumując ja dyskryminacji młodych graczy w ET nie widzę. Widze jedynie dyskryminacje graczy niedojrzałych emocjonalnie, niekulturalnych, nieumiejęcych przegrywać.
A co do reprezentacji, to bardzo dobrze, że jest młoda, choć pewna rozpiętość jest wyraźnie widoczna. A te Twoje wyliczenia średniej wieku znów są jakieś mało miarodajne, wyciągasz średnią wieku graczy poniżej 19 lat. Hmmmm... a jakie miałeś założenie, żeby to robic? Czy nie lepiej wyciągnąc srednią spośród wszystkich? A może po prostu robisz wszystko, żeby dowieść poprawności Twego rozumowania (poprawności w twoim mniemamiu).
c0m4r
ja zdania nie zmienie, najlepsi gracze to gracze z ukończonym wiekiem 20 lat. Ja mam lat 16 i nie jestem "Święty", widze jak zachowują się i grają ludzie w moim wieku i widze także jak zachowują się i grają ludzie w wieku 19, 20 lat. Ocean spokoju najczęściej :} i dobry skill oczywiście.
ymma
D!z3l - egzystor po części już odpowiedział, ale dodam jeszcze słówko. Napisałam, że dorośli rejestrują więcej od młodych, a nie że przyswajają. I była to odpowiedź na uwagę o gorszym "oku" Oczywiście, że młodzi uczą się szybciej, a trenowanie należy zaczynać jak najwcześniej, by wyrobić sobie pewne odruchy itd, w zależności od dyscypliny. Zauważ również, że są sporty, które nie wymagają rozpoczynania kariery w dzieciństwie - np maratony, strzelectwo, bilard, golf itp, więc porównywanie gier komputerowych do sportów nie jest do końca trafne.
I żeby nie było, powtórzę co już kiedyś napisałam: uważam, że najlepszymi graczami są zazwyczaj ludzie w przedziale 16/18-20/22 lat - mają jeszcze młodzieńczy zapał i łatwość uczenia się, a zarazem lepiej analizują, i potrafią już także lepiej wykorzystywać doświadczenie (nie tylko z gier komputerowych)

I również po raz kolejny przychylam się do opini, że dyskryminacja dotyczy raczej postaw niż wieku. Nie należy też zapominać, że bardzo młode osoby uzależnione są od rodziców/opiekunów i klany grające w późniejszych godzinach wieczornych, czy wręcz nocnych nie zechcą kogoś, kto będzie musiał iść spać w połowie meczu. Trzeba mieć i takie względy na uwadze.

A tak od siebie - ogromna większość małolatów zachowuje się zwyczajnie jak małolaty i tyle biggrin.gif
tranx-san
hi kids do u like violence?

zgadzam sie poniekad z Kaska, ale sam np dyskryminuje mlodziez.. why? bo jak pomysle np o takim 15 letnim jinxie ktory wrzuca na wszystkich to mi sie niedobrze robi... przyjmujac kogos do klanu zawsze pytam o wiek.. i jezeli koles ma 15 lat no sorry nie ma szans aby pograc z nami, chociazby byl nawet graczem reprezentacji...
mam zle doswiadczenia z mlodszymi od siebie biggrin.gif stad ich dyskryminuje.. wole ludzi starszych etc..

skonczcie ten temat bo brakuje mi juz pomyslow :x
falubaz
tranx-san ma naprawde 12 lat i sciemnia ze jest starszy i wogole nie ma pomyslow bo sformatowal sobie mozg.
a rl>granie
tranx-san
mozg sformatowalmi TGC na lanie et.us... :[ a tak naprawde mam 11 lat biggrin.gif
c0m4r
No dobra jak już mamy się zwierzać to ja też bym chciał coś powiedzieć rolleyes.gif . Tak naprawde mam trzy latka i uczęszczam do Publicznego Żłobka nr 4 w Opolu i jestem w grupie robaczków, a ranx-sana znam z widzenia, chodzi do pszczółek smile.gif
rodMen
15 xDDD biggrin.gif
dabkin
CYTAT (L3w!n @ 20:27, 25 07 2004)
Prawdopodobnie dla tego tak mowia bo ci starsi sa zazwyczaj powaznniejsi i maja troche inne podejscie do pewnych spraw:)mlodi czesto robia glupoty zamiast sie wpierw zastanowic ,raczej nie chodzi tu o umiejetnosci a o kulturke itp, nie mowie ze wszyscy mlodiz* sa tacy sami ale z mojego doswiadczenia wynika ze wieksza czesc dlatego wolne w moim klanie miec starszych zawodikow www.akdday.prv.pl

