Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: System operacyjny a wydajność ET
Forum Serwisu: Polskie Centrum Enemy Territory > Problemy techniczne z sprzętem, sterownikami, systemami operacyjnymi > Hardware & other Software
Stron: 1, 2
Kleryk
W pewnym sensie, na XP lepiej mi sie stronki wczytuja i .. cieszy oko smile.gif, a na partycji D zainstalowalem totalnie okrojony win98, praktycznie same pliki systemowe plus sterowniki do urzadzen i sluzy mi on do grania,a XP do calej reszty. Jak mas XP sciagnij sobie program 2k-xp lite, wywalilem nim okolo 300mb aplikacji ktorych nie da sie odinstalowac tym windowsowym instalatorem.
Mrozu
Dla mnie ET chodzi doskonale pod Linuxem Red Hatem, osiągi ma porównywalne do Win Xp Professional, a mam kompa takiego:

Athlon XP+ 1800 (podkręcony na 220) smile.gif
256 DDRAM
GeForce 4 MX 440 VDT AGP-8 TV-OUT laugh.gif
MSI KT4
Mointor LG Flatron F900B 19" plamka 0.27 (chyba) biggrin.gif
SoundBlaster Audigy 2 [E800]
Głośniki w systemie DD 5.1 firmy Manta
mysz optyczna Logitech
Samsung Internet Keyboard
CD-DVD LG 16speed
CD-RW ASUS 48/16/48
Kieszeń z wiatraczkiem biggrin.gif
5 wiatraczków dodatkowych laugh.gif
FDD 3,5" 1,44 MB
Łącze ADSL (Neostrada)
Dwa systemy operacyjne Linux Red Hat oraz Windows XP Professional

Mrozu
I chciałem wam coś powiedzieć jeśli macie Windowsa XP i macie problemy z przeglądarką (problem z debugowaniem dokładnie) to ściągnijcie sobie przeglądarkę mozzila ! Jest wypasiona ! Strony wczytuje 100 razy szybciej nie ma żadnych komplikacji, ma wbudowaną opcję zamykania okienek pop-up i w ogóle jest za...ista ! biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

http://www.mozilla.org/start/
Swiety
W Wolfa gram na 2 kompach (jeden u brata)
a) Athlon Xp, GF3, DDR Ram
cool.gif Athlon, GF2, SD Ram
Na obywdu kompach zainstalowane kilka systemów w tym win98 i win xp.

Tak wogóle to jestem wierny od początku AMD nie liczać skoków w bok z Celkami i PIII podkręcającymi się o ponad 50 % smile.gif. A wcześniej zamiast xp i win98 używałem równolegle win98 i win2k.

Przy czym xp/w2k używałem do pracy - wiadomo większa stabilność, lepsze zarządzanie pamięcią chociaż tak jak powiedział Rover więcej jej zjada. A w98 używałem do grania w starsze gry, odpalania straych progsów. W nowsze to właściwie było mi wszystko jedno czy odpalam je pod xp czy pod 98

Jak kiedyś pracowałem w sklepie komputerowym to często robiłem różne testy, różne timedema na najróżniejszych konfiguracjach i prawie zawsze różnicą w fps pomiędzy Xp a 98 była w granicach błędu pomiarowego. Podobnie można zobaczyć w wynikach na różnych stronach www.

W Et grałem na XP ale ostatnio Xp mi padło (nie chce mi się instalować od nowa kilka GB softu, tym bardziej że kompa używam ostatnio wyłącznie do grania) to gram na W98 i nie widze żadnej różnicy.

Kleryk mówi buahahahah - słysząc że komuś na xp fpsy ziwekszyły się 2 razy - ja też mówie buahahaha, że chyba ktoś miał nieźle nasrane w w98 skoro w xp ma 2x więcej fpsów i że 2 razy więcej fps na Xp to jest herezja.
Pewnie tak samo powiedzieliby nawet panowie z Microsoftu
Z drugiej strony El Mariachi widać że zna się na rzeczy bo robił testy przez timedemo i optymalizował obydwa systemy i na xp ma 2x więcej fps - jakisszczególny przypadek ?

Polecałbym zapoznanie się z budową obydwu systemów (xp, w98).
Z teorii wynika że Xp powinien być nawet wolniejszy od W98 bo systemy typu NT nie są nastawione na wydajność ale na stabilność. W praktyce bywa różnie, bywa że Xp jest trochę szybszy ale to jest wszystko w granicach błędów pomiarowych.

Jak ktoś pisał jakieś programy pod windows to wie że zarówno pod xp jak i 98 włąsciwie pisze się tak samo. Ba nawet sterowniki w obydwu systemach mogą byc takie same.

Co do lepszych pingów w Xp to też nie widze różnicy, zresztą trudno to zmierzyć jeśli ma się łącze z dupy i duże fluxy. Główna zaleta XP to dla mnie stabilność, lepsze zarządzanie pamięcią i procesami, lepszy multitrzasking itp.

Podsumowując zmiana systemu operacyjnego nie zrobi cudów zwłaszcza że w98 więcej łączy z xp niż dzieli.
Jak chcemy porządengo kopa w fpsach to zmieńmy sobie sprzęt a nie system operacyjny
KiD
Mimo wszystko polecam XP - jest poprostu bardziej nowoczesny, ma wiele przydatnych funkci no i 100 razy bardziej stabilny niz 98. A z pamieciozeronoscia xp mozna poradzic sobie wylaczajac zbedne serwisy uruchomione w tle.

