W Wolfa gram na 2 kompach (jeden u brata)
a) Athlon Xp, GF3, DDR Ram

Athlon, GF2, SD Ram
Na obywdu kompach zainstalowane kilka systemów w tym win98 i win xp.
Tak wogóle to jestem wierny od początku AMD nie liczać skoków w bok z Celkami i PIII podkręcającymi się o ponad 50 %

. A wcześniej zamiast xp i win98 używałem równolegle win98 i win2k.
Przy czym xp/w2k używałem do pracy - wiadomo większa stabilność, lepsze zarządzanie pamięcią chociaż tak jak powiedział Rover więcej jej zjada. A w98 używałem do grania w starsze gry, odpalania straych progsów. W nowsze to właściwie było mi wszystko jedno czy odpalam je pod xp czy pod 98
Jak kiedyś pracowałem w sklepie komputerowym to często robiłem różne testy, różne timedema na najróżniejszych konfiguracjach i prawie zawsze różnicą w fps pomiędzy Xp a 98 była w granicach błędu pomiarowego. Podobnie można zobaczyć w wynikach na różnych stronach www.
W Et grałem na XP ale ostatnio Xp mi padło (nie chce mi się instalować od nowa kilka GB softu, tym bardziej że kompa używam ostatnio wyłącznie do grania) to gram na W98 i nie widze żadnej różnicy.
Kleryk mówi buahahahah - słysząc że komuś na xp fpsy ziwekszyły się 2 razy - ja też mówie buahahaha, że chyba ktoś miał nieźle nasrane w w98 skoro w xp ma 2x więcej fpsów i że 2 razy więcej fps na Xp to jest herezja.
Pewnie tak samo powiedzieliby nawet panowie z Microsoftu
Z drugiej strony El Mariachi widać że zna się na rzeczy bo robił testy przez timedemo i optymalizował obydwa systemy i na xp ma 2x więcej fps - jakisszczególny przypadek ?
Polecałbym zapoznanie się z budową obydwu systemów (xp, w98).
Z teorii wynika że Xp powinien być nawet wolniejszy od W98 bo systemy typu NT nie są nastawione na wydajność ale na stabilność. W praktyce bywa różnie, bywa że Xp jest trochę szybszy ale to jest wszystko w granicach błędów pomiarowych.
Jak ktoś pisał jakieś programy pod windows to wie że zarówno pod xp jak i 98 włąsciwie pisze się tak samo. Ba nawet sterowniki w obydwu systemach mogą byc takie same.
Co do lepszych pingów w Xp to też nie widze różnicy, zresztą trudno to zmierzyć jeśli ma się łącze z dupy i duże fluxy. Główna zaleta XP to dla mnie stabilność, lepsze zarządzanie pamięcią i procesami, lepszy multitrzasking itp.
Podsumowując zmiana systemu operacyjnego nie zrobi cudów zwłaszcza że w98 więcej łączy z xp niż dzieli.
Jak chcemy porządengo kopa w fpsach to zmieńmy sobie sprzęt a nie system operacyjny