swiete slowa... gra nie ma tu nic do rzeczy, chodzi o sposob zachowania. podejscie do roznych spraw. zamiast sie zastanowic i pomyslec to taki delikwent zaczyna uzywac ostrych slow i robic wielkie halo. czasem poprostu brak mi slow
Elliot
A moim zdaniem młodzi są bardzo dobrymi graczami. Ja mam 20 lat i często dostaje bęcki od 12-latków np. raz grałem w kawiarence internetowej na LANie i "szkraby" co mi są do pasa tongue.gif wymiatają że respect dla nich. I jestem z nich dumny bo jak dorosną to (o ile w ET będzie się jeszcze grało) będą nas reprezentować na arenie międzynarodowej.
Krótko mówiąc "Polacy nie gęsi..." swoi mistrzów ET mają.

Pozdro all
R4YM4N
Ja mam 12 lat. Denerwuje mnie jak jakies klany rekrutujom ok np. 16 lat sad.gif
pietszak
A ja mam 13 lat i gram (gralem w dobrych klanach ) dlaczego? Bo dobrze gram i mam kulture znam kilku gosciow w moim wieku no i moze rok starszych graja se na servie ktos wezmie pf-a i i zabije tego mlodego tongue.gif. A tamten od razu k#!@a lama pf'em sie bawi i takie rozne teksty albo gra na valhalli i przewaznie stzrela sie w takim jednym miejsu i raz go koles zabiegnie od 2 strony czy wejdzie na podest i go zastrzeli to on mowi "qrwa na zakret debilu" i imo wlasnie dlatego niektore klany np. nie biora mlodych graczy do klanu bo mlodzi nie maja kultury przewaznie (ja mam spytajcie sie czlonkow klanow w ktorych gram) smile.gif i to widac na ffa juz kto jest mlody i nie umie sie zachowac a kto jest doswiadczony itp.
conish
tzn jakich klanow?
rudy^
Hehehe... tez jestem ciekawy biggrin.gif
Marycha
Moim zdaniem wiek nie powinnien przesądzać o danej osobie. Nawet jeżeli ktoś ma 9 - 16 lat nie świadczy to o niczym co jest związane z grą. Zgodze się, że jest wiele osób, które zachwowują się niedobrze ale nie wiem dlaczego nie chcecie dać szansy tym którzy jednak starają się reprezentować jakiś poziom! Ponadto nie tylko ludzie w wieku 9 - 16 lat piszą bzdury, ci starsi też tongue.gif Rozumiem, że jak ktoś zakłada klan i ma 25 lat to raczej nie chce grać z dwunastolatkami, ale ja nie widze nic na przeszkodzie... jeżeli tylko grają dobrze i mają odpowiednią kulturę... może jednak warto?
krawiec[PL]
zgadzam sie z przedmowcamin ze wik nie ma raczej znaczenia:) ja mam 14 i 8 miesiecy i w sumie to nawet niezle gram!! albo tak mi sie wydaje wink.gif ;d
Sn!per
Przeczytanie tego tematu zajęło mi z godzinę. Ale w końcu się udało... biggrin.gif