Kiedys jeden z moich znajomych zrobil test wydajnosci w98 i xp wyniki byly o tyle ciekawe ,ze na slabym sprzecie - 98 bil xp na glowe natomiast na nowym kompie wygrywal xp.
Ja od w98 odszedlem juz dawno, i teraz nawet jezeli chcialbym wrocic to nie bardzo moge bo w98 nie obsluguje HT.

Pozdrawiam
Jędras
Otóż po kilku tygodniach grania w ET na XP stwierdzam że jednak nowe dziecka Billa Gaya jest całkiem dobre. Jakby lepsze pingi mam teraz, chociaż ostatnio zauważyłem, że wogóle pingi się wszystkim poprawiły (nie wiem czyja to zasługa, ale to jest fakt). Nie wspominając o stabilności, teraz na XPeku gra mi się lepiej.
Tylko jest jedna rzecz która mnie trochę denerwuje. Jeśli gram sobie w ET dosyć długo (kilka godzin) to nieraz (ale zdarza się to rzadko) wywala mnie z gry prosto na pulpit. Nie wiem czy to jest wina systemu czy czegoś innego.
Ale i tak polecam winde Xp.
Cienki Bolek
wrzesien okrojana 98 i et vs xp i et .. nie widze roznicy.
pazdiernik/listopad win2ki et linux i et.. na poczatku linux jakby lepiej jasniej .. no inczaej po prostu.. pingo sa lepsze .. ale do tej pory nie mam czasu wiedzy checi zeby ase pod linuxa postawic i z tego wzgledu gram na win2k.. z ase serwerek pinguje wyszukuje kto jest itd... i wchodze do gry.
Acha w wiekszej ilosci fps pomogla zmiana procka z athlona 1,7 na bartona 2,5 256 mb 266 na 512 333 no i przy okazji nowy hdd z 80 baracudy na 120 baracude smile.gif grafika zostala ta sama gf2ti.
Nic nie krece bo si enie znam .. jest dobrze a lepsze jes wrogiem dobrego smile.gif
Chociaz caly komp (CPU grafa hdd zasilacz) chodzi na wode wiec moze zaczne podkrecac smile.gifsmile.gif
Ogolnie to jestem zadowolony z linuxa , chociaz mam nadzieje ze na lanparty inni linuxiarze zrobia z nim porzadek smile.gif
Pozdro CB
Estaloth
Otóż, za radą ludzi, którzy na XP mają więcej FPS zainstalowałem Windowsa XP. Poinstalowałem niezbędne programy (sterowniki itd) i zainstalowałem ET. Odp@liłem patrze na Intro chodzi lepiej totalna podjarka, biorę server niestety pingi są za wysokie. Wybieram inny gdzie zawsze mam dobre Pingi bo serv postawiony w moim mieście - Lublinie (jaki serv to domyślcie się). Gra chodzi minimalnie lepiej, ale bez przesady. 5 FPS więcej to gora i nie zwalnia tak. Jednak, myślę, że gdybym zoptymalizował 98 to byłoby lepiej na 98.
Nexilis
tak sobie czytam i czytam i czekam az ktos powie ze wrazna poprawe widac dopiero na linuxie... jako ze nikt tego nie powiedzial to ja mowie teraz [[[: linux przyspiesza realnie et!!!
dla wszystkich medium skilled users polecam mandrake 10.0 community (do czasu az pojawi sie oficjalny)
..system jest naprawde intuicyjny i po polsku... problem moze sie pojawic dopiero przy ustawianiu akceleracji na niektorych! kartach graficznych [:

ogolnie zamiast zastanawiac sie nad windowsami (btw dobrze ustawione windows xp zre niewiele wiecej ramu niz 98 a jest duzo stabilniejszy) proponuje sciagnac sobie 3 darmowe plytki mandrake'a
Necro
Popieram przedmówce wydajność ET jest lepsza na linuxie. Dopiero od paru dni na nim gram ale rożnicę widać gołym okiem. Więcej FPS, stabilniejsze połączenie sieciowe, lepsza wydajność pamięci na to możesz liczyć instalując linuxa. Mogę także polecić Mandrake 10.0 Community ponieważ po małych wysiłkach (trzeba ściągnąć drivery do swojej karty graficznej i problem z dźwiękiem w grze) gra ruszyła, a jest to mój pierwszy linux. Jedynie nie został rozwiązany problem równoczesnego uruchomienia TS i ET na zintegrowanej na płycie karcie dźwiękowej. Jest to znany problem wśród graczy w sieci i należy wyczekiwać TS 3 wtedy ma działać wszystko bez problemu bez konieczności kombinowania.

Chcesz mieć lepszą wydajność ET zainstaluj linuxa !!!!!!!!!!!!!!!!

ps: Mam jeszcze 4 płytkę Mandrake też darmową wink.gif
Tom3K
Ja uważam że więcej fps jest na linuxie ( kolega ma windowsa Xp i taki sam sprzęt i miałem prawie 2 razy więcej od niego )
Linux's r00x !!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.