Czy uogólnianie to naprawdę dobry sposób myślenia? To jak - wszyscy muzułmanie to terroryści (no co - Al Kaida to muzułmanie!) , wszyscy Polacy to złodzieje (niektórzy kradną) a wszyscy młodzi to debile - bo CZĘŚĆ zachowuje się głupio. Hm? Sensowne? Według mnie nie. To co, jakiś klan natknął się na jednego 14 latka, który wszystkich bluzgał i nie trenował razem z klanem - to teraz w klanie limit 18+? Ehem? A jeśli zjawi się gościu z 2 letnim doświadczeniem w ET, mający dużo czasu, możliwość grania późno (bo np. wszystko inne robi w dzień i śpi dużo w czasie dnia) , dobry skill i teamwork i jest kulturalny, to "sorry, ale my mających mniej niż 18 lat nie przyjmujemy, bo tak nam się podoba" ? Gdzie tu logika? Nie lepszym sposobem jest po prostu nie interesowanie się wiekiem, tylko wzięcie gościa na próbę, np. tydzień-dwa?

Teraz co do tego tematu. Większość Poważnych, Mądrych I Dojrzałych ludzi pisze tu na zasadzie "no ja ich dyskryminuję i nie lubię, bo czuję się LEPSZY bo dłużej żyję na tym świecie, i mam głęboko w d@#$ wszelkie argumenty" . Powiedziałem to dosadnie - wiem. Bo tak miało być. Ale, niestety, taka jest prawda. Mówicie, że młodzi zachowują się głupio. A czy takie zachowanie jest mądre? Ja staram się pisać sensownie, i myślę, że mi wychodzi, ale jak przeczytałem co niektóre posty, to nie widziałem czy się śmiać, płakać, załamać, czy może wnerwić... Może nie tylko krytykujcie innych, a patrzcie też na siebie? Ja WIEM jakie są wady moich rówieśników i ogólnie ludzi w podobnym wieku. Ale wy też nie jesteście niewinni, jak to usiłujecie nam wmówić...

Teraz parę słów o mnie. Gram na razie na FFA. Mam ok. 14-15 miesięcy doświadczenia w ET, skill raczej przeciętny (trzeba być szczerym, ja mój skill tak widzę biggrin.gif ) . Lubię gadać w czasie gry i gadam mnóstwo (co dość poważnie zwiększa ilość fragów wrogiej drużyny laugh.gif ) . Ale nie spamuję. Nie lubię kłótni, flame wars itd. i staram się z tego powodu nie denerwować, a okrzyki PANZERNOOB!!! to ZAWSZE żarty, co zresztą podkreślam. biggrin.gif Ale niestety są ludzie, którzy nie zostawiają mi wyboru. I w zasadzie zawsze byli to ludzie uważający się za Poważnych, Dojrzałych I Lepszych od Tych 12-16 Letnich Lamerów. Takie przypadki były trzy. Pierwszy był z pewnym gościem, który, patrząc na to co mówił, miał 33 lata i był w 4 brytyjskim klanie. Gościu był po prstu lamerem - fake nickował BEZ PRZERWY (zobaczyć go w rzeczywistym nicku było cudem) , 99% jego fragów brało się ze spawnkillingu. Poza tym, UWIELBIAŁ wyżywać się na mnie i na innych, którzy się za mną zgadzali. Co mu niezbyt wychodziło... Spośród jego ułomnych argumentów najciekawszy był ten, że JESTEM Z POLSKI. LOL.

Drugi - gościu spamował mi prywatnymi wiadomościami... Ogólnie typowy uber 1337 - pełno fragów, ale zero współpracy z drużyną... Z gościem w końcu się jakoś pogodziłem. Tydzień po tym został dożywotnio zbanowany na serwerze za okłamywanie adminów i lamerstwo... biggrin.gif

Trzeci - taki smutny gościu, który za każdym razem usiłował mnie wywalić, gdzy się zjawił. Kompleksy... biggrin.gif

Nie, nie chcę w ten sposób pokazać, tak jak wy próbujecie to zrobić, że "wszyscy jesteście głupi z powodu wieku" . Po prostu chcę pokazać, że zarówno młodzi, jak i dorośli są w stanie bez powodu wnerwiać ludzi...

Poza tym, chcę dokończyć mój config i znaleźć klan. Mam nadzieję, że mi się uda. Jeśli nie z powodu właśnie wieku, to po prstu usiądę i się załamię na głupotą tego świata...

Sn!per

PS. Mój wiek nie jest ważny...
conish
Jeszcze raz sobie napisze... Masz 13 lat... poczekaj 7. I zobaczymy co bedziesz mowil.
Sn!per
Starałem się być spokojny i w miarę obiektywny. I szczerze wątpię, że będę KIEDYKOLWIEK dyskryminował kogoś z powodu wieku...

I jedna rzecz mnie interesuje. Jeśli rasizm jest tępiony - to czemu dyskryminacja na tle wiekowym jest normalna i uważana za dobrą?
conish
po pierwsze... jesli juz sobie bedziemy dewagowac... to powiedz mi kto moze byc obiektywny? Bo imo obiektywny moze byc tylko ten, ktory sprobowal empirycznie wszystkie aspekty zjawiska, o ktorych mowi. W tym przypadku dobrze by bylo bedac mlodym zaznac jak to nazywasz dyskryminacji, i bedac starszym obserwowac mlodych.

Po drugie... Doktor ma afaik 17 lat. Jest jednym z najlepszych polskich graczy. Mowil sie, ze najlepszy aim RP. Nikt go nie dyskryminuje. A wiesz dlaczego? Bo facet jest kims i ma cos. Ogromna wiekszosc polskich graczy <17 jesli maja cos nie sa kims.

Po trzecie... Troche przesadzasz z ta dyskryminacja. Po prostu... jesli sie sparzysz to dmuchasz czasem na zimne.
Sn!per
Lubię gdy ktoś podaje sensowne argumenty. smile.gif

1. Nie mówiłem że jestem obiektywny - tylko że jestem w MIARĘ obiektywny. Nie mogę byc całkiem obiektywny, będąc jedną z grup - i akurat w tym przypadku nie wiem, czy jest ktokolwiek, kto nie należy do żadnej z nich... DUCHY? blink.gif

2. To jest właśnie uogólnianie. Poza tym, czy muszą być KIMŚ? Nie wystarczy, że mają dobry skill, dobry klan, dobry zmysł taktyczny i kulturę? I niestety, nie ma ludzi idealnych. U każdego coś znajdziesz.

3. Ale to niestety jest dyskryminacja. I to da się porównać do rasizmu. Inny = zły. W tym przypadku dochodzi inne "zło" - uogólnianie. Czy jeśli jakiś klan natknie się na 1-2 młodych nie mających kultury, to znaczy, że żaden nie będzie miał i nie ma prawa znaleźć klanu?
conish
1) puryzm... nie bede sie spieral bo nie ma o co, zwlaszcza, ze nie jest temat topicu (maslo maslane tongue.gif )

2) kims = kultura osobista, sztuka zachowania sie, behejwior i wiele innych rzeczy, ktore zmieniaja nikogo w kogos.

3) dobrze... jest... Takie samo jak to, ze kazdy Polak to zlodziej itd. To sa pewnego rodzaju standradry, schematy, ktorych zmianic sie nie da z dnia na dzien.

Ogolnie, topic jest z serii wyzszosci jajka nad kura albo psa nad kotem. Kazdy ma swoj argument, kazdy kogos popiera i jest pat. Jak w niemieckim parlamencie.
Sn!per
1. No, w pewnym sensie jest. Ale mało ważne... wink.gif

2. No, chyba że tak. Wtedy pasuje.

3. I z którymi TRZEBA walczyć. Gdyby nie one, świat byłby lepszy...

No i, dopóki dyskusja jest dyskusją (czytaj - nie bluzgami) to chyba nikt nie ma nic przeciwko. I w koncu ktoś może kiedys dojdzie do porozumienia, że młodzi = starsi, bez przchylania w żadną stronę...
AsMaX
Uwaga! Złapcie się krzesła!!!

Ja mam 5 lat i napier.dalam w ET tongue.gif
Nie umiem tylko dobrze zabijać... bo tak to bym już dawno był majorem a tak to byłem 1 raz field opsem (porucznikiem)

Najlepiej gram Covert Opsem, Engineerem, Medykiem, Porucznikiem i Soldierem z panzerfaustem...

Dobra sorry mam 11 lat
conish
Widzisz Sniper? O to mniej wiecej chodzi...
blacktyger
Perfidnie i bez wychowannia się wtrące. Mamy tu ewidentnie zajęte 2 stanowiska, a ja powiem banał, który mimo wszystko wciąz trzeba powtarzać. Prawda leży po środku. Wiem jak zachowują się moi równieśnicy (<17) i wiem jak bardzo może to irytować ludzi, którzy przyszli poprostu pograć (mówie o zachowaniu / kulturze w grze bo nie mam zamiaru porównywać reszty aspektów, aczkolwiek nie odbiegają one od siebie, aż tak znacznie). Te l33t uber pro teksty które służa tylko pokazaniu jak największej ilości akronimów które są bardzo trendy, emotów które tak jak poprzednie są na topie i swojej wyższości jeśli nie skilowej - to doświadczeniowej (słowotwórstwo ..). Póki to konczy się na tym - nic do tego nie mam. Ignoruje migający tekst i już. Ale kiedy przechodzimy do whine, flame warsa, lub po ludzku klótni / bluzgów z użyciem inwektyw w stosunku 100:1 do normalnych słów - mam dośc i wychodze / wyłączam czat / zajmuje jakieś stanowisko. I niestety mimo iż w dużej części zgadzam się ze Sniperem, jest to wina tych młodszych. Dlaczego ? Ponieważ jest to okres adolescencji - dojżewania. Okres poprostu buntu. Skoro na dworze za takie zachowanie dostanie w(słowo na p), to dlaczego nie wyżyć się tu, na jakichś ludziach których w ogóle nie znam ? Myślenie prymitywne - charakterystyczne dla tego wieku. Dlatego też przyjmuje tą 'dyskryminacje' niejako mnie, dzielnie na klatke piersiową i brne dalej, bo wiem jakie zachowanie prezentuje większość ludzi w tym wieku, zwarzając jeszcze na to, że internet mają od paru miesięcy ...
conish
osoby jak Sniper i Cornykocur nie powinny udzielac sie w tym topicu, gdyz podwazaja moja opinie soldinymi argumentami smile.gif
Sn!per
ZBRODNIA!!! DO PBMa NAS DAĆ!!! laugh.gif

I ja też zgadzam się z Blacktygerem. Niestety, w tym wieku raczej trudno powstrzymać się od czegoś takiego. Ale to trzeba ZROZUMIEĆ. Nie ignorować, nie wyśmiać. ZROZUMIEĆ. Albo gościa przekonać, żeby siedział cicho, albo użyć zaklęcia /ignore. Jeśli o klany chodzi - proste zasady klanowe. Częste przekleństwa na meczach (no bo wiadomo że się zdarza czasami...) i brak kultury = papa. I to raczej zazwyczaj wystarczy. Czy to nie lepsze niż prymitywne STFU N00B!!! (na FFA) albo nie dopuszczenie do klanu? Chyba lepsze?

Co do tolerowania takiej dyskryminacji. Ja po prostu nie jestem w stanie tolerować _ŻADNEJ_ dyskryminacji. Dla mnie uogólnianie = zło większe niż to, które się chce przez nie zwalczać... Odpowiadać powinien ten, który to zrobił, nie wszyscy, łącznie z niewinnymi... Bo dziś np. na połowie świata nie byłoby rządu, bo ktoś tam brał łapówki, to wszyscy politycy idą siedzieć, w Polsce nie byłoby w ogóle rozgrywek ligowych (czy jak to się zwie, nie znam się na piłce nożnej i terminologii wink.gif ) , bo cały zarząd by też siedział z powodu korupcji paru sędziów i dyrektora... Po prostu - na świecie byłaby paranoja i jeden wielki chaos... To dlaczego toleruje się uogólnianie akurat w tym przypadku? Ktoś to wie? No właśnie.

Zanim ktoś odpowie na ten post, niech DOKŁADNIE pomyśli dlaczego... Moim zdaniem powód jest prosty. Słabszemu łatwiej rozkazywać...
ymma
A JA I TAK NIE LUBIE MŁODYCH, ORAZ WSZYSTKICH MŁODSZYCH OD SIEBIE - BO SĄ KURNA MŁODSI - NIENAWIDZE WAS!!!!!!!!!
I BEDĘ DYSKRYMINOWAĆ! a CO! ORAZ WSZYSTKICH ŁADNIEJSZYCH, MĄDRZEJSZYCH (takich na szczęście nie znam tongue.gif) ZDOLNIEJSZYCH I LEPIEJ SYTUOWANYCH!!! I CO MI ZROBICIE? :>
tranx-san
omg! zaczynajac grac w ta gre ialem 20 lat.. slyszalem o roznych dobrych graczach wyobrazalem sobie ich jako ownerow nie tylko przez siec ale rowniez i w realu.. niestety rzeczywistosc byla jedna.. okazalo sie ze wszyscy ci proownerzy tak naprawde nie sa prownerami tylko zwyklymi ludzmi z niezlym aimem... pozniej sie rowniez okazalo ze czesto ci ludzie to ludzie mlodsi odemnie... jakos c@#!owo sie czulem.. w realu ciezko czlowiekowi majacemu 2x lat znalezc wspolny temat z osoba duzo mlodsza.. i przyznaje ze wiekszosc tych "dzieci chaosu" ktorzy (słowo na p)a na ircu (słowo na p)y czy tez od-(słowo na p)ja cyrki na main chatcie podczas gry to zj.eby ale juz sie przyzwyczailem.. teraz podczas gry jak mi ktos napisze "twoja stara" albo "wypie.dalaj z bazy kur.wozj.ebie" nie wzrusza mnie to. Ale sa wyjatki.. sam poznalem kilku mlodych normalnych ludzi np blacktyger ktorzy wiedza co to kultura osobista i potafia sie zachowac... przyznaje czasami ze gdy mam zly dzien tez potrafie zaspamowac mainchata czy wrzucac komus na ircu ale robie to bardzo sporadycznie... Niestety moj klan jest w wiekszosci zlozony z graczy doroslych z dosyc duzym doswiadczeniem zyciowym... jest to o tyle dobre ze osoba mloda ktra by przyszla i zachowywalaby sie w sposob inny niz Pan Bog przykazal spotkala by sie z duza niechecia do siebie i pewno szybko zrezygnowala by z gry... slaby material czesto nie przechodzi tej proby.. niektorzy wymiekaja jak sie dowiaduja ile daro ma lat wink.gif Jakos juz mnie terasz nie wzruszaja te hordy 15 latkow spamujacych mi codzienie prv albo gg o jakies (słowo na p)y, chyba po ponad dwoch latach gry nauczylem sie wspolzyc z kazdym a jezeli ktos mi sie nie podoba albo jego zachwanie mi sie nie podoba to nie mecze sie z nim uzywam opcji /ignore .. na ffa mozna wylaczyc czat na tsie mozna zmutowac delikwenta...
Eastside
Szczeże mam dopiero 15 lat i jezcze nigdy nie spotkałem sie z 100% dyskryminacją wiekową. Może ja na to źle patrze, ale jedno jest pewne nie zawsze klan który ma wymagania +18 ma je z powodu "Młody jest głupi" Fakt że większość rówieśników i młoszych odemnie tak sie zachowuje, ale cóż zrobić. Każda osoba zaczynająca grać w ET w młodym wieku musi sie z tym spotkać, widocznie taka jest kolej rzeczy. Ja powoli zaczynam sie robić uprzedzony do osób w wieku 13 lat. Podam tu prosty przykład.

Niedawno z mojego klanu HeadWay został usunięty gracz Naruto z powodu chamstwa i braku kultury [ma on 13 lat] Gdy dowiedział sie o tym że został wyrzucony zaczął wyzywać od ch** każdego klanowicza.

To chyba najlepszy przykład tego że wiek i rozumowanie jednak decyduje o niektórech rzeczach. Mnie szczeże mówiąc nie obchodzi czy ktoś mówi o mnie, że jestem młody i głupi, nie zwracam na to uwagi. A co do postawy tych starszych i w pewnym sensie mojej to powinni/śmy sie zachowywać tak jak gracz z mojego klanu. Ma on 27 lat i na zachowanie młodszych od siebie w niektórych sytuacjach przymyka oko dzięki czemu nie ma żadnych kłótni w teamie.
Thoro
CYTAT
A jeśli zjawi się gościu z 2 letnim doświadczeniem w ET, mający dużo czasu, możliwość grania późno (bo np. wszystko inne robi w dzień i śpi dużo w czasie dnia) , dobry skill i teamwork i jest kulturalny, to "sorry, ale my mających mniej niż 18 lat nie przyjmujemy, bo tak nam się podoba" ?

Po pierwsze jezeli ktos na 2-letnie doswiadczenie to raczej jest znany na scenie i cos sie o nim wie lub ewentualnie mozna kogos zapytac o danego delikwenta. Po drugie klany to nie sa instytucje charytatywne, zeby przyjmowac kazdego kto sie zglosi i umie strzelac. Kazdy prowadzi klan na swoj sposob i jak nie chce grac z mlodszymi od siebie to ustala granice wiekowa. Jego klan - jego zasady eot.

CYTAT
Gościu był po prstu lamerem - fake nickował BEZ PRZERWY (zobaczyć go w rzeczywistym nicku było cudem) , 99% jego fragów brało się ze spawnkillingu

Gra pod fakiem czy spawnkilling to objawa niedojrzalosci ? Mozesz w takim razie powiedziec, ze polowa scena to niepowazni i niedojrzali ludzie. Ludzie zazwyczaj uzywaja fake'a, zeby sobie w spokoju pograc i nie byc spamowanym pytaniami, czy ktos moze do jego klanu czy innymi (słowo na p)ami. Co do spawnkillingu, to sorry ale jest to czesc z gry i jak ktos wybiega ze spawna na warzywo to ma problem.

CYTAT
pełno fragów, ale zero współpracy z drużyną..

Kolejny wspanialy przyklad niedojrzalosci. Niestety na ffa nie uswiadczysz wspolpracy z druzyna, bo po pierwsze nie ma komunikacji glosowej, a po drugie ludzie ktorzy graja w klanach maja na klanowka gre teamowa (mniejsza czy wieksza to juz zalezy od klanu), a na ffa graja tylko po to, zeby sobie pofragowac i nie mysla o obj.

Ja wole nie przyjmowac mlodych graczy, poniewaz sa oni bardziej uzaleznieni od rodzicow niz ludzie po 20 czy tez po 38 jak nasz Dariuszek ^^. Spotkalem juz sie z sytuacjami, gdzie mama kazala komus isc spac i robil sie problem. Wyjazd na lany, ktorych na naszej scenie jest mnostwo, tez jest bardziej prawdopodobny w przypadku doroslego osobnika niz 15-latka. Poza tym (to nie odnosi sie do wszystkich <15) ciezko mi byloby grac w klanie z kims kto piszczalby mi na tsie. Kiedys mercowalem w jakims klanie i jak slyszalem piskliwe kwestie takiego 14-latka z k#!@ami w miejscach przecinka to zamiast grac lezalem na ziemi i zwijalem sie ze smiechu.
Swiety
A wogóle ktoś pomyślał o czym mieliby rozmawiać np klanowicze z klanu o średniej wieku 20-25 lat z świeżo przyjętym 12-latkiem ? o ocenach w szkole ? o mutacji, problemach dojrzewania i pierwszych nocnych zmazach ?
Czy jak zrobią jakiś zlot klanowy to wypiją z nim wódkę ?

OK założmy że mamy klan, w którym jego klanowiczy łączy tylko granie w ET i nic więcej i przyjmuje 12-letniego wymiatacza. Czy 12-latek pojedzie na LAN-Party na drugi koniec Polski ? albo na Qcon ? biggrin.gif wątpię. Czy mamusie pozwoli mu grać nocny tren do 3 nad ranem ? nie sądzę.

Tak naprawdę nie ma jakiś za!@#istych 12-letnich wymiataczy. Wbrew temu co np często mówi się w mediach że przedszkolak lepiej operuje klawiaturą niż dorosły, prawda jest taka że dopiero od wieku 15-16 lat człowiek ma jakieś predyspozycje psychofizyczne żeby zostać wymiataczem. Nie tylko sam aim ale ogólenie myslenie w grze, zachowanie. Sam dobry aim pojawia się nawet we wcześniejszym wieku ale sam aim to nie wszystko.
A takiego 15-16 latka jest już dużo łatwiej tolerować w klanie 20-25 latków niż 12 latka. Z pewnością przeszedł już mutację i nie wkurza niektóych swoim piskliwym głosem. W takim wieku człowiek nie jest jeszcze dojrzały w sensie real-life ale wystarczająco dojrzały aby grać w klanie.
Najlepszym wiekiem do grania to są okolice 20-ki. Taki koleś jest już w pełni dojrzały ale jeszcze nie ma obowiązków życiowych jest dzielny i młody i może pokazać na co go stać w grze.
I właśnie jak się popatrzy na wiek najelpszych graczy z najlepszych klanów to najczęściej jest to 17-25 ze średnią około 20 lat.

Wystarczy się przejść do jakiejś kafejki internetowej czy gralni gdzie 10-12 latkowie grają w CS-a. Cały czas aaaa .... k.urwa ... dostałem .... oooo .... ale za!@#isty frag ..... o ty k.urwo ..... aaaaa ... mam go .... dawaj .... aaaa. I tak non stop. Po 5 minutach nie idzie wytrzymać.

Taka jest prawda że statystyczny 12-latek częściej bluzga niż 20 latek. Zdarzają się 12-latkowie którzy zachowują się bardzo dojrzale i 20-latkowie zachowujący się jak 12-latkowie - ale to są wyjątki. Nie dziwne że dojrzałe klany nie zawsze chcą przyjmować młodych. Często są to poprostu przykre doświadczenia z młodymi graczami i nie dziwne że klany chcą takich sytuacji na przyszłość unikać.
Również można spotkać się że dojrzałe klany nie chcą grać z klanami 10-latków z oczywistych powodów uznając to za stratę czasu - szkoda nerwów.

A wogóle ten cały topik. Co on da. Myślicie że dzięki temu wszystkie dobre (i dojrzałe co idzie jedno z drugim w parze) klany zaczną zaraz przyjmować 12-latkó ?

Eastside
Ja teraz w pewnyu sposób chciałbym przestrzec przed graczem Naruto. Ponieważ jest on niedojrzałym 13 latkiem do szpiku kości. Prosze zobaczyć wink.gif :

~Naruto
DATE: 11/10/2005 20:36
Dawno powinni cie wy[cenzura]ić [cenzura] z klanu...hmm ja bym tak przynajmniej zrobił ...

Naruto DATE: 11/10/2005 20:34
S[cenzura]syn ,sk#!@iel,i [cenzura] po[cenzura]onykrwa jego mac z tego komandosa

Naruto DATE: 11/10/2005 19:39
c h u * m u w d u p e !!

~Komandos
DATE: 10/10/2005 23:17
Yanek dziękuje :* A jak tam twój Dst klan? Dobrze wam idzie?

Komandos to mój stary nick.

A co do pytania świętego. To może ktoś kiedyś założył ten temat żeby uświadomić niektórym że niekażdy młodszy od niego osobnik jest głupi. Ale niech autor ci odpowie wink.gif
blacktyger
może między 12 a 20 latkiem wspólnych rozmów nie ma , ale między 16 a 20 na pewno .. zresztą męszczyzni zawsze gdają o tym samym :C
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.